We modderen door

Ik kan blijven klagen over het weer, de kletsnatte grond waar hier alle groenten, kruiden, etc. in staan, de mol die meerdere keren per dag de tuin door kruipt, en de woelratten die daar kriskras doorheen nog eens eigen gangen graven. Ook in de kas. Maar daar kunnen we de grond rond de tomatenplanten, pepers, etc. niet aantrappen want we zakken er tot aan onze enkels in de modder.

Er zijn trouwens al een half dode mol en een dode mol door tuinburen bovengronds op ons gedeelte van het volkstuinencomplex gevonden. Het lijkt bijna alsof er een hevige mollen-territoriumstrijd gaande is, dat zou ook verklaren waarom er dit jaar zo vaak en zo veel meer gangen worden gegraven. Er is hier altijd wel een mol, en die kunnen we wel bestrijden maar binnen enkele weken wordt de plek ingenomen door een volgende. We kunnen in principe prima ons tuinleven delen met een mol, en ze zijn ook heel nuttig maar dit lijkt een complete familie. Het kan ook komen doordat de grond zo kletsnat is. Of allebei. We hopen maar dat er, als dat het geval is, eens een territorium-winnaar is, en dat die iets rustiger wordt. En dat het ook eindelijk eens een poosje stopt met regenen.

Het is allemaal niet fijn, en de meeste planten zijn dat met ons eens. Ik zaaide in maart worteltjes, en nu zijn ze, met constant mol en woelratten eronder, amper zo groot als spijkertjes, zwemmend in kletsnatte grond. Hoe lang willen we het volhouden om toch te wieden, de grond weer voorzichtig rond de plantjes aan te duwen, etc.? Nou, best lang hoor. Maar sommige planten zijn er zelf wel klaar mee. Jonge planten kunnen nu eenmaal niet groeien als ze geen wortels kunnen maken omdat er constant onder ze gegraven wordt. En dat geldt niet alleen voor jonge planten, met lede ogen zien we hoe ook frambozenstruiken het begeven (ik hoop dat ze nog snel nieuwe uitlopers/stekken maken), en helaas ook de blauwe bessenstruiken waar we jarenlang veel plezier van hebben gehad.

Deze bietjes hebben we ondertussen maar gerooid, te vaak ondergraven en te nat om nog kracht te hebben om te groeien. Nieuwe zijn natuurlijk ondertussen wel al gezaaid 🙂

De worteltjes zijn na 3 maanden nog steeds niet hoger dan 15 centimeter. Hetzelfde geldt voor de bietjes, lenteui en koolrabi. Tegelijkertijd schieten een stukje verderop de wel goed groeiende snijbiet en sla door. En de 2e generatie slakken doet zich ondertussen te goed aan bijna alles wat in de tuin groeit, beginnend bij de pas gekiemde basilicum die ik voor de 4e keer zaaide, ik zie zelfs glinsterende slakkensporen op een meter hoogte in de tomatenplanten. Zucht….. moestuinieren is dit jaar niet de makkelijkste hobby en een les in nederigheid.

En toch zijn we niet chagrijnig. Want de tuin ontploft ondertussen. Met natuurlijk vooral heel veel onkruid. Maar er zijn ook soorten die zoveel wortels maken dat ze wat minder last van de mol en woelmuizen hebben, zoals courgettes, pompoenen en maïs. En de meeste eenjarige bloemen doen het vooralsnog prima.

We hebben dit jaar al letterlijk tientallen keren sla geoogst. En al 2 keer knolvenkel gegeten en ruim anderhalve kilo ingevroren (en vorige week nog nieuwe gezaaid). Van de bonenplanten in een verhoogde bak (en daardoor iets minder natte voeten) kunnen we zelfs binnen een week waarschijnlijk verse sperzieboontjes eten. En in de kas groeien de planten die aan de rand van het middenpad taan gelukkig wel. Een voorbeeld daarvan is deze paprika Lilac:

Links zie je de plant die aan de achterwand staat, daar waar het niet eens zo heel nat lijkt maar waar ik echt niet kan staan omdat ik er in de modder wegzak. Ze is amper 25 centimeter groot, het blad wordt geel, de slakken hebben de plant gevonden en ze heeft al paprika’s (alsof ze zich snel wil voortplanten voor het einde van haar leven). De 2e foto is van hetzelfde ras in het midden. Het is er blijkbaar al iets minder nat, de plant groeit iets beter (40 centimeter hoog), het blad is groener, en ze heeft ook nog wat bloempjes. De 3e foto is van hetzelfde ras aan het gangpad, frisgroen blad, al bijna 60 centimeter hoog en 1 klein paprikaatje maar vooral heel veel kleine bloemknopjes, ze heeft duidelijk genoeg tijd om eerst goed te groeien en groot en sterk te worden en (hopelijk) daarna een goede opbrengst te geven.

We zijn dus zeker ook aan het oogsten, maar ook dode, halfdode en doorgeschoten groenten aan het verwijderen. We hebben 1 aardappelplant gerooid en zijn er blij mee. De aardappelen zijn nog niet heel groot maar de groei zit er goed in, er is geen naaktslakkenvraat, de aardappelen zijn gaaf en gezond. We kunnen nu ook gelijk inschatten hoe lang ze nog nodig hebben (2 tot 3 weken), en komend weekend eten we verse gebakken aardappeltjes van eigen tuin. Samen met verse sperzieboontjes wordt dat een feestmaal! Jammer dat we nog geen komkommer voor erbij kunnen oogsten, die heb ik tot 3 keer toe opnieuw moeten zaaien (telkens dood door wateroverlast en slakken, en bij de laatste keer was het ondertussen al mei). We proberen een beetje positief te blijven en gaan er maar vanuit dat we er later maar dan ook langer van kunnen oogsten 🙂

Ik maakte afgelopen weekend nog een keer een filmpje van een tuinwandeling. Weer zonder tekst, dus zet het geluid vooral uit want er rijden wel brommers over de dijk en zo :-). Aan het eind loop ik nog een stukje dubbel omdat ik 1 vak vergat. Excuses, ik ben er nog niet heel goed in. Maar dit keer wel in horizontale stand, dat heb ik al geleerd 🙂

Je ‘loopt’ nu vanaf de andere kant naar de tuin, langs de half dode frambozen, via kas 3, richting terras (de tuin die je links achter een plank ziet is van een tuinbuurman), en zo loop je naar achteren en via de andere kant weer terug. En je ziet dan rechts achterin de kas (op ongeveer 1.20 minuten in het filmpje) nog een keer de 3 paprikaplanten van het ras Lilac (waarbij je dus goed het verschil tussen de voorste, middelste en achterste plant kunt zien).

Het is een raar jaar, te lang te koud en te nat, daarna bloedheet en vervolgens weer wateroverlast. Het heeft gevolgen want als planten zich niet goed voelen worden ze ook eerder ziek, of krijgen sneller last van plagen, schimmels, etc. Maar daarover in een volgend blog meer.

Tot slot weer een bloemenfoto, in dit geval zelfs 2. In de moestuin bloeit ondertussen Helichrysum bracteatum Coppery Red, met geweldig mooie grote bloemen in een oranjerode kleur:

Thuis, in de achtertuin, heb ik ook Helichrysum bracteatum gezaaid/geplant maar dan het ras Pomegranate (leuke naam want de kleur komt inderdaad volledig overeen met die van granaatappelpitjes). Misschien wel net zo mooi!!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

55 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ria

Dag Diana,
Wat een verhaal weer. Ik bewonder jullie doorzettingsvermogen en jullie optimisme. Niet dat ik nu zo sta te juichen over dit tuinjaar maar in onze tuin gaat het er minder heftig aan toe als daar bij jullie. Hier geen mollen of woelratten. Wel bietjes e.d. die niet willen groeien, slakken die de palmkool kaal vreten, tomaten in de kas die een paar weken achter lopen vergeleken met andere jaren. En soms lijkt het wel of het onkruid regent.
Wij verheugen ons ook op ons eerste sperziebonen. Alhoewel ik ook een slakkenspoor op de bladeren zag zien de boontjes zelf er veelbelovend uit.
We houden de moed er maar in.
Groetjes en sterkte,
Ria

Marja v. K

Hoi Diana,
Ik geloof dat dit jaar het slechtste jaar is in je tuin-carriere.
Je moet idd. een lange adem hebben om dit vol te houden, maar dat hebben jullie wel. Het is zoals het is.
Bij ons is het niet zo erg als bij jullie. Wij zitten op veengrond opgehoogd met wormen compost en gedraineerd dus losse grond. Maar in onze grote kas zakte ik ook de grond in. Dus wordt hier volgend jaar ook drainage gelegd. We hebben inmiddels 80 veenmollen gevangen, dat is onze plaag en nieuw dit jaar een rattenplaag. Ook zo leuk. De woelmuizen hebben de wortels van onze perenboom weg gevreten, we konden de boom er zo uittrekken. Geen peren dit jaar. Ook onze nieuwe aangeplante aardbeien- geen aardbeien, ze zijn kwetsbaar geworden door de regen en worden aangevallen door hele kleine rupsjes. Zoals jij al aangeeft de planten verzwakken en worden aangevallen. Gezonde planten maken suikers aan en dan zal er geen insect of slak aan snoepen, daar insecten geen alvleesklier hebben en dan laten ze het wel. Dus als je veel vraat hebt, heb je verzwakte planten, en vooral slakken zijn opruimers. Je blijft gelukkig toch genieten, de natuur heeft het voor het zeggen, en wij kunnen alleen een beetje sturen en goed kijken. Veel liefs

Carine p

Dag Diana,
Ik denk dat het overal een slecht groenten- fruitjaar zal zijn. Fruit hebben we niet… kersen, abrikozen, peren, appelen, pruimen, vijgen, kaki, perzikken, ….allemaal bevroren. Triest…. Nog nooit zo hard meegemaakt. Bessen en frambozen zijn er wel, maar de vogels zijn ons voor. Normalerwijze geen last van, omdat ik een akkoord met de vogels heb afgesloten 🙂 Zij mogen alle bovenste kersen en ik neem de onderste. Helaas, dit jaar geen kersen, dus plukken zij mijn ander kleinfruit…
Groenten is hier ook niet evident. Ipv 1 keer te zaaien heb ik nu een gemiddelde van 3 keer zaaien voor hetzelfde. Ik ben maar met 1 ding bezig : onkruid wieden. Alles (ttz onkruid) groeit tegen een tempo dat ik absoluut niet kan volgen. Wortelen staan tussen een halve meter onkruid. Ofwel schieten ze door omwille van het bizarre weer, ofwel een halve meter onkruid. Daarnaast zitten wij met een escargot plaag van hier tot in Tokyo. Ik had 3 rijen (met mijn goed bewaard zaad) edamamer sojabonen gezaaid. Blij dat ik was, alles kwam prima uit. De volgende morgen 90%kaalgevreten. Ik ben deze nacht opgestaan en met een lamp naar buiten gegaan. 1,5 emmer escargot geraapt….zonder overdrijven zeker 500 op 1 uur tijd. Deze zaten bovenop de bonen, soja… planten. Ik trapte letterlijk escargot plat waar ik stapte. Je zou er de moed van verliezen….
Wat mij ook opvalt is dat de tomatenplanten in de koude kast onderaan netjes tomaten dragen, maar daarboven niets anders dan afgevallen bloempjes. Bij komkommers zijn de bladeren reeds aangetast door de rhizoctoniaziekte omwille van de hoge luchtvochtigheid in de kasten. Ik zal de truk even proberen met melk die ik gisteren las, wie weet.
Het is een lastig jaar, maar…. Laat ons niet de moed verliezen. Bij zoveel regen, zijn er dan weer andere dingen die prima gaan. Nog nooit zo’n mooie suikermaïs gehad. En champignons gaan plukken in het bos, in juli…. Nog nooit meegemaakt.
Groetjes
Carine

Hilma

Truc met melk?? IK ben benieuwd? Kan je het uitleggen?

Maaike

Nou eerlijk gezegd hebben we juist een behoorlijk goed fruitjaar, ik denk omdat het zo lang koud was en daardoor de bloesem later kwam. Bij ons vriest het altijd nog laat maar omdat de bomen laat bloeiden ging dat redelijk. Wel weinig pruimen (hoewel een oud pruimenboompje met hele lekkere kleine zoete geur pruimpjes wel helemaal vol hangt itt vorig jaar) en vrijwel geen amandelen (die begon al in maart geloof ik), maar wel heel veel appels (paar takken gebroken :() en peren, en verder hangen er erg veel druiven, we hebben nog nooit zoveel aalbessen en wijnbessen gehad en ook de zwarte bessen doen het erg goed. Dus blijkbaar hangt het toch erg af van de locatie waar je zit.

We hebben wel heel erg veel slakken! Dat was ik niet gewend.

Petra

Hoi Diana (en Ruud),
Wat heb je het weer (letterlijk en figuurlijk) mooi omschreven !
En ook ik heb grote bewondering voor jullie doorzettingsvermogen en optimisme, want behalve dat ik toch wel een beetje jaloers ben op vnl. de éénjarigen, die ik in het filmpje zag (met name de Salvia Giant Form) ben ik zeker nu wel heel erg blij met onze zandgrond. Ook bij ons is het nat en hebben we ontzettend veel slakken, die zelfs de bonen opvreten.
De kersen zijn of wel aangepikt door de vogels of hangen te rotten aan de boom. En het onkruid staat idd zo hoog als de groenten en bloemen.
Maar alles lang niet zo erg als bij jullie met de vette klei, dus ik mag zeker niet klagen. En probeer net zoals jullie te genieten van wat wel goed groeit en bloeit.
Trouwens, het filmen met de camera in horizontale stand is al stukken beter 😉
Groeten,
Petra

Simone

Hallo Diana, wat een tegenslagen hebben jullie ik volg jullie al jaren , ondergelopen tuin is vaker voorbij gekomen maar die plaag dieren daar heb je niet zo vaak over geschreven.
Wat ben ik nu blij met mijn “ zandbaktuin” bovendien regent het hier ook niet zo veel. Mijn probleem is dit jaar de tomaten in de kas sommigen staan al tot het dak maar geen bloem te zien en zijn er wel bloemen dan vallen ze af. Zo heb ik nog geen 1 tomaat gezien. Gelukkig gaan ze buiten in potten wel goed.
Vr gr Simone

Petra

Hoi Simone,
Deze opmerking hoort eigenlijk op de pagina van tomaten, maar ik wil toch even hier reageren. Want ook bij ons slechts heel weinig bloemen in de tomatenplanten in de kas dit jaar.
En ondanks het bijna dagelijks ‘tikken’ van de planten is er maar sporadisch n tomaatje te ontdekken. De planten op zich zijn groot en zien er gezond uit.
Ook in de tuin veel minder bestuivers dit jaar (en vlinders nauwelijks)
Wat een vreemd tuinjaar is het toch !
Groeten,
Petra

Petra

Hoi Diana,
Ik heb de verwijzingen (met behulp van vertaler ;)) eens goed doorgenomen. Een ziekte is het zeker niet, aangezien de planten er goed uitzien, ook heeft de temperatuur en vocht er volgens mij niks mee te maken.
Wat wel zou kunnen is: soil is too rich in nitrogen.
Te veel stikstof !
Ik heb de tomatenplanten erg lang in de p9 potjes laten staan. De bladeren begonnen al geel te worden. Toen ik een eerste gedeelte in de kas plantte, heb ik een handvol geknipte brandnetelbladeren in het plantgat gedaan. Carine, dankjewel voor de tip trouwens ! De planten begonnen meteen goed te groeien en zelfs nu is het verschil tussen de eerste en de rest van de, een week later geplante planten te zien. Mooi groen, grote bladeren en stevige stengels.
Enkele weken terug wat groene Culterra gegeven en dat is wss de fout geweest, want dat is ook weer vnl. stikstof en had beter meer kali kunnen zijn ?!
Maar gelukkig staan mijn tomatenplanten in de kas, zien er goed uit en komen er hier er daar toch nog wat bloemetjes en tomaten. In ieder geval géén phytophthora hier, zoals ik dat de afgelopen dagen lees, want daar word je pas echt verdrietig van.
Sterkte allemaal en nog even volhouden, vanaf het weekend begint de zomer !
Groeten,
Petra

Carine p

Dag Petra,
Persoonlijk geef ik mijn tomatenplanten slechts 1 x stikstof, dus mijn fameuze brandnetelbladeren in het plantgat en rond de plant. Dit zal zorgen voor sterke wortels en planten, gezonde bladeren. Nadien leg ik versnipperde bladeren van de Russische smeerwortel (bocking) en dit doe ik zoveel ik kan (=kali). Meestal is dit bij mij beperkt tot 1 à 2 keer per seizoen, aangezien ik wel wat planten heb staan. Dit principe pas ik toe bij tomaten, paprika, peper, aubergine en courgetten. Ik ben daar heel tevreden over. Tot een paar jaar geleden maakte ik mijn aftreksels en gier van brandnetels en smeerwortel, maar ik ben daar mee gestopt. Ik vind het leggen van bladeren rond de planten, het meer geleidelijk afstaan van de nuttige stoffen. Kwestie van persoonlijke keuze.
Mijn probleem bij de tomaten in de koude kast, is volledig door te hoge vochtigheid, ik merk dit ook aan de jonge komkommerplanten.
Trouwens, geen probleem van de afgevallen bloempjes in de tomaten. Ik snoei rond dat gedeelte alles weg en laat gewoon een dief staan en zo krijg je opnieuw bloempjes.
De natuur zit niet altijd mee hé.
Groetjes en succes
Carine

Petra

Hoi Carine,
Ja, dat van de Russische smeerwortel (bocking) heb ik idd al eerder gelezen in een reactie van jou en Diana.
Een vriendin heeft me een plant aangeboden, die in haar tuin staat, maar dit is een andere Smeerwortel (wss de Symphytum officinale ?) Ze heeft in ieder geval kleinere bladeren, woekert niet en ik zal er niet zoveel van kunnen wegknippen.
En weet niet of die dezelfde eigenschappen heeft ?
Petra

Margriet M

Hallo Diana &Ruud
Ik leef met je mee, wat een verschrikking, al die regen en ongedierte die aanslag plegen op de moestuin. Hier net zo maar ik heb zandgrond en daarom minder nat, maar de voeding spoelt uit de bodem weg. Maar de slakken, die laten niets overeind staan. De stoksnijbonen worden onder bij de grond afgevreten ( nog nooit zo gezien) evenals de sla, kool, bietjes, etc. etc. Gelukkig heb ik stamboontjes in een verhoogde bak gepoot en daar hebben we al wel van geoogst en peil en kapucijner oogst was goed.
Wij proberen het nog een keertje om snijbonen opnieuw te zaaien, het zal toch wel keer mooi weer worden. Groetjes

Con

Hallo Diana en Ruud,
Blijkbaar is het overal een slecht „tuinjaar“. Hier bij ons in Oostenrijk kampen we, na een zeer nat voorjaar met extreme hitte 30+, dat doet de planten ook niet goed. Volgens de experten loopt de natuur 2 weken achter. Vorige week een imker gesproken en die verwacht heel weinig honing dit jaar. Ons is sowieso opgevallen dat er momenteel veel minder insecten zijn, ondanks onze 600qm grote bloemenweiland.
Dit jaar ben ik begonnen met zaad van de organisatie https://www.arche-noah.at/ueber-uns
te kweken. Deze organisatie zet zich in voor het behoud van de oorspronkelijk rassen en tegen gen mutaties.
(voor ieder die een keer in de buurt van Wenen is; https://www.arche-noah.at/schaugarten/der-garten, is zeer informatief)
Daarnaast heb ik ook gewoon zaadgoed gekocht of eigen zaad van vorig jaar gebruikt. Er is een zeer duidelijk verschil in de planten. Ze zijn veel groter en robuster als de plantjes van het normale zaad. Is een interessant experiment.
Ik kweek nu al een tijdje in potten en die staan in grote bakken op grof grind. Geen last van mol, muis of slak, gelukkig.
Water geven gaat zo ook veel makkelijker, gewoon slang in de bak laten lopen en dan in de volgende. In de winter wordt alles gepoetst en in elkaar gezet en in de schuur.
Ook sla is in een pot, en er staat altijd een pot sla op de eettafel buiten. Zodra deze is kaal geplukt, wordt ze omgeruild voor een andere sla pot, zodat de geplukte weer kan bijkomen. Zo hebben we altijd verse sla in handbereik.
Ik heb wel een ander probleem, in mijn rozen tuin heb ik extreem veel wilde postelein, dat hadden we nog nooit. Postelein heb ik nog nooit gekweekt. Om ons heen is alleen weiland dus daar komt het ook niet van. Geen idee wat ik er mee moet doen, kan je dit eten, is het onkruid? Zo blijft ons de natuur altijd weer verrassen.
Een fijn weekend.

Maaike

Volgens mij mijn je postelein eten ja. Lekker door de sla?

Con

hallo Maaike, dank je voor de tip. Denk jij dat je “wilde” postelein kan eten? De blaadjes zijn kleiner en dikker. Durf het eigenlijk niet aan om het te proberen.

Maaike

Hallo Con, als ik even zoek lijkt wilde postelein wel eetbaar, zie bijvoorbeeld https://www.hubertinahof.nl/wilde-postelein-portulaca-oleracea/ of https://harmonycenter.nl/wilde-postelein-salade/

Volgens mergenmetz zijn er soorten die niet eetbaar zijn maar daar wordt verder niets over gezegd:
https://mergenmetz.nl/tuin/groentesoorten/postelein-zomerpostelein/

Als het klopt wat daar allemaal staat is het heel gezond. Als ik het zo lees is de kans groot dat het eetbaar is.
Ik hou wel van eetbaar onkruid ;). Zo staat onze tuin af en toe vol vogelmuur, kwam er wilde oregano aanwaaien, blijk je paardenbloemen te kunnen eten (ik heb er vorig jaar jam van gemaakt), net als duizendblad en kun je de bloemen van viooltjes eten.

Geniet ervan!

Con

Hallo Maaike,
Onze plantjes zien er precies zo uit.
Als je het ziet denk je niet dat het eetbaar is, het lijken vetplantjes en het groeit ontzettend snel.
We hebben dit voorjaar onze tuin verandert een groot deel is een bloemenweiland geworden en een ander deel hebben we laten ophogen. Alleen in het deel wat opgehoogd is hebben we deze plantjes, waarschijnlijk zat het al in de aarde, echt grappig. Wij eten ook veel eetbaar „onkruid“. Bedankt voor de tips. We wonen in Oostenrijk en ik had alleen in het Duits gezocht daar kwam niet veel uit. Ook gevraagd aan vrienden en buren, niemand kende het. Ook na jou tips nog steeds geen reacties, blijkbaar is dat hier een onbekende groente.
We gaan proberen er wat lekkers van te maken.

Maaike

Nee wij hebben het ook nog nooit gegeten, ik heb het voor dit jaar gekocht om te zaaien. Maar heel bekend is het niet inderdaad. Het is geloof ik niet alleen maar gezond, volgens mij zit er hetzelfde in als in rabarber wat niet zo goed is voor je botten. Dus eet met mate ;). Ik ben heel benieuwd hoe lekker het is!

Ik ken dat ja, wij hadden hier ook een stuk gegraven (voor de asperges) en daar komt ineens overal knopkruid. Nou kun je dat geloof ik weer niet eten maar in de hele tuin staat vrijwel geen knopkruid. Dus wel grappig dat dat dan ineens op komt inderdaad.

Gaaf een bloemenwei. Wij hebben ook zoiets inderdaad. Niet iedereen kan het wilde ervan waarderen. Maarja, als wij het maar leuk vinden :).

Con

Hoi Maaike,
We hebben het gisteren gegeten. Er zit weinig smaak aan. De grote blaadjes zijn onaangenaam in je mond en aan de kleinste zit geen smaak. Eigenlijk alleen als deco te gebruiken. Positief aan deze groente is, dat de slakken er geen interesse aan hebben.

Wij vinden ons bloemenweiland prachtig.
Een deel hebben we zo aangelegd dat ook voorgangers er zicht op hebben en ervan kunnen genieten. Het is zo leuk al die positieve reacties die we daar op krijgen en met mensen daarover in gesprek komen.

Er zijn 60 verschillende planten gezaaid. Het zaaigoed is zo samengesteld dat het qua grond en klima hier optimale kansen heeft.
Helaas hadden we kort daarna weken lang regen. Op sommige plekken is weinig te zien en op andere staat heel veel. Waarschijnlijk is een deel van het zaaigoed met de regenplassen verschoven. In de herfst gaan we het maaien. We hebben de tip gekregen omdat in fases van 2 of 3 weken te doen zodat je niet gelijk een kaal veld hebt. We zullen dan proberen het zaaigoed een beetje te verdelen en gedeeltelijk na te zaaien.

We zitten hier op 2000 qm en dat werd ons te veel. Na vele ideeën en discussies hebben we in het voorjaar besloten 600 qm in een bloemenweiland aan te laten leggen. We hebben onze hoofdtuin vergroot en de moestuin verkleind. Het was gewoon te veel werk en de opbrengst was ons vaak ook te veel. Hoe leuk een moestuin ook is je moet het elke dag gieten en daardoor gebonden aan huis en tuin. Nu hebben we een paar overzichtelijke bakken die met weinig werk onderhouden worden en ook door buren gegoten kunnen worden.

Leonie Haas

Hoi Diana, wat gaan er een hoop dingen ook goed en groeien mooi! Het blijft een feest om te lezen, ook over de mislukkingen of tegenvallers. Een vraag over de foto waar je de bieten en koolrabi op hebt staan: daar zie ik linksonder een koolrabi waarbij de wortel een beetje gekronkeld boven de grond hangt/groeit. Ik heb dit ook wel eens bij bieten of venkel, hoe kan dat? Zaai ik dan niet diep genoeg? En kan er dan alsnog een goede knol van iets aan groeien? Heeft het zin het dan dieper in de grond te duwen? Ben benieuwd of jij dit kent. Alvast bedankt! Groetjes Leonie

Pearlsofpassion

Bieten, rapen, radijzen, knolrabi enz… zijn omgezwollen hypocotylen. Dat wil zeggen het stukje tussen wortel en stengel dat geen van beide is maar de verbinding vormt. Letterlijk vertaald is het het deeltje onder de kiemblaadjes. En dat zit als je gezaaid hebt net boven de grond. Als je uitplant kan het meestal geen kwaad als je dat (deels) mee onder stopt. Ook kan je het een beetje aanvaarden als je plant omvalt.

Een venkelknol is opgebouwd uit gezwollen delen van de stengel (denk ik toch, kan ook bladstelen zijn, dan is de stengel de harde kern) . Een prei (ook het wit) en ui zijn bladeren, de stengel en hypocotyl zijn daar het kleine harde stukje onderaan waar de worteltjes ingeplant staan.

Groetjes
Valerie

Thérèse Zwaard

Wij tuinieren op hele zanderige grond en dus hadden we niet zo’n last van teveel water. Wel hier ook tomatenplanten zonder of met een enkele bloem en stengels die boven mijn hoofd uitgroeien. Komkommerplanten tot aan het doek van de kas met allemaal kleine vruchtjes die niet verder groeien en/of erna afsterven. Elke avond het hele ritueel van paneermeel strooien en een uurtje erna slakken opvegen. Vorige week heb ik uit het groen van de pootuitjes (in 1 plant, 6 grote bruine slakken) geplukt. Toen heb ik de hete slakkenhemel ingevoerd die maar een paar seconden duurt.

Pearlsofpassion

Hey,

Hoe werkt dat paneermeel? Klinkt interessant!
Ik ga ze altijd in het donker met zaklamp van de planten plukken en trap ze dood. Maar dat wordt echt een vieze bedoening altijd…

Groeten
Valerie

Carine p

Coucou,
Wat ben ik toch altijd jaloers op deze oplossing tegen de slakken 🙂 alleen, hier werkt het niet tegen de huisjesslakken (escargots). Ook een probleem als je honden hebt….. ik heb het in de koude kas geprobeerd, waar de honden niet in mogen. Maar de verleiding blijkt toch te groot, bordjes waren leeg.
Groetjes
Carine

Pearlsofpassion

Ahja, op die manier.
Het is zeker het proberen waard, maar ik ben hier in de omgeving idd de enige moestuin in 50m radius. Ale, das niet helemaal waar, m’n buurman heeft ook iets, maar die doet niets tegen de slakken. Alleszinds, het staat hier rond de tuin vol met struiken, weilanden met lang gras ed, waar de slakken natuurlijk prima gedijen. En ik ben gestopt met slakken te lokken in vallen omdat er dan nog meer slakken in m’n tuin zaten (ze kwamen van de hele omtrek erop af leek het wel). Ik heb 1 jaar uit wanhoop de Ecostyle korrels ingezet, maar een kg korrels verder werden m’n jonge plantjes meer opgegeten dan ooit.
Sinds ik ze 2 of 3 keer per jaar 2 weken om de 2 dagen zelf zoek en weghaal is het wel doenbaar, zijn er echt merkbaar minder en blijven de meeste planten heel. Dit jaar is het weer wat erger.
Maar misschien is dat paneermeel wel iets goed om maar heel korte tijd toe te passen, in de hoop dat ze het verderop dan nog niet opmerken.en enkel de omgeving erop afkomt.

Alleszinds bedankt voor de tip!

Groeten
Valerie

wietske

hoi Diana,
Mijn eerste jaar met de moestuin, wat een ellende maar wat weer fijn om van alles te lezen, leren. Bij mij gaat het hier ook alleen maar over de nattigheid. Min cactuskomkommers zijn geel van ellende. Aardappels gerooid om dezelfde reden maar nu ook mijn vraag .Mijn gipskruid voelt kleverig aan kan ik die zaadjes wel of beter niet oogsten.

wietske

dank je Diane, ze hebben prachtig gebloeid dus ga ik proberen de zaadjes te winnen. Ook bij het hospice stonden ze mooi te bloeien en heeft familie er van kunnen genieten ,dank zij marjolein die mij de zaadjes oa toe stuurde.

Marlies Deckers

Mijn volkstuin ligt in een bocht van de Geul. Afgelopen week is de rivier daar met grote kracht doorheen gestroomd. Wat een prachtige tuin was, met de beste groenten ooit, veel bloeiende kruiden en bloemen , is nu verwoest. Ja, alle groenten staat nog, de bloeisels liggen op de grond, alles is bedekt met een laag slib, het onderscheid tussen paden en bedden is verdwenen.
Mijn collega tuinders zijn overtuigd dat er geen gezondheidsprobleem is, ik betwijfel dat. Ik vermoed dat ik de grond moet laten onderzoeken op verontreiniging. Ik weet toch niet waar al dat slib vandaan komt? Ik heb er veel vragen over. Zijn de wortelgroenten die oogstklaar zijn nog te eten of moet ik de tuin afschrijven?
Heeft iemand hier ervaring mee?

Marlies Deckers

Veel dank voor je reactie Diana. Ik heb intussen actie ondernomen en de nodige informatie gekregen. Ik zal de grond laten analyseren op zware metalen en dat geeft een goede indicatie over de vervuiling. Het wordt sterk afgeraden groenten uit een overstroomde tuin te eten, zeker bij zo’n hevige overstroming. Verderop in Belgie zijn lood en zinkmijnen geweest, er is veel landbouw en vee langs de rivier, er zit rioolwater bij en weet ik wat nog meer. Ik kijk nog wat ik verder kan doen, slib verwijderen? Alle groenten eruit halen en weggooien? Ik ga ervan uit dat ik de tuin voor dit jaar moet afschrijven. Alles in de kas is al aan het dood gaan door gebrek aan zuurstof bij lang onder water staan. So be it. Blij dat het mijn tuin is en niet mijn huis. En ik ben niet de enige.
Groet, Marlies

Pearlsofpassion

Oh Marlies,

Wat vreselijk.
En zie mij eens klagen. *schaam schaam* Vergeleken met jou is mijn leed natuurlijk wel heel klein…

Ik hoop dat het meevalt. Slib kan natuurlijk ook net heel voedzaam zijn voor je tuin..
Ik hoop van harte dat het niet vervuild blijkt.

Groeten
Valerie

Marlies Deckers

Diana, dank. Ik heb al gesproken met Ir. Jacqueline Baar die directeur is van Soil Best, in Wageningen. Zij doet grondanalyses en geeft ook meteen een goed advies voor behandeling erbij.
Ik laat het onderzoek zeker doen en zal je laten weten wat de uitkomst is. [email protected]
Marlies

Jack Loenis

Ik ben benieuwd wat hier uit komt. Ook mijn groentetuin In Bunde, , die er dit jaar heel goed uitzag, is overspoeld door de overgelopen Geul. De oogst van dit jaar heb ik al afgeschreven.
In vergelijking met de ellende die ik om me heen zie, ook helemaal niet erg. Wel ben ik bevreesd voor de toekomst. Ik heb/had hier een hele leuke hobby aan, maar wie weet hoe lang deze troep in de grond blijft zitten ?!?

Marlies Deckers

Hallo Diana en Jack, in Bunde zit je? Heel dichtbij. Overstroomd door de Maas? Ik las net een grote waarschuwing van de GGGD voor het gevaar van zware metalen in het Geulslib. Goed dat ze dat doen want ik merk dat anderen in mijn tuincomplex er heel lakoniek over zijn. Enfin, ik had een goed gesprek met Jacqueline Baar in Wageingen. Helaas is de overheidsdienst voor bodemonderzoek in Nederland weg gesaneerd dus er zijn alleen particuliere bedrijven die dit doen. Ze raadde me dus aan de grond te laten onderzoeken bij de Bodemkundige dienst van Belgie http://www.bdb.be die veel goedkoper en uitgebreid is. Dat was voor mij ook al de eerste optie. Alleen doen ze daar geen advies bij voor behandeling, dat doet Jacqueline wel. Ze heeft me wel verteld dat een belangrijk onderdeel bij zware metalen is om lava in te zetten. Zij noemde Zeoliet, maar dat is gewoon een lava gesteente. De mineralen in de lava binden de zware metalen en ontgiften zo de grond. Ik was erg blij dat te horen omdat ik ruim gebruik heb gemaakt van lava gruis bij de start van de permacultuur tuin, en bij al het zaaien en planten van lavameel. Verder geen meststoffen of insecticiden nodig, alleen mulch. Het heeft fantastisch gewerkt. Dus ik koester een kleine hoop dat de tuin niet al te giftig is. Ik heb nu dus alles laten staan wat niet dood was, de tomaten in de kas hebben het loodje gelgd door zuurstofgebrek, maar verder ziet het meeste er eigenlijk goed uit, behalve dat de modder 75 cm hoog zit. Oppasen voor cadmium bij het inademen van de gedroogde modder. Ik heb dus een doos aangevraagd bij de BDB, adres [email protected], waar ik de monsters mee kan nemen, kosten
€ 79.00 en laat me dan door soilbest adviseren over de aanpak.
Meer kan ik niet doen. Het is frappant om te zien dat de pluksla, boontjes en bieten die ik vlak voor de overstroming nog had gezaaid zich niks aantrokken van welke toestand dan ook en gewoon zijn opgekomen. Hartverwarmend!
Marlies

Jack Loenis

Hoi Marlies. Mijn tuin is overspoeld door water van de Geul. Het water van de maas is niet aan onze kant van het kanaal gekomen. De tuin heeft wel zo’n 24 uur grotendeels onder water gestaan. Op het oog zie ik niet veel slib, alleen hier en daar wat groenige aanslag. Verder ziet alles er heel goed uit. Prachtige bonen en courgettes, maar ik durf niet meer.
Ik heb ook al contact opgenomen Jacqueline Baar, Zij belt me morgen.
Wat is de bedoeling van die doos. Iets opsturen of zelf testen ?
Wel fijn voor je dat je al lava in je tuin verwerkt hebt. ik ben benieuwd wat hier uit komt. Houd je me een beetje op de hoogte. Ook handig voor mijn wel zeer twijfelende mede tuiniers, die al dure bureau’s willen inschakelen.

Marlies Deckers

Jack, ik denk dat in de doos verschillende potjes zitten of zo voor aarde. Als je op de site kijkt zie je al de dozen voor verschillende onderzoeken, dit heet de ‘milieudoos’. Ik heb hem besteld, zal een paar dagen duren. Ja, ik hou je op de hoogte van het onderzoek. Ik ga tot zondag even weg van dit alles voor een pauze aan de kust. Daarna neem ik wat monsters en stuur het op. Vreemd dat de Geul in jouw tuin geen modder heeft achtergelaten. Is het overstroomd waarna het daar gewoon stil gestaan heeft? Mijn tuin ligt naast de sporthal, precies in een bocht van de Geul, dus van 2 kanten overstroomd maar met name aan een kant met een hevige stroming de tuin in. Ja, het was voor mij ook een heftig verlies, ik heb er mijn ziel en zaligheid en veel geld in gestopt. En ik heb ook immens genoten van het avontuur van tuinieren op deze manier en zo snel zo’n mooi resultaat te zien. En die vreugde is niet weg. Geen idee hoe het verder gaat. Tot horens. Marlies

Ria

Dag Marlies,
Ik hoop van harte dat het allemaal meevalt en dat je de komende jaren weer met veel plezier kunt tuinieren. Houd goede moed !

Groet,
Ria

Pearlsofpassion

Ik denk dat ik het opgeef voor dit jaar. Ik ben de tegenslagen zo zat!
Geen aardappels, geen tomaten, geen courgetten, geen pompoenen, geen kolen, en naar het eruitziet ook vrijwel geen bonen. Die worden na de onbestrijdbare golf aan slakken nu ook belaagd door de zwarte bonenluis die natuurlijk beschermd worden door de gigantische berg mieren die m’n moestuin ingenomen hebben. Mieren, luizen, slakken, mineervlieg, koolgalmug, Plaag, wateroverlast, krul in de perzikkenboom enz… Ik heb er genoeg van. Ik wordt er echt verdrietig van…
Ik heb al zoveel tijd en moeite ingestopt, de tuin stond nooit zo mooi in orde als dit jaar de tuin, en ik kan bijna niets oogsten.
De uien hebben zich goed hersteld na de mineervlieg, en de sla doet het ook goed. Venkel en pastinaak lijken ook goed te komen. Oh en de komkommers voor het eerst echt goed, en de aubergines hebben nog geen vruchten maar zien er ook niet slecht uit. Maar daar stopt het echt mee. Dan heb ik alles gehad. Staat tegenover de bieten die nog steeds kapotgevroten worden door de mieren, de wortelzaden die bijna niet uitkomen en de paprika’s die meer gat dan blad zijn. Reuze-zonnebloemen die normaal minstens 2m worden en nu op 50cm zijn blijven steken als ze al niet verzopen, omgewaaid of door de mieren stukgemaakt zijn.
En dan laat ik het nog minder op zijn beloop dan andere jaren. Ik spuit niet, maar verder probeer ik wel m’n planten te helpen. Zucht…. Ik merk dat ik er gewoon geen zin meer in heb. 🙁

Valerie

Pearlsofpassion

Hey Diana,

Bedankt voor je bemoedigde woorden. Het gaat al wat beter hoor. Ik had gisteren een behoorlijke dip. Het was me allemaal wat te veel. Ligt ook zeker aan stressfactoren buiten de moestuin. Ik had zelfs geen zin om tussen de jonge venkels en wortels te gaan wieden, terwijl dat echt wel dringend nodig is. En dat heb ik niet snel, meestal wil ik de planten zo snel mogelijk vrijmaken.
Maar vanmorgen was ik alweer aan het denken wat ik nog zou kunnen zaaien. Boontjes kunnen nog net he? (laatste poging)
Dus ik kijk er alweer wat positiever tegenaan.

Groetjes
Valerie

Pearlsofpassion

Bij het wieden krijg ik, schat ik, ook een kleine emmer heermoes dus kan ik er extract van maken om de luizen te proberen verjagen van de snijbonen. Hopelijk werkt dat.

Nu nog tijd vinden (tussen het werken door en met 3 kleuters in huis). 😉

Groeten
Valerie

Carine p

Dag Valerie,
Laat je niet ontmoedigen, de natuur is sterk en dit moet je gewoon aanvaarden. Als je alle beelden ziet waar je treurig om wordt, is het verlies van onze zaaisels, plantjes etc niet zo erg.
Je verliest dan wel eens de moed, maar dan denk ik maar “morgen is een nieuwe dag” en je hebt dan weer nieuwe moed.
Hier is het dit jaar ook zeer triest. Na de derde keer dat ik boontjes zaai, kan ik er nog steeds geen plukken. Worteltjes zijn doorgeschoten zonder wortel te vormen.. Tomaten buiten is gewoonweg zielig. De huisjesslakken zijn veel te veel aanwezig, onkruid van hier tot in Tokio etc etc. Maar aan elk negatief kantje, is er een positief kantje. Nog nooit heb ik zo’n mooie suikermaïs, zoete aardappel, canas… etc.
Dus moraal van het verhaal…. Het kan niet elk jaar feest zijn, soms moet het met iets minder.
Hou de moed erin !
Groetjes Carine

Ria

Dag Valerie,
Ik leef met je mee en ik denk dat iedereen die niet in de getroffen gebieden woont het allemaal heel verdrietig vindt. Geweldig hoor dat je de draad weer gaat oppakken.
Laten we het spreekwoord NA REGEN KOMT ZONNESCHIJN dit jaar maar heel letterlijk nemen om de moed er in te houden.
Sterkte.
Groetjes, Ria

wietske

hoi allemaal
wat een drama, deze overstromingen ik leef met jullie mee. Sterkte!
ik denk dat ik dankbaar ben voor wat er groeit en bloeit in mijn tuin ondanks de regen die hier in het noorden valt en verschillende van mijn planten met gele bladeren hangen en natte voeten hebben

Marlies Deckers

Hallo Diana,
Is het mogelijk Jack mijn mailadres te sturen? Hij woont in feite in hetzelfde dorp als ik.
Ik wilde jou ook nog een mail doorsturen met algemene richtlijnen na overstromingen die ik van Lieven David had gekregen, van Velt. Heel bruikbaar. Maar dat kan natuurlijk niet in dit blog. Als je het wilt lezen heb ik een mailadres van je nodig.
Groet, Marlies

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties