Vooruitgang

Aalbessen gaan verkleurenDruk, druk in de tuin. Dit zijn zo’n beetje de hoogtijdagen van het tuinjaar. Heel veel dingen komen nu samen; wieden, zaaien, uitplanten, verzorgen, dieven, tikken, opbinden, water geven, etc.

Vandaag de aalbessen afdekken; heel langzaam beginnen de groene besjes te verkleuren, voor de vogels dat hebben ontdekt gaan we het net over de struiken vastmaken. En dan hopen op een goede oogst volgende maand.

De tuin begint zo langzaam al weer wat droog te worden, zeker jonge plantjes (met een nog klein wortelgestel) hebben nog regelmatig water nodig. En dat geldt ook voor zaaisels (2 weken geleden nog een keer pastinaken gezaaid, want de eerste zaaisels van 1 jaar oud zaad deed het niet meer).

Stokbonen gaan klimmenZo zijn er meer mislukkingen; de duiven hebben een aanval gedaan op de jonge peultjes van de Shiraz-peul en veel schade aangericht in 1 avond/nacht/ochtend. En als aanvliegroute cq landingsbaan is blijkbaar gekozen voor de Anthriscus sylvestris Ravenswing, daarvan zijn in dezelfde tijd een groot deel van de bloemen geknakt.

Basilicum Mrs. Burns Lemon is in de kas ernstig aangevreten door slakken, er staan nog maar 3 zaailingen. Tomaat Chernomor is gesneuveld doordat een mol onder de plant boven kwam. 2 van de 3 komkommerzaailingen zijn dood (door kou en teveel regen).

Geen kommer en kwel hoor, elk jaar zijn er dingen die geweldig goed gaan en dingen die mislukken. Jammer, maar wellicht nog te zaaien (zoals de komkommer en basilicum). En anders pech en volgend jaar beter.

Van de planten die het wel goed doen is nu ook de vooruitgang te zien; naast het verkleuren van de bessen zien we ook vooruitgang in de stokbonen; ze hebben door het koude/natte voorjaar heel lang staan ‘niksen’, maar nu gaan ze eindelijk hun eerste langere steeltjes omhoog maken. Die gaan binnenkort zo lang worden dat ze aan de stokken kunnen gaan klimmen. En dan is het wachten op de bloei en bonen.

Sugar Snaps 09-06-2013Zo lang hoeven we niet meer te wachten bij de kapucijners, peultjes (al zijn die dus opgevreten en de planten half vernield), en Sugar snaps; de Sugar snaps kunnen we zelfs al eten, de kapucijners staan vol in bloei.

De knofloken beginnen hun mooiste groen te verliezen, en dat betekent dat de plant nu alle energie stopt in het maken van de bol. Als de planten bruin en dor gaan worden kunnen we ze oogsten (dat duurt nog wel een kleine 3 tot 4 weken, maar ik weet nu al dat na de oogst hun plaats gelijk ingenomen gaat worden door bietjes – en die ga ik dus komend weekend voorzaaien).

De kolen groeien goed, de eerste aardappelen gaan bloeien (op de foto zie je de lila bloemen en donkere stelen van de Bleue d’Artois). Er hangen al mini-appeltjes in de appelbomen, de braam staat in knop, de uien groeien heel langzaam maar gestaag.

Aardappel bloeitNog een week of 3 en dan is de tuin op haar mooist (vind ik zelf), dan is ze vol en groen en overal zie je blad en bloemen en vruchten en bollen. Vanaf half juli beginnen de eerste gaten te vallen, van geoogste knofloken, kroppen sla, etc. En nu dus al aan het verzinnen en plannen wat er dan nog kan worden gezaaid, want een lege tuin in augustus is zonde van de ruimte.

Vanmiddag of morgen zal ik ook nog even het Tuinjaar in Beeld schrijven voor deze maand en op die foto’s is wel al te zien dat de tuin is ‘gegroeid’ sinds vorige maand. Vandaag blijf ik thuis en ga ik mezelf een geweldig mooi cadeau geven en een Sedona droogapparaat bestellen. Lang leve het ‘vakantiegeld’ :-).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
natuurlijk-rijk

Hier zijn de duiven met alle kool-achtigen gaan lopen, maar verder verloopt hier alles naar wens 🙂 goed dat je het niet aan je hart laat komen!

Anita

Hoi Diana,

Ik vond je site zo mooi en interessant, dat ik het heb toegevoegd aan een nieuwsbrief (hobby). Ik kan je vertellen dat je al heel wat mensen hebt geïnspireerd. Groetjes en veel succes

Christa

hoi Diana,
Twee vragen:
Hoe zaai jij bietjes voor? Ik zaai altijd ter plaatse, maar dit jaar is de opkomst wel erg mager. Heb ook knoflook staan, dus vond het wel een goed idee om hetzelfde te doen als jij.
Andere vraag: wanneer oogst jij de sjalotten? Ook als het loof bruin wordt of al eerder? Sinds het verhaal van een van je fans over het aangevreten sjalottenveld bekijk ik de mijne met argusogen. Ze vallen nu al wel uit elkaar in kleine bollen, is dat het moment, of worden ze net als knofloken nu nog steeds groter?
Bedankt!

Simone

Ja planten met de naam ravenswing dat is volgens mij ook een uitdaging voor alle vogels, even lol hebben : ik zie het voor me.
Maar je sugar snaps al eten dat is vroeg bij mij komen de peultjes net boven de grond

Vr.gr simone

Angelika

Ik kan er al bijna niet meer tegen aan eten zoveel peultjes als ik al kan oogsten. Diana, wat kun jij vertellen over het invriezen van peultjes? Heb jij dat al eens succesvol gedaan?

Groetjes,
Angelika

Janneke

Dag Diane en andere moestuin liefhebbers,
In de eerste plaats volg ik je dagboek en alle antwoorden die je aan ons geeft met veel interesse, daar leer ik veel van! Ook met de antwoorden die ik van jou krijg op mijn tuinvragen ben ik steeds weer blij.
Ondanks het moeizame voorjaar doen veel planten het goed. Ik heb mij zoveel mogelijk aan de kosmos kalender gehouden, en ik moet zeggen, eigenlijk doet alles het goed. Ook de bonen klimmen al aardig omhoog. Vergeleken met vorig jaar heb ik grote stappen gemaakt, lang leve het internet!
En dan nu mijn vraag. Twee van mijn peperplanten in de kas beginnen omkrullend blad te krijgen. Ik denk zelf dat ze te nat zijn (tijdens een weekendje weg heeft iemand ze voor mij water gegeven). Of de kou? Of hebben ze voeding nodig. Ik geef ze niets bij. De kas is gemest met paardenmest en nog wat compost. Ik weet het lastig zo te zeggen op een afstand. Ik heb ook al op het forum gezocht, maar kan niet direct iets vinden. Alvast bedankt voor je antwoord!

Gea

ik herken het verhaal over het gekrulde blad, maar daarna is het buj mij gewoon weer goed verder gegroeid. ikheb wel een andere vraag.
vraag. bij het uitzaaien van de aubergine pukkie heb ik een plant die er anders uit ziet. lijkt eigenlijk meer op peper/paprika.
er komen alleen hele kleine rond gevormde groene bolletjes aan van nu nog ongeveer 3 mm.
ze hangen in trosjes aan een omgewaaide paraplu. (ik hoop dat je mij snapt. heb ik niet goed opgelet en is het voor jou een herkenbare peper/paprika?
hij staat ondertussen in de kas en doet het verder wel goed. ben benieuwd of jij het weet.
verder volop sugersnaps en ook de tomaten doen het geweldig.
Een laatste tip voor pestoliefhebbers. dit kun je ook maken van mosterdmix met walnoot. heerlijk.
hartelijke groet
gea

gea huizing

Hoi Diana
Het lijkt idd wel op nachtschade, maar de steeltjes zijn anders. Ik zal wachten tot de groene bolletjes van kleur veranderen. Ik zal je dan een foto sturen. Ik heb nog eens goed tussen mijn pepers en paprika’s gekeken en volgens mij heb ik er nog zo eentje. Het zou wel gewoon onkruid kunnen zijn want in mijn eerste potjes zat een mix van potgrond, zand en zelfgemaakte compost.. Met wat daar allemaal van opkomt kan ik wel een hele tuin vullen. Ach we laten ons maar gewoon verrassen.
groet
Gea
ps met cashewnoten heb ik nog niet geprobeerd. ga ik doen.

Gea

Hoi Diana,
Nadat ik de jou genoemde site had bezocht was ik nog niet zeker. Dus nog maar even verder gezocht en gevonden. Helaas voor mij weet ik het nu wel zeker en ik heb dus met veel liefde, aandacht en zorg…. 2 giftige plantjes groot gebracht. Ik heb ze in een mandje gezet en ze staan nu op een apart plekje mooi te zijn. Maar eten doen we ze dus maar even niet.
Wel vanavond een joekel van een bloemkool gegeten uit de kas van een niet weeuwenteelt bloemkool soort Alpha, maar wel op die manier geplant. Heerlijk. Eindelijk maar toch zullen we maar zeggen. Nog 5 te gaan en daar zitten ook al bloemkooltjes is. Dus gaat ook goed komen. Heb voor dit najaar de echte weeuwenteelt gekocht en ik ga het zeker weer doen. Ook de sla van de forrellenschuss en yugoslavian red doen het geweldig. (Buren zijn er ook blij mee) de trostomaat blondkopffchen hangt vol met een zee van bloemen. Mochten dat allemaal tomaten worden en ja ik schud regelmatig, dan hebben de buren daar ook weer profijt van.
Met dit mooie weer en af en toe een bui gaat het super. Bedankt voor je info en de mooie plaatjes. Door jou ga ik nu ook iedere maand foto’s van de tuin maken. Leuk hoor al die ideeën.
Hartelijke groet
Gea

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties