Vruchten

Nou, moet ik het nog over het weer hebben of ben ik daar onderhand wel helemaal klaar mee? Niemand zal verbaasd zijn als ik zeg: “Dat laatste!!”. Als het nou na 1 dag redelijk zonnig weer al gaat onweren, bliksemen, hagelen en er 30 millimeter regen valt, dan houdt alles op. En vandaag weer zoveel regen, de hele achtertuin staat onder water. Zonder kniehoge laarzen is een bezoek aan de moestuin niet eens mogelijk, al zou ik willen en/of kunnen. Tjongejonge.

En daarom wordt dit een blog met vooral lekker veel vrolijke en kleurige foto’s van fruit. Als opsteker, voor wie dit leest, maar ook gewoon voor mezelf.

Er valt altijd wel wat te oogsten, al is (of lijkt) dit jaar alles later dan normaal (pas nu beginnen de tomaten te kleuren, en komend weekend kan ik de eerste courgettes oogsten). Zelfs als er maar weinig groenten in de tuin zijn, doordat ze zijn opgevreten, verzopen of soms zelfs niet eens gezaaid, dan is er nog altijd fruit. Fruit is een beetje het geraamte van de moestuin, je hoeft het niet te zaaien, niet te verspenen, het is meerjaarig (nou ja, op meloenen en zo na dan, maar ik heb het hier vooral over bomen en struiken), je hebt er jaar na jaar plezier van, ze kunnen ook best tegen wat droogte, de meeste wortelen diep genoeg om redelijk goed voor zichzelf te zorgen. En ze gaan ook niet dood van alle regen die er nu valt. Nee, fruit stelt maar zelden teleur.

Nou ja, uiteraard kan het wel eens mis gaan. Er kan een beurtjaar zijn, of een slechte oogst door bijvoorbeeld vergeten of verkeerde snoei, of pruimenmot, etc. Of door halsbandparkieten. Die laatste hebben de nogal irritante gewoonte om niet de helft van de appels op te eten – want ik wil best delen – maar nemen uit werkelijk elke appel één hap en laten de rest schimmelen/rotten/aanvreten door insecten. Afijn, zover is het nog niet, de appeloogst laat nog even op zich wachten (de parkieten zijn alvast duidelijk hoorbaar aanwezig). Maar de kans dat al die tegenslagen en plagen in één enkel jaar bij alle fruitsoorten tegelijkertijd voorkomen is heel klein; met genoeg verschillende soorten fruit in de tuin is er dus altijd wel iets te oogsten.

Hier oogsten we dit jaar geen frambozen. Ik moet daarbij melden dat ik een aantal frambozen heb weggedaan en een aantal op een nieuw plekje heb uitgeplant. Dus het is wel eigen schuld. Maar ik zie frambozen bij tuinburen door alle regen schimmelen aan de planten, die kunnen helaas ook niet veel oogsten. En we krijgen ook niet heel veel pruimen (3e jaar op rij weinig oogst, ik heb de boom van het ras Opal gewaarschuwd dat ze nog 1 jaar de kans krijgt). Maar we krijgen dit jaar wel voor het eerst een volwassen oogst aan perziken van de boom die in de kas staat. Vorig jaar had ik voor het eerst perziken, 42 in totaal, nu zijn het er zeker 150 🤩. En we oogsten dit jaar ook voor het eerst abrikozen (ook een boom die in de kas staat).

Aardbeien hebben we dit jaar niet. Ik teel ze al jaren in bouwemmers met afwateringsgaten, en dat ging altijd goed. Maar afgelopen winter verloren we door alle regen de helft van de planten. En in het voorjaar verloren we daar nog eens de helft van. Wat er nu nog over is heeft duidelijk tijd nodig om te herstellen. Ik hoor overigens van meer mensen over een slechte aardbeioogst, misschien ook doordat de planten bloeiden terwijl het alsmaar regende. En veel hommels, bijen en andere bestuivers zag ik in de bloeitijd ook nog niet. Hoe dan ook; als ik aardbeien wil zal ik ze dit jaar moeten kopen (tenzij de paar doordragers die nog leven op tijd voor een kleine naoogst hersteld zijn).

Verder worden de bramen na de bloei nu gevormd, dat zijn er vooralsnog meer dan genoeg!! Het duurt nog wel een kleine maand voor we die kunnen oogsten en het is altijd de vraag hoe het weer dan is (met mooi weer hebben we een meer dan prima oogst, in een regenachtige periode schimmelt een groot deel van de bramen voor ze goed rijp zijn). Maar we houden hoop, want ooit moet het zomer gaan worden, desnoods in de herfst. En we hebben al wel lekker veel zwarte bessen geoogst. En blauwe bessen. En de allereerste rode aalbessen. Vroeger had ik altijd een Jonkheer van Tets, een goede vroege aalbes, maar 2 jaar geleden kocht ik eens een nieuw ras: Rovada; een mooie gezonde struik met een iets latere maar prima opbrengst van extra lange trossen aalbessen.

Ook de vijgen doen het weer goed, maar die rijpen hier pas eind juli/begin augustus. En verder doet de laagstam Gieser Wildeman peer al 34 jaar trouwe dienst. Soms heeft ze een ‘bijna’ beurtjaar (ze slaat maar zelden een oogstjaar helemaal over maar soms heeft ze een jaar waarin ze slechts 1 of 2 emmers peren geeft, in rijke jaren zijn dat wel 8 tot 10 emmers). Zoals ik eerder schreef, de appels hebben ook nog veel meer tijd nodig (we hebben rassen die vooral in augustus en september rijpen).

Dan toch ook nog even iets over vruchtgroenten, soms net zo kleurig als fruit. De eerste 5 tomatenrassen kan ik oogsten; de allereerste was Datterino Arancio, de 2e was een tomaat die niet klopt (Wild Thyme Purple), ze blijkt in plaats van een paarsbruine vleestomaat een kleine rode cocktailtomaat te zijn; zo vroeg en zo lekker dat ik toch serieus overweeg om er wat zaden van te oogsten en ze te bewaren). Nummer 3 is Datlo, lijkt in de verte wel wat op de Datterino Arancio. Nummer 4 is Sprite (de echte, rode). Nummer 5 is het ras Umami.

Tomaat Datlo
Tomaat Datterino Arancio
Tomaat Wild Thyme die niet klopt
Aan de achterkant Datterino Arancio en dan met de klok mee de Wild Thyme Purple die niet klopt, vooraan Datlo, links daarvan 2x Sprite, daarboven 2x rozerode Umami en daarboven 2x Datterino Verde. En als kers op de taart in het midden aubergine Wild Boar

En dan helemaal onderaan dit blog nog een kleine opmerking; door Ruud’s ziekte ben ik heel veel aan huis gekluisterd. En als het dan toch niet anders is, dan probeer ik in de beschikbare tijd wat op de website te doen (o.a. deze week de pagina over de teelt van worteltjes en pastinaken bijgewerkt). En ik heb geen idee of er interesse in is maar ik ben ook voorzichtig begonnen met de tekst voor een boek over tomaten. Er zijn al heel veel boeken over tomaten, dus heeft dat dan nog nut? Geen idee, ik denk alleen dat ik genoeg ervaring met de teelt heb om er iets zinnigs over te zeggen. Ik ben dus op mijn manier en in mijn tempo aan het schrijven want dat is wat ik na moestuinieren het liefste doe, we zien wel of en wat het wordt 🙂

Abonneer
Laat het weten als er
guest

46 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Heleen

Wat een optimisme, ooit zal het zomer worden, desnoods in de herfst 😅… in welk jaar is niet gezegd…. en uiteraard is er interesse in een boek over tomaten van jouw hand! Wat leuk de abrikozen en perziken uit de kas! Staan ze in de volle grond of in pot?

Janine

Ik hoop dat je uiteindelijk doorzet met een boek over tomaten (ook als het nog een tijdje gaat duren). Alhoewel er zoveel Nederlandse en Engelstalige informatie over tomaten is, jouw site is altijd de eerste bron waar ik naar grijp en ook andere mensen naar doorverwijs. Helder, overzichtelijk, leuk om te lezen en je smaakwaardering van tomaten komt ook nog eens overeen met die van mij. Dit jaar probeer ik voor het eerst tomaten op twee stammen te kweken. Dat zou ik niet hebben geprobeerd, als ik het niet bij jou had gelezen. Dus ben heel benieuwd wat je in een boek gaat schrijven.

Martien Optendrees

Als we het dan toch over tomaten hebben zou ik zeker zeggen doen Diana. Maar even goed nieuw: fythoftora in de tomaten. Kinkt heel vreemd, maar ik heb het wel. Bij mij dan althans. Verleden jaar voor het eerst sinds jaren fythoftora in de tomaten in mijn beide kassen. Het recept geprobeerd wat jij beschreef met appelazijn. Helaas dit gaf weinig resultaat. Dit jaar al heel vroeg weer fythoftora, zo’n 4 weken geleden in beide kassen. Tot nu toe niet in de tomaten die buiten staan. Heel bijzonder met deze zomer, maar zal met de temperatuur te maken hebben, vermoed ik. Na jou artikel om te vernevelen met baking soda heb ik alles onder controle. Heb het recept aangehouden, zonder de olie en werkt hier bijzonder goed. Heb de planten vier maal verneveld in twee weken, en heb nu weer gezonde tomaten planten. ik deel dit, daar ik hoop dat meerdere lezers van jou site hier baat bij hebben.

Marlene

Diana, ik lees jouw blogs altijd met veel plezier. Beetje gedeelde smart dit jaar zullen we maar zeggen. Ook nog een foto van ‘jouw’ paprika’s uit de kas. Zaadjes die ik van je kocht eerder dit jaar.

IMG_1048
Tineke

Hoi Diana. Altijd het positieve zien jij hè, TOP😊.
IK lees dat jij de abrikoos in de kas hebt staan. Ik zou ‘m graag hebben en heb er al buiten geprobeerd maar zonder succes. Welke heb jij?
En hoe werkt dat in de kas?

Pien W

Dag Tineke, als je op de zoekbalk abrikozenboom intypet heb je vast wat leesvoer….! Gr.Piem

Tineke

Dankjewel, das een, het ras.
Nu nog hoe moet dat met ‘wateren’🤔

Tineke

Hallo Diana,
Dankjewel voor je uitgebreide antwoord. Daar kan ik wat mee. Heb je er een irrigatie bij of water je met de hand? Heeft hij veel water nodig?
Vast bedankt voor je antwoord!
Groetjes Tineke 🤗

Robert De Bock

Diana
Ik wil je tomatenboek nu al bestellen !
Maar zet er toch ook maar een hoofdstuk in over “resistente rassen”
Groetjes
Robert

Robert De Bock

Ik kijk er erg naar uit !
Wat is het boeiend tomaten telen.
Ik ben nog maar pas aan oogsten toe en ben al plannen aan het maken voor volgend jaar. Ik krijg veel inspiratie door jouw website.

Con

Wat een leuk idee Diana een tomaten boek te schrijven. Hopelijk wordt het een praktisch boek, een raadgever. Er zijn zoveel mooie tuin boeken te krijgen, maar aan de meeste heb je niks omdat bv ik in mijn tuin niks kan toepassen. Maar praktische boeken vind ik super, ik heb een supergoede raadgever om planten te vermeerderen, nog niet een plant gehad die er niet in stond, en een super raadgever over snoeien. Laatst had ik een boek te leen en daarin waren QR-codes, zodat je meer info kon krijgen op internet. 

Het is hier erg warm en vochtig, vermoeiend weer. Gisteren een profi gesproken, ook daar staat de groei stil, mijn giant zinnia’s zijn pas 10 cm hoog en groeien niet verder.
Maar mijn tomaten doen het goed dit jaar, vorig jaar alles moeten weggooien. 
Waarom vraag ik me af.  
Zou het kunnen dat dit jaar niet gediefd of getopt wordt? Af en toe wordt wel een tak ingekort als die de weg naar de schuur blokkeert, maar verder worden de planten niet beschadigd. 
Het is toch zo dat elke opening van de huid zowel bij mens, boom en plant een risico op een besmetting is. Zou dat het kunnen zijn bij dit vochtige weer?
Ik mag en kan deze zomer niks behalve toekijken en het valt mij op dat de meeste mensen ‘s avonds aan de slag gaan in hun tuin, maar is dat juist het slechtste moment om te dieven? (Bij mijn bejaarde buurtjes wordt nooit gediefd en die hebben altijd gezonde planten)
En daarna nog een flinke plas water geven. De plant heeft stress, krijgt vocht en kan niet opdrogen. Volgens mijn oude buurman altijd pas water geven als de dauw is opgedroogd (dan zijn de slakken weg) en nooit ‘s avonds als de planten niet meer kunnen drogen. Klinkt logisch.

Mijn planten staan onder een afdak, krijgen gedeeltelijk de volle zon, overigens zijn de planten die een beetje schaduw krijgen ‘s middags, groter en ik heb dit jaar voor vroege soorten gekozen. 
Verder spray ik met equisetum,  (Ackerschachtelhalm) geen idee hoe dat in het nederlands heet.
Ik koop dit als extrakt, ik heb er niet veel van in mijn tuin, als je het droogt en als thee bereidt, werkt het ook heel goed.

Het is een gedachte die in mij op kwam bij het observeren van tuinen.

Een gastblog is een leuk idee, maar niet voor mij. Ik ben al ruim 25 jaar weg uit Nederland en gebruik deze taal nog zelden, vandaar mijn vele fouten. Ik heb ook niks te melden, ik knutsel maar wat aan, soms lukt het soms niet.

Pien W

Nou Con…je hebt wat mij betreft net het eerste gastblog geschreven. En met jouw Nederlands is niks aan de hand….! Het spreekt mij enorm aan wat je schrijft…kijken…je verwonderen…gezond verstand ….zelf nadenken…is dat niet het toverwoord?
Dat spul wat jij gebruikt is denk ik heermoes. En in heermoes zit veel kiezelzuur. Heermoes in de tuin is een teken dat er niet veel mineralen in de grond zitten en daarom is heermoes geweldig, haalt de diepe mineralen naar boven. En als je er vanaf wilt strooien veel mensen lavameel, die vult het mineralen tekort aan en na verloop van tijd verdwijnt de heermoes omdat hij “op vakantie mag” tot de grond weer is uitgeput. Ik hoop dat het snel beter gaat met je gezondheid, volgend jaar kan je wellicht weer aan de slag! Audrey Hepburn (filmster uit mijn jeugd!) zei ooit “de mooiste tuin is de tuin van volgend jaar”! Nou? Klinkt hoopvol toch? In 2025 krijgen wij een prachtige zomer, geen slakken, geen luizen, geen muggen? Zul je zien dat wij dan weer gaan zeuren dat het overal zo droog is. Groeten, Pien

Con

Haha Pien jij bent grappig.
Observeren is inderdaad heel interessant. Ik probeer hier altijd paddestoelen te vinden in het bos, dat is niet zo makkelijk. De jager heeft mij op zijn ronde meegenomen en van hem heb ik het observeren geleerd. Belangrijk is stil staan en alleen je ogen gebruiken dus niet bewegen. Bijzonder hoeveel meer je dan waarneemt. Zo werkt het ook in de tuin.
Dank voor de tip het is inderdaad heermoes.
Gebruik het hier ook om de rozen te beschermen tegen roest.
Waarom schrijf jij niet wat over de mooiste tuin van Pien?
Een prachtig citaat ‘de mooiste tuin is die van volgend jaar’.
Hoewel dat hier niet zal zijn. Ik ga nog verder reduceren met alleen nog een paar bakken.
We hebben vandaag weer een bloed hete dag met 34 graden.
Groetjes

CarineP

Hey Con,
ik ga er hier nog een paar graadjes bijdoen, vandaag 41 graden en volle zon. Dit is niet meer uit te houden. ‘S morgens van 7u buiten tot max11u, nadien binnen blijven tot minstens 20 u. Ik stop met tomatenplanten inde koude kast te zetten. Alle bloempjes vallen gewoon af. Elk jaar wordt maar heter en waar blijft het water nu?
groetjes
carine
ps ik wil ook wel meedoen met mijn ervaringen hier, die qua zaaien en planten toch wat anders zijn. Ik weet niet hoe ik kan helpen, maar ik hoor het wel. Herfst periode is voor mij ook stukken rustiger.

Pien W

Wat vind ik dat nou leuk Carine! Ik geniet al jaren van jouw reacties. Al dat mulchen en de aarde volstoppen met knoflook, bocking 14, citroenmelisse etc. Ik heb mij vaak afgevraagd hoe jouw paradijs er uitziet. En natuurlijk maak ik al jaren witlof op jouw manier en vul ik elk seizoen potten met “jouw” pittig zoetzuur van courgettes. Kortom: ik ken je niet persoonlijk maar in gedachten zelfs héél goed!, Dus….wat leuk dat je je schrijverspen in de hand gaat nemen! Sterkte met die hitte! Groet, Pien

CarineP

Ik word er verlegen van……😉
groetjes
carine

Con

komkommers. Hier zijn mijn gezaaide komkommers door de slakken gegeten. Dus planten gekocht en die groeien en bloeien maar geen vruchten. Normaal om deze tijd hebben we een overvloed en nu niks. Hetzelfde met kurbis en courgette, geen enkele vrucht. Alle planten hebben zonnebrand, ik laat de blaadjes er aan als bescherming voor de onderste.
De tomaten staan hier in bakken onder het afdak van het huis zijn enorm groot met veel vruchten, zoveel dat takken afbreken, maar de vruchten blijven groen. Heb nog geen tomaten kunnen oogsten.
Hier is het gebruikelijk dat de moestuin schaduw kan krijgen van een boom. Ik had het geluk dat we een grote appelboom hebben. Alles wat op het heetst van de dag schaduw krijgt doet het beter als de rest.
Kreeg een tip om in bakken dichter te planten met verschillende soorten. Ik was sceptisch maar het werkt goed. Ik heb stengel broccoli met andijvie en mangold met Oost-Indisch kers gemengd en dat werkt goed. De broccoli geeft schaduw aan de andijvie en mangold, de kers houdt de slakken tegen. Doordat het zo vol is, is er geen onkruid. Natuurlijk wel veel behoefte aan water voedsel. Ga daar volgend jaar verder mee experimenteren.
Die hitte is zeer belastend, maar de hoge vochtigheid maakt het nog onprettiger, we hebben nu 32 graden met 79% luchtvochtigheid. Ook de nachten koelen niet af. Het weer is extreem instabiel, veel onweer. Vorige week bij onze boer-buurman een heel maïs veld plat gewaaid tijdens een heftige onweer storm.
Dit weer is hier ongebruikelijk. S avonds kan je ook niks doen, zodra de zon wegzakt komen de steek vliegen en vluchten we naar binnen.
Geen gezellige avonden buiten.
Wens je sterkte, groetjes

Con

Hoi Carine wat vervelend dat je pech hebt met je tomaten en komkommers. Hier zijn mijn gezaaide komkommers door de slakken gegeten.

Sorry er ging wat mis

Con

Hallo Diana het is inderdaad heermoes zoals Pien al schreef . Ik heb het maar op 1 klein stukje in de tuin staan, veel te weinig om er wat mee te kunnen doen.
Van een flesje extract, gekocht in het tuincentrum, kan ik 62 liter krijgen. Overigens kan van gedroogde heermoes een thee gemaakt worden en aan de planten geven. Gaat sneller als gier, stinkt niet en is ook effectief.
Winde is een zeer nuttige plant voor insecten waar die niet stoort laat ik hem gaan.
Het is vreemde zomer, veel doet het slecht of wordt gegeten, maar interessanter is wat doet het wel goed. Bv impatiens zijn enorme struiken geworden.

Het vermeerderen vind ik ook leuk om te doen. Heb altijd een klein schaartje, een zakje en een fles water mee. Heb al vaak ergens aangebeld en gevraagd of ik een stek mag nemen heb nog nooit een negatieve reactie gehad, in tegen deel de meeste mensen zijn trots op hun tuin en vinden het leuk als je belangstelling hebt. Verder haal ik veel uit openbare parken. Soms wel zoeken naar de tuinman maar ook daar altijd aardige behulpzame mensen getroffen.
Winterjasmijn is een leuke struik die al in december begint met bloeien en heel makkelijk te stekken is. Mijn ervaring is dat winter stekken het beste resultaat geven.
Ondertussen is mijn tuin behoorlijk vol. Heb nog 3 jonge eiken boompjes en een frangula staan waarvoor ik eigenlijk geen plaats meer heb en nog vele rozen. Weggeven doe ik niet meer, zo veel moeite om van een stekje een plant te krijgen dan wil ik ook dat het er goed voor gezorgd wordt.
Heb vorige winter van de lievelings roos bij de buurvrouw prachtige stekken gemaakt voor haar gemaakt. Alle 4 zijn dood gegaan. Dat ergert mij.

Heb mijn man moeten beloven alleen nog stekken van heel bijzondere struiken te nemen, hij moet alles altijd ingraven.
Ik heb een cursus gevolgd bij de arche noa en het boek
https://www.amazon.de/Alles-%C3%BCber-Pflanzenvermehrung-Vegetative-Samenanzucht/dp/3818612838/ref=mp_s_a_1_2?dib=eyJ2IjoiMSJ9.MENwh1FK0iqo3-CR6vAzM0-lLXbaIIB6hhh8jVdl202FFzJQDa6_Hzu7E2UzaqU8R7Ko9ab2ltxLm4_BVmn4Jcrvk7CRKnQKXEf1fCGPB5CbIZA_l2gZOmZp-nXTXqfiqezLwKvYyKd0QZm67k33PGo6iodIIiciMy-jiSwQAvtQrJgJKckp0NxqDIhJt-cKiTPJQVgjekrXFsBqEo6Zvw.jxEHmov0i-OsAhHoSeFZxKrB3T4ud1mvzzLaSTS1hb4&dib_tag=se&qid=1722424391&refinements=p_27%3AWolfgang+Kawollek&s=books&sr=1-2
is ook zeer informatief de index is op de botanische namen.

Een forum vind ik een leuk idee als je nog foto’s kan toevoegen, dat gaat hier voor mij niet zo makkelijk omdat het formaat aangepast moet worden. Prettig zou zijn als je wat toe kan voegen of weghalen.
Misschien eerder een ideetje voor de winter.
Ik zie dat het in Nederland mooi weer is, geniet ervan, groetjes

Annelies

Als iemand een toegankelijk en praktisch boek over tomaten kan schrijven ben jij het wel Diana. Ik zou er erg blij mee zijn!
Nog even aanvullend bij het thema ‘fruit’: ik had dit voorjaar enkele zaden van je passiflora suntropics gezaaid (twee zo in de grond en twee voorgeweekt in melk). Na enkele maanden duimen is er een van de zaadjes (voorgeweekt) eindelijk uitgekomen, en lijkt het vooralsnog wel naar zijn zin te hebben in de kas – plantje is nu zo’n 15cm hoog. Benieuwd wat er van komt 🙂 in elk geval bedankt voor de zaadjes en de kans weer iets nieuws te proberen!

Margriet.M

Hallo Diana
Wat fijn dat je fruit boompjes in de ja zo goed doen! Ik heb helaas geen kas en heb alles in de volle grond.
Mijn tomaten doen het ondanks alle regen gelukkig goed, wel later dan andere jaren( had afgelopen week de eerste rijpe tomaat( de honeydrop).
De paprika’s en de peperplanten doen het wissend.
Het lijk me fantastisch als je een boek over tomaten zou schrijven, misschien ook een hoofdstuk over tomaten voor in de volle grond in het Nederlandse klimaat .
Ik geniet van je blogs evenals van alle reacties daarop, dus veel succes met je boek! Groet Margriet.M

Robert De Bock

Beste Margriet
Staan je tomaten beschermd ? Welke rassen teel je en waar koop je het zaad van Honey Drop ?
Vriendelijke groet
Robert

Margriet.M

Hallo Robert, mijn tomaten staan niet beschermd, ze staan allen in mijn achtertuin op het zuiden,
het meeste zaad waaronder de Honeydrop heb ik bij Diana gekocht, dit is een heerlijk geel snacktomaatje.
groetjes Margriet M

Robert De Bock

Dankjewel voor je reactie Margriet

Pauline

Diana wat krachtig van je dat je toch altijd de mooie dingen nog kunt zien. Bewonderenswaardig!!
Fijn dat je met het zomerfruit aan de slag kan, heerlijk achter de potten en pannen. En schrijven… stort je in het tomatenboek, daar worden absoluut veel mensen blij van! Naast jezelf. 😉 Sterkte thuis. groetjes, Pauline

Sarah

Hoi Diana,
ik lees altijd met zoveel plezier jouw blogs + voordat ik de tuin in ga voor een klus check ik altijd eerst wat jij daarover hebt geschreven; dus ik zal hoe dan ook jouw tomatenboek bestellen!
Volgend jaar wil ik een ruime kas laten plaatsen en ik droom al jaren van het idee dat er dan een fruitboompje in zal staan…. Struinend op jouw website krijg ik allerlei inspiratie voor een fruitboom, wie weet wordt het wel een abrikoos!
hartelijke groet,
Sarah

Jolien

Hallo Diana,
Ik ben de perzikenjam met appel en amandelschaafsel aan het maken. Nu mis ik in het recept wat ik met het geroosterde amandelschaafsel moet doen. Morgenavond doe ik stap 2 dus wie weet lees je dit op tijd en kun je reageren.
Groet van Jolien

Diana

Hoi Jolien, sorry, ik ben nu niet thuis maar ga het vanavond in het recept aanpassen. Het geroosterde amandelschaafsel voeg je aan het kokende perzikmengsel toe en meng je, vlak voor je de potjes gaat vullen. Ik hoop dat het zo duidelijk is!
groetjes, Diana

Jolien

Ha Diana,
Dankjewel!! Helemaal duidelijk. En sorry is niet nodig. Ik ben reuzebenieuwd naar het resultaat. De Wilde perzik waar ik de jam van maak heb ik 3 jaar geleden gezaaid uit een exemplaar van de supermarkt. Er zaten aardig wat bloemen en vruchten aan dit jaar. Wat is het toch leuk om van alles uit te proberen. Van jouw Passiflora edulis zaden van afgelopen jaar heb ik nu 4 mooie jonge planten. De slakken hebben de andere opgegeten toen ze pas gekiemd waren. Wordt vervolgd.
Groet van Jolien

R. Boekweit

Beste Diana, vandaag wil ik je recept voor aalbessen jam met perzik en tijm maken. Nu is er verwarring over de hoeveelheid suiker. Bij de ingrediënten staat 800 gram maar in het recept bij stap 1 voeg je 400 gram suiker toe. De overige 400 gram staat nergens. Wat is juist?

Carla

Hi Diana

Gewoon doen dat boek! Ik verslind alles wat jij schrijft omdat t zo toegankelijk geschreven is met ruimte voor uitproberen en mislukking en uiteindelijk altijd tot nuttige kennis leidt.
Ik ben trouwens groot fan van epsomzout, ik gebruikte t vooral voor zoete tomaten, maar nu ik dit blog lees realiseer ik me dat ik nog nooit de gevreesde tomatenziekte had, terwijl ze bij mij altijd in de pot gewoon buiten staan. Ook dit jr en ik heb alweer heerlijke tomaatjes kunnen oogsten. zelfde voor m’n aubergine, paprika’s en pepers, hoewel deze laatste drie t wel wat zwaarder hebben dan andere jaren. nou ik hoop maar dat ik nu niet de goden verzocht heb door m’n enthousiasme en geloof in bitterzout 😂.

Sten

Leuke positieve blog Diana! Geweldige oogst aan perziken, jaloersmakend is dat 😉 Ik heb momenteel ook een Wild Thyme tomaat in de kas staan, van jouw zaden. Die lijkt wel te ”kloppen”, hangt vol met flinke vleestomaten. Kan niet wachten tot de eerste rijp is!

Cilia

Wat heerlijk je eigen perziken en abrikozen. Maar hoe doe je dat een boom in de kas? Wordt dat niet snel te groot?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties