Uitgerust
Een tijdje hier geen tuindagboek geplaatst, maar ik had daar een goede reden voor.
Wij waren hier (de Noorse Fjorden):
Met deze dame (het ms Rotterdam):
En we hadden het druk :-):
En het was prachtig. En heerlijk. En ontspannen. En geweldig. En nu is het weer voorbij. En dat is ook goed. Want terug naar poes Lotje en natuurlijk naar de tuin. 8 daagjes weg en wat een verschil; alles zoveel groener dan vorige week. En zoveel groter, of langer, of wat dan ook. Ook het onkruid ja :-).
Maar de appelboompjes staan nu volop in het blad, de bessenstruiken groeien zelfs al weer ruim boven de besjes uit. De knofloken staan kniehoog. De worteltjes zijn eindelijk gekiemd. De 3 blauwe bessen staan vol in bloei, dat lijkt een grote oogst te gaan worden:
Jammer dat het komende week veelal gaat regen of miezeren, want nu enorm veel te doen en 8 dagen afwezigheid in te halen. Sojaboontjes zaaien, nieuwe andijvie en sla en stamboontjes en knolvenkel en nog heel veel meer wat ik nu even niet zo snel weet (ik moet er weer even “in komen”). En wieden, heel veel wieden. En tomaten dieven en al iets opbinden want sommige planten zijn al zo’n 50 centimeter hoog en hebben hun eerste bloempjes al. En nog wat soorten uitplanten, zowel in de kas als buiten. En wieden, had ik dat al gezegd? En water geven in de kassen. En oogsten. Rara wat wij vandaag eten:
Gisteren alleen even gekeken, maar vandaag hard aan het werk (en de hele komende week ook nog wel). Of weken. Had ik al gezegd dat we veel moeten wieden? Maar onkruid vind ik niet perse een leuke laatste foto. Dus in plaats daarvan een foto van de Mimulus Magic White Blotch, in maart gezaaid, begin mei uitgeplant, en nu al in bloei!!
Dus nu snel naar de tuin, ik denk dat we gaan wieden 🙂
Hallo Diana,
Wat fijn te zien dat jullie, ondanks de drukte, er ook lekker op uit gaan!
Maar ook blij dat je weer terug bent, hoef ik niet meer ongerust te zijn!
Groet,
Janneke
Nou, die vakantie had je wel verdiend! Het blijft leuk om je dagboeken te lezen! Vell tuinplezier deze wat koude maar mooie lente!
Met veel plezier volg ik je blog. Zelf sta ik al een paar jaar te worstelen met een onkruid wat maar niet weg wil. Kweekgras! Bleh.
Wieden is niet het leukste klusje, maar wel een met voldoening hoop ik.
Succes!
Hallo Aagje,
Ja, naar mijn mening zijn er 4 echt enorm vervelende onkruiden: heermoes, kweekgras, zevenblad en pispotten.
Maar ik vlak straatgras, vogelmuur en alle soorten distels ook niet uit 🙂
We hebben wel eens wat kweekgras maar omdat we dat wel herkennen kunnen we het dan nog wel verwijderen, tot elke laatste centimeter. Heermoes zit hier al zo diep in de grond dat we het zo goed mogelijk weghalen maar er waarschijnlijk nooit meer vanaf zullen komen.
groetjes en sterkte met het kweekgras!
Diana
Goed dat je zo genoten hebt, ik gun het jullie van harte. Die ruggen van jullie lekker op rust gekomen…………….heerlijk. Succes met de achterstallige klusjes. Nog even een update, mijn kas van van Wijk is een zaligheid, mooie planten opgekweekt van tomaat (13 soorten van jouw kweek), kolensoorten (savooie-, bloem-, spits- en romanesco), pompoenen, komkommers (bush en marketmore ook wat van jou) en daarna de uitplant in de kas. Ik geniet!!!!! en begrijp nu het gevoel wanneer je van buiten naar je kas gaat om te werken. Het verschil in temperatuur, de windstilte en gewoon knutselen met je handen in de aarde, fijn hoor. Mooi dat jullie er weer zijn, tot een volgend bericht. groetjes, hetty.
Hallo Hetty,
Goed om te horen dat je erg blij bent met de kas! En inderdaad niets fijners dan op een koude dag toch lekker in de kas aan het tuinieren te zijn. Veel fijner dan straks in de zomer toch de snikhete kas in moeten om te dieven, water te geven, op te binden, of wat dan ook. Elk voordeel heeft ook een (klein) nadeel.
Goed om te horen dat de zaden goed zijn gekiemd!!
groetjes,
Diana
Hallo Diana
Mooi he Noorwegen een schitterend land jullie zullen wel genoten hebben.
Je moestuin gaat tijdens de vakantie gewoon door met groeien en niet alleen de eetbaren planten helaas komt het onkruid er gratis bij.
De bloemkool die je op de foto laat zien staat zeker in de kas want die van mij zijn lang niet zo ver.
groet D’s
Hallo D’s,
Prachtig!! Natuurlijk niet echt ‘in’ Noorwegen geweest, maar de Fjorden waren indrukwekkend. En het koude, bewolkte, nevelige weer, en zo stil, hielp daar ook nog aan mee. Er lag nog sneeuw bovenop, en de kleine watervallen waren nog bevroren.
De bloemkool staat inderdaad in de kas, weeuwenteelt, in september gezaaid, maar met dank aan het koude voorjaar wat later kunnen oogsten dan in andere jaren.
Ze was erg lekker, 6 minuten koken is lang genoeg voor zo’n jong, bijna meer groen dan wit bloemkooltje uit eigen kweek.
Vandaag stamppot andijvie, morgen sla, terugkomst van vakantie betekent ook oogsten :-).
groetjes,
Diana
Hallo Diana wat een mooie foto van de fjorden! Ziet er uit als een fijne vakantie/break. Ik kan me niet voorstellen nu een ruime week niet naar de tuin te gaan, per dag is deze al anders… Ik wil ook niets missen dit eerste jaar. Vandaag eindelijk een kas geplaatst en voorzien van tomaten/vijg/paprika, heerlijk! Minder goed nieuws is dat we last hebben van perzikkrulziekteschimmel, allemaal misvormde bladeren en een ander boompje in de tuin heeft er ook last van, gevolg van warme winter? gr, Hannah
Hallo Hannah,
Voor vakantie zullen we een goed moment moeten kiezen. En wij vonden dit een goed moment; alles zit in de grond, maar ook nog tijd genoeg om van alles te zaaien. De tuin krijgt in deze tijd ook nog wel wat regen, tuinbuurman heeft de kassen water gegeven, dus we hebben alles in goed vertrouwen een week achtergelaten. Maar zaterdagochtend thuis gekomen, en voor we de koffers hebben uitgepakt zijn we eerst even naar de tuin gefietst :-).
Ik zag toevallig gisteren een andere tuinbuurman lopen met een tak met bladeren die waren aangetast door perzikkrulziekte.
Je kunt er hier meer informatie over vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Perzikkrulziekte
en http://www.houtwal.be/vakartikels/steenfruit/perzikbomen-krulziekte.htm
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Wat schrijf je toch altijd een leuke stukjes en hoe herkenbaar! Nu heb ik zelf een vraag, ik hoop dat jij misschien kunt vertellen wat het is… ik heb namlijk kropsla in potten en bakken geteeld, maar bijna alle plantjes zijn verkleurd naar roze. Weet jij misschien hoe dit kan en wat ik er aan kan doen?
Groetjes Jessica
Hallo Jessica,
Dankjewel voor je aardige woorden.
Waarom je sla verkleurt durf ik niet zo te zeggen. Het zou zo maar aan het ras kunnen liggen want er zijn kruisingen tussen roodbladige en groenbladige rassen die groenbladige kroppen geven met slechts een vleugje rood. Of het zou kunnen komen door de koude nachten die we nog niet zo lang geleden hebben gehad, kou kan ook een paarsrode verkleuring geven van blad (zelf zien we het hier op dit moment bij de kapucijners). En tot slot kan het iets te maken hebben met voeding en dan zou het bijvoorbeeld een gebrek aan kali kunnen zijn. Als je zelf kunt bedenken welke grond er in de pot zit, en hoeveel en welke voeding je geeft, kun je wellicht bedenken of de planten iets tekort komen aan voeding.
Ik hoop dat je hier in ieder geval verder mee kunt…
groetjes,
Diana
Blij dat je terug bent.,.. ik heb namelijk een vraag 🙂
Mijn kruisbessenstruik, 3 jaar terug geplant, heeft na het eerste jaar niet meer gebloeid en dus nu voor het 2e achtereenvolgende jaar geen bloesem of vruchten…. Staat vrij zonnig, iets op de wind….Wel groeit hij prima, is mooi open en ziet er gezond uit.
Maar wat kan het zijn? Ziekte? tekort aan iets?
Hallo Patrick,
Ik durf het niet te zeggen, klinkt als een gezonde plant op een gezonde plaats.
Misschien iets met de grond waarin ze staat? Voeding? Of gewoon een ras dat niet heel productief is?
Iets anders kan ik zo niet bedenken, maar ik hoop dat iemand die je vraag leest wellicht een antwoord voor je heeft!
groetjes,
Diana
Wow, mooie foto’s van Noorwegen!
Dankjewel, het was er ook gewoon echt prachtig!
Diana
Gnehgneh.. Wieden wieden en nog eens wieden.. hahaha
Hier ook, ben veel over mulchen aan het lezen.. gaat toch heel veel werk schelen denk ik..
Wiedze!
hallo Diana!
fijn om te merken dat jullie er ook eens op uit gaan, soms lijkt het wel of jullie niks anders doen dan de tuin (grapje)! Noorwegen is prachtig, alleen ik zag dat het eten een beetje behelpen was. gelukkig wel drank om het weg te spoelen! geniet van het leven!
groet, lina
Hallo Lina,
Nu voelt het wel even of we niets anders doen dan de tuin, al 3 dagen aan het ploeteren om alles weer op orde te brengen :-).
Maar ik wil nog even iets rechtzetten, de foto is gemaakt van een wijnproeverij waar we aan meededen, en daar kregen we 4 wijnen en een glas champagne. En daarbij dus een bordje met hapjes die wel of niet goed bij de wijnen aansloten. Het is geen foto van de maaltijd, want de maaltijden zijn echt enorm verzorgd. Even als voorbeeld het ontbijt; daarbij kon je meerdere keren in buffetvorm kiezen voor gekookte eitjes, gebakken eitjes, omelet, scrambled eggs, gepocheerd eitje, al dan niet in combinatie met spek, ham, worstjes, uien, champignons, tomaten. Er waren verschillende soorten boterhammen, broodjes, toast. Je kon pannenkoeken of wafels laten bakken, al dan niet met chocolade, vers fruit, room, of wat dan ook. Er was worst, kaas, thee, melk, grapefruitsap, muffins, sinaasappelsap, koffie, yoghurt, kwark, chocolademelk, muesli, vers fruit en vers fruitsalade, en dan heb ik misschien de helft opgenoemd. En dat was dan alleen het ontbijt. Na 8 dagen kon de knoop van mijn broek niet meer dicht – direct na de vakantie begonnen met een balansmaand (of wellicht balanskwartaal :-).
groetjes,
Diana
Hoi Diana en andere lezers,
Je hebt er in elk geval van genoten. En een keer de inwendige mens goed verwennen kan geen kwaad.
Even een totaal ander ding, hier op de tuin staat al jaren een rabarberplant. Groot, alleen jammer dat er ieder jaar bloemen inkomen. Veel rabarber oogst ik er dan ook niet van. Dit jaar heb ik de plant laten doorschieten. Mooie bloemen dat wel, maar wat nu? Kan ik de plant het beste opruimen en een nieuwe planten of..?
Hallo Diana,
Terug van weggeweest, lekker hoor, ik weet niet hoe jij het ervaart, maar ik vind thuis komen ook altijd weer lekker, hoe fijn een vakantie ook is.
Bij ons ook krulziekte in de perzik, boompje staat nu voor het derde jaar, vorig jaar kon ik nog wat redden door de zieke blaadjes te plukken, maar nu heb ik alles eraf gehaald, en gisteren het kale boompje met “naturen”
Bourdeause pap bespoten, BIO, ik weet niet of ik hier goed aan doe, ik ben eigenlijk tegen spuiten, maar zag geen andere oplossing.
We wachten het af.
Verder lekker bezig.
Groetjes Inge.
Anders moet hij eruit! Ik hoop dat het goedkomt.
Hallo Inge,
Thuis komen is zeker net zo leuk als op vakantie gaan. Wij waren door omstandigheden als oudere, zieke katten die veel verzorging nodig hadden al een paar jaar niet meer op vakantie geweest, ik heb het wel erg gemist. Maar na een week is lekker weer thuis komen en naar de tuin gaan ook weer net zo fijn. Het is net als met het weer; als het altijd zomer was zouden we die ook minder waarderen dan wanneer er we toch ook een koude, natte lente hebben. Nou ja, zoiets dan :-).
Sterkte met je perzikboompje! Hier hebben we de hoop op perziken al wel lang geleden opgegeven, hier blijkt het toch een soort te zijn die het in onze tuin, met alle zeewind en regen het slecht naar hun zin heeft. Ik heb hier in verschillende tuinen (waaronder die van onszelf) al flink wat boompjes zien sneuvelen. Bij een tuinbuurman in een kas gaat het trouwens wel prima. Maar kost veel kasruimte, dat heb ik er zelf nu weer niet voor over.
groetjes,
Diana
Hallo Helma,
Ik durf niet goed te zeggen waarom je plant elk jaar doorschiet, ik zie planten op ons volkstuinencomplex die pas 4 jaar oud zijn en al doorschieten, maar zie ook planten die al veel ouder zijn en nooit doorschieten. Misschien heeft het te maken met het ras, met de standplaats, voeding, ik dur het niet te zeggen. Onze plant is al zo’n 8 of 9 jaar oud en moet eigenlijk komende winter eens gedeeld worden (omdat ze echt behoorlijk groot aan het worden is en half over het looppad naar de sloot hangt). Ze heeft nog nooit gebloeid, ze staat in de halfschaduw bij de sloot, half onder een boom.
Maar de oplossing is heel simpel, gewoon de bloem in een zo’n vroeg mogelijk stadium uithalen, dan zal ze haar energie gebruiken om meer stelen te maken. De bloemen kun je trouwens ook eten, ik heb ze nog nooit gegeten, want wij hebben nooit bloemen, maar ze zouden een beetje smaken naar bloemkool.
Ik weet niet hoe oud de oude plant is en hoe groot je tuin is, maar anders zou je komende winter de wortel eens op kunnen graven, en een stuk ervan ergens anders planten. Ik zou het oude stuk wel nog terug in de grond doen tot je het jaar erop zeker weet dat het nieuwe stuk leeft en een goede nieuwe plant maakt (waar je het eerste jaar beter niet of maar weinig van oogst om eerst de plant eerst te laten settelen en groeien). En dan kun je altijd bedenken of je het jaar erop de oude plant wilt wegdoen. Maar als je in een vroeg stadium de bloem wegsnijdt zou ze toch gewoon een prima opbrengst moeten geven.
groetjes,
Dian
Diana,
Bedankt voor je antwoord. De plant staat nu ongeveer 4 jaar op deze plek .dit was een stek van een rabarber plant op mijn oude moestuin. Daar heeft hij het altijd voorbeeldig gedaan. Degene die de tuin daar heeft overgenomen geniet nog steeds van deze plant. Voor mij is nu de oplossing een scheut eraf halen en op een andere plaats planten. I.p.v. ieder jaar de bloemen eruit halen, met als resultaat weinig rabarber.
Groetjes,
Helma
dat hebben jullie wel verdient.
groetjes miep
Heeft iemand enig idee hoe ik muizen van mijn balkon kan weren? Heb nu muizenvallen en dat werkt ook wel maar ik hoop dat er ook een andere oplossing is dat ze er gewoon niet meer komen.
Ze begonnen met het eten van blaadjes sla maar nu knagen ze volledige stengels af van O.a komkommer paprika en meloen.
Hoop dat iemand een oplossing weet
Groeten Michelle
Hallo Michelle,
Als je geen gif wilt gebruiken zijn muizenvalletjes de beste oplossing.
Ik hoor wel vaker mensen of extreem veel muizen, zelf hebben we daar geen last van – uiteraard hebben we wel muizen maar niet zo veel dat we er zo veel last van hebben (eerder van duiven :-)).
Ik hoop dat iemand anders een antwoord voor je heeft!
Zelf kunnen wij het prima af met muizenvallen en het afdekken van al onze zaaisels, etc..
groetjes,
Diana