Start
15 februari = half februari = tijd om te gaan zaaien. Echt zaaien, grotere hoeveelheden zaaien. Niet dat de pepers en paprika’s en aubergines zaaien geen grote hoeveelheden zijn, want er staan ondertussen zo’n 60 potjes met (3) zaailingen heel langzaam maar gestaag te groeien. Niet dat ze al 3 blaadjes hebben hoor, nog lang niet. Maar ze leven en de 2 kiemblaadjes zijn al ietsje groter geworden. Maar het wordt tijd om meer soorten te gaan zaaien, bloemen, groenten, kruiden.
Nog heel even terug komen op de denomethode; ik had een deel van de zaden gezaaid zoals altijd, en een deel in koffiefilters besproeid met zwarte thee en kamille. In het vorige tuindagboek schreef ik al dat ik geen verschil zie in kiemtijd. Maar uiteindelijk zie ik nu wel wat verschil in gezondheid van zaden.
Niet bij alle soorten maar soms is er wel eens een koffiefilter waarin 1 of meer zaden gaan schimmelen. Op de foto zie je zo’n zaadje, bedekt met een zwart pluisje. Die zaadjes verwijder ik altijd gewoon gelijk. Soms zijn het meerdere zaadjes in 1 koffiefilter, maar soms ook geen enkel zaadje. Zo grofweg kan gezegd worden dat hier 1 op de 30 of 40 zaadjes zo’n ongezond zwart pluisje krijgt.
Maar in de zakjes met in thee gedrenkte koffiefilters was er echt geen enkel zaadje dat zo’n pluisje kreeg. En bij elkaar waren er zo’n 50 zaden in thee gezaaid. Dat zegt nog niet helemaal alles, want dat kan toeval zijn. Maar toch, de zaailingen zien er wat schoner en frisser uit. Wellicht volgend jaar nog een keer een testje doen, en dan met alleen Kamille, zonder zwarte thee. Want de zwarte thee heeft me niet overtuigd, maar de Kamille heeft misschien toch zo z’n nut.
Tot zover de denomethode. Nog steeds zijn niet alle zaden gekiemd. Volgend weekend ga ik wellicht wat soorten voor een tweede keer zaaien, ook dan is er nog tijd genoeg. Maar eerst begin ik morgen met de bloemenzaden. Het is nog geen groot lijstje, maar wel een mooi lijstje, met onder andere Tropaeolum speciosum, 1-jarige stokrozen, Coleus scutellarioïdes Palissandra, en zo nog wat soorten.
En in principe zouden we ook op de tuin al wat kunnen zaaien. Sterker nog, de sjalotten zouden geplant kunnen worden. Maar het is hier nog een zwembad op de volkstuin, en dus stellen we het maar in ieder geval een weekje uit. Wel anderhalve week geleden de doperwten gezaaid in de kas, zie foto.
Voor komende week staan de tuinbonen en kapucijners op het programma. Vandaag niet op de tuin geweest, maar Ruud wel. En hij kon melden dat de doperwten al begonnen te kiemen (in de koude kas, 12 dagen na het zaaien). En ook de begin januari gezaaide uien en preien begonnen de eerste sprietjes te laten zien.
In huis doperwten zaaien doe ik allang niet meer, te warm voor ze, dan worden ze zo snel te lang en dun (mede omdat ik niet genoeg plaats heb voor het raam in het volle licht). En eigenlijk is er in de kas maar 1 nadeel; muizen.
Muizen vinden doperwtenzaden echt heel lekker (en peulzaden, en kapucijnerzaden). En dus gaat de tray in een onderbak en sluit ik het af met 2 glasplaatjes. Met net genoeg ruimte om wat te kunnen ademen en niet te snel te schimmelen. Maar niet genoeg ruimte voor de muizen. En ik weet zeker dat ze er wel bij hebben gezeten hoor, zoekend naar een ingang. Ha, dit jaar ben ik ze te snel af :-).
Hallo Diana, Wat een duidelijk weergegeven experiment met die kamille thee lijkt me zo wel een voordeel opleveren
Vr. Gr. Simone
Hoi Diana,
Een van mijn paprikazaailingen (mini bell red) heeft drie kiemblaadjes… Is dat iets wat vaker voorkomt?
Hallo Anja,
Ik ken het inderdaad wel. Maar ik heb het in de afgelopen 20 jaar slechts een keer of 5 gezien, dus het komt zeker niet vaak voor.
Gelukkig maakt het voor de gezondheid van de zaailing niets uit, als er een hartje is kan de zaailing verder groeien en nieuwe blaadjes maken.
groetjes en succes verder met de opkweek!
Diana
Dank je wel! Wat leuk, zoiets zeldzaams… 😀
Hoi Diana,
Even een vraagje over mijn kas.
Ik heb in Januari wat winterpostelein en veldsla gezaaid, de winterpostelein komt op maar de veldsla nog steeds niet. Ook wordt de grond helemaal bedekt met groene alg. Ik heb de grond rondom waar ik gezaaid heb al enkele malen losgemaakt zodat het weg was, maar het komt gewoon weer terug. Is het te vochtig in de kas? Ik heb de deur op een kier staan.
Tevens heb ik vorig jaar de grond helemaal vervangen ivm. aardappelziekte het jaar ervoor in de tomaten, moet ik er nu toch weer compost opgooien? (de tomaten heb ik afgelopen jaar in emmers in de kas gepoot, de komkommers en de paprika’s hebben gewoon in de grond gestaan.)
Groetjes, Saskia.
Hallo Saskia,
Het is op afstand heel lastig om te verzinnen wat er mis zou kunnen zijn gegaan met de veldsla. Winterpostelein kiemt meestal wel sneller dan veldsla, hier worden veldslazaden ook wel opgevreten door muizen. Maar het kan ook zijn dat je de zaden bijvoorbeeld te diep heb gezaaid. Of het kan te nat zijn, te droog, noem maar op.
Ook hier hebben we wel wat groene al in de kas (en vooral op de ramen). Wij kalken eens per 3 jaar in de kas, maar als je veel potgrond en bemeste tuinaarde, etc. uit zakken gebruikt zou je wellicht vaker moeten kalken (want daar zit veel turf in en turf is zuur). Maar ik denk niet dat dat zo snel met je veldsla te maken heeft.
Het beste lijkt me dat je gewoon eens wat zaden opgraaft. Zijn ze er niet meer, dan zijn de muizen je voor geweest. En zijn ze er nog wel, dan kun je wellicht zien wat er mis is. Zijn de zaden gaan rotten (waarschijnlijk te nat of t diep gezaaid), of zijn ze gewoon nog helemaal intact (wellicht te droog geweest of de zaden moeten nog kiemen). Of wellicht hebben ze nog meer tijd nodig en vind je zaden die juist beginnen te kiemen.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Aangezien het weer best wel meewerkt zat ik er ook over na te denken om de rest van de sjalotten te planten. En eigenlijk ook al aan de aardappels (voor de eerste keer maar gekozen voor Doré, Mona Lisa en Bildtstar). Of is het nog echt te vroeg denk je? Wij hebben net als jij zware voedzame klei die nu nog best nat is.
Alvast bedankt.
Groetjes,
Monika
Hallo Monika,
De afgelopen 2 (zonnige) dagen hebben wel geholpen om de grond in ieder geval iets minder nat te maken. Maar het schijnt aan het einde van de week weer te gaan regenen. Dus wij kijken het per week aan. De sjalotten kunnen op zich wel wat vocht hebben, maar aardappelen zeker niet. Dus de sjalotten gaan hier komend weekend gepoot worden (als de grond het toelaat). Maar met de aardappelen gaan we zeker nog een week of 3 wachten. Zelfs de vroegste aardappelen poten we hier nooit voor het eind van de eerste week van maart (want het kan ook nog wel gaan vriezen en de planten kunnen daar niet tegen, krijgen daar veel schade van).
groetjes,
Diana
Hello Diana,
Ik neem aan dat het veldmuizen zijn. Kan je die niet vangen ? Als die gaan kweken …
Groetjes
Eddy
Hoi Eddy,
Soms, als het heel erg wordt, moeten we ze vangen. En als het een plaag wordt komt de Gemeente om bakken met gif te plaatsen op het hele complex. Maar muizen zullen we hier altijd houden. Omdat we nu eenmaal aan de rand van de stad onze volkstuin hebben. Als de muizen die er zijn worden gedood staan volgende groepen klaar om vanuit de polders het territorium over te nemen (op zoek naar lekkere zonnepitten, maïs, en noem maar op). Wij vinden het niet erg, een muis mag hier ook leven. We moeten alleen onze groenten wat beschermen (maar dat moeten we ook tegen sommige vogels). Als het elkaar allemaal maar een beetje in evenwicht houdt :-).
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Misschien komt het door het uitblijven van de winter, maar in mijn koude kas zitten momenteel meer muizen dan normaal. Ik heb ze niet gezien maar ze hebben nu al een aantal keren opkomende capucijners en peulen een kopje kleiner gemaakt.
Onlangs hebben ze het helemaal bont gemaakt. Ik had 2 Ikea plastic bakken gekocht. De ene bak bevatte de peulen de tweede bak op z’n kop er bovenop. Om de boel niet te laten verschimmelen had ik er twee sateprikkers tussen gedaan als beluchting.
Wat bleek vanmorgen.. door de sateprikkers kon de bovenste bak rollen en hoe ze het gedaan hebben weet ik niet maar hij was een paar cm verschoven en de muizenfamilie had zich weer tegoed gedaan aan mijn peulen aaarrrggghhh
Genoeg is genoeg, nu zet ik zware middelen in
Ik heb gelezen dat een muis een gezonde angst voor katten heeft en deze kan ruiken. Dus wat heb ik nu gedaan, ik heb m’n kat gekamd en de haren meegenomen naar de kas. Heb wat capucijners open en bloot neergelegd met daar overheen wat kattenharen.
Als mijn theorie klopt ruiken de muizen de kat en zullen ze niet in de buurt van de capucijners komen.
Ze liggen er nu twee dagen, nog steeds onaangeroerd…. Ga het morgen met potjes uitgelopen Capucijners proberen, ik heb goede hoop.
Gr.
Martin
Hallo Martin,
Wat een leuk experiment! Ik heb er nog nooit van gehoord, ik ben benieuwd hoe het afloopt.
Ik zou er hier ook gebruik van kunnen maken, kattenharen genoeg.
Wil je via deze weg nog even laten weten hoe het afloopt?
Dan ga ik ondertussen alvast de kattenharen van hun kussens afvegen en in plastic zakjes stoppen :-).
groetjes,
Diana
Hallo Diane ,
Vandaag mijn deno zaadjes uitgeplant, ik ben benieuwd wat dit gaat worden. Wel een gefriemel hoor , ik denk dat dit voor mij eenmalig zal zijn, of het resultaat moet geweldig zijn, ik wacht het af.
Ik ben wel net als jij, weer lekker bezig, het voorjaar komt eraan!
Groetjes, Inge
Hallo Inge,
Het is inderdaad wel een gefriemel. Ik vind dat niet erg, vind het nog wel leuk om met zulke kleine zaailingen uiteindelijk mooie planten te maken. Maar er zijn meer mensen die het na 1 keer wel gezien hebben met de denomethode :-). Maar leuk dat je het in ieder geval hebt geprobeerd! En ik hoop dat de zaailingen in ieder geval goed gaan groeien!
groetjes,
Diana
Hi Diana,
Ik ben blij dat ik jouw website heb gevonden, want na jaren hopen en fantaseren, heb ik eindelijk mijn eigen stukje ‘buiten’. Ik wil heel graag mijn eigen groente en andere eetbare planten kweken op mijn balkon en heb met veel interesse jouw stuk gelezen over kweken in potten.
Wat mij alleen niet helemaal duidelijk is, zijn de termen ‘grote’, flinke’, grotere’ pot.
Ik ben veel op zoek naar potten, voornamelijk bij kringloopwinkels, het grootste wat ik tot nu toe heb gevonden is 30 cm doorsnee, maar of dat nu een grote pot is? (voelde in mijn mandje op de fiets wel zo 🙂
Ik wil ook graag van die langwerpige bakken aan de balustrade hangen, al zijn ze niet erg breed. Zouden deze ook te gebruiken zijn?
Zou je hier wat licht op kunnen schijnen?
Alvast bedankt, Debby
Hallo Debby,
Ik heb zelf nog wel potten van 50 en ook nog wel van 75 centimeter doorsnede, maar die zijn (zeker gevuld) amper te tillen. Die heel grote potten gebruik ik voor klimplanten of bijvoorbeeld meerdere soorten eenjarige kruiden in 1 pot. En dat zijn dan vaak meer speciekuip-achtige dingen dan echt potten.
Ik weet niet of je een Action in de buurt hebt? Ik kreeg de tip van iemand dat zij potten van Elho verkopen voor nog geen 5 euro per stuk en dat klopt, ik heb er gisteren zelf 3 gehaald. De link naar de pagina doet het niet maar het zijn deze potten (ik hoop dat de link het doet):
http://www.google.nl/imgres?start=158&sa=X&hl=nl&rlz=1T4GUEA_nlNL508NL508&biw=1440&bih=744&tbm=isch&tbnid=ysfZ54Vef7_owM%3A&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.action.nl%2Fproducts%2Fview%2Fid%2F1335%2F-p%2Ffavoritelistid%2F1&docid=gXey4nsjlKHdFM&imgurl=http%3A%2F%2Fwww.action.nl%2Fupload%2Fthumbs%2F7%2F1%2F8%2F2%2F7182-500-500-fit.png&w=500&h=500&ei=BmAIU6LpBsu60wW4pIC4DQ&zoom=1&iact=rc&dur=3847&page=7&ndsp=28&ved=0CIgCEIQcMFU4ZA
50 centimeter doorsnede, 34 liter inhoud voor euro 4,49. Wellicht heb je daar iets aan (ze hebben er ook gelijk voor euro 2,50 onderschalen bij, en ze hebben ook nog 2 maten kleiner). Het is wel kunststof, maar dit formaat pot in steen zou mij te zwaar zijn.
Het leukst is juist verschillende formaten en vormen potten (vind ik dan), en elke plant, groente, fruit of kruid heeft een voorkeur voor een pot (wat groter, kleiner, dieper, platter). Het is een beetje uitvinden en vooral ervaren welke groenten het liefst in welke pot staan, maar ik hoop dat je bij het hoofdstuk over de teelt in potten in ieder geval wat tips kunt vinden over soorten die echt een wat grotere pot willen en welke met wat minder groot vooruit kunnen. Langwerpige balkonbakken zijn geschikt voor kruiden als dille, peterselie, bieslook, etc., maar ook voor snijgroente als pluksla, mosterdblad, tuinkers. En er kunnen ook van die kleine tomatenplantjes in (dwergstruikjes).
Ik heb trouwens vorige week nog een speciekuip bij de gamma gekocht voor nog geen 9 euro, en dat is een echt heel grote maat (diameter een centimeter of 80), voor het geval je dat nodig zou hebben.
Ik hoop dat je in ieder geval hier iets aan hebt.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
bedankt voor je snelle en uitgebreide antwoord.
Ik heb inderdaad een Action in de buurt, ik ga eens kijken.
Ik ben het met je eens dat het leuk is om verschillende potten te gebruiken. Ik ben al erg blij met mijn bescheiden verzameling en het ziet er gezellig uit.
Iemand heeft eens een winkelmandje bij ons voor de deur ‘gedumpt’, maar deze wordt deze zomer ook als plantenbak omgedoopt, zo heb ik nog wel een aantal andere ideeen.
Als ik jouw beschrijvingen volg, versta je dan onder ‘grote pot’ zo’n pot van 50?
Hoewel mijn potten van 30cm best groot aanvoelde, nu ze op mijn balkon staan, zien ze er in vergelijking een stuk kleiner uit inderdaad.
Vorig jaar had ik nog geen buiten, en toen heb ik een aantal cherry tomaten gehad in rieten manden, ze hebben het echt goed gedaan. Voor het raam in de zon vonden ze natuurlijk heerlijk 🙂
Nogmaals bedankt, ik kijk uit naar de lente en de zomer! groetjes
Hallo Debby,
Er zijn erg leuke spullen te verzinnen waar je planten in kunt laten groeien.
Een oud winkelwagentje klinkt heel leuk! En denk ook eens aan bijvoorbeeld een oude theepot, emmer, gieter, vergiet, kinderwagen, ladekastje. Hier vind je wat foto’s van erg leuke ideeën: http://www.ideastosteal.com/2011/05/kreativ-planting-gjenbruk/
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Sorry om even off topic te gaan (ik heb geen email adres van je kunnen vinden) – ik weet niet of je op de hoogte bent dat de linkjes het op de pagina over planten in potten gaat naar deze site: http://screencast.com/t/cFvwyQIkYeq
Denk dat de links sindsdien veranderd zijn.
Via het menu kom ik er ook, dus geen probleem, maar wilde het je even laten weten.
Groetjes
Hallo Debby,
Hartelijk dank voor de tip!!
Ik blijk de tekst nog van de oude website te hebben gekopieerd en geplakt, inclusief alle links, maar die leiden natuurlijk naar niks meer.
Ik heb zojuist alle links op die pagina veranderd, als het goed is doen ze het nu allemaal naar behoren.
Altijd fijn als er iemand meedenkt, ondertussen zijn er zoveel pagina’s op de website dat ik dat soort dingen zelf niet meer zie, tenzij ik toevallig zelf zo’n link eens probeer.
groetjes,
Diana