Warm

Zeven dagen geleden schreef ik mijn vorige blog, met de titel ‘Kou’. Die kou is één week later volledig uit de lucht. Mijn vader noemde het vroeger ‘Gek of erg’, vorige week nog 7 graden en nachtvorst, en nu 22 graden.

Ik moet nog wel even aan wennen aan die warmere temperaturen, en dan moeten planten dat natuurlijk ook. Alles begint te groeien maar nog niet heel snel. Dat komt omdat de grond nog wel koud is (al zal die binnenkort wel steeds meer opwarmen als dit weer lang aanhoudt). Het komt ook door de droogte. Elke 2 of 3 dagen moeten we een rondje in de tuin maken om alle zaaisels, zaailingen en zelfs planten water te geven. Alleen de struiken en bomen redden zich nog prima. De pruimen zijn uitgebloeid, de appel zit in knop. En de peer bloeit nu:

 

Het is nu enorm druk in de tuin, alles lijkt tegelijk te komen: zaaien, verspenen, planten, water geven, beschermen, opbinden en natuurlijk ook wieden. Door de droogte valt het nu nog mee, maar er liggen nog een miljoen zaden in de grond te wachten op één enkele regenbui; en als die gaat vallen volgt er een ware groei-explosie 🙂 .

Aangezien we weten dat die regenbui vroeg of laat gaat vallen  willen we nu alvast zoveel mogelijk in orde hebben in de tuin. We hebben alle bescherming verwijderd rond de erwten, tuinbonen, kapucijners, sugar snaps en lathyrus. Dat is altijd spannend want duiven zijn nogal onvoorspelbaar als het gaat om de tijd dat ze trek hebben in deze jonge planten. Maar ze zijn eraf gebleven, blijkbaar zijn er ergens anders lekkerdere hapjes.

En ondertussen bloeien de eerste tuinbonen:

 

Op de achtergrond zie je nog het blauwe net dat erover gedrapeerd is, na de foto hebben we het weggehaald. En je ziet rechts dat de bladrandkever de tuinbonen hebben gevonden. Gelukkig valt de aantasting mee en groeien de planten er wel doorheen. Nog niet alle tuinbonen bloeien trouwens, deze ‘De Monica’ bloeit nu, maar Stereo en Crimson Flowered zeker nog niet (zelfs nog geen knopje te zien).

In de kas schieten de planten door, we hebben de laatste spinazie geoogst en gegeten, en we eten nog volop sla. Maar ook de rucola schiet door:

 

En dat geldt ook voor de winterpostelein en het mosterdblad in de kas. De planten worden volgende week gerooid want ze moeten ook plaats gaan maken voor de tomaten. Eén kas is al klaar:

In de andere kas is het een ravage, niet alleen met doorgeschoten planten maar ook heel veel zaaisels en zaailingen die tussen zakken potgrond, potjes, gieters, stokken, emmers, etc. staan. Nu de kou voorbij is gaan we dus eerst uitplanten; zoveel mogelijk zaailingen een plekje in de tuin geven.

Ik vrees dat ik nogal doorsla in mijn nieuwe manier van tuinieren waarbij ik nog maar weinig in rijen zaai en vooral zoveel mogelijk groenten, kruiden en bloemen door elkaar plant. Ik vroeg Ruud vanmiddag of hij het wel mooi vindt worden. Ruud haalde zijn schouders op en antwoordde: “Sinds jij hier de scepter zwaait is er al zoveel veranderd dat dit er ook nog wel bij kan”. Nou ja, alsof ik de baas ben in de tuin, voorlopig staan er al 2 dubbele rijen voor de stokbonen en kan ik daardoor minder uien zetten. Gelukkig krijg ik verder niet heel veel tegenstand. En dus staan er koolplanten tussen papavers, peterselie naast Amaranthus, en snijbiet naast Phlox. Ik hoop dat het niet alleen mooi en lekker wordt, maar dat de verscheidenheid en afwisseling zorgen voor minder ziekten en plagen en meer bestuivers.

Voor dit weekend staat het zaaien van alle warmteminnende soorten op het programma; bonen, maïs, courgettes, pompoenen, komkommers, meloenen. En als de temperatuur niet te hoog oploopt willen we nog een kas leeg maken en tomaten, pepers en paprika’s uitplanten.

En we gaan nog meer zaailingen uitplanten

Ik zet altijd eerst alle potjes neer voor ik ga uitplanten. Soms verander ik van gedachten en wissel wat zaailingen om. Of ik schuif een plantje toch nog wat op voor wat meer ruimte. Pas als alles naar mijn zin staat haal ik een pootschepje en gieter ga de zaailingen uitplanten (en geef die uiteraard direct daarna water).

Tot slot wil ik nog even melden dat ik ook op de website van Pokon een blog heb geschreven. Naar aanleiding van wat ik eerder vertelde en liet zien van een nieuwe poging met zoete aardappelen (en het stekken op verschillende manieren) kreeg ik veel reacties, maar ook tips (waarvoor mijn hartelijke dank!), vragen, etc.. En daarover heb ik een blog geschreven: Zoete aardappelen deel 1: Stekken.

Nog even en dan kunnen de stekken worden uitgeplant. Ik houd me weer aanbevolen voor ervaringen, tips, etc., en dan ga ik bedenken hoe en waar ik de zoete aardappelen ga zetten. Het plan voor nu is om in ieder geval één speciekuip te vullen met stekken en één speciekuip met een zoete aardappel met stekken eraan. En ik ga ook een paar stekken in een verhoogde bak planten. En dan dit jaar ervaren wat het beste groeit en wat de beste opbrengst geeft. Ik ben zelf ook erg benieuwd!

En welke foto wil ik dan als laatste plaatsen in dit blog? Nou vooruit dan, niet schrikken, dit is één kant in één kas:

 

Zaaisels en zaailingen, in allerlei soorten en formaten. Als een groot deel hiervan is uitgeplant komt er wellicht wat orde in de kas en tuin (en ook in mijn hoofd).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

63 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Petra

Hallo Diana, ik volg al 2 jaar je geweldige website. Hier haal ik zoveel tips en trucs vanaf. Van onschatbare waarde voor mij als beginnende moestuinierster! Nu ik ook de zaaikalender in bezit heb ga ik ‘los. Bij mij staat de zoete aardappel nog in de vensterbank en volg ik je stappen. Nu al spijt dat ik er maar 1 op water heb gezet. Warme tuingroet van Petra

José

ik wil graag een reactie geven op jullie mooie blog en nieuwsbrief ondanks jarenlang zelf tuinieren en een moestuin leer ik ook hier weer van. Duidelijk geschreven lees het met plezier.

Manon van Wijk

Ha vlijtige tuinders,

Hier ook volop actie. En ook ik verander mijn plan van tuinieren nu ik een meer eetbare siertuin wil combineren met voedselbosje en beter werkbare groentetuin. Alles is veranderlijk en voortdurend in beweging. Niks is bestendig en waarom zou dit ook moeten zijn. Mee bewegen met de ongerroepelijke gevolgen ook in de tuin van klimaatverandering.
Het ritme van de zaaikalender helpt enorm het hoofd ook koel te houden.
Want oververhitting ligt hier op de loer…zandgrond kurkdroog.
De peulen gaan hier heel lastig…begrijp er niet veel van…al twee keer gezaaid…weinig komt er op. Is het al te warm?

Groetjes, Manon

Mieke Smets

Ik heb hetzelfde probleem. Had al diverse theezakjes in mijn moestuin gelegd en dasrom denk ik aan vogels. Kauwen en of merels want de erwt is weg maar de scheut ligt er nog wel. Wat denk jij Diana?

Anoniem

Hoi allemaal,
Laatst hoorde ik van iemand dat als je bonen eerst in de olie legt, deze niet meer aantrekkelijk zijn voor de muizen
Groetjes Lidwien

Carine p

Dag Diana,
Leuk om te lezen hoe je een samenvatting hebt gemaakt van de zoete aardappelen. Even hierbij ook mijn ervaring meedelen van de verschillende methoden. De volledige zoete aardappelen in een pot met potgrond schieten, maar bij mij met de minste scheuten. De zoete aardappelen gehalveerd in een glas met tandenstokers geven bij mij het meeste aantal scheuten in vergelijking met hele aardapppelen. Per halve zoete aardappel haal ik ongeveer 4 à 5 scheuten af die ik in water zet om te laten wortelen. Ik zal op het einde van het seizoen zeker de tip gebruiken om scheuten te nemen rechtstreeks van de plant.
Veel tuinplezier in deze drukke periode
Carine

Desiree

Hoi moestuinders,

Met veel plezier haal ik tips van je site! Kan er zoveel op vinden.

Helaas zal ik de komende maanden niets kunnen doen; woensdag een nieuwe knie! Dus voorlopig uit de running. Maar mijn tante, die naast mij een tuin heeft, zal t bijhouden. Super aardig! Hoop dat de peulen dan vrucht hebben als ik weer eens kan komen.

Groetjes,
Desiree

Mieke Smets

Desiree een snel herstel toegewenst!!

Belia

Vandaag het laatste onkruid gewied. Deze week had ik 9 groentekratten vol met onkruid.
Mijn dijspieren laten me weten dat het meer dan genoeg is geweest.
Volgend jaar ga ik mijn benen trainen. In het eerste jaar moestuinieren in het groot ging ik naar de sportschool en het roeien was goed. In dat jaar geen spierproblemen.
Er staan al diverse dingen in de tuin, teveel om op te noemen. Het is gewoon veel die 200m2 plus kas.

Tineke

Hallo Diana, ik geniet elke keer weer van wat je schrijft, leer er meteen ook van, ik heb een moestuinbak waar ik dus niet zoveel als jullie in kan zaaien maar geniet er wel van, er staat pluksla, spinazie, kropsla, worteltjes, radijs, bosuitjes en net gezaaide andijvie in dus toch wel genoeg. Kruiden en rabarber heb ik in potten staan.Fijne paasdagen en groetjes

Carola

Hallo Diana, afgelopen najaar heb ik voor het eerst bloemenzaden bij je besteld; twee soorten omdat ze de perfecte kleuren hebben die passen in de mooie moestuin hier. De Zinnia elegans senora komt na het zaaien massaal op. Dat komt wel goed. Maar de Tagetes patula Strawberry Blonde produceert nauwelijks plantjes. In het verleden heb ik al heel wat afrikaantjes van eigen zaad tot plantjes opgekweekt, gewoon in potgrond en afgedekt met een dun laagje van dezelfde potgrond. Huiskamer en als het buiten 18+ graden werd naar buiten. Dat heb ik nu ook gedaan met de Strawberry Blonde. Op 22 maart heb ik de eerste 30 gezaaid en daarvan kwamen er slechts drie op, na 6 dagen (Die groeien nu goed). Daarna heb ik op 13 april opnieuw gezaaid en de grond verschraald met wit zand, en de zaadjes afgedekt met wit zand. Twintig stuks. En er komt 1 plantje op na 5 dagen.
Ik heb nog zaadjes over voor een volgende zaaironde. Zoals gezegd lukte het opkweken van afrikaantjes hier eerder altijd goed. Waarom mislukt het nu? Is deze soort Strawberry Blonde erg kwetsbaar voor kiemsituatie? Of had ik de zaadjes niet moeten bewaren in de plastic gripzakjes waarin je ze opstuurde?
Ik ben al blij met de vier plantjes die het wel doen, maar als je kunt vertellen hoe ik er meer kan krijgen, dan ben ik je erg dankbaar. Als je het niet weet: ook goed. Ik ben al enorm blij met het vooruitzicht op bijzondere zinnia’s.

Groetjes, Carola

Ellen

Hoi Carola,
Ook hier kiemde strawberry blonde moeizaam. Ik heb in 2 rondes uiteindelijk 15 plantjes op kunnen kweken. Geen idee hoe het komt.
Groetjes, Ellen

Carola

Hoi Ellen, goed om te horen dat ik niet de enige ben om ze goed aan de praat te krijgen.

Doei, Carola

Ria

Hallo Diana, Carola, Ellen,

Hier nog een teleurstellende ervaring:
Ik heb eind maart zaden van Tagetes lucida gezaaid, niet afkomstig van Diana maar zelf geoogst. Het is nooit een probleem geweest. Dit jaar zit ik nog steeds te wachten of er iets opkomt, tot nu toe helemaal NIETS. Ik snap er niets van. Het zou best kunnen dat door de droge zomer van vorig jaar de zaden niet kiemkrachtig zijn.

Carola

Nou, als verschillende soorten afrikaantjes op verschillende plaatsen in Nederland onder vermoedelijk verschillende omstandigheden niet goed opkomen, dan heeft Ria vast gelijk en ligt het aan die buitensporige zomer van vorig jaar. Jammer, maar geen ramp want er blijft nog genoeg moois over. Ellen, Diana en Ria: bedankt voor jullie reacties: het scheelt een hoop twijfel aan m’n tuinvaardigheden.
Groetjes, Carola

Ineke

Hoi Diana (en Carola en Ellen),
Ik herken het moeizame kiemen van de Strawberry Blonde ook. Net als ik vorig jaar, en dit jaar opnieuw, moeite had met het opkweken van de Tagetes Vanilla Cream. Ik heb je daar vorig jaar zelfs nog over gemaild Diana. Het gekke is dat ik ook nog een zakje ‘gewone’ afrikaantjes had, zelfs wat ouder zaad, die hier zowel vorig jaar als dit jaar wél prima kiemde. Maar vrijwel alle zaden die ik van Diana heb (en dat zijn er vele, zowel groenten als bloemen) kiemen verder echt geweldig. Overigens heb ik dit jaar zowel de Vanilla Cream zaden die ik vorig jaar van jou gekocht heb als mijn zelf geoogste zaden daarvan gezaaid en die kiemden beiden even moeizaam. Ik heb nu wel wat plantjes van zowel de Strawberry Blonde als de Vanilla Cream waar ik heel zuinig op ben, ze zijn erg exclusief haha.
Misschien wil je nog een keer uitleggen hoe jij ze zaait Diana? Leg je ze plat neer of steek je ze met het puntje als parapluutjes in de grond (wat ik ergens op t internet tegenkwam) en hoe diep? En zijn het lichtkiemers of niet en hebben ze veel warmte nodig? Omdat de ‘gewone’ afrikaantjes dus wel allemaal gekiemd zijn denk ik toch dat het iets moeilijkere soorten zijn om te zaaien, iets anders kan ik niet bedenken.
In ieder geval ben ik nog steeds super blij met de prachtige zaden van Diana! Dat tezamen met alle informatie op deze geweldige site én niet te vergeten de zaaiagenda maken het (moes)tuinieren veel leuker en makkelijker.

Yvonne la Lau

Bij mij geen probleem met het opkomen van het dragon afrikaantje. Binnen gezaaid, kiemde binnen een week! Echter De POLYGONUM ORIENTALE, met hoofdletters, doet het niet. Gezaaid in het najaar, voorjaar, kou en warmte het doet het gewoon niet! Jammer maar je kunt niet alles hebben zeg ik dan maar.

Groet, Yvonne

Yvonne

Ik heb in de buurt gewoond, nu in zuid Limburg. Ik blijf het gewoon proberen. Lief dat je het aanbied.
Groet,
Yvonne

Carine p

Dag, toch bizar he, de polygonum oriental heeft hier gekiemd. Waar ik vorig jaar polygonum had staan, zie ik helaas niks. Maar er zijn ook verschrikkelijk veel slakken.
Groetjes carine

Carine p

Oh, die slakken he! Op 1 nacht hadden ze 5 paprika plantjes in de koude verlaagde bak helemaal kaal gevreten. Ik haat die kleine beestjes. In de kas heb ik biervallen gezet tussen de aubergines en paprika. Dit werkt wel goed, maar ik vind het zo zonde van het lekkere bier.
Binnenkort ga ik opnieuw s’avonds op slakkenjacht; dit werkt bij mij nog het beste.
Naast de slakken, houden de muizen hier feest. Alle potten met een 5tal varieteiten van courgetten, mijn meloenen en al de watermeloenen hebben de muizen op 1 nacht leeggemaakt en opgegeten. Ik begin deze beestjes ook te …… Ik heb nogmaals gezaaid, maar rechtstreeks in de grond. Ben benieuwd of dit zal lukken.
Groetjes carine

Cor gravestein

Hoi carine, leuk dat ik vanje hoor dat je ook wel eens op slakkenjacht gaat s, avonds. Ik heb het vorig jaar heel regelmatig gedaan ( in donker , zaklamp er bij , en wegwerken, zal niet vertellen hoe.) Ik heb dit jaar beslist minder en ga er mee door.soms , s nachts even wakker, de tuin in, die prachtige en rustig is in een door de maan verlichte nacht , heel apart!

Carine

Dag Cor,
‘S nachts heb ik het nog niet gedaan, misschien ook eens doen. Lijkt me leuk bij volle maan, bij nieuwe maan vind ik het toch wat akelig donker. Ik wil gerust wel zeggen wat ik met de slakken doe… bij ons zijn het vooral ‘escargots grises’. Dus ik vang ze en een weekje later maak ik deze klaar. Het is veel werk maar lekker.
Elk jaar denk ik dat er minder slakken zullen zijn, maar die beestjes kweken enorm. Ik leg soms speciaal dakpannen en daar onder een bakje eten voor het aantrekken van lieve heersbeestjes. Dit lusten ze graag en blijven dan nadien beschut onder de dakpannen liggen.
Veel succes met het verzamelen. Groetjes
Carine p

Carine p

Dag Diana,
Ik heb jouw raad van de kattenbrokken vorig jaar ook geprobeerd, maar daar kwamen enkel naaktslakken op af. Die escargots zijn blijkbaar kieskeurige eters .
Groetjes Carine

Wijnie

Hoi Carine,

Het schijnt dat paneermeel ook veel slakken aantrekt, maar natuurlijk geen idee of jouw slakken dat ook lusten. En bier kun je vervangen door suikerwater met eventueel iets gist. Zelf nooit geprobeerd, maar het schijnt hetzelfde effect te hebben als bier. Succes met al je slakken! Ik zal helaas ook iets aan die beesten moeten gaan doen…
Groetjes Wijnie

Ellen

Hoi Ineke en Diana,
Ik sluit me hier helemaal bij aan. Ben echt superblij met alle bijzondere zaden die het prima doen! Ik geb gelukkig ook een aantal mooie strawberry blondes weten groot te brengen en voor de zekerheid nog maar een ronde gezaaid voor als de slakken ze straks ineens ontdekken ;). Gelukkig zaten er veel zaden in het zakje. Ik ga er dit jaar zelf ook maar heel veel oogsten voor de zekerheid.
Groetjes Ellen

Ineke

Ik ben erg benieuwd of het jou wel lukt om de Strawberry blonde makkelijk te laten ontkiemen. En ik ben ook heel benieuwd hoe mooi ze uiteindelijk gaan bloeien zeker nu je schrijft dat de Strawberry Blonde nog zoveel rijker bloeit dan de Vanilla Cream die ik ook al geweldig vond (ook al had ik er maar eentje )

Wijnie

Hoi Diana en medemoestuinders,
Vorig jaar ook dragonafrikaantjes bij Diana gekocht, maar ik dacht dat er weinig kiemde omdat ik dit jaar voor het eerst zaai en nog niet zo veel ervaring heb. Gelukkig heb ik ondertussen 8 gezonde plantjes, nog even afwachten of er iets op gaat komen van de 3e zaai. Diana, bedek jij de zaden nog nadat jij ze plat hebt neergelegd? Ik heb de indruk dat Tagetes een lichtkiemer is, maar mijn ervaring is ook dat de zaden steeds droog liggen als je ze helemaal bedekt. Hoe doe jij dat met lichtkiemer?
Groeten Wijnie

Wijnie

Oeps, bedoelde dat de zaden steeds droog liggen als je ze helemaal niet bedekt..

Marjan

Ha Diana,
Waar kunnen we die mooie kweekbakken voor de P 9 potjes kopen die op jouw foto staan???
Gr.,
Marjan

Cor gravestein

Ha Diana, Ruud en alle liefhebbers,
Ik mail direkt omdat ik ZO blij ben met het “nieuwe tuinieren ” van Diana.Het is al jaren mijn wens en gewoonte niet meer in rijtjes en/ of in groepen/ bedden te zaaien (ik zaai trouwens tegenwoordig altijd “voor” ) Mijn ideaal: een tuin met overal van alles :kopje sla hier, bosje wortelen daar, een palmkool tussen de radijs,kropje ijsbergsla naast groepje tulpen.veel weerstand geoogst bij mijn vrouw, maar ze draait helemaal bij.Dit noem ik creatief tuinieren Natuurlijk niet altijd.Tuinbonen, aardappelen, aardbeien staan keurig nog bijelkaar.
Kweekbakjes
Weet je wat ik doe? Ik ga naar de jumbo ofwie dan ook.Neem lege kartonnen bv aardbeienbakjes mee. Ik drapeer er een
Vuilniszak in, of het bakje past zelfs in de afvalzak zodat het vochtbeschermd is, dan gooi ik het vol aarde én klaar is mijn Kweekbakje vuilniszak blijft goed en zaaien maar.!!En altijd water kunnen geven zonder dat het karton slap wordt.
Verder staat mijn tuin vol genummerde labeltjes zodat ik overal weet waar niet te schoffelen.
Rug en knieën
Weet je wat schoffelen heel prettig Maakt?
Neem een heel kleinmodel schoffeltje en maak er een korte steel op (lange kan ook hoor) hurk op één knie (of beide) met event een kniekussentje. Steek het schoffeltje beetje schuin in de grond , zoek je eigen houding en schoffelen maar.Je zit ditrekt ook laag genoeg om Het geschoffelde onkruid met gehandschoend handje weg te werken.

Cor gravestein

Hoi Diana, ik ken de schrepel maar niet de naam.Tochbedoel ik iets anders.
Ik zit op mijn linker knie of beide knieën en buig eventueel door tot op mijn hielen.Schoffelsteel omhoog met , Li hand onder, re hand boven. Steek hem iets schuin in de grond en schoffel naar me toe .Maar ja, mogelijk is deze houding heel persoonlijk. Vooral in een border tussen andere planten werkt het voor mij heel goed qua nauwkeurige.

Margriet

Hoi Diana

Wat schiet het al op zo! Kan ook bijna niet wachten tot we de eerste tomaten etc kunnen oogsten. Onze muurkas is niet zo groot dus elk jaar puzzelen. De eerste tomaten wil ik uitplanten maar sommige zijn nog wat klein. En… er zitten padjes in de kas. Prima voor opruimen van slakken etc maar ik griezel toch bij het idee dat ik per ongeluk met hark of schep zo’n beestje raak. Er zitten in elk geval 4….. en zo donker van kleur dat ze bijna niet opvallen tot ze ineens wegschieten. Ik twijfel om ze toch uit te zetten bij een vijver hier vlakbij. …

Nou nog even aan de slag buiten.
Groetjes Margriet

katrien

Ook ik heb kiemproblemen met de eigengeoogste zaden van de Tagetes en Afrikaantjes, denk dat de kiemkracht idd verstoord is door de hitte van vorig jaar. Ik had ook zaadjes van dragonafrikaantjes bij je gekocht en vorig jaar kiemden die allemaal perfect. Nu m’n eigengeoogste zaadjes gezaaid en ook hetzelfde probleem, bijna niets kiemt er.

katrien

Ik geef niet op en blijf opnieuw zaaien, zo lang ik zaden heb !!
Nu je van lupines spreekt, ik heb maar liefst 2 maand moeten wachten vooraleer ze gekiemd zijn (en alle zaadjes dan nog wel !), dus nog niet opgeven.

Wia Bonte

Hallo Diana,

Liggen de kiemproblemen misschien aan de potgrond die gebruikt is?
Bij veel leden van onze tuinvereniging die de potgrond van Lidl hebben gebruikt om in te zaaien kwam er niets of bijna niets op. Het ging, zo vroeg in het jaar, vooral om kapucijners, erwten en peulen.
In deze potgrond zijn veel herkenbare stukjes hout te zien. Misschien is deze potgrond nog niet goed uitgerijpt?
Groet.
Wia Bonte

Ria

Wia, het zou inderdaad aan de potgrond kunnen liggen, maar ik heb heel veel andere bloemen en groentesoorten gezaaid en die deden het allemaal prima, ook de voorgezaaide kapucijners, erwten en peulen.

Groeten,
Ria

Saskia B

Hoi Diana, even ieuts heel anders : in de zaai kalender sttat voor mais een plantafstand van 60×30, op je site staat 70×20.beetje verwarrend. Maar misschien kan het allebei?

Saskia B

Hoi Diana,
Ah nu snap ik het! Goed om te weten, dan kan ik dus nu ook kiezen of ik de algemene richtlijn volg of jou…. . Ik heb de maïs al uitgeplant, ik heb het maar op 25 cm gedaan, ach ja, Hi Hi

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties