Tomaten telen en nog een cake

Dit is een mini blogje. Ik heb jaren geleden eens een filmpje gezien over de professionele tomatenteelt in 1962, en ik heb dat filmpje nu weer teruggevonden.

En het is veel te leuk om hier niet even de link van te melden. Voor de jongere kijkers nog even een waarschuwing: het is een filmpje van 56 jaar geleden, toen men nog niet wist wat digitale filmkwaliteit was, er was amper kleuren TV 🙂 .

De professionele tomatenteelt in 1962

Moderne professionele tomatenteelt 1

De laatste ontwikkelingen LED

Het zijn leuke en leerzame filmpjes, vind ik zelf. En wat is er veel veranderd in die jaren (die hoogte van de kassen!!). En tegelijkertijd is er ook nog veel hetzelfde; de tomaten moeten nog steeds gediefd en opgebonden worden, en alles moet nog steeds met de hand worden geoogst en in dozen of kratjes worden getransporteerd. Welke van de filmpjes ik ook kijk, de oude of de moderne; ik kan de geur van de tomatenplanten bijna ruiken. Het oude filmpje is erg nostalgisch; zoals er toen werd gezaaid, het urenlang op de knieën zitten om te planten, het tikken door met 2 stokken langs de planten te lopen, het enten met een scheermesje, het vervoer van de oogst, etc.. Wat een verschil met nu.

Ik wil er verder geen oordeel over geven, natuurlijk lijkt het mij beter om tomaten in de grond te telen dan op steenwol met druppelaar, maar vroeger waren er minder mensen te voeden. En vroeger werden er ook bestrijdingsmiddelen gebruikt, misschien zelfs wel minder gecontroleerd dan nu. Vroeger ziet er beter uit, maar of het dat ook was…… En vroeger is dood zou mijn vader zeggen 🙂 .

Het zorgt er in ieder geval wel voor dat ik extra blij ben met onze eigen tomaten die we telen zoals wij dat willen, met grond en zon, met organische voeding en met regenwater. Helaas duurt het nog 2 maanden voor we die eerste tomaten weer kunnen oogsten. Tot die tijd eten we gelukkig nog wel pasta met tomatensaus uit eigen tuin/inmaak en tomatensoep van eigen tuin uit de vriezer.

En dat brengt me gelijk bij het slot van dit miniblogje; met restjes uit de vriezer (want het wordt tijd om die eens schoon te gaan maken voor de nieuwe oogst van 2018) maakte ik nog deze lekkere cake (met blauwe bessen en frambozen van vorig jaar uit de vriezer dus):

 

Het recept kun je hier vinden: Limoencake met blauwe bessen en frambozen

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Saskia

Wat leuk!
Groet, Saskia

Leon van de Kerkhof

Wauw, Diana, wat een ontzettend leuk filmpje. Wat fijn dat je dat met ons wil delen. 1962 en hoe het er toen aan toe ging…. lange tijd bleef de teelt van tomaten zo. Want ik herinner me veel van die handelingen toen ik eind jaren 70 als tiener in de “Venloosche kas” van mijn oom een bijbaantje had. Tomaten die toen in de volle grond (in de houten kas) stonden, die typische geur van grond en plant zodra je ging dieven, plukken, opbinden aan touwen enz. en van die groene vingers die groen bleven bij het wassen. tenzij je een bijzonder zeepje gebruikte.
En ja, bestuiven met 2 stokken. Voor de precisie-bestuiving hadden we trilmachientjes. die leken op de tegenwoordige elektrische tandenborstel.
En het veiling klaar maken niet vergeten, papier in de kistjes doen, vullen, wegen, …. allemaal hetzelfde op de boot na. Destijds werd in De Peeltegio de oogst met een tractor naar een verzamelpunt van de veiling gebracht.
Super om in het digitale tijdperk nog eens met een filmpje uit de oude doos herinneringen op te halen 🙂

Carine

Wat ben ik blij met de oogst van eigen tomaten in volle grond, zonder gebruik van …..
Zo lekker van smaak dat ik met alle plezier wacht tot juli vooraleer de eerste tomaat gegeten wordt
Het is momenteel de omgekeerde wereld; noordelijk is het goed weer en wij hebben het hier koud zw frankrijk. Al heel de week kachel aangestoken. Ik begin een beetje in de war te geraken

Carine

Dag Diana,
Ben nog vergeten te melden dat het heel leuke filmpjes zijn. Ontzettend leerrijk het verschil van toen en nu. Bedankt om dit met ons te delen.
Ik zal je wat water sturen, hier deze namiddag de nationale drash gehad. Alles staat hier onder water. De wet van alles of niets. Onmiddellijk de schade gaan bekijken, want owe ik was reeds begonnen met het buiten planten van de tomaten. Bedankt nogmaals voor de zaden, alles is goed gelukt. Het spijtige is dat er dit jaar verschrikkelijk veel slakken zijn. Ik had extra voeding gelegd voor het bevorderen van de lieveheerbeestjes, maar blijkbaar lusten de slakken dit ook.
Vele groetjes carine

manon van wijk

Geweldige aandacht voor de tomaat wauw….
Verrassend wat ik allemaal zag gebeuren. Was dat nou enten wat ze deden?
En gewoon dan zonder slap worden even laten liggen? Wel hadden ze al een kluitje aarde dat wel. Bij mijn ent poging was het meteen gebeurd met de arme tomatenstek.
Wat een handelingen. En toen gingen ze dus ook al onrijp op transport…was mij onbekend.

Leuk allemaal. Heb weer helemaal zin in mijn eigen proces in onze tomaten kas.
Dank voor het delen!

Groetjes, Manon

dolinda

Hoi lieve diana, ik heb een vraag. Heb dit jaar voor het eerst een moestuin en allemaal keurige stekjes van tomaten uit zaad geteeld. Maar nu ze in grotere potten zijn gezet staat de groei gewoon stil. Wat en hoeveel voeding gooi jij bij de tomaten? Hartelijke groet en bedankt voor al je leuke stukjes.

Cecile

Hallo Diana, geen tomaten-vraag maar een vraag over rode bes. Vorig jaar heb ik 2 jonge bessenstruikjes gezet. Tijdens de tros-vorming valt de helft van de bloesem (waar al een klein besje in zit) eraf. Hij stoot als het ware de helft van alle trosjes af. Enig idee waarom dit is?

manon van wijk

Hoi Cecile,

Wij hadden daar in onze vorige moestuin bij de bes ook last van. En toen hebben we via internet gezocht naar een antwoord en deze gevonden. Dat, ik meen,er sprake was van een kali tekort….er kali ( kalium )bij moest. Het is dus wrsch bij jou een teken van een tekort.
Wij deden er onder de struiken kali bij en het werden daarna de trossen die ze aan het begin beloofden te worden.
Hopelijk geeft dit je de juiste richting…

groetjes, Manon

Cecile

Hoi Manon,

Dank voor je reactie! Ik heb er inderdaad geen kali bij gedaan, dus dat zou het kunnen zijn.
Ik ga het proberen, wellicht heb ik dan volgend jaar vollere trossen, zonder uitval….

Groeten
Cecile

Jolanda

Hallo Diana,
Mooi hè, zo’n tijdsbeeld… wat is er veel veranderd!
Verder even off topic: je bonenzaden Melissa en Pastoral zijn met grote waardering goedgekeurd door de Nederlandsche Vereeniging voor Stok- en Stamboonen i.o.!! 😉
Ze kiemden als razenden met een score van ruim 95% (van beide rassen slechts één boontje niet gekiemd). We verheugen ons al op de prachtige bloemen én uiteraard op de heerlijke bonen!
Groetjes,
Jolanda

Jolanda

Hahaha!!! 🙂
Dank je wel!

Esther

Hallo Diana,
Lang ‘weggeweest’ omdat het topdrukte is in de tuin. 🙂
Ik heb al jouw artikelen over tomaten dieven gelezen. En dan wijs je o.a. op de takken die al bloempjes hebben. Ik heb stamtomaten, maar er is nog geen bloem te bekennen. Wel zie ik in de onderste bladoksels al heel kleine takjes ontstaan. Zal ik die maar gewoon gelijk weghalen? Dan is het wondje wat ontstaat ook kleiner. Toch?
Of moet ik toch eerst op de bloempjes wachten.
Hartelijke groet, Esther

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties