Verwachtingsvol
Nog even en mijn favoriete maand begint; juni. Ik vind juni altijd zo fris en groen. Juni ruikt lekker. En in juni is de tuin vol. We hebben het in juni altijd druk in de tuin (wanneer niet eigenlijk) maar in principe is alles gezaaid en geplant en is het nu verzorgen en wachten. Verwachtingsvol is daarom de term die voor mij misschien wel het beste bij juni past. We wachten op de eerste echte oogst van meerdere soorten uit de tuin, we wachten op de bloei van de eerste zelf gezaaide eenjarige bloemen. We zien hoe alles wat we de afgelopen maanden hebben gezaaid zich ontwikkelt, kijken of we het nog een beetje kunnen sturen als het gaat om water geven, voeding, opbinden, leiden, bevruchten, snoeien, etc.
En dat gevoel van juni begint eigenlijk eind mei al. Ik loop elke dag een rondje door de tuin: helaas geen pruimen en perziken dit jaar, de bomen hebben wel gebloeid maar daarna een vreemde krulziekte-achtige (maar toch net niet helemaal?) aantasting gekregen. Het gaat ondertussen beter met de bomen maar daar heeft ze al haar energie voor nodig, er is geen ruimte voor het maken en rijpen van vruchten. Daarentegen kunnen vooralsnog we van de appel- en perenbomen een mooie oogst verwachten. De aardappelen doen het prima maar eigenlijk is het wel te droog voor ze, vandaag maar weer water geven. De uien zien er prima uit onder hun preimineervliegennet, de kolen worden helaas weer eens opgevreten door de duiven dus daar ga ik nog wat nieuwe van zaaien. De tuinbonen bloeien uitbundig en er is nog geen spoor van luis te zien. In de rozen zit wel luis maar dat vind ik minder erg. De eerste knoppen verschijnen in de afrikaantjes. En de onder de grond overwinterde Dahlia’s komen boven, het was lang spannend maar ze hebben de winter dus overleefd! De doperwten, peulen en kapucijners doen het meer dan prima en bloeien volop:
En zo is er overal in de tuin wat te zien en te doen en kijken we uit naar bloei en oogst. En dat zorgt voor heel veel inspiratie. Alle inmaakboeken zijn weer eens uit de kast gehaald en er zitten briefjes tussen de pagina’s waar ik lekkere recepten zag die ik dit jaar graag wil proberen:
We hebben deze week al twee keer sla uit de tuin gegeten, en stamppot andijvie, de laatste radijsjes (en ik zou wel nieuwe willen zaaien maar heb even geen plek, alles is vol). Van de eerste jonge koolrabi’s heb ik een carpaccio gemaakt. En ik kon weer rabarber oogsten, en munt, en dragon, en ik plukte nog een keer vlierbloesems.
En dat kwam goed uit want op de warmste dag deze week kon ik daar al wat mee experimenteren.
Ik heb nog een keer cordial van vlierbloesem gemaakt maar nu met 1 citroen en 2 sinaasappels en dat maakt het heel anders (en minstens zo lekker als die met limoen en citroen). In de pot rechts zie je munt die in siroop staat te trekken, uiteindelijk is ze niet mooi geworden (meer bruin dan groen van kleur) maar geweldig lekker! Ik heb dragon in azijn gelegd, over een maand moet de smaak goed zijn en kan ik het zeven en in flesjes doen. En tot slot is de jam van rabarber met vlierbloesem misschien wel de lekkerste die ik tot nu toe maakte, uit het boek van Larousse. Hoewel, de marmelade van rabarber met sinaasappels van vorig jaar is ook wel echt heel erg lekker. Twee favorieten dus, allebei anders. Ik zal de recepten de komende dagen op de website zetten.
De komende 2 weken beloven weer warm en droog te worden, net als vorig jaar zullen we dus vooral bezig zijn met water geven. Gelukkig hebben we er nu de tijd voor want de tuin staat vol, ondertussen zijn ook bonen, maïs, pompoenen, courgettes, etc. uitgeplant. Vanaf nu zaai ik alleen nog kleine beetjes, zodat ik een rijtje stamboontjes kan uitplanten als alle koolrabi’s zijn geoogst, wat sla kan uitplanten als de meiraapjes zijn geoogst, een palmkoolplant uit kan planten wanneer er weer wat verse knofloken mee naar huis gaan, etc.
Over verwachtingsvol gesproken, ik wil ook nog wat over de zaaiagenda melden:
We hebben bericht gekregen dat de derde/herziene druk definitief in de 1e week van juni wordt geleverd. Voor nu betekent het dat Laura uiterlijk vanaf 8 juni zaaiagenda’s kan versturen (elke dag eerder is meegenomen). En dat is natuurlijk reden voor een feestje!! Daarom verloten we weer 3 agenda’s! En Laura heeft nog wat leuks bedacht; de zaaiagenda kan nu alvast worden besteld (voor levering vanaf 8 juni) in de voorverkoop met € 2,00 korting. En voor de mensen die de agenda in de afgelopen anderhalf jaar hebben gekocht en door (hopelijk) intensief gebruik toe zijn aan een nieuwe, is er ook nog eens € 2,00 korting.
Ik kan het niet beter uitleggen dan dat Laura het al op haar eigen website heeft gedaan. Kijk daarom vooral op deze pagina voor meer informatie over de derde druk, de tijdelijke acties/voorverkoop/verloting en tot wanneer je mee kunt doen, etc.:
Laura’s informatiepagina over de derde druk
Laura heeft bijvoorbeeld ingesteld dat er vanaf nu ook reviews kunnen worden gegeven. En je kunt er dus kans maken op één van de drie agenda’s (door simpelweg een berichtje te plaatsen en je gegevens achter te laten).
Tot slot dan nog één foto, voor de gelegenheid een feestelijke :-). Salvia microphylla bloeit hier al weer volop: de bloempjes lokken veel hommels, het blad kan in thee en marinades worden gebruikt en ruikt heerlijk kruidig maar ook fruitig. De bloempjes zijn ook eetbaar en smaken heerlijk zoet. Daarnaast kunnen de bloemen ook in kleine boeketjes worden gebruikt. En tot slot bloeit ze onafgebroken, van nu tot in november. Als je toch nog ergens in je tuin een plekje kunt vinden…….
Jammer dat ook bij jou dit jaar geen nectarines komen. Vorig jaar had ik er 2. Die waren erg lekker!
Dit jaar begon veelbelovend met flink wat bloesem, maar de kou en ook een krulziekte zorgt er ook bij mij voor dat ik nectarines moet kopen.
Veel plezier in jouw favoriete maand!
Judith
Dag Diana,
Hier ook dit jaar vrij weinig perzikken. Volgens mij door het onstabiele weer (warm, koud), maar ook omdat de bomen vorig jaar tonnen gegeven hebben. Ik zie dit als een soort herstel.
Wat betreft de krulziekte van perzikken, nectarinen, abrikozen kan ik jullie het volgende aanbevelen:
1. Maak gebruik van sterke rassen. De geënte rassen zijn veel gevoeliger qua ziekten. Ik kweek deze zelf op, zonder enting en hier wordt dit pêches de vignes genoemd. Ik kan je hiervan stenen bezorgen als je wilt.
2. Tegen de krulziekte kan je best in het voorjaar op de knoppen spuiten met lookaftreksel, gemengd met groene zeep (geschikt voor tuin). Hier ben ik weer met mijn lookaftreksel, maar dit werkt echt goed.
3. Onder de bomen plant ik dit vol met look waarvan een groot gedeelte blijft zitten. In het voorjaar haal ik hier en daar wat frisgroene look eruit, maar er blijft genoeg zitten. De broedbolletjes van look gaan volledig naar de perzikbomen.
4. Rond de bomen plant ik sterk geurende kruiden, zoals muntsoorten, citroenmelisse.
Zo hou ik de krulziekte vrij goed in bedwang.
Je kan ook spuiten met bordelaise pap, toegelaten in bio cultuur, maar persoonlijk ben ik daar niet voor omwille van de koper die dan toch in de grond terechtkomt.
Groetjes carine
Hallo Carine p,
Je kweekt perziken zelf op uit stenen? Zijn dat de pitten? En hoe doe je dat, een perzik opkweken uit de pit of de steen?
Diana, geef anders mijn e-mailadres aan Carine ..
Dag Karin,
Ja idd, de meeste van mijn perzikbomen heb ik zelf gekweekt met pitten. Belangrijk hiervoor is dat het pêches de vignes zijn, anders zal dit niet lukken. Dit zijn heel sterke rassen. Iedereen hier doet dit in zijn tuin. Heel makkelijk. In september stop je volledige pitten in een pot en wacht geduldig af. In het voorjaar zal je de scheuten zien. Het zijn krachtige groeiers, dus na zo’n 3 jaar beginnen de eerste vruchten reeds. Zelf gooi ik alle stenen op de grond her en der om de grond te bedekken en elk jaar gooi ik er massa’s weg die vanzelf uitkomen. Groetjes
Carine
Hallo Carine en Karin,
Ik denk dat het houden van dat soort perziken in Zuid-Frankrijk wellicht beter gaat dan hier in Nederland. Hier is het toch altijd vooral belangrijk dat perziken, nectarines en abrikozen goed tegen ons koudere klimaat kunnen. En dat komt vooral omdat deze bomen al heel vroeg bloeien (februari) en het hier dan nog flink kan vriezen. Ik zeg niet dat het kan maar het is wel iets om rekening mee te houden als je zelf die ‘wilde soorten’ zou gaan zaaien.
Dank voor de tip! Ik las al ergens dat het zou helpen om knoflook onder de bomen te planten, dat ga ik zeker in november doen. En ik las ook dat het helpt om Oost-Indische kers in de buurt van de bomen te laten groeien, dus daar ben ik al mee begonnen. En ik geef de bomen een aftreksel van heermoes en ik heb ze wat zeewiermeel gegeven. Voor nu lijken ze er doorheen te groeien maar de bomen hebben het zo zwaar gehad dat ik denk dat als dit volgend jaar weer zou gebeuren een boom het wel eens zou kunnen begeven, ik zag bij onze buurman met hetzelfde probleem al volledig afgestorven takken. En hij had het ook in zijn perenboom, en hier is er een appelboom met dezelfde symptomen (maar wel minder erg dan de pruim en perzik). Daardoor ging ik wat twijfelen of het wel krulziekte is. Ik ga hoe dan ook veel knoflook zetten komend najaar maar in de winter ook eens goed zoeken wat het precies is en welke mogelijkheden er zijn want, zoals gezegd, het was nu zo erg dat ik vreesde voor het leven van de bomen en ook voor de gezondheid van andere fruitbomen in de tuin. Vreemd genoeg had de jonge Opal-pruim er helemaal geen last van, die heeft niet gebloeid maar heeft ook geen blaadje verloren.
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Ergens ben ik het niet eens met jou. De pêche de vigne is geen wilde perzik, het is een ras van perzikken die zo sterk is dat ze niet geënt wordt op een onderstam. Vandaar dat de pêches de vignes minder gevoelig is voor ziekten.
Ik heb even gegoogled op wat je schreef “wilde perzik” en dan vind ik die platte perzikken. Dit is niet wat ik met pêches de vignes bedoel.
De pêche de vignes bloeit niet vroeger dan de geënte perzikken, nectarines, later dan abrikozen en amandel. Dus, ik zie niet in waarom dit niet zou lukken in Nl en Be. Bij de geënte perzikken moet je ook wat geluk hebben met de weersomstandigheden in Nl en Be. Wanneer hebben jullie bloesem in perzikken?
Abrikozen en amandelen bloeien hier rond eind februari en dat is echt wel te vroeg voor Nl en Be.
Sorry dat ik niet altijd akkoord ga, maar dit mag hé
Groetjes Carine
Hallo Carine,
Je hoeft het zeker niet met me eens te zijn hoor, dat is het leuke van de reacties, dat er meerdere meningen en inzichten zijn, zo valt er altijd iets te leren.
Oh ja, ik heb zelf een wilde perzik, zo’n platte, soms schrijf in de haast niet heel duidelijk. Mijn (ik geloof Sugar Baby) gaat hier nu haar derde jaar in. En daarom schreef ik ook dat ik niet zeg dat het niet kan hoor, ik heb niet zoveel ervaring met steenfruit, mede omdat dat hier in zuidwest zeker niet makkelijk gaat. Ik heb de afgelopen 25 jaar bij tuinburen al heel vaak nectarines en perziken zien verpieteren in de koude, natte vette kleigrond, abrikozenbomen jaren achtereen volop zien bloeien maar geen vruchten zien dragen, etc. Ze bloeien hier ook in februari. Ik weet ook niet waarom er meestal geen oogst is, nachtvorst, gebrek aan bestuivers (zou zo maar kunnen), ik durf het niet te zeggen.
Ik ben benieuwd of er iemand in Nederland/België is die dit leest en ervaring met pêche de vigne heeft (of iemand kent met ervaring)?
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Even terugkomen op de krulziekte. Volgens mij heeft jouw buurman met afgestorven takken geen krulziekte, maar soort schimmel die zich enorm snel verspreid. Het beste wat je kan doen is deze takken volledig verwijderen en verbranden. De kans is groot dat volgend jaar volgende takken verder zullen afsterven. Ik heb nog nooit gehoord van krulziekte waar de takken van afsterven. Groetjes Carine
Hallo Carine,
Nee, dat denk ik ook niet, daarom ook het vraagteken erachter in het blog. Het is een vreemd verschijnsel dat steeds vaker voorkomt op het moestuincomplex. Er was vorig jaar een fruitbomenkweker op het moestuincomplex en hij kon het ook niet echt verklaren. Het zijn vooral perenbomen die dicht bij pruimenbomen staan die krulziekte hebben, vandaar het idee dat er wellicht een relatie zou bestaan (alsof de ene ziekte toegang geeft tot een andere). Een moestuinder opperde een paar weken geleden dat het misschien de woelratten zijn waar we hier ondertussen een plaag van hebben (omdat ze onder de bomen door gangen maken en daarbij wortels worden kapot gaan en/of bloot liggen, zeker in de droge zomers waar we de laatste jaren mee te maken hebben). Geen idee, het is een puzzel die hier nog niet is opgelost maar die me wel zorgen baart. Gelukkig heeft onze Gieser Wildeman nergens last van (terwijl die ook op slechts enkele meter van de pruim Avalon met krulziekte staat).
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Als ik dit nog even teruglees, denk ik dat het veel te maken heeft met de natte vette kleigrond. Zelf hebben we verschillende soorten grond en daar waar de natte vette kleigrond is, hebben we de meeste moeite. We hebben een strook tussen onze poire William bomen die altijd erg nat is. De bomen (Reeds 20 jaar oud) bleven leven, maar vruchten waren ver te zoeken. Na een paar jaren hebben we deze bomen (ik spreek dan wel over een 100 bomen) verwijderd en niet goed nagedacht nieuwe kiwi’s geplant. Nadien is pas het inzicht gekomen, de kiwi’s allemaal verloren moeite. De vette kleigrond- dit lukte niet.
De andere fruitbomen, zoals de pêche de vignes die mijn groententuinen afboorden, staan niet in de vette klei.
Het is trouwens een hele bedenking wat wel en wat niet in de vette klei kan groeien.Grt Carine
Dag Diana, ik ben zeer geïntrigeerd door je nieuwste Inmaak creatie, nl de rabarber-vlierbloesem confituur en zou deze ook graag willen uitproberen. Zou je de recept willen delen aub? Morgen ga ik met de schaar de oevers van de Dijle inspecteren op zoek naar de vlierbloesem en hoop de eerste oogst om te toveren tot iets overheerlijkst! Heel erg bedankt alvast! Vele groetjes, irina
Hallo Irinia,
Leuk! Ik zal het recept er zo snel mogelijk opzetten. Bij deze alvast de link (maar dat is dus nu nog even een bijna lege pagina, ik ga er zo direct aan beginnen):
Jam van rabarber met vlierbloesem
groetjes,
Diana
Top, bedankt Diana! Ik kijk er ontzettend naar uit! Groetjes, irina
Hallo Diana
Vlierpannekoeken vond ik ook heerlijk. Op internet heb ik nog een keer het recept opgezocht, waarbij staat dat de bloemknoppern erafgehaalt moeten worden. Naar ik me herinner hebben we dat niet gedaan, maar de vlierschermen met de bloemenkant in het net in de koekenpan gegoten beslag gedaan.
Groetjes,
Koen
Dag Koen, vlierbloesem pannenkoeken, wat een tof idee. Ik ga dit zeker uitproberen. Groetjes en bedankt voor de tip! Carine
Hallo Koen en Carine,
Nou, zeker, dat ga ik ook eens proberen, dank voor de tip! En terwijl ik fantaseerde over dunne vlierbloesempannenkoekjes als dessert vroeg ik me af of er misschien ook vlierbloesemijs zou bestaan. En jawel, ik vond daar hier bijvoorbeeld een recept van: Vlierbloesemijs. Dit is met cordial van vlierbloesem maar ik zag ergens anders dat je ook de verse vlierbloesems een nacht kunt laten weken in de melk die je gebruikt voor het ijs.
groetjes,
Diana
Dag Diana, oh tof en leuk idee. Dit ga ik ook proberen. Ik ga dan wel mijn gewoon vanilleijs recept nemen zonder die glucosestroop(?), maar wel een fantastisch idee. Mijn eeuwig probleem is tijd tijd tijd.
Vandaag de verschillende soorten basilicum tussen de tomaten geplant en dit jaar een nieuwe gevonden: Thaise basilicum. Iemand al gebruikt in recepten? Wel leuk al die soorten basilicum, maar nog weten hoe te gebruiken is iets anders. Groetjes Carine
Hallo Carine,
Ook hier is tijd altijd een probleem. Maar gisteren was een grijze, miezerige dag met heel veel wind, dat kwam in dit geval goed uit. Want ik heb gisteren als dessert flensjes gebakken met daarin afgeknipte bloempjes vlierbloesem, en ik heb het ijs gemaakt volgens het recept op die pagina (met glucosestroop, en de cordial van vlierbloesem met sinaasappel en citroen). Erg lekker! Ik gebruik vaak ook andere ijsrecepten, soms met veel succes maar soms ook met minder (met bijvoorbeeld nog veel ijskristallen erin). Deze was heel lekker, veel smaak, goede structuur, fris door de creme fraiche en toch romig, en niet te zoet.
Mocht je jouw vanille-ijsrecept een keer willen delen, dan heel graag, elk recept voor ijs is welkom!
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Ik zal mijn ijs recepten even opsnorren, want ken het niet uit mijn hoofd. Wordt vervolgd… wel kan ik je reeds vertellen dat je 2 soorten van ijskristallen hebt.
– grote ijskristallen : het ijs moet zoveel mogelijk gemengd worden tot het vriespunt en dit kan je makkelijk met een goede ijsmachine.
– veel ijskristallen en dit wordt beïnvloed door de hoeveelheid suiker en vetgehalte (room). Door meer room toe te voegen heb je minder water, dus minder ijskristallen. Suiker zal het vriespunt verlagen en zal je dus ook minder ijskristallen krijgen.
Ik heb destijds ook geprobeerd om minder vet en/of suiker te gebruiken, maar het resultaat van ijs is niet wat het moet zijn. Al snel heb je ijskristallen.
Je kan idd glucosestroop gebruiken, maar dit is zoals pesticiden of bewaarmiddelen. Je hebt er geen problemen mee of je vermijdt het gebruik ervan. De keuze hiervan ligt bij jezelf. Ik stuur je nog wat recepten van ijs, maar eerst nog wat verder buiten werken.
Groetjes carine
Hallo Carine,
Sorry, geen haast hoor, ik dacht dat je een vast recept had voor roomijs/vanilleijs. Ik heb zelf het ijsboek van Kees Raat, daar staan prachtige recepten in. Maar ik haal ook vaak ijsrecepten uit het tijdschrift Delicious. Ik heb een ijsmachine met compressor en dat levert mooi ijs op, ook van sorbetijs dat dus geen room en veel water/vruchtensap bevat (het geheim van Kees Raat is geklopt eiwit of anders gelatineblaadjes). Ik zal deze zomer ook eens wat van die sorbetijsrecepten maken/plaatsen.
groetjes, Diana
Dag Diana,
Hier ben ik terug met één van mijn ijs recepten (tijdens de sieste, omdat het anders te warm is om buiten te werken. Sieste tijd=Diana tijd :-). )
Ik heb idd een aantal vaste recepten voor ijs. Ziehier mijn recept voor vanille-ijs:
Ingrediënten: 2eigeel, 1 volledig ei, 125 gr kristalsuiker, 5 gram (zelf gemaakte vanille suiker) of het leegmaken van een vanillestokje, 400 ml volle verse melk, 150 ml room, 5 gr maïsmeel .
Werkwijze :
– eierdooiers, ei , suiker, vanille(suiker) en maïsmeel kloppen tot deze romig is.
– melk verwarmen
– melk aan mengsel toevoegen en alles goed roeren
– mengsel opnieuw op vuur (matig vuur) en gedurende 1 à 2 minuten voortdurend roeren. Absoluut niet laten koken, tot Max 80 graden.
– laten afkoelen tot koelkast temperatuur en room toevoegen, roeren.
Je kan dit op voorhand maken en nadien gekoeld uit ijskast in ijsmachine gieten.
Varianten die ik hierop doe zijn:
– 40 gr. gehakte walnoten of hazelnoten
– 50 gr gehakte gekonfijte vruchtjes
– 40 gr gehakte pure chocolade
– 8 gr kaneel
Voeg hiervoor het gekozen ingrediënt halverwege toe. Ingeval van kaneel kan je dit met de eierdooiers toevoegen.
Ik zal morgen het aardbei ijs neerschrijven.
Grt Carine
Ps wat bedoel je met een ijsmachine met compressor? Is dit met een koeling systeem? Ik heb zelf een magimix ijsmachine, gelato expert 11680, een zalig machientje.
Hallo Carine,
Dankjewel voor het recept!!
Ik heb nog nooit een ijsrecept gemaakt met maïsmeel en hele eieren (altijd alleen maar eidooiers). Ik ga het zeker proberen, ben benieuwd wat het meel en hele ei voor effect heeft.
Er bestaan ook ijsmachines die alleen maar draaien en waar je een bevroren koelelement in legt om ijs te maken. Dat gaat ook prima maar er is maar een beperkte tijd (omdat het koelelement langzaam ontdooit), om die reden vind ik mijn apparaat met compressor (die dus constant blijft koelen) net wat beter werken. Mijn budget was niet groot genoeg voor een echte magimix :-). Maar ik ben wel heel blij met mijn machine, ze werkt in ieder geval ongeveer op dezelfde manier als jouw magimix.
Nogmaals dank voor het recept!
Diana
Dag Diana, weeral siësta/Diana tijd 🙂 oh wat is het weeral veel te warm. Wachten tot 18u om terug in de zon te komen.
Met maïsmeel bedoel ik maizenabloem hé. Hetgeen je gebruikt als je crème patissier of pudding maakt.
Ziehier mijn recept voor aardbeien ijs:
Ingrediënten: 200 gr aardbeien, 90 gr suiker, 1 eierdooier, 1 eetlepel citroensap, 225 ml volle verse melk, 100 ml room.
Werkwijze:
– pureer aardbeien, citroensap, melk, suiker en eierdooier.
– meng room onder het mengsel
– en draaien maar in ijsmachine, nadien smullen:-)
Je kan dit natuurlijk ook doen met ander fruit zoals frambozen, braambessen, bosbessen…..
Morgen nog een ander recept?
Grt carine
Hallo Carine,
Dankjewel voor de verduidelijking van maïsmeel/maïzena (zo heet maïzenabloem wat je gebruikt voor custard hier).
En dankjewel voor het recept! In dit geval wordt het eidooier met de melk dus niet verwarmd, als ik het goed begrijp.
Ik ga het proberen!
Diana
Dag Diana, klopt, bij aardbeien ijs wordt het niet opgewarmd. Snel gedaan. Carine
Dankjewel voor de verduidelijking Carine!
Diana
Hallo Diana
De kooltjes die worden opgegeten door de duiven of vogels. Een klassieker, wie lust nu geen lekker koolblaadje 🙂 .
Ik las dat je er opnieuw een paar gaat zaaien om dan uit te planten. Maar een vraagje: bij mij staan ze goed afgedekt, en wonder boven wonder ook nu tijdens de droogte groeien ze nog goed. Ik heb immers niet zo een goede toegang tot water. Alles is dus echt op eigen kracht. Maar stel dat de plantjes doodgaan van de droogte. Mag je die dan op dezelfde plaats terugzetten, of is ook dan al het gevaar van knolvoet er? Dat je na een volgroeide bloemkool of broccoli best geen rode kool plant, dat is logisch. Maar als je plantjes letterlijk uitdrogen, mag je dan op dezelfde plaats bv eind juni nog eens een jonge plant zetten?
Hartelijk dank!
Hallo Mattie,
Ik zet zelf vaak geen vak meer vol met kool maar zet koolplanten verspreid in de tuin, tussen andere groenten, kruiden en bloemen in en dan is afdekken heel lastig, ik hoop altijd maar dat de koolplanten minder snel worden gevonden en/of minder aantrekkelijk zijn als ze zo alleen tussen andere planten staan. En soms is dat ook zo (maar soms ook niet :-)).
Om die reden durf ik ook wel een koolplant te vervangen door een andere. Bovendien moestuinier ik op kleigrond en daar is minder kans op knolvoet. Of ik een koolplant zou durven vervangen door een nieuwe koolplant in jouw tuin en die omstandigheden durf ik niet te zeggen; ik zou het op zandgrond minder snel gokken, zeker als er nog eens meerdere koolplanten bij elkaar staan. Maar uiteindelijk hangt dat ook af van hoe jong of al wat ouder de koolplant nog was, en vooral ook hoe gezond, en hoe gezond de koolplanten eromheen.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
Diana
Ik heb wel wat perzikken, het is nog maar een klein boompje van 1.5m. Ik heb het ras Fruteria. Die is krulbladresistent en erg goed. Gr, Richard
Hoi Diana, ik kan op de site van Laura geen mogelijkheid vinden om een reactie achter te laten, maar ik zou graag een agenda winnen!
Ik ben twee jaar op reis geweest, de wereld over gereisd. Nu ben ik alweer een jaar terug en dat was best een lastig jaar. Ik heb mijn rust opnieuw gevonden in het tuinieren en nu sinds een maandje in m’n nieuwe moestuin! Heerlijk! Ik kijk vaak op jouw pagina voor tips en tricks en dat het ook wel eens mis kan gaan 😉 Ik zag dat de agenda’s weer te bestellen zijn dus heb er net eentje besteld.
Waarom wil ik er dan een winnen?
Mijn vriendin, ook bijna twee jaar op reis geweest, is net twee weken terug in Nederland en om haar meteen op weg te helpen in het re-integratieproces wil ik haar de zaai agenda cadeau geven, zodat ze meteen weet wat er nu nog gezaaid kan worden in haar in aanbouw zijnde moestuin.
Hallo Patricia,
Wat leuk dat je het moestuinieren na het reizen weer hebt opgepakt, bloed kruipt waar het niet gaan kan, of zoiets 🙂
En wat leuk dat je al een agenda van de derde druk hebt besteld! Ik hoop dat je er veel plezier en nut van krijgt!
Bij deze even de directe link naar de pagina waar je de reactie achter kunt laten: https://laurabeijn.nl/winactie/derde-druk/
Doe het wel binnenkort want inschrijving is tot en met zondag. En je kunt uiteraard kiezen, de winnaars zijn bekend voor de agenda wordt geleverd, dus je kunt een agenda kopen en een eventuele gewonnen agenda weggeven maar je kunt met het winnen van een agenda uiteraard ook je bestelling laten vervallen. Succes met de verloting!
Diana
Hoi Ruud en Diana,
Krulziekte schrijf je. Ik heb dat ook een paar jaar geleden gehad bij mijn nectarine boom(pje). Ik kreeg het er helaas niet uit en heb hem gerooid. Wat heb jij eraan gedaan. Ik heb inmiddels een nieuwe, maar wil graag weten wat ik kan doen als de blaadjes weer gaan krullen.
Nogmaals gefeliciteerd met jullie derde druk van de zaai-agenda.
Groetjes uit Dordrecht
Hallo Ivanca,
Ik weet van de perzik vrij zeker dat het krulziekte is, bij de pruimenboom twijfel ik en ga ik komende winter eens heel goed zoeken op mogelijke aantastingen want ik heb ook weinig of geen vertsnad vanh ziekten en plagen. Dit is een goede informatieve website om de zoektocht te starten, ik hoop dat jij er ook iets aan hebt!
Fruitlent
groetjes,
Diana