San Marzano Gigante
- Plant: Stamtomaat
- Tomaatsoort: Romatomaat
- Kleur: Rood
- Grootte: 3 tot 4 x 6 tot 7 centimeter
- Gewicht: 39 tot 62 gram
- Opbrengst: Prima
- Teeltduur: Laat
en echte romatomaat; langwerpig, met veel vlees en slechts een beetje sap/gelei.
Dat heeft dan wel tot gevolg dat ik niet heel veel zaden van heb (de oogst was meer dan genoeg maar ik elke tomaat zitten maar een paar zaden), dus niet veel zakjes voorradig.
Ik heb niet heel vaak veel succes gehad met San Marzano’s, vaak weinig opbrengst of een matige smaak. Maar deze vorm is daar het tegenovergestelde van; met 8 tot wel 14 tomaten per tros is de opbrengst meer dan prima.
En de smaak is ook erg lekker. Niet echt een tomaat die je bij de boterham eet omdat ze nu eenmaal een vlezige roma is en niet veel sap bevat. Maar ze heeft een volle tomatensmaak, en een extra zoetje. En dat maakt haar niet alleen lekker voor soepen en sauzen, maar in blokjes gesneden ook heel lekker in de sla, gebakken onder een eitje, etc., op de pizza natuurlijk, etc..
Ik kon op 7 juli in de kas de eerste rijpe tomaat oogsten, en dat is dan 77 dagen na het uitplanten van de zaailingen. En daarmee is ze een laat ras en eigenlijk vooral voor de teelt onder glas geschikt.
Diana,
San Marzano 2en 3 bestaat ook, wat zijn de verschillen met deze gigante?
Hallo Guido,
Sterker nog, er bestaat ook een San Marzano Giggante, een Mini Marzano, San Marzano Lampadina, San Marzano Lungo, etc. Het zijn allemaal Italiaanse rassen van langwerpige romatomaten. Ook al lijken ze allemaal min of meer op elkaar (rode langwerpige roma) het zijn toch allemaal verschillende rassen en dat betekent dat er dus ook verschillen zijn: bijvoorbeeld in smaak, structuur, opbrengst per plant of per tros, grootte van de tomaten, plantvorm (er is zelfs een San Marzano Bush = struiktomaat), etc. Je kunt in de database van Tatiana Kouchnareva de verschillende rassen vergelijken: Tomatendatabase Tatiana
groetjes,
Diana
Hartelijk dank, voor al die weetjes,ik vraag me af of er soms vragen komen waar zelfs jij geen antwoord op hebt.
Groetjes.
Hallo Guido,
Er zijn heel veel vragen waar ik geen antwoord op heb hoor 🙂
In dat geval kan ik niet meer doen dan hopen dat iemand anders die het lest antwoord heeft, of een tip geven hoe en/of waar iemand op internet zou kunnen zoeken.
De database van Tatiana bezoek ik, zeker als ik mijn tomatenplanning maak, zelf heel vaak.
groetjes,
Diana
wanneer tomaten zaaien binnenshuis
Hallo,
Je kunt dat op de teeltpagina van tomaten vinden (plus informatie over rassen, verzorging, voeding, standplaats, oogst, etc.).
groetjes,
Diana
Mijn san Marzano tomaten groeien goed en ik tel er al best wat maar bij allen lijkt de onderkant te gaan bederven nog voordat ze volgroeit, laat staan rijp worden/zijn. Waardoor zou dat kunnen komen?
De andere tomaten planten in dezelfde moestuinbak hebben nergens last van (cherry en vlees tomaten)
Hallo Stephanie,
Je verhaal klinkt als ‘neusrot, een defect bij tomaten die onregelmatig water krijgen.
Ik heb er maar zelden last van in tomaten (doordat de vette klei hier eigenlijk altijd wel wat langer vocht vasthoudt), en wij geven in deze aanhoudende droogte vaker en meer water, maar zelfs hier zag ik bij het ras Bührer Kehl in een tros een paar vruchten met neusrot.
Kijk vooral even op deze pagina, je vindt daar ook informatie en foto’s van neusrot: Tomaat ziekten
De plant/tomaat is dus niet ziek, en als de vruchten rijp zijn kun je ze plukken en de donkere plek ruim wegsnijden en de rest nog gewoon in een soep of saus gebruiken.
groetjes,
Diana