Rondje in de tuin
Eindelijk waren we even op de tuin. Door de drukte met de zadenlijst hadden we de volkstuin ruim een week niet gezien. Dat je een tuin zo kan missen hè, zelfs als het koud is of regent. Hetzelfde heb ik na een vakantie of zelfs een weekendje weeg: koffers uitpakken, wasmachine aan en direct daarna op de fiets en naar de tuin 🙂 ).
Even tussendoor: ik heb nog wat geschreven op de pagina Zadenlijst Nieuws. En dat is vooral voor mensen die (nog) geen bericht hebben gehad of de zaden nog niet hebben ontvangen, etc. handig om te lezen. En dat is de laatste keer dat ik er hier over schrijf…. want de rust is wedergekeerd 🙂 .
Alhoewel, we krijgen het nu druk in de tuin. En het wordt tijd voor mijn eigen planning, ik wil zaden gaan bestellen en nadenken wat we volgend willen zaaien en planten en waar. En ik wil de komende maanden heel veel aan de website doen; van pagina’s renoveren tot nieuwe foto’s plaatsen, nieuwe pagina’s schrijven, databases bijwerken, recepten toevoegen, etc., plannen genoeg!
Maar eerst de tuin. We gingen alleen ‘even’ palmkool oogsten. Maar natuurlijk liepen we ook even een rondje door de tuin: Jeetje, wat is daar veel te doen! Meestal spreken we wat af, een planning is een groot woord, maar het is soms handig om even te overleggen wie wat als eerste gaat doen. Maar nu bedachten we dat we dat er zoveel te doen is dat we volgende week blanco naar de tuin gaan. We gaan ergens in de tuin staan, bukken en beginnen gewoon met het eerste wat we in onze handen krijgen.
Omdat we nog niets in de tuin hebben gedaan vind je in dit blog vooral foto’s, van wat we in de tuin tegenkwamen en ons opviel.
Tijdens ons rondje zien we dat we binnenkort boerenkoolspruitjes kunnen oogsten:
Het is een teelt die ellenlang duurt (ik meen dat ik de planten in april al heb gezaaid). En ik heb haar afgelopen zomer vervloekt omdat ze over de rand van de verhoogde bak en dus over het looppad groeide en ik er amper langs kon. Maar dat is nu allemaal vergeven en vergeten – bijna te mooi om op te eten.
Maar we zien dat er ook kool is die voor wij die konden oogsten al grotendeels door iets anders is opgegeten. Alleen de nerven zijn blijkbaar minder lekker 🙂
We plukken een laatste framboos (en bedenken dat het tijd wordt om de frambozen te gaan snoeien):
En we zien dat de blauwe bessen in prachtige felrode herfstkleuren staan:
En er is nog meer te ontdekken: de knofloken die we een paar weken hebben gepoot zijn niet alleen uitgelopen maar zijn zelfs al genoeg gegroeid om sterk de winter in te gaan.
Eigenlijk kan ik zo nog wel 100 foto’s plaatsen, in elk vak is wel wat te zien, is er iets gegroeid, of juist afgestorven, moet iets worden gesnoeid, opgebonden of juist worden afgebroken. We zagen er heel even een beetje tegenop, maar voor we naar huis gaan hebben we juist zin om te beginnen. En terwijl Ruud palmkool oogst haal ik voor dit weekend een savooikooltje uit de tuin. Nog best klein, maar ze zag er zo lekker uit:
Het volgende blog gaat over de herfst- en winterkas. Want na een week afwezigheid is dat bijna een oase geworden. We kunnen er van alles plukken en nemen voor de lunch in ieder geval wat mosterdblad en rucola mee. Niet alles doet het er trouwens even goed, maar dat is dan vooral te wijten aan Momfer die vertikt te vertrekken en overal molshopen maakt. Ik beloof komende week flink wat foto’s te maken van de kas.
Dan nog even 2 berichten:
Zolang de aanbieding geldig is (van 1 tot en met 10 november) meld ik telkens even dat de Zaaiagenda met aanbiedingsprijs in de webwinkel van Laura staat (om te vieren dat haar bedrijf 1 jaar bestaat). De directe link: Zaaiagenda voor de moestuin
En nog even de link naar het blog dat ik op de website van Pokon schreef. En die gaat dit keer over gember. Want na 2 mislukte pogingen (alweer een paar jaar geleden) is het me nu gelukt om verse gember uit eigen tuin (kas) te oogsten: Gember
Ik ga er uiteraard binnenkort ook een pagina over op mijn eigen website schrijven, maar dan meer in de indeling zoals ik die voor de informatiepagina’s over groenten, kruiden en fruit gebruik.
De laatste foto is dan ook van de oogst van die verse gember. Heerlijk sappig, pittig en bijna zoet!
Hallo Diana, Is de mooie zaaiagenda ergens af te halen? Scheelt weer..
Bv bij Stek in Rotterdam?
Hartelijke groet,
Ine
Hallo Ine,
Op deze pagina kun je (onder de 3e foto) een lijstje vinden van winkels waar de zaaiagenda ook te koop is: https://www.mooiemoestuin.nl/zaaiagenda/
Daar is alleen geen actieprijs, we hebben alles in eigen hand willen houden en er is dus geen uitgeverij, en de agenda is daarom niet te koop bij bol.com, algemene boekwinkels, etc..
De actieprijs is alleen geldig in de webshop van Laura van 1 tot en met 11 november.
Mocht je een winkel zoals die in het lijstje vermeld staat willen bezoeken en de agenda daar willen kopen, dan is het misschien handig om eerst even te bellen want er zijn in die winkels vaak maar een paar agenda’s op voorraad.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Dankjewel voor de leuke blog weer en ook op pokon het stukje over gember.
Ik heb de gember zelf dit jaar in pot binnen gehouden en de plant begint nu af te sterven, dus ben benieuwd! Zelfde geldt voor kurkuma. Mijn Laos is niet gelukt helaas.
Zou je gelijk ook weer de verse gember en kurkuma kunnen planten?
Hartelijke groet, Maartje
Hall Maartje,
Leuk!
Ik heb zelf overwogen om gelijk een stukje verse gember weer op te potten, maar dat niet gedaan omdat ik simpelweg al heel veel planten in huis met overwinteren en weinig plaats heb.
Maar ik denke zeker dat dat een goede kans van slagen heeft, ik denk dat je dan zeker een voorsprong hebt op planten die in januari worden gestekt uit vezelige gember met bruine schil.
Ik zou het leuk vinden als je later nog eens laat weten hoe het gaat, of het lukt en of het inderdaad een voorsprong geeft!
groetjes,
Diana
Ha Diana,
De allermooiste tijd om in de tuin te zijn.Rust , afsterving en beginnend nieuw leven (maar dat houd ik nog graag even tegen)
Ik ben dol op dit jaargetijde en vooral om een ding: compost!
Als ik de prachtige zwarte troep compleet met wormennesten
en de botjes uit het kerstdiner van vorig jaar zie verschijnen dan word ik helemaal blij door deze schitterende transformatie van de natuur. Alles wat wij weggooiden, ook alle etensresten hebben hun bestemming gevonden en ik heb veel want onze buren doen gaarne mee (hoeven ze zelf geen compostcontainer aan te schaffen) Er gaat niets verloren.
Ik heb erg veel aan de verschillende tomaten soorten gehad.Lekker die verschillende smaken en kleuren.
Laat het nog lekker lang herfst blijven.
H g Cor Gravestein
Hi Diana. Ik heb de gember ook sinds een maand binnen staan. Lange groene stengels. Ben heel benieuwd wanneer ik ze kan oogsten
Hoi! Als je de gember hebt geoogst, knip je de stengels er dan gelijk vanaf? En hoe bewaar je de gember? Ik ga de mijne binnenkort oogsten
Hallo Edith,
Ik denk dat je het blog dat ik over gember schreef niet hebt gelezen 🙂
Ik kopieer en plak even uit dat blog:
“Ik dacht dat de groene stengel wellicht ook iets naar gember zou smaken maar die smaakt nergens naar en heb ik 3 centimeter boven de verse gemberwortels afgesneden. De volledige oogst zie je op de afbeelding bovenaan dit artikel.
De groene stukjes stengel vielen er na enkele dagen bijna vanzelf af waardoor ik de kale verse wit-roze worteltjes overhield”.
en:
“Uiteindelijk schijnt zelf geteelde gember ook vezelig te worden, met bruine schil. Ik denk dat het iets te maken heeft met drogen en rijpen (zoals een bewaaraardappel ook een dikkere schil heeft dan een vers geoogste aardappel waarvan je de schil zo af kunt wrijven). Ondertussen zijn de verse gemberwortels hier op, ik ze gebruikte in thee, in gerechten en de laatste exemplaren in een currypasta. Omdat ze vers zo lekker zijn wilde ik niet wachten tot ze zouden verouderen. Dan zou ik ze nog liever invriezen, of inmaken in siroop, etc.
groetjes,
Diana
Dank je wel voor de info! Heb net mn gember geoogst! Ziet er goed uit! Ga een klein stukje weer opnieuw in een pot doen… ben benieuwd! En ga van de rest ook lekker thee zetten/door de pompoensoep doen, etc!
Hoi iedereen met positieve moestuin gevoelens,
Vandaag heb ik het boek “De afvalvrije keukencyclus” gekregen en echt voor iedereen met een moestuin een aanrader. Kun je weer verder uitbreiden met groenten.
Diana…naast al je experimenten weer iets leuks erbij!!
Groetjes, Manon
Hallo Manon,
Ik ken het boek niet maar het klinkt leuk!
Ik heb zelf zelf wel een paar keer een artikel van Peter Bauwens gelezen, zoals deze: https://stadstuinieren.nl/de-oogst/tweedehands-groenten/
Uiteindelijk lopen heel veel groenten na het afsnijden weer uit omdat ze tweejarig jarig zijn, we denken daar niet altijd over na maar zouden er zeker nogmaals blaadjes van kunnen oogsten, of het in bloei kunnen laten schieten.
groetjes,
Diana
En zelfs meer dan blaadjes ! Ik heb deze zomer een spitskool mooi afgesneden en nu is daar terug een volwaardig, wel iets kleiner, spitskooltje uit teruggegroeid !!
Ha, ik doe dit al jaren met bosui. Groeit heel snel weer tot nieuwe bosuitjes. Grappig en erg efficient.
Henk
Ik heb vorig jaar de venkel laten staan. Ik kreeg geen nieuwe venkel maar wel maanden lang prachtige bloemen voor mijn boeketten. Ook de insecten waren blij met de bloemen tussen de groenten planten.
Hallo Diana en Ruud, wij volgen jullie moestuin-avonturen al enkele jaren. Naast het feit dat het zeer leerzaam is werkt het ook enorm aanstekelijk.
Wij hebben twee jaar geleden een mooie kas op de kop getikt voor 50€ ( ik word er nog iedere keer vrolijk van als ik hem zie)(wel veel werk dat afbreken en terug in elkaar steken )
Ik heb op jullie site gezocht naar onderhoud tips van de kas maar vooral ook : Wat doen jullie met de grond in jullie kassen, verversen, wachten op sneeuw??
We hebben er helaas niks bruikbaars over kunnen vinden.
Mochten jullie binnenkort eens wat tijd oer hebben om er wat over te schrijven, wij zullen jullie er heel dankbaar voor zijn.
Groetjes Gaby en Theo ( De Klinge, Belgie)
Diana heeft hier al uitgebreid over geschreven:
https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/een-kas-gebruik/
Ria
Hallo Gaby en Theo, en Ria,
Op die pagina vind je inderdaad wat informatie. En op deze pagina vind je onderaan nog iets over de vruchtwisseling in de kas: https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/vruchtwisseling/
Maar ik krijg zo af en toe de vraag wat we nu precies in de kas doen qua verzorging van de grond, wel of niet spitten, mulchen, wat voegen we toe en wanneer, etc..
Ik beloof hier binnenkort eens een uitgebreid blog over te schrijven, ook handig om mensen naar te kunnen verwijzen als ze zo’n zelfde vraag hebben. Het is alleen niet makkelijk, omdat het nog wel per jaar verschilt, en het op andere grondsoorten uiteraard misschien ook weer anders is, en het ook afhankelijk is van wat je heb of kunt krijgen (zoals verse of oude stalmest, compost, etc.).
Ik ga mijn best doen!
Diana
Super, wij wachten in spanning af, alvast bedankt. Grtjes Gaby en Theo