Sophie s Choice
- Plant: Struiktomaat
- Tomaatsoort: Vleestomaat
- Kleur: Rood
- Grootte: 7 tot 10 centimeter
- Gewicht: 87 tot 229 gram
- Opbrengst: Prima
- Teeltduur: Vroeg
Ik heb deze Sophie’s Choice meerdere keren geteeld, en altijd met succes. Dat zo’n kleine plant zoveel en zulke grote vleestomaten kan dragen!
En eigenlijk kan ze dat dus ook niet. Maar omdat ze zo klein is (de planten worden niet veel hoger dan zo’n 45 centimeter) kunnen takken ook niet breken, de tomaten groeien gewoon te dicht bij de grond. Op de foto hierboven zie je de tomaten in het hart van de plant groeien. Maar op de foto hieronder (dat is een foto van de vorige keer dat ik haar teelde en dat was buitenteelt) zie je dat uiteindelijk de tomaten gewoon wat gaan doorzakken in de korte takken en op of bij de grond gaan rusten. In de kas maakt dat niet zo heel veel uit want daar regent het niet, maar als ik haar nu buiten zou telen zou ik dat in een verhoogde bak doen, of in een pot, of in de volle grond maar dan met wat stro onder haar zodat de tomaten niet zoveel te lijden hebben van slakken en natte grond.
En als je daar rekening mee houdt is ze wel echt een geweldige plant! Je ziet maar zelden echt vroege kleine struik-vleestomaten voor buiten. En dit is er dus één. En dan ook nog een prima smaak; vlezig maar ook sappig, stevig, en een lekkere volle tomatensmaak met een extra zoetje.
En daarnaast dus ook een prima opbrengst, voor zo’n kleine struik geeft ze verrassend veel tomaten die ook nog eens gemiddeld ruim boven de 100 gram wegen, er zitten 4 tot 6 tomaten in een tros.
Oftewel, bijna zeldzaam te noemen; een kleine struiktomaat met grote vleestomaten, en dan ook nog geschikt voor de buitenteelt, en ook nog lekker, en een prima opbrengst!
Edit 26 augustus: ik had in het voorjaar 1 Sophie’s Choice plant over. Ze heeft tot eind mei in een 9-centimeter potje gestaan, wachtend op misschien plekje over dat nooit kwam. Uiteindelijk heb ik haar in de eerste week van juni maar gewoon ergens in de volle grond buiten uitgeplant, ze had toen al een flinke achterstand op alle tomatenplanten die gewoon op tijd en met voeding waren uitgeplant in de kas. Maar de plant ging niet dood, ook niet in de tijd van de aardappelziekte. En zo zag ze eruit op 26 augustus:
Rijpe tomaten in de buitenteelt, in de nazomer!! Ondanks dat ik eigenlijk toch slecht voor haar had gezorgd. Een beter bewijs dat ze een geweldig goede buitentomaat is, is er niet. Wel ook gelijk duidelijk; zet haar in pot of leg wat bedekking onder de plant in de buitenteelt; je kunt zien dat door de zwaarte van de vruchten deze op de grond gaan liggen en dan ligt rotting door regen of vraat door slakken en pissebedden op de loer.
Dit jaar -2019- voor het eerst buiten geteeld, zowel in pot als in volle grond. Deed het het beste in pot, maar tomaten bleven relatief klein. Lekkere tomaat!