Uitslag wedstrijd
Hierbij de uitslag van de wedstrijd (die vanaf vorige week woensdag op de website van Pokon stond). Het was nog niet makkelijk, niet voor wie er meedeed, en ook voor mezelf niet. Want er werden ook nog wel antwoorden ingestuurd van planten die ik zelf helemaal niet ken en dus moest ik zelf ook nog op zoek naar foto’s en tekeningen van soorten en zaden. En dus voor mij ook heel leerzaam, leuk!!
Iemand vroeg nog aan me of ik ook echt al die zonnebloemzaden had geteld. Ja, uiteraard. Peulenschil trouwens, ik ben al weken elke avond aan het tellen, voor de zadenlijst, tomatenzaden tellen, paprikazaden tellen, ik droom over tellen 🙂 .
Nog even snel een opmerking: ik heb een nieuwe pagina gemaakt, met nieuws over de zadenlijst, op die manier hoef ik de mensen die geen interesse hebben in de zadenlijst op deze plaats niet meer lastig te vallen met nieuws en opmerkingen erover. Je kunt dat hier vinden: Zadenlijst – nieuws. Daar noem ik nu ook voor het eerst een datum waarop ik denk en hoop de zadenlijst te openen.
En dan nu de uitslag:
Foto 1
Foto 1 is Calendula officinalis, Nederlandse naam Goudsbloem. Makkelijk. Had ook helemaal niemand fout.
Foto 2:
Foto 2 is Phaseolus coccineus, Nederlandse naam Pronkboon. Sommige mensen noemden er nog een ras bij maar dat was niet nodig, er bestaan heel veel rassen pronkbonen, de zaden soms wit, of zwart of dit gevlekte, van rozig en bruinig tot paars en beige.
Foto 3:
Foto 3 is Cyclanthera pedata, Nederlandse naam Olijfkomkommer, maar ook wel bekend onder Achocha of Kaywa, die heb ik ook goed gerekend. Ik vind de zaden een beetje lijken op puzzelstukjes, of op zwarte spookjes. Zaadje 1 lijkt wel een beetje op Batman, zaadje 4 op een kaars. Rijke fantasie 🙂 ? Hoe dan ook, herkenbaar en voor zover ik weet zijn er geen andere planten die dezelfde vorm en grootte van zaden hebben.
Foto 4:
Foto 4 is Tropaeolum majus, Nederlandse naam Oost-Indische kers. Ook makkelijk. Iemand noemde Nasturtium, heb ik ook goed gerekend, is de Engelse benaming.
Foto 5:
Op foto 5 zie je links paprika- of peperzaden, Capsicum annuum. En ik was op zoek naar het zwarte zusje rechts, en dat maakt dan gelijk duidelijk dat het om de Capsicum pubescens gaat. Ik het trouwens Rocoto en Manzano ook goed gerekend, 2 heel bekende namen voor dit soort pepers.
Foto 6:
De zaden op foto 6 zijn van de Ipomoea transvaalensis, er is geen Nederlandse naam. Zeldzaam en moeilijk, maar ik heb de zaden wel al in mijn zadenlijst gehad, en in de database van eenjarigen en op de pagina over het zelf oogsten van zaden had je een foto van de zaden kunnen vinden.
Foto 7:
Op foto 7 zie je een foto van Beta vulgaris, Nederlandse namen: kroot, biet, rode biet, snijbiet, warmoes, allemaal goed gerekend. Eigenlijk geen zaadje maar een zaadkluwen, in elke kluwen zitten 2 tot 4 zaden (vandaar dat uit 1 zo’n ‘zaadje’ dus ook altijd een paar zaailingen komen).
Foto 8:
Op foto 8 zie je de zaden van Dolichos lablab, herkenbaar door de dikke witte rand langs de bolle zwarte zaden. Toen ik de zaden opzocht en fotografeerde bedacht ik gelijk dat ik haar komend jaar weer eens moet zaaien, want niet alleen de zaden zijn mooi, de hele plant (klimmer, slinger, met donker blad, lila bloemen en donkerpaarse peulen) is geweldig mooi. Ik heb Lab Lab en Hyacinthboon ook goed gerekend.
Foto 9:
Zea maïs, Nederlandse naam gewoon Maïs zonder Zea. O zo makkelijk en toch ook moeilijk. Maïszaden kunnen ook veel dikker en ronder zijn, dat is dan makkelijker herkenbaar. Maar dat zijn zaden die minder zoete maïs geven, ze blijven wat dikker door het zetmeel in de zaden, en die heb ik nooit. Hoe gekreukter en meer gekrompen de zaden zijn, des te minder zetmeel en des te meer suikers, dus des te zoeter zullen de kolven zijn die volgend jaar aan de planten hangen. Dit zijn zaden van het ras Vanilla Sweet, een dubbelzoet ras.
p.s.: hetzelfde geldt voor doperwten. Kies dus altijd een ras met de meest mogelijk gekreukte zaden, mocht je zoete maïs of zoete doperwten willen 🙂 .
Foto 10:
Foto 10 laat de peulen zien van de plant Proboscidea louisianica. En ik ben zelf ook niet zo ervaren in het zaaien van dit soort planten. Ik schreef in het voorjaar al een tuindagboek over haar, met de keiharde gebogen (kan ik het geweien noemen?) nestelt ze zich in het zachte gedeelte van de hoef of in een poot van een dier, tot het dier uiteindelijk gaat bezwijken van de akelige wond, en de zaden kiemen vervolgens graag in de rottende massa van het dode dier. Semi-vleesetende planten worden het daarom blijkbaar ook wel genoemd. Mooie roze bloemen trouwens 🙂 . Gemzenhoorn, Devil’s Claw ook allebei goed gerekend (moest ik zelf ook even opzoeken). En ook 2 keer het antwoord Ibicella lutea gekregen. Ik heb de plant en peulen even op moeten zoeken en die lijkt in alles (behalve gele bloemen) zo enorm veel op deze Proboscidea dat ik die antwoorden ook goed heb gerekend.
Foto 11:
Over foto 11 kan ik gelukkig kort zijn: sla, niks meer en niks minder.
Foto 12:
Foto 12 zijn de zaden van Spinazie, en dan niet van rondzadige (zomer)spinazie, maar je kunt aan de kleine maar o zo scherpe randjes zien dat het hier om scherpzadige spinazie (voor herfst, winter en lenteteelt) gaat. Hoe vaak ik ze al wel niet heb vervloekt, terwijl zo’n zaadje rechtop in mijn vinger bleef steken bij het zaaien….. 🙂
Foto 13:
Lastig, heel lastig. Ook voor mij trouwens. Dit zijn zaden van de Lupinus rivularis. Maar ik kreeg ook antwoorden als Lupinus angustifolius, Lupinus texensis, Lupinus polyphyllus, Lupinus cruickshankii en nog meer. En omdat Lupinus vaak zaden heeft in deze vorm die gevlekt 2-kleurig zijn heb ik besloten om die antwoorden ook goed te rekenen. Mede ook omdat ik bij het zoeken naar foto’s van de zaden van die bijzondere species ook niet altijd goede foto’s vond. Ik reken dus alle Lupinus-species goed.
Foto 14:
Foto 14 zijn zaden van een Dahlia. Niet van een Zinnia, dat antwoord kreeg ik ook meerdere keren, maar die zaden hebben echt meer de vorm van een kroontje van een vulpen. Even een foto van gemaakt, geen geweldige maar toch:
Voor alle duidelijkheid, niet voor de wedstrijd maar even om het verschil aan te geven tussen de zaden van een Dahlia en de zaden van een Zinnia.
En dan tot slot, het grootste struikelblok, het raden van het aantal zaden in het bergje zonnebloemzaden. Een klein beetje als bewijs:
Het bergje zaden:
En vervolgens ze uiteraard allemaal geteld…….
In elk bakje liggen 100 uitgetelde zaden. Dat zijn 17 bakjes. En in het laatste bakje liggen nog 42 zaden. En dat maakt 1742 zaden. Heel veel meer dan de meeste mensen dachten.
En dan tot slot, de winnaars:
Er hebben 56 mensen meegedaan met deze wedstrijd. En daarvan hadden 5 mensen alle 14 antwoorden goed. En dus was het aantal zaden doorslaggevend. Op nummer 1, 2 en 3 zijn geëindigd:
1.: Anna, met alle antwoorden goed, en bij het raden van het aantal zaden het getal 755
2.: Ann: met alle antwoorden goed, en bij het raden van het aantal zaden het getal 721
3.: Julia, met alle antwoorden goed, en bij het raden van het aantal zaden het getal 685
Ik ga de 3 mensen die hebben gewonnen vanavond op mijn gemak mailen. Want nu snel naar de tuin, een verhoogde bak schoon maken en knofloken opzoeken om te planten. En de aller-allerlaatste zaden oogsten van dit jaar.
Iedereen heel hartelijk dank voor het meedoen aan de wedstrijd!!
p.s.: met alle dank aan Rogier is het probleem met het zichtbaar zijn van mailadressen van andere mensen bij het plaatsen van een reactie nu opgelost. Als je toch nog iets vreemds ziet, laat het dan vooral even weten!
Hallo Diana,
Wat knap dat er mensen zijn die álle antwoorden wisten! Ik heb nog even een dappere poging gedaan met hulp van Google, maar al snel was duidelijk dat dit voor mij als 2de-jaars moestuinierster echt ruimschoots te hoog gegrepen was… 😉
Maar ik verheug me alvast je zadenlijst: benieuwd welke leuke, lekkere en bijzondere rassen je dit jaar weer in de aanbieding zult hebben!
Groetjes & een mooi weekend gewenst,
Jolanda
Ik heb niet meegedaan aan de wedstrijd maar vond het erg leuk om te zien.
Wel gegist wat het voor zaden het zouden kunnen zijn; maar er waren toch wel heel moeilijk te raden zaden bij. Dus mijn compliment voor de dames die alles goed hadden
groetjes Simone .
Wow, wat knap zeg, alle antwoorden goed! Ik herkende er maar 4, dus daarom niet meegedaan.
Wel een hele leuke wedstrijd in ieder geval, zo leren we nog eens wat.
Jammer! Ik had er maar 1tje fout!!
Maar wat was dit leuk, maar vooral ook leerzaam om te doen!
Ik ben benieuwd naar de zadenlijst, daar ga ik zeker wat van bestellen.
Bedankt Diana!!!
Prijswinnaars gefeliciteerd! Knap hoor van jullie.
Gefeliciteerd winnaars! Ik herkende ze echt niet allemaal dus weer uitermate leerzame blog, thnx Diana!
Ow, net niet, alleen geblunderd op vraag 15. Jammer, proficiat aan de winnaars en ik bestel wel van de lijst. Ik vond het opzoeken heel leuk. Bedankt Diana.
Leuke wedstrijd! Gefeliciteerd aan de winnaars. Grappig dat ik meerdere keren lupinus zaden had bekeken maar toch dacht neuh die komen net niet overeen. Toch wel dus haha.
Binnenkort ga ik gewoon zaadjes bestellen van de lijst. 🙂
Gefeliciteerd winnaars en iedereen die een poging deed de zaden te benoemen!
Ik had er zelf maar 5 geweten.
Sommige zadenfoto’s doen mij denken aan de natuurfotograaf Karl Blossfeldt.
Echt een aanrader om deze (al lang overleden ) fotograaf eens te googlelen.
Hij maakte waanzinnig mooie zaden foto’s.
Diana dank voor zoveel positieve leermomenten!
Van harte gefeliciteerd allemaal!
Groetjes Margriet
De zadenlijst voor mij nieuw en interessant, ik zag dat je daar een wachtwoord voor nodig hebt. Hoe kom je daar aan en hoe werkt het, ik zag geen verdere info daarover bij de nieuwe pagina.
Hallo Tineke,
Hier: https://www.mooiemoestuin.nl/zadenlijst/ beschrijft Diana hoe de zadenlijst werkt en ook dat het wachtwoord eraf gaat als zij achter de schermen klaar is met de voorbereidingen en de verkoop van start gaat.
Groetjes,
Jolanda
Hallo Diana,
Zag ook Dolichos lablab staan plant deze al jaren vind hem prachtig alleen krijg ik deze vanuit Suriname en daar word het Sim genoemd, de bloemen ervan vind ik lijken op de orchidee, zaai enkele boontje voor in April in mijn hobbykastje in koffie bekertjes met een gaat onderin gebrand met een hete spijker (die ik vastpak met een tang en dan boven het vuur houden ,
en dit gaat er goed.
zo heb ik welmeerdere surinaamse groenten met name; klimspinazie (goed voor diabetes)
komkommer met stekels maar de smaak is geschild heel lekker kan ook geroerbak worden , Sopropo is een beetje moeilijker, heeft een lang groeiproses nodig voor vruchtzetting.
Kouseband doet het goed mits zij in de middagzon staat, al deze doen het bij mij goed.
Veel sucses met je uitstekende berichten, bewonder jou zoals je alles weet te vertellen.