Strippen van peperplanten
Zoals beloofd in dit tuindagboek iets over het strippen van peperplanten. Voor alle duidelijkheid, ik strip zeker niet alle peperplanten, ik moet er de tijd voor hebben, en het is niet bij alle peperplanten even nuttig (en het kost wel even tijd om het goed te doen). Ik heb het ooit eens zelf (in mijn ogen logisch) bedacht, dus het is niet iets wat in boeken staat, er zijn wellicht biologen die zeggen dat ik het helemaal verkeerd zie of verkeer doe. Maar hier werkt het al een aantal jaren best goed, dat is het enige dat ik erover kan zeggen. Je bent dus gewaarschuwd :-).
Met foto’s, ter illustratie. Dit is de peperplant Big Jamaican op 19 september:
Ik had verzonnen dat al die bloempjes echt te laat zijn om nog vrucht te zetten, en te groeien en te rijpen. Dus kosten ze de plant energie. Het maken van stengels en blad kost de plant ook energie. En dat heb je in de herfst allemaal niet meer nodig, eigenlijk wil ik dat de pepers die in de plant hangen nog groeien en rijpen. Voor al het andere is het te laat (tenzij je natuurlijk de planten wilt laten overwinteren).
En dus verwijder ik alles wat er niet meer toe doet:
Er hangt nog een pepertje, dat mag natuurlijk blijven. Maar bij de 2 rode streepjes zie je vervolgtakjes (is dat een Nederlands woord?) waar de plant weer nieuwe blaadjes en bloempjes wil gaan maken. En die verwijder ik dus, ik knip alles weg op de rode streepjes.
Hetzelfde geldt voor de rode streepjes op deze foto. Er komen (bijna) altijd na een peper weer vervolgtakjes met nieuwe blaadjes en bloempjes. Bij het wegknippen zoek ik dus eerst een peper en van daaruit ga ik kijken waar de takjes naar toe gaan en als die geen peper meer heeft knip die weg. Soms blijken er dan ook zomaar een aantal takken tussen te zitten zonder een peper, die knip ik terug tot op de stengel waar nog wel pepers aan zitten.
En dit is aan het einde het resultaat (niet schrikken hoor):
Een bijna kale plant met alleen nog maar wat pepers en een paar verdwaalde blaadjes. Doe dit vooral nooit in de zomer want dan hebben alle delen die ik nu weg heb geknipt een belangrijke functie, via het blad kunnen planten voedingsstoffen opnemen en afvalstoffen uitscheiden en dus groeien en bloeien en vruchtzetten.
En doe het ook niet te vroeg. Als je peperplanten al in augustus stript zal ze je belonen met het heel snel weer maken van blad en stengels en bloemen (want ze wil nog blijven leven). Maar nu (eind september, kouder en al kortere dagen) heb ik haar blijkbaar op het juiste moment zo geplaagd dat ze eieren voor haar geld kiest en de pepers laat rijpen, in plaats van overnieuw te gaan groeien. Als ik het zo opschrijf is het bijna een beetje zielig……ik word een softie :-).
Natuurlijk helpt bij het rijpen dan ook nog dat er amper nog blad is en de pepers vrij hangen om aan alle kanten door de zon te worden beschenen. De pepers lijken op deze manier misschien niet meer zo smaakvol als de pepers in de volle plant van de eerste foto. Maar, en dat is dan wel bewezen en in boeken beschreven, blijken peperplanten die geplaagd worden door wat dan, ook minder maar hetere en smaakvollere pepers te geven (omdat wat ze nog hebben aan energie allemaal wordt gestopt in de kwaliteit van de nakomelingen = pepers).
Zoals gezegd doe ik dit zeker niet bij alle peperplanten, ik heb er geen tijd voor maar het heeft ook niet bij alle planten evenveel nut; als er nog maar weinig pepers in zitten en heel veel bloempjes bijvoorbeeld. Of als er niet veel blad aan de plant zit en er nog maar 3 pepers in hangen en ze zelf al geen of weinig bloempjes meer maakt.
Doe ik dit ook bij paprika’s? Meestal niet want paprikaplanten maken over het algemeen al minder bloempjes en minder maar grotere paprika’s. Maar soms dus wel, wanneer het blad voor de grotere paprika’s hangen en de plant vooral lijkt te groeien in plaats van haar energie in het rijpen van paprika’s lijkt te stoppen.
Doe ik dit ook bij Aubergines? Ja, ook soms. Maar dan om een andere reden. Als er laat in het seizoen nog wat jonge aubergientjes hangen wil ik graag dat ze nog wat groeien voor de oogst. maar daarnaast zijn de planten in september vaak ook al ziek en op en oud aan het worden. Dat kun je vaak zien aan het blad dat meeldauw krijgt. Ik strip die planten niet echt maar ik verwijder wel altijd slechte en zieke bladeren. Want de makkelijkste manier om ziekte in een aubergineplant te brengen is via het grote blad. Zonder blad zal de harde steel of de aubergine zelf aangetast moeten gaan worden. En op die manier kun je het opruimen van aubergineplanten die nog vruchten dragen wat uitstellen. Misschien lang genoeg om nog 1 of 2 of meer laatste aubergines te oogsten.
En tot slot; ja, dat doe ik om dezelfde reden zeker ook bij tomaten. Tomatenplanten zijn natuurlijk ook al heel andere planten dan pepers of paprika’s of aubergines. Bovendien worden de stamtomaten gediefd en opgebonden, er valt dus niets te strippen. Maar ook tomatenplanten worden nu oud en vatbaar voor ziekten. En ook hier is de makkelijkste manier op ziek te worden via het blad. En zonder blad heeft een ziekte of plaag of schimmel meer moeite de plant te belagen, want dan zal ze direct de steel moeten belagen of de tomaten. Rijpe tomaten zijn ook erg bevattelijk voor die ziekten en plagen maar onrijpe tomaten niet. Dus is het wel belangrijk om rijpe tomaten even goed in de gaten te houden en te oogsten en niet te lang te laten hangen.
En dus zien een aantal van onze tomatenplanten er nu zo uit:
Nog steeds gediefd en opgebonden, tot bovenaan in de plant, daar waar ik haar heb getopt. Gezond blad mag nog blijven. Maar zodra het wat gelig wordt of vlekken krijgt of verdort of wat dan ook, knip ik het af. Met als resultaat bijna kale planten met alleen nog trossen tomaten. En die tomaten rijpen nog steeds, soms kan ik de teelt en dus oogst wel rekken tot ver in oktober. En natuurlijk zijn de tomaten dan niet meer zo lekker als middenin de zomer, maar dat komt vooral door de dalende temperatuur en minder uren licht en zonneschijn. Maar altijd nog lekker genoeg voor in de sla, als soep of saus. Uiteraard geldt ook hiervoor; is handig voor in de herfst of wanneer planten ziek lijken te worden, zeker NIET voor gezonde planten middenin de zomer.
Beste Diana,
bedankt voor de duidelijke uitleg.
Ik heb inmiddels mijn planten ook allemaal gestript, en aan de hand
van jouw tuindagboek heb ik het goed gedaan.
Alleen heb ik geen rekening gehouden met peper/paprika planten.
Maar ze krijgen inderdaad meer zon op deze manier. Als die er al dan is,
want het is een trieste maand en voorlopig geen goede nazomer…
groetjes,
Jos
Hallo Jos,
Ik hoop dat het strippen ook bij jou nog wat profijt oplevert!
Maar eens een paar droge en zonnige dagen zou inderdaad wel heel fijn zijn (voor pepers en paprika’s maar ook voor onszelf :-), voorlopig is september hier wel echt een verregende maand.
groetjes,
Diana
Diana, dank je voor je duidelijk bericht.
Over het strippen van peperplanten had ik al gelezen op je site, maar ik vroeg me toen ook af of het zou helpen bij paprika. Die van mij zijn nogal laag met veel blad, maar ook met veel groene vruchten. Ik denk dat ik ze wel ga strippen om zo meer zon (welke zon?) op de vruchten te laten vallen.
Overigens werkt de link van de paprikapagina naar de paprika database niet.
Groeten Carolien
Hallo Carolien,
Ja, het strippen kan dus inderdaad ook bij paprika’s.
Ik zal het vandaag gelijk eens op de pagina van de paprika schrijven, met de link naar het tuindagboek met uitleg.
En dankjewel voor de tip!! Ik heb de link naar de paprika-database vernieuwd en nu doet ze het weer.
Ik heb ondertussen zoveel pagina’s (en niet genoeg tijd en inzicht om ze altijd allemaal even zorgvuldig te controleren) dat ik erg blij ben als mensen het melden wanneer een link het niet doet! Mocht je nog eens vaker zoiets tegenkomen, dan hoor ik het heel graag!
groetjes en succes met het strippen van je paprikaplanten!
Diana
Na aanleiding van dit dagboek gisteren ook de paprika’s en aubergines onder handen genomen. Nu hopen op genoeg zonnestralen!
Hallo Agnès,
Ik hoop het ook!
Voor alles wat in de kas staat maar voor de laatste knolvenkels, bietjes, andijvie, etc. zou wat zon ook heel fijn zijn!
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik ben vrij nieuw in het moestuinieren, maar ik heb al ontzettend veel aan jouw website gehad. ga alsjeblieft zo door!!!
Groeten,
Maarten
Hallo Maarten,
Dankjewel, leuk om te horen dat je handige informatie op mijn website kunt vinden!
Diana
Ik had nog wel een vraag: Ik las ergens op de site dat je bij peperplanten de onderste 20-30cm kaal houd. Betekent dit dat je bij elke peperplant alles onder de eerste grote splitsing eraf haalt?
Hallo Maarten,
Ja, ik houd altijd (vanaf wat oudere zaailing) al de onderkant van peperplanten kaal. Vaak komen daar slappe takken uit, die snel breken, en vooral weinig of geen opbrengst geven (maar wel veel voeding/energie van de plant kosten). Op de pagina over de teelt van pepers heb ik daar wat over geschreven, onder het blokje “Teeltzorgen”: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/peper/
En ik heb het er denk ik nog niet in een tuindagboek over gehad maar wel eens een tuindagboek geschreven waar foto’s in staan waarop je het wel heel goed kunt zien:
https://www.mooiemoestuin.nl/pepers-per-3/. Daar kun je op bijna elke foto zien dat ik altijd blad en vooral stengels verwijder tot aan de eerste vertakking (want de eerste bloempjes verschijnen vanaf die eerste vertakking, en vanaf daar laat ik de planten dus gaan zoals ze zelf willen).
groetjes,
Diana
Heel erg bedankt voor je reactie! Hier kan ik zeker wat mee.
Hallo Diana,
Vandaag ook bezig geweest met de paprika’s
Bij mij zitten er wat paprika’s bij die slijmerig van binnenuit worden en daardoor ook in z’n geheel snotterig worden en van de plant afvallen.
Ik heb deze verwijdert en de paprika’s die nog niet helemaal zijn aan getast eraf gehaald en hiervan wat nog goed was een soepje gemaakt.
Weet jij misschien hoe dit komt, het is gelukkig niet bij de pepertjes.
groet D’s
Hallo D’s,
Wat vervelend! Ik durf niet te zeggen wat er mis is met je paprika’s. Ik heb het zelf ook wel eens hoor maar dan kan ik altijd iets aan de paprika zien, soms blijkt er dan een klein gaatje in te zitten van een slakje, of er blijkt al een plekje aan te zitten wat aan het begin van neusrot doet denken (zo’n ingezonden zacht bruin plekje). Maar als je paprika’s helemaal gaaf zijn zou ik niet weten hoe een bacterie (ervan uitgaand dat dat is wat een paprika kan laten rotten) in de paprika kan komen.
Of er zou iets mis met de plant moeten zijn, maar aangezien je het daar niet over hebt neem ik aan dat de planten gezond zijn. En gevroren heeft het ook nog niet (gelukkig).
Sorry dat ik je niet kan helpen. Ik hoop dat je in ieder geval voor volgend teeltjaar kunt bedenken wat er mis is!
groetjes,
Diana
Aan de hand van dit duidelijke en logische verhaal ga ik morgen ook wat paprika planten ‘strippen’!
Ik heb nog een vraagje. De inmaak recepten op jouw site vind ik onwijs handig (de hele site eigenlijk). Zijn dit officiele inmaakrecepten getest op ph ivm botulisme, uit een boek oid?
Bedankt!
Hallo Cisca,
Bijna alle recepten die ik op de website heb staan komen uit boeken of van internet, of van iemand gekregen, etc., ik heb Amerikaans-Engelse boeken maar ook Nederlandse boeken, soms nieuw, maar ook boekjes uit kringloopwinkels, soms wel 20 of 30 of zelfs 40 jaar oud. Ik moet nog eens duidelijk bij elk recept zetten uit welk boek een recept komt maar daar heb ik nog geen tijd voor gehad (omdat ze dus wel uit meer dan 15 verschillende boeken komen, er zijn ook eigen recepten maar dat heb ik het er volgens mij dan altijd wel bij geschreven).
Maar ‘officiële’ recepten; dat zegt niets over botulisme hoor, ik heb prima boeken waarin toch ook een recept staat over het onder olie bewaren van bijvoorbeeld paprika’s. En zuurgraad is nu eenmaal niet standaard te meten voor een recept (want mijn bramen hebben misschien wel een hogere zuurgraad dan jouw bramen, dat hangt af van het ras, de voeding/bodem, van het oogstmoment, etc.). Eigenlijk zijn dan alleen de zoetzuren 100% veilig om zelf in te maken. Jam en gelei wordt 99% veilig genoemd omdat de fruitzuren altijd zo hoog zijn dat er eigenlijk nooit botulisme in optreedt.
Maar kijk ook nog even op de algemene pagina over inmaken: https://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/algemene-informatie-m-b-t-inmaken/. Ik heb daar ook wat geschreven over botulisme, er staan een aantal links naar websites bij waar je meer informatie kunt vinden. En mocht je erg huiverig zijn/blijven om in te maken, dan is er 1 heel goede oplossing; ph-testertjes, heel gemakkelijk te koop via internet, en dan kun je per soort inmaak altijd voor alle zekerheid checken of je inmaak 100% veilig is (met een ph van 4,6 of lager).
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Wil je ook een keer een Q&A doen? Lijkt me handig!
Hallo Mayra,
Ik vrees dat ik geen flauw idee heb wat een Q&A is :-)?
groetjes,
Diana
Q&A is question&answer,
Vraag en antwoord dus, ik zag dat je altijd veel vragen krijgt in de reacties en dat je daar vaak antwoord op geeft, dus met q&a zet je vragen van bezoekers bij elkaar en geef je daar antwoord op, het liefst per onderwerp, dus bijv een q&a over bonen, tomaten enzovoort. En daar maak je dan een blogpost van bijv 1 keer maand.
Op die manier kunnen lezers bij de q&a kijken of hun, of een soortgelijke, vraag er tussen staat en dat scheelt weer zoeken op de site.
Niet dat ik zoeken op jouw site een probleem vind maar ik kom dan steeds weer andere interessante dingen tegen en besteed zo veel te veel tijd achter mijn laptop.
Hallo Mayra,
Je bedoelt dus een aparte pagina waar mensen alleen vragen kunnen stellen en ik alleen antwoord?
Ik had zelf bedacht om alle pagina’s die er voor geschikt zijn (alle groenten in de groenteteelt bijvoorbeeld) open te zetten voor reacties, dus zoals bij deze pagina over bodembedekking: https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/bodembedekking/ (onderaan de pagina uiteraard). Dat heb ik 2 weken geleden geschreven en er staan al 28 reacties (waaronder voor een deel mijn antwoorden). Ik denk dat dat nog handiger is want dan kunnen mensen bij paprika een vraag stellen over paprika, bij compost maken een vraag stellen over compost maken, etc..
En dat wil ik wel erg graag doen maar ben ook wel huiverig voor alles wat er dan binnen komt en of ik dat in goede banen kan leiden. En vooral hoeveel tijd het me gaat kosten om op al die vragen antwoord te geven, want het kost wel heel erg veel tijd, en ik wil ook heel graag gewoon de website bijwerken. En ik heb sowieso wel een druk leven, de website kost me nu elke dag minimaal 2 tot 3 uur tijd. Doe ik zelf en doe ik graag, maar heel veel meer tijd kan ik niet missen, en ik wil ook geen vragen onbeantwoord of te lang onbeantwoord laten.
Bovendien weet ik ook niet altijd het antwoord, ik ben maar hobbyist met toevallig een wat langere ervaring, maar weet bijvoorbeeld heel weinig van ziekten en plagen.
Over de tijd die het me kost; aan de andere kant beantwoord ik nu vaak dezelfde vragen, omdat ze dus niet gegroepeerd in het tuindagboek staan. En dus bijvoorbeeld dit jaar al 3 keer de vraag gehad wanneer je kunt zien wanneer paprika’s rijp zijn; niet erg, en begrijpelijk, want niet iedereen kijkt alle reacties na van elk tuindagboek, maar dan zou zo’n vraag maar 1 keer beantwoord hoeven te worden op de pagina van de paprika, en kan ik daar gewoon naar verwijzen.
Dus ik puzzel erover, in ieder geval bedankt voor de tip!
Misschien ga ik het wel ‘gefaseerd’ invoeren :-), dat leek mij het best, dan krijg ik niet een heel grote hoeveelheid vragen tegelijk maar kan ik het spreiden over een aantal maanden, en hou ik ook voldoende tijd over voor tuin, website zelf, zadenlijst, etc..
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Mijn vraag gaat eigenlijk meer over het ‘strippen’ van een paprika-zaailing; ik heb eind februari paprikaplantjes gezaaid en de grootste van het stel (ik denk ca 10 cm hoog) begint al bloemknopjes te vormen! Is het verstandig deze eruit te halen zodat de plant nog even door kan groeien, of kan ik ze beter laten zitten?
Hallo Bregje,
Ja, een paprikazaailing van 10 centimeter hoog die al gaat bloeien is eigenlijk wel in de war.
Het betekent dat je zaailingen het heel erg slecht hebben en zich van ellende willen voortplanten voor ze dood gaan. Maar als ze er verder gezond uit zien, voldoende en goede potgrond = voeding en bodem hebben, dan is dat het niet maar heb je gewoon een heel vroeg ras, vroeg gezaaid en er heel goed voor gezorgd :-).
Ik nijp de knopjes die er zo vroeg zijn (als ik die eens tref) er altijd uit, maar heb ook wel gemerkt dat de plant daarop reageert door weer vooral weer nieuwe knopjes te maken, oftewel, als ze wil bloeien houden wij dat niet tegen, wat je ook doet. En de kans dat zo knopje wordt bevrucht is ook wel klein (tenzij je tegen de plant tikt). Oftewel, ik haal ze eruit maar heel veel nut heeft het niet, als ze het in haar ‘hoofd’ heeft gehaald om te gaan bloeien, dan is ze niet of amper te stoppen. Zorg maar heel goed voor haar, geef een groter potje of wat meer potgrond = voeding want het kost haar ook wel veel energie.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Dank voor het snelle antwoord! Oei, ze zien er niet uit alsof ze het heel erg slecht hebben… Was juist zo trots dat ze zo goed groeien! Ze zijn begonnen in van die kartonnen minipotjes (misschien al half feb bij nader inzien), stonden op het aquarium tot ze boven de grond kwamen, daarna zijn ze verhuisd naar de vensterbank die op het zuiden staat, waar ze dus veel zon zien. Daarna verpot naar een potje van 12 cm doorsnede met z’n drietjes en vandaag heb ik ze verhuisd naar een pot van 20 cm doorsnede. Daarna gaan ze in een pot van formaat emmer. Misschien toch te vroeg gepiekt dus? 😉 Ik haal de bloemknopjes er toch maar eens uit dan, eens kijken wat het plantje daar voor antwoord op heeft…
Hallo Bregje,
Het klinkt eerder alsof ze bloeien omdat je er zo goed voor zorgt dan van ellende :-). Zeker in grote potten, met verse potgrond, op een lichte standplaats, dan is er geen voedseltekort. Dus zal het aan het (vroege) ras liggen of aan de ruime hoeveelheid voeding. Maar dan kan ze ondanks het bloeien toch ook groeien, genoeg voeding voor beiden. En ik zou ze er nog steeds inderdaad uitnijpen of in ieder geval zorgen dat ze niet kunnen worden bevrucht, maar ik gok op 99% kans dat ze weer gewoon nieuwe bloempjes maakt. Tijd is tijd, en er zijn kleuterplantjes die nu eenmaal denken dat het tijd is :-). Hoe dan, ze gaat er echt niet dood van, soms blijven het gewoon wat kleinere planten omdat ze hun energie alleen nog maar gebruiken voor de bloei en vruchten, maar soms groeien ze er ook overheen.
Succes ermee, laat je later nog eens weten hoe ze het uiteindelijk over een paar maanden doet?
Diana
Je schrijft dat ze met z’n drietjes in een pot zitten ? Daar zitten ze elkaar nu al in de weg. Kweek al pasr jaar pepers en dat is echt te weinig ruimte. Een plantje per potje. Je krijgt ze nu waarschijnlijk niet meer uit elkaar zonder behoorlijke schade aan te richten.
Niet dat het onmogelijk is hoor, maar ze zitten elkaar in de weg.
Wat de bloemen betreft is het idd beetje vroeg. Je kan ze ook laten gaan hoor. Je zal zien dat ze er af zullen vallen. Als de plant niet in staat is om ze te dragen dan worden ze afgestoten. Je kan ze ook uit knijpen.
Hallo Kres,
Ik zaai en teel al een jaar of 10 paprika’s, pepers en aubergines met z’n drietjes bij elkaar hoor en dat gaat heel erg goed (bij mij dan). Zeker geen vier, vier is teveel, maar drie is precies goed hier. Ik heb er 3 jaar geleden eens een tuindagboek over geschreven: https://www.mooiemoestuin.nl/pepers-per-3/. En het is natuurlijk helemaal geen regel, het is hoe ik heel graag pepers, paprika’s en aubergines teel, iedereen moet of mag gewoon doen wat hij of zij zelf prettig vindt.
Ik haal ze dus ook helemaal niet uit elkaar, ze mogen gewoon bij elkaar maken en mijn ervaring in onze grond is dat de wortels allemaal voldoende ruimte hebben en zoeken om te kunnen groeien, er zit nooit een kleintje tussen dat niet groeit (wel als ik er 4 bij elkaar zet, dan is het evenwicht weg en groeien er vaak wel 2 van de planten niet goed verder).
groetjes,
Diana