Voorbereiden

Het duurt niet heel lang meer voor we veel kunnen gaan oogsten. Voor alle duidelijkheid; we oogsten nu ook volop hoor, eten elke dag uit de tuin; doperwtjes, sugar snaps, sla, andijvie, rucola, snijbiet, etc. En we hebben de eerste 2 courgettes geoogst. Maar we weten dat er daar nog heel veel meer van komen. Dit weekend kunnen we de eerste komkommer oogsten, ook daar verwachten we veel van te kunnen oogsten. En de bietjes komen eraan, en knolvenkel, aardappelen natuurlijk. En dan heb ik het nog niet over de tomaten.

En dus wordt het tijd om ons voor te bereiden op de oogst die eraan komt. We hebben in de schuur plaats gemaakt voor de knoflookbollen die nu onder een afdakje hangen te drogen, en de kratten verzameld en schoongemaakt voor de aanstaande aardappeloogst (we moeten nog 2 of 3 weekjes geduld hebben). En de vriezer is eens opgeruimd en schoongemaakt. En we hebben ons droogapparaat weer van zolder gehaald. Vorige week zag je al wat gedroogde uien, deze week wilde ik eens wat kruiden drogen.

Maar de Stockli (het merk voedseldroger dat we hebben) maakt herrie, meer en anders dan anders. Ze doet het nog wel maar ik weet niet hoe lang nog, ze is ondertussen al bijna 20 jaar oud. En ik wil dit jaar veel meer drogen dan in de vorige jaren, ik gebruikte de voedseldroger tot nu toe vooral voor tomaten, pepers, knoflook, etc.. En dus hebben we onszelf dit apparaat cadeau gedaan, een horizontale droger (waarbij de lucht vanaf de zijkant over de groenten, fruit, kruiden wordt geblazen, de Stockli is een verticale droger, waarbij de lucht van onderaf door de plateau’s naar boven wordt geblazen).

En vooralsnog ben ik er heel tevreden over! Er is wellicht 1 minpuntje en dat is dat er 8 metalen plateau’s zijn (handig want makkelijk en goed schoon te maken); 4 met een ruitjespatroon en 4 met een lijntjespatroon, en die met het lijntjespatroon zijn zo grof dat kleine stukjes/plakjes/blaadjes er makkelijk doorheen kunnen vallen. Ik heb er bakmatjes voor gekocht en die op maat geknipt en die kan ik erop leggen als ik kleine plakjes of blaadjes wil drogen (die had ik toch al nodig, voor als ik ‘fruitleer’ wil maken). Het grote voordeel: ik kan de temperatuur elektronisch per graad nauwkeurig instellen. En in tegenstelling tot de meeste voedseldrogers is de maximale temperatuur 80 graden (meestal is dan 65 of 70). Wellicht is dat handig bij het drogen van tomaten of het maken van groentechips.

En dit keer heb ik besloten om het goed te doen. Ik heb wel vaker geëxperimenteerd met drogen, maar dan vaak op een zo hoog mogelijke temperatuur, bij gebrek aan kennis maar, ik geef het eerlijk toe, vooral ook gebrek aan geduld.

Op de foto zie je de verschillende plateau’s en je kunt al goed zien dat op plateau 2 de verveine al zo goed als droog is, terwijl de munt eronder en dragon bovenin nog heel lang moeten drogen. Kruiden moeten op lagere temperatuur drogen zodat de tere aroma’s niet verloren gaan (en dit keer houd ik me daar dus ook aan), de verveine was na 4 uur op 30 graden klaar, de dragon had het langst nodig, dat heeft wel 18 uur geduurd.

Ik bedacht dat, als ik toch geld uitgaf, ik ook eens een goed boek over drogen wilde. Ik kocht het ‘Handboek voedsel drogen’ van Claudia Kuyken en ben daar erg tevreden over. En sindsdien ben ik dus aan het experimenteren, want er staan zoveel leuke tips en recepten in het boek dat ik alles wel zou willen proberen. Wat te denken van gedroogde paddenstoelen (onmisbaar in sommige risotto´s, pasta´s en sauzen), komkommerchips, zelf granola maken, pruimen drogen, fruitleer, gedroogde appeltjes, knoflook voor knoflookolie, boerenkoolchips, half gedroogde tomaatjes, pompoenleer, zelfs gedroogde bloemen en ook wat over het drogen van vis en vlees (voor´beef jerky´). Over de gedroogde andijvie en gedroogde spruitjes in het boek moet ik nog even nadenken, maar wie weet, voor in een stamppot misschien toch ook eens proberen?

Tot slot nog 1 foto, of eigenlijk 2:

Ik vind het leuk om af en toe zo’n schaal met verschillende soorten oogst te maken. De frambozen en blauwe bessen (de eerste die we konden plukken) zijn in de kwark verdwenen, van de aalbessen (niet alle aalbessen liggen op het bord) heb ik een aalbessengelei met munt gemaakt. En de aardbeien (ik had bij elkaar anderhalve kilo) zijn de jam in gegaan.

Ik heb al vaak jam gemaakt, veel aardbeienjam ook, aardbeienjam met limoncello, met vlierbloesem, met chocolade, etc. “Wat zal ik nu eens maken?”, vraag ik aan Ruud, met alle inmaakboeken op tafel (ik heb mijn oog al laten vallen op een aardbeienjam met zwarte peper en balsamicoazijn). Ruud eet zijn ondertussen zijn 12e aardbei en geeft mij er ook weer één waardoor ik de potentiële hoeveelheid jam al flink zie slinken. Hij neemt er nog één en zegt “Deze zijn zo lekker, misschien moet je er eens gewoon aardbeienjam van maken”. Hij heeft gelijk! Gewone aardbeienjam dus, maar dan wel uit het beste boek voor ‘gewone’ jam, de Larousse. En daarin wordt de jam in 2 dagen gemaakt, de eerste dag de aardbeien weken in wat citroensap en suiker, dag 2 koken en inmaken. Het is een dure jam (niet in geld maar in hoeveelheid): uiteindelijk hield ik van 1 kilo aardbeien, het sap van 1 citroen en 800 gram suiker dit over:

Slechts 2 potjes (en nog een half potje in de koelkast) zeer geconcentreerde overheerlijke pure aardbeienjam. Het recept zal ik zo snel mogelijk op de pagina van de inmaakrecepten zetten. Edit 17.00 uur: Aardbeienjam uit de Larousse. En ik ga daar ook een onderdeel voor ‘drogen’ zetten (nu nog leeg maar ik hoop daar binnenkort ook de eerste recepten voor de voedseldroger te zetten). Dit weekend kunnen we volop frambozen plukken en ga ik de siroop van frambozen met balsamicoazijn maken.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

41 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lies

Die jam ziet er een super-de-luxe-delicatesse uit, Diana!
Lie(f)s.

Pien

Hoi Diana! Geweldig die droger!
Ik ben zo benieuwd wat je met het kattenkruid voor Freek gaat doen. Klinkt wel heel knus.
En ik las je twijfel over het drogen van andijvie. Flink wat blad drogen en verpulveren, het poeder door de aardappelpuree bij rauwe andijviestamppot……heerlijk! Doen!

Carine p

Dag Diana,
Nog een ideetje…. aardbeien half drogen als je er teveel hebt. Erg lekker.
Ik zie het merk Klarstein 🙂
Groetjes
Carine p

Anna

Hallo Diana,
Ik lees al geruime tijd je leuke en informatieve site en nu heb ik vanaf het najaar eindelijk een moestuin! Ik kan niet wachten en wil me natuurlijk goed voorbereiden. Ik wil ook wat boeken aanschaffen. Misschien heeft het al ergens op de site gestaan maar ik kan het niet vinden. Heeft iemand tips welke boeken goede naslagwerken zijn? Er is zo veel keus.

Ria

Hallo Anna,

Het beste “boek” dat ik je kan aanraden is deze website.
Links boven in het menu kun je zien wat een schat aan informatie je hier allemaal kunt vinden.
Veel succes met je nieuwe moestuin.

Ria

Petra

Hoi Anna,
Ik ben het helemaal eens met Ria !
Je hebt in principe geen boek nodig, zoveel informatie dat er op deze site staat en zijn er dan nog vragen, dan weet Diana of een van de andere volgers van dit blog wel te antwoorden.
Succes !
Petra

Els

Beste Diana, Met een balkon van 2 bij 1 meter en dan ook nog in het zonnetje willen zitten, heb ik niet veel ruimte. De meest gebruikte kruiden voor de keuken hebben al jaren een plekje tussen de bloeiende planten gekregen. Met een verhuizing (naar Frankrijk) in het vooruitzicht gaat eindelijk mijn moestuin wens in vervulling. Ieder “leeg” plekje in een bloembak wordt dus nu gevuld met een uitgelopen aardappel, een knoflookteen, het restje bleekselderij, een ui en een stukje bosui. Ik kijk de plantjes uit de grond en zodra er een groen puntje is, ga ik op zoek naar informatie. Zo heb ik jouw website gevonden. Ik doe van alles anders (want fout bestaat bij jou niet, heb ik begrepen) en ben benieuwd hoe mijn aardappels de grond uit komen. Want die gaat als een speer. Ik houd mijn test resultaat bij in een logboek en verzamel jouw informatie voor als het straks om het “echie” gaat. Een leuke en leerzame manier om mij voor te bereiden. Dankjewel voor je duidelijke en vriendelijke website. Je hebt er een fan bij.

Rolande

Deze website is erg leuk, maar ik heb toch ook graag mijn boeken als naslagwerk. Ik heb er meerdere maar 2 boeken kan ik aanraden. Handboek ecologisch tuinieren van Velt en Met mest en vork van Alma Huisken.

Bart

Hallo Diana,
Goeie investering z’n droger. Zelf heb ik een Sedona die mooie resultaten geeft. Temperatuur, tijd en geduld is zeker belangrijk voor een goed behoud van smaak. Ook heel dankbaar om te maken is groente bouillonpoeder. Maak diverse combinaties van wortel, ui, prei, knolselderij, bleekselderij, venkel, pastinaak, knoflook, peterselie, bieslook, oregano, tijm, wortelloof, enzovoort. Goed drogen daarna blenderen en je vult de mooiste potjes bouillonpoeder. Daarna mag je met trots op het etiket vermelden: 100% groenten! Heel wat anders dan de bouillontabletten uit de fabriek met 6% groenten en 25% zout.
Succes gewenst.

Carine p

Dag Bart,
Ik heb nog nooit zelfgemaakte bouillonpasta gemaakt, dit stond ook op mijn verlanglijstje. Ik lees dat jij eerst de groenten droogt en daarna alles mixt. Diana mixt alles vers met 12%zout en dan heb ik eens hier gelezen dat het gemixte gedroogd werd. Blijkbaar verschillende manieren. De manier van Diana heb ik toegepast met de pepers waarvan ik de gelei gemaakt heb op basis van Monbazillac wijn. Ik kon die pepertjes toch niet weggooien…. heb deze gemixt met 12% zout en heel de winter hiervan gesmuld. Het lijkt me minder werk om deze groente pasta te maken. Grt Carine

Maurice Broeren

Voor kruiden te drogen gebruik ik een rond net 8 boven elkaar.
Je krijgt het in de growshop is niet duur en hoe rustiger het droogt hoe hoger de kwaliteit. Iedere dag even het je hand omwoelen en geduld hebben. Je bespaart ook nog eens een hoop kw aan stroom. Somers doe ik ook dunne schijfjes gemberwortel drogen appel champignons en ui gaat ook
In de flat is het Somers altijd 23 graden
Suskes allemaal

Nina van Ooyen

Beste Ruud en Diana,

Jullie informatie is super! Ik ben al veel wijzer geworden dankzij de site. Ik vroeg me een ding af: is dit jullie volledige oogst- en inkomstenbron geworden? Het lijkt mij ondertussen nl. wel een dagtaak wat jullie allemaal doen. Ik ben benieuwd!
Groetjes en ga zo door!

Nina van Ooyen

En p.s.: mag ik een keer komen kijken?

Mayra

Prachtige flatlay weer Diana
Ik heb dit jaar vrijwel geen aalbessen gekregen, ik heb twee struiken, niet gesnoeid en ze staan nu bijna twee jaar in deze tuin, daarvoor had ik ze in mn oude tuin bij ons vorige huis, enig idee wat het kan zijn??

Margriet M

Hallo Mayra en Diana&Ruud, ook hier zijn de opbrengsten van de zwarte bes en kruisbes matig en de kruisbes ook nog eens heel kleine vruchtjes. Ik had van beide struiken afzonderlijk nog geen kilo vruchten.
Van de omstandigheden is hier
enkel veranderd, de droogtes van de afgelopen jaren. Ook dit jaar hier veel te weinig regen gehad. Zou dit niet een reden kunnen zijn?

Nina

Voor het drogen zijn de siliconenmatjes (ziet er uit als borduurstof met hele kleine ruitjes ,1,5 mm) die je gebruikt voor in stoommachines. Ik bestel ze in China. Lijkt me ideaal voor jullie droogproces. grotejes Nina

Nina

Ben benieuwd hoe het bevalt. De matjes zijn in allerlei maten, rond en rechthoekig verkrijgbaar ; ze zijn best zwaar en gemakkelijk af te wassen. Je zou ook twee matjes op elkaar kunnen legen en daartussen kleine stukjes te drogen producten. Losse bloemblaadjes bijvoorbeeld; die blijven dan goed op hun plek liggen. De levering uit China duurt wel lang (soms minimaal twee maanden of langer) Groetjes van Nina

Rolande

Hallo Diana,

Zijn. die matjes ook BPA vrij? Is dat iets waar jullie opletten bij de aankoop?

Groet Rolande

Esther vR

Hallo Diana, Inmiddels heb ik via de bibliotheek het confiturenboek van Larousse in huis. Een prachtig boek inderdaad!
Tot nu toe maak ik jam in een gewone pan met dikke bodem, maar dat schijnt volgens het boek toch een minder goed effect te hebben op de jam. Gebruik jij voor het bereiden een koperen jampan zoals wordt aanbevolen?
Groetjes, Esther

Carine p

Dag Esther,
Leuk hé dit boek. Je moet niet alles letterlijk nemen hoor. Het is best al een oud boek. Dus idd koperen pan, maar dat doe ik al lang niet meer. Ik heb wel een speciale confituurpot die bovenaan vooral verbreedt, dit vermijdt een klein beetje het overkoken. Mijn koperen confituurpot hangt aan de muur als nostalgie 🙂
Groetjes Carine

Esther vR

Dag Diana en Carine, Dank voor jullie reacties, ik hoef dus gelukkig niet zo’n dure pan aan te schaffen om toch lekkere jam te krijgen!
Groetjes, Esther

Carine p

Dag Diana,
Nee hoor, geen probleem meer gehad. Gezien het vele werk, zit ik in deze periode ook weinig op de site.
Mijn confituurpot heeft niet echt een dikke bodem, maar voor bepaalde confituren moet ik wel constant roeren tegen het aanbranden. Het is nog zo’n ouderwetse pot, maar ze blijven werken:-)
Groetjes en veel tuinplezier
Carine
Ps. Het is dit jaar hier geen goed tomatenjaar, maar jeetje boontjes…….pastoral blijft maar geven….. onze buren zijn blij:-)

Ria

Carine, bij mij willen juist de boontjes niet. Vooral de stokbonen waar ik vorig jaar maar kon blijven plukken en uitdelen groeien niet goed. Ik heb nu pas 1 keer een maaltijd Pastoral kunnen eten en de Cobra wil zelfs helemaal niet klimmen.
De tomaten die bij mij in de kas staan doen het goed, ze zijn dit jaar alleen wat later dan anders.

Groetjes,
Ria

Carine p

Dag Ria,
Tja elk jaar is er wel iets wat zeer goed gaat en andere dingen lukken niet. Bij mij lukken dit jaar de aubergines niet. Ik plant gewoonlijk lage, kleine zinnia’s tussen mijn planten en het zaad geeft me grote, hoge zinnia’s. Hierdoor krijgen de aubergines geen kans om te groeien. Zo moeilijk om te kiezen, ik gooi de bloeiende zinnia’s eruit en geef de aubergines nog een kans of ik geniet van de bloemen en geen aubergines:-)
De pastoral moet ik om de 2 dagen plukken, cobra ken ik niet. Meloenen groeien gewoon niet en helaas zit ik met phytophthora bij de tomaten. De aardappelen zijn dit jaar al helemaal niks. Maar paprika en pepers…. tjonge daar staat wat aan. Dit jaar wilde ik ook veel zaad vernieuwen en heb het zot gehad om al mijn variëteiten paprika en pepers te zaaien. Wat dit jaar ook niet lukt zijn de pompoenen, maar courgetten en patissons om ter meest. Soms zo bizar, maar veel heeft met het weer te maken. Ook kan ik niet snel genoeg de amarantus blitum klaarmaken, groeit in een topsnelheid. Ik blijf het na vele jaren nog altijd super leuk om eigen groenten te kweken en iets van de winkel komt hier niet in huis. Maar….wel heel vermoeiend zeker als de temperaturen boven de 30 zijn. Volgend jaar stop ik met aardappelen. Ik vind het te vermoeiend om te rooien. Veel tuinplezier carine

Carine p

Dag Diana,
Oh ja hoor. Ik weet niet wat eerst te plukken. Bij de tomaten heb ik dit jaar de fameuze phytophthora ziekte. Dat was al lang geleden, maar bij het planten buiten is er toch altijd een risico in het voorjaar en het najaar. Dit voorjaar hadden we het zitten… heet weer, gevolgd door regen en dit meermaals. Ik heb de planten niet uitgetrokken, maar alles dat ziek is weggeknipt. De meesten blijven leven. Ik heb zo’n kwart weggegooid en verbrand, maar met zo’n 160 planten hou ik nog voldoende over hoor . Dus wees gerust. Veel oogstplezier.
Grt carine

Ineke

Hallo Diana,
Ik heb veel steun aan jouw site en nu heb ik een vraag: ik heb courgettes gedroogd met de voedseldroger. Maar kan ik dan zo die plakjes gedroogd courgettes in een saus toevoegen bv?

Carine p

Dag Ineke,
De gedroogde courgetten heb ik gebruikt bij een vegetarische lasagne. Deze heb ik wel een uurtje op voorhand gemaakt alvorens in de oven te steken, zodat de gedroogde courgetten de tijd krijgen om het sap van de tomatensaus op te nemen.
Allicht kan je dit ook voor andere doeleinden gebruiken.
Succes hiermee
Groetjes carine

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties