Wit

Allereerst: Halleluja! Op de foto zie je regen (eindelijk) in een hoek van de achtertuin. Wat zijn wij en de tuin hier blij mee! We hopen dat er de komende dagen nog een paar millimeter bij valt. Oh ja, die potten, ik vrees dat ik er toch weer wat meer heb dan verwacht/gehoopt/ingeschat/toegestaan. Ik zal ze binnenkort weer eens tellen

En dan: ik zeg het wel vaker; ik heb geen verstand van ziekten en plagen. En ik vind dat niet erg, ik heb lang geleden al leren accepteren dat tuinieren niet alleen heel leuk, maar ook een gezond lesje in nederigheid is. Omdat heel veel afhangt van factoren als grondsoort, kou, vocht, voeding, storm, warmte, de populatie plaagdieren en hun vijanden, hagel, de soort planten in de tuin en de plaats waar ze staan, verschillende rassen, etc., etc. Ik heb geen zin om me te verdiepen in al die duizenden potentiële problemen voor de planten die ik heb gezaaid. Het is veel leuker om blij te zijn met wat lukt en ik probeer (met minder maar soms ook meer) tegenzin te accepteren dat er ook altijd wel iets mislukt.

Tenzij het een terugkerend of groter probleem wordt. En dat is nu het geval. Ik zaaide en plantte aubergine Vera. En niet voor het eerst, ze is altijd een goede aubergine; gezonde planten en een vroege en prima opbrengst van mooie donkerroze met witte aubergines.

Aubergine Vera in een goed jaar

Maar nu kreeg ze al vroeg klachten. Echte meeldauw? Ik heb zo weinig verstand van ziekten en plagen dat ik dat niet eens zeker weet, ik gok maar dat dit meeldauw is. Ik kreeg direct na het posten van dit blog 2 keer de tip dat het misschien wel spint is, waarvoor mijn hartelijke dank! (geen idee, ik zie geen beestjes maar ik ga morgen zeker nog eens heel goed kijken, en nieuwe foto’s maken).

Dat is erg jammer, en anders dan ik van haar gewend ben. Maar het zij zo. Tot ik in de andere kas bij aubergine Slim Jim keek; hetzelfde euvel. En toen keek ik ook in kas 3, bij aubergine Pi-Jama, en ook daar weer die witte spikkels en vlekjes op het blad. En tot slot liep ik naar buiten, in een verhoogde bak staat daar aubergine Morden Midget. Ook hetzelfde probleem!

En dat betekent dat het dit jaar dus bij 4 rassen mis gaat met de aubergines. Dan ligt het niet aan het ras want dat zou wel erg toevallig zijn. En dan wordt het toch maar eens tijd dat ik op internet zoek, ik heb gegoogeld op het verschil tussen ‘powdery mildew’ (echte meeldauw) en ‘downy mildew’ (valse meeldauw). Ik hou het voor nu op echte meeldauw maar ga vanavond nog zoeken naar spint.

En welke informatie heb ik over meeldauw gevonden? Dat het kan ontstaan in een periode van extreme droogte. Zes weken geen druppel regen kunnen we het gerust zo noemen (ook al geven we de planten water, maar omdat het zo droog is zakt het vocht heel snel weg en is de grond na een dag alweer kurkdroog). Gaat de plant er dood aan? Uiteindelijk wel maar niet direct en ook niet op korte termijn. Kan het genezen? Nee, dat nou ook weer niet. Kun je er middeltjes tegen kopen? Ja. Kun je ze ook zelf maken? Nou, dat is wel interessant, want ik kom op meerdere websites een huismiddeltje tegen van een mengsel van 60% water en 40% melk. Daar vernevel je de planten mee en dat moet dan elke 10 dagen worden herhaald. Bladeren die ernstig zijn aangetast moeten regelmatig worden verwijderd. En zo kan de plant het blijkbaar nog lang uitzingen. Maar hoe lang durf ik niet te zeggen en wat het effect op de oogst is durf ik ook niet te zeggen, als ik nu naar de klein blijvende en ielige planten kijk heb ik er niet veel vertrouwen in.

Ik ga dit weekend in ieder geval ook nog een aftreksel van heermoes maken, dat is algemeen plantversterkend. Mocht het troch spint zijn kan ik het, als ik snel even zoek, oplossen met een aftreksel van knoflook en groene zeep. Als dat zou kunnen! Als iemand nog andere ideeën heeft hoor ik het graag!

En dat brengt me gelijk op nog een idee; ik moet de pagina over Milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen al heel lang en heel nodig aanpassen en misschien is dit een mooie aanleiding. Ik wil er nieuwe recepten plaatsen (zoals deze met water en melk), maar ook meer duidelijke richtlijnen over hoe je een aftreksel of gier maakt, hoe een mulchlaag van bepaalde kruiden kan helpen, en ik wil uiteindelijk ook eens een lijst maken met planten die een gunstige of juist ongunstige invloed op elkaar hebben, etc. Alle tips zijn welkom en kan ik gebruiken om die pagina te verbeteren!

Over ongunstige buren gesproken, de komkommerplant begint er ook minder gezond uit te zien. En dat terwijl ik de aubergineplant in die kas toch ver van de komkommerplanten heb gehouden, omdat ze beide vatbaar voor meeldauw zijn.

Dan is er nog wel iets leuks te melden. Er zijn 2 soorten aubergines, Solanum melongena en Solanum aethiopicum. De melongena is de bekende paarse aubergine, daar waar Slim Jim, Vera, Morden Midget en Pi-Jama ook toe behoren. Maar ik heb ook een Solanum aethiopicum gezaaid/geplant. En dat is deze, het ras Striped Toga:

De hele plant wordt groter, en de bladeren, bloemen en vruchten zijn anders van vorm. En er is geen spoor van schimmel of plag te zien, de bladeren prachtig donkergroen, de planten gezond. Deze foto is van vorig week, ondertussen bloeit ze al (in de volle grond in de kas):

Solanum aethiopicum, het bloempje lijkt veel op dat van een aardappel (ook een Solanum)

De vruchtjes van dit soort aubergines zijn veel kleiner, vaak met een vleugje bitter (ik denk omdat ze meer schil bevat), ze zijn lekker in bijvoorbeeld een Thaise curry, Afrikaanse stoofschotels, etc. En de opbrengst is meer dan prima. Ik ben er dus erg blij mee. Maar eerlijk is eerlijk, ik kan er geen Melanzane alla parmigiana mee maken. Dus ik wil ook die andere aubergines. Ik hoop dat het nog gaat lukken!

Tot slot voor de voorlopig laatste keer nog iets over de zaaiagenda: de agenda’s zijn binnen de afgesproken termijn geleverd, en Laura stuurde me er gelijk eentje!!

Links de oude 2e druk, rechts de 3e nieuwe druk. Hetzelfde maar toch een beetje anders

De mensen die de agenda hebben besteld kunnen die begin volgende week verwachten, Laura is druk bezig met verpakken en labelen. Ik heb ook nog een foto gemaakt van de binnenkant, opengeslagen op pakweg…… begin juni:

Ook nu weer links de 2e druk, rechts de 3e druk. Hetzelfde en toch een beetje anders. Want zaaiaardbeien zijn in deze periode toegevoegd, evenals bergsteentijm en bittermeloen. Broccoli (sprouting) heet voortaan Broccolini, en er is een zaai-icoon bij bindsla bijgekomen.

Nog heel even de link naar de zaaiagenda in de webwinkel van Laura (waar je nog tot en met aanstaande zondag 2 euro korting krijgt (en nog eens 2 euro als je al een agenda van de 1e of 2e druk hebt, zie uitleg aldaar): Zaaiagenda voor de Moestuin

En nu? Nu bedenk ik dat de moestuin er over 4 weken heel anders uitziet. Want dan zullen de doperwten zijn geoogst (morgen kunnen we ze voor het eerst plukken), en de kapucijners. En de aardappelen zullen rond die tijd worden gerooid. En de knofloken zijn dan geoogst, en flink wat sla en andijvie. En dus heb ik, met de agenda in de hand, al een plastic zak vol met zakjes zaden verzameld om morgen voor te gaan zaaien; stamboontjes, nieuwe sla en andijvie, koolraap, boerenkool, goudsbloemen, palmkool, pompoen (want er zijn 2 uitgeplante zaailingen opgevreten door slakken), rode biet en rode kool, savooikool, rucola, snijbiet, koolrabi, waterkers, en dan vergeet ik er vast nog een paar 🙂

Tot slot nog 1 foto, we moeten nog één weekje geduld hebben……

Abonneer
Laat het weten als er
guest

40 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Riny Bezemer

Hoi Diana, weet je zeker dat het meeldauw is en geen spint. Kan het niet helemaal duidelijk zien, maar lijkt mij meer in het blad te zitten dan schimmel er bovenop. Ik heb zelf ieder jaar spint in de kasaubergines en zet dit jaar daarom alleen buitenaubergines .

in ieder geval succes met de bestrijding
groeten Riny

Marieke

Dat was ook mijn eerste reactie: spint! Spint vermenigvuldigd zich snel bij warm en droog weer.

Lia

Lijkt mij ook spint. Ik sproei ook altijd wat water op het looppad in de broeikas, omdat de luchtvochtigheid zo laag is met dat hele warme weer. Dat helpt meerdere ziektes te voorkomen. Ook spint.

George

Tegen meeldauw een oplossing van Neem olie zeep en water gebruiken

lieve van gijsegem

Op jouw 1e foto, in het midden, is duidelijk een wit webachtig ding te zien, dat kan geen meeldauw zijn maar is een duidelijk teken van spint. Hoe bestrijden? Weet ik helaas niet, er zullen wel ecovriendelijke middelen bestaan.

Angelika Verhulst

Hoi Diana. Dit is zeker spint. Ik had het in Hellevoetsluis ook in de kas op de aubergines vorig jaar. Dit jaar geukkig nog niet. Was er al wel weer bang voor en dus heb ik dit jaar veel minder planten (tomaten, paprika’s en aubergines ) in de kas gezet dan gewoonlijk. Vorig jaar nagenoeg geen opbrengst gehad van die aubergines helaas. En ook de paprika’s kregen er last van trouwens. Hoop dit jaar op betere resultaten 🙂
Groetjes, Angelika

Frank

Heel herkenbaar, en heb er vorig seizoen initieel ook last van gehad in de kas. Na iedere dag de bladeren ruim begieten ebde het probleem weg, en konden we alsnog prima oogsten.

Wil Fransen

Hallo Diana,
Was blij te lezen over je natuurlijke bestrijdings etc. middeltjes. Ik heb nog een brandnetelgier staan van 2019; kan ik dat nog met vertrouwen gebruiken in de bekende 1:10 staat of is het inmiddels onbruikbaar. Voor de volledigheid : het heeft het hele jaar buiten gestaan. lLeve tuingroet. Wil.

Carine p

Dag Wil,
Je kan dit gerust in verhouding 1/10 nog gebruiken, maar het zal wel iets minder krachtig zijn. Ik veronderstel dat je brandnetelgier bedoelt als meststof en niet de gier tegen luizen.
Grt carine

Mieke

Dag Diana
Elk jaar zit mijn euonymus onder de meeldauw
Het advies wat ik kreeg was besproeien met magere melk.
En met suk-6
Komt wel elk jaar terug.
Het is geen groenten natuurlijk.
Mooie site trouwens

Janke Bruinsma

Mijn kruisbessen hebben iedre jaar last van meeldauw, bespuit ze met heermoes, het helpt maar je moet wel een paar keer.

Hanneke

Hi,
Het is spint wat je op je aubergines hebt.
De kas steeds goed luchten: de deur in de nacht open laten staan en de planten in ieder geval besproeien met water .
En anders uitgraven oppotten en buiten verder opkweken.

Rietje

Hoi Diana,
Je foto is heel scherp genomen en als je dan naar de bovenrand van het blad kijkt dan zie de webstructuur van spint.
Sterkte ermee en ik hoop dat ze nog wel mooie vruchten opleveren.
Met hartelijke groet, Rietje

Wanda Mendelewski

Helaas lees ik jouw berichtjes niet altijd uitgebreid en vaak sla ik ze op om op een geschikt tijdstip e.e.a. na te lezen. Nu lees ik dit bericht en bedenk mij het volgende: ik heb 2 ‘mini trees’ met appels (tjes). Vorig jaar zagen ze er na de bloesem niet echt ‘vrolijk’ c.q. gezond uit…..ik heb toen ‘diatomeeenaarde opgelost in water en de boompjes hiermee behandeld. Vrij snel leek het toch of ze hierdoor ‘opgeknapt’ waren. We hebben weer veel appeltjes kunnen oogsten en ze waren ook heerlijk. Ik ben absoluut een leek op dit gebied, maar probeer toch al jaren veel natuurlijke middeltjes uit. Blij als het lukt natuurlijk. Nu probeer ik (sinds een aantal jrn) weer wat groenten de telen. Had de moed een beetje opgegeven door de massa’s slakken in mijn tuin een paar jaren geleden. Hoop dat ik ze nu weg kan houden! Als iemand nog tips heeft, heel graag! Succes allemaal!

Carine p

Dag Diana,
Een aftreksel van heermoes zal de weerstand van de planten verbeteren tegen oa mijten, maar aanwezige mijten zullen niet verdwijnen.
Tegen mijten helpt volgens mij 2 dingen : aftreksel van look, gemengd met een groene zeep voor tuin.
Aftreksel van nicotine is nog krachtiger. Dit is nuttig tegen alle vretende en zuigende insecten. Gemengd met groene zeep is nog efficiënter. Let wel op. Nicotine is giftig, dus de groenten even niet eten en goed wassen. Nog een ander nadeel is dat het slecht is voor de bestuivende insecten. Maar, het is wel een krachtig spul. 2 à 3 keer behandelen zal wel nodig zijn.
Groetjes carine

Carine p

Dag Diana,
Ik wil niet betweterig zijn hoor, maar als ik knoflook extract maak, laat ik dit minstens 24 u trekken. Volgens mij ben je een beetje te snel geweest. Doe dit regelmatig hé, want na 1 keer zullen de mijten niet dood zijn.
Grt Carine

Carine p

Dag Diana, ik zou dit om de 3 à 4 dagen herhalen. Heb je er ook savon noire ingedaan? Moest het niet werken, gebruik dan nicotine aftreksel.groetjes Carine
Ps. Ik ben ook eens gaan kijken en verdomme ik heb ook 2 aubergines in de kast die het onderaan krijgen. Buiten geen probleem.

Carine p

Dag Diana,
Ik lees net dat een aftreksel van pepertjes ook zou helpen omwille van de capsaicine. Ik heb er geen ervaring mee.
Grt carine

Roos

hallo diana,

in een reactie van jou over de spint,kwam ik het woord zeewiermeel tegen, ik heb zelf ook zeewiermeel maar weet niet goed hoe te gebruiken ik wilde het oplossen in water en als meststof aan de planten geven.Nu vond ik alleen de verhoudingen op de zak niet echt duidelijk, weet jij hoe dit zit ?
het heeft wel niets met het onderwerp (spint)te maken.

alvast bedankt
gr. Roos

roos

Diana, dank je wel voor je antwoordt,
ik heb het zelf net als jij ook voor het eerst van dit jaar en ook bij van der Wal gekocht naar aanleiding van Gardener’s World wordt ‘liquid seeweed, wat er erg donker uit zag in de gieter van Monty ik wilde het ook oplossen maar de verhouding op de verpakking gaf die donkere kleur zeker niet vandaar mijn vraag. Biosolutions gaf aan het uit te strooien en onder te werken.
Ik ga het zeker proberen om het als nog toe te voegen want de pepers zijn erg geel en kunnen wel een oppepper gebruiken.
groetjes Roos
p.s. de link van van vakblad de hovenier werkt niet

Sarah

Dag Diana. Ik lees hierboven al veelvuldig dat het om spint gaat. Als je ergens anders last moest hebben van meeldauw, is wei een goed ecologisch middeltje. Ik vermoed dat die melk een beetje hetzelfde effect heeft, maar minder efficiënt. Je kan eens vragen bij een melkboer of die niet wat van dat restproduct heeft. Tegen spint gaat het helaas niet helpen.

Maryse Vanderstraeten

Indien het knoflookextract niet goed zou werken, lukt het misschien wel met peperextract. Ik had vorig jaar ook last van spintmijt op de aubergines, de komkommers en de meloenpeer. Ik las het volgende op facebook: “Kook 4 chilipepers in 1 liter water voor 25 minuten en laat het geheel afkoelen. Zeef het dan door het door een koffiefilter te laten lopen en vul het weer aan tot een liter in totaal. Doe dit in een plantenspuit en spuit de plant hiermee overal helemaal nat. Herhaal dit enkele dagen. Na 2 behandelingen was ik al 80% van de spint kwijt”. Het heeft bij mij ook geholpen. Succes ermee!

Carine p

Dag Maryse,
Goed om weten dat jij hier ervaring mee hebt. Ik had het ook gelezen, maar nog nooit geprobeerd. Weeral een nieuw aftreksel groetjes Carine

Dirk Trachet

Hey, mocht het spuiten niet helpen omdat de spint aantasting te ver gevorderd is, dan moeten alle aangestaste bladeren eraf, indien nodig zelfs de koppen (als de soort gemakkelijk nieuwe zijscheuten maakt). Daarna opnieuw spuiten en de lucht vochtig houden door regelmatig alle bladeren te broezen bij droog weer. Het is nog vroeg in het seizoen, het zal de oogst maar enkele weken verlaten. Als alle planten binnen en buiten aangetast zijn zal het waarschijnlijk al in het plantgoed gezeten hebben. Ik ben na een vroegere aantasting heel kritisch bij plantgoed. Om de serre of kaslucht vochtig te houden is tocht geen goed idee, maar als er ook tomaten in staan….

Jaap en Paulien

Spint is gemakkelijk te vinden je pakt een blad leeg het op of in je hand en geef er een goede klap op dan zie je klein rode stipjes op je hand spint deden we vroeger in de fruitteelt dan controleren met lop

Carine Melotte

Dag Diana,
Op de site van de natuurlijke moestuin heb ik ook al eens gelezen dat men fijne lava meel verstuift over de planten. Dit lava meel zou ook toegevoegd worden aan de planten bij het uitplanten. Het bevat zeer veel waardevolle mineralen die langzaam afgegeven worden. Verder dek ik de aarde zoveel mogelijk af om verdamping tegen te gaan. Alles kan, stro, onkruid resten, gras maaisel…. kortom als de aarde maar bedekt is. Ik merk hierdoor dat de aarde langer vochtig blijft.
Succes met je aubergines! Je bent een bron van inspiratie!

Carine p

Dag Carine,
Ik heb dit jaar voor het eerst lavameel gespoten bovenop de uien en ga dit binnenkort doen op de prei. Ik had hierover gelezen dat er een soort verbranding/verdroging zou zijn van de larven. Dit vooral mbt de prei mineervlieg. Gezien ik niet werk met afdekmateriaal, wilde ik dit zeker uitproberen. Met de uien is het in elk geval gelukt. Lavagruis wil ik ook proberen, maar vooral op langere termijn qua opnames. Op jouw aanraden ga ik het ook eens vernevelen op de onderste aubergine bladeren. Grt carine

Carine Melotte

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties