Tuindagboek op de nieuwe website
Hè, voor het eerst hier het echte tuindagboek (ik plaats het dus ook niet meer op de oude freewebs-website). Spannend!
Vanmorgen even naar de tuin geweest. Het was er zo koud dat ik het niet lang vol heb gehouden. En er was ook niet veel te doen, er moet gewied worden maar vanmiddag gaat het regenen (en dan groeit alles weer vast). Er moet uitgeplant worden maar met dit koude, natte weer kunnen we daar beter nog even een paar dagen mee wachten.
En dus hebben we wat water gegeven in de kas, alles even gecontroleerd (getsie, slakken in de radijs in het kleine kasje), en er zijn nog wat soorten gekiemd (ondanks het koude weer). En eigenlijk hebben we met alle vorst en kou maar 1 zaailing verloren (een tomaat). Dus dat valt niet tegen.
Met zulk koud weer is het lastig de lente te zien en te voelen, maar ze is er wel. In de vorm van bloeiende bessen, planten die uit hun winterrust komen, zaaisels die kiemen, je moet er nu alleen nog even voor bukken en goed kijken 🙂
Op de foto rechtsboven zie je Geum Beech House Apricot die al bloeit. De Phlomis zit in knop, net als de Polemonium Sonia’s Bluebell. De Hosta’s krijgen weer blad, de Heuchera’s worden voller en kleurrijker. Op de foto rechts zie je Asarina procumbens die in een pot de winter prima heeft overleefd in de koude kas (volledig droog; natte grond is slechter voor haar dan vorst). En ook zij gaat dus nu al bloeien!
En dan tot slot nog even een belangrijke tip: laat nu even niemand in de tuin komen, behalve jijzelf. En dan goed kijken. Mijn man wilde al voor me wieden in de bloementuin maar ik heb hem gesommeerd niet in de tuin te komen. Want hij wiedt maar raak :-). En juist nu moet je bukken en niet te snel zijn. Er komt van alles uit de grond, vaste planten maar ook zaailingen van vorig jaar. Ik zag vanmorgen dus de eerste Polygonum orientale-zaailingen in de tuin. Hoera! Al was ik niet van plan haar dit jaar weer te houden, als ik de zaailingen zie, ben ik in no-time overstag, ook dit jaar mag ze weer blijven. Voor de mensen die haar ook hadden of hebben maar niet weten hoe ze de zaailingen kunnen herkennen, links nog even een foto van zo’n zaailing, makkelijk te herkennen aan de 2 eerste blaadjes die heel lang en dun zijn, het roodachtige steeltje en de rode kleur van de nerf in het jonge blaadje. Mocht je ze vinden in je tuin; je kunt ze laten staan maar als je even wacht tot ze een blaadje extra heeft (en dus ook wat extra wortels) kun je haar met een schepje met kluitje prima overzetten naar een andere plaats in je tuin.
Tot volgende week (ook weer op deze plaats, en hopelijk dan heel veel beter weer en heel veel meer in de tuin kunnen doen)!