Soms weet ik het ook niet

Er schijnt een zeer warme periode aan te komen. “Gek of Erg” noemen we dat hier, want afgelopen week hebben we tot 2 keer toe dit gezien:

Hagel in de tuin

Hagel. En koude nachten, en veel wind. Vanaf donderdag schijnt het ruim 24 graden te worden, en in de nachten een graad of 12 (dat was het af en toe overdag in de afgelopen week). Wat zal alles gaan groeien! Maar eerst zien, dan geloven, maar het is in ieder geval een leuk vooruitzicht.

Het lost misschien wat ‘problemen’ op waar we last van hebben. Zoals de bonen die maar staan te mieren, de sjalotten die maar niet echt willen gaan groeien, en de aardappelen die echt heel erg onregelmatig zijn opgekomen en nu ook staan te niksen.

Nog een probleempje; we hebben tomaten in de kas die er echt belabberd bij staan, bijna gênant om de foto te laten zien:

Tomaat slecht mei 15

Eind februari gezaaid, ergens eind april uitgeplant. Nog steeds maar 35 centimeter groot, blad aan het vergelen, wel een paar bloempjes maar dat is echt van ellende, als een wanhoopspoging zich nog snel voort te planten voor het einde daar is :-).

Wat zou het kunnen zijn? Wat heb ik anders gedaan dan in andere jaren? Is het de kali die we in de vorm van houtas hebben gegeven? Is het het stro? Is het het feit dat we de planten al vroeg in het voorjaar al naar de kas hebben gebracht? Is het het ras? Is het de kou van de afgelopen weken? Zo probeer ik te bedenken wat het is, want dat is de beste weg om te bedenken wat een eventuele oplossing zou kunnen zijn en/of er mee te stoppen en de planten te verwijderen.

Uiteindelijk denk ik dat het een combinatie van factoren is, de ene plant is nu eenmaal sterker dan de andere. Plus het feit dat sommige planten wellicht te lang in hun P9-potje hebben moeten staan terwijl de voeding op was. Ik denk ook dat het stro er nu voor zorgt dat de grond langer koud blijft (zoals ze er in oktober waarschijnlijk voor zal zorgen dat de grond langer warm blijft). En misschien ook wel teveel houtas gegeven, was ook maar voor het eerste jaar eens proberen.

En wat zou dan de oplossing kunnen zijn? Ik zou denken dat ze door haar groeistilstand moet groeien, dus zorgen dat de wortels weer gezond worden en voeding op kunnen nemen. Dus water geven om dat wat ze niet fijn vindt te verdunnen. En warmte, en dat lijkt er komende week te komen.

Ben ik nu zielig, omdat de tomaten niet willen groeien? Nee hoor, ongeveer 1/6e deel van de tomaten zien er uit als de sneue plant op de foto. De rest ziet eruit als dit:

Tomaat goed mei 15

Zo’n 60 tot 80 centimeter hoog, met al een 2e of 3e trosje bloemen. Ik hoop dat de sneue planten alsnog bij komen, en zo niet, dan ben ik blij dat we 3 kassen hebben en dat we ongetwijfeld nog meer oogst krijgen als dat we op kunnen eten.

Dit jaar ook nog met een nieuw projectje begonnen; peperplanten in een pot. Vorige jaar bij iemand peperplanten gezien die het geweldig deden in een zak potgrond. En nu dus bij zo’n 20 planten (van de 100) eens een proefje aan het doen. En ik wil daar in ieder geval alvast eens wat van laten zien.

Dit is een paprikaplant in de kleine kas, in de volle grond:

Paprika zonder pot

Ze staat er op zich niet slecht bij, blad nog een beetje gelig maar dat is van de kou van de afgelopen weken. Verder al wel nieuwe groei in de top, en sommige planten hebben al knopjes of bloeien al. Niet verontrustends, ook niet geweldig, maar het koude voorjaar verklaart wat mij betreft veel.

Maar dan de planten die ik niet eind april in de volle grond heb geplant maar in een grotere pot, half ingegraven in de grond in de kas:

Paprika met potVerder is het dezelfde kas, dus dezelfde bodemtemperatuur, dezelfde hoeveelheid zon, etc.. Maar duidelijke verschillen; veel meer groei, blad veel groener, ziet er veel gezonder uit, etc.. Waarom? Door de uitgebalanceerde hoeveelheid voeding in de potgrond. Door het feit dat grond in een pot beter opwarmt dan volle grond. Vooral die 2 dingen samen, denk ik. En dat is dus voor nu geweldig. Maar ik ga nog niet jubelen, want er komen nog veel stappen aan; wat als de voeding in de potgrond op is, wat als de wortels de pot volledig hebben gevuld. Ik heb er wel al antwoorden op bedacht maar ik ben benieuwd wat de plant gaat doen, en ik ben van plan er in de verschillende potten verschillend op te gaan reageren (bij de één bijvoorbeeld wel bijvoeden, bij de ander niet en dan kijken wat uiteindelijk het resultaat in opbrengst is).

Oftewel, we hebben het er allemaal maar druk mee :-). Dinsdag (bewolkte en laatste koele dag) ga ik de 3 kassen en 2 mini’s nog een keer door; onkruid weghalen, tomaten dieven en opbinden, water geven, etc.. Want vanaf donderdag zouden we door de hitte niet meer in de kas kunnen of willen werken, als ik het weerbericht mag geloven. Volgende dilemma; gaan we dan wel of niet al kalken? Normaal gesproken wacht ik daarmee tot juli, als we al kalken. En ik wil nu nog gebruik maken van de zon die de grond nog zo veel moet opwarmen. Maar ik wil ook geen verbrande bladeren van tomaten, komkommers, pepers, etc.. En dus gaan we de komende warme week elke dag met dezelfde argusogen de planten in de kassen bekijken als dat we afgelopen maand in de koude dagen hebben gedaan. En ingrijpen als dat nodig is. Donderdag wel alvast maar het raam wat verder open zetten, en de deur op een flinke kier.

Tot slot nog even een foto van de Digitalis purpurea Excelsior, vorig jaar gezaaid, als wintergroene plant in de tuin de winter overleefd, en nu dus in bloei.

Digitalis Excelsior

Als de Digitalis gaan bloeien is de zomer in aantocht, zou het niet een mooie nieuwe spreuk zijn? 🙂

En tot slot nog even een mededeling: Ik heb afgelopen week op de pagina van aardbeien onderaan een recept geplaatst van Zabaglione met aardbeien in rode wijnsiroop. En gisteren nog een rabarbertaart gebakken, met een kruimellaag van stroopwafels, daarvan ga ik het recept nu gelijk even op de pagina van rabarber zetten.

Rabarbertaart met stroopwafels

Abonneer
Laat het weten als er
guest

54 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Angelique

He Diana, jammer dat een deel van de tomaten er wat sneu bij staat. Komt vast nog wel goed en je hebt wat in de reserve ha, ha. Mijn pepers en paprika’s staan er in de kas, in volle grond, bij zoals die van jou in de pot. Ze zijn alleen niet zo hoog en er komen veel scheuten in de oksels (zoals de dieven bij tomaten). Laat ik die gewoon groeien of dief ik die (selectief) ook? Bedankt voor je leerzame dagboek en een beetje warmte van de week zou voor plant en mens wel eens lekker zijn. Groet, Angelique

Angelique

Sorry vergeten te kijken.

Patrick

O die kou inderdaad…. niks groeit of bloeit eens lekker in mn tuintje.
Iedere dag sta ik het 3x omhoog te staren allemaal…. hoop echt dat de warmte doorzet en dat we lekker de zomer ingaan.
Ben er zelf ook aan toe!!!

Robert

Bij mij groeit de ene tomaat ook beter als de ander. Misschien heeft het te maken met licht inval ,waardoor bijvoorbeeld de ene langer in de zon staat dan de ander?
Bij zijn de eerste cherry en mini roma tomaatjes ook al gespot, maar de leukste waar ik het meest benieuwd naar ben is de pineapple tomaat. Deze is al 3 cm doosnee! Weet u misschien hoe groot hij word en welke kleuren ze heeft als ze rijp is?

Mvgr robert

suzanne

Ik zou zeker weten kalken. Mijn tomatenplanten hebben op die ene prachtig mooie warme dag begin mei een ontzettende oplawaai gekregen, werkelijk alles hing slap en was verbrand, ik had het schaduwdoek nog niet opgehangen. De pepers idem dito, deze zijn dezelfde dag nog weer prima opgeknapt maar mijn tomaten hebben onherstelbare schade opgelopen. Ze staan er nog, maar of het iets gaat worden dit jaar, ik weet het niet.

Wat je pepers in potten betreft, ik doe ze altijd in potten, en heb in bijna iedere plant al pepers zitten ( januari gezaaid). Zelfs mijn Chinense soorten ( habanero, jamaican jellow en scotch bonnett) staan volop in bloei, en zijn een cm of 50 hoog nu. Ik heb de pepers in 11 liter potten staan, en de paprika’s ( jouw prachtige puntpaprika’s, vier soorten) staan in grote emmers, en ook daar zitten al vruchten in.

Succes met kalken!

Yvonne

Goed idee om de pepers en paprika’s in potten te zetten! Hoewel, potten van 11 liter zijn wel prijzig, heeft iemand een alternatief? Heerlijk voor de tuin en ook voor mij dat het warmer wordt.
Groet, Yvonne

suzanne

Valt reuze mee, je moet ze bij een growshop halen die potten. Ik heb geloof ik 2 euro per pot betaald.

Karin

Ik kweek mijn tomaten direct in 20 l potgrond zakken. Daar zitten al gaatjes in. Vroeger plantte ik twee stamtomaten per zak, maar dan hebben ze op een gegeven moment toch te weinig ruimte. Nu doe ik er 1 per zak en ik moet zeggen, ze staan er fantastisch bij. Omdat ik al die zakken op de grond niet zo gezellig vind staan, heb ik ze in zinken bakken gelegd. Om de tomaten te kunnen opbinden heb ik een touw om de zak heen geknoopt en dat ergens bovenin de kas vastgemaakt. In zo’n zak kan je natuurlijk geen stok steken, vandaar dat touw. Het bevalt me erg goed.

Hannah

Emmers van 10 liter bij de Gamma zijn ook iets van €2,-

Michiel Slaats

Beste,

Ik volg uw site al een hele tijd. Altijd leuk om te zien hoe het in iemand anders moestuin er aan toe gaat. En dat ook niet altijd alles lukt.
Ook het werken met stro is echt top. Altijd de grond bedekken is een goede beslissing. 1 bedenking echter: als je met mulch werkt is het eigenlijk beter om deze in maart te verwijderen zodat de grond kan opwarmen en deze dan vanaf juni terug er op legt.

Michiel Slaats

Een moestuin, niet simpel 😉

Jaap Nooy

Diana,
schitterende opmerking!
Meestal zeg ik tegen mensen, die in mijn tuin en moestuin volop heermoes (dat ken je wel) en zevenblad zien staan: In mijn tuin groeit onkruid en daartussen al mijn groenten en kruiden en jullie hebben geen onkruid, maar ook geen groenten en kruiden!
Bovendien had ik, toen ik hier (in Weesp) kwam wonen een zeergeleerde buurman, jawel, met een deel van zijn tuin als moestuin, die altijd zei: Je moet onkruid wieden als het een handvat heeft.
En dat klopt met een paar handgrepen heb ik zo een halve vierkante meter tuin “schoon”. En dat doe ik twee keer per jaar.
Een moestuin is net zo simpel als je het maakt.

Nogmaals fijne website, complimenten.
Groet, Jaap Nooy.

Christa

Precies om die reden (opwarming grond) heb ik het stro in de kas (ik heb er maar eentje, dus ik heb makkelijk praten!) een maand geleden weggehaald en de grond – die werkelijk prachtig was – afgedekt met zwart plastic. Zo blijft het vochtig en warmt de grond beter op. Na een week of twee de tomatenplanten erin gezet en pas onlangs weer het stro ertussen, toen ze voldoende gesettled leken. Nu met name om de aarde vochtig te houden en het onkruid eronder.
Ik heb 18 planten (bijna allemaal jouw zaden Diana!), en ze zien er happy uit 🙂

Simone

Hallo Diana, wat een geluk dat je het hebt over het kalken van de kas daar had ik nog helemaal niet aan gedacht ; dus dank zij jou kan schade voorkomen worden. Het is te hopen dat de warmte er nu aan komt want het lijkt wel of alles stil staat. Daarnaast ben ik nieuwsgierig naar jouw ervaring met de bedekking van stro in de tuin tot dusver, ik zag een foto in een vorig dagboek waarbij ik dacht oh die arme Ruud , ha, ha bij mij blijft het stro op z,n plaats door planken.

Groetjes Simone

diederik

Hallo Diana,

Gisteren lekkere nieuwe aardappels gegeten.

Eind januari wou ik de kleinste, iets uitgelopen, onschilbare, biologische aardappels (Triplo), gekocht bij de de Lidl, weggooien.
Ook had ik wat dode planten in potten waarvan ik de potgrond wilde inbrengen in mijn tuin.
Toen kreeg ik een ander idee. Combineren/experiment.

De mooi uitgelopen aardappeltjes heb ik opgepot in P9 met de oude potgrond en eerst op een koude slaapkammer geplaatst. Dit werden prachtige plantjes.
Later de aardappelplanten een paar keer verpot, bemest en uiteindelijk in april in de tuin uitgeplant.
De afgelopen weken gingen de planten boven de grond afsterven (eind mei).

Enkele aardappelpanten uitgespit en gegeten en vrij klein maar lekker, biologisch zijn ze natuurlijk niet meer door de niet-biologische potgrond waarin ze van februari tot april zijn opgegroeid.
Misschien volgend jaar een ander medium (plantgrond) gebruiken?

Heb jij ervaring met deze manier van aardappelteelt?

Adere Lidl Triplo-aardappels heb ik gewoon gepoot en deze zijn ook zeer potent (nu 70cm hoog en 50cm breed, al volop bloemknoppen). Ken jij dit ras?

Diederik

Yvonne

Collega tuinders, ik heb een bakkerij gevraagd voor emmers en… morgen kan ik een aantal komen halen! Bedankt voor de tip.

Emmie engel

Diane, is het 150 gram zelfrijzend bakmeel of 200 gram bij de rabarbertaart?
Groet,Emmie

Tom

Ik heb net even gekeken in de digitale editie van woensdag en daar stond inderdaad 150 gram zelfrijzend bakmeel

Anne Vyncke

Dag Diana,

Ik heb net dezelfde schriele tomatenplanten met vergeling van de bladeren.
De planten waar ik houtas (1 soeplepel/plant) aan gaf, doen het goed. Ik gebruikte geen stro in de serre dus daar kan het ook niet aan liggen.
Ik bracht onze planten wel vroeger dan andere jaren naar de serre wegens plaatsgebrek. En de lente is hier ook aanzienlijk koud geweest.
Ik zocht wat verder op en ik zag foto’s die aangeven dat het om een magnesiumgebrek gaat. Magnesium kan door de planten niet worden opgenomen bij koud weer.
Ik heb deze planten wat extra lavameel gegeven, ook op de bladeren, in de hoop dat het goed komt….
We duimen ervoor !
Een hartelijke groet,

Anne

Jeroen

Diana,

Hier precies hetzelfde verhaal met de tomaten. Voor een deel heb ik ze een kleine maand geleden in de kas gezet, terwijl de ander helft van de planten noodgedwongen nog even in de trays moest blijven staan. Toen ook hun plekje vorige week vrij was – er stonden daar nog tuinbonen – heb ik de overige planten in de grond gezet.

De eerste groep staat er mooi en sterk bij, de tweede groep is weliswaar ook gewoon doorgegroeid in de potjes maar staat er precies bij zoals op jouw eerste foto.

Behalve de potjes zijn er geen verschillen, zelfde kas, zelfde planten, zelfde zaaimoment, etc.

Enig idee trouwens hoe hoog tuinbonen in een kas kunnen worden? Ik wel, inmiddels 🙂

petro

Hou Diana ik heel nu al een tijdje vleestomaten gaat heel goed ik laat de planten maar op 1 stam groeien Ik heb nu voor het eerst cherrie tomaatjes gezet telt deze regel ook bij cherrie tomaatjes of is dit anders heb jij toevallig ook een foto van de groei van cherrietomaatjes gr petro

Wouter

Beste Diana,
Al een behoorlijke tijd volg ik uw blog, altijd super leuk om te lezen. Hierdoor ben ik sinds dit jaar ook aubergines, pepers en paprika’s per drie gaan zaaien in pot, daar ik helaas geen plek heb voor een moestuin.

Dit weekend ben ik jarig geweest en heb van wat vrienden naast andere cadeau”s ook zaden gekregen. Van de meeste weet ik wel hoe ik deze moet verzorgen alleen weet ik dit niet zo goed van Courgettes.

Kan in plaats van 1 plant ook 2 of 3 planten in een pot van 40/50 liter plaatsen? Of gaat de bestuiving ook met een plant goed? En is het nog een beetje de moeite waard om deze nog te zaaien? Of heb ik dan pas courgettes vanaf half september?

Alvast bedankt!

Hartelijke groeten,
Wouter

Mark en Marion

Hey Diana, ja je weet het hier nooit met het weer he? We zijn bang dat het een echte kwakkelzomer gaat worden. Op weeronline lijkt de voorspelling ook wel om het uur te veranderen! Het hoeft dan ook weer geen 30 graden te worden (liever niet want dan krijgen we weer onweer) maar rond de 23-26 graden zou toch ook weer eens tof zijn (en dan een lange stabiele periode graag) voor zowel onszelf als de tuin. Nou ja, we zien wel hoe het weer wordt na zaterdag.

Bij ons gaat het in ieder geval redelijk tot goed. We hebben de slakken en de bladluis goed onder controle en nog geen rupsen gehad.

Mark en Marion

Metereologen bekijken alles anders dan wij dat doen.

barbara brinkman

Hallo Diana

Ik heb een vraagje. Ik heb de tomaten en paprika’s in potten staan in de tuin. Ik heb geen kas om ze in te zetten. Maar nu dacht ik als ik nou een klein kasje of overkapping kan maken voor hun. En die dan ook weer weg kan halen als het winter word of zo. Dan zou dat erg prettig zijn. Maar heeft iemand een idee hoe dit dan kan, wat zijn de mogelijkheden hier voor.
Nu met die wind en die kou, komen mijn tomaten in een groei stilstand en de paprika’s willen ook al niet zo lekker. Dus wat bescherming en wat warmte zou lekker voor ze zijn.

Iemand een idee voor mij?
gr Barbara

Cilia

Ik heb een kleine permanente overkapping gemaakt aan mijn schuur. Erg handig. Daar kan ik de tomaten kwijt die niet meer in mijn kasje passen. Ik wil gewoon teveel soorten opkweken Vorig jaar tot in oktober tomaten kunnen plukken van mijn buitentomaten.

Anne Vyncke

Dag Cilia,

Goed idee!

Ben jij diegene die graag meer wou weten over de grenilette?
Ik heb ze nu al een paar maanden en ik gebruik ze wanneer een bed er niet luchtig bij ligt. Ik kocht een grenilette met vier tanden wat minder zwaar is en makkelijker hanteerbaar. Het is heel comfortabel werken, alleen bij heel compacte grond heb je meer kracht nodig. Het is in ieder geval veel rugbesparende als spitten en beter voor het bodemleven.
Het maakt de bodem goed luchtig maar ik weet niet wat het resultaat zal zijn op langere termijn. Dat is afwachten….
Kan je hier mee verder?
Een heel mooie zomer voor jou!

Anne

Cilia

Hoi Anne,

Ja ik was benieuwd naar de werking van de grelinette. Ik heb er zelf nog geen aangeschaft. Er blijkt weer een nieuw model op de markt te zijn die een vorig model heeft vervangen. Ik ben er nog niet uit welke nu handiger is.
Mooi dat je je ervaring kon laten weten. Waar heb je die van jou ook al weer gekocht?

Gr. Cilia

Anne Vyncke

Dag Cilia,

Ik kocht mijn grenilette hier:
http://www.graines-grelin-grelinette.com/grelinette-grelin,fr,3,11.cfm

Succes ermee en een fijn week-end,

Anne

barbara brinkman

hallo cilia

die overkapping van jou, heeft dat een doorzichtig dak of een dicht dak. en heb je dat gewoon van houten palen gemaakt. ik moet een soort van overkapping maken aan een schutting, anders staan ze niet in de zon. is het dan een overkapping zoals je ook een houtberging maakt.

even om een bilding te krijgen van het geheel.

gr barbara

Cilia

Hoi Barbara,

Ja de overkapping heeft een doorzichtig (blauwachtig) golfdakje. We hebben een balk horizontaal aan de schuur bevestigd en 2 palen waar de overkapping eindigd en dat tezamen met elkaar verbonden met dwarsbalken. Het loopt ook wat schuin af. En het is waterdicht, ook heel fijn.

Gr. Cilia

barbara brinkman

hallo cilia en Diana
nog bedankt voor de tips. ga er zeker wat mee doen.

gr barbara

Hannah

Hallo Diana, vandaag en morgen helemaal zal alles wel snel gaan op de tuin, gisteren heb ik gaas over een paar planten gespannen en een dikke duif weggejaagd…

Twee van jouw tomaten ben ik het label van kwijtgeraakt, nou kwijt, ik had de naam niet met een watervaste stift opgeschreven dus ik weet niet meer wat de kruisbestomaat Solanum spontaneum is en wat de Berkely Tie Dye Heart is… Die eerste hoef ik niet te dieven en kan naar buiten, maar ik houd voor de zekerheid alles maar in de kas (op één experiment na). Weet jij misschien hoe ik de planten kan herkennen? Groet, Hannah

Hannah

Dankjewel! Zondag maar eens naast elkaar vergelijken en hopen dat ze snel gaan bloeien…

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties