Veel
Alles komt tegelijk. Ik heb gezaaid, ik kan nog wat uitplanten, ik moet nodig wat opbinden, en wieden natuurlijk, water geven, tikken, opruimen, en we kunnen ook al oogsten. En zoals ik wel vaker zeg: oogsten heeft ook consequenties voor de rest van de dag (want het verdwijnt niet vanzelf in vriezer of pot).
Ik ging donderdag even naar de tuin om peultjes te oogsten, ik kwam pas 2 uur later weer thuis, met een tas vol doperwten, een bosje rode stengeluitjes, 4 bakjes aardbeien, 1 bakje frambozen, 1 bakje aalbessen en 1 bakje kruisbessen. De peultjes was ik nota bene vergeten.
In het voorjaar lopen we graag aan het begin en aan het einde van een tuindag even een rondje door de tuin. Om te kijken of er al iets kiemt, of groeit, of bloeit, of we iets kunnen doen, bedenken wat we de volgende tuindag willen doen, etc.. Maar vandaag (21 juni) is de zomer begonnen. Een rondje tuin in het voorjaar duurt een kwartiertje, een rondje tuin op een dag als deze duurt meer dan een uur.
Want alles komt tegelijk: de stambonen krijgen heel voorzichtig boontjes, de stokbonen moeten opgebonden worden, de maïs heeft water nodig, de snijbiet schiet door, een zonnebloem valt om, de dahlia’s gaan bloeien, de tomaten moet nodig gediefd en opgebonden worden, de koolzaailingen kunnen uitgeplant worden, de komkommer moet worden opgebonden, we kunnen sugar snaps oogsten, de aardappelplanten worden geel, de knofloken vallen om, de pruimen moeten worden uitgedund, en zo kan ik nog wel 100 dingen opnoemen. Er is niet alleen heel veel te doen maar ook heel veel te zien en te genieten. Dus we beginnen gewoon ergens en zien wel waar het schip strandt.
We hebben de eerste knofloken geoogst, ze zien er goed uit, zijn mooi groot en stevig, en er is geen teken van de preimineervlieg.
We hebben nog niet alle knofloken geoogst, de planten die nog groen zijn en rechtop staan laten we groeien tot ook die geel worden en omvallen.
We hebben ook een rijtje aardappelen geoogst, mooie grote rode Tiamo’s. We gaan deze lekker in de komende weken eten, hoeven geen aardappelen meer te kopen. Maar 90% van de planten laten we nog in de grond, ze zijn nog grotendeels groen en mogen blijven groeien tot de aardappelen van het eerste rijtje op zijn en de planten afsterven (tenzij er natuurlijk iets met de planten gebeurt of we vrezen voor aardappelziekte).
We hebben de laatste aalbessen geoogst, we oogsten volop aardbeien, en nu beginnen de eerste blauwe bessen te rijpen:
En dus verwijdert Ruud vandaag het onkruid en zet alvast stokken, dan kunnen we morgen het net over de planten hangen en stevig rondom bevestigen (het is altijd handiger om dat samen te doen). Hier zijn vooral merels verzot op blauwe bessen, dus we gebruiken een blauw net en zorgen dat het zo goed vast zit dat de vogels er niet in verstrikt kunnen raken.
Van sommige tuinbonenplanten zijn de laatste peulen geoogst en de planten gerooid, de dag erop is de plek in de grond alweer ingenomen door wat koolzaailingen (boerenkoolspruitjes/Flowersprouts) die ik had gezaaid en die nodig uitgeplant moesten worden. En ik had ook nog wat laatste afrikaantjes gezaaid, die kunnen daar mooi voor en tussen staan.
We oogsten al zomerworteltjes:
Ik trek voorzichtig de dikste worteltjes uit de rij (gelukkig staan de worteltjes in een verhoogde bak in luchtige en losse grond), de achtergebleven dunnere worteltjes hebben zo gelijk wat meer ruimte en kunnen verder groeien.
We doen zoveel mogelijk, nu het nog 20 graden is. Want vanaf zondag schijnt het heel warm te worden, boven de 30 graden. We kunnen dan niet heel veel meer doen dan ’s avonds naar de tuin gaan om die te verzorgen, overdag is het er veel te warm (tussen de kassen in en daardoor ook windstil is het er nog een paar graden warmer dan buiten de volkstuin). We zijn blij dat het de afgelopen week nog flink heeft geregend, de grond is nu nog nat en de watertonnen zijn gevuld.
Maar als het zo warm wordt is het wel altijd extra spannend voor de kas, want daar wordt het bij die zomerse temperaturen wel zo’n 50 tot 55 graden. De ramen zijn wat verder opengezet en de deuren blijven vanaf zondag open. En ik heb heel ruim blad weggehaald, meer dan wat ik normaal zou doen, om de simpele reden dat de kas hier bij zulke warme temperaturen zo vochtig kan worden dat het vocht langs de ruiten loopt. In dat geval is de kans op het klonteren van stuifmeel groot, en dat zorgt dan vervolgens weer voor een slechte vruchtzetting en dus een kleinere opbrengst. Het nadeel is dat bij het verwijderen van veel blad de kans groter wordt dat vruchten verbranden (letterlijk zonnebrand). We houden het dus goed in de gaten, geven ruim water, luchten goed, hopen op zo af en toe wat stapelwolken of sluierbewolking en een frisse zeewind en anders gaan we overwegen om de kassen ook nog te kalken.
Ik word trouwens nog modern: ik heb een Youtube-kanaal en heb daar 2 korte filmpjes op geplaatst, de eerste van kas 2 voor het dieven, opbinden en verwijderen van blad bij de tomaten, en het tweede filmpje is van daarna. Voor wie het eens wil zien:
- Filmpje 1: de kas voor het dieven, opbinden en verwijderen van blad bij tomaten
- Filmpje 2: de kas na het dieven, opbinden en verwijderen van blad bij tomaten
Het zijn maar 2 korte wiebelige filmpjes hoor, en zonder commentaar. Want ik ben heel slecht in commentaar, het beeld moet maar voor zich spreken. Misschien kan ik er in de toekomst eens vaker een filmpje posten, van bijvoorbeeld een stukje van de tuin, of van een plant van een bepaald tomatenras of zo.
Dan ook nog even de link naar een erg leuk en lekker inmaakrecept, afgelopen week maakt ik deze Marmelade van rabarber met sinaasappel en vanille. Dit was de eerste keer dat ik marmelade maakte, maar zeker niet voor het laatst. Ze is minder bitter dan echte marmelade en heeft een lekker fris zuurtje door de rabarber.
Ik vond nog meer marmelade-recepten, bijvoorbeeld een recept van marmelade van pompoen en sinaasappel, die ga ik onthouden voor komende herfst.
En tot slot dan nog 1 foto. Soms heb ik zelf een goed idee, maar veel vaker zie ik iets leuks bij iemand anders. En nu zag ik dit in de kas van onze tuinbuurman. Hij is op vakantie en vroeg ons of wij zijn 2 kassen bij willen houden (dieven, tikken, water geven, opbinden, etc.). Natuurlijk! Het is heel fijn dat hij heeft gezorgd dat de watertonnen vol zitten, en dat ik direct aan de slag kan wanneer dat nodig is, Want in de kas hangt aan een vrolijk blauw touw een paar klompen met daarin wat ik nodig heb als ik wil dieven en opbinden, snoeischaar en op maat geknipte binddraadjes:
Handig en ook nog eens heel leuk!!
Hallo Diana,
Leuk, de filmpjes van de tomatenplanten in je kas! Je hebt inderdaad veel blad weggehaald. Ik zal morgen ook nog eens goed kijken bij mijn tomaten. In de kas wordt het hier gelukkig nooit warmer dan zo’n 48 graden, maar dat is alsnog heel warm…
Onze oogst laat nog even op zich wachten, hier duurt dat toch wel een week of twee langer dan bij jullie. Maar van de aardbeien hebben we al flink geoogst, enorme vruchten dit jaar!
Succes met de hitte van de komende dagen!
Hartelijke groet,
Ria
Hallo Ria,
Ja, ik heb wat meer blad weggehaald dan normaal. En ik moet er wel bij zeggen dat dit de kas is waar de kleine tomaten en cherrytomaten staan, die maken hier toch ook altijd wat kleiner en slanker blad. De kas waar de vleestomaten in staan lijkt daardoor groener, omdat het blad groter en grover is. 48 graden is inderdaad ook heel warm, maar bij 55 graden gaat het blad van de tomaten en pepers vaak slap hangen tot de temperatuur weer onder de 50 graden komt. Het ziet er dan heel sneu uit, maar het komt in de avond weer bij. Maar goed is het nooit. Dus we gaan vandaag ook maar op wat strategische plekken kalken.
Ook jij succes met de warmte de komende dagen!
Diana
Hallo Diana, wij hebben de serres gewit ,dat doet wel veel aan de temperatuur .want die staan vol op het zuiden. De aardappelen hebben we gedeeltelijk al moeten rooien want de aardappelziekte heeft toegeslagen ☹ .van een aantal rijen het loof afgesneden ,maar de aardappelen zitten nog in de grond .Ik weet niet goed of het het beste is van te rooien of ze te laten zitten ?
Ben niet anoniem ,maar heet Stella
Hallo Stella,
Wij hebben altijd onze kassen gekalkt maar dat wordt nu lastig omdat er frambozen voor staan (die al bijna 170 centimeter hoog zijn) en voor de andere kas een perzikboompje. Gelukkig is de ergste warmte voorbij en hebben de planten in de kas het overleefd door goed luchten, voldoende water en gelukkig was het hier wel erg warm maar niet heel erg zonnig.
Hier zag ik ook de eerste aantastingen in de aardappelen.
Het is afhankelijk van het ras en het moment of de aardappelziekte ook al in de knol zit (sommige rassen zijn bijvoorbeeld gevoelig voor phytophthora in het blad maar minder bevattelijk voor aantasting in de knol). Ik gok het er nooit op, maar onze aardappelen zijn dan ook al mooi groot van formaat, hier laat ik ze niet in de grond zitten (maar dat komt mede doordat we op vette klei tuinieren) en ga ze vandaag rooien.
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Wat ziet de oogst er goed uit! Vooral het fruit is zo lekker, hè. Ik wou dat ik zoveel aardbeien had. Geniet er maar van! Maar alles wat groeit en bloeit is lekker/mooi!
Ik wou even melden dat je dit blog hebt vermeld onder “Tuindagboek 2013”. Dat is een foutje zeker?
Hallo Gerhardus,
Dankjewel voor de tip!
Ik ben vergeten het vakje voor Blog 2019 aan te vinken en dan wordt het automatisch in een oude categorie gezet.
Ik heb het zojuist gelijk op de juiste plek gezet, fijn dat je het even meldt!!
groetjes,
Diana
Leuk hoor die filmpjes En ben abonnee van je kanaal en hier ook volop oogst en nog een vraagje heeft bieslook in combinatie met wortels ook het effect dat het de wortelvlieg verjaagd ?
Hallo Michel,
Leuk!!
Ik durf eigenlijk niet te zeggen of bieslook de wortelvlieg verjaagt. Maar bieslook is ook een Allium dus in theorie zou dat wel het geval kunnen zijn.
Ik heb echter nog nooit uienvlieg in bieslook gehad, en dat is uiteindelijk het beestje dat de wortelvlieg verjaagt
(edit, dit klopt niet, zie de reactie van Wia hieronder, en zij meldt ook dat bieslook heel goed tegen wortelvlieg zou werken).
Mocht je heel veel bieslook hebben lijkt het me in ieder geval heel nuttig om af en toe wat af te knippen en dat tussen de worteltjes te leggen, kwaad kan het nooit en wellicht helpt het zelfs.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Wat heerlijk toch al die oogst:-). Bij ons gaat het nog niet zo hard qua oogst, maar ik zie alles een enorme groeispurt maken, dus komt goed:-)
Jij zegt in je verhaal dat je de pruimen moet uitdunnen… mijn bomen zitten ook zo enorm vol…hoe dun jij ze uit?
Dankjewelalvastvoorjeantwoord:-))
Groetjes,
Danielle
Hallo Daniëlle,
Van niet elke boom moeten de pruimen worden gedund, maar onze Reine Victoria staat erom bekend dat ze enorm veel pruimen kan dragen waardoor de grote hoeveelheid ervoor zorgt dat takken doorhangen en kunnen breken, maar waarbij vooral de pruimen klein en hard en niet lekker blijven (gewoon teveel om te kunnen groeien en zacht te worden en lekker te smaken). Eerlijk gezegd, wij doen maar wat 🙂 . Met een knipschaartje verwijder ik alle kleine/misvormde pruimpjes zodat er om ongeveer elke 10 centimeter 1 grote, gezonde pruim hangt. Soms hangen er wat meer omdat er verderop aan de tak niks meer hangt maar het komt er in ieder geval op neer dat we wel ongeveer de helft van de pruimen hebben verwijderd en er nu geen pruimen meer tegen elkaar aan hangen (niet dat dat erg is maar dan hebben we in ieder geval voldoende uitgedund). Ik heb even 2 foto’s gemaakt van voor en na:
Voor het dunnen:
Na het dunnen:
Zoals gezegd, dit hoeft niet bij elk ras, kijk voor meer informatie daarover ook nog even op deze website: http://www.houtwal.be/vakartikels/steenfruit/vruchtdunningpruimen6d.htm
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Dankjewel voor je duidelijke uitleg en de link voor meer informatie. De tuin die ik nu heb, heb ik sinds eind 2016 en dit jaar zit 1 pruimenboom dus extreem vol. In de andere jaren heel weinig van gehad. Ze waren wel super super lekker. Heb best veel fruitbomen op mijn perceel staan, waarvan ik van alles wat er al stond niet weet welk ras het is:-(
(Peren, pruimen, appels, kersen)
Maar ik ga uitdunnen, want anders breken de takken. Dus heel erg bedankt voor je antwoord!
Groetjes en ook sterkte voor aankomende week. We gaan druk worden met zn allen.
Groetjes,
Danielle
Hoi diana ..wat bedoel je met tikken?
Dag Erna, in het blog van 12 mei 2017 staat het tikken beschreven. En vast op meer plekken op site van Diana. Succes! Groetjes Saskia
Hallo Erna en Saskia (dankjewel voor het antwoorden!),
Op deze pagina vind je (bijna onderaan) de meest uitgebreide uitleg: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/tomaat/tomaten-teeltzorgen/
groetjes,
Diana
Hoi Diana, mijn man vroeg zich af, hij heeft vroeger een loonbedrijf in de tomatenkassen met gewasverzorging gehad, waarom je de tomaten in de kas niet opbindt aan draden, scheelt een hoop stokken en ruimte het wiebelt dan een beetje en je kan er makkelijker bij….. wij hebben geen kas en onze moestuin aan huis. De tomaten en ook de komkommertjes binden we buiten aan een paar stevige palen met dwarsligger aan draden… gaat erg goed
Hallo Manon,
Ja, ik vraag het me ook wel eens af 🙂 .
Het is iets van vroeger, dat gewiebel aan die touwen, en dan brak er weer een stengel of een blad. In één kas hebben we zelfs gaatjes in de ijzeren constructie bovenin de kas. Dus ik zou zo touwen kunnen ophangen/vastmaken. Maar ik gebruik gewoon graag stokken, ze staan vast, ik kan ze goed uitmeten, etc.. Geen idee, het is gewoon een persoonlijke voorkeur. Maar nu ik er over nadenk, misschien is het leuk om het toch weer eens te proberen, 25 jaar nadat ik er afscheid van heb genomen 🙂 .
groetjes,
Diana
Hallo Diana ik ben ook een fanatieke lezer van jouw blog, heb ook veel tips van je uitgeprobeerd . Zoals 6 tomatenplanten in een klein muurkasje aan een draad ipv stok. ( bevalt erg gied),ik zag gisteren mijn eerste rijpe, gele mini tomaat.
Ik geniet met volle teugen van mijn tuin en jouw blogs, ga zo door
Hallo Margriet,
Leuk!! Ik heb hier gisteren elke plant goed bekeken maar er kleurt hier nog niets. Ik wacht met smart op mijn eerste rijpe tomaatje maar ik denk dat ik er nog minstens een week op zal moeten wachten.
Ik word nu wel ongeduldig 🙂
groetjes,
Diana
Het klinkt me allemaal ontzettend bekend in de oren. Ook dit alles jaren gedaan, maar ik beperk me nu tot hele kleine stukjes moes in bakken. Ik heb ook de aardbeienpot weer beplant en dat ziet er ook wel weer lekker ouderwets uit. Ik heb van alles iets, voor 2 personen, zonder inmaak. Alleen de druiven, bessen, bramen worden gezamenlijk met kruiden verwerkt tot jam, gelei en siroop omdat de kleinkinderen die zo lekker vinden. En ’s winters van de gekochte biologische bittere sinaasappelen heerlijk bittere marmelade. Misschien is jouw recept voor rabarber marmelade ook wel iets voor ons. Ik heb me gestort op ons Groei&Bloei goede doel (hulphond) met verkoop van zelfgekweekte planten.
Succes met alles en hartelijke groet, Thérèse Zwaard, Maasland
Hallo Diana,
Mijn rabarber begint nu pas goed te groeien.
Hoe denk jij over het oogsten van rabarber na 21 juni?
Hallo Els,
Ik oogst nog wel eens wat rabarber na 21 juni hoor, en dat zijn dan vooral stelen waarvan het blad bijvoorbeeld over het looppad hangen en toch verwijderd moesten worden.
Niet teveel en niet te vaak maar wij oogsten dus zo af en toe nog wel wat rabarber, mits de plant groot genoeg is en voldoende stelen bevat, bij elkaar misschien zo’n 3 tot 4 keer tussen eind juni en eind augustus (en daarna oogsten we er echt niet meer van). Om te voorkomen dat het wat hogere oxaalzuurgehalte een nadelige invloed heeft op je lichaam kun je wat ‘krijt’ aan rabarber toevoegen.
groetjes,
Diana
Hallo Ruud en Diana,
Ik heb een aantal weken geleden van die hele grote witte zeilen aangeschaft, die hangen op de zonkant over de kas, het werkt goed. je houdt de temp op max 38 graden.
Automatische raamopener en de deur op een brede kier, met Hordeur.
Tuinbonen mega opbrengst gehad, nu uit de grond. Rabarber heeft een dreun gehad met het vele water wat uit de lucht viel en de tuin deels overstroomde. Helaas voor de rabarder, dit jaar niet verder meer eetbaar, bladeren gaten en bruin
De verhoogde bakken waren mijn redding, stoksnijbonen staan in bloei, alle dahlia staan nu in bloei, en de zonnebloemen gaan snel groeien. Komende dagen morgens vroeg veel water geven. Maar dat zal bij jullie ook wel zo gaan.
Hallo allemaal,
Ik lees elk verhaal of vermelding.
Het is heel leerzaam, dus ik heb ook een vraag, ik heb een hele bak met krootjes, deels met tussenpozen gepoot. Maar nu schieten sommigen qua groei door, ik top ze wel maar is dit goed? Ik geef de schuld aan het vele water wat ze gehad hebben, met die hoosbuien!
Hallo Martin,
Krootjes die eenmaal gaan doorschieten maken vaak geen goede kroot meer (ze blijft klein maar wordt ook vezelig).
De oorzaak kan te maken hebben met het ras (sommige rassen schieten sneller door dan andere rassen). En het heeft ook te maken met de periode waarin je ze hebt gezaaid en de omstandigheden (droogte, warmte en zon bevordert doorschieten).
Ik vrees dat je krootjes misschien nog wel verder groeien maar er niet lekkerder op worden. Wellicht is het een optie om ze in ieder geval voor alle zekerheid nog opnieuw te zaaien want dat kan nog prima.
groetjes,
Diana
Heb voor de eerste keer aardappelen in zak gepland. Nu hebben ze niet gebloeid. Vrees dat het niks gaat worden. Spijtig. Want de bladeren beginnen stilaan geel te worden. Moet wel toegeven dat ik aardappelen heb gepakt die doorgeschoten waren. Dus dit is niet voor herhaling vatbaar. Voor de rest veel sla, kruiden. Tomaten, boontjes en komkommers beginnen goed te groeien
Hallo Renilde,
Wel of niet bloeien van aardappelen heeft niets met de groei en/of opbrengst te maken maar met het ras: sommige rassen bloeien wel en sommige rassen niet (of amper).
Als het blad geel wordt kan het er op duiden dat je aardappelen gewoon oogstklaar zijn. Maar het kan ook een teken zijn van droogte en/of een voedingstekort.
Wij hebben hier deze week een rijtje geoogst en dat waren mooie aardappelen, wellicht kun je ook van 1 plant oogsten en dan bedenken of de opbrengst goed is, of je de rest wilt laten zitten, of je bij moet voeden, of meer of minder water moet geven, etc.
groetjes,
Diana
Ik had het gewoon in potgrond gepland. Watertekort zal het hoogstwaarschijnlijk wel niet geweest zijn. We zullen wel zien. Het is geen ramp als er geen aankomen
Heb nog nooit bloeiende aardappelplanten in een zak gehad. Gebruik gewoon kleine aardappeltjes van de super. Altijd opbrengst tegen de tijd dat blad geel wordt. Soorten aardappels vaak door elkaar. Klein moestuintje, dus geen ruimte voor piepers. Opbrengst wordt meestal gebakken. Altijd een lekkere verrassing. Dit jaar enorme planten. Al afgebroken bij storm. Komt gewoon nieuw blad aan. Heb geduld tot blad geel wordt en dan maar eens kijken wat de opbrengst is.
Wij hebben in de zwarte bessenstruiken gigantisch veel zwarte luizen.
In mindere mate in de aalbessenstruiken .
Heeft iemand een idee of suggestie wat ik daar mogelijk aan zou kunnen doen en nog beter zou kunnen voorkomen????
Hallo Annie,
Kijk vooral even op deze pagina voor wat milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen: https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/milieuvriendelijke-bestrijdingsmiddelen/
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Grappig, jouw antwoord aan Michel over de wortel- en uienvlieg. Ik kreeg er meteen beelden van waarin de wortelvlieg en de uienvlieg elkaar te lijf wilden gaan.
Maar volgens mij wordt de uienvlieg geweerd door de geur van de wortelen en de wortelvlieg door de geur van de uien, die werken negatief op hun eetlust.
Ik heb een lijstje van kruiden en groenten die goede buren zouden zijn. Daarin wordt de bieslook beschreven als een nog betere afweerplant bij de wortelen dan de uien.
Niet van alle combinaties op dit lijstje heb ik kunnen merken dat ze helpen, maar deze werkt echt. De bieslook geeft vaker en meer geur af doordat er regelmatig van wordt geoogst en doordat de stelen in beweging zijn als het waait.
Bedankt voor de mooie en duidelijke foto’s van het dunnen van de pruimen. Ik zal nog iets royaler moeten dunnen. Mijn boom is pas geplant in 2017 en dan ben je blij met al die pruimpjes die er nu al aanhangen. Maar je hebt gelijk, het gaat om de kwaliteit.
Groetjes,
Wia Bonte
Hallo Wia,
Dankjewel voor je reactie! Ik word soms vergeetachtig, het schijnt aan de leeftijd te liggen 🙂 . Ik kan me vooral mijn vader herinneren, die zei altijd letterlijk: “Uienvliegen en wortelvliegen, die verdragen elkaar niet”. En dat zit gewoon in mijn hoofd (bijna inclusief begeleidende beelden). En natuurlijk heb ik later wel eens gelezen dat het met geur te maken heeft, maar in de haast om alle vragen te beantwoorden, plus het feit dat we hier al zo veel jaren uien naast worteltjes telen, zorgt er dan voor dat ik er niet goed over nadenk en ik de tekst van mijn vader bijna letterlijk overneem. Jeetje, ik vergeet feiten te controleren en word slordig. Ik hoop dat Michel je antwoord ook nog heeft gelezen! Ik ga in ieder geval mijn eigen antwoord even aanpassen zodat niet iemand anders per ongeluk dat antwoord nog eens ergens leest terwijl het niet klopt.
groetjes,
Diana
p.s.: er zijn jaren geweest dat ik het zonde vond om pruimen te dunnen en dat niet goed genoeg deed (teveel liet hangen), en de kleine pruimen van Reine Victoria zien er dan heel mooi uit maar ze zijn echt klein en hard en hebben nagenoeg geen smaak en zijn ook niet zoet. Ik hoop dit jaar eens op een pruimenmot-loos jaar maar ik zag de eerste ‘hars-druppeltjes’ alweer op de nog onrijpe pruimpjes zitten 🙁
Hoi Diana en Ruud,
Jullie hebben het er maar druk mee die eerste maand is altijd het drukst maar wel het leukst vind ik persoonlijk. Bij ons hebben we overal in de tuin luizen gehad van de tuinbonen tot aan de courgettes en komkommers. Maar sinds die zware regenbuien van aantal dagen geleden zijn de luizen als sneeuw voor de zon verdwenen. we hebben onze eerste tuinbonen al kunnen oogsten en de erwten en kapucijners zijn al klaar zelfs de eerste aubergines, paprikas, courgettes en hungarian wax peppers komen er al aan.
hebben jullie trouwens ervaring met soedangras als groenbemester? bij ons in de regio wordt het vaak gebruikt door bomentelers maar weet niet of het ook goed is om als groenbemester op de moestuin te gebruiken.
wij hebben wel een groot probleem met muizen dit jaar…. ze vreten het loof en de wortels van de wortelen kapot. hierbij zijn er ook veel uien gesneuveld of hebben een groeiachterstand door al dat woelen zelfs eem aantal van onze mooie bietjes moesten het ontgelden. maar ach het is de natuur he….
Veel succes en plezier met jullie oogst komende perioden
Hallo Niels en Laura,
Ik heb wel vaker Sorghumsoorten gezaaid maar nog nooit als groenbemesters (ik zaaide het voor de suikerrijke stelen of voor het mooi want sommige soorten worden wel 3 meter hoog en krijgen mooie roodbruine of zwarte bloempluimen).
We hebben wel Westerwold’s raaigras als groenbemester gezaaid, en dit jaar Phacelia en Esparcette. Maar we hebben niet heel veel plaats voor groenbemesters (bijna overal komen nog late soorten als winterandijvie en -sla, veldsla, koolsoorten, winterprei, etc. te staan 🙂 ). Dus ik kan helaas niet vertellen of het een goede groenbemester is voor de over het algemeen wat kleinere vakken van een hobbymoestuin, misschien heeft iemand anders die dit leest er ervaring mee.
Sterkte met de muizenplaag! Die hebben wij dit jaar gelukkig niet maar er zijn hier wel enorm veel grote houtduiven die onze bessenstruiken hebben vernield, kool hebben opgevreten en ook erg hun best hebben gedaan in de doperwten, peultjes en kapucijners. Het hoort er inderdaad bij, maar het is zeker niet altijd even leuk.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Vorige week lag mijn al best wel grote pompoenplant er opeens slapjes bij, wat bleek stengel half doorgeknaagd. Zo’n twee cm vd wortels vandaan. Dat was m’n tweede pompoenplant die zo het loodje legde. Twee weken geleden ook al 1. Nu zag ik gisteren ook al een stambonenplantje, buitenste bast afgeschilderd onderaan en doorgeknaagd? Wie doet dit? Muizen heb ik nog nooit gezien bij mij. Wel zaten er bij het bonen plantje heel veel pissebedden. Bij de doorgevreten pompoenen niet. Ik hoop dat het hierbij blijft, het is zonde van die al vergegroeide planten. (het bonen plantje zat al vol bloesem) Iemand tips, ideeën?
Veenmol/aardkrekel???
Groetjes Carine
Hallo Saskia,
Mijn ervaring is dat pissebedden zelf ook behoorlijk wat schade kunnen aanrichten, ik heb hier wel gezien dat ze van wat meloenplanten de steel zo hadden aangevreten dat de planten het begaven.
Carine geeft ook nog een mogelijkheid, de kans dat het muizen zijn is vrij klein, mijn ervaring is dat die toch meer voor zaden en andere koolhydraatrijk voedsel gaan. Maar ik hoorde dat er dit jaar op sommige plaatsen in Nederland een complete muizenplaag heerst en als er heel veel muizen zijn weet ik ook niet wat ze dan uiteindelijk gaan eten.
Misschien helpt het als je nieuwe zaailingen extra diep plant (tot de 2 kiemblaadjes net onder de grond zitten), soms kan dat helpen tegen oppervlakkige vraat door bijvoorbeeld pissebedden.
groetjes,
Diana
Ha Diana,
Vanmorgen in de kas met tomaten besloten je dit toch te vragen….ik haal bij de tomaten het onderste blad eraf en laat het blad gewoon liggen.
Bij het water geven wordt het toch wel wat nat. Is het nou gevaarlijk of een mogelijke bedreiging voor het ontwikkelen van die beruchte schimmel? Of is afgesneden blad te snel aan het verdrogen en gaat dit niet meer gebeuren?
Ik heb in de kas de afgelopen jaren er geen schimmel door gekregen maar toch houdt mij dit wel bezig.
Weet jij een antwoord ?
Hallo Manon,
Bij het eerste vermoeden van aardappelziekte (of een andere plaag of ziekte in de tomaten) zou ik het blad vooral weggooien. Maar van tomatenblad is ondertussen ook wel bekend dat het bepaalde geurstoffen afgeeft die kunnen helpen bij het bestrijden van plagen. Ik hoop dat Carine dit nog leest en antwoord kan geven want ik weet dat zij tomatenblad tussen planten in gebruikt, of er een aftreksel van maakt ter bestrijding van bepaalde plaagdieren. Dus tomatenblad op de grond in zeker niet slecht, mits het gezond is. En wellicht is het nuttiger tussen andere planten in dan tussen tomatenplanten, maar ik weet zelf even niet meer tegen welke plaagdieren het nou goed hielp, ik denk luizen maar ik weet het niet zeker.
groetjes,
Diana
Dag Manon en Diana,
De tomatenbladeren……
Je kan de tomatenbladeren onder de tomaten laten liggen (geen zieke planten natuurlijk!), maar veel nut zal het niet hebben. Het zal opdrogen en composteren. Het zal niet voor schimmels zorgen.
Als ik dief, gooi ik alle tomatenbladeren en scheuten in een emmer en gooi dit rond planten die gevoelig zijn aan de aardvlo (dat vervelend zwart springertje dat de blaadjes doorboort) zoals koolsoorten, radijs, rucola, rapen, amarantus, warmoes, snijbiet,…. de aardvlo houdt niet van de geur van tomaten. Dit werkt maar zolang de bladeren geur afgeven. Anders kan je een gier maken van tomatenbladeren en dit onverdund op de plant spuiten (geen zon op laten komen, dus liefst s’avonds of op een grijze dag). Ik doe dit ook, maar gebruik hier gebruikte spuitbusjes van onderhoudsproducten voor;, tomatenbladeren verstoppen mijn goede spuitbussen. Hoop je hiermee te helpen. Groetjes Carine
Dag Diana,
Het is een dagelijkse gewoonte geworden om de teksten/ blog te lezen van jouw website. Alhoewel ik al jaaaaaren tuinier, vind ik toch nog wel leuke teksten en tips, vooral ook de nieuwere groentensoorten en varieteiten. Dus maw ik hou erg van jouw site. Er komen meer en meer reactie’s, gezien dit ook op de soorten en groenten kunnen. Het lijstje van de recente reactie’s )(ik denk de laatste 5) wordt wat klein. Zou het misschien een idee zijn om onder het lijstje van recente reactie’s, een verwijzing te plaatsen bv ‘meer’ en daarin bv. de reactie’s van de volledige dag te tonen ? Het is maar een hint hoor om over na te denken.
Groetjes Carine
Hallo Carine,
Dankjewel!
Ik vrees dat ik zelf niets aan de indeling, plaatsing, etc. van reacties kan veranderen, ik wilde dat ik er meer verstand van had 🙂
Maar op de nieuwe website die er uiteindelijk een keer gaat komen gaan de reacties heel anders werken.
En ik geloof dat mensen zich bijvoorbeeld dan ook kunnen abonneren op reacties op pagina’s of berichten.
Ik ga in ieder geval in mijn volgende blog vragen of mensen voortaan reacties op de juiste pagina’s willen plaatsen, want nu begint het voorzichtig aan op sommige plaatsen een rommeltje te worden, en dat is heel jammer want de reacties zijn heel waardevol, mits ze op de juiste plaats staan.
groetjes,
Diana
Ha Diana en Carine,
Het is mij nu duidelijk.
Heel erg bedankt voor jullie antwoorden.
Ga daarmee aan de slag.
Groetjes, Manon.
Oeh ik ga meteen lid worden van je youtubekanaal! Superleuk!!