Vergelijken
Wat een weer! Ruud en ik zeiden woensdag (tuindag) tegen elkaar dat als iemand zou zeggen dat het 5 maart was in plaats van 5 februari, dat we dat ook zouden geloven.
Ja, het was lekker tuinieren, in de zon, weinig wind, 8 graden, tuinieren zonder dikke jas en sjaal. Maar nee, goed is het niet, we zagen al muggen, en behoorlijk wat wakkere slakken. De blauwe bes krijgt al knopjes, en dat geldt ook voor het jonge perzikboompje. Als het gaat vriezen wanneer de knoppen nog wat verder open zijn zal dat voor flink wat schade zorgen.
Het ‘warme’ weer zorgt er ook voor dat sommige groenten al door gaan schieten. Zoals deze tatsoi in de kas:
Deze mag zo blijven staan, dan kunnen we over een paar weken van de bloemen genieten. Maar de rest wil ik wel graag oogsten, dus moeten we ‘nog een beetje dooreten’. Want er is in de kas van alles te oogsten, van snijsla, mosterdblad, knolvenkel en rucola (die trouwens ook door gaat schieten) tot snijbiet, winterpostelein en wat koolsoorten. En buiten kunnen we nog koolrapen, pastinaken, aardperen, bietjes, savooikool, boerenkoolspruitjes en palmkool oogsten. En in huis liggen nog een paar laatste zoete aardappelen te wachten, plus 9 pompoenen, en een halve emmer witlofkropjes. En dan heb ik het maar niet over de nog behoorlijk volle vriezer.
“Ik hoef maar één keer per dag warm eten”, zegt Ruud nog maar eens een keer, terwijl ik bedenk en opnoem wat we de komende dagen zouden kunnen eten om te zorgen dat we van alles wat opmaken. Vandaag eten we in ieder geval broccolini (af spruitbroccoli, aspergebroccoli, sprouting broccoli of hoe je het dan ook wilt noemen):
Ik oogst er de grootste roosjes van en de kleintjes laat ik weer groeien. Ondertussen staan er in de kas bloemkoolplanten waarvan één al een klein bloemkooltje heeft dat niet meer groeit, dus die mag ook mee naar huis.
En dan kunnen we morgen pompoen-linzencurry eten. En de dag erna sla, met rucola en mosterdblad, met zoete aardappelen uit de oven. En de dag daarna een leuke hartige taart met aardpeer en paddenstoelen waarvan ik het recept op internet vond. En nog een dag verder knolvenkel met zalm. Of pasta met palmkool, of lasagne van koolraap? Ik verzin maar door, terwijl Ruud nog wat mest haalt en op een hoop gooit voor de pompoenen en courgettes later dit jaar.
Aan het einde van de dag is het ook leuk om alvast te speuren naar zaailingen (ik vond er een paar van het paarse mosterdblad) en naar overlevenden van de winter. Er is helaas één tijm dood, maar de Franse dragon leeft en daar ben ik erg blij mee! En de bieslook is al zo groot dat we er wat van kunnen oogsten. Over het klimaat gesproken……. ik vond nog een oude foto van 18 maart 2010:
En deze maakte ik woensdag, 5 februari 2020:
Ondertussen gaat het met de paprika’s, pepers en aubergines in huis prima. Ze hebben nog steeds alleen 2 kiemblaadjes maar die zijn wel mooi groot en sterk.
Ook even vergelijken. Deze foto maakte ik vorig jaar op 25 februari:
En deze foto maakt ik deze week, op 5 februari, 20 dagen eerder dan vorig jaar:
Dat gaat lekker! Ongetwijfeld voor een deel doordat het op de bovenverdieping een paar graden warmer is dan in een koude winter. Maar eerlijk is eerlijk; de nieuwe led-kweeklamp doet zijn werk goed. Sterker nog; vorige week belde onze achterbuurman ‘s avonds aan. hij kwam ons waarschuwen dat ‘de lamp op een slaapkamer op hol was geslagen’ 🙂 .
Nu de eerste 2 echte blaadjes voorzichtig tevoorschijn komen zal de groei ook nog wat sneller gaan (want die eerste blaadjes duren het langst, daarna kunnen de zaailingen met meer bladeren sneller en meer voedingsstoffen opnemen).
Ook de zoete aardappelen komen nu volledig tot leven. De 6 gekochte zoete aardappelen beginnen worteltjes te krijgen, en ik zie voorzichtig een eerste stekje verschijnen. Met één zoete aardappel gaat het wat minder goed, ik ben er ondertussen wel achter dat ze gevoelig is voor schimmel als de grond waarop ze ligt te nat is.
Van de 2 zoete aardappelen die ik begin januari in de propagator legde heb ik al stekken genomen. En ik kocht in dezelfde week een witte zoete aardappel zonder naam bij een toko. Ook hier is duidelijk verschil te zien.
Dit zijn 2 oranje zoete aardappelen van eigen oogst (vorig jaar bij AH gekocht):
Ik heb er 2 stekken van genomen. En ik heb ook 2 stekken van de witte zoete aardappel van de toko genomen, dit is één zoete aardappel, in dezelfde week in dezelfde propagator in dezelfde potgrond gelegd:
Ze geeft zeker 8 stekken meer dan de oranje zoete aardappel. Uiteindelijk wil ik van elke zoete aardappel 2 of 3 planten zetten, en die dit jaar met elkaar vergelijken, in kleur, gezondheid, groei, bloei, hoogte, uiteraard de opbrengst en vervolgens smaak en houdbaarheid. Een leuk project in 2020!
We kunnen nog 5 kropjes witlof uit de tweede emmer oogsten. Ik liet al eerder een foto zien van de oogst van emmer 1:
Na de oogst hebben we de emmer laten staan, wat water gegeven en de emmer weer afgedekt. Een paar weken later is dit het resultaat:
Na die eerste oogst maken de wortels dus nog wat kleine krullerige kropjes en/of losse blaadjes. Alles bij elkaar kunnen we hier nog één keer een lekkere salade van maken.
De kans is vrij groot dat we nu een week niet op de tuin komen. Met een heuse storm en heleboel regen op komst gaan we morgen wat spullen veilig zetten, de klimrozen nog even opbinden, en we zorgen dat de ramen in de kassen op een kleine kier van 5 tot 8 centimeter staan (zodat de wind in en uit kan waaien).
Edit zaterdagavond: ik kreeg een mailtje met de opmerking dat bedrijven op internet juist adviseren om vanaf windkracht 8 alle ramen en deuren volledig te sluiten. Tenzij er al schade is, dan moet er juist direct een raam een stukje open worden gezet om te voorkomen dat de kas zich opblaast. Lastige kwestie, de man die alle drie onze kassen heeft geplaatst (en nog een stuk of 20 kassen op het tuinbouwcomplex) heeft in de professionele kassenbouw in het Westland gewerkt en hij drukte ons altijd op het hart om een raam een stukje open te laten. Ik kan me in de afgelopen 29 jaar één keer herinneren dat er een ruit kapot was gewaaid. En dus houden wij ons aan dat advies, ook al is dat advies dus al 30 jaar oud en zijn er ongetwijfeld nieuwe inzichten. En uiteraard spelen heel veel zaken een rol: glas of plastic (met een plastic kas zijn er veel minder kieren dan een kas met glazen ruiten in een frame), de grootte van de kas, hoe de kas aan de grond is gezekerd, de windrichting, etc.. Kijk bij twijfel even op bijvoorbeeld de website van deze verzekeraar (met de opmerking dat dat wel vooral om professionele kassen van tientallen meters lang en breed gaat): Interpolis
Het enige goede advies dat ik kan geven is om bij het plaatsen van een kas te zorgen voor een sterke constructie en goede plaatsing.
En nu, het blijft spannend, bij elke storm weer, de storm schijnt tot maandagochtend aan te houden, ongetwijfeld gaan we in de loop van maandag even naar de tuin om te kijken of de kassen de storm goed hebben doorstaan. We hopen dat de storm meevalt en dat niemand ernstige schade heeft!!
Tot slot nog 2 mededelingen:
Ik heb ook een blog geschreven op de website van Pokon: Mediterrane kruiden in potten en bakken
En over de nieuwsbriefmails: Augus weet ondertussen waar het probleem ligt, de mails worden door sommige providers als spam gezien. Voor nu heeft hij de hoeveelheid mails die automatisch per minuut worden verstuurd verlaagd. Dat betekent dat je de mail een paar uur tot een dag later ontvangt, maar we hopen dat het ervoor zorgt dat iedereen de mail weer krijgt.
Tot slot nog één foto. Ik begon er al een hard hoofd in te krijgen; de laos ligt al bijna een maand in een bakje met vochtig vermiculiet. Maar vanmiddag zag ik het ineens, ik keek verkeerd, ik staarde maar naar die steeds verder indrogende stengel met het idee dat die weer uit zou moeten gaan lopen (net zoals bij bijvoorbeeld citroengras/sereh). Maar daar loopt ze niet uit, ze begint nu langzaam uit haar velletje te barsten (bijna zoals een sjalot). Ik ben erg benieuwd hoe het verder gaat!
Geweldig mooi, en ook om te lezen ik kijk graag jou site,ik heb maar een kleine tuin,maar heel leuk om te doen fijne dag vandaag
Hoi Diana,
Bedankt weer voor de gezellige berichtgeving van je kweekavonturen.
Leuk om foto’s van je zoete aardappelen te zien, wat zijn ze al ver!!!
Ik ben zonder propagator ook aan het zoete aardappelwaagstuk begonnen. We hebben vier soorten in een laagje water gelegd, waarvan twee nu heel mooi beginnen uit te lopen, een paarse en een gele. Zoals ik het nu zie kan ik daar best veel stekken af halen! Wat doe jij met het teveel aan stekken?
Ik ben erg benieuwd wat de storm ons brengt…
We hopen er het beste van.
Groet en dank voor elke week weer een goed verhaal, knap hoor.
Marianne
Hallo Marianne,
Niet alle zoete aardappelen zijn hier al zo ver hoor, die op de foto’s zijn de 2 zoete aardappelen die ik begin januari in de propagator heb gelegd, de rest begin hier nu pas tot leven te komen.
Het grote voordeel van een volkstuin: ik kan daar de stekken uitdelen die ik teveel heb 🙂 . Sterker nog, na de foto’s heb ik de meeste stekken al afgeknipt en weggegeven 🙂
Extra leuk omdat ik komende zomer en herfst dan ook nog even bij die tuinburen kan kijken waar zij ze hebben geplant, hoe ze ze verzorgen en wat de oogst is. Dubbelop: tegelijkertijd leren van mijn eigen ervaringen en die van een ander 🙂
groetjes,
Diana
Hoi Diana dit wordt onze eerste moestuin seizoen . Kan je me wat meer over de zoete aardappel uitleggen om te stekken ik heb oranje in huis moet het speciale grond zijn etc . Je snapt dat het voor ons nog veel uitzoeken is dus ik ga je zeker volgen !!groet Annemieke
Hallo Annemiek,
Allereerst van harte gefeliciteerd in de moestuinwereld 🙂 !
Met de teelt van zoete aardappelen heb je zeker niet voort de makkelijkste groente gekozen, ik zou mensen die voor het eerst moestuinieren adviseren om te beginnen met sla, andijvie, rucola, boontjes, courgettes,gewone aardappelen, knoflook, etc.. Maar ik zou waarschijnlijk zelf ook eigenwijs zijn en zelf doen wat ik wil telen 🙂
Ik heb van zoete aardappelen een complete teeltpagina geschreven: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/wortelgewassen/zoete-aardappel/. Je kunt daar tip en foto’s vinden m.b.t. het stekken, planten, verzorging, oogst, etc. En je kunt op mijn website van bijna elke bekende groente zo’n teeltpagina vinden.
groetjes en een mooi eerste moestuinjaar gewenst!
Diana
Super bedankt voor je snelle reactie ja al staan ook op ons lijstje. Maar omdat ik koolhydraten beperk en daar veel zoete aardappel voor gebruiktwordt ben ik idd eigenwijs gewoon proberen dus hihi . We gaan lekker op ontdekkingstocht gr Annemieke
Hoi, Diana, ik had vorig jaar krulziekte bij de perzik, hoe kun je dit oplossen?
Hallo Erdal,
Ik vrees dat ik niet genoeg verstand van, en interesse in alle voorkomende ziekten en plagen heb om je goed te kunnen helpen.
Als ik googel op krulziekte perzikboom vind ik onder andere deze informatieve website:
https://www.fruitlent.nl/popups/bestrijding_krulziekte_perzik.html
en van de schrijver van de Groente- en Fruitencyclopedie: http://www.houtwal.be/vakartikels/steenfruit/perzikbomen-krulziekte.htm
groetjes,
Diana
Hoi Erdal,
Ik heb goudsbloem, knflook en mierikswortel rondom de perzik- en abrikozenboompjes geplant, die weren schimmelziekten. Tot nu toe geen problemen!
Hallo Diana, mirikswortel bij de perziek? Ik hou hem angstvallig in de pot bang dat ie gaat woekeren. Ben je daar niet bang voor?
Hallo Marina,
Je reageert op een opmerking van Marianne.
Ik zou zelf de mierikswortel inderdaad ook in pot houden, maar misschien is Marianne minder bang voor het woekeren, of heeft ze de mierikswortel ook in pot en staat de pot bij de perzikboom.
groetjes,
Diana
Hoi. Ik had ook ooit krulziekte in mijn perzik. Ik kreeg van 2 personen een tip en die heb ik opgevolgd zo van baat het niet dan schaat het niet. Hier komt die: bewaar een tijdje de schalen van niet gekookte eieren.( ga bakken of eet omelet.. 🙂 stop de schillen in van die net-zakjes van ui of knoflook ofzo en hang op diverse plekken op in de boom. Beetje op de plek waar de boom vertakt dus niet aan de uiteinden. Gewoon laten hangen en elk jaar verversen. Nooit meer krulziekte gehad.
Hallo Yvonne,
Dank voor jou top met de eierschalen ik ga hem zeker uitproberen bij de perzikboom
Dag Erdal,
Zelf heb ik veel perzik- en abrikozenbomen en heb deze schimmel vroeger veel gehad. Sinds ik de perziken “behandel”, heb ik daar nog amper last van.
Inderdaad, er worden eierschalen in de bomen gehangen, maar daar heb ik geen ervaring mee.
Wat ik persoonlijk doe is als volgt:
– enkel sterke rassen planten van de pêches de vignes; deze zijn te vinden met wit, geel en rood vruchtvlees en kan je makkelijk zelf opkweken aan de hand van een steen. De geënte rassen zijn veel gevoeliger.
– zorg dat je de bomen elk jaar snoeit, zodat ze er luchtig bijstaan.
– onderaan de bomen steek ik dit vol met look. Hiervoor gebruik ik bv de broedbolletjes die zich in het eerste jaar 1 teen look zal vormen en het tweede jaar een lookbol. Voordeel is ook dat je in het voorjaar hier en daar wat verse look kan oogsten en stengels kan afknippen voor onmiddelijk gebruik.
– rond de bomen plant ik vooral sterk ruikende kruiden : muntsoorten, citroenmelisse.
– in het voorjaar februari, maart als de knoppen beginnen te vormen, spuit ik met een aftreksel van look en natuurlijke groene zeep die geschikt is voor de tuin (bv Marius Fabre). Je kan ook spuiten met bordelaise pap, maar dit is op basis van koper en persoonlijk gebruik ik dit liever niet veel (wel bio).
Voilà, ik hoop je hiermee te helpen.
groetjes carine
Hallo Diana
Wat leuk dat bij jouw de Laos uitloopt, ik had bij mijn Laos deze link ook nog niet gelegd maar ik heb dezelfde uitwas aan de Laos ,(ik word daar blij van)
De eerste gember heb ik opgepot en ik hoop dat die het goed gaan doen.
De Kurkuma doet nog niet veel, maar ik las bij een andere reactie dat, dat erg lang duurt.
Ik vind het geweldig zoals jij het allemaal beschrijft en laat zien aan de hand van foto’s, dat maakt het allemaal veel duidelijker, dank hiervoor.
Groetjes
Hallo Margriet,
Goed om te horen dat jouw laos dezelfde uitstulping krijgt, dan lijkt dat dus de normale manier te zijn.
Ik wacht nog heel even met het oppotten van de gember maar het gaat wel al de goede kant op, de witte bolletjes krijgen al een groen puntje dat naar boven buigt:
Ik heb rond dezelfde tijd de laos in het vermiculiet gelegd en die begint nu dus heel voorzichtig. En ik heb op dezelfde dag ook 5 stukjes kurkuma in vermiculiet gelegd maar die doen ook hier inderdaad nog helemaal niks.
Ik heb het bakje nog 2 dagen in de propagator gezet maar had het idee dat dat niet goed was, er werd wat witte pluisjes (schimmel?) langs de gember en kurkuma gevormd dus ik heb het bakje er toen snel weer uitgehaald.
Afwachten maar, leuk om dit jaar eens te proberen!
groetjes,
Diana
Hallo Diana, de kurkuma begint nu ook een klein uitstulping te vertonen, lijkt op de manier als de Laos ,ik ben er zo enthousiast over dat ik heb direct even meld. Jij ook veel succes met de kurkuma. Verder hoop ik dat jullie kassen het heelhuids overleven. Groetjes
Hallo Margriet,
Leuk! Ik ben natuurlijk gelijk even boven gaan kijken maar hier helaas nog niets te zien, ik moet nog even geduld hebben (niet mijn beste eigenschap 🙂 ).
Misschien kunnen we in de loop van dit jaar wat vaker even vergelijken hoe het met de kurkuma en laos gaat.
groetjes,
Diana
Hallo Diana, Dat vind ik een leuk plan!
Trouwens wat de gember betreft heb ik onder gember het filmpje gekeken van een Canadees, ( ene Jan had die opmerking gemaakt bij jouw onder gember) daarin lieten ze zien dat je alleen het nieuwe bolletje met de wortels , als nieuw gemberplantje kon uitplanten, en de oude knol als kweek van nieuwe bolletjes kon gebruiken. dit ben ik aan het uitproberen ende eerste blaadjes komen eraan.
Ik heb mijn man zo’n bolletje laten proeven en hij is er helemaal weg van. Ook het citroengras begint te groeien, ik heb één probleem, mijn keukenraam word haast te klein, hihi
Wow, super mooie foto’s op jouw blog! Je schrijfsels doen me zo zin krijgen om de moestuin in te duiken. Groetjes Sven
Hallo Sven,
Dankjewel voor je aardige woorden!
De lente begint ook hier voorzichtig weer te kriebelen.
groetjes,
Diana
Heel tevreden dat ik weer volop van alle tips kan genieten ! Nieuwsbrief terug ontvangen, wel bij spam, maar dat hou ik wel in de gaten ! Die eierschalen zal ik wel uittesten tegen de krulziekte, ik plukte zoveel mogelijk blaadjes af en dan was ik er ook vanaf, maar goed dat het nog maar een kleine boom is.
Hallo Katrien en Alie,
Fijn dat jullie de mail weer krijgen!
Het is trouwens nog niet helemaal goed, microsoft-mailadressen (zoals hotmail.com) worden nog steeds geweigerd.
Het probleem ligt dus niet aan de website of het mailprogramma maar aan het feit dat de mails door microsoft als spam worden beoordeeld en niet worden ‘bezorgd’.
Augus probeert contact te krijgen en het op te lossen. Maar we zijn blij dat de meeste mensen de mails ondertussen weer krijgen.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Bij mij is zondagmiddag om 15u weer een mail aangekomen, dus blijkbaar wordt het bij sommige hotmail niet geweigerd. Uiteraard zat hij wel in de spam box, maar dat gebeurde eerder ook vaak.
Groetjes Wijnie
Hallo Wijnie,
Goed om te horen!
Twee kennissen hebben allebei een hotmail-adres, de één kreeg de mail wel en de ander niet.
Het is vast lastig voor Augus om te bedenken wat er nu verder nog mis gaat want het ene hotmailadres is blijkbaar het andere niet.
Maar ik vertrouw erop dat het binnenkort echt opgelost is want ik krijg al veel minder reacties van mensen die geen mail ontvangen.
groetjes,
Diana
Wat ontzettend fijn om de nieuwsbrief weer te ontvangen, Dankjewel, ik geniet er altijd zo van!
Ha Diana en anderen.
ik Heb me eens goed verdiept in je artikelen over grond, mest , mineralen en kompost. Mijn hele tuin is nu gespit, bekalkt , daarop zelfgemaakte kompost , ik had veel, en daarbovenop een laagje bladeren , alles geheel onder enkele grote Lappen steigergaas , gevonden in een afvalcontainer, zodat het blad niet de tuin door waait. Heerlijk gevoel, voor mij althans en hopelijk ook voor de wormen e a ondergronds gespuis.
Met dat gaasdoek ga ik ook een verhoogde bak ‘ingraven’ en voorjaar kijken hoe ik daar de slakken mee tegen kan houden.
Altijd leuk om te experimenteren.
Hoe stek jij die zoete aardappel ? Ik dacht dat je , zoals gezegd, geen stekjes wilde nemen maar de hele knol? Ik dacht zelf de aardappel met stek en al door te snijden?
Je vier soorten paprika zijn ook al ontkiemd , kan ik ze nu wat koeler zetten ivm te snelle warmtegroei ?
Fijn al je informatie.
Cor Gravestein.
Hallo Cor,
Goed om te horen dat de paprikazaden het goed doen!
Ze mogen nu zo licht mogelijk staan en in verhouding ook wat koeler. Hier staan ze overdag in een raamkozijn bij zo’n 16 tot 22 graden (afhankelijk of de zon schijnt), ‘s avonds is het er rond de 18 graden doordat de kachelpijp door die kamer loopt. En s’nachts koelt het er af tot zo’n 15 graden.
Ik heb nog nooit een zoete aardappel of een stukje ervan geplant hoor, ik zou daar toch een beetje huiverig voor zijn omdat het stuk aardappel onder de grond uiteindelijk gaat schimmelen/rotten. En het is ook niet nodig, zoete aardappel-stekken wortelen heel makkelijk. Ze kunnen zelfs in stukjes van zo’n 7 tot 8 centimeter worden gesneden (uiteraard net onder een knop) en zo kun je meer stekken per uitloper nemen. Zelf hoef ik maar 3 stekken per plant en breek ik, als de stek groot genoeg is, de uitloper zo dicht mogelijk bij de aardappel af en zet die in de propagator in een glas water. De eerste worteltjes verschijnen dan al binnen enkele dagen en na een dag of 8 tot 10 pot ik het stekje op in een potje met potgrond.
groetjes,
Diana
Hoi Diana en andere kaseigenaren,
Vorig jaar is er tijdens de storm in maart ongeveer een derde van de ruiten in mijn tuinkas gesneuveld. Ik had toen allebei de ramen op een kier staan. Mijn neef, die ook in de serrebouw heeft gewerkt en geholpen heeft om alles te herstellen, adviseerde mij ook om bij storm één raam op ongeveer 10 cm. open te zetten. Afhankelijk van de windrichting, met de wind mee !
Zaterdag hebben we de meeste kieren bij de ruiten dicht gespoten met kit. Een raam stond al op een kier open. Het was natuurlijk heel spannend gisteren en we hebben enkele uren windkracht 7 gehad, maar de kas heeft het overleefd !
Petra
Hallo Petra, Van een eigenaar van een oude boerderij heb ik geleerd dat de wand waar de wind niet op staat juist het meest te lijden heeft. Het huis met de balken drukt a.h.w. alsmaar die kant weg. Dat zal met een kas ook zo zijn.
Groetjes Esther vR
Hoi Diana, ik begin me een beetje zorgen te maken over Mn paprika zaaisel. Ik heb ze 3 weken geleden gezaaid in vermiculiet, ze staan in de woonkamer in Mn lichtste raamkozijn. Het is daar overdag rond de 21 graden en snachts rond 18. Ik heb gezocht naar een warmere plek maar had geen betere optie dan dit.
Ik heb de zaadjes uit ongeduld naar boven gepeuterd van de week maar er gebeurd gewoon niks. Nog geen kiempje eraan! Zou het nog wat worden of gaat het echt niet lukken met deze temperaturen? De tijd om de paprika’s goed te laten groeien in 1 seizoen komt in het geding ben ik bang… het is al bijna half februari.
Groetjes Iris
Hallo Iris,
Paprika’s en pepers kiemen eigenlijk niet onder 18 tot 20 graden. En als de zaaisels bij 18 tot 20 graden staan zal de paprika wel willen kiemen, niet willen kiemen, wel willen kiemen, en iet willen kiemen. Het is dus net iets te koel, overdag een aanzet tot kiemen maar in de nacht weer niet. Het wordt volgende week regelmatig mooi weer, ik hoop dat je zaaisels in eden zonnige vensterbank staan. Achter het glas kan de temperatuur flink oplopen tot wel tegen de 30 graden en dan kiemen de zaden sneller en blijft die warmte in de avond ook net iets langer hangen.
Als je geen mogelijkheid om wat meer warmte te bieden is het zeker geen probleem om iets later te zaaien, wanneer de zon sterker schijnt en het huis warmer is. Ik weet niet of je wel eens hebt gehoord van de denomethode? Daarbij zaai je in papier in plastic zakjes. Dat neemt zo weinig ruimte in beslag dat een flink aantal soorten heel makkelijk in een bakje op een modem of ander apparaat dat altijd warmte afgeeft. Misschien is het een optie om de zaden alsnog op die manier te zaaien, je vindt hier een uitgebreide uitleg met handleiding en foto’s: https://www.mooiemoestuin.nl/zaaien-en-zaden/deno-methode/
groetjes,
Diana
Dank voor je reactie.
Ik heb een thermometer op verschillende plekjes in huis gelegd en zag dat het keukenkastje met boiler 22 graden is, dus inderdaad nu krapper gaan zaaien en bovenop de boiler gezet. Hoop dat het lukt!
Hallo Iris wat jammer dat de
Paprikazaadjes het niet gedaan hebben! Ik heb ze zelf ook in een vensterbank staan met dezelfde temperaturen als jij noemt, ik heb ze met een week boven de grond staan, maar ze staan wel in een bak onder een kap! Als je opnieuw zaait kan het nog hoor, heel veel succes Margriet