Zondvloed
Ik hoorde ergens deze week iemand op tv zeggen dat het niet makkelijk is om voetbalsupporter te zijn. Ik geloof dat direct (wij wonen onder de rook van Rotterdam waar vrienden en familie lang op een prijs hebben moesten wachten). Maar wij moestuinders hebben het soms ook best zwaar. Zeker wanneer de natuur weer eens haar nukken heeft.
Eerst -8 graden in maart. En dan nu weer een heleboel regen. En dat is een understatement. Ik had al natte sokken voor ik zelfs maar op de tuin aankwam:
Maar waarom gingen we dan naar de tuin?
Nou ja, we willen toch altijd na storm of andere extreme weersomstandigheden even checken of alles daar nog goed gaat. En in de kas moesten traytjes met zaailingen wel gewoon water hebben. En we hoopten nog wat zaailingen te kunnen redden die we afgelopen weekend hadden verspeend (en ondanks de weerberichten in een dichte onderbak hadden gezet):
Ik hoop dat we deze koolzaailingen nog hebben kunnen redden van een langzame verdrinkingsdood; de potjes hebben we bij aankomst op de tuin – met natte schoenen en sokken – gelijk uit de bak gehaald om uit te lekken, en vervolgens in een kratje gezet met gaatjes in de bodem.
De rest van de tuin was trouwens ook kletsnat, hier op de vette klei kan water echt dagenlang blijven staan. En naast alle regen heeft het ook nog flink gewaaid; een aantal kapucijners zijn van het klimrek af gewaaid, soms ook geknakt:
Dus we binden op wat nog op te binden is, en wat geknakt is knippen we maar af, wie weet lopen die planten vanuit het onderste gedeelte weer uit.
Gelukkig had niet iedereen evenveel last van de storm; de duiven hebben weinig last gehad en hebben vriendschap gesloten met de plastic kraai, en en passant de paarse koolrabi’s (nota bene in mijn mooie moestuinvak) al redelijk kaal gevreten. Voor straf hebben we plastic kraai nummer 2 ernaast gezet, dat zal ze leren!! (of niet).
Zucht. Zoals gezegd; het leven van een moestuinder gaat niet altijd over rozen (die staan trouwens ook in een flinke plas water). Maar volgens het KNMI is moeder natuur de komende dagen wat beter van humeur en krijgen we zon en oplopende temperaturen.
En dus gaan we morgen met goede moed, schone, en droge sokken en schoenen weer naar de tuin. Ruud gaat wieden (deze maand zijn core business). En ik ga de eerste ronde in de kas maken. Want de meeste tomatenplanten zijn nu ongeveer 30 tot 35 centimeter hoog en kunnen voor het eerst aan de stok worden gebonden, en de eerste dieven kunnen worden verwijderd:
Bij de rode pijltjes zie je de diefjes. Bij het gros van de planten ga ik die weghalen. Maar er zijn ook een paar zaailingen gesneuveld; één was al iel en zwak toen we haar naar de kas brachten, en bij 2 planten vermoeden we dood-door-vraatzuchtige-slak. Of pissebedden, dat kan ook. Dat kan altijd gebeuren, gelukkig staan de andere ruim 75 planten er prima bij.
Van 3 jonge planten verwijder ik nog geen diefjes maar laat ik die nog even groeien. En dan maak ik daar stekjes van voor de leeggekomen plaatsen. Dat gaat heel goed, want tomaten stekken makkelijk. Ik zal dat in een later blog eens laten zien.
Wat een natte boel, maar er is ook zoveel uit de lucht komen vallen! Hoop dat het toch redelijk snel weer in de grond wordt op genomen en dat je plantjes met die zeiknatte voetjes het wel redden. Hier waren de capucijners ook losgewaaid van het rek, maar die herstellen gelukkig snel. Hopen op zonnig en warmer weer 😀
Hier in het oosten nauwelijks regen gehad. Zondag overdag terwijl het overal regende was het hier 15+ graden met een warm zonnetje. Wel wat geregend van zondag op maandag maar gelukkig niet zoveel dat alles blank staat.
Toch maar een klein beetje geluk dat er hier over het algemeen wat minder regen valt dan de rest van nederland (denk ik), als het regent is het nodig ook.
Zelfs hier op t balkon werd de regen niet gewaardeerd. Al helemaal niet door het aardbeienplantje dat ik van de week gepoogd heb te redden van een luizen-dood. Het hing er nu nóg treuriger bij. Ondanks dat het bak is waar water wel weg zou moeten kunnen (hangbak van Elho) gutste het water er uit toen ik de bak van de reling haalde. Nu maar hopen dat de grond snel opdroogt zodat de paar nog heldergroene blaadjes dat ook blijven… er rust namelijk echt een vloek op mijn aardbeiplantjes elk jaar. Ik hoop dat de hogere temperaturen en de zon veel goeds doen voor een ieder die al pootjebadend staat te tuinieren op dit moment!
Wij hebben ook massa’s heermoes in de tuin, en wat bij ons wel lijkt te helpen, is het strooien van lavagruis. Hier ook de reden waarom het werkt: heermoes wordt aanzien als ‘mijnplant’ die mineralen van diep in de grond naar boven brengt. Lavagruis bevat mineralen waardoot de heermoes verdrongen wordt/ niet meer nodig is. Wij passen het nu al enkele jaren toe met succes. In de moestuin nog maar hier en daar een sprietje heermoes, op plaatsen waar we niet strooien groeit de heermoes nog steeds weelderig. Bovendien is lavagruis ook goed om kleigrond luchtiger te maken!
Hallo Lieselot,
Ik heb vorig jaar voor de 2e keer lavagruis gebruikt, hier werkt het dus nog niet maar het heeft vast ook een paar jaar nodig. Volgende maand ga ik het weer over de tuin strooien maar ik ben nu van plan om half lavagruis en half lavameel te bestellen (omdat lavameel sneller werkt en lavagruis goed is voor natte kleigrond).
Ik hoop ooit hetzelfde verhaal te kunnen vertellen als jij!
Diana
Wat een water..
Al m’n trays met Afrikanen stonden blank en heb me rotgesjouwd met alles dat water moest hebben naar buiten zetten en alles wat geen druppel meer moest hebben naar binnen zetten. Doperwt zaadjes waren uit de grond gespoeld en de doperwtplantjes die er stonden zijn bijna tot aan hun steel opgegeten door de bladrandkever 🙁 Hoop dat dat nog goed komt..
Wat zal alles hard groeien na deze regen en het komende zonnetje. En dan ook echt alles inderdaad: vooral veel onkruid.
Deze week gauw zaaien wieden planten, zaaien wieden planten, eat wied zaai repeat!
oeps wat een water. Hier in het oosten en stuk minder, maarrr hier is er kans op vorst in de nacht van donderdag op vrijdag. Wellicht een troost dat je daar in het westen waarschijnlijk wat minder last van hebt 🙂
Veel regen. Maar wat was ik er blij mee. Op onze zandgrond stond alles uit te drogen. En ik hou niet van gieten (geen leuk klusje en vind dat planten zelf maar water moeten zoeken, maar dat geldt niet voor zaailingen). Ik hoopte dus op regen. Blij dat ik niet heb hoeven gieten.
Hier staan nooit plassen. Maar verdronken zaailingen in een plastic bak, dat heb ik wel al voor gehad.
Altijd wat met die moestuiniers. Die op zandgrond smeken om regen, die op klei vinden het al gauw te nat. Nooit genoeg zon en de temperaturen zijn nooit ideaal. Bende zeurpieten zijn we.
Trouwens, dank je voor de update van de plastieken vogels. Die hoef ik dus niet te halen.
Hoi Ann,
Het kan ook gewoon zo zijn dat er hier extra veel duiven zijn, of dat de duiven hier brutaler zijn 🙂
groetjes,
Diana
Brutaler dan hier midden in de stad vind je ze niet. Op enkele meters afstand sta ik te roepen en met pijn armen te zwaaien, maar die tamme duiven vliegen pas op wanneer ik echt dichtbij ben.
Nu laten ze de kolen met rust maar zijn het de jonge knoppen van de kiwi die ze er af pikken. Daarvoor waren het de knoppen van de pruimelaar. En als ze dezelfde planning als vorig jaar aanhouden vind ik binnenkort al mijn vetplantjes op het terras. Die trekken ze uit op ons groen dak en gooien ze naar beneden.
Onkruid heb ik niet (tomatenzaailingetjes en esdoornzaailingen wel, geen heermoes, zevenblad of brandnetels); mijn grootste vijanden zijn naaktslakken en duiven. Moesten die laatsten nu die eersten opeten en dan opkrassen… Dat zou ideaal zijn.
Hallo Ann,
Dat klinkt ook ernstig. Ze kunnen er hier ook wat van, we hebben wel gezien dat iemand in de ochtend koolzaailingen uitplantte en in de middag terug kwam om ze af te dekken maar dat er niets meer af te dekken was; in één lunchuur volledig opgevreten. Naast opvreten kunnen ze hier ook veel vernielen want ze zijn niet heel handig 🙂 .
groetjes,
Diana
Duiven, net als de meeste vogels zijn aardig intelligent en nieuwsgierig waardoor dit soort afschrikking meestal weinig helpt of maar voor een korte duur. Op een gegeven moment hebben ze wel door dat de afschrikker nooit beweegt, dan gaan ze langzaam dichter bij en komen er uiteindelijk achter dat ’t maar een ding is. Zelfde met klassieke vogelverschrikkers, de eerste paar dagen tot weken werkt het en daarna is ’t gewoon een zit plek voor vogels.
Dingen die bewegen (bv alu folie die wappert in de wind en glinstert) schijnen langer te werken, maar ook dan, uiteindelijk zijn vogels slim en nieuwsgierig dus een kwestie van tijd.
Heb zelf maar een moestuin op mn balkon, ’t stikt hier van de eksters 🙂 ik paai ze met een schoteltje pinda’s elke dag. Op hoop van zege dat ze dan niet aan de rest gaan en tegelijk slechte beestjes eten zodat die mijn planten niet eten haha.
Hallo David,
Terwijl ik je stukje lees haalt Ruud uit de schuur een blauw net, en ik hoor hem nog mompelen; “Geen poespas, afdekken die handel”. 🙂
groetjes,
Diana
Haha, ja dat is wel de meest zekere maatregel denk ik zo.
Groetjes en bedankt voor alle behulpzame informatie op de site,
David
Oh wat erg voor jullie. Het is toch dikwijls de wet van alles of niets he.
Tegen de vogels had ik eens cd’s gehangen. Oh jeetje, dit doe ik nooit meer. Al het zilveren materiaal was eraf gevallen door de zon, die rotzooi kon ik toen allemaal oprapen
Ik gebruik van die spulletjes die ronddraaien door de wind (aan zee gekocht).
Veel moed en tuinplezier
Carine
Hallo Carine,
Dankjewel voor de tip!! Dat is wel ook heel leuk, van die ronddraaiende windmolentjes!
Vroeger dekten we alles gewoon af met netten maar ik vind het altijd zo lelijk, en erger me aan die grote palen en planken die er ter bevestiging liggen.
Ik ga eens kijken bij de Action, daar hebben ze vast wel van dat soort molentjes.
groetjes,
Diana
Kattestaarten verminderen lukt niet als deze afgestoken worden, alleen bij uitspitten en de gehele wortel uit de grond halen dan kan deze bedwongen worden.
Hallo Wim,
Ik weet het maar aangezien de wortels 4 tot 6 meter diep onder de grond kunnen zitten is het niet mogelijk om ze helemaal uit te graven. Als de tuin leeg is (najaar/vroege voorjaar) graven we ze zo diep mogelijk uit, als er ondertussen allerlei groenteplanten staan steken we ze maar zo diep mogelijk weg. Zoals gezegd, niet om ze weg te krijgen, hooguit om wat te pesten en ze wellicht iets uit te putten 🙂 .
groetjes,
Diana
en als we denken alles te hebben gehad, opgepast, komende nacht zie ik een temperatuur van 2 graden voorbijkomen, nachtvorst aan de grond? ga in elk geval mijn aardappelen afdekken!
Ja nachtvorst voorspeld :(. Moet ik dan m’n net uit de grond gepiepte bietjes en worteltjes afdekken? Kan dat met zo’n klein (9cm) zwart vierkant plantenpotje?
Hallo Maaike,
Bietjes en worteltjes kunnen heel goed tegen wat kou hoor en gaan niet schrikken van een kleine nachtvorst. Pas vooral op met aardappelen, courgettes, pompoenen, bonen, maïs, meloenen, tomaten en dat soort zaailingen/planten.
groetjes,
Diana
Ok bedankt! Die ga ik afdekken met potjes, hopelijk is dat afdoende. En fruitbomen? De meesten staan niet meer in bloei maar hebben al mini vruchtjes. Beregenen of hoeft dat niet meer?
Het voordeel van zandgrond is dat veel regen nooit zo erg is. Maar als er nachtvorst in Nederland is, is er hier altijd nachtvorst!
Ja, die fruitbomen… wij hebben sinds kort een appelboompje. De bloesem is er al vanaf maar moet ik de evt. jonge vruchtjes beschermen? Wie o wie heeft er ervaring mee?
Hallo Maaike en Sme,
Het gevaarlijkste moment is wanneer de fruitbomen in bloei staan want dan kan door de vorst de bevruchting mis gaan. Als er eennaal vruchten zijn gevormd is het wat minder erg, mits de vordt niet te streng is en/of te lang aanhoudt. Gelukkig gaat het masr om 1 nacht en veel kouder dan rond het vriespunt (op 1,5 meter hoogte) gaat het niet worden, zegt de knmi. Ik hoop dat het mee gaat vallen met de temperatuur en mogelijke schade!!
Diana
Denk erom: vorst aan de grond vannacht! Tot -4 zeggen ze bij Weeronline.
Ik zie nu dat je ook op volle klei zit. Wij starten dit jaar voor het eggie. We spitten alleen waar we gelijk wat wegzetten. Het is best zwaar spitten in de klei. Gistèren zwarte bessen struiken geplant en vandaag gaan de aardbeien erin. Ik hoop dat het ooit net zo’n mooi plekje word als bij jouw.
Liefs Natasja
Hallo Natasja,
We weten er alles van, vette klei is zwaar, zeker als het nog nat is (en keihard als het droog is, het is ook nooit goed 🙂 ).
Veel succes met je planten van je fruitstruiken en aardbeien!!
Diana