Rood
Helaas geen tuinweer, we waaien hier zo ongeveer uit onze verschoning. En dat terwijl we nog zoveel te doen hebben, er moet nog zoveel gezaaid, verspeend, geplant worden. Dan maar binnen tuinieren en nog een paar laatste tomaten zaaien, nog 1 peper, wat eenjarige bloemen, etc.. En natuurlijk de pepers en paprika’s water geven.
Het gaat goed met ze! Ze hebben nog steeds het beste plekje in huis (en dat is dan in het volle licht/in de zon in een licht verwarmde kamer) en zijn daar duidelijk blij mee. Ze groeien goed en zijn ook niet zo lang meer, elke dag wat eerder licht en wat later donker helpt enorm om wat meer gedrongen op te groeien dan in die eerste weken na de kieming het geval was.
Nog een week of 3 tot 4, dan ga ik heel voorzichtig naar de weerberichten kijken en bedenken wanneer ze naar de kas zouden mogen. Maar nu dus nog even niet, bbrrrr, veel te koud.
Ondertussen onze eerste radijsjes gegeten:
En dan is het pas echt lente :-). We geven de weeuwenteelt spitskool en bloemkool nu 2 keer per week water en ze groeien goed. Het wachten is op het draaien van de bladeren van de spitskool zodat ze een kooltje gaat vormen, en de bloemkool moet eerst nog wel wat groter zijn wil ze het begin kunnen gaan maken van het kooltje. Maar er zit vooruitgang in (maar toe zeg, iets minder kou en iets meer zon mag best).
En ondertussen kiemt er van alles, en soms is ‘rood’ dan een handige titel voor een tuindagboek. Want dit zijn de zaailingen van de Amaranthus Hopi Red Dye:
Krootjesrood noemen wij het, misschien is het wel paars. Hoe dan ook, ik las dat de Hopi-indianen de zaden van dit ras gebruiken om er rood gekleurd deeg mee te maken. Ik heb haar gewoon voor de sier, volwassen planten van deze eenjarige houden het donkerpaarsrode blad en ook de bloeiwijzen hebben die kleur. Ik kan me nu al verheugen op de combinatie met bijvoorbeeld blauwe Ageratum, of met knalgele Coreopsis.
Ook rood:
De zaailingen van de Rumex sanguineus, oftewel bloedzuring. Nu al mooi, met de rode nerven en spikkels in het felgroene blad. Als de planten eenmaal groot zijn en we de blaadjes kunnen eten is ze niet alleen lekker (zachtzuur) maar natuurlijk ook mooi in salades.
En tot slot van dit korte tuindagboek dan nog een foto van de rabarber:
Ook die loopt weer uit, bij tuinburen zagen we al echte rabarberplanten, met kleine stengels en bladeren. Maar onze rabarber staat achterin de tuin, in de schaduw; doet het daar prima maar is daardoor altijd wat later dan de rabarber die in de zon staat.
En dus vandaag niet naar de tuin, helaas niet kas 3 in orde maken voor de lente, helaas niet de laatste plantuitjes poten, helaas niet de aardappelen poten, helaas niet nog wat doperwten zaaien, helaas niet de eenjarige bloemen verspenen. Helaas.
Niet getreurd, dan maar in huis tuinieren en nog wat eenjarigen gaan voorzaaien. Misschien de dahliaknollen alvast eens van zolder halen, dan kunnen die komende week worden uitgeplant. En wat meststoffen in de voor- en achtertuin strooien, want er komt ook nog wat regen, dan kan dat in de grond worden opgenomen en kunnen daar binnenkort weer planten in worden geplant. En nog wat laatste peperplanten verspenen. En de kuipplanten alvast eens nakijken, en terugsnoeien waar nodig, water en voeding geven en dan mogen de eersten deze week weer van zolder naar buiten. Oftewel, de dag is al weer bijna voorbij :-).
Hallo Diana!
Wat is het toch altijd leuk om je verhalen te lezen! Het hoort bij mijn vaste “internet rondje” van de dag! Het is 1 van mijn leidraden, samen met mijn eigen geknutsel! Dit jaar heb ik voor het eerst een tuinkasje, zo fijn! En ons huismonster (binnenkonijn) kan zo niet meer alle zaailingen snoeien zoals vorig jaar!! Dit jaar heb ik voor het eerst paprika zaden gezaaid via de deno methode. Ik heb staan springen toen ze kiemden en van de week liep ik met een dikke grijns rond omdat ik knopjes ontdekt heb! Maar….is dat niet vroeg?? De zaden heb ik later gezaaid dan dat jij gedaan hebt…. Ze staan in de vensterbank in de zon. Is er nog iets waar ik nu rekening mee moet houden? Geef onderop in het bakje water waar de pot instaat en hou de bladeren in de gaten om te kijken of ze nog genoeg voeding hebben/ krijgen. Ongeveer nog een week of twee en dan de kas in ( nog in de pot zodat ze bij slecht weer weer de vensterbank in kunnen)? Groetjes Emily
Hallo Emily,
Dankjewel!
En gefeliciteerd met je kasje!! Daar ga je vast heel veel plezier van krijgen! (ik kan me in ieder geval nooit voorstellen dat mensen er niet heel blij mee zijn, ik ben er zelf elk jaar weer zo blij mee :-)).
Gefeliciteerd met je gekiemde paprikazaden! Knopjes is inderdaad erg vroeg. En dat betekent dan dat je zaailingen het heel erg slecht hebben en zich van ellende willen voortplanten voor ze dood gaan. Maar als ze er verder gezond uit zien, voldoende en goede potgrond = voeding en bodem hebben, dan is dat het niet maar heb je gewoon een heel vroeg ras, vroeg gezaaid en er heel goed voor gezorgd :-). Ik heb hier nog geen knopjes hoor, maar over een week of 3 verwacht ik ook wel een paar vroege paprika’s die al een paar knopjes maken. Eigenlijk zijn ze natuurlijk nog veel te jong hiervoor (als een zwangere kleuter :-)). Ik nijp de knopjes die zo veel te vroeg zijn er altijd uit, maar heb ook wel gemerkt dat de plant daarop reageert door weer vooral weer nieuwe knopjes te maken, oftewel, als ze wil bloeien houden wij dat niet tegen, wat je ook doet.
Ik ga half april heel goed kijken naar de weerberichten voor langere termijn en dan bedenken wanneer ik de pepers en paprika’s naar de kas wil brengen, dat kan dus de 2e, 3e of 4e week van april zijn maar dat hangt volledig af van het weer en de weersverwachting rond die tijd.
groetjes en veel plezier met de verdere opkweek van de zaailingen!
Diana
Ken jij zuringmoes??
Hallo Arie,
Nee, ik ken zuring en ik ken moes (als in snijmoes, bladmoes, de andere namen voor raapstelen), maar geen zuringmoes. Als ik google op de naam vind ik nergens een plant maar wel een aantal recepten. Zoals op deze pagina: http://cittaslow-nederland.nl/recept.php?bericht=10&lan=nl. En dan is zuringmoes een soort pap van karnemelk en zuring met krenten, rozijnen, stroop en melk en bloem. Klinkt niet perse heel lekker :-).
Ik hoop dat je iets aan dit antwoord hebt!
Diana
Hoi Diana,
Bedankt voor wederom een leuk stukje pennevrucht en vooral de rabarber photo!
Hallo Liz,
Dankjewel!
Diana
Hallo Diana,
Ook ik geniet iedere keer van je verhalen. Maar wat zien jouw pepers er mooi uit. Ik heb ze in de slaapkamer op het noorden staan maar morgen zal ik ze direct verhuizen naar de slaapkamer met ramen op het zuiden. Qua werkzaamheden hebben wij ook lang nog niet alles al op regel maar wat wil je met die storm en regen. Wel hebben we van de week de aardbeienplanten schoon gemaakt en de rabarberrotonde ziet er ook weer netjes. Groetjes Aria.
Hallo Aria,
Ja, de pepers en paprika’s hebben hier het mooiste plekje in huis en zien er mede daarom het beste uit :-). Voor pepers en paprika’s is een raamkozijn in het volle licht en vooral zon wel het beste plekje.
Ook hier is nog enorm veel te doen hoor, we lopen 3 weken achter (door de achtertuinrenovatie maar ook door verplichtingen en ook doordat, als we eindelijk naar de tuin kunnen en willen, het weer zo enorm tegen zit). En ach, elk weer heeft z’n tegenweer, ik ga er maar vanuit dat er ook een tijd komt dat het heel lang warm en zonnig en droog en windstil is, ik verheug me er nu al op :-).
groetjes,
Diana
Wat gezellig om je verhaal weer te lezen…..Hier waait het ook. maar niet meer zo hard.
Ga straks ook even een kijkje nemen op onze Moestuin. …Hopelijk geen schade aan de kas.
Ik ga deze ochtend een pad aanmaken met houtsnippers.
Groetjes Veronique
Hallo Veronique,
Ja, ook hier storm en ook veel neerslag gevallen. En dat schijnt de komende 2 dagen nog voort te blijven duren, maar tegen het weekend wordt het 16 graden met zon en windkracht 2, ik zoek alvast de zonnebrandcrème op :-).
Ik hoop dat je geen schade aan je kas hebt!! En veel succes met het kruien van de houtsnippers!
groetjes,
Diana
Hi Diana,
Ik heb 3 weken geleden mijn tomaten gezaaid (en die van jou komen goed op). Maar ik had ook een aantal zaden bij enkele zaadhandels besteld, en die komen juist niet goed op. Ook de ‘blauwe’ tomaten ontkiemen moeilijker. Herken jij dit? De grond is niet te nat of te droog en ze lagen niet te diep in de grond. Ik heb ze nu naar mijn verwarmde bak overgeplaatst in de hoop dat extra temperatuur ze nog doet ontkiemen.
Hallo Maartje,
Goed om te horen dat de zaden goed kiemen! Waarom de andere zaden niet goed kiemen durf ik niet te zeggen, misschien wat oudere zaden en dan ‘slapen’ ze soms wat dieper en duurt het een paar dagen langer voor ze kiemen. Iets anders kan ik niet verzinnen.
Ik heb wel eens van 1 of 2 andere mensen gehoord dat ze vonden dat blauwe tomaten moeilijker kiemden, ik heb er zelf nog nooit iets van gemerkt. Nu ook weer 2 blauwe rassen gezaaid en die kiemden net zo gemakkelijk en snel als de andere rassen.
Ik weet niet waar je hebt gezaaid (je schrijft dat je de zaaisels nu naar een verwarmde bak hebt gezaaid), maar tomatenzaden kiemen in principe het makkelijkst en snelst bij ongeveer 18 tot 20 graden, binnen een week, maar wat oudere zaden kunnen er dan ook nog wel eens 2 weken over doen, of zelfs een derde week. Mijn ervaring is dat na 3 weken bij kamertemperatuur er niet veel tomatenzaden meer kiemen.
Ik hoop dat je hier verder mee kunt!
Diana
Beste Diana,
Dankjewel voor het antwoord!
Dan heb ik nog een vraag over een geheel ander onderwerp namelijk ik heb een salvia pineapple die nu aan het uitlopen is op de oude takken van vorig jaar. Ik zie nog geen nieuwe uitlopers komen vanuit het hart van de
plant. De salvia microphylla heb ik wel al goed terug gesnoeid op de oude takken. Kan ik de pineapple ook op deze manier snoeien?
Groetjes maartje
Hallo Maartje,
Ik neem dat je een Salvia elegans Scarlet Pineapple bedoelt en hebt? Of een microphylla/x jamensis ras met de naam Pineapple? Ik zou een microphylla nu wel snoeien, dat heb ik hier met de microphylla’s die ik heb ook al gedaan en ze lopen mooi uit. Met een elegans zou ik zelf nog even wachten tot het wat warmer is, ze bloeit toch pas in de herfst dus haast is er niet, en dan kun je over 2 of 3 weken ook nog goed snoeien zodat je zeker weet dat ze goed uitloopt en je niet te ver knipt. Ik snoeide de elegans altijd op gewoon 25 centimeter maar dus altijd pas als de pot weer naar buiten ging en ze ver genoeg was uitgelopen.
Ik hoop dat je iets aan het antwoord hebt!
Diana
Hi Diana,
Dankjewel voor je antwoord! Ik bedoelde idd de salvia elegans scarlet pineapple. Ik wacht dan ook nog even met snoeien. Ik heb de plant overigens niet eens naar binnen gehaald van de winter; alleen bedekt met wat compost en stro. Blijkbaar dus geluk gehad ;-).
Groetjes Maartje.
Hallo Maartje,
Ze kan ook wel wat vorst hebben, ik geloof -10 of zoiets. Maar het zijn de natte wortels in combinatie met de vorst die de planten kan nekken, toen ik haar hier nog had zette ik de planten altijd in de koude kas, net zoveel vorst maar droog en dat ging altijd prima (maar ik werd het een beetje beu om haar een heel jaar te moeten verzorgen om te moeten zien dat ze in november ging bloeien, op een moment dat we minder op de volkstuin komen en dus weinig van die bloei zien). Ik heb de plant toen weggegeven en heel toevallig 2 weken geleden een Salvia elegans Honey Dew Melon gekocht, een elegans die iets minder ‘ananassig’ ruikt maar in ruil daarvoor wel al vanaf juli gaat bloeien (hoop ik dan :-)).
groetjes,
Diana
Die heb ik dus ook, heeft de winter gelukkig ook overleefd en loopt nu ook uit! Mooie planten vind ik het en het feit dat je de bloemen kunt eten is meegenomen. Maar ik vind de bloei zo mooi! Mijn overige salvia’s zijn afgestorven boven de grond en daar is helaas nog weinig activiteit te bespeuren. Maar het is pas april dus ik ga nog niet wanhopen. Bedankt voor al je advies!
Naja, bijna april dan!
Groetjes Maartje
Waar het hart vol van is loopt de mond van over 🙂
Hoi Diana,
Het was even schrikken voor mij; het stukje over de paprika/peper zaailingen…Omdat ze er bij ons ook bij stonden zoals bij jou, dacht ik dat ze dat ze toe waren aan een grotere pot. Mijn man opperde het idee om ze dan meteen maar in de kas te zetten; ach ja waarom ook niet dacht ik; komende weken geen nachtvorst volgens weeronline dus hup de kas in…Daar staan ze nu met z’n allen in de volle grond…En dat te bedenken dat jij ze pas over een week of 3 pas de kas in verhuisd… oeps, als dat maar goed gaat:)
Hallo Marian,
Ik vertrouw welke weerwebsite dan ook niet veel langer dan een week :-).
En tot 12 mei kan het nog vriezen (dat hoeft niet en het gebeurt ook nog wel eens dat er na 12 mei nog wat nachtvorst komt), en dan is wat nachtvorst ook niet meer zo erg. Maar nu is de grond in de kas nog heel koud, nachtvorst zorgt gelijk voor meer kou. Als de grond eenmaal is opgewarmd door veel zon en hogere temperaturen, dan ben ik zelf ook minder bang voor nachtvorst (want dan straalt de warme grond weer warmte af aan de koude lucht). Maar een wetenschap is het nooit, het is altijd puzzelen en gokken en bedenken wanneer ik eens zaailingen naar de kas breng. Maar het is wel heel fijn dat komend weekend eindelijk de zo gaat schijnen en de temperatuur oploopt naar boven de 15 graden, daarmee wordt het in de kas al ruim 30 graden en kan de kas eindelijk goed op gaan warmen.
groetjes,
Diana
Goedemiddag,
Wij zijn benieuwd hoe het jou vergaan is met de zoete aardappel in 2015,
vriendelijke groet,
Hallo,
Wij hebben maar een kleine opbrengst van zoete aardappelen gehad in 2015. In de kas in de volle grond maakte ze heel veel blad maar slechts kleine aardappelen. Als ik haar weer ga telen (dit jaar niet) ga ik haar weer in een pot/kuip zetten, dan kan ik wat beter/makkelijker voeden en water geven en alle stelen en bladeren in toom houden.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik weet niet of ik het toevallig ergens al heb gemist, maar heb je toevallig al een lijstje wat je al gezaaid, geplant hebt en wat er moet? Ik stem mijn planning vaak op jou af 🙂
Groetjes,
Lex
Hallo Lex,
Op de pagina onder ‘Tuin Overig’ zie je in ieder geval wat ik zaai of heb gezaaid. Maar daar schrijf ik niets over prei en aardappelen en kool en sla hoor. Daarvoor gebruik ik mijn groentezaaikalender (onder menutabblad Moestuin), en zo druk gehad (en nog) dat ik nog heel veel moet gaan zaaien, ik hoop morgen :-).
Maar via de groentezaaikalender kun je in ieder geval gemakkelijk op een rij zien welke groenten je wanneer en waar kunt zaaien.
groetjes,
Diana
Dag Diana, ik heb een gewetens vraagje over die blauwe tomaten. Op seedspro.com staan tomaten in de meestprachtige kleuren waarvan zij beweren dat het biologisch is. Ik denk dat het GMO is. Maar ja, wie ben ik. Kan jij daar iets over zeggen? Ik ben echt benieuwd. Wat een heerlijke tuin heb jij. Die kassen. Om te watertanden. Groetjes Hennie.
Hallo Hennie,
Ik denk niet dat het genetische gemanipuleerd is, ik heb daar geen verstand van maar als iets genetisch gemanipuleerd is kan het toch niet gewoon door een hobbyist vermenigvuldigd worden zonder dat het gevolgen heeft voor de kleur…. denk ik. En ik heb er zelf al flink wat geteeld en er ook zaden van gewonnen, zoals van deze Fahrenheit Blues: https://www.mooiemoestuin.nl/tomaat/20399-2/ (en die foto heb ik zelf gemaakt dus weet ik heel zeker dat dit de echte kleur was). Ik heb altijd begrepen dat de eerste blauwe tomaat is gekweekt op de universiteit van Oregon, door een wild donkerblauw tomaatje te kruisen met een tomaat zoals wij die kennen en eten. Daarom heet die eerste tomaat P20 of ook wel OSU Blue (en OSU staat dan voor Oregon State University). Het blauw in het tomaatje ziet er heel bijzonder uit maar is in feite niets meer of minder het blauw dat ook in zwarte bessen, bloedsinaasappels, rodekool en blauwe bessen zit (en betekent dat de concentratie aan anthocyanen hoog is). Daarom worden blauwe tomaten dus extra gezond genoemd (hoewel gewone tomaten volgens mij ook gezond zijn en blauwe tomaten zijn niet nog gezonder dan blauwe bessen :-).
Maar dat is het een beetje in een notendop. Kijk op Wikipedia voor wat meer informatie: https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_tomato
Tom Wagner is iemand die verantwoordelijk is voor veel kruisingen, op zoek naar een tomaat die zowel blauw, als lekker is en gezond en veel opbrengst: http://mostlytomatomania.blogspot.nl/p/tom-wagners_21.html. Want dat is nu nog wel het euvel met deze tomaten; hoe blauwer, des te neutraler wordt de smaak.
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Sedert vorig jaar ben ik besmet. Na een ongeval een tijdje thuis en toen begonnen met AH moestuintjes. Nu een heuse kas in de tuin, geweldig!! En wat informatie betreft ben jij inmiddels mijn goeroe!!
Mijn vraag: komkommer- en augurkplantjes die ik opkweek in een zonnig hoekje van mijn kamer en vervolgens naar mijn (onverwarmde) kas verhuis, overleven maar zeer mondjesmaat. Komt dit door het temperatuurverschil? Heb je tips?
Groet, Jaap Strating, Enkhuizen.
Halo Jaap,
Gefeliciteerd met je nieuwe hobby en je kas!! Ik hoop dat je weer helemaal bent hersteld!
Nou, goeroe….. wed nooit op 1 paard, heb ik altijd geleerd :-).
Als ik het goed begrijp heb je al augurken en komkommers gezaaid en zijn die al zo groot dat je ze in de onverwarmde kas hebt gezet? En dan is het logisch dat dat niet goed gaat, ik zaai komkommers en augurken nooit voor half tot eind april, zeker komkommers zijn erg gevoelig voor kou, en de grond is nog koud, de lucht is nog koud, de dagen te kort. Ik weet niet of je nog zaden over heb, maar als dat zo is zaai ze dan vooral pas over een week of 2, en breng de planten dan zo rond begin tot half mei naar de kas, dan zijn de dagen al langer licht, is de zon sterker, de grond en lucht warmer en de kans op nachtvorst kleiner.
groetjes,
Diana
Ik krijg ook al wat grotere plantjes, maar is er ergens een “maat” wanneer je iets naar buitenzet??
Ik heb één tomatenplant van +-30cm maar tov diegene die je in de winkel vind is dat nog doenbaar.
Mijn paprikas en andere zaaisels zijn maar +-10cm dus ik vermoed nog een pak te klein?
Ik ga proberen om alles half tot eind april over te brengen, dan moet ik ze nog een 2-tal weken kunnen binnenhouden, tenzij het natuurlijk nog zou vriezen, dan iets langer.
Jouw paprikas Diana, dat zijn er een hoop 😀 ga je die allemaal nog verspenen naar grotere potjes? :p
Hallo Joris,
Nee, er is geen maat voor, alleen soort van tijd, maar zaailingen moeten ook wel groot genoeg zijn, tomaten met 2 blaadjes op 12 mei uitplanten is niet verstandig.
Grootte doet er niet zo heel veel toe, vooral het aantal blaadjes en de hoeveelheid wortels bepalen wanneer je planten uitplant.
Nee hoor, ik houd paprika’s en pepers en aubergines altijd met 3 in een potje en plant ze later dus ook met 3 uit, voor een vollere struik en meer opbrengst op hetzelfde oppervlak.
Ik ga rond april goed naar het weerbericht kijken, en als dat goed genoeg is, dan mogen de zaailingen mee naar de tuin (dan laat ik ze nog een week of 2 staan voor ik ze uit ga planten maar dan kunnen ze alvast wennen aan de sterke zon in de kas (al dan niet met vliesdoek) en hopelijk stijgende temperatuur.
groetjes,
Diana
Hallo Diana en man, bedankt voor je site,ik heb er echt veel aan , vooral de zaai en plant schemas zijn top! Ben nu fijn bezig met graan papaver en andere bloemen te zaaien! van het najaar ben ik van plan alle aardbeien te verzetten zodat de kippen alles kaal kunnen eten en de boel kunnen onder poepen , goed voor volgend jaar graan en tarwe. Nogmaals bedankt voor je informatie ! Groeten Jonathan
Hallo Jonathan,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Ik ga komend weekend de eenjarigen voor dit jaar zaaien.
Kippen heb ik niet, maar klinkt geweldig :-)!
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Afgelopen winter heb ik bij jou mosterdzaden besteld omdat het me wel leuk leek om een keer te proberen zelf een aantal mosterdplanten te kweken. De bedoeling is dat ik daarvan dan ook mijn eigen mosterd ga maken. Zo gezegd, zo gedaan; afgelopen vrijdag heb ik de mosterd gezaaid. Ik heb (helaas…) maar plek voor een stuk of 6 planten, dus besloot ik 10 potjes te vullen (met in elk potje 1 zaadje), er rekening mee houdend dat er een aantal niet op zouden komen of vroegtijdig het loodje zouden leggen.
Tot mijn grote verbazing zag ik vandaag (5 dagen na het zaaien dus!) dat alle 10 de zaadjes al boven de grond zijn gekomen en 8 van de tien zaailingen zelfs al serieus bezig zijn met het maken van de eerste echte blaadjes! Die mosterd groeit echt als kool! Ik geloof dat ik wel voorzichtig mag zijn dat ik geen zaden verlies bij het oogsten! Met zo’n groeikracht staat voor ik het weet de hele tuin vol met mosterd volgend jaar!
Zaai jij dit jaar ook weer mosterd? En zo ja, ben jij ook al begonnen met het zaaien ervan?
Groetjes,
Ruben
Hallo Ruben,
Ja mosterd groeit als kool :-). De zaden kiemen binnen een week en groeien inderdaad heel hard. Van de jonge planten kun je ook eens een blaadje proeven, ook lekker (als het blad ouder wordt, wordt het wat ‘behaard’ en dan vind ik het minder lekker. Maar jonge blaadjes in de sla…… lekker :-).
Nee, ik ga haar zelf dit jaar niet zaaien. En dat komt eigenlijk alleen maar omdat ik dit jaar weer eens wat anders wil zaaien, ik hoop komend weekend eens te zien wat ik ook alweer had uitgezocht in november en te beginnen met zaaien. Volgend jaar vast weer mosterdzaden (ik heb nog ruim een pond van de oogst, ik maak eigenlijk nooit mosterd maar gebruik het in inmaak, marinades, curryachtige gerechten, etc.).
groetjes,
Diana
Diana,
Een vriend van mij gaat een soort interactieve zaaikalander maken, je kan dan bepaalde zaken selecteren zoals: enkel maart, enkel woorden met blad, alfabetisch enz… als deze af is zal ik hem hier ook eens doorgeven aangezien dit voor velen onder ons misschien wel handig kan zijn. Voor derest nogmaals bedankt voor alle tips, ook nu weer het met 3 bijeenzetten van paprikas enz… eigenlijk heel simpel maar je moet er maar opkomen 😀
Hallo Joris,
Klinkt heel interessant!!
Ik zou het leuk vinden als je de link hier wilt vermelden als de interactieve zaaikalender klaar is!
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Wow, wat een geweldige site erg informatief voor een beginneling als ik. ; ) Ik zit er de afgelopen 2 weken dagelijks op. Ik heb wat meer ervaring met het planten in de tropen, nu moet ik met zoveel dingen rekening houden pffft, maar dat jij naast jouw tuin nog tijd overhoudt om mails te beantwoorden en de site up to date te houden…mijn complimenten! Keep up the good work en bedankt voor alle informatie!
Vriendelijke groeten,
Hallo Cubby,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Ja, tuinieren als met heel veel hobby’s; als je het goed wilt doen is er wel kennis en/of ervaring, etc. voor nodig. Maar als je je erin wilt verdiepen krijg je wel enorm veel voor terug (meer slagingskans, en meer opbrengst is altijd meer lol n volle vriezers :-)).
Heel veel plezier in je eerste moestuinjaar!!
Diana