Tjongejonge
Wat een drukte. En dan nog steeds nog lang niet klaar. Ik moet = wil = mag nog heel veel zaaien, zowel thuis als in de kas als buiten in de vollegrond.
Ik laat een foto van kas 2 zien, dat is al een opeenstapeling van zaaisels, zaaitrays, potjes, bakken en noem maar. Foto’s van kas 3 (overvol) en kas 1 (daar wordt nu even alles ‘gestort’ wat in de weg staat in de andere kassen) durf ik echt niet hier te laten zien :-).
Maar wat was het heerlijk vandaag in de tuin, bijna 20 graden (en ruim 35 graden in de kassen). Ik vond het lekker, maar ik kon de zaaisels bijna zien kiemen. Rucola binnen 3 dagen, Zinnia’s binnen 6 dagen, Broccoli binnen 4 dagen, Tagetes binnen 7 dagen, het gaat echt heel snel met dit prachtige weer.
Vanaf morgen moeten we een stapje terug doen maar dat is ook niet erg. Een bui is welkom, want omdat het amper heeft gevroren afgelopen winter is de gespitte kleigrond zo hard dat ze met een gewone hark amper fijn en rul te maken is. Met wat water erop gaat het hopelijk weer wat makkelijker.
En dat is hard nodig want we willen de aardappelen gaan poten, de Sugar snaps en tuinbonen en doperwten mogen geplant worden, de koolsoorten kunnen over anderhalve week geplant worden, de laatste pootuitjes en zaaiuitjes mogen de grond in.
De sjalotten lopen ondertussen heel voorzichtig uit (foto), en oerprei en knoflook groeien al flink, ze zijn al zo’n 20-25 centimeter groot/hoog.
Met de strobalen gaat het goed. Ze staan alle 9 buiten, hebben elke dag water gekregen en wat stikstofrijke voeding. Met de compostthermometer de temperatuur binnenin de strobaal gemeten en die is ondertussen ruim 22 graden.
Aan de aardbeienstekken in de strobalen kunnen we zien dat het goed gaat. Ze maken al een nieuw blaadje en het hart van de stek wordt dikker en sterker (foto). De sla en andijvie die ik er zonder grond in heb geplant leven ook nog, maar groeien nog niet echt. Wellicht niet op deze manier ideaal. Wel leuk en interessant dat ik dezelfde soort slazaailingen ook in de vollegrond en in een verhoogde bak heb uitgeplant. Daardoor kan ik zien welke van de 3 methodes het snelst oogstbare slaplanten geeft, en welke het lekkerst is.
En terwijl aan het einde van deze warme, zonnige dag de mannen na alle arbeid wel toe zijn aan een pilsje, drinken wij (is wij vrouwen :-)) een kopje. Thee van eigen tuin. Met citroenmunt en venkel. Erg lekker!
Tot slot nog even een opmerking: ik heb in de afgelopen periode op verzoek van Groei & Bloei 3 artikels geschreven (ik was uiteraard zeer vereerd). En het eerste artikel (over Tagetes/Afrikaantjes) stond in het afgelopen nummer van Groei & Bloei, in het volgende nummer staat het artikel over de Melothria.
Omdat er via de website van Groei & Bloei zaden kunnen worden gekocht zijn de 2 genoemde artikelen niet alleen in het tijdschrift te zien, maar ook via de website te bekijken/lezen. En het is wel echt heel leuk dat ik hier reclame kan maken voor die 2 artikels die ik zelf heb geschreven, je kunt ze gratis inzien op de website (onder het blauwe blokje met ‘downloads’):
- Over Tagetes: http://www.groei.nl/artikel/bestel-zaad-afrikaantjes
- Over Melothria: http://www.groei.nl/artikel/reacties/bestel-zaad-minikomkommer (en ja, die foto op de pagina is van onze Melothria, als ik heel goed kijk zie ik het 1000-litervat erachter staan, leuk hè :-))
En dan nu…… even nakijken wat ik nog kan zaaien. We hebben vandaag koemestkorrels gestrooid dus dat kan komende nacht lekker inregenen in de grond. Morgen aardappelen uitzoeken en die mogen dan zaterdag mee naar de tuin. En ik wil nog wat extra doperwten zaaien (want ik heb er plaats voor en we vinden ze zo lekker). En gele bietjes, want ik zag op de website van Caroline Brouwer zo’n leuk recept en kan me nu al voorstellen hoe dat eruit zou kunnen zien en smaken met gele of witte bietjes: http://carolinebrouwer.blogspot.nl/search/label/bietjes
Hallo Diana,
Je mag terecht trots zijn op je artikelen in G&B, erg leuk! Ikzelf ben dol op Tagetes Linnaeus. Een aantal jaren geleden een enthousiast verhaal gelezen van “de Kleine Plantage” in Groningen, met prachtige foto’s. Die wilde ik óók! Op “slechts” 1 uur afstand rijden bij ons vandaan er naar toe voor zaad, het was maart. Zaad op, helaas, dus een paar maanden later nog eens voor planten. Ze hadden er nog 3 en die waren toen van mij. Thuisgekomen heb ik ze meteen verpot, met zijn drieën in een grote pot., mooi in knop. Het eerste waar ik de volgende dag naar ging kijken, waren mijn mooie Afrikanen waar ik tot 2 keer toe 2 uur voor had gereden en ik kon wel huilen. Twee waren er totaal opgevreten door de slakken en de derde had nog één stengel waar een half open bloem aan zat. Je begrijpt dat ik die met hand en tand verdedigd heb om er alsnog zaad van over te houden. Enfin, dat is gelukt, het jaar daarop had ik potten vol prachtige planten en sindsdien elk jaar weer.
Overigens heb ik ook elk jaar een grote pot Melothria, het is altijd weer leuk hoe mensen erop reageren die zoiets nog nooit gezien, laat staan geproefd hebben.
Hier in Jubbega is de regen opgehouden en schijnt de zon weer. Ik ga naar buiten, mijn ronde doen want het ziet er zo schitterend fris uit.
Groet, Janneke
Hallo Janneke,
De Tagetes Linnaeus is inderdaad erg mooi. Ik heb nog verzonnen of ik haar dit jaar ook weer wilde zaden maar dit jaar maar weer eens voor de Jolly Jester gekozen, daar word ik altijd zo vrolijk van, zal wel te maken hebben met die verspringende felle kleuren.
Er is hier ruim 10 millimeter regen gevallen, maar de tuin kon dat wel hebben.
En dus kunnen we morgen de kleibonken proberen fijn te gaan harken, daar zullen de spieren weer blij mee zijn :-).
fijn weekend,
Diana
Hallo Diana,
Wat een geweldige site lees al een tijdje je verhalen zeer leerzaam.
Ik ben een startende moes tuinder, vorig jaar mijn eerste jaar.
Ik heb net zaad van de minikomkommers besteld!
Ben benieuwd hoe ze het gaan doen.
Tot snel.
Groet, John
Hallo Diana, met recht kun je trots zijn op je bijdragen in Groei en Bloei. Misschien is dit de start voor een toekomstig boek van je , ik zal de eerste zijn die het koopt !
Als ik lees dat de Tagetes Linnaeus van oorsprong uit Zweden komt is het opmerkelijk dat ik in 2007 hem/ haar voor het eerst zag in de Botanische Universiteits tuin in Adelaid (SA) en er zaad van meenam sinds 7 jaar staan ze bij mij elk jaar in de tuin te bloeien.
Groetjes Simone
Vereniging in België die een zaaikalender aanbiedt;
Hallo Diana,
misschien een beetje hulp? Ik vond op het internet (ik zocht de betekenissen van alle maanstanden op) een belgische site/vereniging die een pdf bestand zaaikalender heeft. Omdat je zelf aangaf deze winter de laatste keer een kalender te maken is dit voor iedereen (en jou?) een optie om wel door te kunnen gaan met het BD tuinieren.
Verder ben ik net als alle andere tuinders denk ik, druk druk druk, alles moet voorgezaaid, gepoot en een groot gedeelte van de tuin moet nog omgedaan………………………, voor jaar!
Veel succes allemaal.
http://www.koninklijkevolkstuinenkluisbergen.centerall.com/contact.php
Zaai kalender in PDF:
http://users.skynet.be/fa613009/BD_%20Kalender%202014AA.pdf
Hallo Hetty,
Dank je voor de tip! Ik kende de website al, ze hebben al een jaar of 3 (of wellicht al langer) elk jaar een kosmoskalender erop staan.
Ik weet nog niet of ik volgend jaar nog met de kosmosagenda tuinier, uiteindelijk is mijn persoonlijke ervaring na 6 jaar dat ik niet veel verschil merk met tuinieren zonder agenda. Ongetwijfeld heeft het positieve effecten maar het geeft ook wat beperkingen voor de momenten waarop ik zaai/plant/snoei/etc. en zelf vind ik dat ik dat zo ongeveer tegen elkaar kan wegstrepen.
Maar er zijn heel veel mensen die erg tevreden over het tuinieren met de kosmoskalender zijn. Er zullen mensen blij zijn met de link die je geeft.
Dus nogmaals dank!
Diana
Beste Diana,
Heel graag zou ik met je willen praten over een interview in ons radioprogramma Woord (VPRO, Radio 1). De uitzending is al snel, deze zaterdag (29 maart), en we zouden je graag als gast in onze studio willen uitnodigen. Ik kon niet zo snel contactgegevens van je vinden, dus hopelijk kan ik je zo bereiken. Zou je willen laten weten of je wel of niet geïnteresseerd bent en of ik je daarover mag bellen? Anne de Vroomen, VPRO Woord, [email protected]