Verticaal

“Waar ga je dat allemaal laten?”, vraagt Ruud, terwijl ik weer een bakje vol met zakjes zaden heb verzameld om mee te nemen naar de tuin.

“We hebben niet zo’n grote tuin meer hè”, zegt hij er nog achteraan. En dat klopt. Ik moet nog steeds wennen aan 300 vierkante meter in plaats van 450 vierkante meter. Ook al is het ondertussen ruim een jaar geleden dat we een stuk tuin hebben afgestoten, mijn hersenen hebben zich nog steeds niet aangepast, mijn planning klopt niet helemaal. En niet op de laatste plaats: ik wil gewoon heel graag heel veel soorten zaaien, planten, zien, ruiken, voelen en proeven.

Ruud zegt: “Je wilt teveel”. Ik antwoord: “De tuin is te klein”.

Wie er gelijk heeft doet er eigenlijk niet zo toe. Want dit is de situatie: ik heb heel veel zaden, sommige daarvan verlopen ook na dit jaar. En dus heb ik heel veel gezaaid (en er komt ook nog wel wat bij). De oplossing: we gaan de hoogte in!

Wij hebben altijd al vrij veel hekken en klimrekken; denk aan de klimrozen, rijskapucijners, stokbonen en Lathyrussen. Maar daar komt dit jaar wat nieuws bij: een klimrek voor pompoenen.

Ik kwam op het idee door Gardener’s World waarin Monty Don een soort wigwam voor een pompoen maakte. “Dat kan dus ook voor meerdere pompoenen”, meldde ik Ruud. En hij was het met me eens (mede omdat hij zag hoeveel pompoenzaden ik aan het zaaien was).

Ruud ging aan de slag met ons plan. Dat viel niet mee, want dit rek komt achterin de tuin, en daar loopt het schuin. En hoe stevig moet een rek zijn om pompoenplanten te houden? STEVIG, lijkt mij. Want pompoenplanten zijn lang, groot en zwaar (en dan heb ik het nog niet over de pompoenen zelf).

De eerste aanzet:

 

Het is wellicht niet heel goed te zien maar de stokken verspringen. Bij stokbonen zetten we die recht tegenover elkaar maar nu staan ze in een zigzag-vorm – dat leek ons beter, zo lijkt elke pompoenplant iets meer ruimte te krijgen.

Maar als we een willekeurige stok vastpakken en daaraan trekken beweegt die makkelijk heen en weer. Teveel speling. We weten dat pompoenen pas in oktober worden geoogst en bedenken wat een herfststorm met dit bouwwerk met stokken/planten/bladmassa zou kunnen doen. En dus heeft Ruud bedacht om ook nog wat schoren te zetten, dat zijn schuin geplaatste stokken die de constructie moeten verstevigen.

En dan ziet het er uiteindelijk zo uit:

 

De schoren zijn in de grond gestoken en bevestigd aan het bovenwerk. En Ruud bedacht dat wat oude horizontale tonkinstokken niet alleen extra stevigheid bieden maar de planten ook wellicht nog wat kunnen helpen te klimmen. Want pompoenen zijn eigenlijk slingerplanten die liever aan een gaaswerk klimmen dan aan stokken. Ik zal dus wellicht (zeker in het begin) ook nog wel wat moeten helpen om de planten te laten klimmen.

En voor een rek als dit is het handig om niet al te grote/zware pompoenen te kiezen. Ik vind kleinere pompoenen tegenwoordig sowieso handiger (makkelijker op te tillen en op de fiets mee naar huis te nemen, makkelijker open te snijden, en wat veiliger ook omdat ik een kleiner mes kan gebruiken. En kleine pompoenen zijn precies groot genoeg voor een maaltijd voor ons samen. En pompoenen met kleinere vruchten geven vaak planten met net iets minder groeikracht en wat kleiner blad (al zijn er uiteraard uitzonderingen), en zo kan ik hopelijk het bouwwerk ook nog wat ontlasten. Dit jaar dus geen Galeux d’Eysines, Muscat de Provence of Blue Hubbard, we hebben gekozen voor kleinere rassen als Butternut, Blue Kuri, Shishigatani, Hooligan, Potimaron, en ook nog wat sierpompoentjes (want die vind ik zo leuk, vooral die met wratten) en zelfs een klimcourgette.

Dit bouwsel heeft 22 stokken en dus in principe 22 pompoenplanten huisvesten. Of ik dat durf weet ik nog niet, bij het uitplanten zie ik wel wat ik denk dat het bouwsel zou kunnen houden. We zijn in ieder geval benieuwd hoe de pompoenteelt op deze manier gaat verlopen. Ik gok dat er ook een aantal zijscheuten over de grond zullen kruipen (en dat is ook prima, dat houdt wellicht onkruid tegen en ik hoef er pas in oktober goed bij en tussen te kunnen lopen (behalve bij de klimcourgettes en dus plant ik die op de hoeken).

Het bouwwerk is klaar, morgen het onkruid nog even weghalen en de mest wat beter rond en langs de stokken verdelen. En dan kunnen de planten erin:

 

Maar daar wacht ik nog even mee tot volgende week. Want voor dit weekend wordt er 9 graden verwacht, en nachtvorst, windkracht 6, natte sneeuwbuien en korrelhagel 🙄

Ik heb eens ergens gelezen dat 12 mei IJsheiligen niet zo zeer de datum is dat er onofficieel geen vorst meer komt, maar dat kort voor die datum er juist meer kans is op een koudeperiode. Dat is niet elk jaar zo, maar eigenlijk best vaak. Tot volgende week houden we de zaailingen die uitgeplant kunnen worden nog maar even in pot in de kas, en niet alleen de pompoenen:

 

Dit zijn zaailingen van onder andere Coreopsis, Nicotiana en Salvia die staan te wachten op beter weer om uitgeplant te worden. En zo staan er nog flink wat zaailingen in de kas te wachten. Gelukkig geldt Ruud’s favoriete weerspreuk altijd: “Elk weer heeft z’n tegenweer”. Dus er komt ook weer een tijd van zon en warmte. Jammer dat de spreuk niet aangeeft wanneer.

Ik heb op de website van Pokon ook weer een blog heb geschreven, over waarom en hoe we munt in potten telen: Munt in pot

En ik heb nog flink wat pagina’s op mijn website bijgewerkt (tekst waar nodig aangepast, nieuwe/grotere foto’s geplaatst, en de mogelijkheid tot het plaatsen van een reactie toegevoegd):

En ik wil graag even reclame maken voor een groot tuinevenement dat dit jaar voor het eerst wordt georganiseerd (door Groei & Bloei): Gardenista. Het vindt plaats op het landgoed bij Kasteel Ophemert, van 15 tot en met 19 mei. En heel spannend: Laura zal er op zaterdag 18 en zondag 19 mei met onze Zaaiagenda voor de moestuin staan. En daar zijn we echt heel blij mee en trots op!

Mocht iemand er naartoe gaan, breng dan vooral ook even een bezoekje aan Laura, ze zit op de plattegrond bij nummer 4C (vrij dichtbij de keuken en het terras)!

Voor meer informatie over het evenement, online tickets, route, vroegboekkorting, activiteiten, showtuinen, deelnemers, programma, workshops, etc., etc.: Gardenista

Tot slot dan nog 3 foto’s in roze tinten die ik deze week maakte, om deze koude dagen wat op te fleuren:

We hebben dit jaar 3 tuinbonenrassen staan en ze bloeien nu alle drie. We hebben Stereo (de lekkerste) met witte bloemen, De Monica (met de meeste opbrengst) met witte bloemen met een zwarte vlek. En de mooiste is deze ‘Crimson Flowered’:

 

Ook roze, en nieuw voor ons dit jaar: iedereen kent wel de vrolijke kleurtjes snijbiet in geel, wit, oranje, rood en roze. Maar dit is een vrij nieuw ras, ze heet Peppermint. Ze is nog jong maar nu zijn de roze met wit gemarmerde stelen al goed te zien. Ik had deze foto ook al op Instagram en Facebook geplaatst maar wil die hier ook nog even laten zien:

 

En de laatste foto is een vleugje roze, van Dianthus barbatus Kaleidoscope mix (Nederlandse naam Duizendschoon, de planten van vorig jaar hebben de winter prima overleefd). Ze gaat al weer bloeien, ondanks de kou:

