Spint dus

In mijn vorige blog schreef ik over de aubergineplanten die dit jaar allemaal hetzelfde probleem hebben. Ik heb heel veel reacties gekregen, ik heb niet op elke reactie kunnen reageren (tijd, ik wilde dat ik er heel veel meer van had) maar iedereen hartelijk dank voor het meedenken en de tips!!

Het is me duidelijk; het is geen meeldauw, het is spint. Ik heb in mijn hele tuinleven nog nooit spint gezien, ik zie het dan ook maar als een ervaring rijker (als het zich in een ander jaar weer eens voordoet zal ik het veel eerder herkennen en sneller kunnen starten met de bestrijding). Waarom ik nog nooit eerder spint heb gezien durf ik niet te zeggen, misschien heeft het te maken met de altijd vrij hoge luchtvochtigheid in onze kas (tot we de afgelopen ruim 6 weken zonder water zaten en de grond direct na het water geven ook al snel weer opdroogde). Of misschien ook omdat we vrij dicht bij zee wonen (met bijbehorende ziltige zeewind). Geen idee. Maar nu het er is ben ik blij dat nog niet alles is verloren.

Direct na de eerste reacties op vrijdagmiddag, waarbij al snel duidelijk werd dat het spint moest zijn, heb ik een knoflookextract gemaakt. Het kwam goed uit dat ik toevallig een paar dagen daarvoor wat knoflook had geoogst:

Ik kookte 1 liter water en sneed 1 bol knoflook in stukjes (met blad, tenen, wortels en al). Ik overgoot de knoflook met het kokendhete water (foto bovenaan de pagina) en heb dit zo lang mogelijk laten trekken (tijdens het afkoelen worden de knoflookdelen zacht en slap en zo worden alle sappen en aroma’s aan het water afgestaan). Het liefst minimaal 24 uur maar omdat ik 2 dagen niet naar de tuin zou gaan wilde ik op zaterdag toch al voor de eerste keer vernevelen en heb ik een deel van het extract na 20 uur gezeefd. Het rook gelukkig in ieder geval al flink naar knoflook, de rest heb ik verder laten trekken en de dag erop gezeefd.

Op 1 liter water met knoflook gaat vervolgens 1 eetlepel biologische groene zeep (ik zal daar hopelijk vandaag nog wat over schrijven op de pagina over Milieuvriendelijk bestrijdingsmiddelen). Na het zeven en oplossen van de zeep ziet het er zo uit:

En zo heb ik het meegenomen, in een plantenspuit gedaan en vervolgens op, over, tussen en onder de bladeren verneveld.

Ik had afgelopen week al de grotere en meest aangetaste bladeren verwijderd. Maar bij bijvoorbeeld deze Slim Jim zou er na het verwijderen van het blad niets meer overblijven:

Dus dan maar met blad, en dan kijk ik in de komende weken wel wanneer er (hopelijk) weer wat groei in komt en ik alsnog wat bladeren kan wegknippen. En ik ga tussendoor de planten ook nog regelmatig met water besproeien. En over 4 dagen spuit ik weer met het knoflook-zeep-extract. Ik hoop in de komende weken te laten zien of er verbetering is.

Vandaag ga ik een heermoesextract maken (is algemeen plantversterkend door het silicium dat in heermoes zit), dat kan ik de komende weken ook nog aan de planten geven (als ‘drinkwater’). Ik zal er even foto´s van maken en ook dat even op de pagina van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen plaatsen.

En ik kreeg ook nog de tip dat spint kan overslaan op pepers en paprika’s dus ik ga de komende tijd extra goed op die planten letten. Vooralsnog zien ze er gezond uit. En om wel vrolijk met dit korte blog te eindigen: dat geldt ook voor de tomaten. Sommige planten zijn al een meter hoog, ze bloeien allemaal volop en er hangen zelfs al wat tomaatjes in de planten. De laatste foto is dan ook van een tomaat, dit is de nog jonge en onrijpe tomaat van het ras Red Fig. Ik verheug me nu al op de aanstaande zomer!

En dan heb ik nog een vraag of verzoek. Ik kreeg een mailtje van iemand van 74 jaar die wil gaan tuinieren en in Zuid Limburg iemand zoekt bij wie hij eens in de tuin kan meekijken. Zijn mail:

Beste Diana, Ik ben dit jaar een moestuin begonnen, ik wordt letterlijk en figuurlijk in het diepe gegooid. Mijn laatste ervaring met een moestuin waren de schooltuinen van de lagere school. Ik zou graag in contact willen komen met iemand in zuid Limburg die mij wat wegwijs kan maken. Ik heb veel vragen die alleen maar te beantwoorden zijn door het te zien, hoe moet ik dat aanpakken? Vriendelijke groet, John

Is er iemand die hem wellicht kan en wil helpen? Ik heb hem gemaild dat hij uiteraard ook mijn website stukje voor stukje kan gaan lezen, ik hoop dat hij daar veel informatie kan vinden. Maar ik heb hem ook beloofd dat ik zijn oproep hier zou plaatsen. Bij deze!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gon

Hallo Diana ( en overige tuiniers),
Ik vroeg mij af of iemand hier ervaring heeft met bietenvlieg?
Ik heb al jaren biet en snijbiet in mijn tuin staan en nooit problemen mee gehad.
Maar dit jaar zitten er allemaal larven in het blad.
Ik heb gelezen dat ze overwinteren als pop in de grond en ik heb vorig jaar nieuwe moestuin bakken met nieuwe aarde gemaakt, zou het in de aarde kunnen hebben gezeten?
De snijbiet zal ik weg moeten gooien, maar kan de biet overleven?
En kan ik er iets tegen doen?
Alle hulp is welkom!
Groetjes, Gon

Gon

Dank je wel!
Met de Latijnse naam is er inderdaad meer te vinden.
Het lijkt erop dat mijn bieten het misschien wel kunnen overleven, maar snijbiet niet.

Marjolein van den Bos

Een tip voor John: neem contact op met een volkstuinvereniging in de omgeving, daar zijn ongetwjfeld mensen te vinden die je graag op weg helpen!

Groet,
Marjolein.

Dirk Trachet

Wat het overslaan van spint betreft, bij mij is komkommer het gevoeligst. Zeker in de gaten houden…
Ben benieuwd naar het spuitresultaat.

Richard Scheepstra

Om de grond in een kas vochtig te houden heb ik terracotta potten ingegraven en die vul ik af en toe met water. Dat water gaat langzaam door de potten heen in de grond. Verder heb ik ook nog nooit spint gezien. Meeldauw heb ik wel op het moment, vooral op de smeerwortel. Ik snij de gehele plant af en voer het aan de eenden. De smeerwortel groeit terug en is vrij van meeldauw. Voor John heb ik de oplossing omdat ik het zelf ook zo heb geleerd. Ga bij een volkstuinvereniging en kijk naar hoe zij het doen. Groet, Richard

Christel

Hallo, Waar woont de man juist?

john

beste Cristel ik woon in Klimmen

Ida

Hoi Diana,

Je schrijft over allerlei plaagjes, diertjes ect in de tuin.
Maar heb je ook een middel om mieren te bestrijden.
Er zitten behoorlijk wat mieren in onze groentetuin, soms knagen ze de stengeltjes van jonge plantjes door.
Overigens geniet altijd erg van je blog’s en andere informatie, het is een inspiratiebron en helpt mij om dingen uit te proberen of gewoon te doen.
Dank je wel.

Wijnie

Hoi Ida,
Op deze pagina staan er in de reacties een aantal tips tegen mieren: https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/milieuvriendelijke-bestrijdingsmiddelen/#comment-29581. Succes!
Groetjes Wijnie

Daniëlle

Hallo Diana,
John mag mij bellen, ik woon in Spaubeek. Ik help hem graag!
Groet, Daniëlle

john

hoi Danielle, Ik neem contact met je op, John

Rudy

Hallo Diana,

Ik heb lang geleden ook last gehad van spint in de serre en heb toen roofmijten gekocht en uitgezet.
Het resultaat was verbluffend, ze waren na een tijd volledig verdwenen en zijn tot nu toe nooit meer terug gekomen.
groetjes,
Rudy

Rudy

Dag Diana,

Ik zei nog in mijn vorig bericht dat het lang geleden was, maar nu zit er toch ook spint in de serre, voorlopig vooral op de watermeloen maar gaat stilaan over naar de druiven.
Heb roofmijten besteld, was vergeten dat dat toch niet zo’n goedkope oplossing is, 34 euro voor 1000 roofmijten, goed voor 20 vierkante meter.
Hopelijk met hetzelfde resultaat dan de vorige keer…

Groetjes Rudy

ida

Hoi Wijnie,

Bedankt voor de tip, ga het uitproberen.
Ik had al koffiedik geprobeerd, maar daar lopen ze na een dag weer overheen. 😉
Groetjes Ida.

Jan Heyninck

Hallo allemaal,
Spint kan niet tegen vocht. Regelmatig sproeien met water (en zeker ook onder de bladeren verjaagt ze)
Spint is een echte plaag zowel op groente als kamerplanten. . Doorgaans zie je heel kleine spinnenwebjes aan de stengel op knop bovenaan.
Meestal krijg je spint door planten in de tocht te zetten of eveneens wanneer een plant eens droog komt te staan ( dus een beetje verzwakt).
Een goede mannier van bestrijden is het afwasproduct Froggy in het water te doen. Helpt 100% (Gebruikte wij reeds jaren in burelen voor onderhoud van de planten) Succes

P A Roest

goedenavond, welke van de vele soorten Frosch afwasproducten of maakt dat niet uit??

jan

Heel raar maar wij gebruikte steeds de goedkoopste groene. Collega’s uit de groensector gebruikte dit reeds jaren voorheen. Steeds met de beste resultaten.
Maar denk erom, sprint (of rode spint) haat vocht en geniet van zwakkere planten.

Kim

Had vorige jaar spint in mijn komkommer, blij een oplossing te lezen. Veel succes en plezier voor John.

Lenne

Hoi John, ik woon in Heerlen en je kan mij gerust bellen of mailen voor tips.
Groetjes,
Lenne

Jurre

Hoi Diana,

Is het je inmiddels gelukt de spint weg te krijgen met de knoflookoplossing? Hij zit er bij ons nu ook in. Vorig jaat met roofmijt geen succes, zeep en spiritus ook niet. Misschien dat knoflook de oplossing is?

Robin

Hoi, ik heb spint gevonden op mijn basilicumplant in huis. Niet heel veel, een paar. Maar meteen onder de koude straal afgespoeld. Mijn vraag. Kan ik het nog eten? Of moet ik de plant weggooien? Groetjes, Robin

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties