Coeur de Boeuf
- Plant: Stamtomaat
- Tomaatsoort: Vleestomaat
- Kleur: Roze
- Grootte: 7 tot 11 centimeter
- Gewicht: 132 tot 311 gram
- Opbrengst: Prima
- Teeltduur: Middelvroeg
Dit is een bijna beroemde tomaat. De smaak is erg goed: een diepe volle tomatensmaak, met een extra zoetje. Vlezig en toch sappig, weinig gel en zaden.
Ze is in meerdere landen bekend en heeft daar zo haar eigen naam: Ossenhertz, Oxheart, Cuor di Bue
De opbrengst zou wat beter kunnen zijn. Maar dat neemt niet weg dat ze erg lekker is.
Een interessant artikel over coeur de boeuf … https://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/tomaten-telen-coeur-de-boeuf-ossehart/
Wat een fijn artikel Carine. Ik voelde me ook altijd een beetje ‘schuldig’ als ik naar mijn ogenschijnlijk kwijnende coeur de boeuf keek. Maar het ligt dus niet aan mij 😂 Iets wat ik niet terug kan vinden in dit artikel: kiemen deze minkukels nou ook moeilijker dan andere soorten? Of zijn mijn zaden te oud. Vorige week gezaaid en ze blijven duidelijk achter bij de rest. Kan ik me niet herinneren van voorgaande jaren. Pas 1 klein miezerig kiemplantje. Ondanks hun gebrekkige voorkomen wel een van mijn favoriete tomaten dus ik wil snel nieuwe zaadjes aanschaffen (en zaaien) als ze te oud zijn. Diana, de blauw- en buidelmixzaadjes uit jouw zadenlijst kiemen fantastisch. Dus ik heb sowieso leuke tomaten dit jaar 😉 Ik ben erg benieuwt wie wat wordt!
Dag Tessa,
bij mij kiemen de zaden van coeur de boeuf zoals de andere tomatenzaden. Na ongeveer 1 week komen ze boven als je in potgrond zaait. In vermiculiet weet ik niet, Diana gaat dit beter kunnen zeggen. De jonge planten zijn best ok hoor, alleen als ze volwassen zijn, zien ze er soms uit alsof ze een ziekte hebben. De bladeren durven al wel eens krullen. Tomatenzaden kan je best vernieuwen na 8 jaar, nadien neemt hun kiemkracht erg af. Persoonlijk tracht ik tomatenzaden maximum 6 jaar te bewaren.
groetjes en succes.
carine
Hallo Carine en Tessa,
Ook hier kiemen de zaden niet beter of slechter dan andere rassen, en ook na ongeveer een week (bij ongeveer 18 graden).
Ik las eens iets over de bladeren op dezelfde website, hier bij informatie over Krulkoppen. Als je daar naar beneden scrolt, naar de reacties van Stefan en het antwoord daarop, dan zie je ook foto’s van bladeren die opgerold lijken als van een sigaar. Het lijkt zeker bij het ras te horen (maar dan weer niet bij alle coeur de boeuf-varianten, ik zie het bijvoorbeeld niet bij de Liguria (Coeur de Boeuf Albenga).
groetjes,
Diana
Dag Diana en Tessa,
Idd bij de andere coeur de boeuf type Albenga, ga je de negatieve puntjes niet hebben. Ze groeien zonder de krullende bladeren en de oogst kan ook beter zijn en zullen minder snel barsten. De originele coeur de boeuf is een fragiele tomatenplant en niet de gemakkelijkste om te kweken. Volgens mij (maar ik ben niet zeker) hebben ze deze Albenga types voorzien, om de coeur de boeuf verkoopbaar te maken. Wie gaat er een gebarsten tomaat kopen, of eentje met een groene krans bovenaan ? Qua smaak geef ik de voorkeur aan de echte coeur de boeuf.
groetjes
carine
Blijft bij mij één van de favorieten, met grootte rond 500 gr per tomaat. Toen ik deze in belgië had, vond ik de smaak niets bizonders. Hier is deze super! Dus, is grond en temperatuur toch erg belangrijk voor grootte en smaak van oa tomaten.grt Carine
Een misschien simpele vraag; kan ik ook nog vanaf sept. Coeur de Boeuf tomaten binnenshuis laten groeien, zodat ik s’ winters ook deze heerlijke tomaten kan eten? Ik heb nog 4 plantjes uit mijn zaden verkregen en temperatuur blijft in huis 20 / 22 gr.. Alvast bedankt!
Hallo Antonio,
Dat kan in principe wel, als je dat zou willen. Maar dat is niet makkelijk. Het groeien van tomatenplanten en vormen/rijpen van vruchten heeft niet alleen met temperatuur te maken maar ook heel veel met licht. En het aantal daglichturen per dag neemt nu snel af. De zaden zullen zeker kiemen maar doordat de dagen korter en donkerder worden is de kans op ziekten en plagen groter. Als je het wilt proberen zul je het allerlichtste plekje in huis voor moeten zoeken, en wellicht nog een aantal uren een kweeklamp moeten gebruiken. En zorg uiteraard voor voldoende voeding, schone potgrond, zelfbestuiving, etc. Ik heb wel eens van mensen gehoord die eind december tomaten zaaiden en in huis hielden en zo in het vroege voorjaar wat tomaatjes konden oogsten. Het kan dus wel maar blijft behelpen, en de kans dat eventuele rijpe tomaatjes net zo lekker zijn als in de zomerzon gerijpte tomaten is klein.
groetjes,
Diana