Verzopen

We hebben nog zoveel te doen in de tuin…… maar we zijn een hele week niet geweest. Dat had ook geen nut, want tuinieren is lastig met lieslaarzen aan, een zuidwester op en een stormlantaarn in de hand, terwijl het (alweer) stortregent en er windkracht 9 staat. Wat een kletsnatte, koude, donkere en verwaaide dagen (kort samengevat)!

Niet dat ik klaag hoor, op andere plaatsen in de wereld was er noodweer van een heel andere categorie. Maar ik mis de tuin, de zomer is zo abrupt geëindigd.

 

Op de foto zie je de Musa basjoo (winterharde banaan – overigens zonder eetbare bananen), helemaal verwaaid en verregend. Vroeger vond ik dit foeilelijk en ging gelijk met snoeischaar aan de gang. Maar een mens verandert, ik kan er nu wel een soort van schoonheid van inzien (nou ja, niet overdrijven, dat omgewaaide blad vooraan is ondertussen in ieder geval al wel afgeknipt).

Dinsdag was het zowaar een paar uurtjes droog. En zijn we dus snel even naar de tuin gegaan, met de auto, om vooral wat zwaardere groenten te oogsten en die mee naar huis te nemen. Of misschien is sjouwen een beter woord.

 

Naast 2 emmers paprika’s (voor een nieuwe poging massa de pimentão) en 3 volle emmers appels hadden we ook nog 10 pompoenen. 3 ervan hebben we direct weggegeven aan tuinburen, 2 zijn zo groot dat we ze als sierpompoen in de tuin hebben gelegd. En deze 5 gaan de keuken in. Het ziet er op de foto niet uit als een grote oogst maar elke pompoen weegt ruim 6 tot 8 kilo, het zijn flinke exemplaren. En lekkere rassen, de witte vooraan is de Valenciano. De andere 4 pompoenen zijn van het ras Galeux d’Eysines, een ras dat we een paar jaar geleden hebben ontdekt en waar we sindsdien elk jaar erg tevreden over zijn (over vorm, grootte, smaak, opbrengst en bewaarbaarheid).

Bij de Galeux d’Eysines is het heel makkelijk te herkennen wanneer een pompoen rijp is. Andere rassen geven vaak vruchten die bij rijping verkleuren (bijvoorbeeld van groen naar oranje). En anders kun je altijd naar naar de verkurkte steel kijken. Bij de Galeux d’Eysines verschijnen bij het rijpen de bijna doppinda-achtige bobbels op de schil. De hele zomer waren de pompoenen zachtroze en glad, maar sinds een week of 2 tot 3 verschijnen steeds meer van die bobbels (bij nader onderzoek lijken het bijna plekjes van ‘gepofte’ pompoen te zijn, ontstaan na kleine scheurtjes in de schil. Grappig! Ik vond nog 2 foto’s van 2 jaar geleden die dat mooi illustreren. Deze Galeux d’Eysines lag hier in juli 2015 in de volkstuin:

 

Dezelfde pompoen (te herkennen aan de vorm, grootte en de steel die zo steil naar beneden ligt) zag er ruim een maand later zo uit:

 

En voor dit jaar; deze konden niet wachten om geoogst te worden, ook al zijn de bobbels = rijpheid misschien nog niet helemaal optimaal:

 

Want deze 2 pompoenen hingen nogal klem, tussen een houten bouwsel van de buurman en ons hek in. Voor ze schade aan het bouwsel zouden veroorzaken, of door de beklemming niet meer te oogsten zouden zijn (tot ze na een nachtvorst als snot tussen je vingers zouden glijden 🙂 ), hebben we ze ook maar gelijk geoogst.

En dus eten we vandaag een stoofpotje van rundvlees met pompoen, en de rest van de pompoen gaat dan in blokjes in de vriezer – voor later een keer pompoensoep of -puree. De andere 4 gaan de schuur in, want ze zijn wekenlang tot wel enige maanden te bewaren.

De appels gaan komend weekend verwerkt worden. En dan nog dit:

 

Pepers. Wat ga ik doen met al die pepers (al zijn het er al lang niet meer zoveel als een paar jaar geleden). Invriezen is een optie. Of sambal maken. En sambal is volgens Wikipedia:

…….. de Indonesische Maleisische naam voor een condiment dat, traditioneel gezien, bestaat uit gemalen Spaanse pepers.

Pepers uit Spanje in een Indonesische pittige pasta? De pepers komen trouwens niet oorspronkelijk uit Spanje maar uit Zuid-Amerika. Maar het toont in ieder geval al aan dat pepers al heel lang de hele wereld over zwerven en er dus overal pittige peperpasta/sambal-soorten worden gemaakt. En dus wil ik dit jaar eens een niet-Indonesische peperpasta/-saus maken. En dan denk ik aan bijvoorbeeld sriracha of harissa, piri piri-saus of tabasco, etc., in elk werelddeel wordt wel een hete pasta of saus van pepers gemaakt, met andere kruiden, en met of zonder azijn of citroensap, suiker of zout, etc.. Het enige belangrijke is dat voor de houdbaarheid de potjes worden gesteriliseerd en de peperpasta tot 100 graden wordt verhit en kokendheet de potjes ingaan en die potjes vacuüm treken. Kind kan de was doen. Vandaag eens zoeken naar een leuk recept!

Mocht je zelf veel hebben kunnen oogsten, van wat dan ook, en zoek je een leuk inmaak recept, kijk dan nog even op mijn pagina met inmaakrecepten, je vindt er recepten van onder andere appelchutney, gelei van groene tomaten, appelmoes (en dan vind ik zelf die met citroen en vanille wel erg lekker), zoetzuur van bietjes, piccalilly, likeur van kweepeer, stoofpeertjes in rode wijnsiroop, en natuurlijk wat sambalrecepten. En het recept voor de Massa de pimentão (die bij mijn 2e poging wel is gelukt en erg lekker is!) ga ik er vandaag bij zetten.

Inmaakrecepten

 

 

Tot slot nog even; in mijn volgende blog schrijf ik iets over verse en rijpe mest. En dat is dan een beetje op verzoek van Agnès die daar een vraag over stelde in mijn vorige blog. En misschien is dat wel gelijk een leuk idee, om af en toe op verzoek iets te schrijven over een onderwerp waarover mensen een vraag hebben. Mits ik ook antwoord heb op die vraag, ik ben ook maar hobbyist 🙂 . Maar mocht iemand eens een vraag hebben of iets meer willen weten over een onderwerp, laat het dan in reactie hieronder vooral weten, misschien kan ik er iets mee in een toekomstig blog!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Irene

Beste Diana,

Ik vroeg me af hoe het met je blauwe bessen is! Voelen ze zich thuis in de met turf gevulde plantgaten die je in maart hebt gemaakt?

groet,
Irene

Kees Snoek

Moet je nagaan,vorig jaar om deze tijd was het 30 gr.toen kon je nog genieten vaan je tuin !!

Benjamin

Hoi Diana, wat een zalige website heb je toch, altijd leuk om je tuindagboek te lezen! Ik heb dit jaar ook de pompoen Galeux d’Eysines gekweekt, heb er een zestal maar het probleem die ik heb is dat bij vijf van de zes stuks de steel begint te rotten waar hij in de pompoen overgaat. Is begonnen rond half augustus. Bewaarpompoenen zullen het dus helaas niet zijn. Op het pompoenbed ligt wel een laag stro tegen onkruid/uitdroging. Misschien is dat de oorzaak…

Veel (moes)tuinplezier allemaal!

Simone

Vreeken zegt: Omdat de steel lastig indroogt van dit ras adviseren we deze met kalk in te wrijven en de vrucht op een droge plaats op te slaan.

Susan

Hallo Diana,
Alle van jouw zaadjes gezaaide pepers staan er vrolijk gekleurd bij. Gelukkig heb ik een klein kasje waar ze nu het kouder is verder kunnen rijpen. De planten die er niet in pasten heb ik laten “adopteren”, er zijn al heel wat vrienden verslaafd geraakt aan de pepers! Deze week nog wat planten weggeven want we krijgen het nooit allemaal zelf op :).

Jerry

Pepers kun je fermenteren +3 jaar met een beetje zout (5% zoutoplossing), je kunt het daarna door een kaasdoek voorzichtig uitknijpen zodat de chilli pulp overblijft. Dan in de keukenmachine met knoflook en beetje azijn (en wat kruiden naar wens.

Hier is ook nog wat info (het internet staat vol met hot sauce fermentation recepten): https://www.growforagecookferment.com/fermented-hot-sauce/

Anoniem

In 2002 ben ik getrouwd, op het trouwkaartje stonden onze initialen (G en E) .
Gesneden,al maanden eerder, in deze pompoen Galeux d’Eysines.
Twaalf en half jaar later, je raadt het al, weer een pompoen ingesneden, stuk lastiger de cijfers twaalf en een half en op de uitnodigingskaart gezet.
Emmie

Liesbeth

Hallo allemaal,
Is er iemand die weet waaom mijn prei niet wil groeien in de tuin? Ik heb ze als sprietjes geplant, ze zijn wel iets gegroeid en iets dikker, maar al het loof boven de aarde versnotterd.
Dit gebeurde ook al voor de regen van de afgelopen week hoor.
Wie weet raad?

Margriet

Liesbeth, wij hadden dat ook bij de winter prei, die we er afgelopen week maar uit hebben gehaald en gered wat er nog te redden viel en de erwtensoep in.Wij hadden ze in een verhoogde bak staan, mogelijk te dicht op elkaar en in potgrond.Ik vroeg mij af of dat ermee te maken had.Het begon bij ons ook al voor alle nattigheid.Ik ben benieuwd of anderen er ook last van hadden?

Liesbeth

En nu ik toch bezig ben: de bladeren van de Boerenkool worden afgeknabbeld. Zijn dit slakken of is er wellicht een andere mee-eter de boosdoener? En wat kan ik ertegen doen?

Groetjes

Ann

Kunnen het duiven zijn? Hier zijn die verzot op kool. Maar meestal beginnen ze pas in de herfst en winter de kolen aan te vallen .

Ingrid

Hallo Diana,
Wij tuinieren op zandgrond en ook bij ons staat ongekend veel water op het land. Door de extreme waterval is de grond verzadigd en het blijft maar regenen. Ik hoop dat de aardbei planten het overleven en straks de knoflook wel de grond in kan. Sterkte

Liesbeth

Dag Ingrid, wat is een goede tijd voor knoflook planten?

Ingrid

Ik plant altijd begin oktober. Dit jaar voor het eerst wat andere soorten besteld bij levenvanhetland.nl ( tip blog Diana ) Zij leveren vanaf week 40 = begin oktober.
Ik houd zelf wel een wisselteelt van 8 jaar aan,

Liesbeth

Dank je wel Diane!

sini dietvorst

Kan ik ook mee vooruit. Alleen heb ik ergens gelezen, dat als je knoflook gewoon in het groentevak koopt je dan wel biologische moet hebben anders kiemt ze niet.

groet
Sini

Wilbert & Ilse

Hoi Diana,

Wil je eens iets anders en verrassends met je pepers doen, overweeg dan eens Carribean Pot’s peppersauce met rood fruit.

http://caribbeanpot.com/screaming-fruity-peppersauce-hot-sauce

groet!
Wilbert & Ilse

Saskia

Over de prei: misschien Is het prei vlieg, google dat maar eens.
Over de knoflook: kijk maar op de pagina van Diana daarover, daar staat wanneer je kunt planten.
En over de massa de pimentao: interessant recept, klinkt lekker! Die ik gemaakt had is inderdaad ook behoorlijk zout. Ik ga het zeker ook proberen…..volgend jaar, dit jaar krijg ik niet genoeg paprika’s meer helaas……

Anoniem

O Ja, en over de pompoenen: mijn diepvries is niet groot genoeg om dat ook nog in te vriezen.
Maar je kunt ook pompoensoep en pompoenmoes wecken.
Ik weck zelf nu drie potten van een 0,6 liter tegelijk in een gewone grote pan.
Toen ik wilde gaan wecken, ging ik zoeken naar weck ketels, maar die waren allemaal best duur en vooral heel groot. Daarbij gaan ze in Nederland maar tot 100 graden. Ik dacht: dat kan dan ook wel in een goed afsluitende pan, als je zorgt dat de inhoud heet is als het in de potten gaat en het water goed borrelt. Zo gezegd zo gedaan. Hoefde ik alleen maar een paar weckpotten te kopen!

ciel

hallo Diana,

Ik heb erg veel last van naaktslakken en gewone slakken, groot en honderden kleintjes, ze lopen tegen m,n ramen op, nooit eerder zo meegemaakt, alles al geprobeerd, koffiedik uien geplant in de buurt van mijn pompoenen en gourgette, ook veel caceaubonen gestrooid, maar niets heeft geholpen, zelfs dat slakkengif was geen oplossen. Was dit een plaag wat iedereen deze zomer heeft getroffen? En wat is er aan te doen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties