Voortgang

Waar was ik gebleven. Oh ja….. het nieuwe terras was gelegd. Even ter herinnering, vorig week:

 

En nu ziet het er zo uit:

 

Helaas een foto in de regen, maar dat maakt me niet minder vrolijk. Ik zie voor volgend jaar een fijn terras, in de zon, aan alle kanten omringd door onze eigen tuin, met grote potten met Canna’s, Alocasia en Colocasia (wat is het botanische verschil eigenlijk tussen die twee, misschien het feit dat de Alocasia in één kluit groeit en de Colocasia ondergronds uitlopers maakt?), en andere subtropische planten.

Dit project is voor nu klaar, Het volgende; we hebben bij het afbreken van de kleine verhoogde bakken gezien dat die na 4 jaar  wel al redelijk rot begonnen te worden. Ze hadden misschien nog 2 jaar kunnen blijven staan maar dan zouden er gaten in komen of  stukken vanaf breken. En dus hebben we bedacht dat we de levensduur van de verhoogde bakken misschien zouden kunnen verlengen door de binnenkant van de bakken te bekleden met sterk plastic. We hebben daarvoor extra dik afdekfolie gekozen dat geschikt is voor binnen maar ook voor buiten.

De bakken die we nieuw gaan maken gaan we hier van binnen mee bekleden maar we hebben besloten om ook de bakken die we afgelopen voorjaar hebben gemaakt alsnog met het plastic te bekleden. Zucht. Is wel extra werk, maar als we daar de levensduur van de bakken misschien wel met 2 jaar kunnen verlengen, dan is dat een dagje werk wel waard.

En dus, de bak die direct voor het terras staat:

 

Rondom langs de rand uitgegraven…….

 

Bekleed met een dubbele laag enigszins weerbestendig plastic…….

 

Vervolgens de grond weer over de bak verdeeld. En daarna de grond aangevuld met grond uit 2 van de kleine bakken van de tuin die we wegdoen. En zo sjouwen we wat af.

Niet schrikken van deze foto, zoals ik al een paar keer heb aangegeven hebben we een flinke achterstand in de tuin opgelopen. En dus staan hier (als je heel, héél goed kijkt) de aardbeiplanten:

 

De aardbeiplanten zijn pas een jaar oud, Ruud heeft ze uitgegraven, ontdaan van alle onkruid en vervolgens in de gerenoveerde bak geplaatst. Kunnen we lekker volgend jaar vanaf ons terras kijken of de aardbeien al rijpen 🙂 .

Nog niet helemaal klaar (het ging weer eens regenen), maar dit weekend worden de laatste planten overgezet.

 

En als dat klaar is gaan we de ravage die is achtergebleven in het aardbeienveld opruimen; onkruid eruit, spitten (of eigenlijk kunnen we het beter ”omfrommelen” noemen). Want daarna wordt daarop een nieuwe verhoogde bak gebouwd.

Ondertussen gebruiken en verzetten we materialen van de oude tuin, grond, bakken, planten, tegels, potten, dus wordt die tuin steeds leger. We hebben tot 31 december de tijd maar willen de tuin eigenlijk wel ruim voor de officiële datum opgeruimd hebben zodat een nieuwe huurder er op kan beginnen.

Tussendoor vinden we spullen en planten in de oude tuin waar we nog even niet over hadden nagedacht. Wil ik de knoflookbieslook nog meenemen naar de andere tuin? En oh ja, mijn allermooiste roos. met de naam Nostalgie:

 

Ja, natuurlijk moet die mee! En de Agapanthus. En een Tulbaghia. Oh ja, de kruisbes moet ook een plekje krijgen. En er staat nog een groot hekwerk, misschien kunnen we dat nog verzetten. En een rabarber. En zo kan ik nog even doorgaan. Oftewel; nog genoeg te doen 🙂 .

