Azul Blanco
- Plant: Stamtomaat
- Tomaatsoort: Vleestomaat
- Kleur: Crème
- Grootte: 7 tot 9 centimeter
- Gewicht: 106 tot 193 gram
- Opbrengst: Prima
Ik kreeg van tuinvriendin Laura van dit ras een zaailing toen een jonge tomatenplant het met hulp van slakken doodging. Ik had er dus maar 1 plant van maar daar kreeg ik zeker een heel leuke opbrengst van lekkere tomaten van!
Laura was in een ander jaar ook al heel tevreden over deze tomaat: de smaak is zacht maar fluwelig, met zeker voldoende zoet en ook een fris zuurtje. Ik moet aan ‘zijdezacht’ denken, zowel in de smaak als in de structuur, al heeft de kleur daar ook altijd mee te maken. Ze is vlezig maar bevat zeker ook meer dan voldoende sap. Erg mooi (en lekker) in plakken, zeker ook als je ze mengt met andere kleuren. Ze is natuurlijk niet echt ‘wit’ (dat geldt voor vrijwel alle witte tomatenrassen), meer een heel zacht crèmegeel.
Ik kon op 24 juli de eerste rijpe tomaat oogsten maar dat zegt niet veel over de vroegheid want ik plantte de zaailing dus pas in juni nadat een andere tomatenplant doodging. Op meerdere websites vind ik de informatie dat ze een middelvroeg ras is en daar kan ik me zeker in vinden: vooral geschikt voor de teelt onder glas en alleen in een mooie zomer ook een kans van slagen in de buitenteelt.
Dan nog even over de oogst: die is prima, met gemiddeld 5 tot 8 kleine tot middelgrote vleestomaten per tros.
Ik heb deze dit jaar gekweekt met zaden die ik van jou heb gekregen, Diana. Prachtig mooie planten met zeer goede opbrengst, enorme trossen met veel betere vruchtzetting dan veel andere vleestomaten. Wel opvallend: ik had 2 planten waarvan de ene mooie gele vruchten geeft zoals op jouw foto’s, maar de andere geeft rode vruchten! Verder lijkt de plant en ook de tomaten identiek. De smaak is van beide ook gewoon goed. Misschien kruisbestuiving?
Hoi Sten,
Goed om te horen dat de Azul Blanco het goed heeft gedaan!
Wel heel vervelend dat er tussen de zaden één plant zat die niet klopt, dat vind ik altijd heel vervelend, al weet ik dat het kan gebeuren.
De grote vraag is, is ze gekruist of ben ik slordig geweest en is er bijvoorbeeld een zaadje van een ander ras in de zeef achtergebleven bij het spoelen van de zaden.
Ik bewaar altijd mijn planning, dus ik weet welke planten/rassen naast deze Azul Blanco stonden (aan de andere kant is niet in te schatten welke route een bij of hommel heeft gevlogen die voor de kruisbestuiving heeft gezorgd.
In de buurt van Azul Blanco (op volgorde van dichterbij en verder weg) stonden Coral Queen, Goldman’s Italian American, George Detsika’s Italian American, Abbattista Paste, Yellow Scallops en Pomodoro Antico di Acquie Terme.
In geval van kruising zouden er iets meer overeenkomsten dan alleen de kleur van de tomaten moeten zijn (bijvoorbeeld ook iets in het aantal tomaten per tros, grofheid van blad, vlezigheid van de tomaat, etc.).
Ik ben benieuwd of er meer mensen zijn die een rode vleestomaat tussen de Azul Blanco hebben gevonden (in dat geval is kruisen zeer waarschijnlijk, zo niet, dan is een slordigheid van mij de grote boosdoener).
groetjes,
Diana
Hoi Diana, helemaal niet vervelend hoor! Ik vind het wel een leuke en interessante verrassing. Wat mij opvalt is dat behalve de kleur van de vruchten de planten echt identiek lijken. Tussen verschillende rassen zie je ook altijd wel verschil in bladvorm, afstand tussen blad, groeikracht etc. En de beide Azul Blanco’s zijn wat dat betreft identiek.
Hoi Sten,
In dat geval zou een kruising dan wellicht mogelijk zijn. Ik had van de Azul Blanco maar 1 plant (want ik kreeg een plant van tuinvriendin Laura nadat een Coral Queen-plant in de kas in jong stadium dood ging. Ze zal niet met Coral Queen zijn gekruist want dat is een bicolor geeloranje met rozerode tomaat. De kans op een kruising met George Detsika’s Italian Red lijkt dan enigszins voor de hand want die stond redelijk dichtbij en was de enige rode vleestomaat in die kas (er stonden er meer maar die waren donkerroderood, en de andere rode tomaten in die kas hadden een buidelvorm.
Maar uiteindelijk ben ik maar aan het puzzelen, met een kruising is er nooit een zekerheid.
groetjes,
Diana