Zon!
Een kort blogje om iedereen met een kas of platte bak of iets wat daar op lijkt te ‘waarschuwen’. Het wordt de komende dagen warm, en heel zonnig.
Ik liet in een eerder blog al zien wat 30 gaden buitentemperatuur met volle zon in de kas teweeg kan brengen. In de kas, en daar was het bijna 55 graden, hing een deel van onze tomatenplanten slap, toppen en blad verbrand – uiteindelijk viel de schade nog mee, heb ik wat blaadjes weggeknipt maar de toppen en bloemtrosjes zijn nog intact.
En nu worden bijna dezelfde temperaturen verwacht voor de komende dagen/week, en ook weer volop zon. En dus wilden wij niet meer wachten, wat vroeger in het seizoen dan normaal hebben we gisteren de kassen gekalkt.
Gisterochtend:
Gistermiddag:
We hebben de ruiten aan de kopse kant en zijkant gekalkt, daar waar de zon het meest schijnt. Achterkant en zijkant aan de noordoost-kant kalken we zelf dus niet, en de bovenkant kalken is hier geen optie (want ruim 2,5 meter hoog). En ook niet nodig. Want de zon mag wel schijnen in de kas, heel graag zelfs. Maar net niet in die mate als dat ze nu van plan is 🙂 .
Kas 1 is ook gekalkt, en op deze foto zie je kas 2, die aan de andere kant van het pad staat:
Je ziet hier dat we dus de achterkant niet kalken, en de ingang niet. Hier hebben we ook de 2 kanten gekalkt die de meeste zon krijgen.
Je hoeft natuurlijk niet te kalken. Maar het is wel belangrijk om in ieder geval goed naar de planten in je kas of bak te kijken de komende dagen. Pepers kunnen vaak heel goed tegen zoveel hitte en zon, tomaten wat minder, en komkommers en meloenen kunnen er vaak het minst goed tegen. Je kunt bedenken dat je, als je niet wilt kalken, tijdelijk een gordijn zou kunnen spannen, om (een deel van) je planten te beschermen.
En in ieder geval wil je goed luchten als het zo warm wordt (de temperatuur loopt in onze kas op dat soort dagen op tot ruim boven de 50 graden). Zoveel warmte zorgt in combinatie met de groeiende planten voor een hoge luchtvochtigheid. En een te hoge luchtvochtigheid kan zorgen voor het klonteren van stuifmeel, en dan kan er dus geen bestuiving plaatsvinden. En dat zou zonde zijn van bijvoorbeeld dit bloemtrosje van de tomaat Sweet Baby:
En als het al in mei meerdere dagen achter elkaar zo warm wordt is dat ook voor de groenten buiten natuurlijk bijzonder. De groenteplanten zijn vaak nog jong en hebben nog niet zo’n groot wortelgestel. En dus is het handig om wat vaker water te geven. En vergeet daarbij ook je eenjarigen en de potten niet!
Oftewel, hoe warmer het wordt, des te meer werk er voor een moestuinder is 🙂 .
Op de foto de nog vrij jonge planten van krulandijvie. In een verhoogde bak, dus ze stonden wat droger dan in de volle grond. De combinatie van wat drogere grond plus de warmte van vorige week heeft ze doen besluiten om te willen gaan bloeien. Vandaar de ’torentjes’ op de andijvie. We hebben gisteren de helft meegenomen en lekker opgegeten, want dat gaat nog prima, alleen moet bij het snijden de doorgeschoten/verdikte stengel in het midden eruit worden gehaald. En vandaag zoeken we op de tuin een slachtoffer voor de laatste 4 jonge andijvieplanten. Want wij eten sla uit onze monster-saladebak 🙂 .
Tot slot nog een foto van het allereerste paprikaatje. Ze is nog heel erg mini hoor, je ziet aan de 2 bloempjes links en rechts (nog meer paprikaatjes in de maak!) dat het paprikaatje nog niet groter is dan een centimeter. Maar het begin is er!
En het eerste paprikaatje in ontwikkeling is….. de kaboutermutsenpaprika!
Iedereen veel plezier de komende warme dagen (of zelfs een hele week, als de weersvoorspellingen kloppen)!! Geniet ervan, en zorg goed voor alle zaaisels, zaailingen, jonge planten, kasplanten, potplanten, etc.. Ik verheug me nu al op het eerste Petunia-bloempje dat er duidelijk aankomt. En ik zie al een knopje in de Tagetes Vanilla Cream, en de doperwten bloeien. Volgend tuindagboek dus bloemenfoto’s (hoop ik 🙂 )!
p.s.: ik heb in de afgelopen week nog 2 pagina’s bijgewerkt en voorzien van nieuwe foto’s en extra tekst: Maïs en Sjalot
Dank je wel Diana, ik heb vanmorgen de kas ‘gewit’ met Temperzon. Geeft een zomers gevoel, heerlijk!
Groet, Yvonne
Ik kreeg de tip om kassenwit te gebruiken ipv temperzon, dat spoelt in de winter schoon en temperzon moet je echt van je kas afschrobben.
Dag Sanne, Temperzon breng je verdund aan op het glas, als het regent wordt het doorzichtig. Met water en een zachte veger is het er zo weer van af. Ik ben er tevreden over.
Groet, Yvonne
Als je in je huis het koel wilt houden hingen de mensen vroeger witte lakens voor de ramen , dat werkt ook super . Ik weet dat mijn vader vroeger gewoon witkalk gebruikte voor de kas en de platte bakken om zo de planten te beschermen tegen de zon.
Gr Henriette
http://www.onsleveninroemenie.blogspot.ro
Ik gebruik schaduwdoek in de kas. Lijkt me zelf handiger in gebruik dan het wit kalken van de ramen.
Helemaal eens, ik hang het direct op als ik de planten in de kas zet. Zo word ik nooit verrast door een zonnige dag.
Beetje oud bericht, maar een shaduwdoek in de kas heeft 0,0 zin omdat de gereflecteerd zonnestralen omgezet worden naar lange golf infrarood en die kunnen niet door glas heen, zo werkt een kas ook. Dus of je het zonlicht nu laat schijnen op de grond/planten of op een shaduwdoek in de kas maakt niks uit.
Hoi Diana,
Nog best een lang kort blogje geworden hoor. 🙂 Maar weer zeer nuttig zoals altijd! Wij hangen hier bij felle zon een doek over de kas.
Oeh en ik ben in een lichte juichstemming. Er zitten heel veel bloemknopjes in de olijfkomkommers. Zou dat betekenen dat er ook veel vruchtjes komen? Ik ben heel benieuwd.
En de aubergine die ik in de grond in de kas heb geplant doen het niet goed helaas, maar die in pot gaan als een speer en er komen al bloempjes aan. Zou het dan dit keer toch lukken om zelf aubergines te kweken… Ik hoop het van harte. De tomaten gaan minder hard dan ik gewend ben. Er komen wel bloempjes in maar ik vind ze nog niet echt groot worden. De tomatito in potten doet het daarentegen wel super goed. Ik denk dat de grond in de kas toch een beetje te schraal was. In de potten natuurlijk potgrond gebruikt met voldoende voeding. Dus afgelopen week maar wat bijgemest.
Straks even pianoles en dan hup naar de tuin om te wieden en water te geven.
Fijne dagen allemaal.
Groetjes Margriet
Vorig jaar voor het eerst (4) aubergines uit zaad geteeld en zien opgroeien. De bestuiving heb ik zelf met een schoon penseel gedaan. En met resultaat: diverse aubergines zien groeien. Best goed voor een surrogaat-bij als ik. Enig nadeel is dat het een tropische plant is en veel warmte vraagt. Daardoor verliep de rijping van de aubergines een stuk trager.
Kon het dit jaar niet laten en opnieuw heb ik 4 aubergines die binnenkort in de kas uitgeplant worden. Mijn kasgrond is verrijkt met oude paardenmest en geeft mooie resultaten.
Succes en tuinier met plezier.
groetjes Leon.
Diana, vraagje aan jou of een van de lezers: hoe zou het komen dat juist op de plek waar ik brekerzand heb gebruikt om mijn zaairegel te accentueren, het onkruid volop naar boven komt?
Hallo Sandra,
Ik weet het ook niet officieel maar mijn ’tuinverstand’ zegt dat grond dicht en compact is (met een heel fijne korrel). Zand, en zeker het grovere brekerzand, heeft een grove korrel. En dus is er meer licht en lucht onder een laagje brekerzand dan onder een laagje grond. En licht en lucht (en vocht) zijn de triggers voor een zaadje om te kiemen.
Zo zit het, denk ik. Het is ook de reden dat ik kleinere zaden/zaaisels eigenlijk zelden of nooit afdek met grond, altijd met vermiculiet en als ik dat niet heb met brekerzand.
groetjes,
Diana
Vorig jaar heb ik veel tomatenbloemetjes zien afvallen. Ik vind op Internet dat ‘flower abortion’ bij de tomaat niet alleen door slechte bestuiving, stress en niet gebalanceerde voeding ( teveel N i.r.t. P en K) kan komen, maar ook door een te hoge temperatuur.
Diana, ik zie op jouw eerste tomatenfoto 2 geaborteerde tomatenbloemetjes en vraag me af of dat komt door een te hoge kastemperatuur. Want enkele etmalen achtereen temperaturen overdag van 32 graden/ nachten van 24 graden Celsius levert abortie van bloemen op. En – belangrijker nog – ook enkele uren een temperatuur van 40 graden Celsius achtereen geeft dat effect volgens diverse Internetbronnen.
Eergisteren was bij mij op tomatenplanthoogte een temperatuur van 38 graden bereikt. Ik weet niet hoe lang dat heeft stand gehouden, maar voor de zekerheid (nog geen bloemen in de tomatenplanten) toch al een schaduwdoek over de kas gespannen. Zo stel ik het kalken nog even uit. Vorig jaar had ik na een zonnepiek ook gekalkt, maar in een wat bewolktere periode werd het toch wat donker in de kas.
Hallo Oscar,
Dankjewel voor je reactie en informatie! Ik denk dat de 2 tomatenbloempjes die onbevrucht zijn afgevallen op de foto misschien door de die hete dag van 30 graden zijn mislukt, het was die dag boven de 50 graden in de kas. De temperatuur wat lager houden is altijd lastig, onze kassen staan van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in de zon, en extra luchten is niet altijd mogelijk als een kas niet bij huis staat.
Hier worden zeker niet altijd alle bloemen bevrucht en dus tomaten; door warmte, hoge luchtvochtigheid, maar ook omdat we niet tikken als we niet naar de tuin gaan, ziekte, etc.. Misschien is het eens grappig als ik bij 5 verschillende tomaten tel hoeveel bloemen er zijn en hoeveel er uiteindelijk ook echt tomaat worden.
Ik heb ook het idee dat het deels ook nog rasafhankelijk zou kunnen zijn. Even teruggezocht in mijn foto’s van een voorbeeld dat ik me kan herinneren; in 2010 had ik in een kas 3 planten van het ras Hillbilly staan, en die droegen zeker een ruim aantal bloemen maar ik heb er toch maar heel weinig tomaten van kunnen oogsten. Ernaast stonden 3 planten van het ras Liberty Bell en die hadden minder bloemen maar ik had er zeker 2 keer zoveel tomaten van; dezelfde kas, dezelfde omstandigheden in temperatuur, vocht, voeding, etc., en hetzelfde tikken.
Wij kalken ook liever pas in juni of juli; paprika’s, pepers, komkommers en aubergines zijn nog zo klein, ik had het graag nog uitgesteld. Maar nu het 30 graden gaat worden wilden we niet meer wachten, ik heb niet genoeg vitrage en bevestigingsmateriaal voor 3 kassen. Wij gaan maar hopen op een lange, zonovergoten, warme zomer, waarin we blij zijn dat we al zo vroeg hebben gekalkt :-).
Ik ga vandaag eens wat tomatenbloempjes van wat rassen tellen, leuk om eens bij te houden!
groetjes,
Diana
hoi Diana,
Door het warme weer schiet alles de grond uit,spinazie schiet door maar pepers en tomaten hebben het in onze kas wel naar de zin.(Natuurlijk goed gelucht)
De aardbeien hebben het met deze hitte wel wat moeilijker, maar met wat extra water gaat het toch wel goed.
Kijk maar eens in mijn moestuin op http://www.heirloomzaden.nl
Groet Paul
ik heb geen kas maar weer leuke weetjes.nu wel veel bevloeien op mijn tuin zware kleigrond. gr ad
Hallo Diana.
Ik vind het altijd leuk om je nieuws te lezen. Leer er ontzettend veel van. Van je hele website triuwens. Ik ben nu al erg benieuwd naar de uitslag van je bloemen tomaten project. En ga weer gauw verder met verpotten en overzetten (alleen waar er nu schaduw is).
Groetjes, Esther.
Van de paprikazaden die ik van je heb toegestuurd gekregen, heeft de Sheepnose al een vrucht van pakweg 5-6 cm. Gaat goed dus. Voor mijn tomatenplanten is het ook afwachten, ze staan er nu fantastisch fris bij maar wat doen een paar dagen tropische hitte?
Hi Diana, wat een fantastische website heb je. Ik probeerde op deze blog iets terug te vinden, maar het lukte mij niet. Moet een kas echt in de zon staan? Of gaat het meer om de warmte die de planten nodig hebben (in plaats van de zon)? Ik hoor het graag of je daar een idee over hebt! Bedankt alvast! Groeten, Jessica
@Jessica: zie hier!
https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/een-kas-aanschaf/
Hallo Jessica,
Nee hoor een kas moet zeker niet in de zon staan. Maar juist die zon zorgt er wel voor dat het in de kas zoveel warmer wordt dan buiten. En daarom is een deel van de dag zon wel fijn.
Eigenlijk is de hele dag zon in de winter prettig, omdat de grond dan telkens wordt opgewarmd en de planten die in de kas staan zo extra warmte krijgen. En in de zomer kan zon funest zijn voor sommige planten, want die zon zorgt ervoor dat hety in de kas op kan warmen tot boven de 50 graden. Hier staan de kassen in de volle zon (omdat ik geen andere plek heb), maar eigenlijk zou een plaats in de halfschaduw het best zijn. En als ik dan mocht kiezen zou ik dan liever ’s ochtends een stukjes van de middag schaduw hebben en de rest van de middag en de avond zon (zodat de kas nog wat op kan warmen voor de nacht begint). Wij moeten, omdat de kassen in de volle zon staan, de kas in de zomer vaak kalken tegen teveel zon.
Uiteindelijk hangt het natuurlijk wel ook af van wat je met de kas wilt, welke planten je wilt zetten (pepers en paprika’s houden bijvoorbeeld van veel zon, komkommers en meloenen houden juist van niet teveel zon)
groetjes,
Diana
edit: oh sorry, ik zie nu pas het antwoord van Jolanda, dankjewel daarvoor Jolanda!!! Op die pagina vind je inderdaad ook veel meer informatie.