Tot slot dan nog even:

Ik heb op de website van Pokon ook een blog geschreven. Ik kreeg de afgelopen weken regelmatig vragen over onze verhoogde bakken; waarom, welk hout hebben we gebruikt, hoe hoog zijn ze, waar zijn ze mee gevuld, etc.. Ik heb geprobeerd om in dat blog die vragen te beantwoorden: Verhoogde bakken

En dan nog iets over een vraag van iemand over onrijpe paprika’s. Welke kleuren zijn er nou onrijp en welke kleuren rijp? Bij deze het antwoord: Alle paprika’s zijn eetbaar, rijp en onrijp, alleen verschilt de smaak uiteraard wel.

  • groen is altijd onrijp
  • donkerpaars is altijd onrijp
  • wit kan onrijp of rijp zijn (maar onrijp wit is meer geelgroenig wit en rijp wit is toch wat meer crème(geel) van kleur)
  • lila en paars zijn altijd onrijp
  • chocoladebruin kan zowel onrijp als rijp zijn (er zijn paprikarassen die rijpen van onrijp donkergroen naar rijp chocoladebruin en er zijn rassen die rijpen van onrijp chocoladebruin naar donkerrood)
  • rood, geel en oranje zijn altijd rijp

Ik heb nog even een foto gemaakt van verschillende onrijpe paprika’s:

 

Links boven zie je een foto van een onrijpe groene paprika, in dit geval de Jarik, rijp wordt deze paprika oranje van kleur. Rechts boven zie je de paprika Lilac, onrijp paars (en zoals ik altijd bij lila en paarse paprika’s zie zijn ze van binnen wit), rijp wordt ze rood met een vleug roze (van binnen en van buiten). Links onder zie je een paprika van het ras Amanda, onrijp crèmewit tot lichtgroen, rijp wordt ze lichtoranje. En tot slot rechts onder de Royal Purple Mavras, onrijp zeer donker paars, en dan van binnen donkergroen. En rijp wordt ook deze paprika donkerrood (van binnen en van buiten).

En dan helemaal tot slot meld ik nog even dat ik het heel druk heb met de zadenlijst. En dat ik ongeveer kan inschatten wanneer die zadenlijst dit jaar klaar is en op de website komt (nog geen datum maar wel ongeveer een week). Wie daar interesse in heeft; ik heb er op deze pagina iets over geschreven: Zadenlijst – Nieuws.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dewi

Aaah wat een leuke terras…. pfff… wil ik ook… hahahaha… misschien vraag ik ooit iemand om te helpen, in mijn eentje 200 vierkante meter is al veel te doen… maar vind nog steeds leuk!! Heb nu al zin in in volgend jaar… :-). Geweldig idee de planken met plastic te bekleden, ik doe het bij ieder stokken die in de grond gaat… klein stukje onderaan beplakt ik met stukje plastic… hopelijk ook niet snel rotten…
Afijn… ga nu je zadenlijst nieuws lezen….

Mvg,
Dewi

Angelique

Oh, veel werk verzet. Maar dat wordt genieten!!! Spannend de zadenlijst. Heb het al op de agenda gezet. Groetjes, Angelique

Jan Wisse

Dag Diana,

Wat een werk, maar het loont zo te zien!
Ik teel ook in verhoogde bakken, maar gebruik geen steigerhout, dat is inderdaad veel te snel weg. Ik maak mijn bakken van douglas, een Europese naaldboom. Gaat onbehandeld 10 tot 12 jaar mee!

hartelijke groet. en ik wacht met spanning op je zadenlijst!

Jan

Maria

prachtige roos waw!!

Charlotte

Beste Diana,

Wederom een erg leuk en interessant stuk. Bij de oplossing van het plastic aan de binnenkant van de verhoogde bakken ben ik even blijven “staan”. Want oooh ik ken het zo, ben je lekker op weg met je verhoogde bakken, begint het hout te (erg) te rotten en moet je de planken weer vernieuwen. Alleen ja, dat plastic hè…. daar zit ik dan weer een beetje mee. Ik begrijp heel goed dat, als je de levensduur van de planken verlengd, je daar ook wint. Maar ik vind het toch moeilijk. Ben benieuwd hoe de planken het gaan doen.
Overigens, heb ik dit jaar honingtomaatjes gezaaid. Het zaad gewoon uit een gekocht tomaatje gehaald en het was een succes. Geen heel grote opbrengst, maar de smaak was heel goed, lekker zoet. Succes voor jou dus volgend jaar.

marianne

hoi.. ik heb een bak met Douglas, bekleed met pastic. Staat er nu voor het achte jaar, nog steeds goed!

christine

hallo Diana,
allereerst een grote proficiat voor je blog, alhoewel ik ook al 40 jaar tuinier leer ik nog steeds bij, en ja hoor naarmate de jaren vorderen wordt ook de tuin wat kleiner
graag had ik geweten of je ook zaden verstuurd naar België?
vele groetjes
christine

D.

Hoi Diana,

’n knus terras en een, met de moestuin !

’n goed genomen foto van de prachtige, nostalgie, roos !

Succes verder, groet Dorus.

Esther

Ha Diana,
Wat een gezellig terras. Helemaal zoals je het je voorstelt volgend jaar. Dat gaat ook tijd kosten: zittend genieten van je terras :-).
Leuk stukje over de paprika’s.
Één ding las ik even verkeerd (te snel): dat er volgende week al een zadenlijst zou zijn.
Laat je niet opjutten hoor.
Het weekend wordt het (misschien) 20 graden. Lekkere temperatuur om je terras in te wijden.
Groetjes, Esther

Petra

Hey Diana,
Wat zijn jij en Ruud nog druk aan het werk. Maar volgens mij krijgen jullie volgend jaar weer een heel mooi ‘paleisje’ omringd door jullie eigen groentes, fruit en planten.
Ik gebruik plastic voor mijn kasje (1.5*3), dat is wel UV bestendig plastic. Dit gaat wat langer mee dan gewoon plastic. Het zit er al 4 jaar op. Tuurlijk komen er wel wat gaatjes in, maar daar hebben ook dit jaar mijn tomaten geen last van gehad.
Succes met de grote verhuizing en geniet aankomend weekend zeker van het mooie nazomerweer, dat geeft mij altijd weer een kick om wat te doen in de tuin.

sini dietvorst

Dag Diana
Ben zo benieuwd naar de zadenlijst.Gisteren 75 geworden en nog als een kind zo blij met deze blog en alle correspondentie die ermee gepaard gaat. Bovendien al zoveel nieuws geleerd. Gewoon een nieuw wereldje. Heb daarbij een man die alles wil doen, maar zoals hij zelf zegt nog voor geen vierkante meter verstand ervan heeft. Maar trots dat hij is als er weer wat nieuws gaat lukken, en vol verbazing over al die ’tuingekken”.
Enthousiaste groet
Sini

Oscar van Wijk

Beste Diana,
Ik heb een vraag over het plukken van spruiten.
Voor zover ik het begrijp is het zaak om op een gegeven moment de kop uit de spruitenplant te halen. Wanneer je dan later de volle spruiten gaat plukken dan begin je onderaan de steel en moet je plukken als ze nog ‘dicht’ zijn en dus voordat ze open springen.
Maar wat doe je als onderaan niet alleen maar grote maar ook nog kleine spruitjes zitten, terwijl er meer naar boven ook nog grote lekkere spruiten zitten.
Mag je daar dan niet aankomen? Zit het zo strak in elkaar dat je dan maar eerst de kleine spruitjes onderaan moet plukken voordat je bij die grote daarboven bent aangekomen? Dat is toch zonde van die kleine spruitjes? Of worden ze toch niet groter?
Wat adviseer je? Bedankt alvast!

NB
Geweldig dat je ons meeneemt in je tuinbelevenissen en adviezen geeft. Inmiddels al veel geleerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties