Tuinjaar in Beeld 05-05-13

Op verzoek :-). Bij deze weer het Tuinjaar in Beeld zoals ik dat op de oude website ook probeerde bij te houden. Ze staat in het tuindagboek maar heeft een eigen categorie – in de rechterkolom zie je onderaan bij het kopje Categorieën ‘Tuinjaar in Beeld. En via die link kun je vanaf nu elke maand 2 foto’s vinden die vanuit hetzelfde punt van de tuin en kas zijn gemaakt. Over een paar maanden kun je dus via Tuinjaar in Beeld van elke maand de foto’s zien en vergelijken met de andere maanden, en dus de tuin zien groeien en weer in rust zien gaan.

Volkstuin overzicht 05-05-13

Een zonnige bevrijdingsdag, foto gemaakt op 5 mei 2013. Linksvoor zie je nog een puntje van het vak van de bonen, de stokken staan al, 12 dubbele stokken voor stoksperzieboon Pastoral. De bonen zijn voorgezaaid en kunnen binnen 10 dagen worden uitgeplant. Als de bonenplanten groot zijn en veel schaduw gaan geven zijn de nu al uitgeplantte zaailingen van sla (de groene priegeltjes die je tussen de stokken ziet) al geoogst. Handig om die ruimte tussen de stokken dus te gebruiken voor een snelle tussenteelt als sla, andijvie, rucola, tuinkers, etc. Rechtsvoor zie je de uien en sjalotten.

Voor de uien zie je het koolvak, er staat al wat spitskool en rode kool in, uiteraard onder een bouwsel met blauw net om vraat door vogels te voorkomen. Als de planten zo’n 40 centimeter groot zijn mag het net eraf, dan zijn de planten niet erg aantrekkelijk meer voor vogels, maar dat duurt dus nog wel even.

Het lange smalle stuk aan de rechterkant is het vak voor de aardappelen. En als je heel goed kijkt zie je aan de rand ervan een hekwerk, daar staan de kapucijners tegenaan.

Het vak voor de bonenstaken is voor de prei, zomer en winter. En nog wat kooltjes (koolrabi) die niet meer in het koolvak passen. Nu nog leeg dus, want de prei is door het koude voorjaar nog heel klein en veel te dun om uit te planten.

Achter het lege vak zie je nog een vak met wortelgewassen; knoflook, worteltjes, bietjes.

In de verte, bij de witte bogen, iets rechts, staan de aardbeien. Niet ideaal, in de halfschaduw, maar meegaand in de vruchtwisseling doet ze het vooralsnog prima.

Kas 3 overzicht 05-05-13

En dan de kas op 5 mei; nog een beetje een rommeltje. De tomatenplanten en pepers staan hier een kleine week in de volle grond in de kas, stokken zijn op 55 centimeter gezet (en in de rij op zo’n 40 centimeter). Zo kan ik 3 planten per rij zetten, 2 tomaten en 1 peper of paprika of aubergine. Achterin zie je nog wat stokken staan, daar wordt nog een hekwerk gemaakt voor de komkommer.

En verder staan tussen alle stokken en planten nog heel veel bakken en tray’s, zaaisels en zaailingen. Ik hoop dat in het volgende Tuinjaar in Beeld, begin juni, alle bakken weg zijn, de zaailingen ondertussen groot genoeg om uitgeplant te worden.

In een eerder tuindagboek heb ik al eens geschreven over het isolatiemateriaal; ik heb dat in maart met stokken langs de rand van de kas gezet, toen vooral om zaailingen net iets te beschermen tegen het toen nog erg koude weer. Nu heb ik besloten het eens een zomer lang te laten staan; het staat me verder niet in de weg en ik ben benieuwd of ik in de komende maanden verschil zie tussen de kassen. Wellicht geeft zo’n 70 centimeter hoge rand van isolatiemateriaal net 2 of 3 graden verschil in de nacht en zorgt het er voor meer groei of eerdere rijping van vruchten. Of niet :-). We zullen zien, ik ben zelf wel benieuwd.

Hopelijk volgend maand een foto waarin je kunt zien dat de planten al zijn gegroeid en er wellicht al wat onrijpe tomaatjes te zien zijn.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anna

Hallo Diana
Leuk elke keer weer je tuinervaringen te lezen
Ik heb een vraag over je tomaten, ik zie dat je ze in de kas in de volle grond hebt staan, hoe doe je dat met vruchtwisseling? Schep je de grond er in het najaar uit? Ik heb zelf een kleine overkapping en kweek ze in emmers, want alle grond elk jaar verwisselen is voor mij teveel van het goede. Misschien heb je een truc?
groetjes
Anna

Anne Marie

Even een reactie op de vraag van Anna.
Ik plant de tomaten[planten wel in emmers, wat heel goed voldoet.
De emmers worden in de bodem, d.m.v. een klokboor, voorzien van een vijftal grote gaten (diameter 4cm). Zo wordt opstapeling van water onderaan de pot vermeden. Anderzijds wordt het hierdoor ook mogelijk dat het wortelstelsel van de plant door de gaten heen kan doorgroeien, tot in de kasgrond onder de bodem van de pot.
Je graaft de emmers in en laat ong. 5 cm boven de grond, zodat er geen kasgrond in de emmer terecht kan komen.
Ik pas de opbindmethode toe: onderaan de plant beginnen en het koord/.lint of zacht touw vastbinden aan een horizontaal draad bovenin. Elke keer als de plant wat gegroeid is kun je het lint verder om de stam winden. Werkt bij mij perfect.

Groetjes,

Anne Marie

johan

Ook ik doe het op deze manier met de potten van ca.15 cm doorsnee, bijna helemaal ingraven.
Ik gebruik net als voorgaande jaren een mengsel van half potgrond – half compost met een handvol koemest korrel, daarnaast krijgen ze een half handje vinassekali en en groeien de pan uit , zeer goede opbrengst met heerlijke vruchten…

Anne Marie

Hallo Diana,

Ja, waarom doe ik dit nu? Ik wil de tomatenplanten niet in de kasgrond zetten. Heb geen zin om grond eruit te halen. Dus ik doe het sowieso in grote potten.Ik las het op een internetsite (Ingegraven emmers) en heb het vorig jaar voor het eerst geprobeerd en met succes. Er komt geen kasgrond in de emmer van boven, omdat de emmer er een stukje bovenuit steekt. Ik heb nog nooit Phytophtera in de kas gehad (tot nu toe). Ik vul de emmers alleen met goede potgrond en mest ze later (als er bloemen komen) bij met vloeibare tomatenmest. Elke morgen krijgen ze veel water.
Maar ik plant ongeveer 15 tomatenplanten (ook wel in potten op het middenpad) in de kas. Daarnaast nog paprika en aubergine en komkommer.

NB Heb je ook ervaring met afrikaantjes in de kas, die de witte vlieg weg zou houden van de tomaten?
Ik ga het in ieder geval proberen. Ik dacht dat ik wat wits zag vliegen.

Groetjes,

Anne Marie

Anna

hallo allemaal,
ik gebruikte altijd emmers, omdat ik alleen een afdak heb en de emmers op straat staan, bovendien dacht ik dat ze toch elk jaar nieuwe aarde moesten hebben, ik vind het veel werk en gedoe, vandaar mijn vraag en na jouw antwoord Diana heb ik onmiddelijk een enorm gat gegraven, opgevuld met compost, tuinaarde en potgrond en dit jaar gaan ze de volle grond in, scheelt heel wat werk voor de volgende jaren. Als ze het dan ook 4 a 5 jaar volhouden doe ik het ervoor, we zullen zien!
groetjes
Anna

Sheena

Interessante site! Ik denk dat ik hier veel ga kunnen leren als beginnende moestuinierster.

Elise

Even een vraag. 6 weken terug heb ik bietjes en wortels gezaaid. Tot nu toe zie ik niks op komen. Moet ik nog even wachten of toch maar opnieuw gaan inzaaien?

Nick Ringelberg

🙂 joepie 🙂

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties