Teleurgesteld

Ruud zei het nog: “Doe dat nou ‘niehiet’, het is pas net oktober, wacht nou nog een paar weken”. Maar ik keek al een week of twee ongeduldig naar de zak waar een zoete aardappelplant in stond. Ik vond dat ik wel genoeg geduld had gehad. In februari heb ik zoete aardappelen gestekt en in maart opgepot. In mei heb ik de stek in de zak geplant en 5 maanden lang heb ik het 2 keer per week water gegeven, gevoed, verzorgd, het blad voorzichtig zo gedrapeerd dat ik er niet op zou trappen, het plastic van de zak weer teruggevouwen na het water geven (zodat het in de zak lekker warm bleef en het vocht niet zou verdampen.

Ik had er echt heel goed over nagedacht, een zak mix voor de moestuinbak gebruikt. Want daar zit voeding voor een paar maanden in. Ik heb geen extra stikstofrijke voeding toegediend (want dat geeft veel blad maar weinig knol), maar wel 2 keer wat kali (voor de ontwikkeling van de aardappelen, in juni en in augustus). In de mix zit een losse grond en ook wat vermiculiet; beide handig want dan kunnen de grote zoete aardappelen makkelijk in de losse grond groeien, en het vermiculiet zorgt ervoor dat vocht wat beter wordt vastgehouden. De zak houdt alles bij elkaar, het plastic zorgt misschien nog voor wat extra opwarming en de zak is diep genoeg om flink wat knollen verticaal in te laten groeien. Veel liefde en aandacht dus.

In de eerste maanden vouwde ik de zak na het watergeven dicht en zette het vast met 2 knijpers zodat de grond zo lang mogelijk vochtig bleef en de inhoud van de zak een lekker nestje voor de zoete aardappel was

En nu is het oktober. Het wordt tijd dat ik eens een zak open maak; wat zouden die 5 maanden zorg en toewijding (ook tijdens hittegolf en slecht weer) hebben opgeleverd? Welke zak kies ik om open te maken (want er staan er in totaal zes). Ik kies deze, een zak met voldoende en gezond blad; die moet toch een leuke opbrengst geven. Dus ik roep Ruud om te helpen om de grote/zware 45-liter zak op te tillen en op een stukje kale grond plat neer te leggen.

Heel voorzichtig snijd ik de zak in de lengte open (stel dat de zoete aardappel(en) dicht tegen het plastic van de zak groeien).

“Wacht even”, zeg ik nog tegen Ruud, “Ik haal mijn fototoestel even, misschien leuk voor mijn blog”. Nou, ik hoefde in ieder geval niet bang te zijn dat ik zoete aardappelen zou beschadigen bij het opensnijden van de zak. Ik woel, en ik woel… en ik woel…. en woel. En dit is wat ik uiteindelijk vind:

Ruud schiet in de lach. Het is me niet helemaal duidelijk of dat nou om de mini-oogst van 3 zoete aardappeltjes van 15 centimeter lang en 2,5 centimeter breed ging of om mijn beteuterde gezicht, ik sluit dat laatste niet uit. Maar Ruud zegt zelf wel ook gelijk dat als ik meer geduld en zelfbeheersing had gehad en nog 3 weken had gewacht, we heus niet ineens kilo’s zoete aardappelen in de zak hadden gevonden. Nou ja, dat is dan een troost.

Nog 5 zakken te gaan (en 3 speciekuipen en 3 planten in de volle grond). Ik hoop maar dat ik de volgende keer dat ik over zoete aardappelen schrijf het blog kan beginnen met ‘Blij’ of ‘Opgelucht’ in plaats van ‘Teleurgesteld’.

En de 3 pieterpeuterige zoete aardappeltjes die ik uiteindelijk mee naar huis nam? Die zijn letterlijk en figuurlijk verdwenen in een vegetarische curry, samen met onder andere een paar worteltjes en de laatste boontjes die we konden oogsten (bijzonder, het is tenslotte al oktober!). Gelukkig zijn er nog genoeg andere groenten te oogsten. En ik hou (min of meer) hoop voor de andere zoete aardappelen die ik nog kan oogsten :-). Die laat ik nog even zitten, niet omdat ik denk dat ze nog flink zullen groeien. Maar omdat dit nu mijn eerste prioriteit is:

Ik ben druk met het in de kas zaaien van veldsla, pluksla, radijs, winterrammenas, kervel, spinazie, winterpostelein, etc., en het daar ook uitplanten van zaailingen van snijbiet, knolvenkel, mosterdblad, weeuwenteelt bloemkool en savooikool, wintersla, rucola, koolrabi, etc.. Met repen gronddoek ertussen om de warmte (en vocht) zo lang mogelijk in de grond vast te houden. Dat is heerlijk om te doen, lekker droog en beschut tegen regen en windkracht 6 in de kas zaaien en planten voor de winter- en voorjaarsteelt!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marijke

Dat is balen na al de goede zorg, je hebt er nog een aantal. Ik heb een grote wasteil staan.
Maar daar wacht ik nog mee. In de kas ziet het er goed uit. Heel veel dank voor al de informatie en mooie foto’s. Geniet ervan. Groet, Marijke

Ria

Och arme Diana, dat is even schrikken (en slikken).
Ik heb zoete aardappels op een zonnig plekje in de volle grond. Net als jij ben ik heel nieuwsgierig wat ik in de grond zal aantreffen, maar nu ik je verhaal lees, zal ik nog maar een tijdje wachten.
De yacon heb ik in een grote kuip staan, ook daar ben ik heel nieuwsgierig naar. Ook nog maar even geduld hebben.

Groetjes, Ria

Simone Brus

Och wat jammer van deze plant, gelukkig heb je nog een paar planten over.
Zoete aardappel gaat net als Yacon laat knollen maken dit heeft met het kortere dag licht te doen meestal na 20 september. Dus grote kans dat de rest van de planten toch een mooie oogst geeft.
Zelf laat ik alles staan tot voor de eerste nacht vorst ook al is deze pas in december.

Carine p

Dag Diana,
Helaas geduld….. is soms nodig. Misschien goed om weten dat de zoete aardappel slechts vanaf september beginnen te vergroten, of dit nu in zak, pot of volle grond is. Geef ze zo lang mogelijk de tijd, afhankelijk van de weersomstandigheden. In zware kleigrond met veel regen heb je veel meer kans op het rotten van de vruchten, zoniet zou ik wachten tot ze vries temperaturen geven. Groetjes carine

Lies

Ocharme, Diana…
Lie(f)s.

Richard

Hallo Diana,

Ik heb vandaag ook de zoete aardappels geoogst omdat ik te maken heb met ratten die eraan knabbelen en ik zie dat we de komende tijd veel regen en kou krijgen. Ik ben bang dat de zoete aardappels dan toch niet meer veel zullen groeien. Ik was verrast. Ik had 2 rassen, witte van ecohoeve en beauregard improved. De wve had veel meer opbrengst en flinke knollen dan bi. De bi was kleiner en heeft duidelijk meer warmte nodig. De wve smaakt ook stukken zoeter en heeft meer aroma, direct na oogst al. Ik had beide rassen in de volle grond en elks onder zwarte folie en zonder folie. De wve deed het behoorlijk beter zonder folie, en de bi deed het wat beter met folie. Ik denk dat water er echt voor zorgt dat de knollen dik worden en daarom de wve zonder folie de beste opbrengst gaf.

Groet, Richard

Wim Leppers

Geduld is een schone zaak en het schept de mensdom veel vermaak.

Net als in het vroege voorjaar te vroeg willen beginnen, zijn er nu eenmaal zaken die in de natuur die zich niet laten dwingen 🙂

Sven

Dat hoort helaas ook bij de moestuin, veelal grote successen maar soms ook ontnuchtering.
Laten we het zien als meer wijsheid voor het volgende seizoen.

Zie ik het goed dat je ook nog jonge venkel in de kas hebt staan?

Gerdien

Wat jammer voor je Diana! Ik was juist zo blij met mijn eerste keer oogst – 665 g uit een 10 liter bak. De andere 2 potten laat ik nog even staan.
Ik heb zo goed mogelijk jouw instructies in je blog gevolgd, daar lag het dus zeker niet aan 😉
Zo zie je maar, moestuinieren kan heel onvoorspelbaar zijn….
Groetjes
Gerdien

Adrie Couwenberg

Hallo Diana , vanaf het begin van het jaar de zoete aardappel gevolgd , hier in Brabant ( zand grond) heb ik dit jaar voor het eerst 20 stekken van vanderWal geplant .
Op 1 ná allemaal goed aangeslagen, geplant in zwarte plastic .
Gewas is heel erg hard gegroeid, heel veel blad , ook hier staat ook iedereen te popelen om te oogsten
Ik heb nog wat geduld met oogsten , het blad begint wel hard af te sterven ..
Deel de opbrengst bij gelegenheid wel

Groet Adrie

Saskia B

Hi hi Diana, je schrijft het erg vermakelijk moet ik zeggen. Die Ruud heeft soms toch wel erg gelijk hé ?
Nou heb je er in ieder geval mij mee laten glimlachen…..

Anne Vyncke

Dag Diana,

Ik dacht dat ik veel te laat was om nu nog dingen in de serre te zaaien…
Ben blij te lezen dat er nog veel mogelijk is.
En tot wanneer kan het nog?
Winterrammenas is dan voor oogst in de lente?
Een goed weekend,

Anne

Brigitte

hoi Diana
wat een teleurstelling.. jammer !Ik heb ze in de volle grond staan en vorige week voor het eerst geoogst. Ik was ook erg nieuwsgierig…en bang dat ik te vroeg was…Gigantisch ! Veel meer dan vorige jaren toen ik ze zorgvuldig in een grote ring met stro had geplant… Dus eigenlijk helemaal niet extra goed voor gezorgd…

Coby Bevelander

Hoi Diana,
Jammer Diana. Hier zet ik de zoete aardappelen al een paar jaar op een heuveltje, antiworteldoek erover heen , gat erin voor het loof en gaan. Ze staan in de volle (klei)grond en mijn ervaring is, dat ze veel water nodig hebben ( naast een warme zomer) . 4 zoete aardappelen geeft een dusdanige opbrengst dat we er veel kunnen weggeven.
Groetjes Coby

Ann

Dag Diana.

Hier in Tenerife laten we de zoete aardappelen negen maanden in de grond. Hebben hier natuurlijk geen last van vriesweer. Groetjes. Ann

Marianne

Hallo Diana, voorheen al eens gemaild en lage(lees bijna geen ) opbrengst in mijn groentetuin. Ik heb toen mijn pompoenen besproken met jou, wel mannelijke,nagenoeg geen vrouwelijke bloemen. Dit zou geen probleem zijn volgens jou. Geduld. Maar wilde toch even zeggen dst ik over mijn hele groentetuin een net heb gespannen, zou dit het probleem kunnen zijn…minder opbrengst , veel blad geen vruchten, betreft nagenoeg alles wat ik gezaaid en geplant heb..

John Van der jagt

Ik heb de zoete aardappel in een hoekje van de kas staan. Het blad ziet er nog redelijk goed uit en ik laat ze staan op jouw advies Diana. Ben wel benieuwd, want ik heb de stekjes getrokken van een biologische zoete aardappel uit de winkel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties