Zomerdrukte
Het is elk jaar hetzelfde. Ik weet het wel. Dat de moestuin in de zomer op een enorme golf lijkt. En toch denk ik elk jaar dat het wel mee zal vallen, of dat ik het dit jaar wel onder controle zal kunnen houden. Ben ik zo vergeetachtig, of nogal hardleers?
Niet dat het me tegenstaat of irriteert hoor. Nou ja, soms, heel even. Mensen die een moestuin hebben weten waar ik het over heb. Dat je naar de tuin gaat met een aantal voorgenomen ’taken’ en dat daar niets van komt. Omdat er iets anders tussen komt dat eerst moet gebeuren. Bijvoorbeeld oogsten. En dat kost nu eenmaal ook tijd.
Soms voelt het als een kind in de snoepwinkel; Oh, die moet ik plukken!! Oh, dat moest ik nodig oogsten. Oh en daar, snel, voordat het doorschiet. Oh, en die is lekker voor de jam! En oei, die courgette wordt al te groot. En hé, de eerste bramen rijpen. etc. Afijn, je kent het wel.
Zo schrijf ik hier ook wel vaker dat het niet allemaal vanzelf in vriezer, pot en fles verdwijnt. Ik kan me van vroeger herinneren dat mijn vader met letterlijk een vuilniszak vol met snijbonen thuiskwam. En dat mijn moeder (en ik hielp natuurlijk) bonen ging afhalen en we die door het snijbonenmolentje draaiden. Alles wassen, in zakjes doen en dan de vriezer in. Ondertussen zat mijn vader voor de tv, met een pilsje. Het ouderwetse rollenmodel. Nu oogsten we, sjouwen het mee naar huis en moeten het ook allemaal nog verwerken. Terwijl ik snijd, kook en inmaak zorgt Ruud voor het opruimen, de kattenbak, vuilnisbak en al die andere dingen. Niks zitten, niks pilsje, gewoon doorgaan. Ik klaag niet hoor 🙂 . Want Langzaam zie ik dat het voorraadrek op zolder voor de winter wordt gevuld; met verschillende soorten jam, zoetzuur, tomatensaus, etc.. Het geeft zo’n rijk gevoel. En is zoveel lekkerder dan uit een winkel (denk ik, ik kan me niet herinneren dat ik jam of tomatensaus kocht).
Naast het oogsten, naar huis sjouwen en verwerken moet ook de tuin worden gewied, water worden gegeven, worden opgebonden, gemulchd, gevoed, getopt, uitgebloeide bloemen worden verwijderd en zo kan ik nog heel veel meer noemen.
“Nog even en we moeten op de bank met het bord op schoot eten”, zegt Ruud, wijzend op alle potjes die op de eettafel staan af te koelen, naast een overvolle schaal en wat losse courgettes en komkommers waar ik nog geen tijd voor had. Ik antwoord dat ik nog even labeltjes moet maken en dat alles dan naar boven kan. Maar eerst nog even een foto maken voor de website. En dus print en plak ik en zetten we alles buiten op tafel. “Past het wel?”, vraagt Ruud op ironische toon, terwijl hij ondertussen met de schaal perziken aan komt lopen.
Ja, het past. Foto, klik. en dan kan alles (“eindelijk”, zegt Ruud) naar zolder. Nou ja, op de courgetteblokjes na want die moeten nog 1 dag in de koelkast rusten voor ze kunnen worden gekookt en ingemaakt (volgens dit erg lekkere recept van Pittig zoetzuur van courgette). En de schaal met perziken natuurlijk; die gaan we vanavond ontvellen en mengen met suiker, citroensap en sinaasappelsap en -rasp zodat we er morgen jam van kunnen maken.
Het is misschien dit jaar wel mijn meest geliefde oogst, omdat het de eerste oogst is. Ik kocht deze jonge perzikboom (het ras Priscilla) vorig voorjaar. Ik moest de verkoper beloven dat ik alle bloesems-in-knop na het planten weg zou knippen. Dat deed ik, al deed het wel een beetje zeer. Maar het was goed; alle energie ging dat jaar naar de groei van de boom en het wortelgestel. En dit jaar oogsten we dus perziken uit eigen tuin(kas). Zonder een spoor van krulziekte (omdat het niet regent in de kas, ik schreef er eens een blog over: Krulziekte). Prachtige puntgave grote perziken, de grootste wel ruim 225 gram zwaar. En alles bij elkaar maar liefst 47 stuks. Wat een weelde! En ik vond er al een heerlijk recept voor, per direct een favoriet: Jam van perziken met sinaasappel en citroen. Hoewel deze, heel anders, maar ook erg lekker is: Gelei van aalbessen met perzik en tijm
En zo tuinieren we overdag, en snijden, vriezen en koken we in de namiddag en avond. En het is nog lang niet voorbij; de eerste paprika’s groeien en af en toe rijpt er zelfs al één. De bramenoogst komt eraan. Ik kan nog nieuwe gezaaide bonenzaailingen uitplanten. En dan heb ik het nog niet over de tomaten.
We plukken nog steeds blauwe bessen. Ik heb nog van alles gezaaid en dat kiemt nu (van knolvenkel en Chinese kool tot tatsoi, palmkool, snijbiet en sla). Voor alles wat we oogsten is er gelijk weer een vervanger die uitgeplant kan worden. En zo gaat het maar door, tot ver in de herfst. Het is soms vermoeiend. Maar tegelijkertijd genieten we er volop van.
Op de laatste foto (sorry, lelijke foto, met telefoon gemaakt omdat het pas vlak voor het plaatsen van dit blog klaar is; nog geen labels, bloedheet, voor de foto even omgedraaid) een nieuwe poging voor een lekkere inmaak van cherrytomaten in zoetzuur. Ik heb al een recept en dat is zeker ook een lekker recept (Cherrytomaatjes in zoetzuur). Maar deze is, met wat meer ervaring, hopelijk iets moderner en lekkerder. Met vadouvan en een andere samenstelling van azijn, suiker en kruiden. Ik ben benieuwd. Dit weekend even proeven!
Wat een weelde! Dat is het eerste wat bij mij opkomt.
Bij mij is het allemaal wat kleinschaliger en niet alles is dit jaar goed gelukt, maar ook hier verheug ik me op een grote bramenoogst die er aan gaat komen.
Sterkte met alle werkzaamheden, en ik hoop dat je ook wat tijd kunt vinden om er van te genieten,
Groetjes, Ria
Hallo Ria,
Leuk om wat van je te horen!
Ik moet zelf ook naar kleinschaliger maar het is lastig om los te laten. Want ik geniet nu zeker wel maar ik weet ook dat ik tegen beter weten in veel te veel ballen omhoog aan het houden ben. Ik probeer ook maar te blijven schrijven, ook omdat ik het heel leuk vind en het graag doe maar het kost wel tijd, soms zit ik vrijdagavond om half tien nog de laatste foto’s te plaatsen en kijk ik nog snel even alles na op typefouten. Moet ik minder schrijven, minder inmaken en invriezen, minder website, of misschien zelfs minder tuin?. Het is lastig kiezen. En loslaten is moeilijk. Maar ik kan mezelf niet delen. Voor Ruud zorgen kost steeds meer tijd en moeite. Er zijn goede en slechte momenten; op goede momenten hebben we samen nog veel plezier maar op slechte momenten herkent hij me niet meer, kan zijn tanden niet zelf meer poetsen en haalt geen onkruid uit de tuin maar mijn nieuwe pioenroos. En die pioenroos was vroeger heel belangrijk maar blijkt nu wel het minste te zijn waar ik me druk om maak. Alles in perspectief. Moeilijk en leerzaam tegelijkertijd.
Ik hoop dat het goed met jou en je man gaat en jullie heerlijk van de tuin kunnen genieten!!
groetjes,
Diana
Hallo Diana, verdrietig bericht over Ruud. Vele zullen het herkennen. Mijn moeder had ook de diagnose. Voor ons onbegrijpelijk. Ze was boekhouder en wiskundig een génie. Ze wist in de supermarkt precies voor hoeveel geld ze in haar mandje had. Een rekenmachine had ze niet nodig .
Gelukkig heeft ze lang thuis kunnen blijven met hulp van hele lieve mensen waardoor er 24 uur iemand voor haar was. In Nederland is dat heel goed georganiseerd. Ik wens je nog een fijne tijd met Ruud en geniet elk moment . Elke hulp die je kan krijgen aannemen zodat je zelf sterk blijft. Beste groetjes
Hallo Con,
Wat verdrietig dat je moeder ook dementie had.
En dankjewel, we genieten van elk goed moment!
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Vanmiddag bovenstaande bericht gelezen over Ruud en schrok hiervan.
Wij zitten in eenzelfde schuitje, maar het betreft mijn vader en die is inmiddels bijna 90 jaar oud. Daarom niet goed te vergelijken. Ik heb de liefde voor het tuinieren van hem overgenomen en als ik nu zie dat hij dit wel wil, maar niet meer kan, doet me dat verdriet.
Zelf ben ik inmiddels ook 60+, het ‘werken’ in de tuin is voor mij tevens ontspanning en ik hoop nog lang van mijn tuin te kunnen genieten.
Mijn petje af voor jou Diana, dat je én voor Ruud zorgt, in de tuin werkt én zo’n uitgebreide website bijhoudt én wekelijks een blog schrijft voor ons én wat al niet meer…Respect !
Sterkte en geniet van elke dag !
Groeten,
Petra
Hallo Petra,
Herkenbaar! Ook Ruud wil nog graag tuinieren maar ook hij weet niet meer hoe, herkent ook groenten soms niet meer als zodanig.
Ruud is 20 jaar ouder dan ik, we hebben elkaar op het volkstuinencomplex ontmoet en zijn over enkele maanden 30 jaar samen. De moestuin is op alle manieren zo verweven in ons leven dat ik me niet voor kan stellen dat ooit los te laten. Maar ik probeer het wel makkelijker te maken, meer makkelijke en vaste sier- en eetbare planten en wat minder eenjarige soorten, goede bodembedekking tegen onkruid, fruitbomen voor een lekkere oogst, dat soort dingen.
Jij heel veel sterkte met je vader!!
groetjes,
Diana
Hallo Diana
Och wat verdrietig en moeilijk allemaal en wat ben je sterk! Ik heb er echt bewondering voor dat je dit allemaal, naast de zorg(en) voor je man, nog allemaal kunt doen. Het lijkt mij inderdaad wel wat veel allemaal, maar afbouwen of dingen niet meer doen, is moeilijk als je altijd zo’n bezige bij bent geweest. Ik wens je daar heel veel sterkte en wijsheid bij en blijf toch zoveel mogelijk genieten van alles en vooral iedereen die je lief is.
Hallo Jeannette,
Dankjewel!! Ik ben niet sterk hoor, het gaat gewoon zoals het gaat. Ik was, voor ik verpleegkundige werd, ziekenverzorgende op een psychogeriatrische afdeling in een verpleeghuis. En daarmee ben ik een heel klein beetje ‘ervaringsdeskundig’. Ik ben vooral blij dat Ruud nog zichzelf is, geen agressie, angst, achterdocht, etc. en ik hoop dat dat nog heel lang zo blijft want dan kunnen we hopelijk nog lang samen blijven.
groetjes,
Diana
Veel steerkte met het in de lucht houden van alle ballen maar in het bijzonder met de situatie met je man. Mijn vader had Alzheimer maar pas toen hij al in de 90 was. Het linkt me nog veel moeilijker als het je partner is. Ik wens je heel veel sterkte en vooral nig heel veel goede momenten. En vergeet niet om jezelf te denken
Wat een intens verdrietig bericht! Elkaar leren kennen via de tuin, al bijna 30 jaar samen in de moestuin….zo schrijnend te lezen dat hij sommige groente niet meer herkent. Ik hoop dat jullie nog veel samen lachende dagen mogen beleven. Pas goed op Ruud maar ook op jezelf. Gr. Pien
Dankjewel Pien!!
groetjes,
Diana
Hallo Imke,
Dankjewel voor je lieve wensen!!
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
O wat erg voor jou, maar ook voor je familie. Ik wens je veel sterkte in de zeer moeilijke periode die komt. Ik hoop dat je nog veel goede momenten meemaakt met je man, waar hij jou wel herkent en nog kunt communiceren. En dat zijn gedrag niet verandert zodat je bij hem kan blijven. Dat het anders kan verlopen, weet ik maar al te goed. Hulp op tijd inschakelen en goed voor jezelf zorgen zijn heel belangrijk heb ik geleerd. Niet meer eten en mij kapot werken waren mijn fouten destijds. Het is een slopende periode waar je geen macht over hebt en je wordt meer geleefd. Om met dat te kunnen omgaan moet je jezelf niet vergeten en hoe moeilijk het ook is, de ballen in de lucht sterk minderen of gewoon laten gaan, de mensen om je heen zullen heus wel begrijpen.
Voor mij, de tuin was mijn redding in zulke verschrikkelijke tijden, daar kon ik en kan ik nog mijn verdriet in kwijt. Genieten van kleine dingen is nu belangrijker dan ooit.
Ik hoop dat je sterk zal blijven en dat je nog alles kan verwerken.
Groetjes,
Lili
Hallo Lili,
Dankjewel!
En wat verdrietig om te horen dat je ervaring hebt met iemand bij wie het gedrag veranderde. Ik hoop zo dat dat hier niet gaat gebeuren, het lijkt me verschrikkelijk als iemand zich niet meer laat verzorgen, en op een gegeven moment ook niet meer herkenbaar is als zichzelf en als geliefd persoon. En ik snap heel goed dat je dan niet alleen veel steun van familie en vrienden hebt maar ook van de tuin.
Ik ben heel blij dat dat hier nu in ieder geval nog niet het geval is; ik heb het heel druk, dat wel, en vind het ook fijn om af en toe even alleen naar de tuin te gaan om even lekker bezig te zijn en niet overal aan te hoeven denken. Maar ik ben ook nog heel blij dat Ruud nog mee kan naar de tuin en ik hem met hulp of aanwijzingen dingen kan laten doen. En dat is ook goed voor hem; beweging, nadenken over wat gedaan moet worden, sociale contacten met de andere mensen op de volkstuin, etc.
Ik heb heel vaak het liedje van Blöf in mijn hoofd ‘We doen wat we kunnen”. Want zo is het.
groetjes,
Diana
Is dat dan een laagstam-perzikboompje dat in de kas kan blijven staan?
Hallo Rebecca,
Ja, het is een laagstam (niet te verwarren met een dwergperzik want die wordt niet veel groter/hoger dan een ruime meter). Dit wordt uiteindelijk nog wel een boompje van 2,5 meter hoog. En dus is het nu zaak om over enkele weken te gaan beginnen met snoeien en leiden. En daarmee ga ik de boom toppen (zodat ze niet tegen het dak aangroeit en om de vorming en groei van zijscheuten te stimuleren). Ik heb de boom op 60 centimeter van de achterwand geplant en zorg dat ik elke nieuwe tak die voor (dus meer de kas in) of achter (dus richting het raam) wegsnoei. Ik ga stokken zetten en proberen de takken die omhoog groeien een beetje gelijkmatig te verdelen (een beetje als een waaier maar dan heel grof en amateuristisch 😀 )
Op de foto zie je een stukje van de boom maar je ziet dat ze zeker geen dwergboompje is.
groetjes,
Diana
ook mijn tomaten mix van buidles en peren doen het voortreffelijk net al de anderen allemaal. IK heb echter nog van vorig jaar staan. Dit terwijl ik met gulle hand weggeef. Is de sap bv van vorig jaar nog goed of de chutneys?? hoelang kan het bwaard als het donker en koel staat.?
Hallo Wietske,
Leuk om te horen dat de zadenmix van buidels en peren het goed doet!!
Ik maak deze maand het laatste ingemaakte sap van vorig jaar op. Het kan nog wel wat langer hoor, ik denk maximaal 1,5 jaar (daarna bederft het niet maar het gaat wel verkleuren, de smaak wordt wat zuurder, etc.).
Chutney, als het in de goede verhouding van zoet en zuur en hartig is, kun je zeker wel ruim 2 tot zelfs wel 3 jaar bewaren. Bedenk dat de smaken wat sterker worden (en dat geldt trouwens voor alle inmaak, ook jam, etc.; sinaasappelschil, gember, etc. wordt steeds sterker van smaak.
Ik weet niet of je vaak pasta, tomatensaus, tomatensoep, etc. eet maar je kunt zo’n pot tomatensaus in alles gooien waar je normaal gesproken tomatenpuree, tomatenblokjes, gezeefde tomaten, etc. in gebruikt.
groetjes,
Diana
Krijg je dat allemaal op?
Hallo Willem,
Ja hoor 🙂
We eten graag tomaten. En het is ook leuk om af en toe een schaal weg te geven aan familie of vrienden.
En verder eten we graag tomatensoep en we eten zeker eens per 2 weken wel een pasta met saus op basis van tomaten. Dus ik maak tomatensap en vries dat in en maak pastasaus in potten in. En dan vind ik het ook nog leuk om cherrytomaatjes in zoetzuur te maken, tomaten te drogen, zelf ketchup te maken, chutney, salsa of andere inmaak. Ik heb hier nog nooit een tomaat weggegooid 😀
groetjes,
Diana
Wij eten onze allerlekkerste en allermooiste tomaatjes met een bolletje echte buffelmozzarella, basillicum en wat vlierbloesemwijnazijn. Feest! Panzanella is ook een favoriet zomergerecht. Je kan nooit genoeg tomaten hebben 🙂 Ik ben Zo benieuwt naar jouw buideltomaatmix die ik dit jaar gezaaid heb. Ze zien er nu al prachtig uit 😛
Hallo Tessa,
Je hebt helemaal gelijk!
Wij eten tomaten graag in dunne plakken verspreid over een grote schaal, met een snufje zout, peper, goede olijfolie, balsamicoazijn en wat fijngesneden basilicumblaadjes, soms inderdaad ook met wat burrata of goede kwaliteit mozzarella (Ruud vind de gewone uit de supermarkt net rubber 😀 ).
Ik ben heel benieuwd wat je straks van de tomatenmix vindt, in vorm, formaat, opbrengst en vooral smaak!!
groetjes,
Diana
Jeetje.. wat heb je al een oogst! Ik vind het een droevig jaar. Op een handjevol tomaten wil het allemaal niet opschieten dit jaar. Ook de hoeveelheid veenmollen werken niet mee, in het ploegen van de tuin 😉 maar chapeau en wat een bak aan ervaring als je gelijk weet hoe je lege bedden weer kunt opvullen. (Volgens mij met de gedachte van wisselteelt).
Knap ook hoe je alles doet, maar denk ook zeker aan jezelf!
Blijf je blogs altijd een fijn leesmoment vinden
Hallo Rian,
Getsie, veenmollen. Die hebben wij gelukkig niet, ik word altijd al een beetje eng als ik ze op plaatjes zie, ze zien er behoorlijk groot en eng uit.
Hier gaat het best goed met de tomaten maar zeker niet alles gaat even goed. Het onkruid groeit geweldig maar de komkommers hebben spint en meeldauw, de courgettes storten al een beetje in en de bieten zijn wat klein. Het komt vast allemaal omdat juni qua weer op juli leek, en juli vervolgens op juni. De droogte, hitte en vervolgens regen hebben gezorgd voor het overleven van de sterksten (onkruid), voor een slechte vruchtzetting, een minder goede opname van voedingsstoffen, etc.
Als augustus nou eens alsnog lekker warm en zonnig zou worden zou het zomaar kunnen dat planten alsnog goed gaan groeien en een goede opbrengst geven. Om die reden heb ik nog maar flink wat gezaaid 🙂
Ik hoop dat het in jouw tuin ook alsnog nog een beetje goedkomt met de oogst!!
groetjes,
Diana
Iedere keer week geniet ik erg van je wekelijkse blog. (Dat je daar ook nog tijd voor vrij kan maken). Je blogs zijn allemaal zo herkenbaar. Je verheugen op wat komen gaat, of het allemaal wel gaat lukken Het harde werken met plannen, zaaien, oogsten en inmaken. Maar wel het allerleukste harde werken dat er bestaat. Net als jij kan ik genieten van mijn voorraadkast met potten jams, geleien, zoetzuren, chutneys, kruidenazijn en kruidenolie. Je recept van cherry tomaatjes in zoetzuur ga ik zeker proberen te maken.
Vraaagje over inmaken dit is iets wat ik nog nooit eerder gedaan heb, ik heb de afgelopen tijd al veel potten gespaard van Jam of HAK groente potten van het werk, deze schoongemaakt en daarna de vaatwasser in gedaan. Nu lees ik vaak dat je de dag voor je het gebruikt nog eens in de vaatwasser moet doen wat logische klinkt, en daarna uitkoken in kokend water met soda, maar welke soort soda gebruikt U hiervoor, en in welke verhouding tot het kokend water? Alvast bedankt =]
Hallo Kevin,
Uiteindelijk is steriel heel belangrijk. En hoe je dat wilt bereiken mag je vooral zelf weten. Er zijn mensen die zweren bij het letterlijk uitkoken van potten en deksels, anderen zetten potten en deksel een half uur in een oven op 120 graden. En weer anderen zetten ze in een apparaatje waarin je babyflesjes steriliseert. Ik maak ze goed schoon met sop en heet water (of in de vaatwasser). Dan is het schoon, nog niet steriel. Ik steriliseer ze door ze enkele minuten voor ik de potten wil vullen vol te gieten (tot over de rand) met kokend water met soda, zowel deksel als pot. En dat vlak voor het vullen eruit te gieten en dan met kokend water na te spoelen. Hier zijn 99 van de 100 potten goed, sporadisch kom ik er na een paar weken of maanden één tegen met een plekje schimmel (die gooi ik uiteraard gelijk weg). Maar dan kan ook via de andere methoden. Als het maar steriel is: dus een zo hoge temperatuur dat er geen bacterie in kan overleven. Dus twee keer in de vaatwasser lijkt mij één keer overbodig maar als mensen dat fijn vinden is het prima. Ik gebruik graag zilversoda maar gewone soda is ook prima maar dat klontert, zilversoda maakt meer vlokken en klontert niet (en dat is dus de enige reden). Ik gebruik ongeveer een halve (kleine pot) tot hele (grote pot) theelepel per pot. Bedenk dat er weer bacteriegroei kan ontstaan als je de potjes na het steriliseren heel lang leeg laat staan, of als je iets inmaakt wat niet heet is. Oftewel: schoon; hete potten, kokend water en tot slot kokendhete inmaak; dan kan er geen bacterie overleven. En uiteraard de binnenkant van de potjes en deksels na het steriliseren niet meer aanraken met je vingers, aan de buitenkant oppakken en opdraaien. Ondersteboven zetten vind ik fijn voor het vacuüm trekken al zeggen sommige mensen dat het niet nodig is. Maar een ander voordeel vind ik dat de dan nog kokendhete inmaak in een ondersteboven potje tegen het deksel ligt, voor die allerlaatste eventuele bacterie 🙂 .
Zoals gezegd; er zijn meerdere manieren, ik kan alleen maar zeggen hoe ik het doe en kan er wel bij vertellen dat het hier prima werkt.
Leuk dat je wat wilt gaan inmaken! Ik ben benieuwd wat je gat maken en wat je er van vindt!!
groetjes,
Diana
Hartstikke bedankt nu is het voor mij duidelijk hoe ik dit moet aan pakken, van mijn werk neem ik ook steriele handschoenen mee dus die trek ik extra aan voor de zekerheid, bij het dichtmaken van de potjes. Ik wil zelf mais inmaken, cherry tomaatjes en bietjes. Volgendjaar wil ik dit gaan uitbreiden, eerst rustig de touwen leren kennen voordat het teveel wordt :p
Hallo Kevin,
De potten dichtmaken is best lastig, met of zonder handschoenen: je kunt ze niet goed vastpakken omdat het veel te heet is. Ik gebruik er altijd een schone handdoek voor, met één punt van de handdoek houd ik de pot vast en met de andere uiterste punt draai ik het deksel op de pot.
Als je vooral groenten voor de bewaring zonder al teveel toevoegingen wilt inmaken kun je ook aan steriliseren/wecken denken, ik kan je daar niets over vertellen want ik het daar geen ervaring mee, maar kijk dan vooral op de website van weckenonline.
Als je jam, zoetzuur, chutney, sambal, etc. wilt maken (met dus meer ingrediënten en bewerking) is inmaken heel geschikt. En dan zou je hier eens kunnen kijken: Algemene informatie m.b.t. inmaken , en de pagina’s die daarop volgen.
groetjes,
Diana
Het allermakkelijkst zijn bereidingen met (veel) suiker en/of azijn dus bv jam, chutney of sambal. Door de suiker en het zuur krijgen bacterien en schimmels weinig kans. Ik zet mijn potjes en flessen alleen een keer (als ze al schoon zijn) in de afwasmachine. Door de hitte en stoom van het droogprogramma blijven er amper bacteriën over. Ik kan me niet de laatste keer herinneren dat het mis is gegaan. M’n augurken op zoet/zuur (die ik eerst 24-48 uur fermenteer in zout) overgiet ik met hete vloeistof en weck ik een half uurtje voor de zekerheid. Gaat ook prima. ‘Pure’ groenten inmaken vraagt iets meer finesse. Door de bietjes zoet/zuur in te maken vergroot je je kans op succes. Tomaatjes zijn van zichzelf al vrij zuur, dat scheelt. Mais zou ik een beetje spannend vinden maar vooral proberen.
Nog een kleine tip: ik lees dat je Hak-potjes heb gespaard. De ‘nieuwe’ deksels zijn waardeloos voor inmaken. Is bij mij een paar keer mis gegaan. Je wilt echt de ouderwetse deksels met brede rand. Die zuigen goed vacuum. Veel plezier!
En als je toch los gaat, maak dan beslist “pittig zoetzuur van courgettes”. Recept van Carine dat bij ons echt helemaal favoriet is! Vroeger dacht ik dat ik de oogst aan courgettes niet opkreeg, tegenwoordig zaai ik zelfs extra!
Hoi Pien,
Helemaal mee eens!! Ik heb het zelf afgelopen weekend ook weer gemaakt.
Voor wie er ook interesse in heeft nogmaals de link: Pittig zoetzuur van courgette
Mocht je nog courgettes over hebben, wij eten vandaag deze weer: Pasta met courgette en gerookte zalm
Ik ben maar een simpele thuiskok maar heb geen idee waarom dit recept op die pagina maar 3 sterren krijgt want het is één van onze favoriete courgetterecepten: snel klaar, gezond, veel courgettes en overheerlijk 🙂
groetjes,
Diana
Gisteravond gelijk geprobeerd…heerlijk!! Dank voor het recept!!
groetjes, Pien
Heerlijk recept! Ik heb het de afgelopen dagen geprobeerd. Dank jullie wel! Een praktische vraag voor de derde dag. Waarom koken jullie de courgette op het einde nog vijf minuten op? De blokjes zijn toch mals? En jullie laten alles uitlekken en dan brengen jullie toch blokjes en vocht terug samen? Beste groet, Anne
Hallo Anne,
Leuk om te horen dat je het lekker vindt!
Ja, je laat de courgettes uitlekken, verwarmt het vocht en kookt de courgetteblokjes de laatste paar minuten mee. De blokjes zijn door het marineren inderdaad al mals maar als je die koud bij het vocht zou doen zou het geheel te snel afkoelen en dan trekken de potten niet meer vacuüm en is de inmaak dus geen inmaak meer, en is het ook niet veilig voor bederf. Als je de blokjes niet zou uitlekken zouden de courgettes te lang koken en dan wordt het te zacht. Oftewel: je kookt eerst het vocht zodat dat 100% veilig is, en dan de courgettes er bij en slechts kort kort koken zodat ook die kokendheet en dus veilig zijn.
Ik hoop dat het zo wat duidelijker is!
groetjes,
Diana
Heel erg bedankt voor deze verduidelijking Diana!
Hallo Tessa en Kevin,
Ja, pure groenten inmaken is wat lastiger, hoe meer suiker, zout of azijn er wordt gebruikt, hoe minder kans op bederf.
Altijd leuk om te horen hoe iedereen zo zijn/haar eigen weg vindt in het inmaken/steriliseren. Zo ben ik zelf juist een groot fan van de hak-potten, het is hier nog nooit mis gegaan en ik vind ze door formaat/vorm pot en makkelijk te openen deksel ideaal. Vroeger gebruikte ik echte weckpotjes (met dubbele lengte schroefdraad); ik kreeg ze nooit open, er moest altijd geweld van keukenaccessoires aan te pas komen 🙂
Zo heeft iedereen een favoriete manier om potten te steriliseren, om de dikte te controleren, wecken of inmaken, fermenteren of niet, hoe de potten te vullen, sluiten, wel of niet ondersteboven zetten, etc. Handig om verschillende manieren te proberen en dan vervolgens een eigen favoriete manier te kiezen.
groetjes,
Diana
Hallo Diane,
Wat een feest iedere keer om je blog te lezen met de foto’s van je fantastische oogst, chapeau!!
Ik zag de jampotjes met de perzikjam, waar koop je die? Zou het graag van je horen!
Groeten Hendrica
Hallo Hendrica,
Dankjewel!!
Ik kocht deze potjes en deksels zeker 4 of 5 jaar geleden bij Lekker Honing
Ze gaan dus zeker lang mee, mits je uiteraard de deksels altijd voorzichtig van het vacuüm haalt/openmaakt.
Ik keek even en zie dat je voor de deksels nu moet kiezen voor de goudkleurige variant maar dan op de betreffende pagina vervolgens ook kunt kiezen voor zwart, wit of een printje.
Dit zijn potjes met een inhoud van 234 cc. Dat vind ik zelf heel fijn omdat kleine potjes minder inhoud hebben en dus sneller opgaan, daardoor minder kans op bederf, etc. Voor tomatensaus, zoetzuur, etc. gebruik ik gewoon bewaarde, grotere potten van bijvoorbeeld mayonaise, bruine bonen, etc.
groetjes,
Diana
Hallo Ruud en Diana,
Wat vreselijk nieuws is dit, ik hoop dat jullie nog heel lang samen kunnen genieten van de tuin, ook al wordt het een andere tuin.
Ook wij hebben in onze tuin aanpassingen door moeten voeren vanwege een aantal beperkingen.
Maar ik wens je heel veel sterkte toe en nog een hele mooie tijd op de tuin samen.
Lieve groet !
Hallo Margriet,
Dankjewel!
Ik hoop dat jullie zelf ook op aangepaste manier nog heel lang van elkaar en van de tuin mogen genieten!!
groetjes,
Diana
Heel veel sterkte Diana! Dit is echt geen leuk nieuws. Ik ken jullie niet persoonlijk, maar voel toch verbondenheid door alle blogs en nieuws die je schreef. Geniet daar waar het kan, vooral van eenvoudige dingen!
groetjes
carine
Dankjewel Carine!!
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
wat lees ik nu ! is Ruud ziek. Meid wat een verdriet, Ik volg jullei al enkele jaren.Heb veel van je geleerd en als altijd van Ruud en Diana. Ik begrijp dat het nu op jou neerkomt. Heel veel sterkte
Dankjewel Wietske!!
groetjes,
Diana
Amai, zoveel energie…..:. Ik herken gans dit scenario….. Niet evident, maar toch lees ik opnieuw alle experimenten en pas ze ook toe!! Met vele welgemeende dank aan Diana! En natuurlijk co ! ( Ruud ) 😉 Veel groetjes en doe zo voort! Ann