Subtiel

Dit wordt een kort blogje. Want ik heb eigenlijk geen tijd. En dat komt omdat ik het te druk heb. In de tuin, en in de keuken. En als ik komende herfst nog een zadenlijst wil openen zal ik daar onderhand ook eindelijk eens hard voor aan het werk moeten. Ik heb achter de schermen al flink wat soorten beschreven maar het grootste werk moet nog gebeuren; oogsten, drogen, schonen verpakken, labelen. Dat betekent dat ik me een klein beetje terug ga trekken. Want anders krijg ik het gewoon niet af voor de winter.

Dat heeft helaas ook als gevolg dat ik minder tijd heb voor het beantwoorden van vragen. En dan bedoel ik niet alleen de vragen in de reacties op een blog, maar vooral ook alle mailtjes die ik krijg; van welke tomaat ik op de foto herken tot welk beestje wellicht een boerenkoolplantje kan hebben opgevreten. Van hoe rijp je een aubergine moet oogsten, en hoe je appelazijn kunt maken, tot of je nu nog bonen kunt zaaien. En wanneer de zadenlijst uitkomt, er zijn zelfs al een aantal mensen die zaden bestellen 🙂 . Ik ben weer terug op het niveau van opstaan en direct de computer aan, ontbijten terwijl ik typ en pas 2 uur later aan de dag beginnen. En dus bij deze het verzoek om me vooral in relatieve rust aan de zadenlijst te laten werken 🙂 . Alvast heel hartelijk dank!

Dat gezegd hebbende……

Ik heb een website waar mensen (ik hoop met plezier) mijn schrijfsels over tuinieren lezen. Maar eigenlijk kennen mensen me natuurlijk niet echt. Bij deze een klein inkijkje in waar ik van hou, en ik kan dat het beste illustreren met foto’s.

Ik ben eigenlijk een gematigde moestuinder. Ik hou van niet te veel, niet te groot, niet te hoog, niet te bijzonder en niet te opvallend. Ik hou niet van felle kleuren, en al helemaal niet van vreemde kleurencombinaties. Hieronder zie je wat voorbeelden (en voor alle duidelijkheid; je kunt dus op een foto klikken om die in volledig formaat te zien):

Een hoekje in onze kleine achtertuin. Best netjes zo, alleen jammer dat het zonnescherm niet meer helemaal uitgerold kan worden. Ach, we kunnen ook onder deze Musa basjoo zitten als we schaduw willen:

 

Een Dahlia in de moestuin, met bloemen zo groot als kinderhoofdjes (alhoewel, het hoofd van een grote volwassen vent is waarschijnlijk een betere vergelijking):

 

Aubergientjes. De aubergine in het midden is van het ras Tsakoniki, na de foto chutney van gemaakt, ze woog 743 gram, schoon aan de haak:

 

En dan nog even een foto van de subtiele kleurencombinatie van een donkerbladige Canna met rode bloemen, voor een roze bloeiende Polygonum oriëntale:

 

Nogal gewoontjes zijn deze tomaten van het ras Brad’s Atomic Grape:

 

En ook pepers zie ik het liefst in een niet al te opvallende kleur, zoals deze Chinese Five Colour:

 

En dan tot slot nog een foto van een lieflijk bloempje. De plant is ondertussen ruim 2 meter hoog, en elke bloem is ruim 25 centimeter lang. Een Brugmansia natuurlijk

 

En dat is dan wel een kleine samenvatting van mijn  voorkeuren. Heb ik dan niets nuttigs te melden? Nou ja, morgen naar de tuin, om bramen te plukken. En de eerste tomatenplanten zijn op en uitgeput en leeg en gaan we uit de kas verwijderen. En dat geldt ook voor een komkommerplant die dik in de meeldauw zit. En we gaan winterrammenas zaaien, en veldsla. En we kunnen pompoenen oogsten. En nog wat gezaaide snijbiet en paksoi uitplanten.

En ik heb het plan om een verhoogde bak met ‘wintersla’ te zaaien. Met daarin winterpostelein, slasoorten, rucola, mosterdblad. Daarover later meer!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ria

Aan allen,
Het is maar een simpel idee hoor, maar als iedereen, voordat hij/zij een vraag gaat stellen eerst deze geweldige uitgebreide en volledige website zou gaan raadplegen, zou dat Diana al een heleboel tijd schelen.

Groetjes,
Ria

Danielle

Ha Ria,

Goed idee, alles staat op de site of op het internet!
Rustig aan Diana, laat ze maar effe wachten…..

Renée van Esch

Helemaal mee eens ! Hopelijk “sparen” we zo Diana en kunnen we nog heeeeeel lang van alle blogs en haar site genieten !

Anoniem

….daar ben ik het zo verschrikkelijk mee eens!!!

Diana, ik wens je alle rust en succes,
Groet,
Janneke.

Carine

Dag Allen, volledig mee eens. Een blog is om gedachten en ideeën uit te wisselen, geen vraagbank. Er is zeer veel te vinden op internet.
Tussen haakjes Diana, ik heb de Amish paste en Liguria deze middag gegeten en idd Liguria is veel fijner van smaak. De zaden worden netjes gerecupereerd 🙂
Groetjes
Carine

T.Kok

Ziet er goed de aubergine. Is de smaak ook goed?
Nog een snelle vraag, probeer al jaren basilicum te kweken. Het lukt wel maar het worden nooit stevige volle planten, maar dunne enkele takken. Zijn er betere soorten of andere teeltwijze?

Gr

Gerard

Hallo T.Tok
Ik zaai zelf mijn basilicum en in het begin knip ik deze regelmatig om te stekken dan groeien ze iets bossiger.
En je gebruikt de onderste blaadjes om op te eten .
Elke 10 dagen nieuwe plantjes.

Gery

en toppen natuurlijk!

Ria

Zie de website van Diana:
https://www.mooiemoestuin.nl/kruiden/basilicum/

Ria

Yvonne
Yvonne

Ik tikte een lachend gezichtje maar dat doet het niet!

Carine

Ik heb al gemerkt dat als je lachende gezichtjes wilt, geen emoticons kunt gebruiken. Als je de tekens tijpt, lijkt het bij mij wel te lukken. Ook een spatie na de emoticon heeft bij mij geen effect.
Groetjes Carine

Saskia

Diana, je hebt wel eens geen gezegd dat je geen vragen meer zou beantwoorden via de site (of de email). Heb je toen ook een poos echt wel min of meer volgehouden. Wij willen geen van allen, dat je de lol in het communiceren verliest. Dus mag je dat best weer zeggen hoor! Mensen kunnen inderdaad het beste eerst zelf eens zoeken, en ze kunnen ook op allerlei andere plekken vragen kwijt (bv bij moestuin forum). Ik vind het ook wel een beetje brutaal, dat ze gewoon via de email vragen durven te stellen. Jij bent per slot van rekening toch geen (gratis!) moestuinhelpdesk, maar gewoon een geweldige moestuinblogger….

Ria Snijders

Hallo Diana,

Ik lees jouw blog (eigenlijk alles van jouw site, wat een geweldige info!!!) altijd met heel veel plezier, waarvoor mijn hartelijke dank!

De combinatie van Canna met Polygonum is inderdaad heel subtiel (hahaha), die ga ik zeker onthouden, zo prachtig!

Rustig aan en neem je tijd, je doet ook zo veel…. Wij kijken alvast uit naar de resultaten.

Met vriendelijke groet,
Ria Snijders

Anoniem

Diana,
Geniet van de tijd die je neemt om te doen wat je wilt doen.
Wij volgers genieten van alles dat je al eerder geschreven hebt. Je site is een onuitputtelijke bron van informatie en inspiratie. Ik heb hier nog nooit een vraag gesteld, omdat het antwoord er altijd al is – soms moet je eventjes zoeken, eventjes maar.

Voor de starters die hier komen zou ik zeggen: leert (of leest) eert ge begint. Er is hier al zoveel informatie voorhanden!

Anoniem

Oeps, ik was nog niet klaar met mijn reactie en ik ben niet anoniem. Ik ben Carola, zandgrond Drenthe. Nu Diana rust neemt, moeten we misschien niet elke ingemaakte tomaat aan Diana laten zien. Dat kan ook heel goed op moestuinforum punt NL. Goeie website, zeker, maar Diana is gezelliger.

Verder, zoals Diane ook al gaat doen: Nu is het de tijd om winterpostelein te zaaien. Een lekkere bladgroente die oogstbaar is tot er sneeuw op komt. Lekkerrr!

Ruud, dank je voor zo’n prachtvrouw!
Carole

Carine

Dag Diana,
Ziehier het gevraagde recept om courgetten op te leggen. Dit kan je gerust een hele winter gebruiken tot de volgende courgettenoogst. Ik gebruik het vooral als ‘condiment’ bij koud vlees en kaas.
Ingrediënten: 1 kg courgetten dun gesneden, 1 grote ajuin, 4 teentjes look in dunne schijfjes, 10 blaadje basilicum, snuifje zout, 2 koffielepels suiker, 1,5 glas olijfolie, 1 glas witte wijnazijn.
Werkwijze: alles onder elkaar mengen, in pot op het vuur zetten, 3 minuten laten koken, in potjes doen zoals confituur en net voor het sluiten een blaadje laurier toevoegen. Liefst enkele dagen wachten alvorens gebruik.
Succes carine

Carine

Geen probleem Diana. Heb nu jouw receptje geprobeerd om de kerstomaatjes op te leggen en doordat ik de courgettenrecepten neerschreef, ben ik er gelijk aan begonnen:-)
Zelf gebruik ik de opgelegde courgetten en courgettenconfituur vooral bij mijn zelf gemaakte pâté (winterwerk).
Nu beginnen aan chutney van courgetten.
Tussen haakjes, de physalis pubescens aunt molly zijn overheerlijk, bedankt. Gezien ik er ineens zoveel had, heb ik dit ook gedroogd, lekker!
Ook heb ik de physalis ixocarga in ovenschotel met andere groenten klaargemaakt, en dit is heerlijk.
Vriendelijke keukengroeten 🙂
Carine

riek

Hallo Diana,

Ik sluit mij graag bij de andere bloggers aan hoor.
neem je tijd voor wat je moet of wilt gaan doen.
We hebben er niks aan als jij het straks niet meer kan bol werken toch?
net wat sommige al zeiden je werkt ook al zo hard met alles.
Ook jij moet je rust even nemen ,want anders hou je het niet vol.
Heb diepe bewondering van wat jullie beide doen.en zeker ook Ruud mag niet vergeten worden.
Wat een prachtige tuin bij je huis hebben jullie samen.
Geniet ook daar van hoor heel belangrijk.

De tomaten zijn het eindelijk gaan doen.
Was toen teneinde raad dat ze maar groen bleven.
Wens je heel veel kracht en wijsheid toe.
En denk goed om je zelf.

Liefs riek,

Ria

Voor de liefhebbers is er een tomatenfestival in België, net over de grens:

Ikzelf ga er niet heen, het is voor mij een beetje te ver, maar het lijkt me wel heel erg leuk.

Carine

Zeker aan te raden. Het arboretum zelf is eveneens interessant voor diegenen die geïnteresseerd zijn in planten.
Ver….. wat is ver? Afstanden zijn zo’n relatief begrip:-)
Groetjes carine

Joepie, deze morgend onze eerste druppels regen…helaas reeds gestopt.

Anoniem

Dag Carine,

Het arboretum in Kalmthout is inderdaad altijd de moeite waard. Ik ben er al een paar maal geweest. Een rondleiding met een gids is ook aan te raden.

Hier heeft het vannacht geregend. Nog lang niet genoeg maar alle beetjes helpen, zullen we maar denken.

Groetjes,
Ria

Janke

Hoe kom jij aan zo n grote brugmansia met zoveel bloemen, die van mij doen helemaal niks dit jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties