The Day After

Allereerst, iedereen hartelijk dank voor alle steun en aardige woorden na het onder water lopen van de 2 kassen!

Helaas was het te verwachten, zo lang zo erg onder water staan is niet goed voor planten, en zeker niet voor tomaten. We hebben de zaterdag afgewacht (uiteraard wel gecontroleerd of het niet weer zo nat was want ook zaterdagavond weer hoosbuien gehad, en dat viel gelukkig mee, hoewel het met dit weer ook niet droger wordt).

En zondag nog meer hoosbuien, bij elkaar weer ruim 30 millimeter gevallen, er lijkt geen einde aan te komen.

En dus met lood in de schoenen zondag naar de tuin, gelukkig wordt het in de kas niet natter (buiten wel, ik kan onderhand wel een waadpak aan :-)).

En zoals verwacht zien de tomaten er nu zo uit:

Tomatenblad dood 1

en

Tomatenblad dood 2

Zo’n 30 tot 35 planten in de twee kassen die erg nat hebben gestaan (kas 1 kletsnat met plassen, kas 3 letterlijk onder 10 centimeter water), staan er zo bij. Alles hangt slap, bladeren, stengels, bloemtrossen. Ik heb dit ook nog nooit eerder meegemaakt dus even verzinnen of we de planten er gelijk uit zouden halen of wat anders te doen.

En dus besloten te hopen dat er misschien nog iets rijp zou kunnen willen worden, want dat is het jammere, alle planten zitten met zo’n 4 trossen al vol met tomaten, waarvan de 2 onderste trossen ook al groot genoeg, hoeven alleen maar te rijpen.

En dus van die planten alles afgeknipt wat slap hing, soms alle bladeren, soms 80 of 90 procent van het blad, alles waar nog iets van blad aan hing dat er nog een klein beetje acceptabel uit zag uiteraard laten zitten. Maar alles wat slap hangt kost alleen maar energie, en die energie is nu harder nodig om in leven te blijven en de wortels te herstellen.

En dus ziet het merendeel er nu zo uit (niet schrikken :-)):

Tomatenblad dood afgeknipt  1

En:

Tomatenblad dood afgeknipt 2

Op deze laatste foto zie je zelfs dat er links nog 2 planten aardig bij staan, en rechts de ravage groot is. En als je goed kijkt zie je dat er een diefje in de oksel rechts bovenin zit. En mocht ze het willen gaan overleven, dan zou dat de plek kunnen worden waar ze opnieuw uit kan gaan lopen en weer takken en bladeren kan gaan maken. Ik heb er een hard hoofd in, maar hopen mag altijd, de tijd zal het leren.

Bij de eerste tekenen dat ze zo zwak is dat ze het niet overleeft of wanneer ik denk Phytophtora te zien (die makkelijk toeslaat wanneer een plant zo zwak is) gaat de plant er gewoon uit (en dat geldt uiteraard voor alle planten). Dan is het gewoon pech.

En zo is het wel genoeg voor dit sneue onderwerp. We zien wel wat er gebeurt, wat het haalt en wat niet, nooit te lang stil lijven staan bij mislukkingen, er is gelukkig nog genoeg leuks in de tuin te beleven. 1 kas staat zowiezo nog vol met gezonde planten die volop tomaten laten rijpen. Normaal gesproken geven we een aantal emmers weg aan buren en familie en vrienden, dat zit er zit jaar dan niet in, en ik zal ongetwijfeld veel minder zaden kunnen oogsten (dat is wel erg jammer!), maar we zullen echt niet zonder soep zitten komende winter 🙂

En buiten is er vanalles te oogsten, vandaag eten we de eerste boontjes van de lage Teepee-struiken, komkommertje erbij. En vanmorgen nog thuis want gisteren tussen de buien door kruisbessen geoogst en straks gelei daarvan maken.

En uit kas 2 tomaten geoogst, daar kan ik een klein pannetje soep van koken…..

Dus vooruit kijken nu, achterom heeft geen nut. En het zal toch nog wel eens droog gaan worden, neem ik aan. De bloementuin heeft trouwens van al dat water nog niet echt te lijden:

Tuin achter kas 3
Tuin achter kas 2

En dus vanmiddag eens kijken hoe het er verder buiten bij staat, de afgelopen 4 dagen heb ik alleen de binnenkant van de kas gezien. Als het nu maar droog blijft….. 🙂

Abonneer
Laat het weten als er
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Chris

Veel schade…hopelijk kan je nog het nodige hersteld krijgen.
Ik ben wel blij dat ik hier in het oosten op zandgrond zit. Ik had begin dit jaar alleen schade door een flinke hagelbui……

Kristien

Hallo Diana,
De bloementuin staan er prachtig bij. Mooie Heuchera, trouwens.
Groetjes,
Kristien

Daphne

Jullie bloementuin is inderdaad prachtig. Al onze bloemen op het moestuincomplex en Den Haag zijn ook beschadigd door de hagelstenen. Ziet er zo raar uit, terwijl juli juist de bloemenmaand is. Maar wat een toestanden bij jullie. Tomatenplanten verzopen…. en dat in een kas! Dat doet pijn om zulke mooie planten ineens te zien hangen. Hoe staat het met de bonen buiten? Zijn die ook verloren? Op de foto zagen ze al best geel. Bij ons doen alle bonen (snij-, spercie- en kievitsbonen) en het ook zo slecht, bladeren zijn veel te geel en ze groeien traag door de kou en regen. Ze staan al meer dan een maand in de grond en zijn nog niet over de helft van de stokken. Ik blijf steeds opnieuw bonen zaaien in de hoop dat de zomer echt begint en ik toch nog oogst heb. Succes en volgend jaar hopelijk weer lekker warm en niet te nat moestuin weer.

Daphne

Klopt, nog 2 dagen…….. dan durf ik pas de opgekomen haricots verts van het balkon naar de tuin te verplaatsen. Daarna hoop ik dat volgende week de rest van de soorten bonen ook ontkiemen. Dan kunnen die de warme augustusmaand in! Op hoop van zegen…..

Gea

Klei is vruchtbaar en dat is vaak in tuinen direct herkenbaar. Veel rijk bloeiende bloemen en grotere opbrengst in de tuin. Alles groter en meer. Maar wanneer ik deze nadelen hoor dan heeft zandgrond toch ook wel voordelen. Hier is water redelijk snel weer weg en bij droogte kun je zelf water toevoegen naar behoefte. Heeft ook wel wat. Ik hoop maar dat het nu echt zonnig wordt. En de schade uiteindelijk mee zal vallen voor jullie.
Ik heb vanmiddag 8 potjes rode bessen gelei gemaakt. Ik heb je methode geprobeerd en ik moet zeggen, het is gemakkelijker dan mijn eigen methode (met de potjes uitlaten koken in een grote pan). Verschillende potjes met verschillende deksels, bleek altijd weer een gepuzzel. Nu alles netjes op een rijtje, super snel en gemakkelijk. Dus bedankt voor de tip. De kruisbessen en zwarte bessen moeten ook nog, peace of cake.
Hier doen de bonen het eigenlijk best goed, al veel groen blad en mooie boontjes.. Alleen de tomaten buiten hebben allemaal gekrulde bladeren (ook heel weinig blad), wel veel bloem maar ondanks de dagelijkse schud beurt, weinig tomaten. In de kas doen ze het wel goed. Nou ja ook niet alles kan goed gaan, want naast de geweldige broccoli nu ook mooie bloemkolen in aantocht. Helaas maar 4 plantjes gekocht, dus ook maar 4 bloemkolen. Maar toch, voor het eerst in mijn leven een bloemkool vaneigen tuin, want het is me nog niet eerder gelukt. Dus tuinieren blijft een uitdaging.
Straks een paar weekjes vrij en dan volop oogsten, wieden verplanten enz.
Ben al druk bezig met de wisselteelt schema voor de komende jarenlang en uitbreiding van de groentetuin. Een leuk en boeiend puzzelstukje,
Groet
Gea

Marco

Hoi diana,

een vraag, ik ga op vakantie voor 3 weken, is het nu verstandig om de aardappels (frieslanders) voor mijn vakantie eruit te halen of daarna, het loof is nagenoeg afgestorven. Maakt dit nog uit voor de kwaliteit, ziektes en dikte van de schil?

Marco

Marco

Hoi Diana,

ik zit op kleigrond(flakkee) en de aardappels zijn half maart al de grond ik gegaan. We eten er vollop van (enkele weken al) maar ik haal de aardappels er maar uit. De andere Dore laat ik voorlopig nog met rust en spuit ze van de week nog maar eens.

Gr. Marco

Anne Marie (Baflo)

Hallo Diana,

Met verbazing en bewondering je tuindagboek van de laatste dagen gelezen (wateroverlast en de resultaten daarna en je mooie bloementuin).
Ik lees bijna iedere dag je dagboek met de prachtige foto’s.Mijn complimenten!

Nu heb ik een (luxe) probleem. De Eccremocarpus scaber is zo goed gelukt met het zaaien dat ik ze nu niet goed meer kwijt kan. Ik heb al een tiental langs een houthok met kippengaas geplant. Nu heb ik nog een stuk of tien mooie zaailingen (eigenlijk plantjes, ze groeien al behoorlijk omhoog). Mijn idee was ze in hanging baskets (ik heb nog twee van 40 en 35 cm doorsnede) te plaatsen. Moet ik ze dan eerst een beetje omhoog laten groeien (hoe, met een bamboestokje?) of gelijk laten hangen. En plant ik ze ook in het midden of alleen aan de rand en iets anders in het midden. Graag je deskundig advies.

Overigens is het zaaien erg goed gegaan. Mijn kas (van 4 x 3 meter staat vol met tomaten, parika’s en aubergines (de laatste was nog oud zaad). De liguriatomaten (wat een gedrochten) groeien al behoorlijk en de Millefleur gaat iets langzamer, maar wel grote bloemtrossen.

Groetjes,
Anne Marie van Dellen uit Baflo (ook een kleituinier, maar wel verbeterd)

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties