Tomaten!

Ik kan me er altijd zo op verheugen, de oogst van tomaten. En zo lang ook, in januari al uitzoeken welke rassen er gezaaid zouden kunnen worden. En dan duurt het nog heel lang voor we ze na het zaaien en opkweken en uitplanten en verzorgen ook echt kunnen gaan oogsten.

Tomaat Jaune Flammée, al eens eerder geteeld, heerlijke feloranje tomaat. En vroeg. En veel zoals je op de foto kunt zien.
Tomaat Jaune Flammée, al eens eerder geteeld, heerlijke feloranje tomaat. En vroeg. En veel zoals je op de foto kunt zien.

 

Klein geheimpje; ik vind tomaten uit het vuistje eigenlijk helemaal niet zo heel lekker. Waarom dan zoveel planten zetten? Omdat ik wel heel veel van tomatenvlees houd; van soepen en sauzen, van half gedroogde en gedroogde tomaten, tomaten uit de oven, met ei, met kaas, met champignons, met sla, tomatentaart. Ik lust wel rauwe tomaat maar dan alleen het vruchtvlees, die klomp gelei met zaden snijd ik altijd weg :-). Ruud kan juist grote stukken tomaat, met gelei en zaden op een verder kale boterham verorberen.

Violet Jasper, paarsbruin met bronsgroene streepjes, nog niet eerder geteeld en dus ook nieuw voor ons.
Violet Jasper, paarsbruin met bronsgroene streepjes, nog niet eerder geteeld en dus ook nieuw voor ons.

 

Wat later dan vorige jaren, deels door de zo lang koud gebleven lente, deels ook door dat wat een deel van onze planten heeft getroffen (waarvan ik dus ook nog steeds niet weet wat het is geweest of wellicht nog steeds is). Een kwart van de planten ter ziele, maar ook dan nog genoeg tomaten over, alleen minder soorten. Helaas zijn juist de verloren gegane soorten veelal vleestomaten. We gaan dus vooral veel cherrytomaatjes en roma’s oogsten.

Rose Quartz multiflora, een enorme hoeveelheid bloempjes en hopelijk dus ook cherrytomaten. De eerste rijpt al, ze wordt zachtrozerood en is heerlijk fruitig, weten we nog van de vorige keer dat we haar teelden, een jaar of 4 geleden.
Rose Quartz multiflora, een enorme hoeveelheid bloempjes en hopelijk dus ook cherrytomaten. De eerste rijpt al, ze wordt zachtrozerood en is heerlijk fruitig, weten we nog van de vorige keer dat we haar teelden, een jaar of 4 geleden.

 

Ik heb, zoals ik in een paar tuindagboeken geleden al schreef, nog tomaten gezaaid, ze zijn ondertussen al uitgeplant, hebben al 6 blaadjes. Of het nog wat wordt durf ik niet te zeggen, maar vooralsnog ben ik niet ontevreden, ik hoop op een late oogst in september, of zoiets. Het is in ieder geval een leuk project.

Gekregen onder de naam Tigrette, of die naam klopt durf ik niet te zeggen, want ik ken alleen een Tigrette met ronde tomaatjes. Dus maar even puzzelen. Ik weet nog niet hoe de smaak is, ze is in ieder geval vroeg en geeft ruim voldoende langwerpige oranjerode tomaatjes met nog wat vage gele streepjes.
Gekregen onder de naam Tigrette, of die naam klopt durf ik niet te zeggen, want ik ken alleen een Tigrette met ronde tomaatjes. Dus maar even puzzelen. Ik weet nog niet hoe de smaak is, ze is in ieder geval vroeg en geeft ruim voldoende langwerpige lichtrode tomaatjes met oranje  streepjes.

 

Maar van de planten die het wel goed doen kunnen we nu dus al wat oogsten. Het is, ongeduldig als ik ben, altijd de kunst om niet te vroeg te oogsten, want ze zijn natuurlijk het lekkerst als ze helemaal rijp kunnen worden aan de plant. Maar zoals er een eindtijd zit aan een kookproces, zo zit dat er ook aan een rijpingsproces, als je een tomaat te lang laat hangen worden ze melig (zetten de suikers zich om in zetmelen, en zo ja waarom, of is het iets anders, heeft iemand antwoord op deze vraag?).

Purple Passion, ook nieuw voor ons, moet nog wat donkerder worden, denk ik, maar de vroegheid en zeker het aantal tomaten per tros stellen ons voor nu in ieder geval niet teleur. Nu de smaak nog...
Purple Passion, ook nieuw voor ons, moet nog wat donkerder worden, denk ik, maar de vroegheid en zeker het aantal tomaten per tros stellen ons voor nu in ieder geval niet teleur. Nu de smaak nog… De groene blaadjes rechts zijn van de Griekse Basilicum – goede match, ook in de keuken, denk ik 🙂

 

En dus gaan we vandaag de eerste tomaten oogsten, nog niet heel veel, dat komt vanaf volgende week, maar een stuk of 6 tomaten mogen vandaag mee naar huis. Voor in een Italiaanse maaltijdsalade. Maar dan natuurlijk wel zonder de gelei en zaden. Handig trouwens, want daarmee oogst ik dus ook gelijk de eerste tomatenzaden van dit jaar.

Heb ik dan dit tuindagboek niets anders te melden dan over tomaten? Nee, maar tot slot dan wel nog een foto van iets waar ik ook al een beetje blij van word: de meloen Far North:

Meloen Far North

Nog maar klein, maar wel al talrijk (ik telde al 5 kleine meloentjes in deze ene plant die ik heb). Nu maar hopen dat ze gezond groter mogen worden en rijpen tot lekker zoete meloentjes, want meloenen kunnen ook nog wel eens meer melig dan zoet worden, maar als ze goed zijn, zijn zelfgeteelde meloenen minstens zo lekker als tomaten uit eigen tuin.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

38 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
suzanne

Geen idee wat er met de tomatenplanten aan de hand is geweest, mijn tomaten hebben voor een groot deel hetzelfde gedaan, pierig, bruin blad, geen groei, en dus in de compostbak terecht gekomen.

De oranje Tigrette tomaatjes zijn bij mijn weten de Artisan Blush Tiger tomaat ( althans, zo heb ik ze gekocht bij tomatenzaden.nl) en ze zijn ontzettend lekker! Deze zet ik volgend jaar zeker weer.

Chantal

de tomaten die ik van jou heb (de zaden) doen het hier prima! Veel tomaten al, allemaal nog zo groen als gras. Alleen de Dancing With Smurfs wil nog niet heel enthousiast meedoen. Een enorme plant maar pas drie tomaatjes.

Christa

hoi Diana,
Ik heb een vraagje over mijn komkommerplant.
Ik heb een geënte snackkomkommer gekocht en in de kas gezet naast de tomaten.
Vorig jaar ging dat erg goed. Nu ook, hij groeit flink omhoog en we eten al komkommertjes. Maar: er blijkt een lange grondscheut te zijn gegroeid achter de tomaten langs die ik nu pas zie omdat er een pompoentje aan groeit! Ik zie op internet dat de onderstam van geënte komkommers idd pompoen kan zijn. Mijn vraag: moet ik die pompoenscheut weghalen en komen er eetbare pompoenen aan?
Alvast bedankt, Christa

Ilse

Hallo Diana,

Wat een berg tomaten heb jij al!
Wij hebben wel veel Tiny Tim tomaten, trossen vol zelfs. Echter geen grote tomaten.
Ik heb 2 rassen in de kas staan (de gewone bekende tomaat en Voyager), maar beiden hebben enkele kleine bloemen en nog geen tomaten.
Moet ik ze meer mest geven?

Groeten,
Ilse

Inge Wendrich

Hallo Diana,
Leuk hé, de eerste rijpe tomaatjes.
Bij mij gaat het niet zo snel dit jaar, ik heb wat verschillende rassen staan, maar er is pas één tomaat die een heel klein beetje kleur krijgt, maar ik heb de kas ook wel een beetje erg goed afgedekt tegen de felle zon, misschien is dit de oorzaak.
Maar nu gaat het er toch van komen!
Diana, ik vind dat mijn courgette het niet zo best doen, planten blijven klein en zwak, en ook weinig vruchten.
Ik heb op dat stukje grond ook stro liggen. Kan dit de oorzaak zijn? Ik hou wel een stukje open, maar?????
Zou ik nog wat koemest of zo moeten strooien?
Misschien heb je een tip voor me, anders moet ik misschien geduld hebben.
Groetjes, Inge

Ilse

Hoi Diana,

Bedankt voor de tips!
Ik lucht de kas nu veel meer en tik iedere dag even tegen de plant aan. Ook laat ik de planten nu even groeien zonder al te veel te dieven, ben bang dat ik dit iets te enthousiast gedaan heb. Mijn planten buiten (die ik vergeten was en dus niet gedieft heb) maken namelijk wel tomaten.
Ik ga het zien en anders helaas een jaartje zonder tomaten.

Groetjes,
Ilse

Nel

Hallo Diana,

Nooit geweten dat er zoveel soorten tomaten waren! Ik ben wat dat betreft nog een beginneling. Ik heb Super Roma tomaten gezaait en heb 18 planten. De tomaten zijn nu zo groot als een grote knikker maar beginnen al rood te worden, ik dacht dat ze groter zouden worden. Moet ik ze nu plukken?
Ik hoop een reactie van je te krijgen!

Groetjes Nel

Esther

Hallo Diane,
Het zou heel goed kunnen dat de grond in de kas “tomaat-moe” is. Tomaten zijn best ziektegevoelig, vooral als je ze jaar in jaar uit op dezelfde plek teelt.
Het ene ras is misschien ook nog gevoeliger dan het andere. Ik heb ze zelf nu ook al een aantal jaren in dezelfde kas, vorig jaar had ik veel uitval van vooral aparte rassen. Dit jaar weer gewoon een aantal sterke rassen van de Bolster (toch nog een paar planten zielig aan het kwijnen). Volgend jaar even geen tomaten dus.
Groet,
Esther

Johan Romijn

Beste Diana,

Ik durf het haast niet te vragen want je moet wel heel erg druk zijn, maar het gaat nu even over amaranthus dreadlocks. Ik heb je zaadjes met veel succes uitgezaaid en het worden mooie plantjes. Dan wil ik ze in de tuin zetten en met een paar dagen verschrompeld het blad en na een week is er alleen nog een zielig stengeltje over. Ik heb ze op verschillende plaatsen gezet, klei, losse grond met veel zand, humeuse grond en steeds voldoende water, een plant zelfs in een giga bloempot met de beste potgrond, die zag er goed uit maar helaas zag ik vandaag dat ook deze (nog maar met een tak, de rest is nog gezond) begint te verschrompelen, heb jij enig idee wat de oorzaak kan zijn?
Bij voorbaat hartelijk dank,

Johan

Johan Romijn

In ieder geval bedank Diana, iets als verbranding lijkt het wel op, alsof de vochtaanvoer naar de blaren niet snel genoeg verloopt, die plant die in 100 % potgrond staat gaat het in ieder geval wel redden , zeker nu het wat minder tropisch wordt. Ik heb nog twee plantjes over, en die ga ik al mijn liefde geven…………

ik laat je tzt weten hoe een en ander verlopen is,

groet

Johan

Ramona

Wat een super leuk site is dit zeg! Ik kwam er per ongeluk terecht toen ik aan het googlen was naar Sugar Baby meloen. Ik ben ene paar maanden geleden begonnen met mn moestuin en kasje. Ik heb gister de eerste tomaat gegeten en alles groeit erg goed. Ik vind het echt heel erg leuk! Ik ga je site eens even doorlezen. Zo handig, al die tips! 🙂

Rosalie Rook

Ik heb chinese kool thuis voorgezaaid en twee weken geleden buiten geplant. Al heel snel zaten er heel kleine zwarte beestjes op welke wegspringen zodra je ze benaderd. De bladeren zijn spikkelig aangevreten. Heeft u enig idee wat het kan zijn en wat ik er evt. aan zou kunnen doen?
Ik hoop dat u tijd heeft om te antwoorden. Alvast hartelijk dank en groet, Rosalie

saskia

We hebben paniiieeek, is dit de tomaten ziekte?
(het lukt mij niet om foto’s te plaatsen)

Met vriendelijke groet,
Saskia

Angelique

Hallo Diana,

Ik heb erg veel aan jouw ervaringen! Ook ik heb tomatenplanten, maar nog in relatief kleine potjes. Is het bekend of de planten in deze periode nog in de volle grond (klei) kunnen worden overgeplant, of is het daarvoor nu te laat…

Verder heb ik prachtige komkommerplanten, alleen zie ik dat de kleine vruchtjes kleine stekeltjes hebben. Wil dit zeggen dat ik komkommers met gladde schil kan vergeten? En ook voor deze planten geldt: nu nog overplanten in de volle (klei)grond?

Angelique

Kristel

Heel leuk om deze vorderingen te zien. Ik heb vandaag alvast mijn ‘zaden verlanglijstje’ opgesteld aan de hand van jouw database.

Het polycarbonaat dak van mijn patio kas is vorige maand ingestort (waarschijnlijk is er een kat op gesprongen). Gelukkig heeft mijn vriend het redelijk kunnen herstellen, maar het is geen fraai gezicht. De tomaat plantjes, Red Robin & Manö, hebben het wel overleefd en doen het heel goed. Eind van de zomer gaan we de tuin opknappen en wil ik een grotere kas aanschaffen, ik kan niet wachten. 🙂

Dan heb ik gelijk nog een vraag: wie weet waar ik een goede citroenplant/struik kan kopen? Een aantal commerciële winkels verkoopt ze wel en die zien er dan heel leuk uit, maar zitten vol giftige stoffen.

Carla Boskma

Hallo Kristel
Als je een citroen koopt in een natuurvoedingswinkel kun je een paar pitten binnen zaaien. Je moet wel geduld hebben, het groeit niet snel. Succes!

Kristel

Dames, ontzettend bedankt voor de tips!

Anneke

hallo Diana,

ik lees over jouw meloen en de vruchtjes die er al aan zitten. Ik heb een Galia meloen plant gekocht en deze doet het goed, geeft veel bloemetjes maar ook veel zijscheuten. Ziet er mooi fris uit maar nog geen vruchtjes te zien. Kun jij mij vertellen hoe ik dit kan bewerkstelligen? Moet ik misschien de zijscheuten eraf halen of moet ik toppen.
Verder jaloers op jouw energie en productie ook al gaat er wel eens iets mis. Nog even over jouw lupinezaad. Ik heb maar één plantje kunnen redden van de slakkenvraat. Maar de overblijver bloeit beeldschoon.
Anneke

Mime

Diana, De Blush heb je van mij gekregen. Het is dus geen Tigrette. Vorig jaar geproefd op een toamtenproeverij en echt een aanrader!!!

Mime

en het is een gewone stamtomaat, geeft heel veel vruchten

Thorsten

Hoi Diana,
Ik heb een probleem. Ik heb twee sugar baby watermeloenen in mijn kas staan, maar elke keer als ze een vrouwlijke bloem hebben, sterft het vruchtbeginsel weer af. Ik denk dat het komt omdat het bestuiven niet goed is gelukt. Ik heb al gekeken op uw site hoe je ze moet bestuiven, maar het mislukt elke keer. Wat kan ik doen dat het wel lukt?

Ik had trouwens ook de vraag of ik de dieven van een paprika en een pepertje (onder de splitsing van de stam) moet weghalen of niet.

Ten slotte had ik de vraag hoe ik mijn pepertjes (Cayenne) en paprika’s (California wonder) moet snoeien.

Groetjes,
Thorsten

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties