Voorbij
Het tuinseizoen lijkt over. Het is het ook wel een beetje, de meeste groenten zijn geoogst, de meeste bloemen zakken langzaam onder de grond.
Toch is er altijd genoeg te doen; mesten, spitten, repareren, planning maken, vruchtwisselingsschema, knoflook planten, paadjes ophogen, compost maken en oude compost gebruiken, noem maar op.
We eten ondertussen al vooral uit de vriezer (bietjes doperwtjes, worteltjes, rode kool, knomkommer, koolrabi, paprika, noem maar op, maar af en toe ook van de tuin (spruiten, boerenkool, savooikool, prei, rucola, snijbiet).
En we slaan wel eens een dag over met naar de tuin gaan, vooral als het regent. Maar als het droog is toch nog even lekker naar buiten, want genoeg te doen, en lekker genieten van de buitenlucht. Er bloeit zo links en rechts nog wat (Phygelius, Lepechina (foto), Tulbaghia, Prunella Gruss aus Isernhagen, Salvia coccinea Forest Fire, etc., en daar zien we dan ook nog sporadisch een bij of hommel op.
Het wordt tijd om de planning voor 2013 te maken, daar binnenkort eens een begin mee maken; eerst tomaten uitzoeken, van alles wat, dan pepers, dan bloemen, etc. Alle soorten doe ik al netjes in een grote envelop, met zaaimoment erbij (Tomaten eerste week maart, etc.), en zo bwaar ik ze in de kast tot het zover is. Dan weet ik zeker dat als ik me niet meer kan beheerden, ik gelijk aan de slag kan, elk jaar te vroeg, ik weet het 🙂
De knoflookjes komen al boven, niet goed te zien op de foto bovenaan, maar ze leven! En ze mogen ook niet groot worden, moeten juist klein en sterk de winter door. 3 rijen knoflook (2 rijen wit en 1 rij rode Sulmona). De weeuwenteelt bloemkool (Snowball A) en sptiskool doen het goed, klein maar dapper staan ze in de kas, wachtend tot de winter voorbij is (ze moet nog beginnen :-)), vanaf half – eind februari kunnen ze, als de zon de kas opwarmt, al goed gaan groeien en we kunnen ze dan (hopelijk) rond eind april eten.
Voor wie er interesse in heeft, vanavond ga ik de zadenlijst op de website zetten (in de menubalk bovenaan de pagina vind je dan de zadenlijst).
Hallo Diana en Ruud,
Een geweldige web-site waar ik met veel plezier in lees.
Hier moet de tuin weer winter klaar gemaakt worden, dit jaar ga ik de mest ook voor de winter in de tuin doen.
Gr. Gonnie
ps. kan ik je via een mail-adres bereiken voor de bestelling en de Kosmo-kalender? De oude mail-adres werkt niet meer.
hoi Diana, wat leuk: mijn bloemkooltjes voor de weeuwenteelt zien er precies zo uit als de jouwe! Bij ons op de tuin doet niemand dit geloof ik, want ik moest het uitleggen aan een doorgewinterde tuinier die me vertelde dat de bloemkoolplant nu al veel groter moet zijn… maar ik vertrouw beter op jou 🙂
Ik heb wel een vraag over de knoflook. Ik heb de teentjes (twee verschillende soorten) op twee plekken geplant, nu zo’n drie weken geleden. Maar ze komen niet op. En bij jou dus wel! Kan het nog, of moet ik vrezen dat ze opgevreten zijn en nieuwe planten? De st Jansuitjes heb ik op dezelfde dag geplant en die doen het prima.
groetjes, Christa
Hallo Christa
Ik heb vorig jaar de weeuwenteelt bloemkool extra vroeg gezaaid (eind augustus al) en toen was de herfst zo lang nog warm dat in december de planten al zo’n 50 cm hoog waren en er al bloemkooltjes in werden gemaakt, zo groot als een kleine pingpongbal. Maar bloemkooltjes en planten bezweken vervolgens in januari, toen het zo streng ging vriezen. Mijn ervaring is dat in de kas kleine koolplanten beter tegen de vorst kunnen dan grote planten met veel bladeren (uiteraard altijd afhankelijk van het ras). Daarom zaai je weeuwenteelt bloemkool zoveel later dan winterbloemkool (die zaai je in de zomer al en moeten al grotere planten zijn om de winter buiten te kunnen overleven)
Hetzelfde geldt eigenlijk voor knoflook; ik zie ze wel bij volkstuinburen al met loof van 15 cm, maar dat loof is minder bestend tegen de kou dan de bol. Hier zie ik net zo’n 3 cm groen boven komen. En ik heb ze ook ongeveer 3 weken geleden gepoot. Kijk nog maar eens heel goed, het zou best kunnen (ook weer afhankelijk van grond, ras, etc.) dat ze nu net boven de grond komen piepen, het is soms best even zoeken want de kleur is nu niet frisgroen maar donkergroen en ze komen uit een beigebruine hoes. Je bent in ieder geval niets te laat hoor, je zou ze zelfs nu nog kunnen poten (maar niet wachten tot eind november).
groetjes,
Diana
Goedenavond
gebruik jij ook tabk in de kas als natuurlijke bestrijdingsmiddel?
en welke soort is het beste ?
Hallo Johan,
Ik heb daar niet genoeg verstand van hoor. Maar zelf gebruik ik nooit tabak als bestrijdingsmiddel, ik heb geleerd/gehoord dat het zeer giftig is. Niet alleen nicotine en teer maar ook sporen van lood, cadmium, etc. Klinkt allemaal zo slecht dat ik het niet gebruik en alleen maar zachte groene zeep gebruik (werkt ook prima), en ‘neem-olie’ (van de neem-boom, google maar op de naam voor wat websites).
groetjes,
Diana
Ik ga komend seizoen testen doen om niet meer te spitten maar te mulchen.
Op het internet lees je daar heel veel goede resultaten over en het scheelt ook veel werk.
Als je leest hoe dat werkt is het eigenlijk best verklaarbaar dat spitten juist averechts werkt.
Sowieso tuinier ik op biologische wijze.
Ik laat wel weten wat de resultaten zijn.
Hallo Bozo,
Ik heb een jaar of 5 geleden eens een winter niet gespit, maar gemulchd. Ik begrijp ook heel goed wat het voordeel is (met spitten gooi je allerlei micro-organismen, beestjes, etc. ondersteboven, 30 cm diep, en die moeten dan allemaal weer naar boven of naar beneden zakken/kruipen – simpel gezegd 🙂
Maar hier werkte het helaas niet, onze vette klei, ondanks dat we al 20 jaar de grond verbeteren met mest, compost, etc., is nog steeds klei, en een winter niet spitten zorgt ervoor dat de grond inklinkt, heel vast wordt, er geen luchtigheid meer is, heel lang nat en koud blijft, en bij het opdrogen in de zomer heel hard en bonkig is (er groeide geen worteltje in). Zo’n harde, luchtarme vette kleigrond is geen fijne omgeving voor micro-organismen, dus heeft het dan ook geen voordeel om niet te spitten.
Dus wij spitten weer, plakken klei, in november om, mest en compost onderwerkend om elk jaar weer een wat betere stuctuur te bewerkstelligen. Maar als ik op zand of leem tuinierde, zou ik zeker ook niet elk jaar spitten (alleen als ik mest of compost onder zou willen werken).
Ik ben benieuwd hoe je het ervaart, komende winter, maar vooral ook volgende lente en zomer!
Diana
Diana, ik zit op veengrond, wellicht dat het daar beter op gaat.
Ik ga het gewoon proberen.
Lukt het niet dan is het pech, dan gewoon weer opnieuw beginnen op een andere manier.
Ik was van plan om de helft van ons perceel te spitten en de andere helft te mulchen.
Dan krijg je een mooi beeld hoe of dat werkt.
Wordt vervolgd!