Roze

Daar was ze dan, de eerste oogst van rabarber. Vanonder de ‘bleekpot’. Ik zou best een echte willen hebben maar zo’n prachtige ouderwetse bleekpot is heel duur, en dat is niet erg maar de kans dat ze op een gegeven moment uit onze tuin zou zijn verdwenen (van een toch half open volkstuinencomplex) is helaas te hoog. Dus dan maar niet mooi, en het werkt even goed:

Het stro dat je ziet is van de verse paardenmest, dat leggen we in november/december rond de plant. Daarop staat een klein speciekuip (ik meen 45 liter) waar we de bodem uit hebben gehaald. De speciekuip staat ondersteboven over het grootste gedeelte van de plant. Over de onderkant van de speciekuip (zonder bodem dus) staat een andere pot, ook weer ondersteboven. Daardoor is het geheel hoger, kunnen de rabarberstengels wat makkelijker en hoger groeien. Er zitten wat luchtgaten in zodat de kans op schimmel door een hoge luchtvochtigheid kleiner wordt. De tegel heeft als enige functie dat ze zorgt dat de lege kunststof pot niet weg kan waaien.

De laatste 2 weken keek ik al een paar keer per week of ik iets kon oogsten. En nu was het eindelijk zover, de stengels groot genoeg en prachtig roze en zacht en sappig. We hebben de eerste rabarber geoogst!

Voor alle duidelijkheid: ik ben vergeten een foto van de oogst te maken, de foto bovenaan de pagina heb ik na de oogst gemaakt.

En dan de volgende stap; wat te doen met ruim anderhalve kilo verse rabarber. Lang leve internet en een flinke stapel kook- en inmaakboeken! Grappig toch dat ik na een half jaar ‘inmaakpauze’ direct na die eerste oogst zin heb om er iets leuks mee te maken.

Allereerst dit: een heel simpel dessert, met alleen kokosmelk, rabarber, suiker, gelatine en wat vanille-essence als ingrediënten. En toch heel erg lekker. En wat roze zeg! Voor alle duidelijkheid, uiteraard zonder toegevoegde kleurstof, gewoon alleen de roze rabarberstelen)

Het volgende op mijn wensenlijstje was rabarberlikeur. Het wordt ook wel rababercello, rabarbercella, rabarcella, etc. genoemd en er zijn nog wel wat variaties in ingrediënten. Het duurt 3 maanden voor ik dit mengsel kan gaan zeven en filteren, tegen die tijd is het juli/augustus en lijkt dit me dit erg lekker op een warme zomeravond.

En van de laatste rabarberstelen wilde ik ‘Cordial’ maken. Ik was de term (en een aantal recepten) al wel een paar keer in een Engels inmaakboekje tegengekomen maar ik had het nog nooit gemaakt. Ik heb even gezocht naar de betekenis van ‘cordial’ (wat al een beetje klinkt als iets met een ‘hart’). Het betekent hartverwarmend, gezellig, hartversterkend, vriendelijk, fijn, sterk, etc.

Het is een siroop maar niet zoals ik die al wel eerder maakte. Het is zoet (van suiker en sinaasappel), het is zuur (van rabarber en citroen), het is bitter (van de schil van sinaasappel en citroen) en het is pittig/kruidig (door verse gember). Het is vooral erg lekker en verfrissend, een klein scheutje in een glas water (al dan niet met bubbels), maar een scheutje over ijs, yoghurt of kwark is ongetwijfeld ook lekker.

Nou, de eerste oogst en inmaak van 2020 in een feit, ik word er blij van. En nu? We hebben de ‘bleekpot’ weggehaald en de plant mag nu verder gewoon groeien. Minder roze en minder sappig/zacht maar nog steeds erg lekker. Uiteraard plaats ik in de loop van dit weekend de 3 recepten op de website, de directe links plaats ik dan gelijk nog even hieronder.

Tot slot nog even de link naar het blog dat ik op de website van Pokon schreef. Ik ben gevraagd om voor dat blog iets te doen met het gegeven dat veel mensen dor het coronavirus nu thuis moeten blijven en wat dan leuk zou zijn om in eigen tuin te doen. Ik dacht gelijk: spontane zaailingen zoeken natuurlijk! En daar gaat dat blog dus over: Cadeautjes in de tuin

Abonneer
Laat het weten als er
guest

31 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Agnita

Heerlijk, die gebleekte rabarber, het vergaat me net als jou Diana, zou ook graag zo’n mooie pot willen, maar durf het ook niet aan. Ik gebruik daarom al jaren een kunststof vuilnisvat, zo eentje met open bodem, waar een vuilniszak in kan, die je vervolgens met het deksel klem zet, kun je ook nog eens makkelijk spieken.

Leon van de Kerkhof

Door een artikel over het jaarrond telen van gebleekte rabarber in Engeland, ben ik in februari zelf aan de slag gegaan. Zonder bleekpot, want die zijn nogal kostbaar. Ik koos voor dubbelgevouwen worteldoek dat ik met 4 stokken rondom de rabarberplant heb gedrapeerd. En bovenop een plastic emmer als hoed. Kwestie van uitproberen. Rondom het worteldoek gevallen blad en ander plantaardig materiaal dat zorgt voor een isolerend jasje van ongeveer 40 cm hoog. Het onbedekte worteldoek bovenaan neemt door zijn zwarte kleur snel warmte op en is door de open structuur tevens een soort ventilatie-opening. Resultaat: midden april een lekker portie super roze rabarber. Wat is die gebleekte zoet vergeleken met die onder de volle zon!

Ria

Hoi Diana,
Ik ben een grote fan van rabarber maar om dezelfde reden die jij noemt heb ik nog nooit met een klassieke bleekpot gewerkt. De oplossing van jou ga ik zeker volgend jaar eens proberen want die kleur roze is wel heel bijzonder. Bedankt voor de tip.
Ik ben drie weken geleden al begonnen met de eerste rabarberoogst. Bij mij staan al drie van die anderhalveliter-potten rabarbercello klaar, een met een kaneelstokje, een met een vanillestokje en een met gember. Jammer dat we zo lang moeten wachten om een glaasje te proeven.
Vorige jaren had ik alleen met vanille gemaakt, heerlijk hoor, maar een beetje variatie lijkt me ook heerlijk.
En deze ochtend heb ik alweer heel veel stengels kunnen oogsten van 3 planten en heb ik 8 potjes jam rabarber/sinaasappel/sinaasappelrasp gemaakt.
Jouw andere rabarberrecepten zijn een welkome aanvulling, hartelijk dank.

Groetjes,
Ria

Ria

Hallo Diana,

Even een rabarbercello-update. Gisteren heb ik de inhoud van de 3 weckpotten gezeefd. Allemaal prachtig roze gekleurde drankjes! Nu nog een paar weken geduld tot ze helemaal klaar zijn om van te genieten. Maar stiekem heb ik al een lepeltje geproefd natuurlijk.
Met kaneel vond ik duidelijk het minst lekker, het combineerde toch niet zo goed. De potten met gember en vanille vond ik allebei heerlijk, maar ik denk dat ik volgend jaar nog iets meer gember toevoeg, dan wordt de smaak nog iets meer uitgesproken.
Misschien ga ik volgend jaar nog wel meer experimenteren, met bijvoorbeeld sinaasappelrasp of citroenrasp, of wat ik nog meer kan bedenken.

Groetjes,
Ria

Lies

Ook een lust voor het oog, Diana/Ruud.

Paula Bos

Heerlijk die rabarber, helaas moet ik altijd kopen. Mijn tuin eet de rabarber zelf op, ik probeer elk jaar weer, maar van de 4 vorig jaar, kwam dit jaar slechts een op met slechts 1 blaadje.

Greetje

Hé gelukkig Diana’s blog is er weer!
De vorige nog niet maar, ik hoop dat ze nu weer automatisch binnen komen.
Bedankt voor al dat geknutsel om het voor elkaar te krijgen zodat wij kunnen genieten.
Heerlijke recepten om uit te proberen.
Groet’n uit de tuin van “de Bruin”

Michel

Hoi Diana .
Ben ook al lekker bezig geweest met rabarber recepten en ga die van jullie ook zeker proberen, bedankt hier voor.
Maar heb nog een vraag over Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) dat om zich heen grijpt in Nederland ,zijn er al hobby tuiniers die hier ook last van hebben en hoe kunnen we dit virus buiten de deur houden het schijnt ook paprika’s en pepers aan te tasten, hoop dat de oplossing niet is dat we de planten op anderhalve meter moeten gaan zetten.
Beroepstelers moeten melden als ze dit virus op hun bedrijf hebben maar geld it ook voor hobby tuiniers.
Gr Michel

Carine p

Dag Michel,
Dit virus is effectief binnen Europa aan het geraken. Sinds 2014 voor het eerst opgemerkt in Israël en vanaf 2018 in Europa in Duitsland, Griekenland en Nederland. Sinds februari 2020 is het ook geconstateerd in Bretagne in Frankrijk. Het virus komt vooral voor bij tomaten in serres, dicht bij elkaar. Momenteel blijkt er nog niet veel aan te doen, maar tast zowel pepers, paprika en begint ook de aubergines aan te tasten. Het enige dat je voorlopig kan doen ingeval van serres is ver uit elkaar plaatsen. Verder heb ik nog geen verdere informatie of ervaring mee.
Grt carine

Carine p

Nog iets vergeten te melden. Het virus verspreidt zich heel gemakkelijk, door het aanraken met de handen, kleren etc, vooral via zaden!, dus let op met het aankopen van zaden. Er wordt ook aangeraden om telkens handen te wassen, maar ik veronderstel dat je dit zowiezo doet voor en na het tuinieren.
Moest je aangetaste planten hebben, volledig verwijderen en verbranden.
Grt carine

Lotte

Hi Diana,
Toprecept voor rabarber is de crumble uit het boek Jamie at home.
Daar voeg je ook gember en citrus aan toe. (Officieel stemgember, maar ik doe doorgaans ee scheutje eigen gemaakte gembersiroop)
Ik kon het recept alleen online vinden in met Amerikaanse maten (cups en fahrenheit enzo)
Een van mijn favo rabarbergerechten, ook omdat het heel snel in elkaar te draaien is 🙂
Ik ga je hartverwarmer iig ook proberen, ik houd van die combinatie met raberber!

Lotte
Anna

Hoi Lotte,
Goede crumble is het zeker, dat wist ik al via andere kanalen 😉
Maare, de maten in de link zijn wel in grammen en ml!

kees

hoe voorkom je dat er zaadkoppen in de rabarber komt?

Margriet M

Hallo Diana en Ruud, wat klinkt dat heerlijk die rabarbercello, ik ga het zeker maken. Wij genieten nu ook al zo’n twee weken van de verse rabarber. Wat ik me wel afvraag is; wanneer zet je de bleekpot over de rabarber?
Verder wil ik je even laten weten dat de Curcuma en de Laos uiteindelijk niets heeft gedaan helaas.

Margriet M

Hallo Diana, Dank je wel voor jouw antwoord ivm de bleekpot plaatsen. Wat betreft de Laos en Curcuma, ik heb ze nog achteraf staan, net als jij meld, ik laat ze dan ook nog maar staan, ze staan ook nog niet in de weg.
Groetjes Margriet

Carine p

Dag Margriet en Diana,
Ik heb dit jaar ook voor het eerst curcuma laten schieten. Reeds van einde januari liggen deze hier in een bakje potgrond. Zodra er plaats was in de propagator netjes op 27 graden gelegd. 2 weken geleden zag ik de knobbeltjes scheuten tevoorschijn komen en eentje heeft reeds een mooi blad. Uitgeplant in pot en nu in de tunnel geplaatst. Ben benieuwd. Het duurt dus ….lang….
Grt Carine

Margriet M

Hallo Carine, bedankt voor de tip, ik zal het eens proberen in een action bak met kap, achter het keukenraam op het zuiden. Daar doen alle zaailingen het erg goed en hopelijk werkt het nog.
Groetjes Margriet

Susanne

Ik ben jaloers op die mooie rabarber… door tuinverbouwing moest ik een paar weken geleden noodgedwongen mijn rabarber een paar dagen verplaatsen naar een pot.. Ik heb m nu weer teruggezet, maar hij staat er nu heel verschrompeld en zielig bij… Ik ben bang dat hij het niet gaat redden…heb je misschien tips?

Irina

Beste Diana, bedankt voor alle heerlijke recepten die ons leven in quarantaine wat lekkerder maken. Onze rabarber is ook klaar en ik dacht de rabarbercello uit te proberen. Wat kunnen afvraag: wat bedoelt u onder een fles alcohol? Vodka is namelijk te verkrijgen van 0,5 to 1 liter, en uit de praktijk weet ik hoe belangrijk is bij eigen drankjes proportie alcohol : suiker correct te houden. Heel erg bedankt alvast! Stay safe, irina

Bregje

Ik was op de rabarberpagina op zoek naar deze recepten maar zag ze er niet tussen staan. Misschien de linkjes even nalopen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties