Twee verregende dagen
Ik ben blij dat ik vorige week nog een tweede vak in de moestuin kon opruimen en er een groenbemester in kon zaaien. Op de foto hierboven zie je de kiemplantjes die ik in grote getalen zie. Als ik nog zou twijfelen of het onkruid is of de gezaaide bladrammenas, dan nemen de karakteristieke bijna hartvormige blaadjes (die je bij alle koolsoorten ziet) die twijfel weg. En anders is het ook nog een optie om een blaadje te plukken en te proeven; de kiemblaadjes van alle soorten uit de koolfamilie smaken ook echt naar kool. Dat de zaaisels goed zijn ingewaterd is zachtjes uitgedrukt. Er is zoveel regen gevallen dat de watertonnen overstromen en de paden onder water staan.
Dinsdag – de eerste verregende dag heb ik gebruikt om één kas leeg te ruimen: alle tomatenplanten, paprika’s en komkommers zijn eruit, daarna het onkruid eruit en de grond aangeharkt. Ook daar is ondertussen groenbemester gezaaid (Japanse haver, mede omdat die ook wortellesie-aaltjes bestrijdt).
Woensdag regende het zo mogelijk nog harder (en dat dan ook nog bovenop al het gevallen water van dinsdag). En dus besloot ik die dag de vruchten die ik afgelopen zomer in de haast in de vriezer stopte er eens uit te halen om er jam van te maken. Uiteraard maak ik ook graag jam van verse vruchten maar bij weinig tijd is het prima om de vruchten schoon in doosjes/zakjes te verpakken en in te vriezen om ze later te gebruiken voor de inmaak. Soms zijn vruchten wat natter als je ze uit de vriezer haalt en laat ontdooien, en moeten ze dus iets langer koken. Je kunt het vocht ook afgieten en weggooien. Dat doe ik zelf nooit want uiteindelijk zit er ook smaak in dat vocht, eigenlijk begin ik altijd gewoon met het bevroren fruit te mengen met citroensap en suiker (even eventuele kruiden) en het dan zo grotendeels te laten ontdooien.
Ik vond een paar kilo blauwe bessen in de vriezer, en nog allerlei zakjes en doosjes met bramen, aalbessen en vijgen. En in de schuur stond nog een emmer appels (die ik dit jaar wilde gebruiken voor een experimentele jam 😄).
Ik heb geen idee waarom maar ik heb, als het om inmaken gaat, de sterke neiging om altijd weer iets anders te willen. Nou ja, ik heb het ook als het om het zaaien en telen van nieuwe soorten/rassen gaat, geef ik toe).
Ik besloot om eens in één keer van alle vruchten in de vriezer + de appels in de schuur verschillende soorten jam te maken. Dat bleek wellicht niet het beste idee van de dag te zijn, of op z’n minst was het wat overmoedig. Want jam maken kost tijd. En dat weet ik al jaren hoor, ik had alleen gedacht dat het wat sneller zou gaan als de ene jam stond te koken terwijl ik de appels voor de volgende jam alvast schilde. En dat ik wel 2 pannen met 2 soorten jam tegelijkertijd kon koken. Dat kan ook prima maar het kost dan wel ook wat extra werk, tijd en plaats om ook de potten op het juiste moment te steriliseren, en de ene jam is eerder klaar dan de andere, etc. En ik moest tussendoor ook nog een paar keer naar boven voor weer nieuwe potten, en nog maar een pak suiker en een vanillestokje.
Afijn, het duurde enkele uren langer maar toen had ik ook wat: ruim 40 potten jam in 9 verschillende soorten/smaakjes….. en ruimte in de vriezer….. en een plakkerige keuken 😄).
Nog even over die behoefte om telkens weer andere inmaakrecepten te proberen: ik kan niet heel veel heel leuke of bijzondere recepten meer vinden, op internet zie je toch vooral hoe je bijvoorbeeld zo snel en makkelijk mogelijk met slechts 3 ingrediënten bramenjam maakt. Maar ik wil niet makkelijk en snel, ik wil bijzonder en lekker (waar ik niet mee wil zeggen dat een jam van alleen vruchten, citroen en suiker niet lekker is hoor, het is jam in haar puurste vorm en geweldig lekker als die goed wordt gemaakt (zoals bijvoorbeeld dit recept van aardbeienjam). Ik ben gewoon benieuwd wat er nog meer is en wat lekkere combinaties zijn die de smaak van het fruit in hun waarde laten maar een passende toevoeging en een verrijking zijn. En ik vind mezelf ondertussen wel voldoende geoefend om wat te experimenteren.
En zo maakte ik vorige week een boter van peren met vanille en karamel. Ik wilde er ook nog amandelschaafsel aan toevoegen maar toen ik het proefde vond ik de jam zo lekker dat ik bedacht dat er niets meer bij moest, zo was ‘ie helemaal goed. Ik maakte de jam door de suiker eerst te karamelliseren en de peren en citroen/vanille toe te voegen aan die mahoniekleurige karamel.
En toen bedacht ik dat dulce de leche heel erg lekker zou kunnen zijn in een jam. Maar die wordt gemaakt van melk, de makkelijkste manier is om het te maken door een gesloten blikje zoete gecondenseerde melk 3 uur lang te koken (pas op, het blikje mag nooit boven water komen want dan is er een kans dat het blikje kapot klapt). Maar ik ben voorzichtig en gebruik nooit bederfelijke ingrediënten. En melk is in principe een bederfelijk ingrediënt, wellicht zelfs als het gecondenseerd en ook nog gekaramelliseerd is en uit een blikje komt. Denk ik, ik weet het niet zeker. Ik zou het wel durven wecken, maar ik wilde nu inmaken. En terwijl ik op internet zocht of er misschien een recept van een jam of moes bestaat waarin gecondenseerde melk wordt gebruikt (ik heb niks gevonden) kwam ik ineens wat anders tegen: er blijkt ondertussen een veganistische variant te zijn: zoete gecondenseerde kokosmelk in blik.
Ik sprong op (nou ja, bij wijze van spreken). Dat moet natuurlijk wel kunnen! Ik kocht 2 blikjes, en vond de informatie dat deze wel veel langer moet koken om te karamelliseren (wel 6 uur, ik moest zelfs 2 keer wat kokend water uit de waterkoker toevoegen om te zorgen dat de blikjes ruim onder water bleven). En de karamel wordt niet stevig, zoals die van gecondenseerde melk. Maar het is wel heel erg lekker! Het moet even geroerd worden omdat de vettige creme bovenin zit en wel stolt maar de donkere vloeibare kokoskaramel eronder zit. Het is duidelijk karamel en romig/cremig en heeft daarnaast een zachte/lichte en frisse kokossmaak. Perfect bij blauwe bessen, En bij appels!
Eén blikje is genoeg voor 600 tot 1000 gram vruchten. In de 800 gram blauwe bessenjam proef ik de romige kokoskaramel overduidelijk en is het heerlijk, in de jam met 1250 gram appels moet ik mijn best doen om het nog te proeven en had ik misschien beter 1,5 tot 2 blikjes kunnen gebruiken. Uiteraard moet ook de hoeveelheid suiker worden aangepast. En hoe de smaak zich wel of niet ontwikkelt en hoe het met de houdbaarheid in de komende maanden gaat moet ik afwachten. Het recept hoop ik deze week op de website te zetten, net als de recepten van de andere soorten die ik maakte (blauwe bessenjam met vanille en citroen, bramenjam met kaneel en steranijs, vijgenjam met amandelen – net zo lekker als die met pijnboompitten maar dan voor door de yoghurt/kwark, aalbessenjam met citroen en vanille en blauwe bessenjam met vlierbloesem).
Terug naar de moestuin: nu de grond nat is kunnen planten en onkruid er wat makkelijker uit worden getrokken. De courgetteplanten zijn gerooid en dat geldt ook voor de pompoenen (om geen enkele andere reden dan dat er nu pas minivruchtjes van amper 5 centimeter groot aanzaten, te klein om nog te kunnen groeien en rijpen voor de winter begint). De aardbeien heb ik uit de emmers gehaald, de enorme hoeveelheid ridderzuringplanten en hun dikke wortels eruit gehaald en de aardbeiplanten weer terug in de emmers gezet, in de bestaande grond + wat verse compost. Ook dat kan weer afgevinkt worden.
De mosterdzaden in kas 2 beginnen te kiemen (daarvoor geldt hetzelfde als voor de bladrammenas; de zaailingen zijn herkenbaar aan de vorm en smaak van koolzaailingen.
Voor volgende week staat het leegruimen van de 3e = laatste kas op het programma. Want dan kan ik daar ook nog snel een groenbemester in zaaien en kan de terrastafel naar binnen zodat ik daar jonge planten en stekken op kan overwinteren. En daarna naar buiten, daar is ook nog heel veel te doen.
Tot slot van dit blog nog een foto die ik vanmiddag maakte, na alle regen voelen deze zonnige dagen als een cadeautje! Net als de amaranthus die in een kuip voor een volledig opgevreten blauwgroene palmkool staat te bloeien. Ik zie de rupsen op de kool zitten maar heb niet de behoefte om ze weg te halen – liever een paar vlinders meer in de wereld (ik zag er dit jaar echt bizar weinig) dan een stamppotje palmkool.
Nou Diana alleen al ik het lezen draaien mijn smaakpapillen op hoge toeren! Wat een bijzondere jammen /jam’s (?) komen er voorbij. Je hebt het al zo druk anders zou je webshop een groot succes zijn. Dit missen we dus als je zelf geen moestuin hebt. Hopelijk komen er nog meer mooie dagen aan en kunnen we daar van genieten!.
Wat een heerlijke blog weer. Waar haal je de tijd vandaan met zo’n grote tuin: inmaken, wecken en blogs schrijven. Hopelijk kunnen we nog lang genieten van je tuinperikelen.
Hallo allemaal,
Allereerst, Diana: wow! Dank voor het delen van je kennis, ik raadpleeg jouw blogs frequent!
Qua inmaken hou ik het bij de eenvoudige recepten, ik ben een beginneling 😉
Ik vraag me iets af over wat je schrijft over groenbemesters in de kas.
Een ieder die zin heeft om te reageren: graag! We hebben honger naar kennis en lezen graag over ervaringen.
In onze koude kas teelden we dit jaar komkommers, tomaten en aubergines. En slasoorten, peterselie en ook de oude aardbeienplanten staan er, in potten op de kweektafel.
De grond in de kas… Wij wonen hier nu 2,5 jaar en proberen met onze groter wordende maar nog vrij basale kennis de grond zo goed mogelijk te voeden.
De situatie nu: De grond in de kas is zanderig, water loopt er zo vanaf, ik moet echt kuiltjes rond de planten maken en dan trekt het na verloop van tijd wel in. We willen geen kunstmest gebruiken.
Wat kunnen wij nu het beste doen in onze kas om deze goed de winter door te laten komen?
Planten weghalen, met wortel en al? Of wortel laten zitten, om het toch al precaire bodemleven te behouden? Of ook de oude plantresten laten liggen?
Organisch materiaal toevoegen, maar wat?
Oude grond wegscheppen en opnieuw beginnen?
Waar hebben wij beschikking over:
Mest van de pony’s van de buren
Composthopen, 3 stuks die we zo goed mogelijk voeden; 1 is leeg, de ander klaar, de derde in wording
Afgevallen blad van eik en lindes
Een weiland vol gras waar we kunnen zeisen om mulch te verzamelen
Alle ervaringen en ideeën zijn welkom!
Hoi Ingrid,
Wij kweken in ons kasje al vele jaren op rij tomaten en paprika’s. De planten verwijderen wij in zijn geheel, en gaan zelfs niet op de composthoop omdat we absoluut elke kans op phytophthora willen voorkomen. We wisselen jaarlijks om waar de tomaten en waar de paprika’s staan. De opbrengst van de planten ben ik zeer tevreden over. Ik doe de paprika’s per twee omdat en niet volgens Diana’s methode per drie omdat onze kas wat lager is en het anders echt een oerwoud is. Soms zet ik in de winter slaplanten. We voeden de grond met kippenmest (we hebben eigen kipjes) en compost van eigen bodem.
Hopelijk heb je wat aan onze ervaringen!
Groeten, Janneke
Dankjewel, Janneke!
De planten gaan er in hun geheel uit, de groenbak in en wisselen van paprika en tomaat klinkt verstandig 👍🏻
Ingrid, ik luister mee met je want het zijn stuk voor stuk vragen waar ik ook mee zit . Ik ben ook maar een beginneling en weet vooral dat de grond in de kas de ganse winter moet bedekt zijn . Met bladeren uit de tuin bvb. En dat je ook regelmatig moet begieten. ik haal wel alle planten er uit . Tenzij misschien de basilicum, dille en peterselie waarvan ik stiekem hoop dat die de winter overleven. Of toch hun zaadjes wat de dille en basilicum betreft . En oh ja ik woel de grond om met mijn wielvork om lucht in de grond te krijgen. Dat denk ik althans !?
Voilà, hier eindigt mijn kennis.
Hoi Ingrid en anderen die hebben gereageerd,
Uiteindelijk is de grond verbeteren met organisch materiaal de oplossing voor elke grond: onze zware klei wordt er luchtiger van, er komt meer bodemleven, etc. Zandgrond krijgt juist meer gewicht, houdt beter vocht vast, etc.
En alles wat je noemt is daarbij bruikbaar: maak compost, bladaarde, gebruik mulchlagen, mest, stro, gras, etc.
Ik ben nu in de kas begonnen, haal alle planten en resten weg (om overwintering van schimmels maar ook luis, spintmijt, etc. te voorkomen). En dan zaai ik er een groenbemester in. In het voorjaar knip ik dat af, laat het liggen en dan gaat er een laag karton overheen, plus zelfgemaakte compost erop. Maar dat is zeker niet de enige juiste manier hoor. Vorig jaar heb ik de kale grond in de kas na het opruimen bedekt met Japanse haver en vervolgens paardenmest met stro. Het jaar daarvoor heb ik de hele kas vol gezaaid met allerlei wintergroenten (ook heel erg leuk maar ik doe dat niet elk jaar want ik wil de grond nou ook weer niet 365 dagen per jaar volledig uitputten). Door de grond te verbeteren in de kas gaat het bodemleven vanzelf haar werkt doen en dat helpt je hoe dan ook al flink vooruit.
Misschien zijn deze 2 blogs van een ander jaar nog leuk om te lezen, bijvoorbeeld ook over vruchtwisseling of niet, etc.:
De verzorging in de kas
Het reddingsplan in de kas
en misschien dan ook leuk voor een later jaar: de winterkas begin en voortgang
groetjes,
Diana
Dag Ingrid, ik heb zelf geen kas dus over kassen kan ik niets uit ervaring zeggen. Maar Diana weet alles over tomaten en ook alles over kassen (en over nog veel meer!) en op de site staat al echt heel veel info. Ga via menu naar “moestuin” en kijk dan op kas. Of zoek bij de zoekbalk eens op “groenbemesters”. Daarnaast is er juist de afgelopen weken veel info geplaatst over nieuwe inzichten in bodembeheer. Niet spitten, groenten afsnijden, wortels laten zitten. Uiteraard niet bij zieke planten of planten die kwetsbaar voor ziekten zijn. Dus tomaten gaan bij mij gewoon weg maar bijvoorbeeld sla, andijvie, peterselie en bonen snij ik zelf af. In het blog waar jij nu op reageert gaat het vooral over al die heerlijke jam, maar eigenlijk slaat jouw vraag vooral op het vorige blog, “dode microben”. Kijk ook naar reacties onder zo’n blog. Want vragen over het onderwerp van zo’n blog geven dan ook op dat onderwerp antwoorden. En zo blijft kennis een beetje overzichtelijk…! Succes! Groet, Pien
NB: drie compostbakken, eentje leeg, eentje vol, eentje klaar, dat is er dus eentje om te legen en daarna twee om gauw te gaan vullen!! 😂😂😂😂😂
Bedankt voor alle reacties! Heel nuttig en bruikbaar. En ik zal eens neuzen in de aangeraden andere blogs en via de zoekbalk 👍🏻 🍀
Diana wat een zalig blog weer! Figuurlijk maar ook bijna letterlijk.😋 Wat een mammoetsessie heb je er van gemaakt, petje af. En fijne inmaak inspiratie, dankjewel! Ik maak ook graag jams met allerlei smaken maar je dulche de leche zou niet gauw bij me opgekomen zijn. Ik ga t zeker s proberen! Lijkt me ook een fijne combinatie (en mss vanille erbij) met kastanjepuree, daar maak ik ook van alles mee. Laat de herfst (bijna😉) maar komen… Groetjes!
Hoi Pauline,
Ja, dat klinkt inderdaad ook erg lekker, extra romig 😋
Ik kocht toevallig vorige week nog een klein Engelstalig boekje van Kylee Newton (Jams with a twist), met daarin erg leuke recepten en ideeën, bijvoorbeeld voor een tweekleurige jam, gelei met zwevende deeltjes erin en leuke of bijzondere toevoegingen. Nu al zin in de oogst van 2025 😄
groetjes,
Diana
De rupsen rustig op de palmkool laten omdat er deze zomer zo weinig vlinders waren, inclusief koolwitjes, doe ik ook. Dan maar minder palmkool. Die groeit in de winter wel door, dus daar krijgen we vast begin volgend jaar nog wat bladeren van om te oogsten.
Wat was jij optimistisch met de jam sessie. Knap dat je zoveel op één dag hebt kunnen doen. Nu genieten van die mooie aanblik en als je ervan gaat eten natuurlijk.
Dank je wel Diana! Wat ben je toch een bezige en inspirerende bij.
Ik heb een vraagje : wat doe je verder met die Japanse haver ? Bevriest die ? Meng je die met de grond eens het nieuwe seizoen terug begint ? Mocht je het al eens uitgelegd hebben in één van je blogs, graag verwijzing ernaar !
Alvast hartelijk dank en vriendelijke groeten
Dag Elisabeth! Jij vraagt iets over Japanse haver….heb je het vorige blog gelezen? “Dode microben” er staat een prachtige foto van Japanse haver met een zinnetje er onder….
groet, Pien
Goede morgen Pien, bedoel je de blog over stekken ? Of heb ik iets gemist ?
Dank je !
Dode microben. Begin september!
Je kunt ook in de zoekbalk “japanse haver” intypen.groet, Pien
Aha, ik heb het gevonden . Bedankt Pien ! Diana heeft gelukkig goede leerlingen 😀
Goed zo!! Misschien nog een tip: bij de Welkoop (althans bij de mijne) kan je je grond gratis laten testen op kalk en voeding. Het najaar is een prachtige tijd om kalk te strooien als dat nodig is. Misschien blijkt het niet nodig maar meten is weten!! Kalk nooit strooien tegelijk met mest maar ik vermoed dat kalk strooien en Japanse haver zaaien best goed samen kan gaan. Groet, Pien
Dank je wel !