Rood

Helaas geen tuinweer, we waaien hier zo ongeveer uit onze verschoning. En dat terwijl we nog zoveel te doen hebben, er moet nog zoveel gezaaid, verspeend, geplant worden. Dan maar binnen tuinieren en nog een paar laatste tomaten zaaien, nog 1 peper, wat eenjarige bloemen, etc.. En natuurlijk de pepers en paprika’s water geven.

Pepers 28 maart 2016

Het gaat goed met ze! Ze hebben nog steeds het beste plekje in huis (en dat is dan in het volle licht/in de zon in een licht verwarmde kamer) en zijn daar duidelijk blij mee. Ze groeien goed en zijn ook niet zo lang meer, elke dag wat eerder licht en wat later donker helpt enorm om wat meer gedrongen op te groeien dan in die eerste weken na de kieming het geval was.

Nog een week of 3 tot 4, dan ga ik heel voorzichtig naar de weerberichten kijken en bedenken wanneer ze naar de kas zouden mogen. Maar nu dus nog even niet, bbrrrr, veel te koud.

Ondertussen onze eerste radijsjes gegeten:

Radijsjes

En dan is het pas echt lente :-). We geven de weeuwenteelt spitskool en bloemkool nu 2 keer per week water en ze groeien goed. Het  wachten is op het draaien van de bladeren van de spitskool zodat ze een kooltje gaat vormen, en de bloemkool moet eerst nog wel wat groter zijn wil ze het begin kunnen gaan maken van het kooltje. Maar er zit vooruitgang in (maar toe zeg, iets minder kou en iets meer zon mag best).

En ondertussen kiemt er van alles, en soms is ‘rood’ dan een handige titel voor een tuindagboek. Want dit zijn de zaailingen van de Amaranthus Hopi Red Dye:

Amaranthus Hopi Red Dye zaailingen

Krootjesrood noemen wij het, misschien is het wel paars. Hoe dan ook, ik las dat de Hopi-indianen de zaden van dit ras gebruiken om er rood gekleurd deeg mee te maken. Ik heb haar gewoon voor de sier, volwassen planten van deze eenjarige houden het donkerpaarsrode blad en ook de bloeiwijzen hebben die kleur. Ik kan me nu al verheugen op de combinatie met bijvoorbeeld blauwe Ageratum, of met knalgele Coreopsis.

Ook rood:

Bloedzuring zaailingen

De zaailingen van de Rumex sanguineus, oftewel bloedzuring. Nu al mooi, met de rode nerven en spikkels in het felgroene blad. Als de planten eenmaal groot zijn en we de blaadjes kunnen eten is ze niet alleen lekker (zachtzuur) maar natuurlijk ook mooi in salades.

En tot slot van dit korte tuindagboek dan nog een foto van de rabarber:

Rabarber loopt uit

Ook die loopt weer uit, bij tuinburen zagen we al echte rabarberplanten, met kleine stengels en bladeren. Maar onze rabarber staat achterin de tuin, in de schaduw; doet het daar prima maar is daardoor altijd wat later dan de rabarber die in de zon staat.

En dus vandaag niet naar de tuin, helaas niet kas 3 in orde maken voor de lente, helaas niet de laatste plantuitjes poten, helaas niet de aardappelen poten, helaas niet nog wat doperwten zaaien, helaas niet de eenjarige bloemen verspenen. Helaas.

Niet getreurd, dan maar in huis tuinieren en nog wat eenjarigen gaan voorzaaien. Misschien de dahliaknollen alvast eens van zolder halen, dan kunnen die komende week worden uitgeplant. En wat meststoffen in de voor- en achtertuin strooien, want er komt ook nog wat regen, dan kan dat in de grond worden opgenomen  en kunnen daar binnenkort weer planten in worden geplant. En nog wat laatste peperplanten verspenen. En de kuipplanten alvast eens nakijken, en terugsnoeien waar nodig, water en voeding geven en dan mogen de eersten deze week weer van zolder naar buiten. Oftewel, de dag is al weer bijna voorbij :-).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

39 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Emily

Hallo Diana!
Wat is het toch altijd leuk om je verhalen te lezen! Het hoort bij mijn vaste “internet rondje” van de dag! Het is 1 van mijn leidraden, samen met mijn eigen geknutsel! Dit jaar heb ik voor het eerst een tuinkasje, zo fijn! En ons huismonster (binnenkonijn) kan zo niet meer alle zaailingen snoeien zoals vorig jaar!! Dit jaar heb ik voor het eerst paprika zaden gezaaid via de deno methode. Ik heb staan springen toen ze kiemden en van de week liep ik met een dikke grijns rond omdat ik knopjes ontdekt heb! Maar….is dat niet vroeg?? De zaden heb ik later gezaaid dan dat jij gedaan hebt…. Ze staan in de vensterbank in de zon. Is er nog iets waar ik nu rekening mee moet houden? Geef onderop in het bakje water waar de pot instaat en hou de bladeren in de gaten om te kijken of ze nog genoeg voeding hebben/ krijgen. Ongeveer nog een week of twee en dan de kas in ( nog in de pot zodat ze bij slecht weer weer de vensterbank in kunnen)? Groetjes Emily

Arie

Ken jij zuringmoes??

Liz & Co

Hoi Diana,

Bedankt voor wederom een leuk stukje pennevrucht en vooral de rabarber photo!

Aria

Hallo Diana,
Ook ik geniet iedere keer van je verhalen. Maar wat zien jouw pepers er mooi uit. Ik heb ze in de slaapkamer op het noorden staan maar morgen zal ik ze direct verhuizen naar de slaapkamer met ramen op het zuiden. Qua werkzaamheden hebben wij ook lang nog niet alles al op regel maar wat wil je met die storm en regen. Wel hebben we van de week de aardbeienplanten schoon gemaakt en de rabarberrotonde ziet er ook weer netjes. Groetjes Aria.

Veronique Stoel-Renne

Wat gezellig om je verhaal weer te lezen…..Hier waait het ook. maar niet meer zo hard.
Ga straks ook even een kijkje nemen op onze Moestuin. …Hopelijk geen schade aan de kas.
Ik ga deze ochtend een pad aanmaken met houtsnippers.
Groetjes Veronique

Maartje

Hi Diana,

Ik heb 3 weken geleden mijn tomaten gezaaid (en die van jou komen goed op). Maar ik had ook een aantal zaden bij enkele zaadhandels besteld, en die komen juist niet goed op. Ook de ‘blauwe’ tomaten ontkiemen moeilijker. Herken jij dit? De grond is niet te nat of te droog en ze lagen niet te diep in de grond. Ik heb ze nu naar mijn verwarmde bak overgeplaatst in de hoop dat extra temperatuur ze nog doet ontkiemen.

Maartje

Beste Diana,

Dankjewel voor het antwoord!

Dan heb ik nog een vraag over een geheel ander onderwerp namelijk ik heb een salvia pineapple die nu aan het uitlopen is op de oude takken van vorig jaar. Ik zie nog geen nieuwe uitlopers komen vanuit het hart van de
plant. De salvia microphylla heb ik wel al goed terug gesnoeid op de oude takken. Kan ik de pineapple ook op deze manier snoeien?

Groetjes maartje

Maartje

Hi Diana,

Dankjewel voor je antwoord! Ik bedoelde idd de salvia elegans scarlet pineapple. Ik wacht dan ook nog even met snoeien. Ik heb de plant overigens niet eens naar binnen gehaald van de winter; alleen bedekt met wat compost en stro. Blijkbaar dus geluk gehad ;-).

Groetjes Maartje.

Maartje

Die heb ik dus ook, heeft de winter gelukkig ook overleefd en loopt nu ook uit! Mooie planten vind ik het en het feit dat je de bloemen kunt eten is meegenomen. Maar ik vind de bloei zo mooi! Mijn overige salvia’s zijn afgestorven boven de grond en daar is helaas nog weinig activiteit te bespeuren. Maar het is pas april dus ik ga nog niet wanhopen. Bedankt voor al je advies!

Maartje

Naja, bijna april dan!
Groetjes Maartje

Marian

Hoi Diana,
Het was even schrikken voor mij; het stukje over de paprika/peper zaailingen…Omdat ze er bij ons ook bij stonden zoals bij jou, dacht ik dat ze dat ze toe waren aan een grotere pot. Mijn man opperde het idee om ze dan meteen maar in de kas te zetten; ach ja waarom ook niet dacht ik; komende weken geen nachtvorst volgens weeronline dus hup de kas in…Daar staan ze nu met z’n allen in de volle grond…En dat te bedenken dat jij ze pas over een week of 3 pas de kas in verhuisd… oeps, als dat maar goed gaat:)

Janneke en pa

Goedemiddag,

Wij zijn benieuwd hoe het jou vergaan is met de zoete aardappel in 2015,
vriendelijke groet,

Lex

Hoi Diana,

Ik weet niet of ik het toevallig ergens al heb gemist, maar heb je toevallig al een lijstje wat je al gezaaid, geplant hebt en wat er moet? Ik stem mijn planning vaak op jou af 🙂

Groetjes,

Lex

Hennie ten Have

Dag Diana, ik heb een gewetens vraagje over die blauwe tomaten. Op seedspro.com staan tomaten in de meestprachtige kleuren waarvan zij beweren dat het biologisch is. Ik denk dat het GMO is. Maar ja, wie ben ik. Kan jij daar iets over zeggen? Ik ben echt benieuwd. Wat een heerlijke tuin heb jij. Die kassen. Om te watertanden. Groetjes Hennie.

Jaap Strating

Beste Diana,
Sedert vorig jaar ben ik besmet. Na een ongeval een tijdje thuis en toen begonnen met AH moestuintjes. Nu een heuse kas in de tuin, geweldig!! En wat informatie betreft ben jij inmiddels mijn goeroe!!
Mijn vraag: komkommer- en augurkplantjes die ik opkweek in een zonnig hoekje van mijn kamer en vervolgens naar mijn (onverwarmde) kas verhuis, overleven maar zeer mondjesmaat. Komt dit door het temperatuurverschil? Heb je tips?

Groet, Jaap Strating, Enkhuizen.

Sterckx Joris

Ik krijg ook al wat grotere plantjes, maar is er ergens een “maat” wanneer je iets naar buitenzet??
Ik heb één tomatenplant van +-30cm maar tov diegene die je in de winkel vind is dat nog doenbaar.
Mijn paprikas en andere zaaisels zijn maar +-10cm dus ik vermoed nog een pak te klein?

Ik ga proberen om alles half tot eind april over te brengen, dan moet ik ze nog een 2-tal weken kunnen binnenhouden, tenzij het natuurlijk nog zou vriezen, dan iets langer.

Jouw paprikas Diana, dat zijn er een hoop 😀 ga je die allemaal nog verspenen naar grotere potjes? :p

Jonathan

Hallo Diana en man, bedankt voor je site,ik heb er echt veel aan , vooral de zaai en plant schemas zijn top! Ben nu fijn bezig met graan papaver en andere bloemen te zaaien! van het najaar ben ik van plan alle aardbeien te verzetten zodat de kippen alles kaal kunnen eten en de boel kunnen onder poepen , goed voor volgend jaar graan en tarwe. Nogmaals bedankt voor je informatie ! Groeten Jonathan

Ruben

Hoi Diana,

Afgelopen winter heb ik bij jou mosterdzaden besteld omdat het me wel leuk leek om een keer te proberen zelf een aantal mosterdplanten te kweken. De bedoeling is dat ik daarvan dan ook mijn eigen mosterd ga maken. Zo gezegd, zo gedaan; afgelopen vrijdag heb ik de mosterd gezaaid. Ik heb (helaas…) maar plek voor een stuk of 6 planten, dus besloot ik 10 potjes te vullen (met in elk potje 1 zaadje), er rekening mee houdend dat er een aantal niet op zouden komen of vroegtijdig het loodje zouden leggen.
Tot mijn grote verbazing zag ik vandaag (5 dagen na het zaaien dus!) dat alle 10 de zaadjes al boven de grond zijn gekomen en 8 van de tien zaailingen zelfs al serieus bezig zijn met het maken van de eerste echte blaadjes! Die mosterd groeit echt als kool! Ik geloof dat ik wel voorzichtig mag zijn dat ik geen zaden verlies bij het oogsten! Met zo’n groeikracht staat voor ik het weet de hele tuin vol met mosterd volgend jaar!

Zaai jij dit jaar ook weer mosterd? En zo ja, ben jij ook al begonnen met het zaaien ervan?

Groetjes,
Ruben

Sterckx Joris

Diana,

Een vriend van mij gaat een soort interactieve zaaikalander maken, je kan dan bepaalde zaken selecteren zoals: enkel maart, enkel woorden met blad, alfabetisch enz… als deze af is zal ik hem hier ook eens doorgeven aangezien dit voor velen onder ons misschien wel handig kan zijn. Voor derest nogmaals bedankt voor alle tips, ook nu weer het met 3 bijeenzetten van paprikas enz… eigenlijk heel simpel maar je moet er maar opkomen 😀

Cubby

Hallo Diana,

Wow, wat een geweldige site erg informatief voor een beginneling als ik. ; ) Ik zit er de afgelopen 2 weken dagelijks op. Ik heb wat meer ervaring met het planten in de tropen, nu moet ik met zoveel dingen rekening houden pffft, maar dat jij naast jouw tuin nog tijd overhoudt om mails te beantwoorden en de site up to date te houden…mijn complimenten! Keep up the good work en bedankt voor alle informatie!

Vriendelijke groeten,

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties