Schoon
Vrijdagochtend:
Vrijdagmiddag
Ik weet niet of het heel duidelijk te zien is op de foto, maar we hebben 1 kas schoon. De tuin is klaar, winterklaar of misschien is klaar voor de lente ondertussen een betere uitdrukking. Maar de kassen moeten alle drie (plus 2 mini’s) nog worden gedaan.
Ze is niet streeploos schoon maar wat ons betreft schoon genoeg voor een nieuw tuinseizoen. Van binnen en buiten de ruiten gesopt, met gewoon koud water (want we hebben geen elektriciteit) uit de regenton, met een scheutje azijn (doet wonderen bij algenaanslag).
Iemand heeft me wel eens verteld dat 10% meer licht ook 10% meer opbrengst geeft. Dat zal vast niet wetenschappelijk bewezen zijn, maar ik begrijp wel dat meer licht zeker in voor- en najaar gewenst is voor zaailingen en stekjes en jonge planten.
Terwijl ik driftig aan het soppen was zorgde Ruud ervoor dat ook de 3 nestkasten die we op de tuin hebben weer schoon zijn:
Alle drie de nestkastjes (2 voor koolmezen en 1 voor pimpelmezen) zijn gebruikt afgelopen jaar. En allemaal goed gegaan, geen achtergebleven dode kuikentjes gevonden. En er zaten ook wat bruine veertjes in, die moeten van een ander klein vogeltje zijn, misschien gebruikt een winterkoninkje de nestkast als schuil- of slaapplaats. Afijn, het nestje uit de kast gehaald en alles weer schoon opgehangen, een schoon huis voor nieuwe mezenkinderen.
Het is nu februari (ruim alweer zelfs) en dat betekent dat er onderhand in de kas eens voorgezaaid kan gaan worden. Ik verwacht nog wat zaden volgende week, en dan gaan we beginnen met het voorzaaien van kapucijners en doperwten.
De tuinbonen zijn gekiemd en gaan hopelijk binnenkort groeien:
Als de plantjes zo’n 10 centimeter groot zijn gaan we ze buiten uitplanten, dan zal het al eind februari zijn. Volgende week de zadenbox maar eens van zolder halen en kijken wat er nog meer in de kas voor te zaaien is (zo uit mijn hoofd denk ik aan peterselie en rucola, aan wat andijvie en sla, aan wat vroege rodekool en spitskool, aan zaaiuien en prei, en februari is ook de maand dat we sjalotten buiten kunnen planten.
Ook de radijsjes die ik 2 weken geleden in de kas zaaide beginnen te kiemen:
Het witte op de foto is niets anders dan wat zand. Als ik in de kas een rijtje zaai (radijs, rucola, pluksla of wat dan ook) bedek ik het rijtje met zaden graag met wat zand, de zaden kiemen wat makkelijker door het zand heen, en bovendien weet ik precies waar de zaden zijn want de streep zand markeert de zaden, is handig (want zichtbaar) met water geven en het wieden tussen de rijtjes. Onkruid groeit er trouwens nog niet echt, maar het zal niet heel lang meer duren voor ook dat na de winter weer in alle hevigheid losbarst 🙂
We genieten nog heel even van de rust en stilte en waterkou op de tuin. Want heel binnenkort gaan we nog meer genieten van een nieuw tuinjaar! Ik kan me al zo enorm verheugen op de soorten die ik ga zaaien, zowel de tomaten als de pepers als de bijzondere eenjarigen die in de planning staan. Ik maak al plannen van vrolijke kleuren bloemen die ik bij elkaar wil zetten, ik zie al randjes met afrikaantjes voor me, hoge zonnebloemen achterin de tuin. Ik weet waar dit jaar de doperwten komen, en welke bonen we gaan zetten (en dan is het al mei), eenjarige kruiden, wat er in de verhoogde bakken komt. Ik ga deze week de potten eens schoonmaken en bedenken wat ik in welke potten wil gaan zetten. Al die voorpret is echt al bijna net zo leuk als het tuinjaar zelf!
Hoi Diana,
Ik kon er weinig over lezen en hoop dat u mij misschien kan helpen 🙂
Vorige weekend heb ik een aantal peper en paprika zaden gezaaid volgens de deno methode (warm in de meterkast, vochtig keukenpapier).
Nou ging ik vandaag weer kijken en zag dat de eerste paprika’s beginnen te kiemen met een klein worteltje. Nou schrok ik een beetje van de kleur die sommige zaden hadden, want ze begonnen een beetje groen te worden (Ook een aantal die aan het kiemen zijn). Mijn gevoel zegt dat het een soort van rotten is? Er zijn ook kiem zaadjes die piepkleine haartjes op de wortel hebben wat misschien wel een soort vochtschimmel is?
Weet u wat dit kan zijn en of ik iets fout doe? Alvast bedankt 🙂
Hallo Royall,
Ik weet niet waar je de zaden hebt gekocht maar als ze chemisch zijn voorbehandeld kunnen ze nog wel eens een kleurtje afgeven. Het kan natuurlijk ook dat het keukenpapier een kleurtje afgeeft. Zelf geef ik de voorkeur aan koffiefilters (omdat die niet scheuren, eenkleurig zijn, makkelijker vochtig blijven zonder te plakken, etc.). Groen klinkt niet zozeer als schimmel (dat is toch meer grijs/bruin/zwart, al niet met draden of pluis), maar ik durf het niet met zekerheid te zeggen.
Als de haartjes op de wortel wit zijn, dan is het helemaal goed want dat zijn de eerste zijworteltjes in beginsel. Ik heb dat op mijn blog op de website van pokon met een foto laten zien: https://www.pokon.nl/blog/8/vervolg-van-de-deno-methode/. Het kan ook zijn dat het van het keukenpapier komt, waar koffiefilters een dichte structuur hebben is het papier van keukenpapier heel los en vezelig, het kan witte draadjes geven en het vervelende ervan is dat de zaailingen door die structuur heen kunnen groeien en dan heel lastig van het keukenpapier te verwijderen zijn.
Als je het niet vertrouwt kun je altijd nog nu al de kiempjes overbrengen, uiteindelijk zijn ze gekiemd, het is alleen makkelijker om ze over te brengen als ze al 2 blaadjes hebben. Maar als je ze nu al wilt over brengen naar een potje met potgrond zet dan het potje met grond klaar (door en door nat maken) en druk met je vinger een kuiltje van 1/2 tot 1 centimeter diep in de grond. Maak je papier waar de zaden op liggen kletsnat zodat de kiempjes makkelijk los laten. En pak dan met een pincet het zaadje waar het kiempje uitkomt op en leg het plat in het uiltje. Direct toedekken met een heel klein beetje grond (maximaal 1/2 centimeter) en nog wat water geven. En dan licht zetten voor de uiteindelijke eerste blaadjes.
Ik hoop dat het gaat lukken!
Diana
Bedankt voor uw uitgebreide antwoord!
Het is moeilijk uit te leggen, heb een fotootje geüpload (Weet niet of ik links kan plaatsen).
Uit een aantal groene begint ook een worteltje te kiemen.
http://www.mupload.nl/img/pzevqayhmyc.jpg
Hallo Royall,
Ja hoor, je kunt zeker links plaatsen om het met een foto duidelijk te maken.
Het ziet er vreemd uit, een raar kleurtje groen. Ik heb het nog nooit gezien. Ik vind het er niet heel fris uitzien al weet ik niet of het een schimmel is. Ik weet niet hoeveel zaailingen je nodig hebt, ik zou zelf tellen hoeveel ik er nodig heb en als het er genoeg zijn (ik zie een stuk of 7 kiempjes) zou ik de groen geworden zaden gewoon verwijderen en weggooien. En dan elke dag even kijken, als de rest ook groen wordt, dan maar over planten. En anders de zaailingen pas over planten wanneer er 2 blaadjes zijn.
groetjes,
Diana
Hoi Diana
Hoe wassen jullie de dakramen van de kas, van binnen en buiten?
Lukt het dan om tot in de nok te komen (van buiten)?
Wij hebben onze serre/kas al paar jaar niet echt goed schoongemaakt, vanwege het vele werk. Moet nu echt eens gebeuren.
Groet Tineke
NB. je zaadjes in goede orde ontvangen.
Hallo Tineke,
Fijn dat de zaden goed zijn aangekomen!
Het dak wassen we nooit, onze kassen staan midden in de tuin, geen schaduw en geen bomen en dus blijven die ruiten redelijk schoon.
Maar het bovenste gedeelte van de kassen wassen we altijd met een ramenwisser op zo’n telescoopsteel, die kan ik uitschuiven tot ruim 2 meter (er zijn er nog wel die veel langer uitgeschoven kunnen worden maar die zijn vaak ook wel duurder). Werkt prima hier.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
mijn dochter en ik volgen je al een aantal jaar en hebben veel aan je tips, voorbeelden en kennis.
Ik zie steeds op je foto van die grote water containers, daar hebben we er ook 1 van op de tuin. Wij worstelen altijd met de algen die er in grote dikke slierten inkomen. Hoe doe jij dat en hoe houd je je water schoon?
hartelijke groet Carla
en onze tuinbonen staan ook al in de kas…
Hallo Carla,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Wij hebben 3 1000-litervaten en 4 200-liter blauwe tonnen. In de 1000-litervaten komt inderdaad elk jaar algen. Onze vaten staan in de zon, dan heb je er wel wat minder last van dan wanneer ze in de schaduw staan (heb ik het idee). Maar wij daar niets aan, het is niet bevorderlijk voor planten om een schoonmaakspulletje in het water te mengen, en spoelen is onmogelijk, waar moet ik heen met 1000 liter verontreinigd water. Dus houden we het maar zo, het is niet mooi maar ik kan er niks aan doen. Wij gebruiken wel heel regelmatig het water, de eerste gieter water is altijd groen, als het ook nog stinkt gooien we het in de sloot en de 2e gieter water is eigenlijk altijd wel weer redelijk helder. In de zomer hebben we weinig last van algen, maar dan drijft er een dikke laag eendenkroos op het water in de tonnen.
Gaat ook gewoon bij de planten, met en zonder alg, en met en zonder kroos :-).
groetjes,
Diana
ahh die van ons staat in de schaduw. Elk voorjaar probeert mijn schoonzoon de algen eruit te vegen met een lange bezem… ok, dan blijven we dat doen. Dan beschouwen we de algen maar als groenbemester 🙂
Geweldige tip Diana om de kas schoon te maken. We wonen hier nu een jaar en ik heb de kas bij de moestuin nog niet schoongemaakt tot mij me op dit idee bracht.
Water en azijn werkt geweldig en is ook nog milieuvriendelijk.
Hallo Hilly,
Ja, watert en azijn vinden wij beter dan water en spiritus, het werkt eigenlijk even goed.
En in het voorjaar willen we zoveel mogelijk licht bij de zaaisels en planten in de kas, en na het schoonmaken zien we echt wel wat verschil, ook van binnen.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Het verschil is goed te zien hoor! Ik heb de onze ook net een beetje schoongemaakt. Doperwtjes ga is zo nog voorzaaien. Ik vraag me nog af of, als ik ze tzt aan weerskanten van het hekwerk uitplant, de plantafstand dan niet beter iets ruimer kan. Ik zei dat op de verpakking staat dat de rijafstand ca 40 a 50 cm moet zijn. Dat zit er niet tussen als ik ze aan beide kanten uitplant. Denk je dat het helpt als ik ze iets verder uit elkaar plant, of maakt het niet uit dat ze zo dicht op elkaar komen?
Hier piept af en toe de zon er door, maar helaas voor de rest van de week de voorspellingen nog niet geweldig qua zon.
Groet Margriet
Hallo Margriet,
Het ligt ook een beetje aan het doperwtenras dat je hebt, worden de planten heel goed of blijven ze laag. Wij planten zaailingen van doperwten altijd aan beide zijden van het hekwerk waar ze tegenaan mogen klimmen, zo elke 5 centimeter een zaailing. En hier staan de 2 rekken die we hebben op zo’n 50 centimeter uit elkaar, maar dat komt mede omdat we er dan tussen kunnen lopen om te planten en later te plukken. Je kunt ze best wat dichter bij elkaar in de rij zetten hoor, maar ik zou wel minimaal 30 centimeter aanhouden, en het zal wat lastiger zijn om te plukken.
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Hoewel ik dit jaar geen bloemenzaden bij je heb besteld, wil ik je toch een vraag stellen.
Maar allereerst wil ik je complimenteren met al je informatie die je ons geeft. Heel interessant, maar ik moet bekennen, dat we je niet bij kunnen houden. We zijn 75/80 jarigen en toch willen we nog niet alles opgeven wat de tuin betreft. Dan maar op een laag pitje vinden we , dat is altijd beter dan helemaal de moestuin opgeven.
Nu de vraag. De laatste jaren blijft onze rabarber zo armetierig. We denken, dat we hem een andere plek moeten geven, we hebben al biologische aarde gekocht voor de plant.
Maar is het verstandig om er ook wat beender- of bloedmeel bij te doen. Wij gebruiken eigenlijk alleen culterra, toch merken we dat de opbrengsten wel steeds minder worden ook wat de andere groenten betreft.
Graag willen we van je horen, wat we het beste kunnen doen.
Met hartelijke tuingroeten,
Heleen
Hallo Heleen,
We zijn al 3 dagen hard aan het werk, in de volkstuin en in de achtertuin, en we kunnen heel goed merken dat we ook geen 20 meer zijn (en ook geen 30 en ook geen 40 :-)). Ook wij zullen steeds wat minder gaan doen, zowel in hoeveelheid werk als in vierkante meters grond. Wij zijn wel echt heel blij met de verhoogde bakken, scheelt hoe dan ook toch 20 centimeter minder diep bukken, is makkelijker wieden, makkelijker poten en planten, en makkelijker oogsten.
Wij geven de rabarber altijd veel voeding, het zijn grote planten die in korte tijd veel stengels en veel blad moeten maken, dus ze lusten echt wel wat meer dan de Culterra in de hoeveelheid die op de verpakking wordt aangegeven. Zeker bloedmeel zal erg op prijs worden gesteld door jullie rabarber! Verplanten is ook altijd een optie, in een nieuw plantgat dat je vult met potgrond. Maar dat vergt ook wel flink wat kracht, misschien is het handig om eerst eens te proberen naast een ruime gift Culterra ook nog wat bloed- en beendermeel te geven, misschien is verplanten dan niet nodig.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Dank voor je reaktie, we gaan het nu maar eerst met beender en bloedmeel proberen,
want inderdaad verzetten is ook weer zo’n klus.
Verder veel succes met al je tuinbezigheden, il denk niet dat iemand anders je dit allemaal
nadoet, gelukkig kunnen jullie het samen doen. Is ook nog gezelliger. Groetjes Heleen
Dag Diana,
Een prachtig bericht over o.a. het schoonmaken van de kassen.
Maak je het dak en de wand(en), bij de wand(en) afhankelijk van zonlicht inval niet wit met Temperzon van Hermadix (zonwerende verf op waterbasis) om het felle zonlicht te temperen.
Hallo Aart,
Ja, hoor, wij gebruiken ook Temperzon. Maar nu wil zo veel mogelijk licht en zon in de kas en zorgen we dat alles schoon en helder is. Als ergens (hopelijk, we verheugen on er nu al op :-)) in juni de zon heel sterk wordt en de temperatuur in de kas boven de 40 graden stijgt, dan gaan we met Temperzon kalken (wel wat dunner dan de gebruiksaanwijzing op de pot aangeeft dus met wat extra water verdund). En dan halen we die laag weer weg rond begin september, als we weer blij zijn met elke zonnestraal :-).
groetjes,
Diana
Halo Diana,de kassen zien er weer moi uit,wat een hoop werk,maar wel de moeite waard.ik heb echter een vraag over iets anders,ik ben voor het eerst met de propagator bezig,en de paprika zaden die ik bij jou had besteld kwamen allemaal heel goed op,maar werden al snel heel lang en dun.
Kan het zijn dat ik teveel water heb gebruikt,ik deed dit elke dag met een spuitfles,en niet erg veel,zou het kunnen zijn dat dit de fout is die ik heb gemaakt,de rest heb ik allemaal volgens jou aanwijzingen gedaan,ik hoop dat je mij advies wil geven hierover,bij voorbaat veel dank,Trudie.
Hallo Trudie,
Nee hoor, lang en dun heeft niets te maken met water maar alles met de combinatie van te weinig licht en te warme temperaturen. Ik heb er eens een tuindagboek over geschreven, met uitleg en foto’s ter illustratie: https://www.mooiemoestuin.nl/zaailingen-te-lang-en-te-dun/. Lees vooral dat stukje even, dat maakt denk ik veel duidelijk. En de zaailingen dus uit de propagator, in een raamkozijn in de zon (als die schijnt), en niet te warm, een onverwarmde of licht verwarmde slaapkamer is eigen best prima.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,ik heb het stukje lang en dun gelezen,en het is nu een stuk duidelijker,en ik ga je raad zeker opvolgen,dank je wel,Trudie Jansen.
Hoi Diana,
Je peper- en paprikazaden zitten in de stekgrond, lekker warm in de propagator. En tot mijn verbazing was de Big Jamaican (de enige Chinense-soort die ik heb) de snelste: de eerste stak zijn kopje al na een dag of 4, 5 boven grond. Helaas ook zijn worteltje, dus dat heb ik maar toegedekt met wat extra aarde.
Maar toch nog even over die aardperen, al kun je het woord misschien bijna niet meer zien… 😉 De gratin naar recept van Yvette van Boven kan ik je zonder meer aanbevelen. Was errug lekker! Daarom willen we onze resterende exemplaren in een speciekuip poten, maar ik neem aan dat ik dan toch wel gaatjes onderin moet maken voor overtollig water? Of woekert die aardpeer zelfs door die gaatjes naar buiten?
Groetjes, Jolanda
Hallo Jolanda,
Gefeliciteerd met de zaailingen! Ja, bijzonder hè, sterke jongens, die Big Jamaicans, hier waren ze vorig jaar ook snel en sterk, zeker voor chinensepepers.
Dank voor de tip van de gratin van Yvette van Boven! Wij eten deze week nog 1 keer aardperen en dan gaan de laatste knollen die ik dan overhoud ook de speciekuip in. Uiteraard moet je inderdaad wel voor afwatering zorgen, wij hebben in de speciekuip 6 gaten gemaakt met een speedboor maat 20 millimeter. En zo erg woekert de aardpeer gelukkig nu net weer niet :-). Hier in ieder geval niet gezien dat ze probeerde door de gaatjes naar buiten te piepen (zo diep groeiden de knollen hier ook niet, ze bleven zo ongeveer halverwege de kuip in breedte groeien maar niet tot op de bodem.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Weer een heel leuk verhaaal over je tuin het is steeds weer genieten
en wat leren over tuinen.
Maat ik heb een vraagje over een propagator kan je hier ook
kruiden zoals peterselie en basilicum in voor zaaien en wat voor soorten
kan je er nog in zaaien
Lijkt me een geweldige bak ,hij kan mooi op een dakkapel waar nu toch
niet meer geslapen wordt, Weet ik gelijk iets voor m`n verjaardag
groetjes Betty .
Hallo Betty,
In principe kun je er alles in zaaien wat je wilt. Ik waarschuw mensen alleen altijd wel dat zaailingen na de kieming uit de propagator moeten. Het is leuk dat het er zo warm in kan worden en de luchtvochtigheid er hoog in blijft, maar na het kiemen moeten zaailingen het volle licht in (en in een propagator is er altijd minder licht, hoe helder de bovenkap dan ook mag zijn) en frisse lucht krijgen. Maar in principe kun je er dus alles in zaaien dat graag wat warmte en een hoge luchtvochtigheid bij de kieming wil (dus geen cactussen – die heten cacti geloof ik – , etc. maar verder bijna alles).
groetjes,
Diana
cactussen kiemen heel goed bij gespannen lucht en veel warmte.
Dag Diana,
Dank je wel voor je mail. We gaan het dan toch maar eerst even met de beender-en bloedmeel proberen, want inderdaad het verzetten van de rabarber is ook een hele klus.
We wensen je nog heel veel plezier met het tuinieren. Volgens mij is er niemand zo goed
met alles op de hoogte als jij. Gelukkig doen jullie het samen, anders was het beslist niet te
doen. Het waait nu hier behoorlijk, rukwinden, helemaal geen weer om buiten te zijn.
Groetjes,
Heleen
Hallo Diana,
Opnieuw inspirend en motiverend allemaal!
Ik heb wat vragen : is er nog hoop als ik nu nog knoflook plant? Ik heb nu nog enkele ‘sprieten’, overblijvers, staan en ik vrees dat daar geen bollen meer uit zullen komen. Kunnen deze sprieten dan maar bij het tuinafval…
Verder ben ik van plan verschillende koolsoorten bij elkaar in de buurt te planten, ook wegens ruimtegebrek. Is dit een goed idee denk je?
Groeten en bedankt,
Angelique
Hallo Angelique,
Ja hoor, je kunt nog knoflook planten, voor het mooi te laat maar als je kleinere bolletjes kunt oogsten in juli zullen ze er niet minder om smaken.
En dat geldt ook voor de bolletjes die nu nog in de grond zitten. Misschien kun je ze nog wat voeding geven (met wat stikstof voor de groei van het blad en wat kali voor de groei van de bolletjes), en dan zou ik ze gewoon laten staan – zelfs al blijven ze klein, dan ze waarschijnlijk extra sterk en dan kun je ze lekker vers in de keuken gebruiken.
Wij zetten elk jaar alle koolsoorten bij elkaar in hetzelfde vak, ze verdelen over meerdere vakken is bijna ondoenlijk want dan komt de vruchtwisseling in de knoop. Hier staan dus altijd alle koolsoorten in 1 vak.
groetjes,
Diana
hoi Diana
Ik heb ook een vraagje over de deno-methode. De zaden staan bij mij op de verwarmingsketel in de kast, maar is het daar dan niet veel te donker om te kiemen. Daar kom ik niet helemaal uit . Ik dacht zelf , ik laat ze daar een weekje staan en doen ze niets dan zet ik ze in het licht.
Ik leer veel van je berichten ,dus enorm bedankt.
Groetjes Yffke
Hallo Yffke,
Voor het kiemen is het zeker niet te donker. Maar bedenk dat je de zaailingen niet een dag te lang daar moet laten. Dus kiemen op een warme plaats, desnoods in het donker, is geen probleem, maar zodra de zaden zijn gekiemd de ‘zaailingen’ overbrengen naar een potje met potgrond en in het volle licht zetten. Lees ook even mijn blog en de reacties daaronder op deze pagina: https://www.pokon.nl/blog/8/vervolg-van-de-deno-methode/. Je zult dus wel echt elke 2 dagen even moeten kijken of er zaden zijn gekiemd en verspenen zodra het mogelijk is, als deno-zaaisels in het licht staan kan er 1 of 2 dagen langer worden gewacht met het verspenen.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Hoe lang duurt het ongeveer totdat de paprika en peper is geklemd volgens de deno methode? Ik heb het nu ruim een week staan op de verwarming maar het doet nog helemaal niets. Dus afgelopen weekend nog wat er bij gedaan in een nieuw filter en voor alle zekerheid ook wat op een watje, maar er gebeurt nog niks.
Hallo Jacqueline,
Het moment van kiemen is sterk afhankelijk van de constante warmte die je kunt bieden. Ik vind op een modem het meest ideale omdat dat een constante temperatuur geeft die iets boven de 25 graden ligt. En op een koffiefilter, zeker niet op een watje hoor (want daar kunnen zaailingen ‘in’ groeien en dan zijn ze er veel moeilijker vanaf en vanuit te halen dan van een glad koffiefilter). Heel dicht bij de verwarming kan het zomaar heel erg warm worden, en warm is goed, maar dan weer niet boven de 30 of 35 graden. En ik neem aan dat de verwarming in de nacht uit staat, dus krijgen de zaden het een flink aantal uren behoorlijk koud. Bovendien is de warmte van een verwarming erg drogend.
Ik hoop dat je een plekje voor je zaailingen hebt op een modem of mediabox (of een ander apparaat dat constant een goede warmte afgeeft), want dat is echt een betere plek dan een verwarming die te warm is en minstens 8 tot 10 uur per etmaal uit staat en dan juist weer te koud is, die dagelijkse temperatuurschommeling is misschien nog wel het schadelijkst, dan zou gewoon in potjes opkweken bij kamertemperatuur beter zijn (want potgrond koelt niet zo snel zoveel af als een koffiefilter).
Succes ermee!!
Diana
Hee Diana, ik had een wat teleurstellende ervaring gisteren qua tuinieren. Heb er even een verhaal over geschreven. Jij ooit zoiets meegemaakt?
groetjes!!
Chantal
http://ikmoestuinieren.blogspot.nl/2016/02/op-mijn-moestuinzieltje-getrapt.html
Wat een verhaal! Probeer je er niets van aan te trekken en tuinier op jouw manier. En ga gewoon door!! Misschien ken je mensen die het leuk vinden om je een paar uurtjes per week te helpen. Sterkte
Dank voor je reactie! X
Hi Chantal,
Op de één of andere manier lukt het me niet om op je eigen blog een reactie te geven.. Dan maar zo
Ik heb moeten gniffelen en werd tegelijkertijd boos zeg toen ik het las. Zo te zien op de foto’s heb je een prachtige tuin! Je zou denken dat ook de wat oudere mensjes onder ons nog steeds op de hoogte willen blijven van de mooie hobby die we hebben maar daar lijkt het op jullie vereniging niet op.. Ik zou zeggen niks van aantrekken, hoe lastig dat ook zal zijn. Ieder tuiniert op z’n eigen manier en zolang je onkruid inderdaad niet torenhoog staat is het volgens mij jouw eigen keuze hoe je het dan doet. Sterkte ermee en geniet van je zwangerschap!
Groet,
Zuhal
Dankjewel Zuhal!
Hallo Chantal,
Allereerst, ik zag je anderhalve week geleden nog op tv; wat zie je er geweldig en gelukkig en gezond en ‘groeizaam’ (om in tuintermen te blijven) uit! Ik hoop en denk dat alles goed gaat, heel veel succes en plezier in de laatste maanden van je zwangerschap!
Over je verhaal; dat is wel erg jammer. In Oudewater zijn er blijkbaar nog veel mensen die om welke reden dan ook niet toe zijn aan de emancipatie van vrouw en/of tuinder. Ik herken het wel hoor, ook hier zijn er af en toe wel mensen op de tuin die denken dat tuinieren een vaststaand sommetje is (als in ‘sterke man verbouwt aardappelen en uien zoals dat al 100 jaar wordt gedaan’). Gelukkig is Spijkenisse en onze tuinbouwvereniging modern, je mag hier tuinieren zoals je wilt, mits andere tuinders geen last van jouw manier van tuinieren hebben (en dat lijkt me dan wel weer een heel nuttige regel).
Maar ik ken nog wel de tijd dat ik als één van de weinige vrouwen tuinierde en er gewoon (zacht en hardop) werd gezegd dat tuinieren niets voor vrouwen is, dat een opbergkist groen moet zijn (waardoor ik spontaan blauwe verf ging kopen), etc.. Gelukkig zijn er in de afgelopen jaren steeds meer jonge mensen en vrouwen gaan tuinieren, en met al dat ‘nieuwe volk’ zijn er nieuwe inzichten, andere groenten, bloemen, kruiden, verhoogde bakken, stro, permacultuur en noem maar op gekomen, en zijn de meeste mensen nieuwsgierig in plaats van argwanend als er iets nieuws op het complex gebeurt. Wij zien hier ondertussen mensen van 75 die ook een stukje met stro bedekken of 1 verhoogde bak maken, om het gewoon eens te proberen.
Dus er ligt hier wel een schone taak voor je, het volkstuindersvolk van Oudewater bij brengen dat ook jonge mensen (al dan niet vrouw, zwanger en/of werkend) kunnen tuinieren, dat je ook iets anders kunt doen dan aardappelen en uien telen, en dat er ook andere manieren bestaan dan alleen wieden en wieden tot je er moedeloos van wordt. En volgens mij kun je dat alleen doen door te zorgen dat je een geweldige oogst heb….. dat zal ze leren :-).
Maar ook door geduldig uit te blijven leggen waarom je tuiniert zoals je tuiniert. En hopen dat er wat jonge of vrouwelijke tuinders op het complex komen tuinieren met hetzelfde idee; dat tuinieren vooral leuk moet zijn, en dat je mag doen en telen wat je wilt mits niemand er last van heeft. En te hopen dat ook de wat oudere tuinders nog wat willen leren en nieuwe dingen willen zien en ontdekken (en met ‘ouder’ bedoel ik mensen die al heel lang op dezelfde manier tuinieren, zeker niet ‘oudere’ mensen want niet alleen op onze eigen tuin maar ook via de website ‘spreek’ ik heel veel mensen die zeker niet jong meer zijn maar nog alles willen doen en zien en leren wat met tuinieren te maken heeft).
En dat wordt misschien allemaal wel een beetje lastig, als je ook nog zwanger bent, en een drukke baan hebt, en een gezin. Maar ik hoop dat je het vol kunt houden, en dat je dit jaar misschien wat hulp kunt krijgen. En dat je zo’n goede opbrengst krijgt dat je aan het einde van het jaar één vastgeroeste tuinder hebt kunnen overtuigen. Want als er één schaap over de dam is…. (om zelf ook maar een oubollig gezegde te gebruiken).
En ik zou zelf in ieder geval wel ook zorgen dat ik bij de eerste volgende Algemene Ledenvergadering aanwezig ben, ik ben benieuwd wie er dan ook recht in je gezicht durven te zeggen dat je niet op een goede manier tuiniert. Er is iemand op onze volkstuin die het motto heeft ‘Fijne regen en fijne mensen, daar word je het meest door bedonderd’ :-).
groetjes en sterkte met je kruistocht voor de moderne tuinwereld!
Diana
Hahaha, mooi gezegd Diana! Geeft de burger moed. Het is en blijft een idioot verhaal. Hopelijk wordt het nog wat makkelijker. Ik wil graag gewoon doorgaan, ondanks de tijdelijke beperkingen van m’n zwangerschap. Dit seizoen wordt het hem niet, maar volgend jaar gaan we weer knallen! Als ik tegen die tijd niet geroyeerd ben, hahaha! Liefs, Chantal
Wat komt me jouw verhaal bekend voor Chantal! Hier in oldenzaal hebben de “oudjes” ook veel moeite met verjonging op de moestuin. Het feit dat je naast tuinieren nog 40 uur werkt, een hond hebt, vrienden etc.. snappen ze niet.. En tja.. Ik ben er ook niet elke dag. Dat kan gewoon niet. Ik doe m’n best. Achteraf hoor je alle roddels.. Achter je rug om. Sneu… En nu hebben we een stuk tuin “gekregen” waar iedereen jaloers op is en iedereen wilde hebben… Nu voelt het alsof we ons moeten bewijzen. Ik ga m’n ding doen, of het is wat ze ervan verwachten… Geen idee…Maar ook hier … Gewoon doorgaan!;-))
Dus ook van deze kant, hoop dat het je allemaal lukt;-)) Groetjes vanuit oldenzaal!
Hallo Chantal,
Ik volg je al een tijdje…en ik vind je gewoon geweldig!!!
Blijf aub zoals jij bent en geniet van je zwangerschap.
Jij doet het primá meid.
Hoi Chantal,
Hoe herkenbaar. Ik heb nu voor het 5de jaar een moestuin. De eerste jaren liepen de oude mannen hoofdschuddend langs. Ik ben 8 juni 2014 bevallen van mijn derde kindje en werk 32 uur in de week. Gelukkig kon mijn schoonvader dat jaar veel helpen maar de opbrengst was mager omdat ik me zo zorgen maakte om het onkruid.
Ik heb om het hoofdschudden en het onbegrip te ‘bestrijden’ gewoon om tips gevraagd. En op dat moment uitgelegd waar ik me bezig was en waarom. Zo keken ze met argusogen toen ik stro aan het verspreiden was. En wat blijkt? Ligt er ineens op meerdere tuinen stro .
Gelukkig heb ik hier het bestuur mee en heb ik dus geen klachten gekregen. Het is eigenlijk van de zotte dat je je moet verdedigen maar ik heb gemerkt dat ze me nu met rust laten en soms zelfs tips vragen. Dus het even kost wat inzet maar dan heb je ook wat.
Ik kan namelijk heerlijk rondscharrelen in mijn tuintje, af en toe een praatje met de buurman en ‘zeuren’ over het weer. Maar vooral even rust van mijn drukke gezin, werk en sociaal leven, huishouden, enz, enz, enz…
Prachtig verhaal Chantal en een prachtige tuin.
Sterkte in je strijd.
Groet Anja
Hoi Diana,
Oepsgevalletje? Ik heb de doperwtjes voorgezaaid in trays vorig weekend. Nu kom ik op internet tot mijn schrik tegen dat doperwten voorgeweekt moeten worden voor het zaaien. Dat stond niet op de verpakking… Ik heb woensdag nog wel een deel bijgezaaid omdat ik nog niet helemaal genoeg had gezaaid. Die heb ik wel een avond en nacht voorgeweekt… Moeten ze echt voorgeweekt worden om goed te kunnen kiemen?
Groet Margriet
Hallo Margriet,
Nee hoor, je hoeft doperwten helemaal niet voor te weken. Het mag en het kan, het vervroegt het kiemen een aantal dagen. Ik heb ze toevallig dit jaar weer eens voorgeweekt (gisteren toevallig) maar er zijn ook jaren dat ik ze niet voorweek. Dus niets aan de hand, houd de zaaisels goed vochtig maar niet kletsnat (want dan kunnen de erwten rotten).
Succes ermee!
Diana
fjoew. Gelukkig. Dank voor je reactie!
Hallo Diana ik ben ook begonnen met de kas. Wat een werk! Ik heb met een hogedrukreiniger temperzon proberen te verwijderen, maar er blijft nog een behoorlijke witte waas op het glas. Wat is de beste manier hiervoor?
Hallo John,
Nee, water en poetsen helpt inderdaad niet. Het helpt wel als je wat spiritus door het water doet. Maar zelf vinden we het net zo fijn om droog te poetsen: zonder water kun je met een droog metalen schuursponsje het laagje wit eraf poetsen.
Wat wij ook doen: bij het aanbrengen van temperzon verdunnen we die wat meer dan op de verpakking staat aangegeven. Dan vinden we dat het nog steeds voldoende zon tegenhoudt, is het zuiniger in gebruik en is het er ook iets makkelijker af te poetsen.
groetjes,
Diana
Hallo Diana, ik ben beginnend kastuinierster en wil mn kas ook behandelen met een dunne(re) laag Temperzon, dus niet 1:1,5 zoals de verpakking aangeeft. Ik ga o.a. tomaten, komkommers en meloenen kweken in de kas en heb begrepen dat die allemaal niet van te felle zon houden. Dus idd zon n btje temperen, maar de laag Temperzon moet wel sterk genoeg zijn om een zomer te blijven zitten.
Welke verhouding houden jullie meestal aan?
Alvast dank voor het advies en ook voor je prachtige en super-informatieve site!
Hallo Jeanette,
Tomaten kunnen in principe nog best flink wat zon verdragen, hier zijn het vooral de komkommers en meloenen die snel last van de zon krijgen. Dus je kunt ook overwegen om niet je hele kas te kalken maar alleen de ruiten waarachter de komkommer en meloen groeien. Ik kalk nu nog niet, ik ben blij met elke straal zon want de grond moet nog flink opgewarmd worden. Ik ga pas kalken als er heel veel zon en warmte wordt voorspeld (als in meer dan 25 graden en een sterke zon). Soms is dat eind mei al het geval maar in sommige jaren pas in juli en er zijn zelfs jaren waarin we helemaal niet kalken. Vooral vroege hitte in mei is slecht voor planten, we zien het hier dan aan het hangende blad, blijkbaar hebben de dan nog jonge planten nog niet voldoende wortels en/of blad om zo’n hittegolf aan te kunnen. Hoe later in het jaar die hittegolf in de kas komt, hoe beter planten die vaak op kunnen vangen. Uiteraard is voldoende water geven en ramen en deuren open zetten natuurlijk ook belangrijk. Als we gaan kalken is dat in principe in een uurtje gebeurd dus we kunnen wachten tot we aan de planten zien dat het nodig is (omdat ze het blad wat gaan laten hangen).
Onze ervaring is dat elke laag temperzon sterk genoeg is om te blijven zitten, de laag wordt alleen maar dunner en meer doorschijnend maar het is er dus niet af te regenen. Wij verdunnen het meestal ongeveer 1 op 3 tot 1 op 3,5 (dus 1 deciliter temperzon met 3 tot 3,5 deciliter water) maar heel nauwkeurig is dat niet (want we hebben geen maatbeker op de tuin en mengen het dus ook een beetje op gevoel). Het is vast ook wel eens 1 op 4 geweest en ook dat is gewoon het hele tuinseizoen prima blijven zitten.
groetjes,
Diana
Ik zag idd dat mn prille zaaigoed niet blij was met de felle zon, dus vandaar het idee om al (dun) te gaan kalken. Maar ik ga je advies opvolgen, idd kunnen we alle warmte nog goed gebruiken, zeker op dagen zoals vandaag, brrrr… Dankjewel voor je uitgebreide reactie en tips! Groetjes, Jeanette