Uitstellen
Ik schrijf dit blog op vrijdagmiddag, terwijl het buiten 2 graden is en de natte sneeuw door windkracht 7 horizontaal waait. Dat klinkt toch als een blog van december of januari. Maar nee, maart roert nog steeds zijn staart. Getsie, ik verheug me zo op de lente. Sterker nog, de meteorologische lente is al begonnen. Misschien kan ik me beter op de astronomische lente concentreren die pas over ruim een week begint. Want het voelt allesbehalve als lente.
Ik heb een deel van de bestelde rozen binnen maar nog geen kans gezien (in ieder geval niet zonder kletsnat te regenen en een hagelbui op mijn hoofd te krijgen) om die naar de tuin te brengen en te planten. Zelfs de zaden van bietjes, knolselderij, snijbiet, rucola, sla, etc. zitten al meer dan een week in mijn tuintas (die echter nog steeds roerloos aan de kapstok hangt). De weerberichten beloven ons volgende week dubbele cijfers, ik kan me er op een dag als deze amper iets bij voorstellen.
Met de vooruitzichten van ‘binnenkort eindelijk lente’ ben ik maar alvast voorzichtig binnen aan het tuinieren. Ik vertroetel de paprika-, peper en auberginezaailingen:
Dit zijn de grootste zaailingen, van de eerste zaaironde, een ander deel van de zaailingen, buiten beeld, heeft pas 2 kiemblaadjes. Dus ik schuif lekker wat met potjes, de kleinste/jongste zaailingen krijgen nu het beste (warmste en lichtste) plekje onder de lamp in de kraamkamer en de eerste grotere zaailingen verhuis ik naar een wat koelere kamer.
En ik heb woensdag de tomatenzaden gezaaid. Het is eigenlijk belachelijk maar ik geef toe dat ik elke dag even naar de nog gesloten laag vermiculiet kijk, en ik voel dan ook gelijk heel voorzichtig of het nog vochtig genoeg is. Zonder zon en bij hooguit 17 graden hoef ik daar eigenlijk helemaal niet over na te denken; het is nat zat, en 2 dagen na het zaaien kiemt er echt nog niks. Het klinkt bijna dwangmatig maar met een positieve insteek zie ik het zelf meer als enthousiasme. Nou ja, wellicht ook een vleugje vrij onschuldige verslaving. Want van het zaaien van tomaten krijg ik altijd visioenen in felle groene, gele, oranje en rode kleuren, van schalen vol tomaten, groene handen, de geur van tomatenblad, en de warmte van de zomerzon. Elke keer als ik even naar de tray met zaaisels kijk vliegt er zo’n pufje kleuren, smaken en geuren mijn hoofd in. Kun je nagaan wat ik in mijn hoofd zie, ruik en voel als de zaden kiemen! “Nog een weekje geduld”, denk ik, terwijl ik nog zo’n visioenpufje opsnuif door een miniem vleugje water over de zaaisels te vernevelen. Als je niet van tomaten houdt kan ik me voorstellen dat je niet begrijpt wat ik bedoel. Maar dan heb je het misschien wel met bloemen, of bieten of appels.
Zo ziet het er op dit moment uit:
Maar ik voel dit:
En dat maakt een koude en kletsnatte dag met 22 millimeter regen en natte sneeuw toch wat vrolijker :-).
Natuurlijk zou ik liever in de tuin bezig zijn maar uiteindelijk vermaak ik me dus binnen ook wel. Op zolder controleer ik wat overwinterde planten en ik zoek de dahliaknollen alvast uit. Ik geef overwinterde stekken water en verspeen een paar jonge eenjarige stokroos-zaailingen.
Ik controleer de pootaardappelen, draai ze waar nodig zodat de goede kant goed in het eierdoosje ligt en ze in het licht kunnen spruiten.
En ik heb zelfs al wat bloemen gezaaid, soorten die binnen mogen kiemen en ook nog een poosje in huis moeten blijven (zoals Cobaea, Talinum, Phlox, Zinnia, etc.). Maar ik heb ook al goudsbloemen, duizendschonen en korenbloemen gezaaid, en die zaaitray’s mogen na het weekend al mee naar de kas (want ze kiemen bij lagere temperaturen en kunnen ook goed tegen koel en koud weer).
Er is 1 gevaarlijk dingetje wanneer ik min of meer noodgedwongen in huis tuinier: ik heb al wat zakjes paprika- en peperzaden opgeruimd en kwam toen een zakje paprika Gypsy Baron tegen. De kassen zitten propvol gepland maar toch heb ik daar nog even wat zaden van gezaaid. Geen idee waarom want ik heb er dus eigenlijk geen plek voor; het is een kruising tussen balorigheid, toch iets willen doen en liefde voor deze mooie en lekkere paprika.
Kun je nagaan, ik heb niet eens een mooie foto tot slot van dit blog. In ieder geval geen foto van deze week. Maar vorige week maakte ik deze foto van de al bloeiende Pulmonaria. Daar moeten we het maar even mee doen, tot de stijgende temperaturen hopelijk volgende week voor wat meer zaden, kiemen, groen en groei zorgen!
‘Visioenpufje’ – voor mij hèt moestuinwoord van 2023!! 😄👍🏻🍀
En kun je met een gerust hart snuiven…😉
Erg herkenbaar! De APP’s doen het hier goed, maar het weer is zo slecht dat ik nauwelijks zin heb om naar de kas in de achtertuin te lopen. Dit weekend binnenshuis tomaten zaaien!
Even een berichtje uit het noorden van het land.Het is hier helemaal winter.De hele dag heeft het gesneeuwd dus ligt er een dik pak sneeuw.Mijn kleinkinderen hebben een sneeuwhut gemaakt en ik kon niet bij de kas in de tuin komen. In een verwarmde bak in de kas heb ik 20 soorten eenjarige planten gezaaid .Elke dag even kijken maar nu even niet. Heb me donderdag bij groei en bloei opgegeven voor een open tuinen weekend .Toch wat positiefs gedaan.
2 weken geleden 10 pitjes f1 hartbreakers tomaten gezaaid. Ze doen nog niets. Ook binnen is het kouder dan normaal.
1 potje staat nu warmer op het boilertje van de coocker.
Ik ben benieuwd.
Dag Diana,
Hier kriebelt het ook om naar de moestuin te gaan maar met die sneeuw van de voorbije week toch liever binnen .
Dan maar van de nood een deugd gemaakt en de grote schoonmaak gedaan op de zolder ,de laatste ajuinen van vorig jaar naar de berging beneden gebracht en lege kartonnen bakjes meegebracht van de supermarkt en alles klaargezet om na de zomer terug de wintervoorraad te bergen .
Dus een dag waar we ondanks kou en regen toch tevreden op terug kijken.
Het kan nooit zo slecht zijn zodat het voor niets goed is ,wijze woorden van mijn vader zaliger en voortdoen en content zijn was ook zijn gezegde !
We duimen nu toch voor een beetje lente en een zonnetje dat straalt zodat wij ook van binnen en van buiten kunnen stralen .
veel groeten Annie uit België
Zo herkenbaar, iedere keer als ik iets gezaaid heb ga ik daar en paar keer per dag met mijn neus bovenhangen om te kijken of er al iets gekiemd is. Soms al een paar uur na het zaaien 😄 En als ik dan een zaailing zie verschijnen word ik daar toch zo ontzettend blij van! Vandaag ga ik mijn tomaten zaaien 😀
Hallo Diana,
Hier in Gelderland is het ook vies koud en heeft het gisterenavond flink gesneeuwd. Gelukkig is nu de meeste sneeuw wel weg.
Ik heb vorig weekend mijn tomaten gezaaid op de vensterbank in de keuken en ze staan nu heel klein boven de grond. Maar ik had gehoopt wat meer te kunnen doen in de tuin.
Ik was van plan geweest de tuinbonen uit te planten maar heb daar nog maar even van af gezien, ze staan nu in een bak met kap onder het afdak.
Ik had geen mail ontvangen van jouw en heb me daarom maar weer even opnieuw ingeschreven. Groetjes
Hallo Margriet,
Er ging vrijdagavond iets mis met het versturen van de nieuwsbriefmail.
Augus heeft het ondertussen gerepareerd en de mail is zaterdagavond alsnog verstuurd.
Als het goed is wordt de mail nu weer op vrijdag verstuurd. Mocht je de mail nu dubbel krijgen (omdat je je opnieuw had ingeschreven) laat het dan vooral even weten, dan kijk ik even of ik 1 van je 2 aanmeldingen handmatig weer kan verwijderen.
Het moet heerlijk zijn om de eerste tomatenzaailingen boven te zie komen! Hier wacht ik er nog een paar dagen op.
groetjes, en veel plezier met de opkweek van de tomaten en het uitplanten van je tuinbonen!
Diana
Hallo Diana, nog bedankt voor de snelle verwerking van de mail, ja ik kreeg hem zaterdagavond al gelijk binnen. Als ik hem volgende week dubbel krijg laat ik het je weten.
En ik hoop dat bij jouw de tomaten inmiddels ook boven de grond komen. Het is zo leuk om er weer mee bezig te kunnen zijn. Nu maar op naar het voorjaar. Heel veel moestuin plezier. Groetjes Margriet.M
Hoi Diana,
Altijd gezellig op zondagmorgen je blog lezen. Goed begin van de dag.
Groeten,
Frans
Beste Diana,
Een vraagje: hoeveel tomatenzaden zaai jij per vakje in de zaaitray? Of alleen 1 per vakje?
Met alle complimenten voor je geweldige blog!
Janneke
Hallo Janneke,
Als ik in potgrond zou zaaien zou ik 1 zaailing per vakje aanhouden zodat ik die zaailingen later zonder het verstoren van de worteltjes naar 9-centimeterpotjes met potgrond over zou kunnen planten.
Maar ik heb nu in vermiculiet gezaaid, en dan zaai ik wel 3 zaden per vakje. Het verspenen gaat dan door het luchtige medium veel makkelijker. Voordeel is dat ik zo meer zaden in een kleinere tray kan zaaien. Nadeel is dat ik de zaailingen vlot na het kiemen al moet gaan verspenen (omdat er in vermiculiet geen voeding zit).
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
2 vragen: ik heb dit jaar een propagator gekocht en meteen paprika en aubergine gezaaid. Ze zijn allemaal opgekomen. Wat wordt ik blij van die kleine plantjes. De vraag: Tot wanneer moeten ze in de verwarmde propagator blijven?
De andere vraag: Is het handig om ook de tomaten in de propagator te laten kiemen? ik heb nog genoeg ruimte hiervoor.
Dag Jacqueline,
zodra de plantjes kiemen, kan je deze best uit de propagator halen en op een zo licht mogelijke plaats zetten, op kamertemperatuur. Blijven ze te lang in de propagator, dan krijg je zo van die lange iele plantjes.
In theorie kan je tomaten ook laten kiemen in de propagator, maar dit hoeft niet. Een tomaten zaadje kiemt op ongeveer 18 à 20 graden, dus gewoon kamertemperatuur is voldoende.
Persoonlijk gebruik ik de propagator voor aubergines, pepers, paprika en zoete aardappel.
groetjes en succes
carine
Wacht tot ze de eerste echte blaadjes hebben. Waarin heb je gezaaid? Vermiculiet? Dan verpotten. Als je led lichten boven je propagator hebt en gewone grond met een laagje vermiculiet, kun je ze veel langer laten. Worden ze niet iel door het licht.
Tomaten kiem ik ook in de propagator maar op lagere temperatuur. Dit jaar heb ik voor pepers, paprika’s en straks tomaten grotere zaaidozen in de propagators gezet met led lichten erboven. Kunnen ze veel langer in de propagator blijven, zonder warmtemat verwarming, en groeien ze compact op.
Dag Annemiek,
Zo heeft ieder zijn methode hé. Zodra ze kiemen, haal ik deze uit de propagator en zet ze ofwel aan het raam waar veel licht binnenkomt, ofwel onder de groeilampen. Ik laat het kiemen alleen op 27 graden gebeuren en nadien groeien ze bij mij gewoon op kamertemperatuur verder. De propagator gebruik ik enkel om te laten kiemen op hogere temperaturen, bij mij staat hij reeds opgeborgen tot volgend jaar. Ik ben een beetje minder nonchalant geworden dit jaar omwille van de electriciteitsrekeningen😉.
veel succes met jouw tomaten
groetjes
carine
Schitterend Diana!
Dank voor je kleurig en enthousiast geschrijf in deze overgangstijd!
Ik heb van een nood een deugd gemaakt en nog snel wat koudekiemers buiten in de koudebak gezaaid. Met een beetje mazzel gaan die t nog doen. Ik was eerst aan t klungelen in de koelkast maar ik heb toch altijd het idee dat ‘natuurlijke’ kou t beter doet. Volledig niet gebaseerd op empirisch bewijs 😉
Hoi Tessa,
Ik ben het helemaal met je eens! De koelkast is prima maar als het buiten toch nog koud is lijkt me dat ook beter. Omdat de koelkast altijd 5 graden is en het buiten schommelt tussen 2 en wel meer dan 12 graden.
En ik heb ook wel het idee dat zaailingen bij buiten zaaien ook gelijk wat sterker zijn.
Veel succes met de koudekiemers!
Diana
Hoi Diana, ff een vraagje. Ik heb aardbeienzaadjes laten kiemen in mijn woonkamer en de zaailingen zijn inmiddels omgepot en al mooie plantjes geworden van zo een cm of zes hoog met aardig wat blaadjes. Vanaf wanneer kunnen die in de koude kas?
gr Sandra een ( nog niet zo lange ) medetuinierster
Hoi Diana
ik krijg je mail brief niet meer.
ook kon ik via jou site naar de kalender van Maria thun . wat wel te zaaien en wat niet. maar ook daar kom ik niet meer in. ik vind wel een andere site maar die vind ik onduidelijker. Nog ee nvraag jij hebt ook veel gezaid zeg je. Ik heb ook weer veel te veel .aar ok van andere jareb=n nog groente staan in de weck bv. Ik geef graag met gulle hand links en rechts maar kom maar niet dooor de voorraad hoe doe/doen juliie dat,
Hallo Wietske,
Ik heb gelijk even gekeken en je staat nog met dit mailadres in de lijst hoor. Dus zou je zaterdag ook de mail moeten hebben gehad. Zou het kunnen dat die in je spambox terecht is gekomen?
Als dat niet het geval is, laat het dan even weten, dan ik porberen om je af te melden en opnieuw aan te melden, maar vooralsnog is er aan deze kant geen probleem en sta je nog steeds ingeschreven.
Er is geen kalender van Maria Thun, voor zover ik weet, wel wat vereenvoudigde kalenders maar uiteraard willen de nazaten van Maria Thun vooral dat je de agenda koopt
Over je vraag m.b.t.: inmaakpotten. Ik probeer niet meer te maken dan we nodig hebben maar dat lukt natuurlijk niet altijd. Als we iets echt minder eten omdat we het eigenlijk toch niet zo lekker vinden, dan gooi ik het na een jaar gewoon weg. Al het andere eten we gewoon op, ook als het anderhalf of 2 jaar oud is, dan is er vaak nog niets mis mee (behalve zoetzuur want dat wordt steeds zuurder maar chutney wordt eigenlijk alleen maar lekkerder).
En ook hier geven we veel weg, het is ook leuk om recepten en potjes inmaak op de volkstuin met tuinburen en -vrienden uit te wisselen.
Maar uiteindelijk blijft het gewoon belangrijk om niet teveel te maken, en om een paar keer per jaar het inmaakrek na te kijken en gewoon maar weg te gooien wat echt niet lekker meer is. Zonde maar laten staan en niet opeten vind ik ook geen optie. Ik heb echter ondertussen wel geleerd om een beetje in te schatten hoeveel jam we per jaar weten, hoeveel potten augurken, sambal, etc. waardoor ik gelukkig niet vaak iets weg hoef te gooien.
groetjes,
Diana
Hallo Sandra,
Het klinkt alsof je plantjes al mooi groot worden. Zelf zou ik nog heel even wachten tot begin april; dan warmt de kas al flink op en is er ook in de nacht niet veel kans meer op vorst (omdat de grond in de kas is opgewarmd en die warmte in de nacht weer afstraalt). Uiteraard zou ik ze dan nog wel een beetje beschermen als het toch nog flink gaat vriezen (door er wat vliesdoek overheen te draperen en er een emmer water naast te zetten die wat warmte in de nacht afgeeft).
Maar ik zou ze zelf dus begin april naar de kas brengen en rond half mei buiten uitplanten.
groetjes,
Diana