Voorjaarskriebels
Na alle regen en wind zijn we blij dat er na dit weekend zon en koude lucht aankomt, dan droogt de tuin eindelijk een beetje op en kunnen we wat doen zonder dat we kilo´s vette klei onder onze laarzen meenemen. En kunnen we hopelijk de paden ook eens schoonmaken en vegen. Want zo lang die nog vol met klei/modder liggen glibberen we maar door.
Maar kijk eens wat we met heel fijne en lieve hulp vorig weekend hebben kunnen doen! Zo zag het er een paar weken geleden nog uit:
We hebben deze verhoogde bakken in de herfst van 2017 van steigerhout gemaakt, ze gaan dus toch nog wel ruim 5 jaar mee, al heeft Ruud vorig voorjaar wel al wat stukjes vervangen/gerepareerd/gestut). Maar nu waren ze dan ook wel echt ‘opper dan op’. Oh ja, let niet op de sneue rotte bloemkool aan de rechterkant, die ligt ondertussen al in de compostbak.
Een weekje later hadden we alles alvast ‘ontmanteld’, de foto is dit keer vanaf de andere kant gemaakt:
En afgelopen weekend is er één lange verhoogde bak van gemaakt. Dit keer hebben we Douglas-hout gebruikt; duurder maar met wat geluk gaat dit hout wel 8 tot 10 jaar mee (en wie dan leeft, wie dan zorgt). We hebben gelijk een paar emmers dikke witte elastische wortels van de winde uit de grond verzameld (die geheid aan het eind afbreken), en de zwarte houtige vertakte wortels van heermoes. Het is een illusie om te denken dat we er dan komende zomer geen last van hebben, maar alle beetjes helpen.
Rechts van de verhoogde bak ligt de tuin van de buurman (die nog in diepe winterslaap lijkt te zijn – en dat is prima, maar ik wil niet dat je denkt dat dat onze tuin is, wij zijn echt al weer een paar weken tuinwakker 🙂
Deze verhoogde bak ga ik vullen met alleen maar leuke vaste planten, het mag eetbaar zijn maar hoeft niet. Dus ik heb er ondertussen al wat Salvia’s geplant, Stachys byzantina Big Ears, oregano, Phygelius, Crocosmia en er komt nog veel meer. En er stond al een druif (Eddy’s Blue Wonder), en een doornloze klimroos (Ghislaine de Féligonde). Leuk om deze bak de komende weken/maanden in te richten en te beplanten!! Al weet ik ook heus wel dat het zo weer vol is, de ogen zijn altijd groter dan de verhoogde bak :-).
We hopen de komende dagen regelmatig naar de tuin te kunnen gaan, tot het misschien te koud wordt en de grond bevriest. Dat is niet erg want ik heb thuis ook genoeg te doen. Ik heb ondertussen P9-potjes schoongemaakt. De onderbak van zolder gehaald, de groeilamp alvast opgezocht, de propagator ingericht (met wat nat zand voor de hoge luchtvochtigheid en geleiding, en met een potje met grond en de voeler voor de temperatuur).
En ik heb natuurlijk ook al gezaaid, zondagmiddag, de aubergines, pepers en paprika’s. In de propagator (waarin het ongeveer 27 graden is) kiemen de meeste van die zaden binnen ongeveer 1 tot 2 weken.
En dus ben ik vanaf donderdagochtend (3,5 dag na het zaaien) al 3 keer per dag aan het speuren naar de allereerste zaailingen die boven de grond komen. Wat een teleurstelling telkens (3,5 dag zou ook wel een wonder zijn). Een paar uur voor ik dit blog schreef keek ik weer. En zag ik daar nu een kleine ophoping in het vermiculiet? Snel vernevelde ik voorzichtig wat water over het bergje vermiculiet. Jawel!! Het eerste het eerste ‘lusje’ van aubergine Early Long Purple is zichtbaar:
Het lijkt nog helemaal niks. Sterker nog; er kan nog zoveel mis gaan. Maar voor nu is dit toch maar mooi het eerste leven dat verschijnt! Snel vernevel ik verderop in de tray nog wat vermiculiet dat omhoog komt. Nog een zaailing, dit keer van paprika Gentle Giant Goliath. Mijn dag kan niet meer stuk 🙂
De ervaring leert me dat de rest van de zaailingen nu ook snel volgen. Het betekent dat ik de komende dagen alvast potjes kan gaan vullen want vlot nadat ik 2 kiemblaadjes zie moeten de zaailingen worden verspeend zodat ze in het volle licht kunnen worden gezet (anders worden de zaailingen al snel lang en dun).
En nu het toch gaat kriebelen, en ik toch al potgrond, potjes, etc. in huis heb, maakte ik ook maar even een schaal met hyacinten. En ik potte overwinterde stekken van Haworthia, Echeveria en Crassula op, om het in huis ook iets groener te maken.
Het voorjaar komt!! Het duurt nog even en er komt nog wat nachtvorst, maar het komt eraan, tijd om ons voor te bereiden op een drukke zaaitijd. Begin volgende week de eerste paprika’s pepers en aubergines verspenen, dit weekend bloemen in huis zaaien die veel tijd nodig hebben of die ik al snel groot genoeg voor de volle grond wil laten groeien (zoals vaste planten), in de kas Lathyrus voorzaaien, en doperwten en tuinbonen. Ik moet nog planten oppotten en de perenboom snoeien. En nog snel even de nestkastjes schoonmaken want we zagen al een meesje om een hoekje kijken naar een potentieel geschikte kraamkamer.
Hoi Diana, bij mij ook een lusje van de aubergine…Als je ze gaat verspenen en in een iets groter potje zet, doe je dat dan in gewone potgrond, of half zaai/half potgrond of nog steeds volledig in zaaigrond? Ziet er lekker fris uit die mooie nieuwe lange bak…
Dag Diana,
Mooi om lezen hoe je voorjaarskriebels duidelijk de kop opsteken .
Ik blijf nog eventjes lui in wintermodus ..
Alhoewel, je bent zo aanstekelijk dat ik misschien toch eens moet in actie schieten..
Maar zonder propagator kan je toch nog niet veel beginnen, toch ?
Misschien een domme vraag : maar waartoe dienen die verhoogde bakken ?
Bij mij is alles nog één niveau : percelen en paadje ertussen .
Groetjes👍
Hoi Diana,
Nu ben ik van plan om een groei/kweeklamp aan te schaffen.
Heb al verschillende sites bekeken maar kom er niet uit welke ik zal nemen.
Heb jij een advies?
Groet, Rina
Hallo Rina,
Ik vrees dat ik geen verstand van de materie heb en je dus geen goed advies kan geven.
Er bestaan enorm veel merken, soorten, in verschillende prijsklassen, etc. Op deze website staat een soort uitleg over de verschillende soorten groeilampen en wat daarbij belangrijk is, wellicht helpt dat je om een bepaalde keuze te maken of richting te zoeken qua wattage, formaat, etc.: LED-Warenhuis
Zelf heb ik een Apollo en ben daar zeker tevreden over, maar die moet wel dicht op de planten hangen om effect te hebben en dan is een ophangsysteem best lastig te maken en er passen natuurlijk een beperkt aantal planten onder (en dat zou één van je overwegingen moeten zijn bij je keuze; hoeveel planten moeten eronder komen te staan).
Ik hoop dat je hier wellicht iets aan hebt! En anders hoop ik dat iemand die je vraag leest wellicht nog een tip voor je heeft.
groetjes,
Diana
Hartelijk bedankt voor je reactie!
Misschien kun je een kijkje nemen op moestuinweetjes.com
Toets daar in het zoekvenster sunblaster.
Hier vind je groeilampen. Er zijn verschillende lengtes, ze zitten in een speciaal reflecterende armaturen voor extra lichtopbrengst. Het mooie is ook, dat de armaturen al voorzien zijn van ophanghaakjes en een snoer met aan uit schakelaar. Je kunt ze ook koppelen en zo een lange rij maken.
Ik heb dit jaar mezelf getrakteerd op de geopod, waar deze lampen in zitten, deze propagator is als beste getest in Engeland oa door Gardeners World en dat zegt wel wat.
Aandachtspunt is wel, dat de lampen heet worden. Hang je ze los boven de vensterbank, dan heb je dus meteen wat extra warmte. In de geopod slaat de thermostaat minder vaak aan. Hoe dat uit gaat pakken allemaal, moet ik zelf nog ondervinden. Wil je, dat de lampen koud blijven, dan is er ook een led versie, met een prijskaartje 😊 Succes.
Bedankt voor je advies!
Dag Rina,
gewoon ter info, ik heb mijn groeilampen via ledgrowers.be gekocht. Excellente service! Proflux raad ik niet aan (het type verkopen ze trouwens niet meer) en heb nu hortimol. Heel tevreden over dit bedrijf.
groetjes
carine
Voor groeilampen heb je echt niets anders nodig dan 6500k led tl lampen (of gewone 36watt tl lampen, als het maar 6500k lampen zijn. Ik heb zelf twee led tl’s van 17,5 watt op 15cm boven de zaailingen hangen en dit werkt geweldig. Tl armaturen met lamp zijn ongeveer 10 – 15 euro per stuk denk ik. Het is echt niet nodig om “speciale” meerkleuren ledlampen aan te schaffen.
Dag, ik heb zelf een slakkenhaag ontworpen waardoor er geen enkele slak meer in de moestuin komt. Ik zie dat je net nieuwe houten bakken hebt en het systeem wat ik heb kan je er zo opschroeven. Geen eitjes en slakken meer. Als je intrede hebt hoor ik t wel. Leuke site hebben jullie!
Hallo Kneelis,
Een manier om slakken tegen te houden is altijd interessant en van harte welkom!!
Ik kreeg al eens van iemand wat foto´s van een soort heg die hij maakte (een fijnmazig net dat in een soort overgeslagen dubbele lap rond bakken werd bevestigd, een beetje zoiets als dit: Biogroei.
En ondertussen zijn dit soort lage afrasteringen met koper verkrijgbaar: BOL
En natuurlijk zijn er dan nog de koperbanden, kopertape, etc.. Zelf heb ik eens een soort ‘lak/verf’ gehad en gebruikt (met koper erin) die je op de rand van de verhoogde bak smeert en wat inderdaad ook heel goed helpt. Maar dat alles alleen maar in een nette verhoogde bak. Zodra er bladeren of planten over de rand hangen of vallen (en dat is hier door ruimtegebrek altijd het geval) gebruiken de slakken dat heel fijn als opstapje 🙂
Mocht je een goed systeem hebben dat je wilt delen, dan natuurlijk heel graag! Je kunt het mailen naar [email protected] en dan zal ik het hier plaatsen.
groetjes,
Diana
Ben hééél erg benieuwd en geïnteresseerd in de slakkenhaag van Kneelis!
Hallo Yvonne,
Leuk! Ik hoop dat Kneelis reageert, ik heb nog niets van hem gehoord en geen mail van hem gehad maar hoop voor je dat hij dat nog gaat doen.
groetjes,
Diana
dag allemaal, ik ben op zoek naar zaad van chinees purperklokje; (Rhodochiton atrosanguineus) hoort bij de helmkruidfamilie (Scrophulariaceae) – net als de vlinderstruik (Buddleja davidii).
heeft iemand zaad van deze plant ??
Dag Karen! Zaden zijn op internet en in tuincentra ruim verkrijgbaar hoor! En Diana heeft een prachtige, aparte pagina vol geschreven over het zaaien van deze plant. Dat moet gaan lukken! Groeten, Pien