De totstandkoming van de zaaiagenda

Hieronder kun je het ontstaan en de voortgang vinden van zaaiagenda. Telkens wanneer ik iets nieuws te melden heb zal ik dat met datum onder het vorige stukje schrijven.

We beginnen maar bij het begin 🙂


21 november 2018: DE START

Deze agenda was er bijna niet gekomen. Ik ben niet zo’n held. Op mijn website schrijven en foto’s plaatsen, oké, maar een boek schrijven?

En toen mailde Laura me. Met dat geweldig idee. Het idee om de groentezaaikalender op mijn website in een verjaardagskalender te gieten; dus niet op soort groente maar op tijd. Voor eigen gebruik, of misschien ook voor wat vrienden en familie.

We hebben elkaar telefonisch gesproken en elkaar al snel daarna ontmoet. En we dachten hetzelfde; dat het zo lastig kan zijn om te bedenken wat je nog kunt zaaien als je een rijtje bieten hebt geoogst, of wanneer de kolen zijn opgevreten, of de aardappelen zijn gerooid. Of dat je in mei een vergeten zakje preizaden tegen komt (en dan is het ondertussen te laat om ze nog te zaaien).

Het plan voor een verjaardagskalender veranderde al snel in een agenda. Het was zo leuk dat het idee niet alleen was geboren maar we ook al plannen maakten. En het zou ook niet alleen voor onszelf zijn, daar zouden meer mensen interesse in kunnen hebben.

En soms gaan dingen zo: het klopt en het voelt goed. Ik kan niet eens een poppetje tekenen. Maar ik weet uit ervaring wel wat ik wanneer en waar zou kunnen zaaien. En Laura heeft professionele ervaring in ontwerpen en een flinke dosis creativiteit. En dat komt samen in deze agenda.

En er was nog iets waar we het vrij snel over eens waren: we zouden met ons idee niet naar een uitgeverij gaan. Want we wilden geen concessies doen aan de inhoud en vormgeving. We wilden het zelf bepalen en maken zoals wij het voor ons zagen. We maakten een planning en bedachten wat er allemaal in de agenda zou moeten staan: de meest bekende groenten natuurlijk. Maar ook wat minder bekende groenten. En kruiden. Maar eigenlijk ook bloemen die vaak in de moestuin gezaaid worden.

De hoeveelheid informatie groeide en daarmee ook de agenda. En er moesten keuzes worden gemaakt; welke drukker, pagina-indelingen, proefdrukjes, schetsen, en noem maar op.

Het is een heel bijzondere ervaring, en geweldig leuk om mee te maken! En het begint nu ook letterlijk vorm te krijgen. Het wordt zo tastbaar dat we er graag al iets van willen laten zien, of uitleggen hoe we tot bepaalde keuzes zijn gekomen.

En dus zie je hier de serieuze schets van de voorkant van de agenda, gemaakt en getekend door Laura, van planten uit mijn moestuin (zoals de Tomaat Blush rechts en de Salvia coccinea Forest Fire van dit jaar links onder). Laura heeft me verzocht er wel duidelijk bij te vermelden dat het een schets is; plaats, hoeveelheid en indeling van de tekeningen zouden nog kunnen veranderen. De geschilderde gele achtergrond vinden we allebei erg vrolijk, zonnig en zomers, de kans is groot dat die blijft 🙂

 

Dit wordt dus de stijl waarin de agenda wordt gemaakt, alles met de hand getekend. Ik zorg voor de inhoud en Laura zorgt voor het ontwerp en de indeling. Naast de tekeningen komen er ook nog wat van mijn foto’s in, en ik schrijf wat korte stukjes of tips, om het geheel wat persoonlijker te maken.

Laura doet de zakelijke kant, dat is handig want zij heeft een eigen bedrijfje. En dat betekent dat de agenda via haar website besteld kan gaan worden. De website van Laura kun je hier vinden: Laura Beijn. Onder het kopje ‘Laura’ kun je wat meer over haar persoonlijk lezen. En onder het kopje ‘Ontwerp’ vind je de pagina Zaaiagenda en daar kun je Laura’s verhaal over de totstandkoming van de agenda lezen, en ook foto’s van schetsen vinden. En op haar website vind je onder ‘Contact’ ook haar mailadres, voor vragen, opmerkingen, reserveringen, etc..

Over de planning: 24 hebben we uitgeroepen tot geluksgetal: op 24 november starten we met deze pagina en de pagina op Laura’s website, en laten we dus iedereen kennismaken met de agenda. Op 24 december start de voorverkoop. En op 24 januari is de agenda officieel te koop (uiteraard onder voorbehoud van drukkerij, etc.).

Tot slot nog 2 schetsen zoals ze in de agenda komen te staan:

De uitleg: elke groente (geel), kruid (blauw) en bloem (rozerood) krijgt een eigen kleur. Het icoontje achter het woord TOMAAT geeft aan dat het een vruchtgewas is. Dit is het plaatje dat we willen gebruiken voor midden april. Het icoontje linksonder geeft aan dat ze dan nog binnenshuis kan worden voorgezaaid (midden april dus). Het 2 icoontje geeft aan dat als je haar al eerder had gezaaid (en dat staat dan dus ook in maart aangegeven) je de zaailingen nu kunt uitplanten in de kas. Het 3e icoontje geeft de plantafstand in plantafstand x rijafstand aan.

Let vooral nu nog even niet op de juistheid van de gegevens, want na het invoeren van alle planten gaan we dat allemaal controleren en aanpassen waar nodig.

Nog een voorbeeld. En deze komt in de hele periode van eind april tot midden juli terug in de agenda:

Een bloem. En dus een andere kleur, rozerood. Bloemen krijgen onder hun Nederlandse naam ook de Latijnse naam. En de icoontjes: de eerste betekent buiten zaaien (in de periode tussen eind april tot half juli). En als je haar al eerder binnen of onder glas had gezaaid (zoals dat in de agenda in maart vermeld staat), dan kun je haar nu dus buiten uitplanten. Icoontje 3 is wederom de plantafstand. Icoontje 4 betekent dat de plant veel bestuivende insecten aantrekt. En het laatste icoontje betekent dat de bloem eetbaar is.

Ook hier kunnen trouwens nog veranderingen in schets of indeling komen. Maar het geeft in ieder geval alvast een inkijkje in de opbouw van de agenda.

Ik ben benieuwd naar eventuele reacties, het is voor ons ook erg spannend!

 


24 november 2018: HET PAPIER

We dachten een dilemma te hebben. Het papier. Het ene papier is het andere niet. En papier is kostbaar. En dus liet Laura bij de drukker wat proefpagina’s drukken. We dachten wellicht te kunnen schipperen. Maar dat doen we niet. Want het ‘gewone’ witte papier was dun, scherp, glad, bijna glibberig. In tegenstelling tot dit duurdere papier: gerecycled, milieubewust, dikker, levendig en vol:

 

Misschien is het op de foto niet heel goed te zien. Maar na het zien en voelen was er geen discussie; dit wordt het papier want dit past bij de agenda en bij ons. Misschien een beetje een vreemde vergelijking: maar denk aan de keuze tussen een gewone supermarkttomaat en een heerlijke, zelf geteelde, sappige zoete, vol smakende tomaat uit eigen tuin. Dat is ook geen wedstrijd 🙂 .

En nu dat vaststaat kunnen we ook voorzichtig de verkoopprijs bepalen. Die is uiteraard nog onder voorbehoud van het aantal pagina’s, drukkerijkosten, etc. maar voor nu gaan we uit van een verkoopprijs van rond de euro 24,95

We zijn weer een stapje dichterbij. Het volgende in de planning is het vullen van de agenda met alle soorten. En die vervolgens controleren en nog een keer controleren. Dat gaat wel een paar weken in beslag nemen.


25 november: DE VOORTGANG

Naar aanleiding van de grote hoeveelheid reacties en mailtjes hebben we besloten om een intekening te starten. Dat betekent dat je, mocht je nu al bedenken dat je interesse hebt in de zaaiagenda, je een mailtje kunt sturen naar [email protected]  met vermelding van je naam en mailadres. En uiteraard dat je wilt intekenen voor de zaaiagenda (of als je er ook gelijk nog één voor iemand anders wil reserveren het aantal erbij).

Uiteraard is dit allemaal onder voorbehoud, je krijgt dan voor 24 december een mailtje met herinnering en een link met de mogelijkheid tot reserveren en betalen. Je kunt dan dus altijd nog besluiten om van gedachten te veranderen.

We hopen hiermee het wat makkelijker te maken om te bestellen. En zoals iemand ook als tip meegaf in een mail is het voor ons ook handig om te bedenken hoeveel mensen er interesse hebben en we er willen laten drukken.

We zijn hoe dan ook nu al erg blij met de interesse en alle leuke reacties, hartelijk dank daarvoor!!

Laura & Diana


26 november: FORMAAT EN VERZENDEN

Naar aanleiding van wat vragen via de mail en van Frouwke hieronder in reactie, iets over formaat, kaft en verzendkosten van de agenda.

Het formaat is wat gegroeid 🙂 . We hadden het plan om het in ongeveer A5-formaat te maken maar dan zou de agenda door de grote hoeveelheid schema’s heel veel pagina’s bevatten. En dus hebben we uiteindelijk gekozen voor het formaat 17 x 24 centimeter. Dan past er iets meer op een pagina en is het toch nog handzaam. Maar het wordt  dus zeker geen zakagenda, het is best een flink formaat voor een agenda.

De pagina’s worden dik (120-grams) papier, de kaft wordt gemaakt van extra dik papier. En die kaft krijgt een ‘laminaat-laagje’ (zodat ze enigszins wordt beschermd tegen vocht en vuil). En we hebben gekozen voor een ringband (zodat je de agenda op elke gewenste pagina open/dubbel kunt klappen om neer te leggen of erin te schrijven).

Over de verzendkosten; dat is ons nog niet helemaal duidelijk; het hangt af van het aantal pagina’s. Dat kunnen we ongeveer inschatten maar nog niet precies. Zodra het aantal pagina’s definitief bekend is kunnen we gaan bedenken hoe dik en zwaar de agenda wordt en de verzendkosten gaan berekenen. Dat is iets wat we in ieder geval voor 24 december moeten weten. En zodra ik dat weet ga ik het ook hier melden. We hopen dat we de agenda in een brievenbuspakket (ter waarde van euro 3,90) kunnen versturen, maar dat weten we dus pas wanneer duidelijk is hoe dik die wordt. Mochten mensen de verzendkosten uiteindelijk te hoog vinden kunnen ze overwegen om te wachten tot de agenda vanaf eind januari of iets later ook (hopelijk) in winkels te koop of te bestellen is. En dat hangt dus volledig af van hoeveel mensen er interesse in hebben, hoeveel we er laten drukken, en welke winkels interesse hebben om onze agenda in hun assortiment op te nemen.

Het is best een ingewikkelde puzzel 🙂 .


30 november: WEER EEN STUKJE VERDER

We hebben het er druk mee. Laura is bijna klaar met het invoeren van de gegevens van januari. En dan kan ik volgende week die gegevens heel nauwkeurig gaan controleren. En dat geeft wel wat dilemma’s. Bijvoorbeeld: Noemen we radijs een wortelgewas (omdat het die voedingsstoffen nodig heeft en je het knolletje eet)? Of noemen we het een koolgewas omdat ze daar familie van is, voor dezelfde ziekten en plagen vatbaar is, en dus in de vruchtwisseling bij koolgewassen past? We kiezen voor dat laatste, maar het zijn allemaal overwegingen.

En wat we over welk vraagstuk dan ook beslissen, dan moet het vervolgens consequent worden doorgevoerd voor alle gewassen. Het is puzzelen, wikken en wegen, opzoeken en nadenken over hoe ik het zelf doe (maar wel rekening houdend met mensen die in net iets koudere delen van Nederland, België, etc. wonen). Laura buigt zich ondertussen over het formaat van blokjes en icoontjes zodat het net iets makkelijk op een pagina past, en denkt na over lijnen, kleuren, lettertype, etc..

Maar er zijn al wat beslissingen gevallen! Het papier is besteld: het mooie, dikke, gerecycled papier. En daarmee is de keuze voor de drukker ook definitief, en daar zijn we heel blij mee. En we hebben besloten dat er een boekenlegger komt, zodat die makkelijk tussen de goede pagina’s kan worden gelegd. En op die boekenlegger staat de legenda zodat je ook gelijk kunt zien wat welke icoontje betekent. En net als de kaft van de agenda komt ook hier een ‘geplastificeerd’ laagje over zodat het niet snel vuil en vies wordt. Ook die zijn al besteld.

Het wordt ondertussen echt heel serieus en spannend en leuk!

 


06-12-18: EEN NIEUWE DEADLINE, DILEMMA’S, EN HARD WERKEN

De deadline voor Laura en mij staat op 7 januari, dat is de uiterste inleverdatum voor de drukker. En dan zouden de agenda’s dus op 24 januari klaar in stapels bij ons thuis moeten liggen. Spannend!

En we moeten nog belachelijk veel doen! Laura is alle gegevens aan het invoeren en ik controleer die daarna. En ik kom erachter dat ik het met heel veel gegevens zoals die in groentezaaikalenders en  moestuinboeken staan helemaal niet eens ben. En dat is wel een dilemma. Want houd ik de ‘officiële’ informatie aan of volg ik mijn gevoel en ervaring aan en noteer ik de plantafstand of zaaiperiode, etc. zoals ik die aanhoud? Of kies ik een gulden middenweg? Voorbeelden:

Volgens de boeken/kalenders kun je half februari al zilveruitjes buiten zaaien.  Dat heeft toch geen nut? Grond veel te koud, het gaat niet dood maar het gaat ook niet kiemen. Ik zou zeggen; 2 weekjes opschuiven naar begin maart. En nog een voorbeeld: Winterprei in april en mei zaaien? Dat doen wij altijd tegelijkertijd met de zomerprei in februari, en dat gaat hier altijd goed. De keren dat ik vrij laat winterprei zaaide merkte ik dat de preien in de nazomer niet genoeg tijd hadden om te groeien en in oktober nog vrij dun waren.

Oftewel; ik wik en ik weeg en soms twijfel ik ook. Dan biedt Ruud uitkomst of discussieer ik met Laura wat het beste zou zijn.

Zo ziet de tafel er hier al ruim een week uit:

 

Laptop, stapels boeken, de pagina’s zoals Laura ze maakt en mailt, pen en papier. En een hele pot kruidenthee voor een helder hoofd. Ik vergelijk de zaaitabellen uit de Groente- & Fruitencyclopedie en Velt’s Handboek voor de ecologische moestuin met andere tuinboeken, boeken over kruiden, eenjarigen, etc.. Elke dag groeit de stapel en elke dag wordt de puzzel ingewikkelder (want begin januari is nog wel redelijk te behappen maar eind februari bevat ondertussen al drie keer zo veel soorten die gezaaid kunnen worden. En dan moeten de 4 drukste maanden maart/april/mei/juni nog komen (de hoogtijdagen van het zaaien en planten). En vervolgens moet Laura die veranderingen dan weer doorvoeren. En dat moet dan nog een keer gecontroleerd worden.

Een aubergine op 65 x 65 centimeter? Hier doen ze het prima op 40 x 60. IJsbergsla in januari in huis voorzaaien? Lijkt mij echt niet handig, de kans is dan heel groot dat de zaailingen lang en dun worden en een flinke terugslag krijgen als ze 3 weken later naar de kas moeten.

Ik ga er wel uitkomen, maar een reuze-cryptogram is er makkelijk bij. En nog iets; als ik mijn eigen ervaring aanhoud (en dat lijkt me toch logisch en wellicht ook een meerwaarde voor de agenda), dan kan ik volgend jaar bijna elke zaaitabel op bijna elke groentepagina op mijn website aan gaan passen 🙂 .

Afijn, als je op de foto hierboven inzoomt kun je de pagina zoals ze wordt al vaag zien. Dan kan ik net zo goed al een foto van een stukje van de pagina maken:

 

Zo gaat de agenda er dus uitzien, in elke periode staan zoveel mogelijk soorten die gezaaid of geplant kunnen worden, met een icoon voor de soort plant in de vruchtwisseling (koolgewas, wortelgewas, etc.). Geel is voor groenten, blauw voor kruiden, rozerood voor bloemen. Bloemen krijgen ook een Latijnse naam, kruiden en groenten niet. Er zijn icoontjes voor binnen, onder glas en buiten voorzaaien, icoontjes voor onder glas en buiten uitplanten, voor bijenplanten, voor eetbare bloemen en voor plukbloemen. En de plantafstand wordt natuurlijk vermeld.

Als je de agenda openslaat op de juiste periode kun je in alfabetische volgorde zien wat je in die periode kunt zaaien of planten. We hebben besloten om het oogsten niet te vermelden, omdat dat de agenda nog veel dikker zou maken. En het zou ook verwarrend werken want je kunt bijvoorbeeld tussen mei en november snijbiet oogsten die je in maart hebt gezaaid, dat blokje ‘oogsten’ moet dan dus 8 maanden lang elke periode opnieuw in de agenda worden gezet. En dat is dan één van de 175 soorten die erin komen te staan. We vinden oogsten vrij logisch; gewoon wanneer iets jong is (voor courgettes, peultjes, etc.) of juist rijp is (voor pompoen, tomaat, etc.). We vinden het in ieder geval te logisch om er heel veel (dure) pagina’s mee vol te zetten.

Ik ga snel verder, ben nu bij de D van doperwt in de periode eind februari. Nog 4 weken voor alles af moet zijn, we willen het perse halen!!


14 december:

De agenda begint steeds vastere vormen aan te nemen. Want het papier is gearriveerd!

 

We zijn we er heel erg blij mee! Het is prachtig papier dat uit Italië komt, deels gerecycled, deels van milieuvriendelijk geteeld hout en een klein deel hennep.

En met het ontwerp en de controle van alle tabellen zijn we klaar tot en met begin mei. Dus we werken heel hard.

De agenda wordt steeds persoonlijker, ik hou de plantafstanden aan zoals wij ze zaaien/planten, ik zaai geen kool in het voorjaar in huis voor (te warm en dus 2 koolblaadjes op steeltje), en ik heb een eigen indeling gemaakt voor alle bonen. Soms staat er zoveel informatie bij een soort in een blokje dat we het simpeler proberen te maken, door bijvoorbeeld een lente- en zomerteelt van een soort samen te voegen. En soms kom ik er later achter dat de verschillen te groot worden en moet ik ze toch weer uit elkaar halen 🙂 . En terwijl ik al ruim 50 pagina’s heb volgeschreven met aanpassingen blijft Laura me telkens net iets voor. Zij voert de originele gegevens in (ongetwijfeld met vierkante ogen) en zorgt dat ik die op tijd krijg zodat ik door kan gaan met controleren en aanpassen.

Nu het papier is gearriveerd heeft de drukker ook uit kunnen rekenen hoe dik en zwaar de agenda ongeveer wordt (want het aantal pagina’s staat natuurlijk pas vast als alle gegevens definitief zijn).

Zoals we het nu in kunnen schatten gaat het lukken om de agenda in een brievenbuspakketje te versturen. En dat betekent dat we de verzendkosten al uit hebben kunnen rekenen en die komen binnen Nederland voor 1 agenda op maximaal euro 3,90.

Er is een tegenvaller als het gaat om de verzendkosten buiten Nederland. Die bedragen via post.nl euro 9,80. Laura vraagt bij verschillende aanbieders offertes aan, in de hoop op een betere prijs. En we overwegen om een deel van die verzendkosten op ons te nemen. Als ik er meer informatie over heb zal ik dat hier uiteraard melden. En wellicht is het een optie voor mensen die buiten Nederland wonen om de agenda bij familie of vrienden in Nederland te laten bezorgen.

En dan nog iets spannends: we hebben een ISBN-nummer aangevraagd. Daarmee wordt de verkoopprijs van de agenda beschermd en zijn wij voor altijd en eeuwig de officiële auteurs van de agenda 🙂 . Laura onderzoekt of de agenda ook in een aantal winkels kan worden gekocht of besteld. Maar gezien de bijkomende kosten voor ons, plus de grote hoeveelheid reserveringen en de beperkte oplage is de kans dat we de agenda alleen via de website van Laura verkopen vrij groot. Maar ook daarover zal ik iets melden wanneer er meer duidelijkheid is.

En dan nog iets leuks:

***   WINACTIE ***

We zijn zo blij met de agenda en alle positieve reacties en alle reserveringen dat we hebben besloten om 3 agenda’s weg te geven.

Probleem was even hoe we dat moesten doen. Want een wedstrijd is leuk maar we willen dat mensen zonder tuinervaring net zo veel kans maken als mensen met tuinervaring. En dat mensen die al hebben gereserveerd ook mee kunnen doen (of eigenlijk juíst ook mee kunnen doen). En dus heb ik mijn oude wedstrijdjes van de afgelopen jaren nog eens bekeken. En toen kwamen we op het idee om de geoogste stoksperziebonenzaden weer eens in een pot te doen en te laten raden hoeveel bonen erin zitten. Het is bijna een déjà vu; toen ik kind was konden we op de jaarmarkt in het dorp waar ik woonde ook raden naar het aantal bonen in een pot. Ik heb trouwens nooit gewonnen 🙂 .

Mocht je een gokje willen wagen, kijk dan snel op deze pagina op de website van Laura

Je ziet daar de korte uitleg, sluitingsdatum en -tijd, plus de foto van de pot met boontjes.

Let op; alleen reacties onder de wedstrijdpagina van Laura tellen mee. En iedereen kan dus meedoen, ook als je al hebt gereserveerd.

We zijn benieuwd naar de reacties!

Edit 21-12-2018: de win-actie is ondertussen gesloten.

 

 


24 december 2018:

Zoals ik al in mijn laatste blog schreef: de wedstrijd is ondertussen gesloten en de mensen die een agenda hebben gewonnen hebben ondertussen bericht gehad. We waren verbijsterd over het aantal inzendingen!

En er moet me nog iets van het hart: we vinden het ook heel bijzonder en we zijn ook enorm blij met zoveel reserveringen!! En een groot deel van de mensen die de agenda hebben gereserveerd hebben ook al betaald. Mede namens Laura heel hartelijk dank!! Niet alleen voor de betaling, maar ook voor het vertrouwen dat in ons wordt gesteld.

Voel ik daardoor wat druk? Ja, dat kan ik niet ontkennen. Ik ben vrij ouderwets opgevoed, met regels als “Je kunt niet iets kopen als je nog geen geld hebt”. En nu ben ik samen met Laura een agenda aan het verkopen die nog niet eens af is. Oei, als mijn ouders dit nog mee hadden gemaakt zwaaide er wat 🙂 . Maar ik zou ze hebben kunnen vertellen dat het goed komt. Want ik ben begonnen aan de tweede grote controle.

Laura heeft alle veranderingen en aanpassingen doorgevoerd en gemaild. Ik heb ze geprint; ruim 150 pagina’s met schema’s en iconen. En daar gaan we dan:

 

Met internet en pen en papier naast me, en vooral een helder hoofd vol eigen ervaringen, ga ik soort voor soort na: wanneer zaai ik die voor, of zaai ik die ter plaatse? En waar? En wanneer kun je de zaailingen dan uitplanten? En wat is de plantafstand? En zijn er nog overige bijzonderheden?

Zo ziet dat er van dichtbij uit;

 

Let vooral niet op mijn lelijke handschrift. Ik begrijp het zelf, en daar gaat het om. Ruud helpt hier niet aan mee, hij weet dat ik een systeem in mijn hoofd heb en dat niet in de war wil gooien. Maar hij is als vraagbaak aanwezig. Dus af en toe roep ik naar hem: “Op hoeveel centimeter zet jij de bonenstokken ook al weer”? Of: “Wij zetten toch 2 komkommers bij 1 klimrek”? Laura heeft haar eigen vraagbaak; haar man controleert tekst op spelling- en grammaticafouten.

En zo ga ik periode voor periode, letter voor letter, soort voor soort af. Het is de grootste puzzel die ik ooit heb gemaakt. Telkens als ik een soort af heb kruis ik het af op de 13 pagina’s tellende aftekenlijst die pontificaal op de koelkast hangt:

 

En ik dacht al behoorlijk veel soorten te hebben benoemd maar er zijn er ondertussen nog 12 bijgekomen. Ineens zag ik ergens munt staan. “Oh ja, die moet er ook nog bij”! En kamille natuurlijk ook.

Ondertussen is Laura heel druk met het bestellen van de verzenddoosjes, het maken van een legenda, en ook nog een register, mailt mensen die reserveren, overlegt met de drukker, etc.. En ze wacht met smart tot ik de tweede controle klaar heb zodat zij die aanpassingen weer door kan voeren. En dan moet er nog een inleiding en een gebruiksaanwijzing worden geschreven/gemaakt.

Oef, het is nog best veel werk! Om die reden wil ik hier ook melden dat 24 januari nog steeds onze streefdatum is maar dat dat wel onder voorbehoud is. We doen ons best maar we doen het liever goed dan snel. En we zijn natuurlijk ook afhankelijk van de drukker. Zodra ik weet of we de deadline halen, of het toch iets later wordt laat ik het hier uiteraard weten.

Ik ga snel verder puzzelen, ik ben bij de B van bloemkool (en die is lastig: lente, zomer, herfst, winter, onder glas, weeuwenteelt).


 

08 januari 2019:

Ik heb ondertussen ook al 2 blogs over de zaaiagenda geschreven (hier en hier). En dan nu het vervolg:

We hebben het gehaald!! Vraag niet hoe, we hebben nog heel hard moeten werken. En dat is niet erg, maar juist dan zitten er natuurlijk altijd dingen tegen: een computer die crasht, een kaft die we te dun vinden, een paginanummer dat ontbreekt, een foto die toch wat tegenvalt en we willen vervangen. En in het aller-aller-allerlaatste half uur voordat de agenda naar de drukker moet kom ik plotseling nog een Tuinboonschema tegen in september. “Dan kun je echt nog geen tuinbonen zaaien”, zeg ik tegen Ruud. “Dat moet eruit”. Hoe hebben we het kunnen missen, we hebben ongeveer 24 keer de hele agenda nagekeken, tot we er tureluurs van werden. Ruud zegt bedaard: “Ik zou het laten zitten, daar kun je Laura nu niet meer mee lastig vallen, dan moet ze op het allerlaatste nippertje nog schema’s op gaan schuiven”. “Ja, dat weet ik”, zeg ik. “Maar dit kan ook niet, voor hetzelfde geld gaan er mensen tuinbonen in september zaaien en dat is echt te vroeg”.

Ik denk even na en zeg “Ik app haar heel voorzichtig even”. Ruud zucht, heel erg diep. Dus ik app Laura, dat ik nog een foutje heb gezien maar dat we dat dan maar wellicht zouden moeten kunnen laten proberen te laten zitten, helaas en heel jammer maar het is misschien en hoogstwaarschijnlijk dan maar niet anders, denk ik, toch?….. Of zoiets. Laura appt binnen enkele seconden terug dat dat nog lukt en haalt de tuinboon eruit. Ik zucht, net zo diep als Ruud. En dan komt de allerlaatste app van Laura: “Zijn we echt helemaal klaar? Geen typefouten in de inhoudsopgave, register gecontroleerd? Klaar, echt helemaal klaar?”.

Ja, we zijn echt helemaal klaar. Laura heeft op maandag om 17.30 uur de agenda geüpload naar de drukker. Het klinkt bijna als de geboorte van een kindje.

En zo voelt het ook een heel, héél klein beetje: Laura en ik hebben ineens samen een boek, en dat is een vreemd soort verantwoordelijkheid. Want het moet goed zijn, en mensen moeten er net zo blij mee zijn als wij.

En we zijn klaar, het is nu wachten op de drukker. Zodra we weten of 24 januari gaat lukken laat ik dat hier uiteraard weten.

Ruud en ik hebben een mooie fles wijn opengemaakt en geproost op de agenda. Met poes Lotje op schoot want ook die voelde dat er een hectische periode was afgesloten en alles weer min of meer normaal zou worden.

Ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe blij Laura en ik zijn met alle bestellingen! De interesse is zo overweldigend dat de eerste oplage al bijna is uitverkocht. En dat betekent dat we nadenken over een 2e druk. We moeten er zelf om grinniken, in oktober bedachten we nog dat we de eerste en waarschijnlijk enige oplage hopelijk binnen een jaar of 2 zouden kunnen verkopen. En nu blijkt dat de agenda nog bij de drukker ligt en we nog slechts enkele tientallen agenda’s op voorraad hebben.

Het is eigenlijk ongelooflijk. En gelukkig hebben we nu ook even rustig de tijd om erover na te denken. Want hoeveel willen we dan nu opnieuw laten drukken? Het is toch ook een nieuwe investering, die we nu gelukkig voor een deel kunnen financieren met de opbrengst van de eerste druk. En we zijn blij dat de meeste lezers van mijn website de agenda nog voor de prijs van euro 24,95 hebben kunnen kopen want voor de volgende druk zullen we prijs aan moeten passen. De introductieprijs van de eerste oplage kunnen we helaas niet handhaven. Bij de eerste oplage kregen we korting van de drukker maar dat krijgen we nu helaas niet meer. En het papier is 5% duurder geworden, het btw/tarief is verhoogd van 6% naar 9%, en er zijn extra kosten met betrekking tot verzenddoosjes en de dikkere kaft voor de agenda. En tot slot: de agenda is uiteindelijk precies 200 pagina’s dik geworden in plaats van de 100 tot 150 die we ooit dachten nodig te hebben.

We hopen dat de aangepaste prijs mensen niet zal weerhouden om de agenda (of eigenlijk is het toch bijna meer een boek geworden) aan te schaffen. En nu is de zaaiagenda dus nog heel even voor de introductieprijs van euro 24,95 te koop, tot de voorraad op is en de 2e druk verschijnt (terwijl ik het type schiet ik nogmaals in de lach, de eerste druk verkopen leek ons al een hele klus). Laura en ik zeggen nog steeds tegen elkaar dat we de agenda zelf direct zouden kopen, ook voor de aangepaste prijs. Het blijft toch de beste reden om een boek te maken; omdat je het zelf wilt hebben.

De voorkant zoals ze uiteindelijk is geworden:

 

Nog even over zaaiagenda zelf: ik heb de proefdruk in mijn handen gehad, zoals ze dus uiteindelijk gaat worden (maar dan met nog wat fouten en de andere foto, etc. erin). Ik vind haar prachtig! Het papier is lichter van kleur dan ik op de foto’s en apps van Laura inschatte, en het heeft ook wat minder structuur dan ik dacht te zien (door de close-up foto). In plaats daarvan is het luxer, dat is het beste woord dat ik ervoor kan verzinnen. Milieuvriendelijk en toch luxe, en zelfs de 12 foto’s die in de agenda staan zijn helder en mooi.

Laura heeft op haar website een inkijkexemplaar geplaatst, dat meldde ik al eerder. Maar ze heeft nu de handleiding die we zondag hebben gecontroleerd en aangepast toegevoegd. Hier plaats ik even de eerste pagina daarvan:

Maar hier kun je dus het volledige inkijkexemplaar met de complete handleiding vinden: Zaaiagenda voor de MoestuinWellicht ook handig voor de mensen die het boek al hebben gekocht, dan ben je alvast voorbereid en kun je direct na ontvangst met de agenda aan de slag 🙂

Tot slot wil ik nog even melden dat Laura (met hulp) de agenda gaat inpakken en verzenden zodra ze van de drukker komen. Met zo enorm veel bestellingen hopen we dat je kunt begrijpen dat het een paar dagen kan duren voor alle agenda’s ook daadwerkelijk de deur uit zijn, de bestellingen worden in volgorde van binnenkomst ingepakt en we doen er zo veel mogelijk tegelijk. Maar alle bestellingen in één dag verzenden is onmogelijk.

Voor nu wachten we (met smart) op bericht van de drukker of ook hij de deadline van 24 januari haalt.

Tot slot nog even voor alle duidelijkheid: de agenda is niet via mijn website te koop maar vooralsnog alleen via: de website van Laura


12 januari:

Hoe bijzonder!!. ‘Belachelijk’ klinkt negatief dus dat woord gebruik ik niet, en ‘verbijsterd’ is een woord dat ik al vaker heb gebruikt als het om de verkoop van de zaaiagenda gaat. Misschien kan ik ‘Flabbergasted’ schrijven, maar dat is dan weer Engels. Hoe dan ook: op 10 januari rond 17.00 uur is de eerste oplage van de Zaaiagenda voor de Moestuin uitverkocht.

Er komt een tweede druk, die is zelfs (net als de eerste druk in presale) via de webwinkel van Laura te bestellen. Het papier is wederom in Italië besteld (zoals je in het hele verhaal hierboven kunt lezen), en de verkoopprijs is euro 27,95 (en ook dat heb ik in het stukje hierboven uitgelegd). We verwachten dat de agenda rond eind februari klaar is en dus begin maart verstuurd kan worden. Zodra we bericht van de drukker hebben gehad dat het papier is gearriveerd en we een leverdatum weten meld ik dat hier uiteraard. Voor de eerste oplage hopen we nog steeds op 24 januari.

Ik kreeg nog een leuk appje van Laura terwijl ze de 2e oplage bestelde, de eerste pagina:

 

Hoe bijzonder is dat!! De eerste druk in januari 2019 en de tweede druk in februari 2019 🙂 . Wat zijn we er blij mee!!


24 januari:

De agenda is gearriveerd! Wat zijn we er blij mee, en trots op! En dat betekent dat ik dit blog afsluit. Ik ga een pagina maken met de belangrijkste informatie. En vooral de mogelijkheid om te reageren, want we willen heel graag dat mensen hun ervaringen met de agenda met ons delen. Stel…. stel dat er ooit nog een 3e druk verschijnt, misschien over 3 jaar, of 5 jaar of zelfs 10 jaar. Want ook dan is de informatie in de agenda nog steeds geldig. Maar dan willen we graag de foutjes eruit halen die er vast inzitten, en wellicht nog wat soorten toevoegen, nieuwe tips en nieuwe foto’s, en alle meningen van mensen die met de agenda werken helpt onze om de agenda te verbeteren.

Deze pagina blijft wel bestaan en ‘plak’ ik onder de nieuwe pagina van de zaaiagenda. Voor wie deze pagina (nog) eens terug wil lezen, hoe de agenda tot stand is gekomen, onze overwegingen, de dilemma’s, etc.. En ook voor mezelf. Want ik wil deze pagina graag bewaren, en dan vooral voor alle lieve, enthousiaste, kritische, bemoedigende en aanvullende opmerkingen en vragen die je hieronder kunt vinden.

We hopen van harte dat de agenda door iedereen die de agenda heeft gekocht veelvuldig gebruikt gaat worden en helpt bij de planning van een mooi moestuinjaar!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

102 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ria

Eigenlijk is het enige wat ik kan zeggen: WOW !!!
En ik heb gelijk de genoemde data in mijn agenda gezet.

Nog veel succes jullie beiden.

Groetjes,
Ria

Milly

Ja, nu kan ik wel doorlinken! Oh, wat leuk, netjes en passend bij jou style Diana!! Denk dat als ik straks die felbegeerde agenda in handen krijgen heel hard YES ga roepen en t gewoon al heel vertrouwd is☺️
Mooi te lezen hoe je jou plannetje hebt ‘gebroed’, het proces van gedachte tot product.. En hoe jij en Laura elkaar tegengekomen zijn, het moest gewoon zo zijn he…
Heel erg bedankt voor t delen van dit alles en ik zet 24 december ook in mn agenda! Lieve groet Milly!

Ingrid

Wat een geweldig plan! Ik ben heel benieuwd hoe het geheel eruit komt te zien en heb de start van de voorverkoop in mijn agenda gezet. Veel plezier nog met het afmaken van de agenda.

Zuhal

Wat ziet dit er al gaaf uit! 24 december in de elektrische agenda gezet, om dan, na jaaaaaaaaren, weer één van papier te bemachtigen 😉
Heel veel plezier met het verder broeden!

suus

Oh ik ben verliefd! Wat een mooie tekeningen op de voorkant en fijne, duidelijke pictogrammen. En ook de prijs is prima. Eén bestelling heb je al binnen :-).

Tamara

Is de agenda echt een jaaragenda, dus alleen voor 2019? Of is de agenda eigenlijk tijdsloos en kan je hem dus elk jaar opnieuw gebruiken?

(ik bedoel dus vooral: staan er dingen zoals ‘maandag 11 maart’ in of is het alleen ’11 maart’?

Alie

Wat een heerlijk vooruitzicht om de agenda in huis te hebben. Ik vind t een superidee!!

Hansje

Wat wordt ie leueuk! Ik zet de wekker op 24 december, kerstcadeautje voor mezelf. Dank Diana en Laura, en veel succes er nog mee. Spannend he?

Petra

Dat ziet er goed uit ! Ook ik heb 24 december in mijn agenda gezet, met een dikke vette streep eronder. En ga dan gelijk meerdere stuks bestellen, want het is ook een leuk cadeau voor familie en/of vrienden.
Succes nog,
Petra

Yvonne

Superleuk!! En heel handig. Ben begonnen met een notitieboekje afgelopen jaar, maar daar zit geen enkele logica in. En dus moet je steeds alles doorbladeren om te zoeken wanneer je ook alweer wat gezaaid had. Dan klinkt zo’n agenda toch een heel stuk makkelijker!

Kiki

Wat een onwijs goed idee!!! Ben nu al super enthousiast, kan niet wachten tot ik de agenda kan bestellen!!! En wat een leuke tekeningen, word er helemaal blij van 🙂

Annemieke

Niet alleen heel handig maar hij gaat er ook prachtig uitzien. Wat een leuke tekeningen. Daar word je gewoon vrolijk van

Yvonne

Jaaaa, ik heb ingetekend voor de kalender/agenda. Dank je wel Diana en Laura. En wat maak je het ons makkelijk! ‘Gewoon’ even intekenen en we krijgen voor de kerst een mail. Fantastisch! Dank voor al jullie werk en daar betrek ik ook August in! Groet, yvonne

Anoniem

Ingetekend!
Ik verheug me er al op!

Carine Melotte

Hallo Diana,
Dit is een prachtig initiatief! Ik ga meteen ook voor deze agenda. Wat een enthousiasme en wat een werklust hebben jullie toch! Ik had ook nog iets in gedachte voor deze agenda ( indien jullie dit ook leuk zouden vinden): onder elke maand een oude weerspreuk?
Groe(n)tjes

Petra

Hoi Diana,

Puur uit nieuwsgierigheid en n.a.v. de laatste tip betreffende het vermelden van een oude weerspreuk in de zaaiagenda:
Hou jij bij het plannen van je tuinwerkzaamheden rekening met de stand van de maan ?
Zelf weet ik hier heel weinig van, maar lees hier zo nu en dan iets over op internet.

Marina

Ik word nu al hebberig! Succes met de uitvoering.

Anoniem

Ha Diana, hoe kun jij beweren dat je geen schrijver bent. Je bent een kampioen in het opbouwen van spanning – getuige alle gulzige reacties hier – en je bent ook een van de weinigen die de naam van dat hardnekkige plakband goed spelt: duct tape.
Ja, zeker, ik heb me aangemeld bij Laura voor twee van je agenda’s. De ene is een verjaardagscadeautje voor me zelf: 24 december.
En over verjaardagen gesproken: nog niet zo lang geleden liet je los dat je op 21 november jarig was. Destijds dacht ik nog: Ga Diana dan feliciteren. Maar op de dag zelf had ik de focus ergens anders.
Alsnog Diana: vele jaren, vele jaren van tuinplezier en tuingeluk die je maakt voor jezelf, voor Ruud en voor ons.
Carola

Anoniem

Nou nee, Diana, ik vind niet dat je zomaar wat kletst over tuinieren. Ten eerste: alles wat je schrijft is gestoeld op je eigen jarenlange ervaring, en als je ergens geen ervaring hebt, dan geef je dat ruiterlijk toe. Dat geeft vertrouwen. Ten tweede: je schrijft gewoon goed Nederlands, zonder fouten in de spelling en de grammatica. Je schrijft helder en duidelijk. Ook dat geeft vertrouwen. En ten derde: ja, de dagelijkse ellende: hoe ga je om met overvloed of rampspoed. Je kunt het als geen ander verwoorden en het spannend maken, door Ruud op de achtergrond soms te laten zwijgen, soms te laten spreken. Zelfs je twijfels geven ons vertrouwen.

En ja: het verschil tussen 39 worden en 49, of 49 en 59. Het maakt niet zoveel uit. Een nieuw tuinjaar is zoveel leuker dan je eigen verjaring. Dus: Ga door met alles wat je nog wilt doen en wat je nog met ons wilt delen. Je bent een voor velen een schat:

Doe, Carola

Agnès

Wat leuk!!
Ik zat al een tijdje te piekeren over een boekje waar ik het zaaien kon bijhouden. Dus zelf een indeling maken voor de maanden en dan notities er bij.. maar ij kon maar niet bedenken hoe ik dat netjes en werkbaar voor elkaar zou krijgen..
En nu.. Ik vraag en u levert! 😀
Ik ben zo benieuwd en schrijf mezelf alvast in.

Frouwke

Een heel praktische vraag waarop ik hert antwoord nog niet heb kunnen vinden: wat gaat het formaat van de agenda worden?
Boek- of zakagenda en wellicht heel anders.
En hebben jullie al een idee van de hoogte van de verzendkosten?

Vast bedankt voor de reactie en heel veel plezier bij het samenstellen,

Manon van Wijk

Ha Diana en Laura,

Heerlijk een fysiek hulpmiddel bij het moestuinieren. Ik weet zeker dat het genieten word, want dat genieten is bij mij al begonnen.
Ik zie het al……mooie sfeervolle tekeningen en layout en dan nog jouw optimistische spreektaal erbij Diana…..TOP.

Succes en ook lol gewenst bij het samen maken van de zaaiagenda!

Groet, Manon

Annemiek

Hoi Diana,
15 jaar geleden ronde ik mijn BD tuinbouw opleiding af en sinds deze week ben ik na al die tijd de trotse eigenaar van een volkstuin! Op zoek naar leuke info op dit grote web, bij voorkeur van een tuin op de vette klei, kwam ik jou blog tegen. Wat een plezier, wat een leuk geschreven, wat herkenbaar! Je enthousiasme is aanstekelijk, al mijn geleerde kennis komt weer boven drijven.
Je zaaikalender is precies wat ik zoek, ik zat ook te broeden op een praktische kalender om te zaaien. Gevonden! En wat mooi wordt die!
Ondanks het nu druilerige en (eindelijk) natte weer, met handen die jeuken om de tuin aan te pakken die nu nog vol onkruid staat, ben ik weer helemaal enthousiast.
Dank je wel, je hebt er een fan bij 🙂

Groetjes
Annemiek

Carine P

Dag Diana,
Heel veel succes gewenst met je zaaikalender! Een heel mooi project en ik sluit me volledig aan bij de vorige reacties. Op internet lees je zoveel taalfouten, daar kan ik mij erg aan storen. Jij schrijft heel aangenaam, vlot en correct nederlands. Ook geniet ik van jouw foto’s. Zo te lezen zal dit een succes worden. Misschien ook de moeite waard om dit aan Peter Bauwens van de nieuwe tuin voor te stellen?
Zelf heb ik veel zin om de kalender aan te schaffen, maar ga het helaas toch niet doen. Ik hoop dat je dit niet kwalijk neemt, maar de verschillen in zaaiperiodes, binnen en buiten, rechtstreeks of voorzaaien zijn zo verschillend hier in Frankrijk. Zelfs nu na jaren, maak ik nog fouten en denk ik soms teveel aan belgische of nederlandse temperaturen.
In elk geval een goede verkoop gewenst en alvast bedankt voor de stukjes tekst en het geduld van Ruud.

Petra

Ik kon het niet laten en heb voor de tweede keer zaden besteld. En deze zijn vandaag, weer netjes ingepakt aangekomen, bedankt !
En wat de zaaiagenda betreft, volgens mij wordt ie zo perfect dat ik m straks niet wil gebruiken (bang dat ie vies en kreukelig wordt…)

Paula Van bracht

Hallo Diana
Jullie wonen dus in Zeeland?
Ik in breda, om te zaaien en planten dus vergelijkbaar qua temperatuur, denk ik!?
Super hoor, jullie agenda, deze zal voor mij ook een uitkomst zijn. het overzicht wordt hierdoor makkelijker. Dankjulliewel!
Paula.

Annelies

Wat een geweldige agenda wordt het Diana, leuk met de tekeningetjes en de duidelijke symbolen! De zaaikalender die ik heb gebruik ik wel maar niet met bijster veel plezier, het is het allemaal net niet.
Deze agenda is eigenlijk precies wat ik zoek.
Groetjes, Annelies

Kristof

Hey Diana,

Goed bezig! Het ziet er naar uit dat dit een zalig hebbedingetje gaat worden. Ik wil er sowieso ééntje voor persoonlijk gebruik.

Ik heb (zoals je weet) ook een zadenwebshop http://www.detuinschuur.be waarbij ik zaden van De Bolster verkoop voor 1 euro per zakje. Naar mijn mening gaat jouw agenda zeer interessant zijn voor mijn klanten. Ik stuur Laura een mailtje voor bijkomende info.

Ik kijk al uit naar de afgewerkte versie.

Groetjes,
Kristof

Linda

Super gaaf! Ik ga er zeker 1 bestellen. Als ik moestuin vragen heb, dan kijk ik als eerste op jouw site. Daar krijg ik heel veel informatie. Ik verwacht daarom dat de agenda bij mij zeker in de smaak zal vallen!

Annelies

Een gekreukte loslatende zaaikalender is zo herkenbaar, en ook het lijntje met de vinger trekken, dus ik weet wel zeker dat ik de agenda veel handiger zal vinden Diana. Helemaal fijn dat het gewoon in een tas past want die kan ik aan een kapstokje hangen waar de hond niet bij kan komen.
Afgelopen seizoen begonnen we met een vers gesealde kalender en had ik het op de oppottafel in de kas gelegd. Helaas had Hond kans gezien de kas in te sneaken en toen ik hem betrapte was hij zielsgelukkig bezig de zaaikalender in zo klein mogelijke stukjes te scheuren. Is vast nog leuker dan stiekem plantenstekertjes gappen, of naar eigen inzicht snoeien. 🙁

Ria Snijders

Hallo Diana en co,

Oei, dat ziet er al heel professioneel uit! Mooi!!! Nu kijk ik er nog meer naar uit .

Als je er iets aan hebt: jij hebt al zo heel veel jaren ervaring, hou je eigen zaaitijden aan, het is tenslotte ook jouw agenda! En die boeken zijn misschien al iets ouder en de temperaturen zijn tegenwoordig toch iets anders. Daarbij is er zelfs binnen Nederland ook verschil. Zelf zaai ik ongeveer twee weken later dan jij, hier in Groningen is het toch kouder dan in Zuid-Holland. Dus jouw agenda, jouw ervaring.

Veel succes jullie!!

Met vriendelijke groet,
Ria Snijders

Milly

Diana, zie dat er al meer mensen over gereageerd hebben.. Doe t toch ook Zou t zo fijn vinden om jou ervaringen terug te vinden in de zaaiagenda! Ga af op jou gevoel zou ik zeggen, dat maakt t juist zo wat wij graag willen hebben!! Is t ms een idee om helemaal niet te kijken in andere tuinboeken? Als ik t mag zeggen hoor… Het kost jou veel tijd en twijfel als je jou manier van zaaien/plannen gaat vergelijken. Ook begrijp ik dat je t perfect wil afleveren.. Moeilijk!!
Ik laat t uiteraard aan jezelf over maar vertrouw erop dat je na al die jaren tuinieren veel ervaring hebt opgedaan.
Lieve groet Milly

Linda Croes

Ha Diana, wat een mooi plan, ben heel benieuwd!
Over je dilemma: natuurlijk moet je je eigen ervaring volgen. Daar gaat het juist om! De ‘standaard’ momenten, afstanden enz. vinden we ergens anders wel (op het zaadpakje b.v., of in de zaaikalender die ik van jouw site heb geplukt). Maar dit is jouw product, en het gaat ons lezers nu juist om jouw ervaring. Als dat anders is dan de standaard, des te beter eigenlijk; zo zie je ook dat er verschillende mogelijkheden zijn, en geen wetten van Meden en Perzen. Veel succes verder!

Greetje

Hallo Diana,
Wat een heerlijk plan, jullie agenda. Ik ben afgelopen voorjaar voor het eerst begonnen met een moestuin, in Portugal. En ik wist niets van groenten verbouwen!!! Ik heb dan ook de hele winter gesnuffeld op het internet en kwam vaak jouw informatie geven. Wat mij het meest geholpen heeft, waren vooral jouw teksten over wat er ‘voorgeschreven’ wordt en hoe je dat aanpast aan je eigen inzichten, gezond verstand en de omstandigheden buiten. Niet bang zijn om te proberen, van je missers let je alleen maar. Daar kon ik mee werken. De omstandigheden hier zijn natuurlijk heel anders dan bij jullie, maar met her en der wat aanpassingen en een boel gezond verstand heb ik nu lekker wel een vriezer vol eten .
Uiteraard heb ik ook een map vol geprinte informatie, en agenda vol krabbels en adviezen voor mezelf voor volgend jaar en een schoenendoos vol kladjes met niet te vergeten aanpassingen …… Jouw agenda lijkt me dan een hele goede aanvulling daarop. Of beter gezegd: een goede start om al mijn eigen aantekeningen over moestuinieren in Portugal in te ordenen en toe te voegen. Wat een heerlijk vooruitzicht dat ik de basis dan niet met zelf hoef te maken .
Geen sinterklaas hier, maar met het vooruitzicht van jouw agenda klopt mijn hart toch vol verwachting .
Veel succes de komende maand!!!
Groetjes, Greetje

Janine Kroon ( Mrs.Gardener)

Hallo Diana, wat een waanzinnige klus en nog zo’n korte tijd om het te realiseren. Ik lees dat je veel zit te wikken en te wegen tussen jouw ervaringen en “officiële” tabellen. Alsjeblieft, kies zoveel mogelijk voor je eigen ervaringen. Want het zijn juist jouw praktijkervaringen waarom ik je blog lees. Veel standaard boeken en zaadinfo sluit niet voldoende aan bij de Nederlandse omstandigheden van de moestuinier. Dus laat het vooral jouw agenda zijn gebaseerd op jouw zo waardevolle ervaringen. En, maak het niet te gek voor jezelf. Lekker ontspannen tijdens de kerstdagen is ook heel waardevol. Bovendien zijn deadlines toch ook uitgevonden om verschoven te worden, toch? Als we januari dit jaar niet meer kunnen gebruiken, dan wel volgend jaar. Er komt altijd weer een nieuw seizoen.

Caroline

Hallo Diana
Wat geweldig, deze zaaiagenda! Ik heb hem meteen “besteld” en kijk ernaar uit.
Als beginnende moestuinierster (dit jaar voor het eerst een heus volkstuintje) heb ik al enorm veel gehad aan alle informatie op je website. Mijn tuinboekenstapel groeit gestaag, maar ‘Diana’s mooie moestuin’ is voor mij toch wel de ultieme moestuinbijbel. Dank voor alle duidelijke en vrolijke uitleg, mooie foto’s, interessante blog en dan nu je eerste heuse boek/zaaiagenda. Veel succes nog daarmee!
Groetjes, Caroline

Marc Dufraing

Hoi Diana, ik heb je (jullie) zaai agenda ook al besteld voor het dagelijks/wekelijks gebruik hier in Zuid Frankrijk. Ik heb hier nu al 4j een moestuin die openstaat voor de huurders van het vakantiehuis. Ik doe het werk en de huurders kunnen/mogen de vruchten plukken… Er moet niet gewerkt worden, alleen bij warm weer(en als het enkele dagen niet geregend heeft) de druppelinstallatie een tijd laten lopen. Toen ik nog in B woonde heb ik vele jaren een grote moestuin gehad – nu in FR is het nog wat zoeken naar aangepaste werkwijze aan temperatuur en grondsoort. Ik zal niet alles klakkeloos kunnen overnemen aan jouw agenda maar ik ben er zeker van(gebaseerd op het al langere tijd volgen van je blog) dat ik er een aantal praktische tips in zal kunnen terugvinden.

Yvonne

Goede morgen deze morgen,en alle morgens die nog mogen komen, Diana en Laura en ook Ruud.
Wat ben ik blíj dat deze agenda er komt! Heb er meteen 2 besteld,! Dank voor je heldere en nuchtere kijk op het zaaien en oogsten en alles wat daar tussendoor leeft! Kan eigenlijk niet meer zonder jou inzichten en bevindingen. Mijn dank is groot! Mijn man is soms net zo éígen wijs ,en superhandig,als de jouwe en soms ook wel fijn haha. Is zó herkenbaar jou manier van schrijven en bevindingen:ik smul er dubbel van;)) ps.we hebben weer een nieuwe kas na vorige storm! Wens je goede dagen en nieuw jaar 2019! Lieve groet Yvonne

Esther

Ha Diana,
Ik vind ook dat je absoluut op je eigen ervaring moet afgaan. Daar vertrouw ik het meeste op.
En verder denk ik dat ik twee agenda’s ga bestellen. Één om mooi te houden en de ander om te gebruiken. Veel succes verder weer. Esther

Carola

Hallo Diana en Laura:
Allereerst heel veel succes en voorspoed bij het voltooien van de agenda. Pff wat een klus, maar door zoveel enthousiaste reacties blijven jullie hopelijk op schema werken.

Op 6 december schreef Diana dit:
“En ik kom erachter dat ik het met heel veel gegevens zoals die in groentezaaikalenders en moestuinboeken staan helemaal niet eens ben. En dat is wel een dilemma. Want houd ik de ‘officiële’ informatie aan of volg ik mijn gevoel en ervaring aan en noteer ik de plantafstand of zaaiperiode, etc. zoals ik die aanhoud? Of kies ik een gulden middenweg?”

Volg alsjeblieft je eigen gevoel en ervaring, en wees het oneens met de inhoud van de boeken! Hier heb ik ook een meter tuinboek staan, maar het inspireert me niet meer; het is te benepen. Uit de tijd. Hier lopen rondom de tuin Wijze Oude Mannen met advies over zaaitijden – uit 1950 – terwijl ze niet weten wat paksoi of ananaskers is. Advies op zakjes zaad? Ik lees liever hoe Diana er over denkt – die ook wel weet dat het klimaat verandert.

Het succes van je website en je werkwijze is juist dat je buiten de lijntjes durft te kleuren. Of beter: je verlegt hier en daar de lijntjes en daarbinnen geef je nieuwe kleuren. Je initiatief en durf om van de traditionele paden af te wijken, en om er over te schrijven, is wat heel veel mensen inspireert. Mij zeker.

Kannie wachten tot 24 januari
Carola

Thijs

Hoi tuinders,

Stak plan met een tuinverjaardagskalender!!!
Ik was al bezig om een tuinkalender op A0 te verbouwen naar A3….
Zelfs als dtp-er (redactioneel voor krantenbedrijf) is dat al een hele klus!

Succes!
T

Anja van de Wetering

Geweldig, heb zojuist ingeschreven op de agenda. Kan niet wachten totdat de agenda uitkomt.

Liane Huizen

Ik denk 315 bonen

Lucia

2550 bonen

Anneke

Hallo Diana,
Als ik al het moois lees wat je hier al aan het vertellen bent, dan moet de kalender er best wel goed uit komen te zien.
Ik heb er al eentje besteld en ben dan ook heel erg benieuwd als het binnenkort bezorgd wordt.
Ik wil jullie bij deze heel fijne feestdagen en een heel goed jaarwisseling toe wensen.

Groetjes,
Anneke

Margot

Beste Diana,
Staat in jouw agenda ook vermeld welke combinaties je moet vermijden zoals geen pastinaak naast tomaten of uien en geen koolrabi naast de komkommer? Ik heb namelijk een kleine moestuin maar wel met een 25-tal verschillende groenten, kruiden etc. dus alles staat heel dicht op elkaar.

Carine

Dag Diana,
Ik ben het volledig met jou eens met het wel of niet naast elkaar planten, maar vele dingen doe ik wel als ik een reden zie, om maar een voorbeeld te nemen tuinbonen met een rij dille ernaast.
Qua jouw voorbeeld peterselie niet naast selder, dit staat in mijn boek helemaal niet vermeld. Ik zet zelf peterselie en selder dicht bij elkaar tussen mijn tomatenplanten. Deze geven beiden geur af waar bv witvlieg en andere vervelende beestjes niet van houden.
Groetjes
Carine p

Margot

Beste Diana,
Dank voor je reactie!
Tot op heden gebruik ik het boek “zaaiagenda” van Hans van Eekelen en inderdaad het beperkt me enorm in mijn kleine moestuin waar ik heel veel verschillende groentes verbouw. Misschien moet ik het ook maar gaan loslaten. Wellicht dat ik jouw agenda ook ga bestellen.
groetjes,
Margot

Petra

Beste Diana, Ruud en Laura,

Ik heb net het laatste stuk gelezen over de zaaiagenda en het was net een spannend boek wat ik zat te lezen. Kan bijna niet wachten tot ik de bestelde agenda in huis heb en kan gaan gebruiken. Nogmaals bedankt voor deze grote klus en ik verheug me iedere week op een nieuw blog over jouw moestuin !

Marjolein

Beste Diana,

Gefeliciteerd met het afronden van de agenda!
Staat er in de agenda alleen de planning voor zaaien? Of ook voor oogsten?

Groetjes,
Marjolein

Carola

Diana en Laura, gefeliciteerd met jullie tweede editie. Als jullie geen woorden hebben om uit te drukken hoe mooi dat is, dan zou ik dit eens overdenken: Supercalifragilisticexpialidocious.

Wat ik begrijp uit vroegere blogs is dat je met de agenda veel vragen van je lezers wilt ondervangen. Maar ik ben bang dat je vanwege het succes van de agenda de komende maanden vragen krijgt van mensen die het makkelijker vinden om jou eventjes iets te vragen, dan zelf te denken of te zoeken. Er is ook nog altijd moestuinforum voor hen.

Nogmaals: dik gefeliciteerd met druk twee, en de nasleep daarvan. Yoh!

Carola

karin de waard

Net de zaaiagenda ontvangen , wat ontzettend lief en attent de tomatenzaadjes plus het persoonlijke briefje. De agenda is werkelijk een aanrader, ik heb echt al heel wat moestuinboeken en zelfs al een zaaiagenda, maar deze is zeer duidelijk en overzichtelijk, persoonlijk denk ik dat dit een blijvertje is in moestuinland, een must-have voor iedere moestuinierder beginnend of gevorderd.

Wendy de Vos

Hoi Diana en Laura, net mijn zaaiagenda ontvangen! Hij is nog mooier dan ik had verwacht echt heel blij mee en super handig. Jullie hebben er goed over nagedacht en met zo veel doorzettingsvermogen ligt hier iets op tafel waar jullie erg trots op kunnen zijn.
Lief dat persoonlijke briefje op het papier waarop alle verbeteringen staan ook weer erg grappig. En het zakje met de tomaten zaaitjes! Zo leuk ik ga dit jaar de tomaten uitproberen dus dat komt mooi uit.
En een tweede druk wat een succes,

Groetjes,
Wendy

Roland

Hoi Diana.

Mijn vrouw Lianda heeft Al een paar jaar een eigen moestuin.
Nu zou ik graag voor haar een zaaiagenda willen aanschaffen.
Hoe kan ik deze bij jou bestellen.

PS wat een mooie site heb jij toch.

Ik zal deze site zo aan Lianda laten zien als ze thuis komt.

Tot mail

Anoniem

Sorry Diana,

Ik zal voortaan beter jou site lezen.
Ik heb de zaaiagenda zojuist besteld.

Groetjes Roland

Meld je aan voor de nieuwsbrief