 

Ik heb alvast een vaasje klaar gezet!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

67 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marian

Hoi Diana, volg al jaren met plezier je blog en ging zojuist naar je update van de frambozen. Daar stond een mooie foto van een meringue , die gaan we proberen binnenkort. Maar helaas werkt de link niet goed, ik ga naar een lemoncake recept. Hopelijk kun je dit nog aanpassen.
Vwb de hoogte in, ik ga dit dit jaar proberen met courgettes. Pompoenen laat ik nog even aan jou over 😉
Groet marian

Gerhardus

Hallo Diana,

Een aantal weken geleden heb ik je een vraag gesteld over voeding voor de vruchtgewassen. Je zei toen dat aardbeien extra kali nodig hebben voor de vruchtzetting. Nu heb ik bij het tuincentrum vinassekali gekocht, een meststof die voornamelijk bestaat uit kali. In maart heb ik de planten paardenmestkorrels gegeven en nu nog een dosis vinassekali. Denk je dat de planten nu voldoende voeding hebben? Ik gebruik deze meststof straks in de zomer ook voor meer vruchtgewassen, o.a. voor de tomaten, komkommers en watermeloen. Op de pagina van de watermeloen op je site heb je geschreven dat je de plant koemestkorrels geeft en soms een beetje extra patentkali, maar is vinassekali dan ook goed?

Alvast bedankt.

Gerhardus

Diana,

Bedankt voor je antwoord (ook op de vraag op de pagina van de Oost-Indische kers). Ik lees altijd met veel plezier jouw blogs en de informatie op je website, heel informatief!! Ik heb er al veel van geleerd. En de zaaiagenda is de kers op de taart!
Nu maar hopen op een goede aardbeioogst!

Simone

Hallo Diana,

Ik las bij je stukje over mais dat de bijna rijpe mais ook favoriet bij de muizen enz. Daarom deze tip : Ter bescherming doe ik altijd pantysokjes (bv oude kapotte) over de kolven dat is geen gezicht maar het helpt wel.

vr. Groet Simone

Saskia B

Ik ben benieuwd of je wigman werkt!
Ik heb het ook weleens geprobeerd, met de zeg maar gewone oranje ochiki kuri.
Maar toen wilde er niets wat de hoogte in groeide pompoen worden, alleen op de grond. Ik weet niet waarom…..

jessie

Ah super, wat hoog wel! Ik heb vorig jaar ook een pyramide gemaakt voor mijn 2 pompoenen, lager and van dikkere stammetjes. Ik ga dit jaar een stellage maken voor meer pompoenen maar niet zo hoog als die van jou hoor, ik durf dat niet! Als het waait en er hangt veel groen kan dat misschien nogal wind vangen. Ik hoop dat het goed gaat en zo ja dan weten wij wat we volgend jaar moeten doen 😀

Brenda

Bij Lidl koop je voor €6,00 automatische stormbandjes. Die winden zichzelf op, heb je geen losse stukken. Topspul en altijd handig om in huis te hebben!

Esther

Waauuuww wat een bouwwerk! Heel cool. Daar zal Ruud wel even mee bezig geweest zijn! Ik heb dit jaar Marina di Chioggia gekozen als pompoen dus ik ben een beetje bang dat de hoogte in wat moeilijk gaat zijn, maar misschien ga ik het wel proberen. Volgend jaar kies ik een verstandigere soort, hihi…

Saskia b

Vorig jaar heb ik een pyramide geprobeerd met gewone ichiki kuri, oranje. Maar toen wilden ze toch alleen op de grond pompoen worden….. Succes!

Martin & Gerry

Beste Ruud en Diana,
Dank voor weer een heel leuke en inspirerende blog!
Het fenomeen koud weer in april/mei, dat in Nederland als IJsheiligen bekend staat, heet hier bij ons in Ierland Scaraveen. Het is Gaelic en het betekent zoveel als ’the rough month of the cuckoo’. Veranderlijk weer (vier seizoenen op een dag zegt men hier) als een soort van wraak van de natuur voor de onrust die de koekoek in de vogelwereld veroorzaakt.
Jullie hebben veel lezers in de diverse buitenlanden; ik ben heel benieuwd hoe deze periode in andere landen wordt genoemd.
Vanmorgen hoorden we de koekoek voor het eerst, maar vorige week al hadden we storm Hannah. Zo heftig dat van al onze fruitbomen blad en bloesem volledig zijn verschrompeld. Een oogst kunnen we dit jaar vergeten, we hopen dat de boompjes het overleven. Hartelijke groet, Gerry

Carine p

Dag,
Bij ons hier in Frankrijk wordt het saints de glace genoemd, 11, 12 en 13 mei. Ik denk dat ze dit jaar vroeger komen, want deze en volgende nacht voorspellen ze 1 graad om 5 u s’morgens. Dus, alles staat nog netjes te wachten om buiten geplant te worden.
Groetjes
Carine

Cain

Hoi Diana ik heb een vraagje. Hoelang kan je je soja bonen bewaren in de vriezer nadat je ze geoogst hebt? Ik hoor graag van u.

alice lanting

Wat grappig om te lezen dat jullie ook klimrekken hebben gemaakt voor de pompoenen. Wij hebben ook een moestuin en hebben vorige week ook een klimrek gemaakt van balken en gaas en dat als een klimrek tegen de muur aangezet, zodat de pompoenen omhoog kunnen kruipen. Hetzelfde hebben wij gemaakt voor de komkommers en binnenkort ook voor de meloenen. Wij hopen dat het bij jullie aanslaat en bij ons ook.

Met vriendelijke groet, Alice.

Kees

Help!!
Ik heb niet heel slim geweest. Ik heb mijn tomatenplanten al in mijn foliekas geplant, maar hier in west-brabant voorspellen ze nachtvorst,en ik ben nu zelf niet thuis dit weekend. Kunnen tomaten een nachtje vorst van -1 graad doorstaan of moet ik maar nieuwe kopen?
Alvast bedankt
Gr, kees

Miet Welkenhuyzen

Dag Diana,
Ik heb ik een aantal jaar na elkaar een deel pompoenplanten laten klimmen (tegen een betonnet).
Mijn ervaring is dat de klimmende planten minder opbrengen. Waar de planten die over de grond kropen soms 6, 7 pompoenen per planten leverden, bleef dat bij de klimmers beperkt tot twee. Het leek alsof de plant minder energie over had voor vruchten, na de klim.
Het is overigens wel een mooi zicht, zo’n pompoenklimsel!
Nog mijn complimenten voor je blog – ik lees elke post met veel plezier en heb al veel van je geleerd!

katrien

Kon al niet meer wachten op de nieuwsbrief, dus vlug al even gekeken of er al “nieuws” was en ja hoor !! Ben wel benieuwd, niet alleen of de constructie het zal houden, maar ook eigenlijk hoe het zal zitten met de vruchten zelf. Zullen die nog raszuiver zijn als ze zo dicht op elkaar staan ?? Vorig jaar heb ik een spaghettipompoen naast een Delicato Squash geplant en deze laatste had alle eigenschappen van z’n buur overgenomen qua smaak en ook veel te groot geworden. Dus dit jaar zal ik alles soorten toch zo ver mogelijk van elkaar planten.

Carine P

Ik denk ook dat de kruising pas bij de volgende generatie zichtbaar is, maar ben eveneens niet zeker. Vroeger, lang geleden (toen ik nog mooi en jong was) had ik de zaden van rijpe courgetten bijgehouden (verschillende rassen). Het jaar nadien was dit echt grappig; ik had dikke groene, en vooral gekleurde courgetten : een stuk groen, een stuk geel en een stuk lichtgroen en ook wat dikker van vorm. Ze waren allemaal wel eetbaar, maar het resultaat was niet wat ik had verwacht. Courgettenzaden hou ik nooit meer bij. Bij pompoenen heb ik het gevoel dat ik minder kruisingen heb. Ooit heb ik eens het zaad van wortelen bijgehouden, dit doe ik ook nooit meer. Het jaar nadien had ik diepe penen, oneetbaar met mooi loof. Misschien was dit F1 zaad, dit herinner ik mij niet meer.
Groetjes
Carine

katrien

Het is zaad dat ik nog over had van het jaar ervoor en waar dus de échte Delicato Squash uit voortgekomen waren.
Ik denk dus wel dat ze elkaar toch bevrucht moeten hebben. ‘k Geloof dus wel in de reactie van Saskia B hieronder.

Tineke Dubbelman

Ik doe ook al jaren verticaal met de pompoenen. Tip: ik spaar altijd de netjes van de uien en zodra er vrucht is, hang ik die in de vastgebonden netjes. Dit draagt de pompoenen beter en ze kunnen er gewoon ruim in groeien.

Dorry Janssen

Ik heb het geraamte van een foliekas, bekleed met gaas, die ik dit jaar ga gebruiken om komkommer, pompoen en klimcourgette te laten klimmen.
De tomaten en paprika plantjes staan hier al enkele weken in een foliekas. Ze groeien en lijken geen last te hebben van de koude nachten

Carine p

Dag Diana,
Onlangs werd er gesproken over het moeilijk kiemen van oa tagetes lucida met zaad van vorig jaar. Ik had deze nog niet gezaaid en ben onmiddellijk gestart. Op 1 mei gezaaid met zaad van vorig jaar, op kamertemperatuur gezet en vandaag is netjes alles gekiemd. Dus, geen problemen gehad.
Groetjes
Carine

Wijnie

Hoi Diana en medemoestuinders,
Van mijn 3e zaai waren er maar 2 van de 20 tagetes lucida ontkiemd, dus heb ik vorige week dinsdag wat anders geprobeerd wat lijkt te werken! Ik heb een normale bruine koffiefilter gepakt, nat gemaakt, 24 zaadjes met het lichte kroontje naar boven over de helft verdeeld en hem toen 1x dubbel gevouwen en in een diepvrieszakje met ritssluiting gedaan. Het zakje heb ik vertikaal in de vensterbank gezet zodat ze zo veel mogelijk licht krijgen. Gister (week later dus) kon ik 7 plantjes verspenen en vandaag nog 4. Dus al bijna de helft van de zaadjes. Ben benieuwd of er nog meer gaan kiemen. Voor mensen bij wie het zaaien niet lukt: misschien helpt het via Deno. Ik weet niet waarom het mij in de grond niet lukt, dit is voor mij het eerste jaar dat ik zelf aan het zaaien ben geslagen, dus mogelijk komt het door gebrek aan ervaring, maar ik ben blij met de 11 nieuwe plantjes! Hopelijk kan ik hier anderen mee helpen.
Moestuingroet
Wijnie

Ria

Misschien interessant om te vertellen:

Ik was vanochtend bij een bekende kwekerij in Aalsmeer die heel veel eenjarigen kweekt. Ik hoorde een klant vragen naar Tagetes tenuifolia. Hij antwoordde dat die helaas niet gelukt waren dit jaar, van de honderden gezaaide exemplaren waren er maar enkele gekiemd.
De grotere soorten zag ik wel staan.

Groetjes,
Ria

Ria

Hallo Diana,
Goed geraden, inderdaad Morning Glory.
Een aanrader als je ooit in de gelegenheid bent om daar heen te gaan. Ze hebben ook een mooie website waar ik altijd heel hebberig van wordt.

Groetjes,
Ria

Saskia B

Boeiende discussie over mogelijkheden tot kruisen! Ik zou denken dat als een bij stuifmeel van de ene soort pompoen op de stamper van een andere pompoensoort brengt, er al een kruising kan ontstaan bij de pompoen zelf. Een biet zit al in het zaadje van de biet verstopt, dus die kan niet meer van kleur veranderen tijdens de groei, maar een pompoen ontstaat pas door bevruchting. dus in theorie kan dat wel. Of het in praktijk gebeurt? Ik heb het weleens gezien, maar niet vaak

Emelie

Vorig jaar in de Cherrytomaten plant: 1 tweekleurige met een scherpe scheidslijn tussen geel en donkerrood. De rest van de tomaten was geel. Kwam voort uit een Cherry tomaat uit de winkel (bruin) waarvan ik dacht, die zijn lekker, wil ik ook! Heb er een foto van gemaakt omdat ik het zo bijzonder vond.

Karin

Hallo Diana,
Even een vraag die totaal niet over deze blog gaat maar ik weet niet goed waar ik hem dan zou kunnen plaatsen.
Mijn tomatenplanten staan sinds Pasen in de kas in de grond en doen het goed. Erg goed zelfs. Het zijn forse planten die in hun potjes al gediefd moesten worden en sommigen droegen al een aanzet tot bloem. Ze hebben er duidelijk zin in. Dat wijt ik maar aan het uitstekende zaad wat bij jou vandaan komt! En de liefde en aandacht natuurlijk vanaf het moment dat ze door mij in de vermiculiet zijn gestopt 🙂
Maar wat er nu gebeurt begrijp ik niet helemaal. Ze lijken bijna allemaal bovenin te splitsen in twee stammen. Vorig jaar heb ik dat ook een keer gezien bij een tomatenplant maar kan me niet herinneren dat dit al zo vroeg tijdens de groei gebeurde en het was maar bij eentje.
Ik haal telkens een stam, of de aanzet tot een tweede stam, er uit. Het is dus geen dief, het is een splitsing met twee hoofdstammen.
De grond in de kas is aangevuld en vermengd met rijpe compost en ik heb voor het uitplanten wat lavameel gestrooid. Ik kan me niet voorstellend dat het daar aan ligt omdat ze al erg voortvarend waren en zich bijna het potje uitwurmden om maar zo snel mogelijk tomaten te kunnen produceren. Echte uitslovers zijn het .. 🙂
Ik denk wel dat het goed komt, ik let op wat er gebeurt. Maar ik vind het wel raar dat ze het bijna allemaal doen. Het gaat over de Persuasion, de Rebel Yell en de Liguria, allemaal niet de kleinsten, ik weet het. De anderen, een druppel en een cherrytomaat zijn ook mooie grote gezonde planten maar deze splitsen zich niet. Ligt het dan aan het soort? Herken je dit, dat grote tomatensoorten dit vaker doen?

Manon van Wijk

Ha Diana en alle anderen,

Dat pompoenen van verschillende rassen dicht bij elkaar kunnen kruisen. Nooit over nagedacht en eigenlijk kan ik dit nog steeds niet goed. Te ingewikkeld voor mijn brein. Echter tot nu toe kreeg ik gelukkig altijd de pompoen die ik verwachtte.
Wel ga ook ik dit jaar meer de hoogte in met de pompoenen en dan met palen en betongaas ertussen. De hele zware jongens blijven op de grond. Bijzonder toch dat het dit jaar bij meer mensen gebeurd. Mogelijk door onbewuste plaatjes in tijdschriften oid.
Ieder geval erg leuk terug te zien en horen hoe het jou Diana vergaat en reken er maar op dat wij allemaal daarop reageren met onze ervaringen. Ontzettend leuk.
En jij bent op een hele plezierige manier leidend in dit proces van hoe & wat in de moestuin.
Manon

Manon van Wijk

Hoi Diana,

Nu als jij het gaat doen, dan ga ik ze ook uitplanten in het aankomend weekeinde …meestal effe griezelig door de dip die er dan is bij de plant. Gaat tie vaak effe hangen.
Als er nog een antwoord ergens vandaan komt over….. de vruchtzuiverheid, bestuiving en de mogelijke verstoring in raszuiver…of hoe het ook allemaal genoemd wordt ….dan lees ik het ergens heel graag terug.
Begrijp er geen snars van.

Diana het artikel stond niet in de afgelopen nrc toch? Ik zag het niet in het doorbladeren van de krant in de supermarkt. Anders had ik de krant absoluut gekocht.

Groetjes, Manon

Manon van Wijk

Ohh wat een leuk stukje..geweldig toch.
Jij onder het nieuwe pompoen bouwsel..erg grappig.
Zo herkenbaar wat er beschreven wordt.

Tja gisteren bedacht ik wel….jij zit iets warmer in het westen. Hier in Oosterbeek is het toch iets frisser. Enfin, ben al wel bezig de planten af te harden.

Ja wat zijn groente foto’s toch geweldig mooi.

Heb net bij denieuwetuin een afgeprijsd boek gekocht “een tuin van eten”. Ook geweldige foto’s. En ook belangrijk hij leert mij wat losser te gaan moestuinieren. Dus de palmkool komt dit jaar in de bloemborders…weer ruimte voor iets anders hahaha.

Groetjes, Manon

Wia Bonte

Hallo Diana,

Dat pompoenen die de hoogte in worden gestuurd minder vruchten geven is eenvoudig te verklaren. Bij pompoenen die over de grond kruipen gaan hun uitlopers hier en daar wortelen. Dat doen ze in ieder geval in mijn tuin op zandgrond met veel humus. Hierdoor kan de plant veel meer energie steken in het maken van pompoentjes.
Misschien kan je de plant eerst een stukje over de grond laten groeien voor je de ranken naar boven gaat leiden?
Ik ben bang dat de planten weinig houvast zullen hebben aan de gladde tonkinstokken, vooral als de gevormde pompoentjes last krijgen van de zwaartekracht.
In Wolfheze, bij kwekerij de Boschhoeve is een prachtige (sier)moestuin. Hier hebben ze voor de pompoenen een stellage gemaakt van stevige wilgenstammetjes en wat dunnere takken. Het doet denken aan een stapelbed, want er zijn twee etages waar de planten op kunnen rusten. Een prachtig gezicht, maar over de opbrengst weet ik niets.

Succes met alles,
Wia Bonte

Milly

He Diana en andere pompoenkwekers;) Interessant om de discussie te lezen over de genetische eigenschappen van n pompoen.. Mij lijkt n verandering ‘in genen’ pas merkbaar in plantjes/vruchten van gezaaid gekruist zaad. Maar ik heb er geen verstand van verder, t is alleen logisch geredeneerd;)
Heb n vraag over mijn pompoenen.. Heb ze nog binnen vanwege de kou, te vroeg gezaaid en nu al bloemen in de planten.. Zijn ze zelf bestuivend en moet ik tikken? Of..
Alvast bedankt!
Lieve groet Milly!

Manon van Wijk

Hoi Milly,
Ik zou gaan tikken of een insect binnen laten. Dan kan het alleen maar goed komen.
Mogelijk is het een bloemetje wat straks de overgang niet gaat trekken. Maar de plant beloofd wel wat volgens mij.

Groetjes, Manon

Sietske

hai Diana,
Ik heb ook een jaar pompoenen de hoogte ingeleid aan een eenvoudige piramide van stokken. dat ging prima. Grappig was dat er meerdere tuinders mij kwamen vertellen; ‘dat kan niet hoor, pompoenen aan stokken’ terwijl duidelijk te zien was aan de planten dat het prima ging. De pompoenen hingen er al aan!

Carine p

Hallo allemaal,
Ik heb geen ervaring met pompoenen in de hoogte laten groeien. Maar, gezien ik alle groenafval in de tuin gooi komen bij mij her en der pompoenen uit. Sommigen trek ik uit, sommigen laat ik staan. Tussen mijn frambozenrijen (Ik maak mijn frambozen vast aan betonijzer) groeien regelmatig pompoenen en die hangen daar zonder dat ik tussenkom. En soms best grote exemplaren. Ik vrees alleen een beetje het gladde van bamboe
Succes in elk geval
Carine

[…] Ik schreef in mei een blog over het verticaal telen van pompoenen, het waarom en hoe kun je in dat blog vinden: Verticaal […]

[…] Het blog met uitleg hoe we het rek hebben opgebouwd kun je hier vinden: Blog Verticaal […]

Kevin Broekhuizen

Hoi Diana,

Dit jaar ben ik voor het eerst begonnen met het aanleggen van een moestuin, voor de pompoenen heb ik een vak gereseveerd van 1 meter breedt en 2 meter lang, nu was ik zelf van plan de biologische flespompoen over de grond te laten groeien maar door het lezen van deze post ben ik toch aan het overwegen ze de lucht in te laten groeien. Nu was ik benieuwd wat is handiger voor een beginner, en zou je een stellage kunnen maken van hout uit het bos(nog niet rottend hout) of kan ik dan beter bamboe stokken gebruiken?? Ik heb zelf geen ervaring nog met het bouwen van een wigwam voor pompoenen.

Alvast bedankt voor de reactie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties