Zaaien, kiemen en verspenen
Allereerst even de foto; die vind ik zelf gewoon mooi, vandaar 🙂 Het is een zaailing van de Nemophila maculata. Waar na het water geven bij andere zaailingen de waterdruppels langs het blad wegglijden en het blad opdroogt, blijven bij de Nemophila de waterdruppels ‘hangen’ in de haartjes op het blad.
Het meeste ‘werk’ nu is zaaien en verspenen. Bijna alles is nog te klein of te jong om uit te planten, maar te groot voor een traytje. En dus vandaag bijna de hele dag bezig geweest met het verspenen van zaailingen. Veel bloemen. Maar ook bijvoorbeeld snijselderij, bleekselderij, peterselie, de koolsoorten (met 3 blaadjes gewoon nog erg klein om buiten uit te planten, maar in een P7 of P9-potje zullen ze binnen 1 tot anderhalve week al zo goed groeien – meer dan in het kleine traytje – dat ze dan met 5 blaadjes de tuin in kunnen). De kooi is al gemaakt (en met ‘kooi’ bedoel ik dan een rek van plastic buizen waar we een vogelnet over kunnen draperen en vastmaken wanneer de zaailingen uitgeplant gaan worden).
Ook buiten gaan er soorten kiemen; op de foto de kiemende zilveruitjes. Grappig altijd om te zien dat de zaailingen van Alliums als dubbelgevouwen groene sprietjes uit de grond ‘piepen’. Ook de radijs is gekiemd, de winterprei (en zomerprei), volgens mij zag ik een mini-zomerwortelzaailing maar dat kan ook nog gezichtsbedrog zijn. Ik verwacht dat binnenkort de aardperen boven de grond komen, over een week of 2 de aardappelen. De uien en sjalotten zijn aangeslagen, de knoflook is al zo’n 25 centimeter hoog en de stengels ervan beginnen al dikker te worden.
De rabarber komt eindelijk boven (foto, erg lang koud geweest maar de planten staan ook nog in de halfschaduw). De peer staat in knop, de appel staat in knop. De eerste blaadjes komen aan de kweepeer, de aardbeien komen weer aan de groei.
Het gaat dus goed in de tuin. Één laatste koud weekend (hoop ik). Maandag gaan we echt de tomaten, pepers/paprika’s en aubergines in de kas uitplanten. Dit weekend staan ze nog in potjes onder vliesdoek (overdag beschermd tegen de felle zon, in nacht wat profijt van de warmte onder het vliesdoek). Morgen andere dingen te doen, maar zondag hopen we alvast te kunnen gaan beginnen met het inruimen van de kassen – oftewel, de stokken uit te meten en uit te zetten, zodat we maandag bij elkaar ruim 150 zaailingen uit kunnen gaan planten.
Tot slot nog een foto van een bak met zaailingen. En zo staan er dus nu 7 van in de kas, en daar heb ik dan de zaailingen van tomaten, paprika’s, pepers nog niet bij gerekend. Maandag komen de eerste bakken leeg. En dan komt er dus ook gelijk ruimte in de kas.
Wat, 150 plantjes in de kas, hoe groot is die wel niet, dat moet immens zijn, leuk zoveel plaats! Wat ben je druk bezig seg!
Hallo,
Nou, zeker niet immens hoor (helaas :-)). We hebben een kasje van 4,5 x 3,5 meter, een kasje van 6 x 3,5 meter en een kas van 6,5 x 3,5 meter. En dan nog 2 kleine kasjes van 2,50 x 2 meter. En er zijn ook nog wat planten voor buiten. Als ik heel erg mijn best doe en alles op 55 x 35 centimeter moet alles er volgens de planning inpassen, we zullen het maandag zien 🙂
groetjes en een zonnig weekend!
Diana
Hoi
In welke G&B staat Diana
Hallo Gea,
In de moestuin special staat het artikel. Deze krijg je bij een abonnement (helaas) niet automatisch thuisgestuurd, maar is verkrijgbaar in de kiosk…
Gr Brenda
Hallo Brenda,
Hartelijk dank voor je antwoord op de vraag van Gea! Ik dacht even dat je het artikel in een oud nummer had gelezen.
Even gegooled op G&B Moestuinspecial en dan vind ik de moestuinpecial in de webshop van Groei & Bloei. Ik vind het wel vreemd en jammer dat je als lid van Groei & Bloei niet op z’n minst geattendeerd wordt op de special (nog even het aprilnummer nagekeken en er wordt niets over geschreven). Ik kijk nooit in de kiosk bij G&B, want ik heb een abonnement.
En heel eerlijk vind ik, dat je als lid, met een abonnementsgeld van ruim 70 euro per jaar, misschien zelfs ook wel een klein beetje recht hebt op de moestuinspecial (vroeger kreeg je als lid automatisch ook de specials, en ook het ‘kijk over de heg’-nummer of zoiets, met allerlei leuke tips over open tuinen). Dat is ondertussen ook allemaal al vervallen.
In ieder geval hartelijk dank voor je antwoord!
Diana
Dag Brenda en Diana
Bedankt voor de info. Ik ga op zoek naar deze special . Lijkt me erg leuk om een artikel over onze tuin goeroe te kunnen lezen.
Groet
Gea
Ja,ikvond hetoook alzo vreemd dat deze specialnietgewoon bezorgd werd én dat er geen aankondiging was.Blijkbaar heeft de crisis ook bij g&b toegeslagen!;-)
Gr.Bremda
Hallo Monica,
Je kunt rabarber nu niet meer zonder risico verzetten, je had dat beter tussen november en maart kunnen doen.
Maar het kan nog wel, alleen wordt elke dag het risico groter. Als je planten nog niet ver zijn uitgelopen heb je de meeste kans. Haal de plant uit de grond met zoveel mogelijk grond aan de wortel, direct in het andere plantgat planten en flink water geven. En dan de komende 2 weken goed naar het weerbericht kijken en water geven wanneer er geen regen valt, tot de plant is aangeslagen.
groetjes, Diana
Hi Diana,
Ik ga vanmiddag je tips opvolgen wat betreft de rabarber en dan moet ik maar afwachten. Het liefst zou ik het niet verplaatsen, maar heb weinig keus. Het zit naast de waterkant waar de beschoeiing moet komen. Dus eigenlijk is het of helemaal weghalen of verplaatsen.
Groetjes,
Monika
Dag Diana,
Ik begrijp uit een van de reacties dat je in het vakblad groei en bloei hebt gestaan. Kun je mij ook zeggen welke maand dit is geweest? Ook bij jullie zullen de planten nu wel de grond uitschieten, want ook hier in het Noorden gaat het nu snel. De zwarte best heeft volgens mij al de eerste kleine trosjes bloemen/ kleine besjes hangen. Alle kapucijners en peultjes staan nu in de volle grond. De laatste zijn al wel 35 cm hoog geworden. ik had er al 15 plantjes 2 weken geleden geplant, maar die hadden al die kou nog op hun hoofd gehad. Dat had me doen besluiten om de kleinsten nog even in de kas te houden. Nu zijn ze echter de grootste. Maar met dit weer gaan ze nu allemaal wel goed groeien. De drukke periode komt er wel aan want ook ongevraagde groeiers zoals zevenblad groeit volop.
Groet
Ga
Met naar buiten gaan bedoel ik over een paar weken zodra het echt warmer is, heb helaas nog geen tuinkas maar die gaat volgend jaar komen. Kan nu al niet wachten.
Hoi Diana
Altijd leuk die site van je en heel leerrijk, ga er dagelijks toch een keer of drie en meer op kijken.
De tomaten doen het heel goed in de serre, de pepers en paprika staan hier nog in de veranda, heb ook een tunnelserre vanaf dit jaar en weet niet zo goed of ik de pepers en de paprika’s er al kan in zetten. Hier in België word er eind deze week nog als nachttemperatuur 1 graad verwacht. Kunnen ze dan al in de tunnelserre of niet? Mijn andere serre is van dubbelglas (gemaakt van oude vensters die we ergens gekregen hadden) en die houd de koude beter buiten dan een plastieken tunnelserre. Omdat ik hier nog geen ervaring mee heb weet ik niet zo goed wat ik moet doen.
Groetjes Kristel
Hallo Kristel,
Sorry voor de late reactie, hier erg druk in de tuin.
Als de temperatuur komend weekend nog dicht bij het vriespunt komen, dan zou ik zelf de zaailingen dat ene weekend nog thuis houden.
Maar wellicht kan het volgende week dan. Voorwaarden is dat het niet al te warm en zonnig is, want dan is de overgang zo groot van een donker huis naar het volle zonlicht van de kas en kunnen bladeren verbanden. Ideaal is wat bewolkt weer met temperaturen overdag van minimaal 12 graden, en ’s nachts minimaal 5 graden. Als de zaailingen daar eenmaal aan gewend zijn kunnen ze steeds meer zon verdragen en ook nog wel eens een koude nacht (want in de kas koelt het nu, opgewarmd door de zon overdag, minder snel af).
Vanaf morgen wordt het hier in Nederland ook weer kouder, maar mijn planten zijn nu wel gewend aan de kas met wisselende temperaturen. Vanaf maandag gaat hier de dag- en nachttemperatuur weer omhoog, met veel bewolking. Dat klinkt ideaal, als er in België dezelfde omstandigheden komen zou je muisschien volgende week de zaailingen (mits groot genoeg) over kunnen brengen. En uiteraard wel de weerberichten in de gaten blijven houden.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Heerlijk dat we nu zo lekker kunnen tuinen. Ook mijn pepers gaan heel erg goed na jouw tips en de tips op het forum. Nog wel klein, maar zo langzamerhand allemaal aan het 7e en 8e blad bezig. Zelf de little elf, die maar niet op wilde komen heeft uiteindelijk het licht gezien. Twee mooie plantjes die nu hun best doen het 3e en 4e blad te maken.
Alvast hartelijk dank, en ook voor je tuinverslagen, ik haal er heel veel informatie uit die ik goed kan gebruiken in onze tuin!
Hartelijke groet, Janneke
Hallo Diana,
Ik vindt het moeilijk hier goede aarde te vinden. Die bestaat wel maar is ontzettend duur. Er zijn best veel Nederlanders hier die met bloemen op de markt staan, maar alle halen aarde, koemestkorrels noem maar op uit Nederland. Ik heb het geprobeerd met de gewone tuinaarde die ze hier verkopen maar daar zitten nog veel te veel stukjes hout enz in. Voor het zaaien heb ik wel special zaaigrond maar daarna ben ik aan het experimenteren en heb nog niet de optimale mixtuur gevonden. Heb uit NL wel cocos van de Action meegenomen .maar ik ben bang dat die te zuur is voor kleine planten. zou ik die met compost kunnen mengen? Gek is ook dat sommige zaden van de zelfde soort alleen in een ander pootje niet kiemen. En helaas is het ook nog niet met de Mex. Sour Gherkin gelukt. Die wil gewoon niet kiemen . Zou ik het nog een keer kunnen proberen of ben ik daarmee nu te laat?
Ik heb nog een vraag. In mijn kas wordt het wel soms zo 40 graad. Die noppenfolie houd de felle zon wel tegen maar kunnen de bloemen wel tegen de warmte of is het beter die uit de kas te zetten als het te warm wordt?
Hartelijke groeten van Yvonne
Cocopeat (van de action of ecostyle of wat dan ook) is niet te zuur hoor, ze is juist niet zuur (in tegenstelling tot de potgrond op basis van turf).
Ik heb zelf de Melothria eergiteren gezaaid, in de koude kas voorgezaaid in potjes. En dan zou ze toch binnen een week of 2 boven de grond moeten staan. Misschien dat de temperatuur te laag is geweest (als ik haar wel eens eind maart al zaai, doe ik dat binnenshuis omdat het dan in de kas nog te koud is).
Hier wordt het in de kas soms wel 50+ graden :-). Als je in de kas hebt gezaaid kunnen heel veel planten daar heel goed tegen. Als je thuis hebt gezaaid kunnen bladeren van planten verbranden door de felle zon door het glas. Je kunt bijvoorbeeld kalken met Temperzon, of vitrage spannen. Tomaten en pepers kunnen best goed tegen zoveel zon en hoge temperaturen, komkommers, meloenen, etc. kunnen slecht tegen zoveel zon. Het hangt dus af van de soorten planten die je hebt staan of je zou kunnen kalken of anderszins tegen de zon beschermen.
groetjes,
Diana
Dag Yvonne en Diana
Een vraag over de mex. Sour gherkin. Yvonne je schrijft dat hij bij jou ook niet wil kiemen.
Ik heb het begin maart gedaan en half april opnieuw. Op de goede vruchtdagen gezaaid. Beide situaties geen enkel zaadje is gekiemd. Ik heb nu geen zaden meer dus laat de potjes staan, zowel in huis, in de kas en in de tunnelkas. Maar begrijpen doe ik het niet. Hetzelfde is me overkomen met de courgette zaden. Van de 25 zaden heb ik met veel moeite 3 plantjes. Terwijl pompoen zaden prima zijn gekiemd. Het blijft lastig. Diana heb jij de Mex.Sour Gherkin dit jaar zelf gezaaid en is er wel wat opgekomen? Hebben ze misschien weinig water nodig, of juist veel. Ik besproei ze dagelijks in het begin, tenminste als de bovenlaag droog is. Ik ben benieuwd ook naar andere ervaringen.
Groet
Gea
Hallo Gea,
Wat jammer dat de Melothria-zaden niet willen kiemen! Ik heb de zaden hier 2 weken geleden gezaaid en zag gisteren ook pas de eerste 2 kiempjes boven de grond komen. Ik heb in de kas gezaaid en ik denk dat de koude nachten (zowel in de kas als in huis) ervoor hebben gezorgd dat de kieming langer op zich heeft laten wachten dan normaal. Als de grond dan te nat is geweest en die kieming staat stil in de koude nacht kunnen de zaden gaan rotten.
Maar wellicht gaan de zaden dan nu alsnog kiemen, hoop ik, het gaat de komende 3 dagen en nachten al goed warm worden. En hier beginnen ze nu dus ook pas te kiemen.
Ik hoop dat ze alsnog kiemen!!
Diana
Hoi Diana
Dank voor het delen van je ervaring. Ik zal met argusogen de laatste zaadjes die ik gezaaid in de tunnel gaan volgen. De rest zit al zo lang in de grond en heb ik zeer regelmatig water gegeven dat ik daar niets meer van verwacht.
Volgende keer beter zullen we maar zeggen. Groet
Gea
Hallo Gea,
Ik heb hier gisteren nog even gekeken en zelf heb ik nu 8 zaailingen, er komen er elke dag dus 2 of 3 bij.
Ik hoop dat de zaden bij jou nu ook snel kiemen, wil je het me dan nog even laten weten?
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Bedankt voor al je tips! Ik ben dit jaar voor het eerst met een moestuin begonnen. Ik ben blij met alle uitleg die je geeft. Bij mij zijn net de sla, spinazie en bietjes gekiemd. Spannend!
Groeten,
Anouk
Hey Diana,
Ik gebruik nu reeds veel van je tuin- en inmaaktips en het is steeds een plezier.
Gelukkig beginnen de temperaturen nu toch een beetje te stijgen, zodat we weer volop in ons moestuintje en serre kunnen werken. Wat is dat toch steeds een leuke ontspanning!
Groetjes,
Kathleen.
Ik kijk al uit naar deze zomer om augurken te kunnen inmaken en salsa’s te maken. En die tomatenbrushetta van jou van vorig jaar was jummie!!!!!!
Vele groetjes en bedankt!
Kathleen.
Hoi Diana,
Wat is het toch een leuke site! Met zoveel leuke tips!
Hellaas is mijn kas helemaal stuk gewaaid met de storm van vorige week.
Verzekering gebeld, was de kas geeneens verzekerd, en zo ja, dan had ik ook nog een eigen risico van 250 Euro (misschien een advies voor alle mensen die niet weten dat een kas niet automatisch bij de verzekering hoort). Dus vreselijk balen… Maar inmiddels weer druk en een andere kas (tunnelkas) besteld. Alle plantjes die nu nog binnen staan (en eigenlijk al in de kas hadden moeten staan) zijn er inmiddels helemaal klaar voor. En hopelijk deze week eindelijk alles “bijna” af te hebben.
Groetjes uit Groningen
Hallo Jurrina,
Wat vervelend dat je kas door de storm kapot is!
Ook hier heeft het wel veel harder gestormd dan de knmi had aangegeven, er zijn hier 2 ruiten uit de kas gewaaid die gelukkig direct vervangen konden worden. Maar een hele kas kapot is wel een strop, zeker in deze tijd, want juist nu gebruik je de kas volop. Gelukkig heb je alweer een vervangende kas en had je de zaailingen nog niet in de kapotte kas staan. Ik hoop dat je meer succes hebt met de nieuwe kas, en veranker haar goed!
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Een poosje terug heb ik diverse zaden van je ontvangen van peperplanten die niet te groot, en in een pot gekweekt kunnen worden. Het gaat mij zowel om de pepers als om de sierwaarde van de plant. Ze zijn allemaal ontkiemd! Ze staan nu in afzonderlijke 9cm potten in de kas en zijn al zo,n 15-20 cm hoog. Nu vraag ik me af of ik moet toppen om mooie bossige planten te krijgen of maken ze zelf zijscheuten?
Groetjes Mar
Hallo Mar,
Normaal gesproken niet.
Misschien zijn je zaailingen wat hoger en langer door het gebrek aan licht in het koude, donkere voorjaar (omdat je schrijft dat ze al 20 centimeter hoog zijn).
Maar ergens zo rond de 15 tot 25 centimeter hoog zul je zien dat ze een vertakking maken, soms in 2, soms in 3 en een enkele keer in 4 takken (mag allemaal, hoef je niets van weg te halen, hoe meer). En van daaruit gaat het snel en worden er meer takken gemaakt. Bij mensen die de planten in huis houden zie je nog wel dat planten 1 lange tak tot wel 60 centimeter hoog maken, maar in de kas of buiten heb ik tot nu toe altijd gezien dat de plant zelf gaat vertakken vanaf 15-25 centimeter hoog.
groetjes,
Diana
Beste Diana, ik lees nog altijd met veel plezier je tuindagboek. Maar er moet me iets van het hart ditmaal: je aanbod om lezers van je site een boek toe te sturen in pdf vormt een inbreuk op het auteursrecht, tenzij de auteur al minstens 70 jaar geleden overleden is. Ik neem aan dat je dit niet besefte toen je je aanbod deed… maar het geldt in Nederland als misdrijf.
Hallo Eveline,
Dank je wel voor je reactie. Om de reden die je noemt heb ik het boek ook niet met naam genoemd.
Bovendien is het een Amerikaans boek en niet in het Nederlands vertaald en uitgegeven.
Ik ga vanavond het tuindagboek schrijven en dan de alinea uit het laatste tuindagboek verwijderen, samen met de reacties die daarbij hoorden.
Dan denk ik dat ik een (zeer beperkt) aantal mensen blij heb gemaakt met een engelstalig inmaakboek met leuke recepten en is het niet uit de hand gelopen.
groetjes,
Diana
Ik heb je website vorig jaar ontdekt en opgeslagen om ooit te gaan ‘uitpluizen’. Met vier kinderen vergeet je wel eens wat 😉 en kom je niet veel toe aan lezen, maar vanmorgen bedacht ik dat ik zo’n leuke leerzame en enthousiaste moestuinlink had opgeslagen. Ik ga lekker bijlezen. Bedankt voor je inspiratie! Ik ga veel van je leren.
Hi Diana, dank je voor je reactie en goed dat je het dagboek hebt aangepast. Met alles wat er om gaat op internet worden tegenwoordig natuurlijk talloze recepten gedeeld. En wat te denken van een ‘service’ als google books… maar daar wordt dan ook actie tegen ondernomen! Dat het een Amerikaans boek is, doet niet terzake, auteursrecht geldt wereldwijd. Misschien kun je een aantal recepten uitzoeken en die plaatsen op je site, met bronvermelding, dat mag wel volgens mij.
Hartelijke groeten,
Eveline
Hallo Eveline,
Dat het een Amerikaans boek is doet wel ter zake want daarmee bedoelde ik dat ik me niet kan voorstellen dat de Amerikaanse schrijvers en uitgevers internet afpluizen op zoek naar een Nederlandse vrouw die aan wat liefhebbers het boek mailt. Dat auteursrecht niet alleen geldt in ons piepkleine landje begrijp ik hoor :-).
Ik heb het boek een jaar of 4 geleden zelf gekocht, vanuit Amerika, via Amazon.com. Administratie- en verzendkosten waren ruim 16 euro, en dan denk ik dat amazon.com en welke bezorger dan ook meer verdient aan het boek dan schrijver, drukker en uitgever.
Hoe dan ook, ik heb het boek in pdf gehad van een vriend, en die heeft het boek gevonden op spotnet, via een usenet-provider (want de voorwaarden scheppen mag blijkbaar wel, het downloaden ook, alleen het uploaden niet). Ik heb daar geen verstand van, en ook geen tijd voor en geen zin in, maar mensen (wereldwijd) kunnen het boek dus via die weg ook vinden.
Ik ga het bericht nu verwijderen, ik hoop in ieder geval dat ik een beperkt aantal mensen blij heb gemaakt met een anderstalig inmaakboek (dat dus ook te vinden is via de bekende circuits).
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Wat een fantastische site heb jij, ik kijk vaak en steek er veel van op!
Fijn dat je dit met iedereen deelt.
Je zou ook auteursrecht kunnen vragen…;-)
Ik hoop nog lang van jouw tuindagboek te mogen genieten.
Hartelijke groet, Erna
Dit vind ik dus geneuzel en muggenzifterij!
Helaas is tegenwoordig de hele samenleving vergeven van dit soort statements……..bah!
Hallo Diana,
Ik bekijk bijna elke dag je site.Aan alle reacties te lezen, is het een groot succes!
Nu mijn vraag: ik heb toch weer veel te veel tomatenzaailingen. Ik wilde toch een aantal verschillende zaden van je uitproberen en in de verwearmde propegator gaat het als een tierelier. Ik heb nu alle zaailingen in de kas in 9cm-potjes (1 per potje).
De eerste zijn al vrij groot (20 cm) en moeten nu uitgeplant worden (ik doe het in ingegraven emmers). Nu ga ik 13 mei een dag of 10 op vakantie en wil ik buren en kennissen weer verblijden met wat plantjes. Maar zij hebben geen kas. Kunnen ze tegen die tijd al buiten worden uitgeplant? Anders moeten ze tot eind mei in potjes blijven. Ze zijn niet allemaal zo groot, dus een deel laat ik wel in potjes.
Graag je advies en alvast bedankt.
Groetjes,
Anne Marie
Hallo Anne Marie,
Ik herken het wel :-).
Ik geef het teveel aan zaailingen hier op de volkstuin, daar zijn mensen er altijd blij mee.
Op 11, 12 en 13 mei is het IJsheiligen, dat is dus juist de tijd dat de allerlaatste nachtvorst voorbij is (officieel, onderschat nooit de natuur :-))
Ik zou zelf de zaailingen niet tot eind mei in pot houden, want dan zullen ze al echt flink groot zijn en dan staan de planten toch beter in de grond. Ik zou ze al weggeven, maar wel adviseren zelf even naar het weerbericht te kijken. Een klein vorstje aan de grond zal de planten ook niet direct verwoesten hoor, maar pas wel op van meer dan dat (en dat hangt dus een beetje af van waar je woont). Hier in het Zuidwesten zou ik de gok wel durven nemen.
groetjes,
Diana