Zomer
Even 2 dagen bijkomen van de hittegolf. Pas nu kunnen we weer de kas in zonder bijna flauw te vallen van de hitte. Maar vandaag is de laatste ‘koele’ dag, want morgen en overmorgen wordt het opnieuw zeer warm.
En dus vandaag de kas in, water geven, blad plukken, dieven, tikken, toppen, onkruid weghalen. En nu de pepers echt goed groeien ga ik de onderste bladeren weghalen, de planten waar nodig opbinden.
Op de foto zie je de Aji Blanco Cristal, een milde peper, de pepers zijn behoorlijk groot en dus wordt de plant al topzwaar. Ik heb de onderste bladeren al wat weggehaald en vandaag ga ik haar met een stukje touw opbinden, zodat de takken met pepers niet breken wanneer de pepers nog wat meer groeien. We hebben de eerste rijpe peper, van het ras Heatwave, geoogst. En we verwachten in augustus en september nog wel flink wat meer pepers te kunnen oogsten, en dit jaar ook eens wat meer paprika’s.
Soms is het nog wel lastig te bepalen wat een paprika en wat een peper is, en blindelings vertrouwen op beschrijvingen op internet is geen optie.
Op de foto hiernaast zie je de “Lombardo’. Ziet er toch behoorlijk peperachtig uit. Maar we hebben haar al (voorzichtig) onrijp geproefd, smaakt als een kruidige paprika, geen heetheid. Dat zegt ook nog niet alles, als ze rijp wordt kan ze wel alsnog pittig worden, dus dan nogmaals voorzichtig proeven. Ook deze plant wordt vandaag opgebonden want zelfs op de foto kun je zien dat de linkerkant al een beetje om gaat vallen door de zwaarte van de paprika’s (of pepers, het moet dus nog blijken).
Ook de komkommer eens goed nakijken, opbinden waar nodig, de eerste tekenen van meeldauw beginnen dus knippen we het aangetaste blad zoveel mogelijk weg, dan kan de plant toch nog weken mee. Buiten is er ook nog genoeg te doen, vooral oogsten. 2 emmers worteltjes zijn geoogst en ingevroren (een deel als gewoon worteltjes, een deel in plakjes voor in stoofgerechten en roerbak, en een deel grof gehakseld voor in soepen en sauzen). De eerste boontjes gegeten, en de komende dagen kunnen we daar heel veel van oogsten.
Op de foto zie je de pronkboon Sun Bright. Iemand vroeg me een paar weken geleden of die planten ziek waren, omdat het blad zo geel was. Maar nu moet voor iedereen die langsloopt duidelijk zijn dat het zo hoort; fel geelgroen blad, volop felrode bloemen, gezond en we kunnen er de eerste pronkbonen van oogsten. En tomaten natuurlijk, heel veel tomaten (eergisteren de eerste 12 potten pastasaus ingemaakt).
En ook kruisbessenjam gemaakt, met sinaasappel, is een erg lekkere, frisse jam (of eigenlijk meer gelei) geworden, het recept heb ik gelijk even op deze pagina gezet. De komende 2 dagen oogsten we nog even zoveel we kunnen. Want vrijdag wordt het ruim boven de 30 graden en dat is echt geen tuinweer. Dan maar in huis courgettes en komkommers, etc. snijden voor in de vriezer :-).
In de zomer gaan we nooit op vakantie. Dat doen we liever in voor- of najaar. In deze tijd gewoon te druk op de tuin. En wie heeft er vakantie nodig als het zulk lekker weer is…… Vanmiddag nemen we een fles koele witte wijn mee naar de tuin, een pan met courgette-briesoep (zie recept op de pagina van de courgettes). Zelfgemaakte pesto. stokbrood erbij. En dan blijven we lekker met tuinvrienden/-buren op de tuin zitten, tot het koud wordt en we naar huis gaan. Lijkt mij vakantie genoeg :-).
Tot slot nog een foto van de bijzondere Ipomoea transvaalensis. Ik heb deze plant nu meerdere keren zelf gezaaid en helaas doet ze het in onze vette, natte klei gewoon niet zo goed. Tot dit jaar. Dit jaar had ik besloten haar maar in pot te houden en dat blijkt de oplossing te zijn. Al ruim 160 cm hoog, frisgroen, gezond blad en volop bijzondere lila ipomoeabloemen. Als ze het zo naar haar zin blijft hebben zal ze zaden maken en die zijn mogelijk nog meer bijzonder; zacht donzig oranje. Ik hoop daar in een later tuindagboek nog eens een foto van te kunnen plaatsen.
Ziet er al heel goed uit!! Hopelijk krijgen we in augustus ook nog warme dagen want hier beginnen ze nog maar pas, heb nog drie peperplanten waar helemaal niks aan hangt, de paprika’s daar tegen doen het wel prima. Heb 11 planten van vorig jaar overleeft naar dit jaar en van deze zijn we al van aan het oogsten. Zeker voor herhaling vatbaar, is echt de moeite waard. De tomaten beginnen nu hier en daar een beetje te rijpen. Maar de komkommers zijn niet bij te houden, zoveel dat het er zijn, vooral de snack komkommer. Is een plezier om naar te kijken en ook om op te eten. Zonder jou zou ik zoiets nooit gezet hebben, je bent echt een inspiratie om mensen groenten in hun moestuin te laten zetten die ze anders nooit zouden zetten!! Dus dank je wel Diana voor het plezierig tuinieren dat je ons al gegeven hebt!!!
Hallo Kristel,
Ik heb ook nog peperplanten die nog niet eens bloeien hoor, vooral de hetere soorten zijn nog wat later dan paprika’s en cayenne-achtige pepers (uitzonderingen daargelaten natuurlijk). Ik heb zelf slechte ervaringen met overwinteren, dat komt dan vooral omdat ik een belabberde winterstandplaats voor ze heb; te koud, donker, vochtig en klam op een bovenzolder met maar 1 raampje. Als ik een koele maar lichte plek voor ze had, zou ik het zeker ook eens proberen!
groetjes,
Diana
Wauw, de pronkboon ziet er prachtig uit! Zijn de boontjes ook lekker? En mag ik vragen hoe je de worteltjes invriest? Geblancheerd of rauw?
Groetjes en veel plezier met dit mooie zomerweer op jouw tuin!
Monika
Hallo Monika,
Ik heb de bonen van de Sun Bright dit jaar nog niet op, ze beginnen nu pas goed te groeien, ze staat nog vooral in bloei. Maar in eerdere jaren was ze een prima pronkboon. Waar ik dan wel bij moet zeggen dat ik zelf snijbonen lekkerder vind dan pronkbonen, ieder z’n voorkeur. Maar vandaag gaan we van de pronkboon Riley (ook een mooie, groen blad met zalmroze bloemen) bonen oogsten en proeven. Ben benieuwd……de Sun Bright is over een kleine week aan de beurt.
Ik vries worteltjes rauw in, gaat prima. Wel helemaal klaar, schoongemaakt, geschrapt. En als we ze dan eten kook ik water en gooi ik de bevroren worteltjes in het kokende water, dus niet eerst laten ontdooien. En geraspte of gehakselde rauwe worteltjes gebruik ik heel vaak; in soepen, sauzen, stoofgerechten, etc., gaat ook prima.
groetjes,
Diana
Mag ik vragen hoe je de komkommer invriest en waar je het dan voor gebruikt? Zou ik tevens je recept voor de pastasaus mogen hebben. Dit is mijn eerste jaar met de moestuin en ik zwem in de komkommers, courgettes en tomaten. De paprika’s doen het niet zo goed. De bloempjes laten elkaar keer los als ik voorzichtig tik.
Hallo Miranda,
Eerst even over de paprika’s; het kan zijn dat de planten nog te klein/jong zijn om paprika’s te dragen en daarom de bloempjes laten vallen. Maar als dat niet het geval is zou het ook nog kunnen zijn dat het te vochtig is in je kas (als je een kas hebt), dan kan stuifmeel klonteren en kunnen bloemen niet bevrucht worden. Wellicht kun je wat blad weghalen zodat de bloempjes wat meer vrij hangen. En gewoon 2 keer per dag tikken, dan moet het hopelijk goed komen.
Ik vries komkommer in door ze te schillen, in de lengte in kwarten te snijden, zaadlijsten te verwijderen en dan in blokjes snijden. Rauw invriezen. En dan gebruik ik het voor Haagse komkommer, een gerecht van warme komkommer met een kaasroomsaus, erg lekker. Ik dacht dat ik het recept op de pagina met informatie over de teelt van komkommers had geschreven, maar dat blijkt niet zo te zijn. Ga ik vanavond of morgenochtend even doen, want het is echt heel lekker, met verse komkommer en met komkommer uit de vriezer. Je kunt trouwens ook komkommer raspen en in kleine porties in zakjes invriezen. Je kunt dan later zo’n zakje uit de vriezer halen en de bevroren komkommerrasp laten ontdooien in een dressing van azijn, beetje mosterd, zout, peper en een kleine schepje suiker of mosterd, gaat ook prima.
Het recept voor de pastasaus staat wel op de website, op deze pagina: https://www.mooiemoestuin.nl/conserveren/inmaak-overig-hartig/
(onder tomaten-basis saus). Ik heb er nu ook nog wat geraspte worteltjes en peterselie door de saus gedaan (omdat ik daar veel van kon oogsten, maakt het alleen nog maar lekkerder :-)).
groetjes,
Diana
p.s.: als je nog nooit ingemaakt hebt, lees dan ook de algemene pagina even, want daar staan wel een aantal belangrijke/handige tips met betrekking tot hygiëne, houdbaarheid, etc.
Heel mooi die bonenpiramide. Boontjes hebben we al een paar maal gegeten, maar de eerste komkommer is nog in de maak.
Groetjes,
Kristien
Hoi Kristien,
Wij gaan vandaag pas voor de 2e keer bonen eten, alles is duidelijk minimaal 2 weken later dan normaal.
De Sun Bright-zaden heb ik nog van jou gehad, misschien al wel 7 of 8 jaar geleden :-). Omdat ze zo mooi is zaai ik ze zo om de 2 of jaar weer eens.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Was benieuwd of jij nog artisjokken gezaaid had dit jaar? Ik heb ze dus in februari binnen gezaaid en later las ik dat je beter wortelstokken kunt kopen omdat je dan meer kans hebt op bloemen in het eerste jaar en bij zaaien niet. Ik had er dus helemaal niet op gerekend artisjokken te kunnen eten, maar tot mijn verbazing heb ik in alle 8 planten al meerder knoppen zitten! Ze zitten alleen wel helemaal onder de zwarte luis dus ik heb jouw tip met de pantykousjes gebruikt. Geen gezicht maar wel effectief. Dank daarvoor!
Groetjes
Angelika
Hallo Angelika,
Ik heb inderdaad nog artisjokken gezaaid, maar die zijn hier nog maar jong. Ik zag wel bij een tuinbuurman ook in het vroege voorjaar gezaaide artisjokken al een bloeistengel maken. Het ras zal ook nog wel meetellen (net als zaaitijd en standplaats). De pantykousjes zien er inderdaad raar uit, maar artisjokken met luis is ook niet alles :-).
groetjes,
Diana
Hoi diana,
Dat was vanochtend hard werken in de schaduw op de stoel
Hoi Gerard,
Sssstt, niet verklappen 🙂
Ik heb in de middag wel nog hard gewerkt hoor, thuis, 5 courgettes, een emmer tomaten en een kleine 14 komkommers de vriezer in geholpen.
groetjes,
Diana
ha Diana, wij zijn wel even een weekje weg geweest, maar we hebben dan ook geen drie tuinen 🙂 wel heeft mijn zoon op de volkstuin water gegeven en dat was heerlijk luxe!
Grappig om de verschillen te lezen bij jou en anderen wat er op dit moment oogstbaar is. Ik heb nog maar weinig rijpe tomaten (het duurt nog wel een paar weken voor ik aan inmaken kan gaan denken), maar de bessen zijn allang geoogst en in jam verwerkt en van de bonen eten we ook al sinds half juli. Complimenten trouwens voor de overheerlijke Rattlesnakes!! Ik ben er helemaal dol op. Echte ouderwetse spekbonen en een overvloedige oogst 🙂
Nog heel even deze (hopelijk korte) hittegolf uitzitten en dan wordt het weer leuk in de tuin!
Groetjes, Christa
ik was gewoon eens benieuwd: heb je een inloop vriezer?? De onze zit al stampvol!!
Nee, maar ik zou er best één willen 🙂
We hebben 2 vriezers, ladekasten want in een kist kan ik op een gegeven moment niks meer vinden.
En dan nog een halve bij de koelkast. Maar ze beginnen hier ook al aardig vol te raken.
groetjes,
Diana
Volgens V zijn dit twee soorten die goed tegen de aardappelziekte kunnen: WILD TOMAATJE ‘Aurantiacum’, KERSTOMAAT ‘Kanaan’.
Misschien probeer ik dit volgend jaar wel, alhoewel het nu nog niet nodig is.
Ps de tomaatjes uit de gemeenschappelijke kas waren lekker, alleen vergeten een paar zaadjes te bewaren.
Groeten Gerard
Hallo Gerard,
Wij vinden de Cherry Cascade ook lekker, prima cherrytomaatjes.
Ik heb ze zelf gistermiddag ook geplukt. Maar ik verwacht dat er begin volgende week weer veel nieuwe rijpe cherry’s in hangen, dus pluk dan gerust meer hoor, om te eten en voor de zaden.
groetjes,
Diana
Hallo Diane, een vraagje, kan ik aardbeienplantjes zetten na een uienoogst?
Of beter niet?
Groetjes Inge
Hallo Inge,
Ik zou niet kunnen bedenken waarom je niet van een uienveld een aardbeienveld zou kunnen maken.
Ik kan me wel voorstellen dat het uienveld maar weinig bemest is geweest, en dat je, om de aardbeien (stekken neem ik aan) nog goed te laten groeien tot de winter, het veldje wat zou kunnen bijmesten, met een algemene meststof waar zowel wat stikstof, kali en fosfor in zit.
groetjes,
Diana
Vraag: weet iemand waar je (liefst in NL of BE) pootgoed kunt krijgen van die langwerpige Franse sjalotten? Ik heb al verschillende sites bekeken, maar de meeste zaadhandelaren verkopen vooral Red Sun of vergelijkbare soorten, en die heb ik zelf al… Diana, jouw Vigarmot kan ik ook niet vinden. Iemand een tip?
Het is nog aan de vroege kant, maar in de winter vergeet ik het misschien weer… Alvast bedankt!
Hallo Christa,
Ik kan je zelf niet helpen. De Vigarmor heeft hier 2 of 3 jaar geleden de winter niet overleefd (koprot).
Ik had ze als pootgoed gekocht bij Baumaux in Frankrijk.
Ik weet ook niet waar je de sjalotten (als pootgoed) zou kunnen kopen.
Ik heb zelf dit jaar de Figaro gezaaid: http://www.thompson-morgan.com/vegetables/vegetable-seeds/onion-and-leek-seeds/shallot-figaro/376TM
Omslachtig, omdat ik eind deze maand daar kleine sjalotjes van kan oogsten die ik volgend jaar pas uit kan planten als pootgoed. Maar bij gebrek aan plantsjalotten van dat soort…… Als verder niemand een adres voor je weet, zou je dus ook kunnen overwegen om ze dan te zaaien (het kost je alleen een jaar extra voor je ze kunt oogsten voor consumptie).
groetjes,
Diana
Hoi Diana, dank je wel voor je antwoord. Vreemd eigenlijk, dat er zo weinig keus is in pootgoed van sjalotten. Misschien moeten we het inderdaad zelf maar doen en dan onderling uitwisselen…
Ik wil je nog even doorgeven dat de romatomaat Ludmilla, van jouw zaden, nu rijpe tomaten begint te geven en erg smakelijk is. Na het debacle van vorig jaar – toen de van een kennis gekregen planten een smakeloze tomatensoort bleek te zijn, ik kon alle planten weggooien – zijn we nu dus erg blij! Ik kan zelfs aan inmaken gaan denken, want ik heb denk ik wel een stuk of 60 behoorlijk forse tomaten 🙂 Nogmaals dank dus voor de zadenservice.
Hallo Christa,
Leuk om te horen dat je de Ludmilla lekker vindt, en dat ze een goede opbrengst gaat leveren!
De smaak van tomaten blijft altijd een klein punt van discussie. Ik las ergens op een forum bijvoorbeeld dat iemand de Bychok niet erg smakelijk vond, terwijl wij haar juist zo lekker vonden. En soms ligt het ook aan andere tomaten; Ik vind dit jaar de Black Russian erg lekker, maar als ik eerst de Absinthe heb geproefd vind ik eigenlijk alles wat daarna komt minder goed smaken. Er zijn in ieder geval inderdaad altijd wel tomatenrassen die echt niet veel smaak hebben. De Blueberry en OSU Blue zijn daarvan (helaas) wel de bekendste voorbeelden. Dit jaar heb ik de Belarus Orange staan, vroeg, mooie grote feloranje tomaten, prima opbrengst. Maar als ik ze proef is ze wel fruitig, maar ze mist het zoetje/zuurtje dat een tomaat lekker maakt. Maar ik vind haar met dressing dan weer wel lekker, en ze geeft ook een erg vrolijke fel oranje, lekkere tomatensoep.
Ik denk dat de Ludmilla wel redelijk allround is; lekker in plakken, salades, op de boterham, in soepen en sauzen, voor de inmaak, etc.
Ik hoop dat je er nog veel van kunt oogsten!!
Diana
hallo Diana, kom toevallig op jouw site via google en wil toch even doorgeven dat ik de site heel mooi ,duidelijk en praktisch vind. Zal er zeker gebruik van maken. bedankt en grt. Louise ,alphen ad rijn.
Hoi Diana,
Ik vind dat je een super site hebt. Dit is mijn eerste jaar moestuin, en ik maak er heel veel gebruik van. Je site is heel duidelijk!
De courgettes waren hier gigantisch geworden omdat ik een paar dagen geen tijd had, toen heb ik er je courgette-brie soep van gemaakt. Wat is die soep heerlijk! Bedankt voor het recept 🙂