Rozen stekken

Rozen behoren tot één van de mooiste heesters die ik ken. Ze hebben zoveel voordelen en slechts 2 nadelen. De voordelen op een rijtje:

  • ze bloeien lang of rijk, en heel soms zelfs allebei
  • ze zijn er in heel kleine formaten (babyroosjes die in de grond slechts 40 centimeter hoog worden) tot heel grote (denk aan sommige klimrozen die een hoogte van wel 10 meter kunnen bereiken)
  • afhankelijk van het ras kunnen ze heerlijk geuren
  • er zijn letterlijk een paar honderd rassen verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren, en daarnaast zijn er ook nog een aantal botanische soorten
  • sommige soorten/rassen zijn geschikt om te plukken voor in een vaas, andere soorten/rassen lokken veel bijen en andere bestuivers naar de tuin

De 2 nadelen:

  • rozen hebben doornen en dat kan behoorlijk pijnlijke schrammen opleveren
  • rozen (afhankelijk van het ras) zijn gevoelig voor ziekten/schimmels zoals meeldauw, sterroetdauw en roest

Dit is geen pagina over de verzorging van rozen (die zou ik nog wel eens kunnen schrijven als er behoefte aan is). Ik wil hier beschrijven en laten zien dat het stekken van rozen niet heel moeilijk is. Het is zeker de moeite waard om te proberen! Het kost alleen wel wat tijd, rozen stek je niet in een paar weken, er gaan 2 seizoen overheen.

 

STEKKEN

Je stekt nooit takken van het vorige jaar, maar altijd verse nieuwe, groene takken die dit jaar zijn gegroeid. Om die reden stek je vaak ergens tussen de vroege zomer en de nazomer, wanneer er voldoende materiaal is.

Ik las de reactie van Wil die zelfs eens een roos uit een bos bloemen stekte; als de stelen vers genoeg zijn is het zeker een optie. En zelf kan ik vertellen dat ik eens van iemand uit België een paar stukjes steel van de roos Phyllis Bide kreeg opgestuurd. In wat vochtig keukenpapier gerold, 4 dagen met de post onderweg geweest en toch lukte het zelfs toen om van de 5 stekken 1 gezond exemplaar over te houden. Twee jaar later was dit het resultaat, Phyllis Bide:

 

Je kunt dus zeker ook eens een tak vragen wanneer je eens bij iemand in een tuin een mooie roos ziet. Als je een tak mag afknippen neem dan een lange tak (waar je meer dan 1 stek vanaf kunt halen), wikkel de onderkant in nat keukenpapier en vouw het in een plastic zakje (vocht en plastic zakje zorgen ervoor dat de tak zo lang mogelijk vochtig blijft).

Maar voor het beste resultaat stek je natuurlijk zo kort mogelijk na het afknippen van de tak. En daarom zorg ik eerst dat alles klaar staat: een emmertje en een gieter water. En potjes gevuld met potgrond waar 1/5e deel zand en/of 1/5e deel vermiculiet doorheen is gemengd (voor een goede afwatering en het vermiculiet kan vocht ook opslaan en later weer afgeven). Ik maak gelijk ook al gaatjes in de grond waar ik later de stekken zo in kan steken.

 

En verder heb je natuurlijk nog een scherp mesje en snoeischaar nodig. En zelf gebruik ik voor het beste resultaat wat stekpoeder (te koop in elk tuincentrum en op internet voor ongeveer 10 euro, ik doe makkelijk 10 jaar met één zo’n potje en gebruik het bijvoorbeeld ook voor het stekken van Brugmansia’s en Salvia microphylla). Maar het is niet biologisch, als je wilt kun je het weglaten. Neem in dat geval wat meer stekken, voor het geval één of meerdere stekken het niet overleven.

Onderstaand zie je een foto van de stekken die ik nam, van verschillende struiken, uit eigen tuin maar ook van een tuinbuurvrouw die een erg mooie roos had en me een steel aanbood om te stekken.

 

Met een emmertje water naast me knipte ik dus wat takken van verschillende planten. Direct in water gingen ze mee terug naar eigen tuin.

De perfecte stek is ongeveer 20 tot 25 centimeter lang en gaat vervolgens ongeveer 7,5 tot 10 centimeter de de grond in. Van een flinke steel kun je dus meestal 2 of 3 stekken halen.

Leg de steel op je werkblad. En kijk waar de ‘knoppen’ zitten. Dit zijn verdikte stukjes stengel van waaruit vaak een blad uitloopt. Je kunt bedenken dat dit het sterke punt is van waaruit nieuwe wortels kunnen worden gevormd.

Je snijdt voor het stekken van rozen (en van veel andere planten) dus altijd onder een knop.

Op deze foto zie je een tak. Je kunt kale takken stekken maar het is altijd beter om 1 of 2 bladeren aan de stek te laten (misschien voor de opname van voedingsstoffen, dat weet ik niet zeker, maar het wordt geadviseerd – later valt het blad er trouwens vanaf).

Bepaal waar je wilt gaan snijden en hoeveel stekken je van de steel kunt nemen. Knip de kop eruit (die zie je nog net aan de linkerkant, met een uitgebloeide roos.

Dezelfde tak, voor de gelegenheid even bloot gemaakt:

 

Met de zwarte pijlen heb ik aangegeven waar de knoppen aan dit stuk steel zitten. Je ziet dat daar een blad heeft gezeten en de tak is daar ook wat verdikt. Je kunt niet beide knoppen gebruiken voor 2 stekken (want daarvoor zouden de 2 stekken te kort zijn). Kies de sterkste, en dat zou dan de rechtse zijn, want die is het dikst (en dus dus het meest krachtig, lijkt mij).

Je snijdt met een scherp mesje, schuin en onder de knop:

 

Een schuin snijvlak heeft een groter oppervlak dan een recht snijvlak en geeft dus meer kans dat er een worteltje kan groeien.

Ik had de potjes dus al gevuld met een mengsel van  delen potgrond en 1 deel grof zand/vermiculiet.

Ik gebruik 1 potje voor 1 stek. Er zijn ook mensen die meerdere stekken in een grotere pot zetten (maar dan moet ik ze later weer uit elkaar halen, als er één ziek wordt kan die  de andere stekken aansteken, etc., daarom doe ik dat zelf liever niet)

En dan doop ik elke stek eerst in water, dan in stekpoeder, tik het teveel aan stekpoeder eraf en dan gaat ze voorzichtig in het gaatje in de potgrond. Ik duw de grond direct aan en geef gelijk water.

 

Op de foto zie je dat de stek geen kop heeft. Want een kop kost veel energie, en dat heeft geen nut want de kop overleeft niet, de stek gaat uitlopen langs de steel en maakt dan zijscheuten. Vandaar dus ook dat je ongeveer 15 centimeter steel boven de grond houdt, en de stek staat ruim 7,5 centimeter onder de grond.

Ik houd aan elke stek dus 1 of 1 bladeren, altijd bovenin, en niet te groot (desnoods knip ik tussen de bladeren door de bladtak doormidden, zoals op de foto.

En daar staan ze dan:

 

Sommige zijn wat langer of korter dan andere. De bruine stek is trouwens niet ziek (want je stekt niet van zieke planten/takken). Dat is d roos Nostalgie en de jonge stelen daarvan zijn roodbruin met ook roodbruine bladeren. De bloem is trouwens prachtig:

 

Maar dat even tussendoor. Wat nu? Nu zet je de stekken koel, uit de zon, en het allerbelangrijkst: ze mogen nooit uitdrogen.

Stekken die je in de vroege zomer hebt genomen kunnen in de nazomer al uit gaan lopen. Maar dat is allemaal nog heel teer, je kunt de stekken het best in pot overwinteren, koel tot koud (bijvoorbeeld in een koude kas of platte bak, een koele garage of zolder, maar wel zo licht mogelijk).

Ik heb deze stekken zelf in de nazomer (begin september) genomen. Ik heb de bak met stekken tot november gewoon buiten laten staan en daarna in de koude kas gezet. De stekken verloren na een paar weken al hun blad, de kale stokjes zien er dan best sneu uit. Maar daar moet je vooral geen conclusies uit trekken. Het enige wat ik al die maanden heb gedaan is regelmatig controleren of de potgrond nog nat genoeg was want een keer uitdrogen is funest voor de stekken.

En toen werd het februari. De dagen worden dan langer en de temperatuur in de kas loopt op. Als je de stekken in huis op een koude zolderkamer hebt staan mogen ze in februari iets warmer worden gezet; naar bijvoorbeeld een onverwarmde slaapkamer, ook weer in het volle licht.

En dan komt het moment dat de rozenstek uit gaat lopen:

 

Het teken dat ze worteltjes maakt en dus leeft! Maar die zijn nu nog zo klein en teer dat het niet verstandig is om de stek nu te verpotten, de kans dat je de nog heel kleine worteltjes beschadigt is heel groot. Maar de stekken hebben na al die tijd nu wel wat  voeding nodig, om te gaan groeien. Je kunt voorzichtig wat voeding geven maar zelf schraap ik liever een klein beetje potgrond uit het pot en vul dat op met verse potgrond; daar zit genoeg voeding in voor de komende paar weken.

Niet alle strekken hebben het overleefd:

 

Het is duidelijk dat een dode stek niet alleen bruin wordt, maar ook dof van kleur, en ze droogt in. Je ziet achter de dode stek een levende stek; het verschil is duidelijk.

Van de tien stekken die ik nam hebben twee het er niet overleefd. Drie heb ik er weggegeven en vijf houd ik er zelf:

 

Met wat verse potgrond bovenop kunnen de stekken nu nog wat meer groeien. Pas als ik witte worteltjes onderuit de afwateringsgaatjes onderuit de potjes zie komen vind ik de stekken sterk genoeg om te verpotten. Dan verpot ik ze naar een groter formaat pot, met verse potgrond en daar mogen ze groeien tot ik de rozen groot en sterk genoeg vind om ze uit te planten. Ik zal daar de komende maanden nog foto’s van maken.

Tot slot nog even: als je googelt op ‘rozen stekken’ of ‘rose cuttings’ vind je nog meer informatie en dat is altijd handig. Je vindt er ook veel verhalen over het stekken van rozen in een aardappel. Dat wordt blijkbaar ook veel gedaan (met een appelboor een gaatje in een aardappel maken, daar de rozenstek in steken en dat dan uitplanten). De aardappel houdt de stek natuurlijk vochtig (maar dat doet een gietertje water ook). En verder kan ik er niet veel over zeggen. Want waarom zou ik willen stekken in een aardappel met een gat? Een aardappel lijkt mij geen gezond stekmiddel, ze is bijvoorbeeld gevoelig voor phytophthora, levert weinig of geen voedingsstoffen, en uiteindelijk gaat ze in de grond rotten. Misschien bevat een aardappel natuurlijke schimmels/bacteriën die het ontstaan van nieuwe wortels bevorderen, dat is de enige mogelijke reden die ik kan bedenken. Maar misschien leuk om eens te proberen en te vergelijken; rozenstekken in aardappelen, rozenstekken in stekpoeder en rozenstekken zonder hulpmiddel.

Voor nu hoop ik dat je met dit verhaal zelf eens rozen probeert te stekken, en dat dat dan net zo succesvol verloopt als hier!

Tot slot nog een foto, van de klimroos Caroline Testout, omdat ik het zelf zo’n mooie foto vind 🙂

Abonneer
Laat het weten als er
guest

77 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Josine

Super ik ga het straks doen!ik houd zovan stekken

Desiree

Geweldig Diana! Wat een fijne pagina. Ook ik ga het stekken van favoriete rozen nu zeker proberen!

Esther

Zeer bedankt! Ik ga in de nazomer stekken!

ellie scheppers

hallo diana

ik heb een nog maar kleine oude plant van mijn opa in de voortuin. mijn opa is al 50 jaar dood.
zou ik zo een oude roos, die 1 of 2 bloemen geeft omdat hij in de verdrukking staat, nog kunnen stekken of verplaatsen?

wat is jouw advies?
met vriendelijke groet
ellie scheppers

Boudewijn

Hallo Diana
Nou ook nog een fantastische uitleg over rozenstruiken op deze site; geweldig.
Zelf stek ik ook al jaren als echte liefhebber rozen en eigenlijk wel het hele jaar door.
Als je pas begint met stekken, neem dan klimrozen,want die doen het bijna altijd(met name ramblers). In de winter gebruik ik groeilampen (Google maar eens op “Roleadro Led-plantenlamp ” Amazon.de) ; werkt perfect op een donkere zolderkamer.
Eigenlijk kwam ik na maanden weer eens op de site voor zaai informatie en na uren info lezen kwam dit nieuwe item tegen. Ik ben nog steeds erg onder de indruk ” de mooie moestuin”.

Gr. Boudewijn

Manon van Wijk

Ha Diana,

Zo…. dat wordt dus ook voor mij voor dit jaar een nieuwe uitdaging. Met al je tips gaat het gewoon lukken. Dank daarvoor!
Succes op je 3 fronten.

Groetjes, Manon

Bart

Diana,
mooi en leerzaam verhaal. Een klein verbeter puntje, stekken zouden natuurlijk wel zo gezond mogelijk moeten zijn en dat is de stek in de voorbeeld afbeelding niet.
Mijn advies vervang t.z.t. de foto.

P.S. het ook mogelijk winterstekken te maken dat gaat vaak makkelijker en je kan dan snoei afval gebruiken als stekken.

Groet Bart

Petra

Bart,
“ Het leven gaat niet altijd over Rozen”
Volgens mij wil Diana aangeven dat het niet altijd goed gaat met het stekken en op deze foto wil ze enkel het verschil tussen een dode en levende stek laten zien.
Of hebben we het niet over dezelfde foto ?

Saskia

Oh wat leuk en mooi! (Ik ga het zelf proberen en vond deze website net.)

Th.Savelkouls

Ja je hebt gelijk Diana om een of twee bovenste blaadjes laat staan, die noemen ze sap trekkers en stimuleren zo de wortel aanzet.
Blad knippen ben ik niet voor, ik rol de blaadjes altijd voor de helft op, zo vermoei je de stek niet nog meer en het heeft hetzelfde effect nl.de vocht verdamping tegen te gaan.
Verder een hele mooie site waar veel liefhebbers van smullen en veel leren.

Thea

Zo leuk!
Ik heb ze net gestekt volgens jou aanwijzingen
Nu wachten ….

Marieke

Mooie uitleg. Ga het op deze manier ook eens proberen. Verleden jaar ook met aardappels geprobeerd maar die rotten. Geen succes. Ook in afgeknipte plastic waterflessen heb ik 8 stekken gestoken en daar heb ik 2 goed bewortelde stekken gekregen. Heb die eind september in de tuin uitgeplant en vrees dat dat misschien te vroeg was als ik jouw uitleg nu lees. Afwachten maar. Doe het in ieder geval volgende keer op jouw manier.

Ton Feldmann

rozen steken gat inderdaad heel goed. Ik heb vorig jaar in het voorjaar gestekt en had het zelfde jaar reeds bloemen !!
Van een beroeps rozen kweker uit Aalsmeer vertelde mij echter dat gestekte rozen zwakker zouden zijn en bevattelijker voor ziektes dan “normaal” vermenigvuldigde rozen. Wat is jpuw ervaring ??

Hans & Tessa

Hoi Diana,
Wij willen rozen gaan stekken.
Nou hebben we een tak waar al een nieuwe loot uit groeit. Is dit gunstig of juist ongunstig voor het stekken?
Groetjes,
Hans & Tessa

Jeroen

Hallo Diana,
Fijn artikel over rozen stekken. Ben toch ook benieuwd naar jou ervaring met gezond houden van rozen. Hoe pak jij dit aan? Misschien wil je hier ook een no-nonsens artikeltje aan wijden. Of andere tips zijn ook welkom. Groet van een roos aspirant, Jeroen

Jeroen

… Liefst wil ik rozen die gezond blijven zonder iedere maand met gif te spuiten. Rozenkwekers adviseren dit wel maar misschien is het beter om gewoon sterke rassen te behouden aldus wat de ervaring leert. In Duitsland is de oudste Rozenkwekerij van het land Schultheis. 2019 150 jarig jubileum. Nog immer vader op zoon en nu de vijfde generatie. Eenvoudig te googlen. Zeer informatieve site. Kijk uit naar jou ervaring. Want er is nog veel te ontdekken in Rozenland. J.

Anne-Marie

Dag Jeroen, is het mogelijk dat je me de link stuurt? Met googlen op rozenkwekerij Schulthaus krijg ik niet het gewenste resultaat Dank je wel.

Ria

Anne-Marie, je hebt niet de goede site gezocht. Het is niet Schulthaus, maar zoals Jeroen schrijft Schultheis.

Succes.
Ria

Thomas

Hallo Diana

Zou dit ook lukken met rozen die al afgeknipt in een bloemenwinkel staan?

Met vriendelijke groeten

Dymph

Stek nemen van een gekochte bos bloemen is perfect mogelijk. Heb zelf een mooi en sterk struikje overgehouden van een rozenstek van een AH pakketje. Heeft afgelopen jaar al meerdere roosjes gegeven. Staat onbeschut, in weer & wind. Dit jaar ga ik overpotten naar volle grond. Stek is genomen in najaar van ‘19.
Algemeen genomen vind ik het toch moeilijk om met het stekken veel succes te oogsten. Veel van mijn genomen stekken overleven het (na verloop van tijd) toch niet. Diana, gaan jouw potjes zo de koude bak in, of gaat er nog een plastic zak met opening omheen?

Eric

Hoi, ik heb het ook een keer met aardappelen geprobeerd…resultaat: geen rozen 🙁 wel twee maaltijden verse aardappelen 🙂

Ga het zeker proberen met de rozen van de buren (mooie grote klimroos).

Monique de Vries

Hai Diana, zou de potgrond ook het daarvoor bedoelde (zaai en) stekgrond mogen zijn? Of heeft dat dan weer te weinig of minder goede voedingsstoffen?

Groet, Monique de Vries

hedwig

Diana, ik heb een prachtige klimroos van onbekend merk in bloei, het was een oud Engels ras weet ik nog en ik wil die graag stekken. Het is nu 23 mei. Moet ik wachten tot de nazomer of kan ik vast beginnen?

Fijne site heb je trouwens!

de keyser eddy

Als alternatief voor stekpoeder kan je honing gebruiken. Milieuvriendelijker.

Lya de Ruiter

Ik las de suggestie om honing te gebruiken i.p.v. stekpoeder. Ik ben getrouwd met een imker en ken alle voordelen, bijvoorbeeld het genezen van wonden door de antiseptische eigenschappen (onttrekt wondvocht uit de huid). Honing is sterk hygroscopisch , het onttrekt water uit zijn omgeving dus ook uit de stek. Niet doen dus zou ik zeggen. wat heel goed werkt i.p.v. honing of stekpoeder, is vers wilgen water.Bevat naast antiseptische eigenschappen, ook groeihormoon. Een jonge wilgentak in kleine stukjes snijden, 1 dag in water laten staan, stekken hierin 5-10 minuten laten staan en dan in de grond.

Thea

Hoi Diana
Ik heb 1 stek met blaadjes eraan ,mag hij nu wel in de zon ?
Gr Thea

Thea

Dank je wel !gr Thea

Wim Theunisse

Fantastisch om de gedetailleerde beschrijving te zien hoe er gestekt kan worden.
Deze site staat inmiddels bij mijn favo’s, logisch.

Diana, bedankt.

amina

Goedemiddag mijn stekje heeft het overleefd, maar hoe zit het dan met dat je een stekje hebt van een hybride roos of een geënte roos? Maakt het iets uit?

Mariemarie

Duidelijke uitleg! Bedankt! Tot voor kort was het stekken met een aardappel ook een raadsel voor mij en ben ik voor de zekerheid toch een potje stekpoeder gaan kopen. Mijn stekpoeder bevat talkpoeder en boterzuur, volgens de handleiding. Een aardappel kan ook boterzuur produceren (ik denk bij het rottingsproces) en dit zuur zou de groei van de worteltjes bevorderen, maar is heel ongecontroleerd en er kan veel te veel vrijkomen… Vandaar misschien de lagere slaagkansen als je een aardappel gebruikt?

Willem Rietveld

Hallo, ik kijk en lees al een paar jaar je site. Zéér uitgebreid en vól nuttige informatie. Top!!
Vier jaar geleden stond er in de tuin van een vakantiehuisje een niet al te grote rozenboog met klimroos. Het was eind oktober en er zaten geen bloemen meer in. Alleen nog drie grote oranjerode bottels. Heb er één meegenomen en gezaaid.
Twee jaar geleden kwam er iets uit de grond van het potje, lekker laten staan dus.
Nú is het inmiddels een plant met vier takken (40cm hoog), en vól met donkerroze bloemen. Geen idee dus welke roos het is, maar wel kicken dat het uiteindelijk toch gelukt is…
Stekken met de tips op jouw site ga ik dit jaar ook maar eens proberen.

Toos Jansen

Hallo Diana, het is wel genieten hoor, die site van jou! Veelvragen worden beantwoord.
Ik ga beslist uitproberen een roos te stekken. En nu dus met jouw zaai/stekmengsel. Alleen heb je het over verhoudingen potgrond en brekerszand, 1 op 6, maar daarbij een handje vermiculiet. Ga je dan uit van eenheden ter grootte van een lepel of een emmer. Dat maakt wel uit toch?

Succes hoor!
Toos

Toos Jansen

Dank voor je verduidelijking Diana! Ik ga zo’n voorraadje maken.
Groeten, Toos

Harry

Goedemorgen Diana en Ruud.
Deze pagina ben ik gaan bezoeken nadat ik de pagina over frambozen had doorgelezen.
Ik heb van een kennis een 12 tal lange jonge groene stengels van circa 1 tot anderhalve meter lang gekregen van een frambozenplant die bij hem groeien.
De vruchten zijn superlekker, alleen hebben we geen idee welk ras het is.

De stengels zijn een kleine twee weken geleden van de moederplant gesneden en in een emmer met water geplaatst.
We zien elkaar niet geregeld, maar eergisteren kwam hij ze brengen.
Volgens hem kan ik de stengels het beste in de emmer laten staan en afwachten of er worteltjes worden aangemaakt.

Op de pagina’s over framboos en roos lees ik echter dat de beste stekken een lengte hebben van 20 tot 25 cm.
Is het raadzaam om de stengels alsnog in te koten naar de aangegeven lengte, of kan ik ze beter op de huidige lengte laten?

Harry

Dank voor dit heldere antwoord.
Ik ga straks een bril opzetten en een vergrootglas pakken.
Daarna goed kijken of er worteltjes zijn gemaakt, en dan de stappen opvolgen.
Geen worteltjes, dan ga ik het eerst gegeven advies opvolgen.

Harry

Ik dacht gisteren al kleine haartjes te zien of ik wilde ze zien.
Voor alle zekerheid de scheuten ingekort op circa 25 cm, en van de rest ook stekjes gemaakt.
Heb er nu zo ongeveer een stuk of dertig waarvan er 17 in de potgrond met vermiculiet staan, en de stengels met de door mij vermeende worteltjes nog in het water.
Nu met spanning afwachten of het plantjes gaan worden.

Jannie

Goedenavond,

Graag zou ik ook eens rozen willen stekken.
Maar pas geleden las ik dat het stekken van cultivar rozen geen succes word omdat deze geënt worden op het wortelgestel van botanische rozen.
Het zouden zwakke planten worden.
Het advies was alleen botanische rozen te stekken.
Hoe zit het nu eigenlijk?

Met vriendelijke groet,

Jannie

Joke

Wat spannend, Ik heb een klimroos die na jaren verzorging eindelijk rozen geeft
nu ga ik verhuizen en moet hem achter laten,
Bedankt voor je uitgebreide uitleg ik ga het zeker proberen

Dymph

Hoi Diana, ik heb in de winter van 2019 een aantal stekjes genomen van een AH boeketje en de potjes in een koude serre geplaatst. Twee ervan zijn ondertussen uitgegroeid tot een redelijk formaatje en hebben al versch. rozen ‘geshowd’ 🙂 In 2021 ga ik ze uitplanten. Hopelijk bevalt het ze. Over het algemeen vind ik het toch niet zo evident. Rozenstekken hebben toch vaak de neiging om aangetast te worden door schimmel, althans dat is mijn beperkte ervaring tot nu toe. Groetjes, Dymph

De Cloedt

Heel fijne site.
Mijn ervaring met rozen stekken is zeer positief.
Zelf heb ik nu ook een zevental verschillende rozen succesvol kunnen stekken.
Wat erg goed werkt, is de regel om wekelijks, bijvoorbeeld iedere vrijdag de rozen een vloeibare voeding te geven eenmaal ze in groei geschoten zijn.
Een beetje tomaten voeding op een emmer water heeft de planten een onwaarschijnlijke boost.
Mijn moederroos kan qua groei niet tippen aan de stekken die wel wekelijks voeding kregen.
Een sterke roos is ook veel minder het mikpunt van luis of ander ongedierte.
Waar ik over twijfel is als de stek van een klimroos van tien meter hoog, ook dezelfde groeikracht zal hebben of de moederplant, want deze is wel geënt op een sterke wortelstok.
Proficiat met deze site, deze is een ware verrijking.

Boudewijn

Ik heb voor het eerst gewerkt met plastic bol rondom een tak van de struik,die je wilt stekken,die ik bij Amazon.de besteld heb.
Tot nu toe ziet het er goed uit(ik heb de bol nog niet los gehaald)
Zie:
LOVER 3PC Reusable Plant Root Growing Box Grafting,High-Pressure Box Grafting Botany Root Controller

Filmpje met uitleg:

https://youtu.be/U81Bgqu3AKA

Jacques S.

Hallo Boudewijn,

De techniek om op die manier planten (rozen, heesters, fruitbomen …) te vermeerderen noemt men in het Engels “Air layering”, vrij vertaald “bovengronds marcotteren”. Het is dus niet “grafting” = “enten” zoals in de link wordt aangehaald (maar dat is een detail). Deze techniek wordt goed uitgelegd in de video’s van J sacadura op youtube. https://www.youtube.com/c/JSacadura/videos
Hij heeft een heel gamma zeer duidelijke videofilmpjes gemaakt over stekken, enten, enz. je moet daar maar eens gaan kijken (de video selecteren over “air layering”). Ze zijn wel in ’t Engels, maar de beelden spreken voor zich.
Hij heeft ook een video gemaakt over hoe dat je zelf zo’n doosjes in elkaar kan knutselen (“prepare containers for air layering”).
Een opmerking bij het demonstratiefilmpje van die zwarte bol: in de zomer zal het erg heet worden in die bol als die in de zon hangt, de gevormde wortels zullen veel te warm worden. Sacadura pakt al zijn enten en afleggingen in in zilverpapier om deze oververhitting tegen te gaan.
Zelf heb ik deze techniek enkele weken geleden ook toegepast om een stamroos te maken. Een flink doorgeschoten wilde scheut van een rozenstruik aan de onderzijde gemarcotteerd, en op ongeveer een meter hoogte geoculeerd met een tamme roos. De oog-enten zijn nog altijd mooi groen (en dus waarschijnlijk gelukt), wat betreft de wortels is het nog afwachten tot het einde van het jaar. Om te marcotteren is het al vrij laat op het seizoen denk ik, maar wie weet.
Je moet het filmpje over oculeren (T-budding) ook maar eens bekijken, dat is echt niet zo moeilijk. En ’t is het moment nu.
Verder heb ik ook midden deze maand voor het eerst een aantal rozen gestekt: 5 tamme
en een 15-tal wilde. De bedoeling is om de wilde stekken op te kweken als onderstam voor stamrozen. Ze staan nu in de serre, waar het erg warm kan worden. Warmte bevordert de worteling, maar ook het uitdrogen van de stekken. Daarom heb deze allemaal een “tentje” gegeven, een plastieken fles erover gezet waarvan de bodem afgesneden is. Langs de bovenzijde de stop er af doen, en de grond goed vochtig houden. De luchtvochtigheid in de fles is daardoor erg hoog (er hangt constant condens tegen de zijwand aan de binnenkant), waardoor de stekken niet uitdrogen.

Rozenstekken Jacques

Ook heb ik een “schaduwdoek” over de flessen gelegd om deze af te schermen van directe zon.
Ik had hiervan een foto willen “plakken”, maar dat lukt blijkbaar niet.
Ook heb ik vandaag, dus 2 weken na het stekken, een stek voorzichtig uitgehaald om te kijken hoever hij stond. De wonde was al volledig met callusweefsel dichtgegroeid (heb stekpoeder gebruikt). Het zal dus niet lang meer duren vooraleer de eerste wortels doorbreken.
(had ook hier een foto van willen plakken).
PS.: Ik had ook aan de onderkant van de stekken over enkele cm’s hier en daar de schil weg gesneden, de stekken dus verwond. Ook op deze wonden heeft zich mooi callusweefsel gevormd, waaruit wortels zullen komen. M.a.w. er komen zowel aan de onderzijde als aan de zijkant wortels, waardoor de plantjes krachtiger zullen groeien (hopelijk).

Rozen stekken callusvorming

Groeten,
Jacques

Boudewijn

Hallo Jacques

Bedankt voor de uitgebreide informatie.
Je hebt wel een paar dagen nodig om alle filmpjes te bekijken 🙂
Ik had bij de action al wat plastic doosjes gekocht en min of meer op dezelfde manier bewerkt als Sacadura; werkt prima!
Plastic wrap gebruiken is ook een goeie tip.
Ik ga ze allemaal(nou ja) bekijken.
Gr Boudewijn

Jacques

Ja, die doosjes van de action lijken me daarvoor heel geschikt, en je hebt ze in verschillende maten (voor als je dikkere of dunne takken wil marcotteren). En omdat ze doorzichtig zijn, zie je ook snel of de beworteling bezig is (wel inwikkelen inzilverpapier oid, om het serre-effect tegen te gaan).
Nog een opmerking over het demo-filmpje van de zwarte bol. Hoe die man het stekpoeder aanbrengt met de blote vingers is hoe het net niet moet. Ten eerste, het is wel talkpoeder, maar wel met een chemisch product er in. En ten tweede omdat hij zijn stekpoeder zo verontreinigt. Best een beetje poeder in een klein potje doen, en daarna een borsteltje gebruiken om het aan te brengen (en het overschot niet terug bij de originele pot doen).
PS. Er bestaat ook een bewortelingsproduct in de vorm van een gel. Is zeker zo handig aan te brengen (ook met een borsteltje). Voor diegenen die het nog niet kennen, het noemt “clonex gel”.
Groetjes, en succes met het marcotteren.

Btw. Die filmpjes van Sacadura heb ik ook nog niet allemaal bekeken, maar ik vind ze wel heel educatief.

Jeanny H

Eigenlijk was ik niet zo’n rozen fan. Of ik hing er met mijn haren in, of ik had doornen in mijn huid.
Toch ben ik overstag gegaan. Ze ruiken zo lekker. Een buurvrouw van de volkstuin heeft me geholpen met snoeien in de herfst. In het voorjaar kreeg ik echter wilde rozen met flink wat doornen terug????
Stekken met honing in een aardappel heb ik geprobeerd. Ik gaf vaker water en keek er eigenlijk nauwelijks naar om. Op enig moment zag ik hele mooie groene scheutjes. Ik was supertrots. Wat bleek: het waren de aardappels die begonnen te schieten.
Hoe weet je eigenlijk met wat voor een roos je te maken hebt als er geen beschrijving bij zit?
Ik heb voorom een rode klimroos gezet, die elk jaar uitbundig bloeit. Maar toch vraag ik me af of ik hem goed snoei, want ik vind dat hij in de breedte groeit en niet in de hoogte?

carine p

Dag Jeanne,
Misschien ook nog aan toevoegen dat je rozen best in het voorjaar snoeit. In Be en Nl is maart normalerwijze de beste periode. Doe je dit in het najaar, hangt het een beetje van het weer af. Heb je een hele strenge winter met vries temperaturen heb je meer kans op ziekten en kan het ook zijn dat waar je gesnoeid hebt, een stukje afsterft. Hou ook minstens 2 à 3 ogen aan de tak en nadien pas snoeien. Doe je dit niet, zal de onderstam nieuwe scheuten geven en heb je dus de variëteit van de onderstam.
Grt Carine

Paul

Ben maar een leek dus leer nu pas over rozen. Ben komend voorjaar van plan klimrozen te gaan kweken.
Heb reeds wat stekjes verzameld.
Iedereen bedankt voor de informatie.

Igna

Wow, heb dit gedaan met een bos rozen die ik van m’n man kreeg. 2 van de tien zijn helemaal mooi aangeslagen. Staan nu in de tuin met 4 bloemknoppen erin. Super leuk. Bedankt voor de duidelijke uitleg.
Groet Igna

Diana

Ik heb een maand geleden stekken gemaakt van een klimroos, framboos, braam en kamperfoelie. Vrijwel allemaal aangeslagen! Ook van een eerder jaar heb ik op deze manier in het voorjaar mijn klimroos kunnen vermeerderen en de nieuwe plant heeft ook al gebloeid, het jaar erop! Dus ik vroeg me oprecht af waarom het beter is om van een nieuwe stengel te stekken?

Monique

Hallo Diana,
Ik heb in september stekjes van een roos uit Frankrijk meegenomen en deze lijken goed te zijn aangeslagen. Ze staan nu nog in de kleine potjes waarin ik ze toen gezet heb.
wat doe ik hiermee als het winter gaat worden?
kan ik ze in die potjes buiten laten staan?
Alvast bedankt voor je antwoord.

Con

Hallo Monique, super dat je stekjes zijn aangeslaan
Rozen hebben veel sap waardoor er na het stekken  nog nieuwe groene blaadjes kunnen  komen. Pas als het takje gaat groeien, duidelijk te zien door een licht groen puntje dan is de stek aangeslagen. Jammer dat je ze in kleine potjes hebt gekweekt. 
Het meest makkelijke is om diepe doorzichtige potten te gebruiken zoals bv voor orchideeën, en daar een doorzichtige pot opzetten en op warme maar niet zonnige plek zetten. Doordat de pot doorzichtig is zie je of er worteltjes zijn. Het belangrijkste is een diepe pot omdat rozen al snel in de diepte gaan .
Ik zou zo kleine stekjes niet ompotten ze zijn nu heel gevoelig.
Een optie is de bodem uit het potje snijden, zodat de wortels de ruimte krijgen,
 als het gaat ook het potje in de hoogte opsnijden aan 2 kanten zodat je in  het voor jaar ze makkelijk kan uitgraven. En dan de potjes zonder bodem in een diepe pot met goede aarde met wat zand (geen speelzand dat blijft te nat) ingraven.
Goed water geven een passende doorzichtige kap er over, ik gebruik de emmers van vogelvoer. Hier staan ze dan de hele winter op mijn werktafel, beschut tegen bodem vorst, tegen een witte muur onder een afdak, en krijgen een beetje winterzon. Niet de kap eraf halen, het klimaat niet verstoren. Pas als het warm wordt de kap eraf halen maar bij koude nachten de kap er weer over. 
Zorg dat ze geen  bloemen gaan maken dat kost te veel energie die naar de wortels moet.
In het voorjaar terug snijden zodat het een stevige plant wordt.
Veel succes hopelijk kan je hier wat mee. Ik heb ooit een cursus planten vermeerderen gedaan, dat was zeer informatief. Nu probeer ik planten en bomen uit zaad groot te krijgen is ook interessant. Maar vooral praktisch als je van “vreemde bomen’ een stek wil.
Dus rozenbottels meenemen wachten tot ze helemaal verdroogd zíjn en dan  zaaien en heel veel geduld hebben.

Meld je aan voor de nieuwsbrief