Serieuze vorst
En toen was het al weer december. En is de eerste echte vorst een feit. Terwijl ik daar nog niet aan toe was. En met ‘ik’ bedoel ik natuurlijk vooral de tuin, maar mijn ijskoude vingers en tenen moeten ook nog even aan dit weer wennen. In de tuin staan nog vorstgevoelige planten, en planten die wel wat vorst kunnen verdragen maar toch liever ondertussen worden geoogst. Zoals de bleekselderij- en knolvenkelplanten die er met de dag sneuer uitzien. En dus fietste ik deze week, toen de berichten over deze vorstperiode kwamen, een paar keer heen en weer van huis naar de tuin en terug.
Het was er kletsnat, overal rommel, onkruid, plassen water, modder, omgewaaide planten, nog meer rotzooi, nog meer plassen water, rottende herfstbladeren, en nog meer modder. Geen weer om te tuineren. Maar dus wel om te oogsten. Het voordeel van vorst is dat het ‘droog vriest’ dus hopelijk kunnen we binnenkort juist wel eindelijk eens gaan opruimen en in de tuin werken. Het nadeel van vorst is dat het voor sommige soorten een slechte combinatie met vocht is: de lavendelplanten, rozemarijn, tijm en alle Salvia’s zijn echt niet blij met vorst na een maand overvloedige regen (de doornatte wortels kunnen makkelijk bevriezen en afsterven). Gelukkig staan de meeste van die planten hier in een pot of verhoogde bak, en van sommige planten heb ik voor de zekerheid nog snel even wat stekken genomen.
Ik oogstte niet alleen groenten, ook de Dahliaknollen heb ik ondertussen uit de grond gehaald, schoongespoeld en ondersteboven te drogen gelegd. De meeste knolselderijplanten heb ik nog even laten staan (die kunnen net iets meer kou verdragen) maar het was wel hoog tijd voor de knolvenkel, en voor de potten met zoete aardappelen. En de Oca; dit was mijn eerst oca-jaar, een heel leuk experiment. En wat een vrolijk gekleurde leuke knolletjes. Maar de opbrengst was niet groot (alles bij elkaar van 5 planten uit 1 speciekuip een bakje zoals op de bovenste foto, ruim een pond). En ik weet ook niet goed wat ik er mee moet maken (tips zijn altijd welkom), dus ik weet ook nog even niet of 2024 weer een oca-jaar wordt (dat gaat afhangen van de smaak en of de oogst wat groter kan worden als ik me wat beter verdiep in de wensen van de planten). Maar leerzaam was het zeker. Waar de zoete aardappel behoorlijk diep wortelt, zo groeien de knolletjes van de oca direct onder de plant, zie de foto´s hieronder:
Een grote en diepe pot is dus voor de teelt van zoete aardappelen heel fijn, een brede en minder diepe pot zou voor de teelt van oca voldoende zijn. De teelt in de volle grond is natuurlijk ook altijd een optie maar hier door de vette en natte koude klei gewoon niet handig (langer koud in het voorjaar, kans op breken bij de oogst, kans op rot in de modder en dan heb ik het nog niet over de woelratten die er bij tuinvriendin/-buurvrouw Laura voor zorgden dat de hele oogst één half opgevreten zoete aardappel was). Hier was de opbrengst van 6 planten, verdeeld over 2 speciekuipen (dus 3 planten per kuip), ruim 5,5 kilo.
Ik was niet van plan om volgend jaar nog zoete aardappelen te telen maar door de leuke opbrengst verander ik nu al een klein beetje van gedachten (heel herkenbaar ook, elk jaar weer :-)); daarom heb ik alvast een paar zoete aardappelen op een wat koelere plek apart gelegd zodat ik er komend voorjaar stekken van kan nemen.
De kolen die in de tuin staan kunnen allemaal behoorlijk wat vorst verdragen, denk aan savooikool, boerenkool en palmkool, en die kunnen dus blijven staan. Maar verder vulde ik de afgelopen dagen bij elk tuinbezoek mijn fietsmand weer met geoogste groenten. Thuis begint vervolgens het ‘ontmodderen’, en het verzamelen van slakjes, wormen, pissebedden, en andere beestjes die lekker beschut tussen de blaadjes schuilen maar ik toch gewoon, keihard als ik ben, weer in de tuin zet. Vervolgens wassen, snijden en invriezen. En zo is ‘het gaatje in de vriezer’ weer opgevuld, met bleekselderij, snijbiet, knolvenkel, bietjes, venkel, en we eten volop groenlof, zoete aardappel, koolrabi, winterpeen, radicchio, pluksla en knolselderij (in de erwtensoep natuurlijk :-)).
En verder ben ik druk met het schonen, verpakken en labelen van zaden. Zoals ik in het vorige blog meldde heb ik niet heel veel zaden geoogst, en ook alleen van tomaten en paprika’s (en 3 pepers), geen bloemen of kruiden. Maar door alle reacties op het blog en/of berichtjes via de mail (waarvoor mijn hartelijke dank!!) begrijp ik dat er toch zeker interesse in is. Er is ook meerdere keren geopperd dat ik misschien de prijs eens moet verhogen. Ik vind een euro te duur voor zelfgeoogste zaden, het moet wel leuk blijven, maar ik bestelde al duurder geworden luchtpostenveloppen, gripzakjes, etc. en snap wel dat ik misschien ook eens iets moet verhogen, van 60 cent naar 75 cent, nog steeds een goede prijs voor bijzondere tomatenrassen, paarse paprika’s en lekkere pepers, denk ik. En zoals ook al eerder gezegd, van sommige rassen heb ik maar 3 of 4 zakjes, van andere nog wel wat meer, zeker van de beste paprika’s van dit jaar zoals de Gypsy Baron, Violet Mist en Gentle Giant Goliath. We zullen zien, zodra ik klaar ben met verpakken begin ik met het in orde maken van het winkeltje. Ik ga er vanuit dat het dan ondertussen wel half december is.
Vandaar dan ook dit korte blog, want ik wil de komende koude dagen nog zoveel mogelijk verpakken. En nog invriezen wat nog in de schuur staat of ligt. En soep koken. En er is ook een pompoen die het begeeft en verwerkt moet worden (Galeux d’Eysines, toch echt iets minder houdbaar dan de andere rassen).
Tot slot van dit blog biecht ik nog iets op: het is de schuld van november, die was guur; nat, winderig en donker. Daardoor was er nauwelijks tuinweer (en dus de schuldige van de rommel in de tuin). En juist daardoor heb ik veel behoefte aan licht. Toen ik overal in de straat al lampjes, kransen en vrolijk dansende kerstboompjes zag (ik ben blijkbaar niet de enige) kon ik me niet meer beheersen; voor het eerst in mijn leven staat de kerstboom al in huis, nog voor Sinterklaas jarig is. Hè, daar knapt een mens op donkere dagen van op 🙂
Hi Diana, zou je een keer wat meer kunnen vertellen over het stekken van zoete aardappels? Kan ik ook een zoete aardappel uit de winkel gebruiken? Dank voor al je prachtige blogspot. Groet Wilma
Hoi Wilma, Diana heeft een enorm uitgebreide pagina over de zoete aardappel geschreven. Ik kan mij bijna niet voorstellen dat wie-dan-ook na lezing nog een vraag heeft. Als je bij de zoekbalk “zoete aardappel” intypt zie je vanzelf de “Eerst even dit”pagina. En anders via menu naar groente, dan naar wortel, dan naar zoete aardappel etc. Groet, Pien
Hoi Wilma, en Pien, hartelijk dank voor het antwoorden!!
Het klopt wat Pien zegt, even nog de directe voor informatie en foto’s: Teeltpagina Zoete ardappel
groetjes,
Diana
Inderdaad, heel volledig verhaal over die zoete aardappel ! Dank je wel Diana, ik kijk al met vers enthousiasme uit naar het volgend seizoen ! En naar je nieuwe blog !
Vreselijk weer de voorbije weken, nu zo koud. Echt geen weer voor in de tuin te werken, laat de lente alvast maar komen.
Wat betreft de oca, ik heb ze vorig jaar ook gekweekt, maar zal het niet nog eens doen. De knollen zijn rauw niet zo lekker vond ik. Dus eens gekookt, gebakken en gefrituurd. De gefrituurde was nog het lekkerst, een beetje tussen een frietje en appelmoes. Dit jaar de jacon gekweekt, en dat smaakt naar meer.
Veel succes nog met alles zo snel mogelijk winterklaar maken.
Hoi Wout,
Dankjewel voor de informatie.
Een kruising tussen friet en appelmoes klinkt niet heel lekker 🙂
Ik hoorde van iemand anders ‘aardappel met een citroenzuurtje’, dat klinkt beter maar jij vindt het dus niet zurig maar eerder zurig.
Ik ga het ervaren (niet vandaag want vandaag is het tijd en weer voor erwtensoep).
groetjes,
Diana
Ik las dat je zowel de yacon als de oca wortels een week of 2 moet laten rusten, zodat het zetmeel zich ontwikkelt. Daarna zouden ze zoeter smaken. Ws als met alle knollen en wortels.
Bedankt voor je mooie informatieve blog en een mooi 2024 voor iedereen 🌟
Hallo Roeland,
Ik prak gisteren heel toevallig tuinvriendin Laura die ook yaconknollen eerst een paar weken naast elkaar bij kamertemperatuur liet rusten, en zij vindt de smaak inderdaad ook veel zoeter.
Dankjewel voor de tip!
groetjes,
Diana
Ondanks de natte en koude tijden, heb je toch nog wel een indrukwekkende oogst, Diana 👍
Het kweken van zoete aardappelen in een pot, wil ik ook wel eens proberen . Maar hoe doe je het dan met het loof ? In de hoogte leiden ?
Hallo Elisabeth,
Ja, inderdaad. Ik teel ze dus in speciekuipen en zet daarin 3 stokken als een wigwam en bind die bovenaan aan elkaar vast. En daar leid ik de planten langs. Op de teeltpagina van zoete aardappel kun je er meer over lezen en ook een foto zien. Het blad is trouwens ook eetbaar, ik vind het zelf niet bijzonder lekker maar altijd het proberen waard.
groetjes,
Diana
Oh dank je Diana voor je antwoord : ik ga het zeker lezen !
Dag Diana, ik bak de oca in de pan met een sjalotje en een teentje look. Dit jaar samen met wat spruitjes omdat de 2 planten die ik in de tuin had niet genoeg opbrengst gaven voor een volledige maaltijd voor 2 personen. Commentaar van mijn man: dit zou ik iedere dag kunnen eten, zooo lekker ;o). Hij zal nog een jaartje moeten wachten …
mijn tip voor de oca’s : eerst beetje in daglicht laten liggen dan vermindert het oxaalzuur
ik snij ze in fijne schijfjes, eerst uitje aanstoven en peper en zout erop echt heerlijk!
succes met de verdere opruimwerken hier blijft alles wat liggen en overleven de vorstgevoelige plantjes het hopelijk heb wat pech, vorige week uitgegleden met fiets en schouder gebroken op 2 plaatsen en oh wat mis ik mijn tuinbezigheden nu al
in de zomer is het soms van het mag wel iets minder werk zijn maar nu denk ik al watzou ik het verschrikkelijk missen !!!t
Hallo Katrien,
Dankjewel voor de tip!
Wat akelig, dat moet een flinke val zijn geweest!
Ik wens je heel veel sterkte en een spoedig herstel!!
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Kijk even op de pagina van de kastanje eco hoeve. Daar schrijven ze ook om oca’s even te laten liggen om het oxaalzuur te verminderen zoals Katrien schreef. Er staan ook 2 leuke receptjes bij. Zelf heb ik dit nog niet gedaan, staat op mijn verlanglijstje😏.
Groetjes
Carine
Hopelijk kan ik hier ook een vraag stellen over boerenkool. Ik heb een paar planten van vorige winter laten staan om in het voorjaar van die mooie gele bloemen te hebben.
De planten zijn blijven staan en nu alweer uitgegroeid tot planten met volwaardige dikke bladstengels. Kan ik ze gebruiken net als de dit jaar nieuw geplante boerenkool?
Hallo Ria,
Ja hoor, jet kunt het blad altijd gebruiken, ook van een plant die langer leefde dan je dacht. Als de planten in het voorjaar door gaan schieten wordt het blad vaak sterker van smaak, soms wat bitter maar nu is het zeker nog eetbaar en lekker.
groetjes,
Diana
Dag Diana. Even een totaal ander onderwerp. Vanavond is de Sint al op bezoek geweest en had voor mij de zaaiagenda bij zich, die op mijn verzoeklijstje stond. Nog mooier en vooral praktischer dan ik had verwacht. Zeer verzorgd. Erg blij mee, en een echte aanrader voor iedereen die een moestuin heeft. Het persoonlijk handgeschreven kaartje wat is toegevoegd, deed mij deugd. Bedankt, Diana en Laura
Hallo Martien,
Wat leuk om te horen!!
Ik wil trouwens ook zo’n Sinterklaas 🙂
Ik hoop dat je heel veel plezier en vooral nut van de agenda krijgt!!
groetjes,
Diana
Hier dit jaar zoete aardappel gezet, in grote pot (beauregard) en in volle grond (beauregard, witte van de ecohoeve en een paarse soort). Witte ecohoeve had veruit de beste opbrengst met enkele heel grote knollen, ook hier op kleigrond. Merkte ook dat de plaats van planten echt wel verschil maakt.
Ha Diana,
Even iets totaal anders, ik heb nog een paar webshops die ik niet bij jouw lijstje zie staan. Hier komen ze:
https://www.hobbytuinier-plantenzaden.nl/index.html
https://www.hoffmanzaden.nl/
https://heemzaden.be/
https://mergenmetz.nl/webshop/
https://www.allseeds.eu/
Groetjes,
Marjolein.
Hallo Marjolein,
Dankjewel!!
Ik heb ze zojuist op de pagina met moestuinwebshops aan de lijst toegevoegd.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, ik wil eigenlijk even een algemene reactie geven op je website. Ik bekijk regelmatig je website omdat ik het een enorme waardevolle bron aan informatie vindt en ik waardeer je inzet en toewijding waarmee je elk onderdeel benoemd en zo volledig mogelijk probeert uit te leggen. Ik deel de liefde voor moestuinieren én leer erg veel van je. M.a.w. dankjewel en ga vooral door met al je mooie werk. Groet, Charlotte
Dankjewel voor je lieve woorden Charlotte!!
groetjes en alvast een heel mooi moestuinjaar in 2024 gewenst!!
Diana