Smaak

Vorige week oogstten we de eerste tomaatjes van dit jaar. En dat is in onze omstandigheden (in Zuid-Holland, 18 kilometer van zee, begin maart gezaaid, in april in de kas uitgeplant) één tot twee weken later dan in andere jaren. Als ik de tomatenfoto’s van de afgelopen 10 jaar bekijk zie ik dat ik het allereerste vroege tomaatje vaak al in de 3e of de 4e week van juni kon oogsten. Nu was dat op 3 juli. Geen ramp, en wellicht ook nog wel te verklaren; het koude weer in mei waardoor de grond, ook in de kas, langer koud bleef en de planten daardoor net wat later en langzamer groeiden.

Ik kan me altijd heel erg verheugen op dat allereerste rijpe tomaatje dat we kunnen plukken en samen proeven. En dus liep ik anderhalve week geleden vol trots met 2 minicherrytomaatjes van het ras Korney’s Jelly Bean naar Ruud. Om samen te proeven, zoals elk jaar. Het werd een deceptie; Ruud hapte….. en spuugde het minitomaatje met dezelfde vaart weer uit: “Zuur!” riep hij, en erachteraan “En wat een hard vel!” De toon was gezet. We proefden daarna een tomaatje van het ras Amber Keyes; veel vel en weinig smaak. En een Pomodorini di Sardegna: ook al zo hard, en veel zuren, weinig zoet. En daarna een Emalia; ook weer hard, en een taai velletje en veel zuren.

Nou, dat beloofde niet veel goeds voor het tomatenjaar van 2023. Maar gelukkig viel dat mee, we waren bijna opgelucht toen we gisteren een Coral Queen konden oogsten en proeven. Die was lekker, misschien wel iets meer zuren dan in andere jaren maar zeker prima. En er volgden gelukkig nog meer lekkere tomaten.

Deze foto plaatste ik een paar dagen geleden al op instagram, met tomaatjes en de allereerste rijpe paprika (het ras Reychela) en 2 kleine aubergines van het ras Vera

En….. ondertussen vinden we de Korney’s Jelly Bean ook best lekker, niet geweldig maar echt niet slecht. En de Amber Keyes heeft ondertussen ook een lekkere friskruidige smaak. etc. Dus waar lag dat nou aan?

Misschien aan onze smaakpapillen; we eten buiten ons eigen tuinseizoen niet vaak tomaten (uit de winkel), misschien moesten we weer even wennen aan de smaak. Aan de voeding kan het ook liggen maar dat denk ik niet, want ik heb niet veel anders dan in andere jaren gedaan. Toch; de paprika’s in kas 3 groeien behoorlijk fors (die kregen een mulchlaag van smeerwortel, die in kas 2 kregen groenbemester Japanse haver). Een teveel aan stikstof zorgt (onder andere) voor een minder goede smaak. Die stikstof zou dan uit de mest moeten zijn gekomen. Maar die brachten we al in oktober in de kas, en dat doen we elk jaar. Kalium heeft juist een heel goede invloed op de smaak en we legden in kas 3 dus smeerwortel tussen de planten. Maar smeerwortel (en dit geval de Bocking 14) bevat ook stikstof, al is het in een wat lager percentage dan Kalium, misschien is dat het. Misschien was het dan de kou in mei. Of juist de hitte in juni, of de droogte. Of een combinatie van factoren. Minder zon of hitte en droogte tijdens de ontwikkeling van die eerste tomaatjes in mei/juni heeft misschien gezorgd voor een lager ‘brix-gehalte’.

Tomaatjes van de rassen Korney’s Jelly Bean, Pomodorini di Sardegna, Emalia, Lucky Tiger, Amber Keyes, Dancing Green Fingers, een spontane Sprite-kruising en Indigo Blue Berries

Soms is moestuinieren puzzelen: wie of wat eet de blaadjes van de klimroos tot op de nerf op, waarom blijven de snijbietplanten klein terwijl we in hetzelfde vak wel mooie grote rode bieten kunnen oogsten, waarom vertikken de stoksnijbonen het vooralsnog om te klimmen, hoe kunnen we de komkommerplanten een beetje oppeppen na een serieuze spintmijt-aanval en daardoor noodgedwongen behandeling met bio groene zeep en knoflook.

Moet ik de nieuwe pruimenboom met wat gelig blad voeding geven of ligt het aan de droogte, ook al geven we elke paar dagen water? Staan de Hosta’s met verbrande blaadjes dan toch nog te zonnig, in de halfschaduw? Kan een bepaalde groente wel als nateelt? Is het te laat om nog wat basilicum te zaaien? Moet ik eigenlijk wachten tot perziken zacht worden voor ik ze kan oogsten? En zo zijn er nog 1000 vragen en twijfels te bedenken. Als mensen me wel eens vragen of moestuinieren moeilijk is, zeg ik vaak dat het is zoals met heel veel hobby’s: in het begin doe je wat en ben je blij als het lukt. Later is het extra leuk om je meer te verdiepen en uit te vogelen waarom iets goed of juist niet goed gaat (nog afgezien van al die factoren als zon, regen, wind, kou, nieuwe rassen, etc. die invloed hebben). Alleen daarom al is moestuinieren nooit saai, nooit hetzelfde en altijd weer een uitdaging.

En de tomaten? Die aten we vanavond in plakken in een eenvoudige tomatensalade met alleen wat zout, peper, goede olijfolie en een drupje balsamicoazijn; juist om ze goed te kunnen proeven. De smaak was als vanouds: heerlijk!! Soms is het dus ook eens handig om niet te snel na te denken of in te grijpen.

Zoals bij de bloemknoppen van de kardoenplant. Ik maakte deze foto vorige maand: stijf onder de luis. Ik heb er niks tegen gedaan. Want de kardoenplant leek er niet onder te lijden. En uiteindelijk hebben ook luizen nut (alleen al als voedsel voor andere dieren):

Een paar weken later zien we dat het een goede beslissing was; de kardoenplant is nog steeds kerngezond, sterk en groeikrachtig. Amper nog luizen te bekennen. En ondertussen gaan de bloemen bloeien. En daar zijn vooral hommels hier erg blij mee.

Tot slot van dit blog nog een korte video die ik van de kas maakte. Zonder geluid (of in het ergste geval wat verkeer). En let vooral niet op het onkruid. En ja; ik moet nodig opbinden en dieven. En toppen. Misschien is het te saai om te bekijken. Of misschien toch leuk om te zien hoe alles groeit. Ik kan me in ieder geval erg verheugen op de oogst die gaat komen!!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Thony

Hoi Diana,
voor de tegenvallende smaak van de eerste tomaatjes heb ik een mogelijke verklaring. De video van je kas toont tomaten waar de onderste blderen van weg zijn. Dat doe ik ook, maar ik laat het blad onder de eerste tros staan. Dat is hoe ik dat geleerd heb van diverse Youtube filmpjes. Als er geen bladeren meer in de buurt van een tros zijn kan ik me voorstellen dat er alleen suikers worden aangevoerd als die bovenin over zijn.
Zelf heb ik nog maar één rode tomaat van een plantje dat ik gekocht heb, en nog gen een van mijn eigen zaaisel, dus ik pretendeer niet dat ik het beter kan :-).
Met vriendelijke groet,
Thony

Thony

Hoi Diana, ik heb net ChatGPT er maar eens over gevraagd. Die bevestigde wel mijn verhaal (logisch, want dat staat veel op Internet) maar bevestigde ook het verhaal van redzebra hieronder. Concrete vraag: gaat suiker ook omlaag?
Ik heb ondertussen lekker gegeten van mijn eerste rijpe tomaten, en die waren zeker niet zuur. Maar dat zegt dus niets over waarom jij dat wel had.
Ik ben wel erg gecharmeerd van je reactie om het dan gewoon te gaan proberen met de twee methoden naast elkaar. Dat is de enige manier om af te komen van de onnodige of foute werkwijzen die we hanteren omdat het nu eenmaal zo wordt geleerd.
Het helpt niet om het volgend jaar anders te doen, het probleem niet meer te hebben, en dan een nieuwe methode voor te schrijven. Wellicht heb je daarmee het probleem juist verergerd maar hebben de omstandigheden die het probleem aan het licht brachten zich niet meer voorgedaan.
Op youtube gebrachte wereldideeen toets ik ook altijd op wat de bedenker nog meer publiceert. Als je er volgend jaar niks meer over hoort kan je er van uitgaan dat het niet werkte. Slechts weinigen, zoals Charles Dowding en jijzelf, komen er later op terug als ze iets niet goed hebben gedaan.

redzebra

onder de tros is niet echt de goeie manier, normaal heb je een tros 3 bladeren en een volgende tros, de 3 bladeren boven je tros zorgen voor de suikers in je tros ( die zitten in de buurt 😀). 2 van de 3 bladeren is normaal ook voldoende en het hangt natuurlijk ook veel af hoeveel zon ze per dag ontvangen, het zijn je zonnepanelen die de suikers gaan aanmaken. Ik moet altijd lachen als mensen zeggen dat je tomaten in de zon moeten hangen om zoet te zijn, nee je bladeren moeten in de zon hangen en je tomaten in de schaduw. Het hele lange koude/ weinig zon voorjaar en nadien droogt hitte voor snellere rijping heeft waarschijnlijk voor de eerste zuurder tomaten gezorgd, dat is idem hier
De methode die jij volgt Diana heeft zich al lang bewezen voor jou, het zuurdere bij de eerste vruchten zijn gewoon de weersomstandigheden dit jaar.

Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door redzebra
redzebra

Hallo Diana,
Ik denk ongeveer dezelfde mening als jij, tomaten kan ik nooit genoeg hebben. Ik vind het altijd zonde om vroegtijdig te moeten toppen (laten zakken is echter veel te omslachtig met een hoogte van maar 2,20m en verschillende variëteiten in een tunnel), een beperkt aantal (de krachtigste) leid ik horizontaal verder. Maar om het luchtig te houden moet ik ook hier het merendeel toppen. Bij het toppen houd ik 2 bladeren aan boven de laatste tros de rest gaat weg, de topdief die nadien onstaat wordt ingekort op 1 blad, dit zoals je zegt om de sapstroom ingang te houden, maar ik ben ook van mening dat teveel blad ook niet nodig is. Bij krachtige getopte planten, zeker geente, ontstaan vaak onderaan ook nieuwe dieven, een zo laag mogelijke laat ik dan soms opnieuw uitgroeien voor wat extra tomaten laat in het seizoen, onderaan is immers opnieuw veel vrije ruimte ontstaan door bladsnoei.
Het was niet alleen bloedheet maar de luchtvochtigheid was ook heel laag, dat heeft ook hier wat gevolgen gehad bij sommige variëteiten, Niet alleen minder bevruchtte tomaten in sommige trossen, maar ook kleine beginnende bloemtrossen in de top van de plant die verwelkte, zelfs verbrand bladaanzet waardoor het effect veel langer bleef duren ook al werd het de weken erop koeler.

Kim

Hoi Diana,
Ik lees nog steeds met plezier je blogs, erg inspirerend en meestal jaloers makend.
Lekker hè, verse tomaatjes. Nu heb ik dit jaar de blue mix in je zadenwinkeltje gekocht, wordt het groen ( zeg maar de onderkant) nog rood? Of moet ik ze groen plukken? Op bovenstaande zie ik veel groene tomaten, dus begon ik te twijfelen.
Groetjes, Kim

Noa

Ik wist niet dat je een eigen zadenwinkeltje hebt…

redzebra

En ook je eigen tomaat Coral Queen 😀 welke 1 is die ik graag regelmatig terugzet. In Frankrijk is er nog een zadenshop die eventueel interessant is als je graag ent Semence et Graine de tomate – Graines anciennes et graines originales pour le potager – enGraineToi.com, ze bieden o.a. verschillende zaden van onderstammen aan welke hier moeilijk te verkrijgen zijn.

Rens van Pesch

Kun jij mij zeggen hoever ik kan gaan met het wegnemen van het blad bande tomaten planten!
Ik wil ze meer licht geven maar ben bang te veel blad te verwijderen.
Alvast dank voor je advies.

Elisabeth

Wat een mooi schilderij tomaten Diana en Ruud! Dank voor de interessante blog 🍅

Dick Oosterhof

Goedemorgen Diana,
wat een boel tomaten!In het filmpje zie ik dat de kas niet gewit is!
Doen jullie dat niet?
wat is de reden en hoe warm wordt dan in de kas?
prachtige beelden,succes.
mvg.,Dick Oosterhof

Elisabeth

Dag Dick,
Wij hebben dit jaar ook onze kas gewit . Alleen weet ik nog altijd niet hoe wit die moet zijn. Hoe dik mag die laag zijn ? Moet je er nog kunnen doorheen kijken ?

Dick Oosterhof

Ik doe het met kassenwit,verdunning 1 op 2 en rol met een schuimrubber rolletje een keer.
Het is eerst behoorlijk wit maar na een paar regenbuien wordt het langzaam doorzichtiger.

Elisabeth

Oké ! Dank je wel 👍

Dick Oosterhof

Bedankt voor het duidelijke antwoord!

katrien

Wat een prachtplanten allemaal !!! Hier willen de tomaten maar niet uitstruiken, het blijven schriele plantjes, nog nooit tegengekomen. Er hangen wel al een deel tomaten aan gelukkig. Nog nooit tegengekomen dat ze er zo uitzien. De enige reden die ik zou kunnen bedenken is dat ik van m’n oudste zaad gebruikt heb dit jaar, dit is zaad van zo’n 5 jaar oud …

Hendrica

Wat prachtig zo’n bonte verzameling op een schaal. Om trots op te zijn!

katrien

Dankjewel voor het antwoord ! Het is nog maar het 2e jaar dat de tomaten daar staan, ik gebruik steeds afgewisseld brandnetelgier en vloeibare tomatenvoeding, er ligt een mulchlaag van heermoes naast de planten, echt geen idee wat er mis zou kunnen zijn. De wortels zien er goed uit … Maar ik ben nu wel tevreden dat het niet aan het zaad zelf kan liggen. In de andere serre waar de tomaten in potten gekweekt worden, doen ze het wel goed, vreemd verschijnsel dus …

Margie

CRISPR CAS gentechnologie toepassing op groente, fruit enz. Goedgekeurd door EU.
Pas goed op het broodnodige zaad 🌱 delen dus

https://biowinkelvereniging.nl/campagnes/CRISPR-Cas-2023/

Wietske

wat doe je met al die tomaten Diana. Ik heb nog niet de helft en weet sosm niet wat er van te maken en ook deel ik met gulle hand.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties