Tuinjaar in Beeld 13 juni 2013
Weer een nieuw Tuinjaar in Beeld, de foto’s zijn van 9 juni, dus een maand na het vorige Tuinjaar in beeld. En dan zijn de verschillen met de maand ervoor heel veel beter te zien dan in werkelijkheid. Door het koude voorjaar heb ik het idee dat alles maar heel langzaam kiemt, groeit, etc. Maar als ik de foto’s vergelijk blijkt dat idee toch meer in mijn hoofd te zitten. Want uiteindelijk zie je op de foto’s dat alles binnen die maand flink gegroeid is.
Als ik echter naar de foto van juni 2012 kijk, dan valt het me wel op dat daar de aardappelen en vooral prei al flink groter waren. Het lijkt dus wel echt alsof alles een week of 2 ‘achter loopt’. Aan de andere kant; het haalt zich wel weer in, de zomer van 2012 was zo slecht dat er niet heel veel meer groei was na juni :-).
Links onder in het hoekje staan de bonen wel te niksen, die zijn de kou nog niet te boven. Maar de kool rechts onder het rek met net ziet er prima uit, groeit letterlijk ‘als kool’. In het vak rechts zie je nog gezaaide prei staan, die moet nog uitgezet worden maar ze zijn nog steeds klein (en ik moet er ook nog een plekje voor vinden). We eten al sla, andijvie, peultjes, Sugar snaps, etc., maar er zijn ook heel veel soorten die we vorig jaar rond deze tijd al aten en nu pas beginnen (zoals de Kapucijners, die bloeien op 13 juni pas, het duurt zeker nog 2 tot 3 weken voor we die kunnen eten. Ook de sjalotten zijn een stuk kleiner dan vorig jaar rond deze tijd, en ook de aardappelplanten. We gaan er vanuit dat de oogst van die groenten wel 2 of 3 later valt dan in 2012. En daar moeten we dan met de planning rekening mee houden; in andere jaren konden we na de oogst van aardappelen begin juli nog bijvoorbeeld boontjes en worteltjes zaaien. Nu zal de oogst niet voor de derde week van juni zijn en ga ik nog bietjes, sla en andijvie, en late koolsoorten zaaien, nog even puzzelen voor de vruchtwisseling.
In de kas lijkt er alleen een achterstand te zijn voor de peperplanten. En voor de komkommer, maar dat komt dan omdat het eerste zaaisel dood is gegaan na flinke regenval. Als je goed kijkt zie je links achterin de kas dat de grond daar wat lager ligt. Dat heeft te maken met de wateroverlast van vorig jaar, de drainage en het graven, en daar heeft 3 weken geleden weer wat water gestaan. Ondertussen is de grond daar gespit en gelijk met compost opgevuld, maar de komkommerzaailingen die daar stonden hebben het niet gehaald. En dus staan daar heel kleine, nieuw gezaaide komkommerplantjes.
De tomatenplanten doen het echter prima. Ze zijn al flink gegroeid ten opzichte van vorige maand. En er hangen al trosje tomaatjes in, bij sommige planten bloeien in de tweede of derde tros al bloempjes. Tussen gieter, afvalemmer en wat allerlaatste zaailingen zie je dat er best veel verschil zit in tomatenblad; rechts vooraan zie je tomatenplanten met kleiner blad dat veel meer vertakt is. Links zie je juist een aantal planten met grote dikke bladeren (wordt ook wel ‘aardappelblad’ genoemd).
Ik hoop dat in het volgende Tuinjaar in beeld de eerste tomaten te zien zijn (ze zijn er nu al maar zijn nog klein en groen). En dat peperplanten en komkommerplanten gegroeid zijn.
Allereerst: wat een ontzettend leuke en vooral interessante website!
Ik heb een vraag: van de mierikswortel is de wortel te gebruiken: raspen, is pittig (lekker); is het blad (groot en mooi groen) ook eetbaar?
Met vriendelijke groet
Sonja
Hallo Sonja,
Het blad is groot, een beetje langgerekt en staat omhoog. Google even op de Latijnse naam, Armoracia rusticana, en je vindt veel informatie en foto’s.
Bedenk wel dat ze flink kan woekeren, uit elk klein stukje wortel dat je laat zitten vormen zich weer nieuwe plantjes.
De wortels waren hier maar klein (wellicht door de vette kleigrond), maar o-zo sterk van smaak :-).
groetjes,
Diana
mja, zo zie je echt dat de zomer achter loopt zeg….