Zomaar een zondag in augustus…
Met weinig tekst (omdat ik geen pap meer kan zeggen :-)).
Gisteren (zaterdag) geoogst:
Het lijkt niet eens zo veel, krap een salontafel vol. Maar het waren 5 volle emmers, 2 keer moeten fietsen :-).
Van 1 emmer cherrytomaten ga ik straks de zaden oogsten en de halve tomaatjes drogen. Van 4 emmers tomaten de zaden geoogst en alles in stukken gesneden in pannen op het vuur gezet.
Uurtje gekookt tot ze zacht waren. Ook dit lijkt niet zoveel, maar de linker pan is 10 liter, de rechter pan is 15 liter. Wat af laten koelen, gepureerd met de staafmixerย en daarna nog gezeefd.
En dan begint deel 2. Het dikke sap weer opwarmen, en ondertussen in een hapjespan 6 uien en 4 courgettes met 2 pepertjes in een flinke scheut olijfolie bakken.
Ondertussen worden de pottenย met soda en kokend water schoongemaakt en nagespoeld met kokend water. En de uien-courgettepuree wordt doorย het tomatensap gemengd (pan 2 paste even niet op het fornuis). Daarna weer een half uurtje koken, samen met een pondjeย gehakte worteltjes. En vlak voor het in potten doen een paar flinke handen basilicum fijnhakken en erdoor roeren, daarna nog 1 minuutje koken.
En dan maar potjes vullen:
En dit is dan een halve dag later, de potten staan ondersteboven af te koelen tot ze vacuรผm zijn.
Even geteld, 30 potten tomatenbasissaus, variรซrend van 450 tot 750 cc inhoud.
Zo, ook weer klaar voor de voorraad. En dan nu maar verder metย een emmer cherrytomaten (wassen, snijden, zaden/gel eruit, bestrooien met zelfgemaakt basilicumzout (erg lekker!!) en versgemalen zwarte peper, op de droogbladen rangschikken en dan een uurtje of 12 het droogapparaat in.
Als ik nog puf heb zal ik daar ook eens foto’s van maken……. ๐
Wat een prachtige foto van al je tomaten!! Om in te lijsten, serieus.
In een bijzin schrijf je over basilicumzout. Lijkt me heerlijk en ik heb genoeg basilicum, dus: hoe maak je het?
groetjes, Christa
(en bedankt voor je reactie op mijn vraag over knolselderij: zodra het weer iets natter wordt zal ik ze wat kali geven)
Wat ben jij goed bezig zeg ,ziet er ook heel lekker uit gebruiken jullie dat allemaal zelf of geef je ook nog wat weg.
Hallo Iet,
Het is leuk om wat potjes jam, etc. cadeau te geven als we ‘op visite’ gaan.
Maar verder maak ik de laatste jaren vooral voor mezelf in, omdat het wel heel tijdrovend is. Ik heb zaterdag al een halve emmer tomaten weggegeven, en er zal nog wel flink wat meer volgen. Maar jam, pastasaus, gelei, etc. mogen mensen zelf maken (sterker nog, aalbessen, etc. mogen tuinburen, etc. vooral ook zelf plukken wanneer ik zelf genoeg heb, scheelt mij werk, mensen zijn er blij mee, en ik heb tijd om wat anders te doen :-)).
groetjes,
Diana
Hallo Christa,
Ik heb basilicumzout gemaakt door flink wat verse basilicum (type Genovese) te wassen, drogen in de slacentrifuge (mag nog iets vochtig blijven. En dan te malen in de keukenmachine tot het heel fijn is. Fijn zeezout erbij en blijven malen tot alles goed fijn en gemengd is. Dan heel dun uitstrijken op een blad (of ovenschaal of zo) en warm en luchtig zetten. Binnen een dag of 3 tot 4 (afhankelijk van dikte van de laag en de temperatuur in de kamer) droogt het basilicum.
Zorg wel dat het echt heel dun is uitgestreken, als de laag te dik is wordt de buitenkant wel droog en hard maar blijft de binnenkant vochtig, de laag mag echt niet dikker zijn dan 1/4e centimeter (mag wel dikker, maar dan kun je het blad met zout beter een uurtje of 2 in de oven op 50 graden met deur op kier zetten). In de lucht (in de zomer) op een warme kamer droogt het zout binnen een paar dagen. Als je er stukken vanaf kunt breken die hard zijn en blijven, is het goed. Dan even de keukenmachine in om er weer zoutkorrels van maken (kan ook in een vijzel).
groetjes,
Diana
p.s.: kan dus ook met gemengde kruiden, of venkelzout, peperzout, citroenzout, of noem maar op ๐
Bedankt! Klinkt heel aantrekkelijk! Inmiddels ben ik ook aan het experimenteren met bouillonpasta, een recept uit het waanzinnige boek ‘Met mest en vork’, van Alma Huisken.
Erg leuk om te maken en gelijk een goede bestemming voor mijn wortelpeterselie. Wat zijn dat leuke planten zeg! Uit zaad opgekweekt, ergens in mei als tamelijk tere plantjes in de volle grond gezet en nu zijn het allemaal bossen peterselie met als verrassing een witte, ondergrondse mandarijn met twee of drie dikke wortels eraan. De geur houdt het midden tussen knolselderij en peterselie, maar het knolletje zelf is veel malser dan selderij. Echt grappig! En het blad kun je ook nog gewoon eten ๐
Wow, geweldig zeg!
Hallo Diana,
Ik heb een kopie van deze mooie foto gemaakt, en ga hem uitvergroten voor in ons huisje op ons landje, ik vind hem zo mooi, bedankt!
Groetjes, Inge
kep ook maar een korte reactie….WOUWW…
ben maar een heeeeel klein beetje jaloers ;-(
hahaha…
Wat geweldig Diana! Dit jaar lijkt onze tomatenoogst ook te gaan lukken. De marmandes zijn enorm en lekker! En de gele cherrytomaten zijn snoepjes.. De roma’s beginnen te kleuren en ook de andere tomaten beginnen blosjes te krijgen. En nu maar hopen dat alle maatregelen de phytophtera lang genoeg buiten de tunnelkas houden, want vorig jaar zijn alle tomaten die buiten stonden ten onder gegaan.
En jouw stelling: moestuinieren houdt niet op bij het tuinhek is zoo.. waar!
Ik ben nu op zoek naar jouw tomatenrecepten voor de inmaak, heerlijk maar ohh de keuken zo 2x zo groot moeten zijn ๐
Hallo Sarah,
Goed om te horen dat je dit jaar ook een goede oogst krijgt!
Ik ga het tomatenbasissaus-recept voor de inmaak ook nog even in een woord-en-beeld pagina op de website zetten, een vereenvoudigde versie vind je op de pagina met inmaakrecepten-hartig. En verder vind ik zelf tomatenchutney ook erg lekker, zeker de bruschettasalade, maar er staat ook nog wel een recept voor tomatenjam bij. Ik hoop dat je er wat lekkers tussen vindt!
groetjes,
Diana
Die eerste foto is geweldig, wat een leuke soorten! Wat een werk heb je verricht!!!
Wauw die foto van de tomaten! Prachtig ๐ Wat een mooie oogst seg!
zo ziet er mooi uit zeg allemaal.;
Vraagje, moet je voor tomaten ook vruchtwisseling toepassen?
Ik krijg elk jaar op de tomaten, bij het rijpen, bruine vlekken/plekken op de schil. Dit maakt ze meestal niet meer eetbaar. Volgens mij is het geen phytotera ofzo, daar spuit ik ze ook altijd tegen (sorry…;) wat zou het kunnen zijn, maakt niet uit of ik de planten koop of zelf op kweek.
Iets anders, de bietjes makenmaar met moeite een knol, zou het helpen de rijtjes wat te dunnen voor meer ruimte. Misschien te dicht op elkaar gezaaid. Kan ik de gedunde plantjes dan nog herplanten of is dat niet reeel.
gr. Marco
Hallo Marco,
In principe natuurlijk wel, zeker omdat ze toch ook gevoelig is voor een aantal ziekten, schimmels, etc. Maar dat is wel lastig in de kas.
Wij spitten daarom eens per 4 jaar een spade diep de grond uit de kas, en vervangen die door grond van buiten. Je kunt de uitleg daarover vinden op de pagina over vruchtwisseling (onderaan de pagina).
Het is lastig te verzinnen waar je tomaten last van hebben. Voor zover ik weet moet je wel elke 8 dagen je tomaten spuiten tegen phytophthora om dat te kunnen voorkomen (vanaf het jonge stadium tot de dag dat je de planten opruimt. Verder weet ik daar niks van, wij hebben sinds 1992 tomaten in de kas staan, zonder te spuiten, en in al die jaren kan ik de keren dat er een paar tomaten last van phytophthora hadden op รฉรฉn hand tellen. De kans op phytophthora in de kas is enorm veel kleiner (omdat je daar in een bijna gesloten systeem teelt, als er niks binnenkomt en je pootgoed gezond is, dan kan phytophthora dus amper toeslaan).
Google eens op phytophthora in tomaten, of beter nog, blight tomatoes (de Engelse term), dan vind je heel veel foto’s die je kunt vergelijken.
En omdat je het over bruine plekken hebt; google ook eens op ‘blossom end rot tomatoes’ of in het Nederland op neusrot tomaten, wellicht kun je in die hoek zoeken.
Of je bietjes nog kunt verplanten hangt natuurlijk af van hoe oud/hoe groot ze zijn. Als ze 3 weken geleden zijn gekiemd en nog klein zijn, kan het wel. Als ze 6 weken geleden zijn gekiemd en al groot zijn, kan het niet meer. Natuurlijk helpt het dunnen van rijen altijd, ik weet hoe dik of dun je hebt gezaaid. Ik zaai ze altijd voor en plant ze uit, op een centimeter of 10 tot 12 afstand van elkaar, werkt prima. Je zou ook nog wat kali kunnen geven (indien nog niet gedaan), voor de ontwikkeling van de knol).
groetjes,
Diana
hoi diana,
bedankt voor je uitleg, ik heb even zitten google maar zowel neusrot als phytop (plant word ook niet aangetast) is het niet. zou ik je eens een foto kunnen mailen, ben toch wel benieuwd.
gr. marco
Hallo Marco,
Natuurlijk mag je me mailen, maar de kans dat ik je kan helpen is heel klein. Ik heb geen verstand van ziekten en plagen, heb ook geen opleiding in biologie of aanverwant. En zelf hebben we zelden ziekten in de tomatenplanten in de kas. Phytophthora ken ik van de buitenteelt, neusrot vooral van te hebben gezien bij anderen. Ik ken dan nog wel zonnebrand, witte plekken op de tomaten, hebben we dit jaar wel in een paar tomaten last van gehad (ondanks het kalken van de ruiten, met dank aan het mooie weer deze zomer :-)).
Dit is wel een goede website waar veel tomatenplantenziekten vermeld staan:
http://www.extension.iastate.edu/publications/pm1266.pdf
En dit is ook een goede website:
http://aggie-horticulture.tamu.edu/vegetable/tomato-problem-solver/
Je kunt er beschrijvingen en foto’s vinden van Fusarium, Bacterial Canker, Alternaria, Anthracnose…….. allemaal ellende die ik niet herken en er ook niks van weet.
Misschien kun je via de foto’s op die websites herkennen wat je in/aan je tomaten hebt.
Ik zou het leuk vinden als je dat hier nog eens zou schrijven, ik ben ook wel benieuwd of en wat je kunt vinden.
groetjes,
Diana
Ik ga er mee aan de slag Diana, eens goed vergelijken, je hoort het van mij.
Marco
hoi diana jij geef ons raad en weet alles van zaad in een woord fantasties wat een tomaaten zo mooi als ik erna kijk denk ik jij voeld je ryk en niet in frankrijk
Hallo Diana,
Het ziet er allemaal echt super uit! Hadden we allemaal maar zo’n oogst als jij ๐
Even een vraagje, heb je toevallig ervaring met yakon (appelwortel)? Waar hoort het in de wisselteelt? Ik kwam het toevallig tegen in een tuincentrum en wil het toch volgend jaar proberen.
Alvast bedankt voor je reactie.
Groetjes,
Monika
Hallo Monika,
Ik heb heel toevallig de Yacon/Yakon dit jaar voor het eerst. Dus ik weet het ook niet, ben ook maar wat aan het proberen ๐
Voor de vruchtwisseling hoef je niet bang te zijn, ze is niet verwant aan wat dan ook in de tuin (haar Latijnse naam is Smallanthus sonchifolius, synoniem Polymnia edulis).
Maar aangezien je de wortel eet is een plekje waar je extra kali strooit wel aan te raden. En wat stikstof is ook geen overbodige luxe (want ze maakt ook veel blad en heeft dat blijkbaar nodig om veel wortel te kunnen maken.
Ik ga straks naar de tuin en zal eens een foto van de planten maken; dat maakt ook gelijk duidelijk dat je haar niet zomaar tussen de uien in kunt zetten – ze is nu al erg groot.
Vanavond in het tuindagboek dus een foto van de plant ๐
groetjes,
Diana
Wat een prachtige oogst, Diana! En wat een enorme hoeveelheid werk hebben jullie al verzet. Het lijkt er op dat de oogst dit jaar beter is dan de afgelopen paar jaar, ook minder last van ziektes of heb ik het mis?
Hallo Stefan,
Inderdaad een veel beter jaar dan vorig jaar, heel veel slechter dan vorig jaar kon het eigenlijk ook niet ๐
En als er minder regen valt is er automatisch ook minder schimmel, minder luis, etc. De komkommer begint hier nu pas wat meeldauw in het blad te krijgen (wat we gewoon wegknippen). Er staan zelfs nog steeds tomatenplanten buiten. En komende week mogen we, en de tuin dus ook, blijkbaar nog een week genieten van mooi weer ๐
groetjes,
Diana