Rood (voor Luc :-))
Eindelijk regen, we zijn er hier erg blij mee, zelfs van nog eens 20 millimeter (en gisteren al 26 millimeter) schrikken we niet, de bomen, groenten, bloemen zullen er blij mee zijn. Het betekent wel dat we al 2 dagen niet op de tuin zijn geweest. Zaterdag de kassen nog verzorgd; gediefd, getopt (want veel tomaten zijn al 2 meter hoog), blad verwijderd, opgebonden.
Dit is kas 3 op dit moment. In deze kas staan alle paprika’s, en natuurlijk tomaten en wat aubergines. Achterin 2 komkommerplanten en onzichtbaar links achterin basilicum. Ook links langs de rand nog wat basilicumzaailingen gezet (want wij zijn wel grootverbruikers van basilicum).
We kunnen al flink wat tomaten oogsten. Maar dat kun je op deze foto niet zien. Want zoals gezegd staan hier ook paprikaplanten, en die groeien nu snel. En dus lijken de rijpe tomaten verstopt tussen het blad van de paprika’s. Dat is in het echt niet zo hoor, er zit 55 tot 60 centimeter ( x 35 centimeter in de rij) ruimte tussen de tomatenplanten en paprikaplanten.
In kas 2 heb ik alle chinensepepers gezet. En dat zijn (over het algemeen) zeer hete pepers die een lang seizoen nodig hebben om te groeien en pas rond augustus, september en nog later groot genoeg zijn om pepers te maken. En dus daar ook een foto van gemaakt.
Door het ontbreken van grote komkommer-/paprika-/aubergineplanten kun je je hier veel beter zien dat er al rijpe tomaten hangen. Het lijkt zelfs bijna alsof ik alle blad heb weggehaald, maar dat komt omdat ik de foto wat laag heb gemaakt. Boven de foto komt nog zeker 75 centimeter tomatenplanten met blad en bloemen. Ik hou altijd de regel aan dat ik minimaal 5 volwassen grote bladeren aan een plant wil houden die voor groei, opname voedingsstoffen, afvoeren afvalstoffen zorgen.
Maar zelfs dan lijkt het aantal tomaten niet zoveel. Dit is de uiteindelijke opbrengst van de 3 kassen:
En als ik het zo op de foto zie lijkt de opbrengst ook nog niet heel veel. Toch is het best veel, bij elkaar geschat wogen de 2 emmers met geoogste tomaten bij elkaar zo’n 12 tot 13 kilo. De rozerode tomaat, iets links van het midden, onderin, woog 717 gram. De grote gele tomaat links onderin 702 gram. En dan is het dus meer dan het lijkt.
Sommige mensen zullen zich wellicht afvragen waarom ik alle tomaten weeg :-). Dat is voor de zadenlijst en de database, daar schrijf ik netjes in op hoe zwaar de kleinste en de grootste tomaat van een ras weegt. En dus zijn de eerste zaden geoogst, die staan allesbehalve fris te fermenteren op een kamertje dat we vooral dicht houden.
Van de tomaten heb ik pastasaus gemaakt (ingemaakt). Dus de tomaten in stukken gesneden en een uurtje gekookt en daarna gezeefd in een passe-vite. Ondertussen verse uien in wat olijfolie gebakken, flink wat courgettes grof geraspt en even meegebakken. En dat allemaal bij het ingedikte tomatensap gekieperd, even doorkoken en zo in grote potten gedaan. Klink heel simpel, is het ook, maar wel een paar uur mee zoet geweest om te meten, wegen, per soort zaden van te oogsten en te labelen, alles koken, snijden, bakken, zeven, potten uitkoken, etc.. Om over de afwas maar niet te spreken :-).
Maar wel erg lekker, tomatensaus van eigen tuin. De eerste oogst hou ik zo simpel mogelijk, want deze saus kan ik met aanvullingen voor alles gebruiken (van Italiaanse tot Mexicaanse of gewoon Hollandse tomatensauzen). Bij de volgende oogst kan ik nog wel eens variëren met bijvoorbeeld toevoegingen als basilicum, oregano, rozemarijn, knoflook, bleekselderij, worteltjes, etc..
Dan nog een foto van een bijzonder geval. Het is een knop van een zaailing van de Papaver rhoeas ‘Falling in Love’. Ik heb eerder Papaver rhoeas gehad, in kleurtjes of de mooie witte Bridal Silk. Maar deze doet echt heel raar.
In plaats van veel verschillende planten die weinig blad maken maar wel 1 of 2 kort bloeiende bloemen geven, bloeit deze ene plant al weken. En ze is ook al ruim 60 centimeter breed en 50 centimeter hoog. Bijna als een kruising tussen Papaver oriëntale en Papaver rhoeas. Ik ben benieuwd hoe het afloopt, voorlopig heeft ze weer veel nieuwe knoppen en lijkt ze zeker nog een week of 2 door te bloeien. De bloemen zijn trouwens dubbel, de onderste rij bloemblaadjes oranje, de bovenste rij bloemblaadjes wit met wat lichtrode spikkels.
Tot slot nog een foto van de Tropaeolum. Ik heb er dit jaar heel veel, zowel rassen als planten. Omdat ik ze zo leuk en vrolijk vind, ze zo lang bloeien. Omdat je de blaadjes en bloemen en verse zaden kunt eten. En omdat ze zonder al te veel zorgen hun eigen gang gaan, kruipen, klimmen, hangen, wat je wilt. Als ze in de weg liggen leg je de uitlopers gewoon een andere kant op, en dan groeien en bloeien ze die kant op gewoon verder. Er is maar 1 klein nadeel; ze willen nog wel eens zwarte luis aantrekken. Maar verder probleemloos en zeer langbloeiend (tot in de herfst).
Roder dan dit ken ik geen bloemen :-).
Prachtige opbrengst van jouw tomaten 😮 ik heb amper 3 Black Cherry tomaten kunnen oogsten. Maar ik denk dat er wel een groot verschil zal zijn tussen mijn kleine plastiek tunnelserre en een glazen kast. Mijn serretje staat wel continue open nu. Anders is er teveel condens aanwezig.
Je knipt écht wel veel bladeren weg van de tomaten. Heeft het veel invloed op het rijpingsproces?
Hallo Jan,
Ik denk inderdaad zelf ook dat ik meer blad wegknip dan de meeste mensen.
Maar zoals ik schreef, ik hou altijd 5 volwassen bladeren aan de plant.
Een paar jaar geleden kreeg ik eens bezoek van iemand die ervoor door had geleerd en tegen me zei dat ik het verkeerd deed, dat het blad nodig was voor het beschermen van de tomaten, voor het afvoeren van afvalstoffen, etc. en dat ik dus te veel blad verwijderde. En dus heb ik dat jaar minder blad weggehaald. Het gevolg was dat het in de kas zo kletsnat was dat op zomerse dagen de condens van de ruiten droop. En we een zeer slechte oogst hadden.
Veel blad zorgde hier voor een te hoge luchtvochtigheid in de kas en daarmee voor het klonteren van stuifmeel en dus een slechte bevruchting. Sindsdien verwijder ik weer blad op mijn eigen manier, dat bevalt me gewoon beter, en de tomaten lijken er ook geen bezwaar tegen te hebben, groeien goed en geven een goede opbrengst (uiteraard afhankelijk van het ras).
Maar Het is dus niet zo dat ik alle blad wegknip hoor, dat lijkt wel op de foto. Ik zal vandaag eens een foto maken van de hele kas zodat duidelijk wordt dat bovenin de planten echt voldoende blad en bloemen zitten. Wellicht zorgt veel blad in jouw plastic kas ook voor een te hoge luchtvochtigheid, plastic heeft daar ook al wel wat meer last van dan glas. Maar al het blad in een volle kas moet allemaal ademen en verdampen en geeft (naar mijn mening) ook een hoge luchtvochtigheid = slechte vruchtzetting.
groetjes,
Diana
(p.s.: het verwijderen van blad heeft denk ik geen gevolgen voor het rijpingsproces, behalve dan dat de tomaten vrij in het licht en de zon hangen en wellicht iets sneller door de zon kunnen rijpen dan wanneer ze verborgen en in de schaduw van bladeren zouden hangen.
Ik heb gisteren tijdens het rotweer ook een deel bladeren (vooral langs onderen) weggeknipt. Veel bladeren waren relatief vochtig en één plant had die typische bruine vlekken (was ook heel bossig qua bladeren). Daarvan snel de aangetaste bladeren van weggedaan en hopen dat het niet erger wordt :/ Bij de andere heb ik ook wat extra bladeren weggeknipt. Voorts heb ik nog wat lavameel proberen verstuiven op de planten *in de hoop* dat de schimmel zich niet gaat uitbreiden.
En joepie, tijdens mijn anti-dief, steun & knip ronde heb ik meer rijpende tomaten ontdekt 🙂 vooral de Black Cherry en Tigerette beginnen nu te rijpen. De rest laat nog op zich wachten. Je hebt me wel geïnspireerd veel verschillende soorten te kweken 😉 wel een stuk of 10
Ik had nooit gedacht dat tomaten zoooo fel konden groeien. Massa’s dieven verwijderen, een deel van de onderste bladeren snoeien.. De 1.5m stokken kreunen onder het gewicht van de tomaten en moeten extra steun krijgen… Volgende keer 2m stokken plaatsen dus… En sommigen zitten ook al tegen het dak van de serre aan, dus toppen. Wat een aandachtsvragers 😀
Misschien een tip voor andere mensen die eens Quinoa willen groeien: mijn planten zijn ondertussen meer dan 2m hoog en staan in bloei. Door de aanhoudende regen zijn ze op één na, allemaal tegen de vlakte gegaan. Steunen dus!
Hallo Jan,
Het wat meer verwijderen van blad is zeker de enige manier om een goede oogst te krijgen hoor, iedereen mag vooral tuinieren en tomaten dieven en opbinden zoals hij of zij dat zelf wil. Ik ben in ieder geval altijd erg tevreden over mijn manier (maar er zijn vast heel veel mensen die dat niet met me eens zijn :-)). Ik ben benieuwd hoe jij het ervaart. Ik hoop dat je je ervaring hier na het seizoen nog eens wilt melden!
Mijn Quinoa is pas zo’n 80 centimeter hoog, maar ook die waren wel wat omgewaaid door de regen en wind, maar nog goed genoeg om weer rechtop te zetten en er gelijk maar een paar stokken bij te zetten.
groetjes,
Diana
Hoi
Wat een prachtige oogst toch, zo mooi.
Ik heb nu ook zwarte luis op de Oostindische kers, tips op die weg te krijgen?
Liefs,
Scallie
Hallo Scallie,
Ik vrees dat door dit warme, vochtige weer de luis niet vanzelf zal verdwijnen en tenslotte de hele planten zal bedekken die vervolgens langzaam wegkwijnen. Ik kan natuurlijk niet zien hoe ernstig het bij jou is, maar als je zelf denkt dat het te erg wordt kun je spuiten met een heel makkelijk middeltje: Doe een liter handwarm water in een kan en los daar 1 eetlepel olie (zonnebloemolie, slaolie of zoiets) en 2 eetlepels “zachte groene zeep” (te koop bij elke drogisterij) in op. Laat afkoelen en vernevel dat dan met een plantenspuit op je planten. Doe dat wel wanneer het een paar dagen bewolkt is want door de olie kan het blad verbranden in de zon. Je mag het meerdere keren herhalen. En je kunt eventueel na een dag sproeien met schoon water om het blad weer schoon te maken.
groetjes,
Diana
Een collega van Mark heeft ook vaak problemen gehad met luis, maar die heeft succes met het bestrijden door de desbetreffende plant goed af te spuiten met zeer koud water. Luizen schijnen hier niet van te houden en de plant na een paar keer de behandeling te herhalen te verlaten.
Hallo Mark en Marion,
Dankjewel voor de tip!
Had ik nog nooit van gehoord. Ik weet wel dat heel regelmatig de luizen met een harde waterstraal van het blad afspuiten ook helpt, na een aantal keer geven de luizen het op en vertrekken. Als het water extra koud is zal dat vast helpen want luizen houden van warmte.
groetjes,
Diana
Dank u voor de tips, ik ga dit uittesten x
Dat zijn al heel wat tomaten. Hier pas vandaag hier de eerste rijpe tomaatjes gespot.
Groetjes, Kristien
Hoi Kristien,
Goed om wat van je te horen! Ik hoop dat je een goed tuinjaar hebt!
Hier ook pas sinds anderhalve week voldoende rijpe tomaten om te eten hoor, maar door het mooie weer van vorige week wel ineens veel rijpe tomaten tegelijk.
groetjes,
Diana
Dat zijn nog eens mooie tomaten!
Hallo Diana
Wat een oogst al, hier nog helemaal niks!! Veel bloemen maar weinig tomaatjes, zal nog wel komen, nog even geduld, denk dat ik wat meer meststoffen moet geven. normaal geef ik om de veertien dagen een beetje gedroogde koemest!
Maar de komkommers, gele courgette en gele pattison hebben we al een fantastische oogst van gehad!! Wel heel veel last van witte vlieg op de komkommerplanten, ga dan altijd op zoek naar spinnen en zet die bij de planten en die bestrijden normaal gezien de witte vlieg goed door veel spinnewebjes te maken waardoor de witte vlieg dan invliegt, maar dit jaar is het wel heel erg en krijg ik er niet echt een controle over met mijn spinnetje!!! Wat doe jij tegen de witte vlieg?
Groetjes Kristel.
Hallo Kristel,
Misschien zijn wij dit jaar ook wel vroeger dan andere mensen en dan normaal. Geen idee waarom, maar ik zie wel dat andere mensen op het complex nu pas wat kleine oogst hebben. Welklicht wat eerder gezaaid / geplant / wat vroegere rassen. Aan de andere kant; als ik in september helemaal klaar ben met oogsten omdat de trossen leeg zijn, kan jij vast nog steeds oogsten, elk voordeel heeft ook weer een nadeel :-).
Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik kan me van al die afgelopen 23 jaar niet herinneren ooit witte vlieg in de kas te hebben gehad. Ik hoorde toevallig van een buurman deze week de remedie die in Engeland wel wordt gebruikt; hij was op vakantie in Engeland geweest en heeft daar wat volkstuinen bezocht. En blijken ze de stofzuiger bij planten te houden die veel last van witte vlieg hebben, ze zuigen ze dus gewoon op. Zou ik zelf nooit hebben verzonnen :-). Ik durf niet te zeggen of het middeltje van 1 liter water, 1 eetlepel olie en 2 eetlepels zachte groene zeep helt, maar wellicht bij een echte plaag te proberen (onder het mom baadt het niet dan schaadt het niet).
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
sinds ik afgelopen winter enkele tomatenzaadjes bij jou bestelde, volg ik je blog op de voet.
het is leuk om de ontwikkeling van iemand anders moestuin te kunnen volgen. Het is alsof ik wekelijks (virtueel) op bezoek kom in jou tuin.
De tomaten, waarvan ik de zaadjes bij jou bestelde, groeien goed en de eerste rijpe tomaatjes smaken geweldig (Sprite)! Hier ga ik in de toekomst nog van zaaien.
Volgend jaar probeer ik eens om ook wat van jou pepers op te kweken. zodra het kan, mag je een bestelling van me verwachten!
Hallo Johan,
Leuk om te horen dat de zaden het goed hebben gedaan! Ik heb zelf de Sprite ook weer staan, want ze is hier ook wel een favoriet, door vroegheid, opbrengst en smaak.
Hier beginnen de eerste paprika’s nu te rijpen, ik heb dit jaar wat minder pepers (omdat ik meer paprika’s heb staan), maar ik hoop toch wel wat leuke soorten te kunnen oogsten.
groetjes,
Diana
Ben wel benieuwd hoeveel tomatenplanten jij hebt en wanneer je begonnen bent met zaaien. Bij ons op het complex zijn nog nauwelijks mensen met rijpe tomaten. Het ziet er goed uit!
Groetjes,
Edda
Hallo Edda,
Ik heb, verdeeld over 3 kassen en 2 mini’s, zo’n 45 soorten tomaten staan, bijna altijd 2 planten per ras. En dat is dan dus zo ongeveer 90 planten.
Ik zaai altijd in de laatste week van februari. En dat komt omdat ik vaak ook wat oudere zaden zaai die niet altijd meer even goed kiemen, zo heb ik nog ruim de tijd om nog een 2e of zelfs 3e poging te wagen. Als ik alleen maar verse zaden zou zaaien zou ik waarschijnlijk 2 weken later zaaien, zo rond de 2e week van maart.
Waarom ik dit jaar vroeg ben met rijpe tomaten; voor een deel door vroege rassen, maar ook door het vroege zaaien en hoogstwaarschijnlijk door het warme voorjaar waardoor de zaailingen snel groeiden en we ze al rond half april in de kas hebben uitgeplant.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik lees net als veel anderen met plezier je tuindagboek. Ik haal als beginnende moestuinierder veel info van jouw site. Ik heb een vraagje over mijn tomaten die nu tegen het dak van mijn kas (1,6 -1,9m) aangroeien. Top jij dan de hoofdstam en laat de dieven hier en daar dan zitten voor extra opbrengst of adviseer je gewoon wat anders in de kas te zetten. En wat kan ik het beste na tomaten zaaien in de kas?
Gr. Marieke
Hallo Marieke,
Ik top de hoofdstam als ik er niet meer bij kan of ze tegen het dak groeit. Maar als je wat ruimte hebt kun je de planten ook nog wel door laten groeien en dan aan bijvoorbeeld wat staaldraad langs het dak van je kas leiden. Vleestomaten zet ik meestal in de grote kas en daar kan ik ze tot ruim 2 meter laten groeien (tot ik er niet meer bij kan, dan top ik ze). Kleinere tomaten en cherrytomaten zet ik meestal in de kleinere kasjes en als de plant dan tegen het dak komt zoek ik een mooie (laag geplaatste) dief uit en laat die nog wel eens verder groeien. Daar gaat dan een eigen stok bij en die behandel ik verder gewoon zoals elke tomaat; dieven, tikken, toppen, blad verwijderen. Ik zal eens proberen om er dit jaar een foto van te maken en dat i het hoofdstuk over tomaten te plaatsen.
Na tomaten heeft de grond hier wel even rust nodig, het lijkt nu allemaal heel snel te gaan maar als alles gezond blijft kun je tot oktober van je tomatenplanten oogsten. En in oktober halen wij de planten uit de grond en wordt die eerst gespit, en er wordt compost en mest ondergewerkt. En krijgt elk jaar een ander deel van de grond in de kas rust tot na de winter. Op een klein deel van de grond in de kas zaaien we dan nog wat wintersla, winterpostelein, winterandijvie, weeuwenteelt bloemkool en spitskool, veldsla, rucola, bladmosterd.
groetjes,
Diana
Hallo Diana
Tuiniers die ecologisch tuinieren schrikken er niet van als de Oost-Indische kers zwarte luis heeft. Zij gebruiken deze plant juist als bondgenoot tegen ongewenste gasten op de tuin. Hier en daar worden de planten tussen de groenten gezet, juist omdát de Oost-Indische kers luizen aantrekt die dan de groenten links laten liggen. Zwarte luizen zitten vaak aan de onderkant van het blad. Af en toe even controleren en de bladeren met luizen meteen afplukken en wegdoen.
Zelf heb ik geen kersen- en appelbomen, maar ook hier zou een onderbeplanting heel goed werken. Er wordt gezegd dat de wortels van de appelboom stoffen opnemen die de Oost-Indische kers uitscheidt. Daardoor zou deze appelboom onaantrekkelijk worden voor de wolluis.
Ook tegen witte vlieg zou de plant helpen.
Op mijn bedje voor de kolen zet ik altijd een Oost-Indische kers. Eén plant is genoeg. De lange ranken leid ik langs de kolen. Het koolwitje vindt dit blad veel aantrekkelijker dan dat van de kolen. Ze zet haar eieren hierop af. Ik hoef dus niet meer te speuren naar rupsenvraat op de kolen en ook niet meer met een pincet proberen om de rupsen tussen de koolbladeren weg te vangen. De koolrupsen zitten ’s morgens op de bovenkant van het blad van de Oost-Indische kers en zijn dan zichtbaar voor de vogels en voor mij.
Oost-Indische kers is een plant die onvermoeibaar doorgaat met groeien en bloeien. Wie ze in een gemengd boeket gebruikt zal merken dat op de vaas zelfs het kleinste knopje nog uitgroeit tot een mooie bloem en dat de ranken wortels hebben gemaakt. Een gratis stekje.
Tegen witte vlieg zet ik altijd Nicandra physolaris, ook wel zegekruid genoemd, bij de koolplanten. In de kas zouden ze het meeste effect hebben. Diana, je hebt daar mooie foto’s van gemaakt.
Ik ken iemand die de gedroogde zaaddozen verguld en gebruikt als kerstversiering.
Hartelijke groet,
Wia
Hallo Wia,
Hartelijk dank voor je uitgebreide uitleg!
Zelf heb ik dit jaar veel Tropaeolums (of wordt het dan Tropaeola? :-)) staan. Thuis heb ik ze voor het mooi en haal ik de luis weg. Op de volkstuin heb ik ze ook voor het mooi maar nog meer voor het nut. En daar staan de planten bij de bonen om de luis op te vangen, en bij de fruitbomen om onkruid onder de bomen tegen te gaan. Dat ze dan ook nog een gunstig stofje voor die fruitbomen geven wist ik niet, maar is dan zeker mooi meegenomen.
Ik ga het volgend jaar zeker eens proberen bij de kool!
Diana
Hallo diana, door jou heb ik nu geweldige tomatenplanten en die zitten boordevol tomaten, cherry en vlees tomaten en gewoon buiten zonder kas , ook ik haal veel blad weg dat scheelt echt veel voor een goede opbrengst, de cherry tomaatjes helemaal ik moet ze extra steun geven anders hangen ze op de grond zo vol ztten ze, ik maak er ook lekkere tomaten saus van, wat zullen we weer lekker smullen, groetjes joka.
Hallo Joka,
Wat leuk om te horen dat de zaden het goed hebben gedaan en de planten het goed doen in de buitenteelt!
Ik hoop dat we nog mooie weken krijgen en je veel tomaten kunt oogsten!
Diana