Smaak
Vorige week oogstten we de eerste tomaatjes van dit jaar. En dat is in onze omstandigheden (in Zuid-Holland, 18 kilometer van zee, begin maart gezaaid, in april in de kas uitgeplant) één tot twee weken later dan in andere jaren. Als ik de tomatenfoto’s van de afgelopen 10 jaar bekijk zie ik dat ik het allereerste vroege tomaatje vaak al in de 3e of de 4e week van juni kon oogsten. Nu was dat op 3 juli. Geen ramp, en wellicht ook nog wel te verklaren; het koude weer in mei waardoor de grond, ook in de kas, langer koud bleef en de planten daardoor net wat later en langzamer groeiden.
Ik kan me altijd heel erg verheugen op dat allereerste rijpe tomaatje dat we kunnen plukken en samen proeven. En dus liep ik anderhalve week geleden vol trots met 2 minicherrytomaatjes van het ras Korney’s Jelly Bean naar Ruud. Om samen te proeven, zoals elk jaar. Het werd een deceptie; Ruud hapte….. en spuugde het minitomaatje met dezelfde vaart weer uit: “Zuur!” riep hij, en erachteraan “En wat een hard vel!” De toon was gezet. We proefden daarna een tomaatje van het ras Amber Keyes; veel vel en weinig smaak. En een Pomodorini di Sardegna: ook al zo hard, en veel zuren, weinig zoet. En daarna een Emalia; ook weer hard, en een taai velletje en veel zuren.
Nou, dat beloofde niet veel goeds voor het tomatenjaar van 2023. Maar gelukkig viel dat mee, we waren bijna opgelucht toen we gisteren een Coral Queen konden oogsten en proeven. Die was lekker, misschien wel iets meer zuren dan in andere jaren maar zeker prima. En er volgden gelukkig nog meer lekkere tomaten.
En….. ondertussen vinden we de Korney’s Jelly Bean ook best lekker, niet geweldig maar echt niet slecht. En de Amber Keyes heeft ondertussen ook een lekkere friskruidige smaak. etc. Dus waar lag dat nou aan?
Misschien aan onze smaakpapillen; we eten buiten ons eigen tuinseizoen niet vaak tomaten (uit de winkel), misschien moesten we weer even wennen aan de smaak. Aan de voeding kan het ook liggen maar dat denk ik niet, want ik heb niet veel anders dan in andere jaren gedaan. Toch; de paprika’s in kas 3 groeien behoorlijk fors (die kregen een mulchlaag van smeerwortel, die in kas 2 kregen groenbemester Japanse haver). Een teveel aan stikstof zorgt (onder andere) voor een minder goede smaak. Die stikstof zou dan uit de mest moeten zijn gekomen. Maar die brachten we al in oktober in de kas, en dat doen we elk jaar. Kalium heeft juist een heel goede invloed op de smaak en we legden in kas 3 dus smeerwortel tussen de planten. Maar smeerwortel (en dit geval de Bocking 14) bevat ook stikstof, al is het in een wat lager percentage dan Kalium, misschien is dat het. Misschien was het dan de kou in mei. Of juist de hitte in juni, of de droogte. Of een combinatie van factoren. Minder zon of hitte en droogte tijdens de ontwikkeling van die eerste tomaatjes in mei/juni heeft misschien gezorgd voor een lager ‘brix-gehalte’.
Soms is moestuinieren puzzelen: wie of wat eet de blaadjes van de klimroos tot op de nerf op, waarom blijven de snijbietplanten klein terwijl we in hetzelfde vak wel mooie grote rode bieten kunnen oogsten, waarom vertikken de stoksnijbonen het vooralsnog om te klimmen, hoe kunnen we de komkommerplanten een beetje oppeppen na een serieuze spintmijt-aanval en daardoor noodgedwongen behandeling met bio groene zeep en knoflook.
Moet ik de nieuwe pruimenboom met wat gelig blad voeding geven of ligt het aan de droogte, ook al geven we elke paar dagen water? Staan de Hosta’s met verbrande blaadjes dan toch nog te zonnig, in de halfschaduw? Kan een bepaalde groente wel als nateelt? Is het te laat om nog wat basilicum te zaaien? Moet ik eigenlijk wachten tot perziken zacht worden voor ik ze kan oogsten? En zo zijn er nog 1000 vragen en twijfels te bedenken. Als mensen me wel eens vragen of moestuinieren moeilijk is, zeg ik vaak dat het is zoals met heel veel hobby’s: in het begin doe je wat en ben je blij als het lukt. Later is het extra leuk om je meer te verdiepen en uit te vogelen waarom iets goed of juist niet goed gaat (nog afgezien van al die factoren als zon, regen, wind, kou, nieuwe rassen, etc. die invloed hebben). Alleen daarom al is moestuinieren nooit saai, nooit hetzelfde en altijd weer een uitdaging.
En de tomaten? Die aten we vanavond in plakken in een eenvoudige tomatensalade met alleen wat zout, peper, goede olijfolie en een drupje balsamicoazijn; juist om ze goed te kunnen proeven. De smaak was als vanouds: heerlijk!! Soms is het dus ook eens handig om niet te snel na te denken of in te grijpen.
Zoals bij de bloemknoppen van de kardoenplant. Ik maakte deze foto vorige maand: stijf onder de luis. Ik heb er niks tegen gedaan. Want de kardoenplant leek er niet onder te lijden. En uiteindelijk hebben ook luizen nut (alleen al als voedsel voor andere dieren):
Een paar weken later zien we dat het een goede beslissing was; de kardoenplant is nog steeds kerngezond, sterk en groeikrachtig. Amper nog luizen te bekennen. En ondertussen gaan de bloemen bloeien. En daar zijn vooral hommels hier erg blij mee.
Tot slot van dit blog nog een korte video die ik van de kas maakte. Zonder geluid (of in het ergste geval wat verkeer). En let vooral niet op het onkruid. En ja; ik moet nodig opbinden en dieven. En toppen. Misschien is het te saai om te bekijken. Of misschien toch leuk om te zien hoe alles groeit. Ik kan me in ieder geval erg verheugen op de oogst die gaat komen!!
Hoi Diana,
voor de tegenvallende smaak van de eerste tomaatjes heb ik een mogelijke verklaring. De video van je kas toont tomaten waar de onderste blderen van weg zijn. Dat doe ik ook, maar ik laat het blad onder de eerste tros staan. Dat is hoe ik dat geleerd heb van diverse Youtube filmpjes. Als er geen bladeren meer in de buurt van een tros zijn kan ik me voorstellen dat er alleen suikers worden aangevoerd als die bovenin over zijn.
Zelf heb ik nog maar één rode tomaat van een plantje dat ik gekocht heb, en nog gen een van mijn eigen zaaisel, dus ik pretendeer niet dat ik het beter kan :-).
Met vriendelijke groet,
Thony
Hoi Thony,
Interessant!!
Het kan (in dit geval, denk ik) niets met de smaak te maken hebben want ik verwijder die onderste bladeren al zeker 25 jaar (vaak ook nog wel wat meer blad). Maar ik snap het nut van de onderste bladeren wel, voor de doorgang en verdeling van voedingsstoffen, opname van suikers, etc.
Ik ga het volgend jaar eens met wat planten proberen, en kijken of ik verschil zie in groei, rijping en misschien zelfs ook smaak.
Leuk, dank voor de tip!
groetjes,
Diana
Hoi Diana, ik heb net ChatGPT er maar eens over gevraagd. Die bevestigde wel mijn verhaal (logisch, want dat staat veel op Internet) maar bevestigde ook het verhaal van redzebra hieronder. Concrete vraag: gaat suiker ook omlaag?
Ik heb ondertussen lekker gegeten van mijn eerste rijpe tomaten, en die waren zeker niet zuur. Maar dat zegt dus niets over waarom jij dat wel had.
Ik ben wel erg gecharmeerd van je reactie om het dan gewoon te gaan proberen met de twee methoden naast elkaar. Dat is de enige manier om af te komen van de onnodige of foute werkwijzen die we hanteren omdat het nu eenmaal zo wordt geleerd.
Het helpt niet om het volgend jaar anders te doen, het probleem niet meer te hebben, en dan een nieuwe methode voor te schrijven. Wellicht heb je daarmee het probleem juist verergerd maar hebben de omstandigheden die het probleem aan het licht brachten zich niet meer voorgedaan.
Op youtube gebrachte wereldideeen toets ik ook altijd op wat de bedenker nog meer publiceert. Als je er volgend jaar niks meer over hoort kan je er van uitgaan dat het niet werkte. Slechts weinigen, zoals Charles Dowding en jijzelf, komen er later op terug als ze iets niet goed hebben gedaan.
Hoi Thony,
We hadden gisteren op de tuin met wat tuinvrienden/-buren een eenvoudige tomatenproeverij. Dat helpt altijd enorm; even serieus proeven en overleggen met mensen of ze een bepaalde tomaat nou ook zuurder vinden dan normaal, of sappiger, welke de lekkerste is, etc. Eigenlijk waren de tomaten op een paar na heel lekker. En zelf vind ik dat heel irritant; als je in een webwinkel leest dat een bepaalde tomaat heel lekker is en een heel goede opbrengst geeft. Dan verheug je je erop en zie je uiteindelijk 8 cherrytomaatjes in een piepklein trosje en is de smaak niet slecht maar ook echt niet zo geweldig dat het opweegt tegen de kleinere opbrengst 🙂 . Uiteindelijk kijk ik bij een eventuele volgende bestelling dan toch anders naar de begeleidende tekst bij een ras. Of ik kijk nog even verder.
Hetzelfde geldt wat mij betreft voor tuinieren; niks mis mee om eens wat te proberen maar dan toch ook heel nuttig om te beschrijven wat en waarom iets waarschijnlijk mislukt. Ik leer zelf meer van mijn mislukkingen dan van de successen 😆
groetjes,
Diana
onder de tros is niet echt de goeie manier, normaal heb je een tros 3 bladeren en een volgende tros, de 3 bladeren boven je tros zorgen voor de suikers in je tros ( die zitten in de buurt 😀). 2 van de 3 bladeren is normaal ook voldoende en het hangt natuurlijk ook veel af hoeveel zon ze per dag ontvangen, het zijn je zonnepanelen die de suikers gaan aanmaken. Ik moet altijd lachen als mensen zeggen dat je tomaten in de zon moeten hangen om zoet te zijn, nee je bladeren moeten in de zon hangen en je tomaten in de schaduw. Het hele lange koude/ weinig zon voorjaar en nadien droogt hitte voor snellere rijping heeft waarschijnlijk voor de eerste zuurder tomaten gezorgd, dat is idem hier
De methode die jij volgt Diana heeft zich al lang bewezen voor jou, het zuurdere bij de eerste vruchten zijn gewoon de weersomstandigheden dit jaar.
Hallo redzebra,
Interessant! En ook best logisch als je er wat langer over nadenkt.
Zelf zie ik nu de nadelen van het meer blad laten hangen; gisteren de tomaten gediefd, getopt en wat blad verwijderd maar er zijn heel veel verschrompelde bloempjes (terwijl de temperatuur deze maand toch niet belachelijk heet was en we ook nog eens deur en ramen 24 uur per dag wijd open hebben staan. Uiteindelijk denk ik dat het dan toch ook per persoon/kas/omstandigheden weer net een beetje anders is. Want toen het zo bloedheet was in juni en ik minder blad had zijn er uit die weken minder ‘lege bloempjes’ dan met minder hoge temperaturen mar meer blad in juli. Jammer, maar tegelijkertijd ook leerzaam, want ik dacht altijd dat ik het goed deed en dacht er niet veel verder over na. Nu denk ik dat ik in onze kas, onze kleigrond, onze plantafstand, combinatie van planten, grondsoort, etc. net wat meer blad moet verwijderen dan andere mensen in andere omstandigheden.
Ik heb nog een vraag, mocht je in de gelegenheid zijn die te lezen en te beantwoorden: gisteren heb ik flink wat tomaten moeten toppen (omdat ik er niet meer bij kan, de enige regel die ik hanteer als het om de hoogte van de tomatenplanten gaat). Ik verwijder dan gelijk de dieven. Ik lees soms dat het beter is om 1 of enkele dieven te laten groeien. Dat snap ik want daarmee houd je de sapstroom en dus de aanvoer van voedingsstoffen op gang. Aan de andere kant lees ik ook wel eens dat je de planten juist moet blijven dieven omdat de dieven voedingsstoffen gebruiken en je juist wilt dat die ten goede komen aan de groei en rijping en smaak van de bovenste tomaten. Klinkt allebei logisch. Nu verwijder ik ze, maar als er een echte goed tussen zit: een sterke en groeikrachtige waar ook al snel een bloemtrosjes aan komt, dan bind ik die aan als een 2e of 3e stam die nog wat opbrengst kan geven.
Heb jij er een mening over wat beter is: dieven weghalen of toch laten groeien na het toppen?
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik denk ongeveer dezelfde mening als jij, tomaten kan ik nooit genoeg hebben. Ik vind het altijd zonde om vroegtijdig te moeten toppen (laten zakken is echter veel te omslachtig met een hoogte van maar 2,20m en verschillende variëteiten in een tunnel), een beperkt aantal (de krachtigste) leid ik horizontaal verder. Maar om het luchtig te houden moet ik ook hier het merendeel toppen. Bij het toppen houd ik 2 bladeren aan boven de laatste tros de rest gaat weg, de topdief die nadien onstaat wordt ingekort op 1 blad, dit zoals je zegt om de sapstroom ingang te houden, maar ik ben ook van mening dat teveel blad ook niet nodig is. Bij krachtige getopte planten, zeker geente, ontstaan vaak onderaan ook nieuwe dieven, een zo laag mogelijke laat ik dan soms opnieuw uitgroeien voor wat extra tomaten laat in het seizoen, onderaan is immers opnieuw veel vrije ruimte ontstaan door bladsnoei.
Het was niet alleen bloedheet maar de luchtvochtigheid was ook heel laag, dat heeft ook hier wat gevolgen gehad bij sommige variëteiten, Niet alleen minder bevruchtte tomaten in sommige trossen, maar ook kleine beginnende bloemtrossen in de top van de plant die verwelkte, zelfs verbrand bladaanzet waardoor het effect veel langer bleef duren ook al werd het de weken erop koeler.
Hallo redzebra,
Dankjewel voor je antwoord!!
Ondertussen zijn hier vrijwel alle planten getopt (op de rassen na die niet zo hoog worden).
In de herfst strip ik de planten vaak: alle bladeren weg zodat de allerlaatste groene tomaten hopelijk nog net dat zetje krijgen om te willen rijpen voor de planten het begeven. Goed, daar willen we nu nog even niet aan denken 🙂
groetjes, nogmaals dank, en een mooie oogst gewenst!!
Diana
Hoi Diana,
Ik lees nog steeds met plezier je blogs, erg inspirerend en meestal jaloers makend.
Lekker hè, verse tomaatjes. Nu heb ik dit jaar de blue mix in je zadenwinkeltje gekocht, wordt het groen ( zeg maar de onderkant) nog rood? Of moet ik ze groen plukken? Op bovenstaande zie ik veel groene tomaten, dus begon ik te twijfelen.
Groetjes, Kim
Ik wist niet dat je een eigen zadenwinkeltje hebt…
Hallo Noa,
Ik heb ongeveer 15 jaar lang in de wintermaanden een zadenlijst gehad van soorten die ik in de zomer kon oogsten. Maar juist dit jaar ben ik er mee gestopt, hoewel het gisteren bijna fysiek onmogelijk was om tomaten zo de soep in te gooien zonder er zaden van te oogsten (toch gelukt) 😀
Maar er zijn genoeg andere verkopers van leuke (tomaten)zaden hoor, kijk bijvoorbeeld even op mijn linkpagina met een lijst van zadenshops: Moestuinzaden
groetjes,
Diana
En ook je eigen tomaat Coral Queen 😀 welke 1 is die ik graag regelmatig terugzet. In Frankrijk is er nog een zadenshop die eventueel interessant is als je graag ent Semence et Graine de tomate – Graines anciennes et graines originales pour le potager – enGraineToi.com, ze bieden o.a. verschillende zaden van onderstammen aan welke hier moeilijk te verkrijgen zijn.
Hoi redzebra,
Dank voor de tip!!
Ik heb de link gelijk even op de pagina met zadenwebshops geplaatst.
groetjes,
Diana
Hoi Kim,
Je moet ze inderdaad nog groen plukken. Maar je kunt vaak wel zien wanneer ze rijp zijn, omdat het heldere bijna mintgroene verandert in een wat warmer groen, bijna alsof er een vleugje kaneel in zit. En natuurlijk voorzichtig even voelen want rijpe tomaten worden zacht.
Ik heb het zelf dit jaar bij Xanadu Green Goddess, Rebel Starfighter V16 en Atomic Fusion; doordat het niet egaal groen is maar er ook nog blauwe en paarse streepjes en vlekken zijn wordt het nog lastiger om te4 bedenken wanneer ze rijp zijn. Het zijn dus niet de makkelijkste soorten om te oogsten….. maar wel erg lekker 😀
Ik hoop dat je er zo uit komt? Even voelen/indrukken werkt het best tot ook je ogen het lichte verschil in de groentint gaan herkennen als zijnde rijp.
Ik ben benieuwd wat je van de smaak vindt!!
groetjes,
Diana
Kun jij mij zeggen hoever ik kan gaan met het wegnemen van het blad bande tomaten planten!
Ik wil ze meer licht geven maar ben bang te veel blad te verwijderen.
Alvast dank voor je advies.
Wat een mooi schilderij tomaten Diana en Ruud! Dank voor de interessante blog 🍅
Goedemorgen Diana,
wat een boel tomaten!In het filmpje zie ik dat de kas niet gewit is!
Doen jullie dat niet?
wat is de reden en hoe warm wordt dan in de kas?
prachtige beelden,succes.
mvg.,Dick Oosterhof
Dag Dick,
Wij hebben dit jaar ook onze kas gewit . Alleen weet ik nog altijd niet hoe wit die moet zijn. Hoe dik mag die laag zijn ? Moet je er nog kunnen doorheen kijken ?
Ik doe het met kassenwit,verdunning 1 op 2 en rol met een schuimrubber rolletje een keer.
Het is eerst behoorlijk wit maar na een paar regenbuien wordt het langzaam doorzichtiger.
Oké ! Dank je wel 👍
Hallo Dick en Elisabeth,
Wij kalken ook vaak hoor (we gebruiken dan Temperzon, zodat het glas bij regen tijdelijk weer helder is). Maar dit jaar inderdaad niet. We zijn altijd blij met de zon in het voorjaar, zeker in dit lang koud blijvende voorjaar. Als er in mei al eens temperaturen van ruim 30 graden voorkomen kalken we altijd, omdat we zien dat blad slap gaat hangen en dus hittestress krijgen. Nu werd het pas in juni zo warm en zagen we weinig hittestress; waarschijnlijk omdat de planten al groter waren, met een volassen worttelgestel en zo beter tegen die hitte konden. Wij kalken dus pas als we zien dat planten het zwaar krijgen en dat is dit jaar simpelweg nog niet het geval.
Wellicht helpt het ook dat we een amandelboom voor de kas hebben geplant en dat onze tuinburen een schuurtje in de tuin naast ons onze kas hebben geplaatst, daardoor is er al wat minder zon. En onze kassen zijn ruim 2.5 tot 3 meter hoog; daardoor kalken we het dak nooit want ik zou op een trap moeten klimmen.
Qua temperatuur maakt het niet veel uit; als het buiten volop zon is en 30 graden, dan wordt het in de kas altijd wel 50 graden. Maar als we kalken halen we die 50 graden ook wel (doordat de kas in de volle zon staat en we dus de bovenkant niet kunnen kalken).
Ik verdun Temperzon, als ik het gebruik, 1 deel wit op 4 delen water, dan is het net iets minder iglo-wit 🙂
groetjes,
Diana
Bedankt voor het duidelijke antwoord!
Wat een prachtplanten allemaal !!! Hier willen de tomaten maar niet uitstruiken, het blijven schriele plantjes, nog nooit tegengekomen. Er hangen wel al een deel tomaten aan gelukkig. Nog nooit tegengekomen dat ze er zo uitzien. De enige reden die ik zou kunnen bedenken is dat ik van m’n oudste zaad gebruikt heb dit jaar, dit is zaad van zo’n 5 jaar oud …
Wat prachtig zo’n bonte verzameling op een schaal. Om trots op te zijn!
Hallo Katrien,
De kwaliteit/leeftijd van de zaden heeft invloed op het kiemvermogen en de kiemduur maar zeker niet op de kwaliteit van de planten. Als zaden eenmaal zijn gekiemd zit hun taak erop en is de rest afhankelijk van het ras, de omstandigheden, vocht, voeding, etc. Wat er mis is met je planten durf ik niet te zeggen want ik ken de omstandigheden niet maar het is niet de schuld van oudere zaden. Misschien kun je nagaan wat je anders hebt gedaan dan vorige jaren of wat er ander is. Of wat je juist al een paar jaar niet doet. Denk aan vocht (droogte), voeding, mulchen, maar ook aan misschien een plaag of ziekte of schimmel. Mocht het zo erg zijn dat je er wellicht een plant uit moet halen is het handig om dat voorzichtig te doen en gelijk eens goed naar het wortelgestel te kijken; is het groot, klein, zijn de wortels gezond of ziek, aangevreten. Ik hoop dat je hier in ieder geval verder mee kunt en wellicht kunt bedenken waar het aan ligt. Als het één of twee planten zijn kan het gewoon toeval zijn of pech maar als alle planten het slecht doen moet er meer aan de hand zijn.
groetjes,
Diana
Dankjewel voor het antwoord ! Het is nog maar het 2e jaar dat de tomaten daar staan, ik gebruik steeds afgewisseld brandnetelgier en vloeibare tomatenvoeding, er ligt een mulchlaag van heermoes naast de planten, echt geen idee wat er mis zou kunnen zijn. De wortels zien er goed uit … Maar ik ben nu wel tevreden dat het niet aan het zaad zelf kan liggen. In de andere serre waar de tomaten in potten gekweekt worden, doen ze het wel goed, vreemd verschijnsel dus …
CRISPR CAS gentechnologie toepassing op groente, fruit enz. Goedgekeurd door EU.
Pas goed op het broodnodige zaad 🌱 delen dus
https://biowinkelvereniging.nl/campagnes/CRISPR-Cas-2023/
https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/artikel/5397167/planeetredder-struikrover-iris-blom-klimaatburgemeester-breda
Wat een leuk initiatief
wat doe je met al die tomaten Diana. Ik heb nog niet de helft en weet sosm niet wat er van te maken en ook deel ik met gulle hand.
Hallo Wietske,
Wat we niet vers eten, verwerken in gerechten of weggeven maak ik in en vries ik in (maar inmaken zorgt voor meer ruimte in de vriezer voor andere groenten :-)).
Wij houden erg van pasta en ook van tomatensoep. En dus rooster ik de tomaten een uur in de oven op 200 graden. Daarna afkoelen, door de passe-vite en het sap kook ik nog wat in en dan gaat het kokendheet in potten die vacuüm trekken. Is zeker een jaar te bewaren en ik gebruik het dus zoals andere mensen gepelde tomaten in sap, blikjes tomatenstukjes, pakjes gezeefde tomaten of kant-en-klare tomatensaus gebruiken. Van die potten gebruik ik er makkelijk wel een stuk of 30 tot 40 per jaar. Ik heb nu nog 4 potten van vorig jaar staan en die maken we nog op, en ondertussen is dan de eerste nieuwe voorraad klaar.
Daarnaast vind ik het ook leuk om eens wat anders te proberen: van cherrytomaatjes in zoetzuur tot drogen, chutney, zelfs tomatenjam, salsa inmaken, etc.
Ik hoop dat je hier wat inspiratie uit haalt, want er is toch zoveel met tomaten te doen 🙂
groetjes,
Diana